فهرست مطالب

نشریه رویش روان شناسی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 34، فروردین 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/26
  • تعداد عناوین: 23
|
  • محمدعلی بشارت*، سیده اسماء حسینی، مرتضی نقی پور صفحات 1-12
    معنویت، به عنوان یکی از ابعاد اصلی سلامت، نقشی تاثیرگذار بر سلامت معنوی دارد. کمال گرایی معنوی/مذهبی، که اخیرا به عنوان یکی از انواع کمال گرایی به وسیله بشارت (1396، 1397) مفهوم پردازی شده است، یکی از تعیین کننده های سلامت معنوی است. هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی نقش کمال گرایی معنوی/مذهبی در سلامت و اختلال روانی بود. دویست و سی و چهار نفر (126 مرد، 108 زن) داوطلب از جمعیت عمومی شهر تهران در این پژوهش شرکت کردند. از شرکت کنندگان خواسته شد مقیاس کمال گرایی معنوی/مذهبی (SRPS)، مقیاس استحکام من (ESS)، مقیاس سلامت روانی (MHI-28) و مقیاس افسردگی اضطراب استرس (DASS) را تکمیل کنند. نتایج پژوهش نشان دادکه کمال گرایی معنوی/مذهبی با استحکام من و بهزیستی روانشناختی همبستگی مثبت معنادار و با درماندگی روانشاختی و نشانه های افسردگی و اضطراب همبستگی منفی معنادار دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که کمال گرایی معنوی/مذهبی در کل 70% واریانس مربوط به متغیرهای پژوهش را تبیین می کند که بیشترین سهم مربوط به استحکام من بود. بر اساس یافته های پژوهش، می توان کمال گرایی معنوی/مذهبی را یکی از تعیین کننده های سلامت روانی، و در عین حال از عوامل پیش گیرنده اختلال روانی، دانست.
    کلیدواژگان: _ کمال گرایی معنوی، مذهبی، سلامت معنوی، سلامت روانی، استحکام من، بهزیستی روانشناختی
  • فهیمه دهقانی*، اعظم کاظمی علی آباد صفحات 13-20
    شبکه های اجتماعی یکی از محبوب ترین بخش های فضای مجازی هستند که می توانند تاثیر بسیار زیادی بر زندگی فردی و اجتماعی افراد داشته باشند. هدف از انجام این پژوهش بررسی نقش احساس تنهایی و ویژگی های شخصیتی در وابستگی به شبکه های اجتماعی مجازی در دانشجویان بود. روش این تحقیق از نوع همبستگی و شیوه نمونه گیری در این تحقیق طبقه ای متناسب بود. نمونه ای شامل 275 نفر از بین کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی که در سال تحصیلی 94-93 در این دانشگاه مشغول به تحصیل بودند، انتخاب شدند. داده های با استفاده از پرسشنامه های پنج عامل شخصیت نئو، مقیاس احساس تنهایی راسل و نسخه اصلاح شده پرسشنامه اعتیاد به اینترنت یانگ جمع آوری شد و با استفاده از همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. ضرایب همبستگی پیرسون نشان داد متغیرهای احساس تنهایی، برونگرایی، باوجدان بودن وروان نژندی با وابستگی به شبکه های اجتماعی مجازی رابطه معنادار دارند. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که احساس تنهایی، برونگرایی و روان نژندی پیش بینی کننده میزان وابستگی به شبکه های اجتماعی مجازی هستند. 
    کلیدواژگان: ویژگیهای شخصیتی، احساس تنهایی، وابستگی به شبکه های اجتماعی مجازی
  • ایمان مصباح* صفحات 21-30
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه مولفه های عشق( صمیمیت، هوس، تعهد) و رضایت زناشویی در دانشجویان متاهل زن و مرد بود. جامعه مورد مطالعه، شامل کلیه دانشجویان متاهل دانشگاه آزاد شهرستان اندیمشک که در سال تحصیلی 95-94 مشغول به تحصیل بودند. از جامعه فوق 100دانشجو (50 زن - 50 مرد) به صورت تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ و پرسشنامه مثلث عشق استرنبرگ بود. داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل همبستگی و آزمون  tگروه های مستقل تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که بین عشق و مولفه های آن(صمیمیت، هوس و تعهد) و رضایت زناشویی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و مولفه صمیمیت بالاترین همبستگی را با رضایت زناشویی دارد(001/0=p، 780/0=r). همچنین بین گروه زنان و مردان دانشجو از نظر میزان رضایت زناشویی، صمیمیت و تعهد تفاوت معناداری در سطح (001/0>p) مشاهده نشد. ولی بین دو گروه از نظر میزان عشق و شور(هوس) تفاوت معناداری در سطح(001/0>p) یافت شد. زنان از میزان عشق و شور بیشتری برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، مولفه های عشق، دانشجویان متاهل
  • فاطمه خزایی*، زهرا سعیدی صفحات 31-38
    هدف این تحقیق بررسی اثربخشی مدل تحولی- تفاوت های مبتنی بر ارتباط (DIR) بر کاهش اعتیاد به اینترنت دانش آموزان دختر شهر مشهد بود. در یک طرح نیمه تجربی، 30 نفر  دانش آموز دختر (12-9 ساله) که به صورت خوشه ایچندمرحله ای  نمونه گیری شده بودند به تصادف در دو گروه آزمایش و گواه جای داده شدند. برای گروه آزمایش 12 جلسه 90 دقیقه ای پروتکل مدل تحولی- تفاوت های مبتنی بر ارتباط اجرا شد. برای ارزیابی اعتیاد به اینترنت از مقیاس اعتیاد به اینترنت یانگ بهره گرفته شد. تاثیر مداخله انجام شده به کمک پیش آزمون، پس آزمون و پی گیری شش ماهه انجام شد. داده ها  به کمک آزمون آماری  توصیفی  و تحلیل کوواریانس (آنکوا) تحلیل شد. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که  میانگین نمرات اعتیاد به اینترنت گروه آزمایش به طور معنی داری نسبت به گروه گواه کاهش پیدا کرده و اثر مداخله درمانی پس از شش ماه نیز هم چنان تداوم دارد. بنابراین می توان مدل تحولی- تفاوت های مبتنی بر ارتباط را مداخله ای موثر برای کاهش شدت اعتیاد به اینترنت دانست.
    کلیدواژگان: مدل تحولی- تفاوت های مبتنی بر ارتباط، اعتیاد به اینترنت، دانش آموزان دختر
  • فاطمه خزایی*، زهرا سعیدی، ام النبی خزایی، سید امیر امین یزدی صفحات 39-48
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه نارسایی های ویژه در یادگیری دانش آموزان مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی و بهنجار انجام شد. روش تحقیق پژوهش با توجه به ماهیت آن توصیفی- مقایسه ای می باشد. نمونه پژوهش متشکل از دو گروه (50 نفری) دانش آموزان مبتلا به بیش فعالی/ نارسایی توجه و بهنجار بودند که با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای از بین کودکان 12-9 ساله شهر مشهد انتخاب شدند. ابزار سنجش پژوهش شامل پرسشنامه "مشکلات یادگیری (CLDQ)" بود. جهت تحلیل داده های پژوهش از آمار توصیفی و روش تحلیل واریانس چندمتغیره استفاده گردید. یافته های حاصل از تحلیل داده های پژوهش نشان داد که بین میانگین نمرات 5عامل اصلی مشکلات یادگیری (خواندن، حساب کردن، شناخت اجتماعی، اضطراب اجتماعی و عملکردهای فضایی) در بین دانش آموزان مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی و بهنجار تفاوت معناداری وجود دارد (p< 0/05) و افراد گروه بهنجار در مولفه های خواندن، حساب کردن، شناخت اجتماعی و عملکردهای فضایی، عملکرد بهتری نسبت به گروه دانش آموزان مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی برخوردارند. این یافته ها حاکی از این است که توجه به اختلال نقص توجه /بیش فعالی می تواند عامل موثری در کار با دانش آموزان دارای ناتوانی یادگیری باشند. 
    کلیدواژگان: نارسایی های ویژه در یادگیری، مشکلات یادگیری، اختلال نقص توجه، بیش فعالی _
  • سجاد رشید، یاسمن جمشیدیان نایینی، احمدرضا کیانی*، محمد زارع، انسیه چهرازی صفحات 49-56
    زمینه و هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش ساختار روابط والد-کودک و افسردگی در  پیش بینی شدت وسواس فکری-عملی نوجوانان مبتلا به وسواس فکری عملی استان اردبیل بود.
    روش کار
    طرح پژوهش حاضر توصیفی و از نوع طرح همبستگی و پیش بینی بود. نمونه شامل 84 نوجوانان مبتلا به وسواس فکری-عملی مراجعه کننده به کلیلینک های استان اردبیل در سال 1394 بود که توسط متخصص بالینی و بر اساس ملاک های  DSM-5 تشخیص اول وسواس گرفته بودند. شرکت کنندگان همراه با والدین خود ابزارهای (پرسشنامه ساختار روابط والد-کودک، پرسشنامه وسواس فکری عملی کودکان ییل براون-گزارش والدین، پرسشنامه افسردگی کودکان) را تکمیل کردند. داده های پژوهش توسط شاخص های آمار توصیفی، تحلیل همبستگی پیرسون، ضریب تفکیکی، رگرسیون چند متغیره و با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین توانایی تشخیص وسواس فکری-عملی توسط والدین و سرپرستان و رضایت از والد بودن، جهت گیری وظایف و نقشها، تمایلات اجتماعی و افسردگی نوجوانان رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. همین طور افسردگی نوجوانان نیز تنها با حمایت اجتماعی والدین رابطه منفی و معنی دار و با توانایی تشخیص علائم و شدت وسواس نوجوانان توسط والدین رابطهمثبت و معنی داری داشت.
    نتیجه گیری
    می توان نتیجه گرفت که ساختار روابط والد -فرزند و افسردگی نوجوانان می تواند می تواند به طور متوسطی در تبیین شدت وسواس نوجوانان توسط والدین نقش داشته باشد.  پس اصلاح ساختار روابط می تواند عامل موثری در بهزیستی باشد. 
    کلیدواژگان: ساختار روابط والد-فرزند، افسردگی، نوجوانان، وسواس فکری-عملی
  • لیلا قربانی قهفرخی، صدیقه اسلامی* صفحات 57-68
    هدف
    هدف مطالعه حاضر بررسی رابطه بین هوش هیجانی و خود کارآمدی معلمان تربیت بدنی شهر بندر عباس بود.
    روش شناسی
     روش تحقیق حاضر توصیفی از نوع همبستگی بوده و به لحاظ هدف، کاربردی می باشد. جامعه آماری شامل دبیران تربیت بدنی مشغول به کار در مدارس شهر بندرعباس در سه مقطع ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان در سال تحصیلی (1393-1394) می باشد، که تعداد آنها برابر با 225 نفر بوده و براساس فرمول مورگان  142 نفر به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی خوشه ایدر ناحیه یک و دو انتخاب شدند. از تعداد 142 پرسشنامه پخش شده 140 پرسشنامه برگشت داده شد. ابزار مورد نظر برای سنجش متغیرها، رگه هوش هیجانی و خودکارآمدی بود. پایایی خودکارآمدی و هوش هیجانی با استفاده ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب برابر با 81/0 و 83/0 محاسبه شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیری توسط نرم افزار 18spss استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین هوش هیجانی(خودآگاهی، مهارت های اجتماعی، درک عواطف خود) با خودکارآمدی در معلمان تربیت بدنی شهر بندرعباس رابطه معناداری وجود داشت. همچنین مشخص شد، 3/27 درصد از تغییرات واریانس متغیر خودکارآمدی توسط، ابعاد هوش هیجانی( خوش بینی، خودآگاهی، درک عواطف خود و مهارت های اجتماعی) تبیین می شود.
    بحث و نتیجه گیری
    بنابراین هوش هیجانی و خودکارآمدی بالای معلمان برای بهره برداری از فرصت های اندک و موجود و استفاده از روش های خلاقانه می تواند در جهت پیشبرد اهداف تربیت بدنی در آموزش و پرورش بسیار مهم و موثر باشد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، خودآگاهی، مهارت های اجتماعی، درک عواطف خود، خوش بینی، خودکارآمدی
  • مریم استادی، سمیه عشقی آبکناری* صفحات 69-76
    شادکامی بنیادی ترین مفهوم در روانشناسی مثبت گراست و از این رو شمار پژوهش های انجام شده هرروز فزونی می یابد. هدف پژوهش حاضر مطالعه نقش پیش بینی کنندگی شادی توسط سرمایه روانشناختی و هدف در زندگی کارمندان سازمان زمین شناسی شهر تهران است.در این پژوهش از نوع همبستگی، شرکت کنندگان  شامل 160 نفر از کارمندان در دسترس سازمان زمین شناسی تهران بودند.ابزارهای مورد استفاده درپژوهش، پرسشنامه شادکامی آکسفورد (1990)، پرسشنامه هدف درزندگی ماهولیک و کرامباف (1969) و پرسشنامه سرمایه روانشناختی لوتانز (2007) بودند.پژوهش نشان داد که شادی رابطه مثبت و معناداری با سرمایه روانشناختی و هدف در زندگی دارد (p<0.01). و بین سرمایه روانشناختی و هدف در زندگی نیز همبستگی معناداری وجود دارد (p<0.01). سرمایه روانشناختی 23 درصد از شادی و هدف در زندگی 28 درصداز آن را پیش بینی می کند. یعنی هر قدر افراد از درجه بالاتری از سرمایه روانشناختی و هدف در زندگی برخوردار باشند، شادی آنها افزایش پیدا می کند. لذا می توان با برنامه ریزی مناسب در زمینه  آموزش سرمایه روان شناختی و هدف به کارکنان، سبب افزایش شادی ورضایتمندی آنها شد و علاوه بر بهره مند شدن از منافع آن، اهداف سازمانی نیز بهتر و سریعتر به نتیجه می رسد.
    کلیدواژگان: سرمایه روانشناختی، شادی، هدف در زندگی
  • توحید رنجبری*، محمدعلی بشارت، رضا پورحسین صفحات 77-86
    اختلال های اضطرابی و افسردگی از شایع ترین اختلال های روانشناختی هستند. شناخت متغیر های موثر بر شکل گیری نشانه های اضطراب و ا افسردگی از نظر بالینی دارای اهمیت بسیاری است. هدف پژوهش حاضر پیش بینی نشانه های اضطراب و افسردگی بر اساس آسیب های دلبستگی بود. از 406 شرکت کننده (242 پسر و 164 دختر) در پژوهش خواسته شد مقیاس دلبستگی بزرگسال (AAI)، مقیاس افسردگی اضطراب استرس (DASS) را تکمیل کنند. برای تحلیل داده ها از روش همببستگی و رگرسیون گام به کام استفاده شد. نتایج نشان داد که بین سبک های دلبستگی اجتنابی و دوسوگرا با نشانه های اضطراب و افسردگی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد و آسیب های دلبستگی قابلیت پیش بینی نشانه های اضطراب و افسردگی را دارند. بر این اساس، توجه به آسیب های دلبستگی برای پیشگیری از اختلالات اضطرابی و افسردگی و ارتقای سطح سلامت روان افراد جامعه و درمان افراد مبتلا به نشانه های اضطراب و افسردگی اهمیت فراوانی دارد.
    کلیدواژگان: دلبستگی، اضطراب، افسردگی
  • مینا فیاضی*، نجمه بلالی دهکردی، سید جلال یونسی صفحات 87-96
    در سال های اخیر طلاق و اثرات آن بر سیستم خانواده بیش از پیش کانون توجه پژوهش های روان شناختی قرار گرفته است، در راستای پژوهش های صورت گرفته، هدف این پژوهش بررسی تاثیر فراشناخت درمانی بر طرح واره های ناسازگار زنان مطلقه بود. روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل جهت انجام پژوهش استفاده شد. برای انتخاب نمونه تعداد 30  نفر از زنان مطلقه مراجعه کننده به مراکز مشاوره در شهر اردبیل به صورت هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15نفر) و گواه (15نفر) جایگزین شدند. از کلیه ی آزمودنی ها توسط فرم کوتاه پرسشنامه ی طرح واره های ناسازگار یانگ (YSQ-SF)، پیش آزمون به عمل آمد. سپس درمان فراشناختی به صورت 8 جلسه ی دو ساعته بر روی گروه آزمایش اجرا شد و نهایتا از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. داده های بدست آمده با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس، تحلیل شدند. یافته های حاصل از تحلیل کوواریانس نشان داد که تفاوت معنی داری بین پیش آزمون با پس آزمون، در گروه آزمایش و کنترل وجود دارد. باتوجه به نتایج به دست آمده می توان چنین اظهار نظرکرد که استفاده از فراشناخت درمانی، بر بهبود طرح واره های ناسازگار زنان مطلقه موثر است و بنابراین تاثیرات زیادی در زمینه ارتقاء سلامت روان این قشر دارد. 
    کلیدواژگان: فراشناخت درمانی، طرح واره های ناسازگار اولیه، زنان مطلقه
  • مریم رجبیان ده زیره*، فریبا درتاج، فتانه درتاج، ذبیح الله اللهی صفحات 97-108
    چکیدهیکی از مهم ترین و اساسی ترین عوامل تعیین کننده سلامت افراد، تاب آوری است. تاب آوری باعث می شود افراد در شرایط دشوار و با وجود عوامل خطر، از ظرفیت های موجود خود در جهت دست یابی به موفقیت و رشد زندگی فردی استفاده کنند و از این چالش ها به عنوان فرصتی برای توانمند کردن خود بهره جویند. جهت ارتقای سلامت معنوی، توجه به تاب آوری به عنوان حوزه مطالعاتی اهمیت زیادی دارد. هدف اصلی این پژوهش تعیین نقش سلامت معنوی در تاب آوری دانشجویان است. روش تحقیق کمی و از نوع همبستگی بوده است. جامعه آماری در این پژوهش شامل کلیه دانشجویان شاغل به تحصیل دوره کارشناسی در دانشگاه کاشان در سال تحصیلی95-94 بوده اند که از میان 4000 نفر، 300 نفر به عنوان نمونه، با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری در این پژوهش دو پرسش نامه سلامت معنوی پولوتزین والیسون و پرسشنامه تاب آوری کانر و دیویدسون بوده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از شاخص های آماری میانگین، انحراف استاندارد، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده گردید. نتایج نشان داد که بین سلامت معنوی و تاب آوری دانشجویان رابطه معنی دار وجود دارد(0/05p< )، بین سلامت وجودی و تاب آوری  دانشجویان رابطه معنی دار وجود دارد (0/05p< ) و هم چنین بین سلامت مذهبی و تاب آوری  دانشجویان  رابطه معنی دار وجود دارد (0/05p< ) نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که مولفه های سلامت معنوی مخصوصا مولفه سلامت وجودی پیش بینی کننده مناسبی در تاب آوری دانشجویان می باشد (0/05p< )
    کلیدواژگان: سلامت معنوی، سلامت وجودی، سلامت مذهبی، تاب آوری، دانشجویان
  • حسنعلی ویسکرمی، مریم عبدالهی، سیروس مرادی زاده* صفحات 109-116
    این پژوهش با هدف مقایسه ی بلوغ عاطفی و اجتماعی و هیجان خواهی نوجوانان پسر بزهکار و عادی شهر خرم آباد انجام شده است. جامعه آماری، کلیه نوجوانان پسر حاضر در کانون اصلاح و تربیت شهر خرم آباد ( تعداد 23 نفر) بود که به روش سرشماری انتخاب و معادل با آنها از بین نوجوانان عادی دبیرستان های پسرانه شهر خرم آباد که به لحاظ سن و تحصیلات  با آنها همتا شدند 23 نفر به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند. جهت سنجش متغیرها از پرسشنامه بلوغ عاطفی یاشویرسینگ و بهارگاوا، پرسشنامه بلوغ اجتماعی رائو و مقیاس هیجان خواهی زاکرمن( فرم کوتاه) استفاده شد. به منظور مقایسه دو گروه نمونه در متغیرهای مذکور از تحلیل واریانس چند متغیری (مانوا) استفاده شد. یافته ها نشان داد بین بلوغ عاطفی و اجتماعی نوجوانان بزهکار و عادی تفاوت معنی دار وجود دارد. به این معنی که نوجوانان بزهکار از بلوغ عاطفی و اجتماعی پایین تری برخوردار هستند. علاوه بر این، در متغیر هیجان خواهی هم بین دو گروه تفاوت وجود داشته است و گروه نوجوانان بزهکار، از هیجان خواهی بالاتری برخوردار بوده اند. با توجه به یافته های حاضر، می توان گفت یکی از علل بزهکاری، بلوغ عاطفی و اجتماعی پایین و ویژگی هیجان خواهی بالا می باشد که بر این اساس، لازم است در فعالیت های مشاوره ای با این افراد در جهت ثبات عاطفی، سازگاری اجتماعی و دست یابی به مهارت های کنترل و تنظیم هیجان ها کار شود.
    کلیدواژگان: بلوغ عاطفی، بلوغ اجتماعی، هیجان خواهی، بزهکاری
  • نیره نقدی*، احمد به پژوه صفحات 117-136
    محققان از روش های مورد پژوهی برای بررسی یک آزمایشگاه آموزش مجازی ، در یک مدرسه روستایی تاسیس شده در سال 2011، استفاده کردند و از این روش ها به عنوان راهی برای بهتر برآورده سازی نیازهای منحصر به فرد دانش آموزان استثنایی که تیزهوش تشخیص داده شده بودند، بهره بردند. داده ها از طریق گروه های کانونی، مشاهدات کلاس درس، مصاحبه ها و بررسی اسناد مرتبط گردآوری شدند. موضوعات شامل: توضیح عمیق آزمایشگاه یادگیری، درس های آموخته شده، پیشنهاداتی توسط معلمان و مدیران، مزایایی برای بهبود تدریس و یادگیری می شوند. یافته ها مبنی بر این هستند که برنامه ریزی آزمایشگاه آموزش مجازی، مخصوصا آموزش آن لاین که در مدارس عمومی_فیزیکی اتفاق می افتد، می تواند ابزاری موثر برای ارائه دوره ترمیک جهشی برای دانش آموزان تیزهوش دوره راهنمایی باشد. مزایای این روش مقرون به صرفه بودن، رضایت دانش آموز و والدین، امکان پیشرفت کاری فردی در زمینه دارای استعداد و موارد دیگر می شود.
    کلیدواژگان: تسریع، تیزهوش، کیفی، فن آوری، رشد استعداد، انگیزش، پیشرفت
  • حسنا وفاپور، علی مولایی پارده، آسیه مرادی، پروانه کریمی* صفحات 137-142
    پدران و مادران در طیف وسیعی از ویژگی های لازم برای فرزندپروری با هم متفاوتند و ترکیبهای متفاوت شیوه های فرزندپروری پدرانه و مادرانه با سازگاری و سلامت ویژگی های شخصیتی  فرزندان آنها ارتباط دارد. در واقع از عوامل محیطی قوی که رابطه با هوش معنوی فرزندان دارد و می تواند عملکرد خانواده، سبک های فرزند پروری و جهت گیری مذهبی را ذکر کرد. بنابراین پژوهش حاضر به بررسی  نقش  سبک های فرزندپروری و جهت گیری مذهبی والدین در پیش بینی هوش معنویی فرزندان آنها آن ها  پرداخته است. پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه ی آماری شامل کلیه دانش آموزان شهر کرمانشاه که در سال 1393 مشغول تحصیل بودند نمونه ای به حجم 214نفربه شیوه ی نمونه گیری خوشه ی از میان آنها انتخاب گردید. برای گرداوری دادها از پرسشنامه سبک های فرزند پروری، جهت گیری مذهبی و مقیاس هوش معنویی استفاده گردید. یافته های پژوهش نشان داد که  بین سبک فرزند پروری مستبدانه با هوش معنویی رابطه ی منفی و معناداری وجود  دارد و  بین سبک فرزند پروری مقتدرانه و جهت گیری مذهبی  با هوش معنویی رابطه ی مثبت و معنا داری به دست آمد. با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که سبک های فرزند پروری و جهت گیری مذهبی والدین در پیش بینی هوش معنوی فرزندان آنها  نقش دارد.
    کلیدواژگان: هوش معنویی، سبک های فرزند پروری، جهت گیری مذهبی
  • محمدعلی بشارت، حسینعلی جاهد، جمیله محمدی، محمدرحیم جعفرزاده، سیده اسماء حسینی* صفحات 143-154
    هدف

    هدف این پژوهش، بررسی تفاوت های سبک زندگی دینی و غیردینی در رفتارهای سلامت، با تاکید بر بیمار های قلبی - عروقی بوده است.

    روش

    در این پژوهش از روش تحلیلی استفاده شده است.

    یافته ها

    بررسی آیات و روایات و جدیدترین یافته های علمی حاکی از آن است که بین سبک زندگی سالم دینی و غیردینی شباهت ها و تفاوت هایی وجود دارد و شباهت ها بیشتر از تفاوت ها است. در خطوط کلی و روح مطالب، شباهت های زیادی وجود دارد و تفاوت ها بیشتر در مسائل جزئی یا ابعادی چون معنویت است که فقط در سبک زندگی دینی به آنها توجه شده است.

    نتیجه گیری

    سالم ترین سبک زندگی، سبکی است که مبنای اصلی آن، سبک زندگی دینی و اسلامی باشد و در کنار آن، از توصیه های سبک زندگی غیردینی که با توصیه های کلی دینی همخوان اند و در عین حال بر اساس اصول علمی مورد پذیرش اند، مورد استفاده قرار گیرند تا یکدیگر را کامل کنند و بهترین سبک به دست آید که باز هم می توان آن را سبک زندگی دینی نامید چون دین هیچ مخالفتی با علم بشری ندارد و آن را تشویق نیز می کند.

    کلیدواژگان: سلامت، بیماری، سبک زندگی سالم دینی، سبک زندگی سالم غیردینی، پیشگیری از بیماری، بیماری های قلبی - عروقی
  • سید ابوالفضل موسوی*، رضا پور حسین، علی زارع مقدم، اعظم گمنام، عباس میربلوک بزرگی، فرشته حسنی اسطلخی صفحات 155-170
    شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی در بردارنده، اجزایی از درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی ارائه شده توسط کابات-زین و شناخت درمانی بک می باشد و در قالب یک درمان گروهی برای کار با افراد دارای تاریخچه افسردگی و در نتیجه آسیب پذیر در برابر دوره های بعدی توسعه داده شده است. این آموزش به افراد توانایی وسعت بخشیدن به دیدگاه خود به منظور مشاهده افکار ناسازگارانه، نشخوارهای فکری، فرایندها و نقایص شناختی موجود را می دهد تا بتوانند به طور ایده آل آن ها را تغییر و یا به جهت دهی مجدد آن ها بپردازند.به علاوه برخی از جنبه های درمان شناختی-رفتاری برای افسردگی را نیز در برمی گیرد که برای حداکثر 12 شرکت کننده قابل اجراست.هر چند این رویکرد برای جلوگیری از عود در بیماران افسرده که در دوره بهبودی نسبی به سر می برند ساخته شده با این حال پژوهش هایی اثربخشی آن را در اختلالات دیگر مثل اختلالات خوردن، اختلال استرس پس از آسیب، اختلال دوقطبی، اختلال افسرده خویی و اختلالات اضطرابی تائید کرده اند. به طور کلی ذهن انسان با دو روش با دنیا ارتباط برقرار می کند. یکی شیوه بودن[1] و دیگری شیوه انجام دادن[2]. در شیوه بودن تاکید روی پذیرش است و کوشش برای تغییر شیوه های امور به عمل نمی آید، در این سبک نیازی برای رسیدن به اهداف، استانداردهای خاص ارزیابی آنچه هست وجود ندارد. اما در شیوه انجام دادن، ذهن به شدت کار می کند تا اختلاف بین آنچه که هست و آنچه که هیجانات را به طور معنی داری سامان دهی میکند، عملیاتی کند.شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی (MBCT) یک برنامه هشت هفته ای گروهی است که بر اساس ساختار و فرایند برنامه MBSR طراحی شده است. هسته مرکزی آن را تمرینات مراقبه  تشکیل می دهد.در ذهن آگاهی تکنیک هاو تمرین هایی از قبیل خوردن کشمش، وارسی دقیق بدن ، مراقبه نشسته ، یوگا ، مراقبه راه رفتن و همین طور تمرینات غیر رسمی ذهن آگاهی در زندگی روزانه نیز به کار برده میشود.     از این رو در مقاله حاضر ضمن تحلیل به بیان تکنیک ها و تمرین های اختصاصی در شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی (MBCT) به شکل جلسات و محتوای آن پرداخته شده است.از طرفی در این مقاله سعی شده است تا فرضیه اساسی ذهن آگاهی که ذهن دارای دو حالت گسترده انجام دادن و حالت بودن است بپردازد.
    کلیدواژگان: شناخت درمانی، ذهن آگاهی، حالت بودن، حالت انجام دادن
  • میترا کامران* صفحات 171-174
     بوانتروپی یک باور هذیانی است مبنی بر این که خود شخص یا دیگران تبدیل به گاو شده اند. هذیان بوانتروپی از قرنها پیش شناخته شده و در منابع مختلف به آن اشاره شده است. این گزارش، به مردی 60 ساله  پرداخته است که از دو سال پیش مبتلا به افسردگی اساسی شده و از هفت ماه پیش با نشانگان بوانتروپی برای درمان معرفی شده است. این مراجع با تشخیص افسردگی سایکوتیک تحت درمان با داروهای ضد سایکوز و روان درمانی انفرادی  قرار گرفته است. 
    کلیدواژگان: بوانتروپی، هذیان، افسردگی، سایکوز، روان درمانی
  • عباس اصغری شربیانی*، اکبر عطادخت صفحات 175-182
    هدف پژوهش حاضر، مقایسه عملکرد خانواده در دانش آموزان دارای اختلال نافرمانی مقابله ای و عادی بود. روش پژوهش از نوع علی-مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مادران دانش آموزان پسر مشغول به تحصیل در مقطع ابتدایی شهرستان بستان آباد در سالتحصیلی 95-1394 بودند. نمونه پژوهش شامل 122 مادر بود. بدین منظور با استفاده از نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای تعداد 300 نفر از مادران دانشآموزان به عنوان نمونه اولیه انتخاب شدند و پس از تکمیل پرسشنامه علایم مرضی کودک CSI-4، توسط آنها تعداد 61 مادر با دانشآموز اختلال نافرمانی مقابله ای تشخیص داده شد و سپس 61 مادر با دانش آموز عادی بر اساس سن، میزان تحصیلات و تعداد فرزندان با این گروه همتاسازی شدند. همچنین جهت اطمینان کامل از تمونه دانش آموزان دارای اختلال نافرمانی مقابله ای مصاحبه ساختاری براساس DSM-5 نیز اجرا شد. سپس پرسشنامه عملکرد خانواده (FAD) توسط مادران هر دو گروه تکمیل گردید. برای تحلیل داده های پژوهش از آزمون لوین و  t-testبرای دو گروه مستقل استفاده شد. نتایج نشان داد که بین عملکرد کلی خانواده ی دو گروه به جزء در بعد آمیزش عاطفی تفاوت معناداری وجود دارد. نتایج بیان می دارد عملکرد خانواده در دانش آموزان دارای اختلال نافرمانی مقابله ای ناسالم و ناکارآمد می باشد.
    کلیدواژگان: عملکرد خانواده، دانش آموزان، اختلال نافرمانی مقابله ای
  • آسیه مرادی، عبدالرضا حاتمیان، پیمان حاتمیان*، فرامرز مروتی صفحات 183-190
    با توجه به اهمیت روز افزون مسئله سالمندی در سال های اخیر، پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه عمل به باورهای دینی و امید با رضایت از زندگی سالمندان انجام گرفت. مطالعه حاضر یک پژوهش توصیفی- همبستگی بود، جامعه آماری پژوهش شامل کلیه افراد سالمند بالای 65 سال شهر کرمانشاه در سال 1395 بود، که با روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 140 نفر (زن و مرد) به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در پژوهش شامل پرسشنامه عمل به باورهای دینی(معبد2)، مقیاس امید و پرسشنامه رضایت از زندگی  بود که پس از گردآوری، داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS_21 تحلیل شدند. نتایج یافته ها حاکی از آن است که بین عمل به باورهای دینی و رضایت از زندگی رابطه معناداری وجود دارد و همچنین بین امید و رضایت از زندگی سالمندان نیز رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. بنابراین می توان گفت که عمل به باورهای دینی و نیز وجود امیدواری در زندگی می تواند موجب رضایت از زندگی در فرد باشد.
    کلیدواژگان: عمل به باور دینی، امید، رضایت از زندگی
  • فائزه انتظاری شبستر*، علی خادمی صفحات 191-198
    روان شناسی مثبت، عبارت است از مطالعه علمی عملکرد بهینه انسان. تمرکز روان شناسی مثبت بر این است که زندگی انسان چگونه شکوفا می شود و به پتانسیل هایش می رسد.  نیرومندی منش از مفاهیم اصلی رویکرد علمی روان شناسی مثبت گراست. هدف این پژوهش مقایسه نیرومندی منش در دانشجویان بر اساس رشته تحصیلی آنان بود. بدین منظور، تعداد 351 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر از دانشکده های مختلف و رشته های مختلف تحصیلی با روش خوشه ایطبقه ای انتخاب شدند. برای سنجش متغیرها از پرسشنامه ارزش های فعال در عمل (فرم کوتاه) استفاده شد. روش تحقیق مطالعه حاضر علی- مقایسه ای است و برای تحلیل اطلاعات از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره استفاده شد. پس از برقراری مفروضه های آزمون، نتایج تحقیق نشان داد که نیرومندی های منش در دانشجویان بر اساس رشته تحصیلی آنان به طور معناداری متفاوت است. بر این اساس، دانشجویان به تفکیک پایه و رشته تحصیلی در زیرمولفه ها نمرات متفاوتی کسب کردند. به منظور بررسی میزان تفاوت میانگین گروه ها از لحاظ مولفه های نیرومندی های منش از آزمون تعقیبی شفه استفاده گردید. بر این اساس، بین دانشجویان رشته های علوم انسانی، فنی- مهندسی، علوم پایه و کشاورزی از لحاظ مولفه های نیرومندی های منش، بجز مولفه های رهبری، بخشش، فروتنی و شوخ طبعی، بین سایر مولفه ها تفاوت های معناداری وجود دارد، با توجه به نتایج به دست آمده به نظر می رسد ماهیت رشته تحصیلی در نیرومندی های منش دانشجویان نقش داشته باشد، و همان گونه که صفات مثبت شخصیتی در انتخاب رشته تحصیلی  نقش دارند، تحت تاثیر رشته تحصیلی نیز قرار می گیرند، لذا مطابق رشته تحصیلی دانشجویان  استفاده از برنامه های ارتقاء نیرومندی های منش برای آنان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: روان شناسی مثبت، نیرومندی های منش، رشته تحصیلی
  • محمد ثناگویی زاده* صفحات 199-208
    مشاوره دینی به معنای مشاوره ای که برخاسته از مفاهیم و گزاره های دین باشد مورد توجه اندیشمندان رواندرمانی و مشاوره قرار گرفته است. اسلام به عنوان دین جامع که دارای پیروان متعددی است آموزه های مختلفی به خصوص درباره حوزه های مفهومی اجتماعی،  انسانی و سلامت دارد ولی هنوز تعاریف مشخص و دقیقی از مشاوره اسلامی، مدل ها و الگوهای آن صورت نگرفته است. پژوهش حاضر درصدد است با روش مطالعه مروری و با شیوه توصیفی-تحلیلی به تعریف مشاوره اسلامی برسد. منابع مطالعه پژوهش های داخلی و خارجی در سی سال گذشته درباره مشاوره دیتی و منابع دین اسلام شامل متون قرآن و روایات می باشد. پژوهش حاضر درصدد پاسخ به چهار مسئله مبانی مشاوره اسلامی، ابعاد روانشناختی انسان در اسلام، مراحل مشاوره اسلامی و اصول مشاوره اسلامی است. یافته های پژوهش نشان داد که مشاوره اسلامی از سه جهت با مشاوره و رواندرمانی های رایج متمایز است. 1- در مبانی هستی شناسی، انسان شناسی و معرفت شناسی. 2- در اهداف و 3- در روش های مشاوره. هم چنین با استفاده از مبانی، مفاهیم و اصول مشاوره در اسلام که از یافته های پژوهش به دست آمد مشاوره اسلامی تعریف شد. نتایج این پژوهش می تواند پیش فرض های مشاوره اسلامی را روشن سازد و در جهت الگوسازی مشاوره اسلامی مسیر پژوهش های آینده را هموار سازد.
    کلیدواژگان: مشاوره، اسلام، مبانی، مفاهیم، اصول
  • الهام زمان شعار*، حمید رضاییان، ایمان یوسف زاده صفحات 209-216
    این نوشتار به توضیح رویکرد فریدمن به تعریف کردن رویا در گروه های درمانی می پردازد. اثر خاص تعریف یک رویا در گروه، باعث توجه گروه درمانگران به ویژه در رویکردهای روانکاوی، روان شناسی خود و وجودگرایی شده است. فریدمن از منظر یک روانکاو و گروه درمانگر معتقد است که رهبر گروه باید آماده باشد که بعد از ارزیابی بافت گروه، محتوای رویا، و آمادگی گروه و رویابین، از بین سه رویکرد ممکن، یک رویکرد را انتخاب کرده و اجرا کند. این سه رویکرد عبارنتد از رویکرد رشد دهنده، آموزنده و یا دگرگون کننده. شرح و بسط هر یک از این رویکردها به علاوه مکانیزم اثرگذاری این روندها از طریق نیاز رویابین به مهار در ادامه می آید.
    کلیدواژگان: رویا، تعریف رویا، روانکاوی، رویکرد ارتباطی، فریدمن
  • محسن سروری* صفحات 217-224
    دوران کودکی یکی از مهم ترین دوران زندگی انسان است . امروزه کودکان فقط به مراقبت و توجه جسمانی نیاز ندارند، بلکه این توجه و تربیت باید همه ی ابعاد وجودی آن ها شامل رشد اجتماعی، عاطفی، شخصیتی و هوشی را دربر گیرد. در این میان توجه به اختلالات این دوره از اهمیت زیادی برخوردار است. اختلالات دوران کودکی و نوجوانی می توانند تحول اجتماعی کودکان را به تاخیر اندازند و یا حتی مانع از پیشرفت آن شوند. بدیهی است تحول اجتماعی کودکان تحت تاثیر عوامل مختلفی مانند وراثت، محیط، فرهنگ، بازخورد و رفتارهای والدین، روابط با هم نژادها و همسالان، رفتار معلمان و برنامه های آموزشی قرار می گیرد. شروع تیک ها معمولا بین 4 تا 6 سالگی است و بیشترین شدت بین 10 تا 12 سالگی روی می دهد، به طوری که در نوجوانی شدت آن کاهش می یابد. به دنبال تعریف این گروه از اختلالات و نظریه هایی که در خصوص سبب شناسی آنها مطرح شد، عوامل ارثی-ژنتیکی ، عصبی-زیستی و محیطی-اجتماعی را در ابتلا،حفظ و تشدید این اختلالات موثر دانسته اند. به دلیل اهمیت و تاثیر مهمی که اختلالات دوران کودکی و نوجوانی در بزرگسالی افراد دارند، درمان و شناسایی زود هنگام می تواند تاثیر مثبت و ماندگاری را بر زندگی افراد مبتلا داشته باشد. نخستین گام در تعیین مناسب ترین شیوه درمانی اختلالات تیک، بررسی کارکرد کلی کودک یا نوجوان است. هدف از این نوشتار آشنایی ویژگی های بالینی سندرم تورت و اختلالات تیک است.
    کلیدواژگان: سندرم تورت، تیک، اختلالات کودکان
|
  • Mohammad Ali Besharat*, Seyedeh Asma Hosseini, Morteza Naghipoor Pages 1-12
    Spirituality as one of the main dimensions of health has an influential role in spiritual health. Spiritual/religious perfectionism, recently has conceptualized as a type of perfectionism by Besharat (2017, 2018), is one of the determinants of spiritual health. The main purpose of the present study was to investigate the role of spiritual/religious perfectionism in psychological health and disorder. Two hundred and thirty four individuals (126 men, 108 women) living in Tehran participated in this study, voluntarily. All participants were asked to complete Spiritual/Religious Perfectionism Scale (SRPS), Ego Strength Scale (ESS), Mental Health Inventory (MHI-28), and Depression Anxiety Stress Scale (DASS). The results revealed a significant positive correlation with measures of ego strength and psychological well-being, as well as a significant negative correlation with psychological distress, and measures of depression and anxiety symptoms. Results of regression analyses revealed that 70% of variance of the research variables explained by spiritual/religious perfectionism with largest portion for the ego strength. It can be concluded that spiritual/religious perfectionism is one of the determinants of psychological health, meanwhile playing a preventive role in psychological disorder.
    Keywords: _ spiritual, religious perfectionism, spiritual health, psychological health, ego strength, psychological well-being
  • Fahime Dehghan * Pages 13-20
    Social networks are one of the most popular branches of virtual networks that can have a great impact on people's personal and social life. The aim of this study was to investigate the role of loneliness and personality characteristics in university students' dependence on social networks. The method of this research was of correlational type and sampling method was proportionate stratified sampling. A sample of 275 students studying in Islamic Azad University of Yazd in the academic year of 93-94 was enrolled. Data was collected using the NEO-Five Factor Inventory, Loneliness Scale of Russell and modified version of Young's Internet Addiction Scale. Data analysis was done using Pearson correlation and regression analysis. Pearson correlation coefficients show that there is a significant relationship between the variables of loneliness, extroversion, neuroticism and conscientiousness with dependence on social networks. Although, regression analysis results showed that loneliness, extroversion and neuroticism predict the extent of dependence on social networks.
    Keywords: loneliness, personality characteristics, dependence on virtual social networks
  • Iman Mesbah* Pages 21-30
    The aim of this study was to survey the relationship between components of love and marital satisfaction among married students of Male & Female. Population include all married students Azad university of Andimeshk city in 2016. 100 student (50 Male - 50 Female) were chosen by simple random method .Instruments were Enrich’s marital satisfaction questionnaire and Sternberg’s Triangular Love Scale. Descriptive statistics, pearson’s correlation coefficient and t test were used to analysis of the data. Result showed there is positive and significant relationship between components of love and marital satisfaction and component of Intimacy have the most correlation with marital satisfaction(p=0/001),(r=0/780). Also was not showed satisfaction difference between male and female in marital satisfaction, Intimacy and Commitment (p<0/001). but found satisfaction difference between male and female in components of love and Passion (p<0/001), Fmale have more love and Passion than male.
    Keywords: marital satisfaction, components of love, married students
  • Fatemeh Khazaei*, Zahra Saeidi Pages 31-38
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of DIR-based transformation-change model on reducing internet addiction among female students of Mashhad city. In a semi-experimental design, 30 female students (9-12 years old) who were selected by multi-stage cluster sampling were randomly assigned into two experimental and control groups. For the experimental group, eight sessions of 45 minutes of the transformation protocol protocol-the relationship-based differences were performed individually. Young's Internet addiction test was used to evaluate Internet addiction. The effect of the intervention was performed using pretest, post-test and follow-up six months. Data were analyzed using descriptive statistics and ANCOVA. The results of the data analysis indicated that the average of Internet addiction scores in the experimental group significantly decreased compared to the control group and the effect of the intervention after six months also continued. Therefore, transformational model-communication-based differences can be considered
    Keywords: Transformation Model-Relationship Differences, Internet Addiction, Girl Students
  • Fatemeh Khazaei*, Zahra Saeidi, Omolnabi Khazaei, Seywd Amir Amin Yazdi Pages 39-48
    This study aimed to compare the Special learning disorder in Students with Attention-deficit hyperactivity Disorder and Normal Students. The research methodology based on its nature was descriptive-comparative method. Sample consist of two groups of 9-12 years old students which selected by cluster sampling in Mashhad city (50 ADHD students and 50 normal students). Data were collected by CLDQ. For analyzing data Descriptive statistics (mean and standard deviation) and multivariate analysis of variance were used. Findings showed that there was a significant difference between the mean scores of the main five learning problems (reading, reckoning, social recognition, social anxiety and spatial functions) among students with ADHD (p <0/05) and normal students in the components of reading, counting, social recognition and spatial functions had better performance than the students with ADHD. These findings suggest that attention to ADHD disorder can be an effective factor in working with learning disable students
    Keywords: Special learning disorder, Attention-deficit hyperactivity Disorder _
  • Ahmadreza Kiani Chalmari* Pages 49-56
    Objective
    The goal of current study is assessing the role of the structure of  parent-child relationship in predicting the compulsive obsession’s severity of adolescent’s  by compulsive obsession in Ardabil province.
    Method
    The research design is descriptive in the form of correlation and prediction.the research sample included 84 adolescents by OCD referring to Ardabil’s clinics in 1394 who were diagnosed having OCD by physicians and according to DSM-5 criteria. The participants completed materials of Parent-Child-Relationship-Inventory, The children’s Yale-Brown Obsessive-compulsive Scale (CY-BOCS)-Parent Report and the questionnaire of children’s depression along their parents. Research data were analyzed by descriptive statistics’ indices, Pearson correlation analysis, separation coefficient , multi-variant regression by using SPSS.
    Results
    The obtained results suggested that there is a positive and significant relationship between the capability of recognizing OCD by parents and caregivers and satisfaction with parenting , orientation of tasks and the roles, social tendencies and adolescent’s  depression . Also depression of teens has just positive and significant relation with social support of parents and has positive and significant relationship with the ability to recognize the signs and the severity of the adolescents OCD by parents.
    Discussion
    It can be concluded that parent-child relationship structures and adolescents depression can moderately explain the predictions that made by parents.
    Keywords: the structure of parent-child relationship, depression, adolescents, OCD
  • Sedighe Eslami * Pages 57-68
    Objective
    The purpose of this study was to investigate the relationship between emotional intelligence and self-efficacy among physical education teachers in Bandar Abbas.
    Methodology
    The methods of this study is descriptive- correlation. The population consists of all physical education teachers working in schools of education in Bandar Abbas in three elementary, middle and high school academic year (1393-1394), which is a number equal to 225, according to the formula Morgan 142 subjects were selected randomly in the one and two were selected. But of the 142 questionnaires distributed, 140 questionnaires were returned. Tool to measure the variables of interest include: Furnham (Ptraydz and Farnham, 1996) and efficacy (Shrrv et al., 1982) was. Efficacy and reliability using Cronbach's alpha coefficient EI respectively 81% and 4/83 percentage is calculated. To analyze the data, Pearson correlation analysis and multiple regressions were used by software 18spss.
    Results
    Hypothesis testing showed that between emotional intelligence (self-awareness, social skills, understand their emotions) the efficacy of physical education teachers in Bandar Abbas, a significant relationship was found. But the optimism and self-efficacy for physical education teachers in Bandar Abbas, a significant relationship was found. Adjusted by the amount of 27.3% of the variance in self by changing the dimensions of emotional intelligence (optimism, self-awareness, understanding their emotions and social skills) were explained.
    Conclusion
    High level of Emotional intelligence and self-efficacy of teachers are very important to exploit the available opportunities and Using innovative methods can be used to further the goals of Physical Education in Education.
    Keywords: emotional intelligence, self-awareness, social skills, understand their emotions, optimism, self-efficacy, physical education teachers
  • Maryam Ostadi, Somayeh Eshghi Abkenari* Pages 69-76
    Happiness is the first and the most fundamental concept in positive psychology. Hence the numbers of studies are on the rise. The aim of this study is predictive role of happiness by psychological capital and purpose in life on geological staff in Tehran. In this correlation study participants included 160 employees of the Geological Survey of Tehran. Tools used in research were Oxford Happiness Questionnaire-Revised (1990), PIL Maholick and Crumbaugh (1969) and Luthans psychological capital questionnaire (2007).The results showed a significant positive correlation with psychological capital happiness and purpose in life (p <0.01). And there is significant correlation between psychological capital and purpose in life (p <0.01). Also psychological capital predicts 23 percent of happiness and purpose in life predicts 28 percent of happiness. This means that the more people have a higher degree of psychological capital and purpose in life, their happiness will increase. Therefore it can be concluded that with proper planning and targeted education of psychological capital and purpose in life to employees, increase the happiness and satisfaction of employees and in addition to enjoying its benefits, organizational goals better and faster wrap up.
    Keywords: Happiness, Psychological Capital, purpose in life
  • tohid Ranjbari * Pages 77-86
    Anxiety and depression disorders are two of the most prevalent psychological disorders and awareness of the variables affecting their development is of significant clinical importance. The present study aimed to predict anxiety and depression symptoms based on attachment pathologies. The participants of the study were 406 students from the University of Tehran in the academic year 2015-2016. The participants (242 boys, 164 girls) were asked to fill out Adult Attachment Inventory (AAI), and  Depression Anxiety Stress Scale (DASS(. To analyze the data, correlation coefficients were calculated and a stepwise regression was run. The results showed that there was a significant positive relationship between avoidant and ambivalent attachment styles and anxiety and depression symptoms indicating that attachment pathologies could predict anxiety and depression symptoms. Accordingly, considering attachment pathologies is of great importance for the prevention of depression and anxiety disorders, the promotion of individuals’ mental health and the treatment of people with anxiety and depression symptoms.
    Keywords: attachment, anxiety, depression
  • Mina Fayazi * Pages 87-96
    Divorce and its effects on the family system in recent years increasingly been the focus of psychological research, in line to the researches, this research was done to evaluate effectiveness of metacognitive therapy on maladaptive schemas among divorced women. The method of research was quasi- experimental design, with pretest-posttest and control group. For sampling 30 women who referred to counselling centers in Ardabil city were selected and assigned randomly in two groups (each them 15 people). In pretest we presented YSQ-SF questionnaire and after we performed protocol of metacognitive therapy in 8 session on experiment group and finally posttest was done on two groups. We used of covariance analysis methods for analyzing data. The results of research showed that there is significantly different between control and experiment groups. It could be explained that metacognitive therapy effects on maladaptive schemas among divorced women and it also can enhance mental health in this crust of society.
    Keywords: metacognitive therapy, early maladaptive schemas, divorced women
  • Maryam Rajabiyan Dehzireh*, Fariba Dortaj, Fataneh Dortaj, Zabihollah Allahi Pages 97-108
    AbstractOne of the most important and fundamental aspects of people's health are the resiliency. Resiliency leads people in difficult situation and in spite of risk factor to use the existed capacity in order to achieve success and individual life growth and exploit of these challenges as an opportunity in order to strengthen themselves. Improving spiritual health, paying attention to the resiliency as a study field is very important. Research method is quantitative and correlation one. Statistical population in this research include all of the B.A. university student of Kashan in 2014-2015that among 4000 numbers, 300 numbers were choose as a sample through simple random sampling method. Measurement tools in this research are 2 questionnaires of Paloutzian and Ellison and resiliency questioner of Kaner and Davidson. Analyzing research data, we used indexes of Standard Deviation, Pearson Correlation Coefficient, Regression Analyze and Mean statistic. The results show that there is a meaningful relation between spiritual health and student's resiliency and between mental (existence) health and student resiliency and also between religious health and student's resiliency. Result of regression analyzes show that elements of spiritual health (religious health and mental health) especially mental (existence) health are powerful predictor in the resiliency of students.
    Keywords: spiritual health, mental (existence) health, religious health, resiliency, university student
  • Siroos Moradizadeh * Pages 109-116
    This study aimed to compare the emotional and social maturity and sensation seeking adolescents delinquent boys and normal in Khorramabad.  The population consists of all juvenile in center reform that 23 were selected and equal with 23  based on sampling. In this study variables were measured by Bhargava Yashvyrsyng emotional maturity, social maturity Rao questionnaire and Zuckerman Sensation Seeking Scale (short form) were used. To compare the two groups mentioned variables of multivariate analysis of variance (MANOVA) was used. The findings showed that the emotional and social maturity and normal for juvenile offenders there are significant differences. This means that juvenile offenders are lower emotional and social maturity. Also, in sensation-seeking variables there are difference significant between the two groups existed and juvenile offender group, higher sensation seeking. Based on the present findings, we can say that one of the causes of delinquency, social and emotional maturity is low, and features high sensation seeking Accordingly; it is necessary advisory activities with these people for emotional stability, social harmony and access control and emotion regulation skills to work. 
    Keywords: emotional maturity, social maturity, sensation seeking, crime
  • Nayereh Naghdi*, Ahmad Behpajooh Pages 117-136
    Researchers used case study methods to investigate a virtual learning lab (VLL) in a rural school district that was created in 2011 as a way to better meet the unique needs of exceptional students who are considered gifted. Data were collected through focus groups, classroom observations, interviews, and reviewing relevant documents. Topics include an in-depth explication of the learning lab, lessons learned and suggestions by teachers and administrators, and benefits for improved teaching and learning. Findings are that VLL programming, specifically online instruction that takes place in brick-and-mortar public schools, can be an effective means for providing accelerated coursework to exceptional middle school students who are gifted. Benefits include cost-effectiveness, parent and student satisfaction, allowing for individualized work pace in talent area, and others.
    Keywords: acceleration, gifted, qualitative, technology, talent development, motivation
  • Parvaneh Karimi * Pages 137-142
    And mothers on a range of criteria and a combination of different parenting styles parenting paternal and maternal personality traits and health of their children is associated with adaptation. In fact, the strong environmental factors that could be associated with spiritual intelligence, children, and family functioning, parenting styles and religious orientation cited. The present study examines the role of parenting styles and religious orientation of their parents expect them has spiritual intelligence. This research is descriptive and correlation. The sample included all students in Kermanshah in 1393 were studying a sample of 214 teachers cluster sampling were selected from among them. To collect data from questionnaires parenting styles, religious orientation and spiritual intelligence scale was used. The findings showed that between authoritarian parenting style with spiritual intelligence and there is a significant negative relationship And between authoritative parenting style and religious orientation, spiritual intelligence and a significant positive correlation was obtained.  According to the results, it can be concluded that the parents' parenting styles and religious orientation in anticipation of spiritual intelligence contribute to their children.
    Keywords: intelligence, spirituality, parenting styles, religious orientation
  • Mohammadali Besharat, Hosseinali Jahed, Jamileh Mohammadi, Mohammadrahim Jafarzade, Seyedeh Asma Hosseini* Pages 143-154
    Goal

    The purpose of this study was to review the differences between religious and non-religious lifestyle in health behaviors with a particular emphasis on cardiovascular health.

    Method

    The method of this study was the analytical method.

    Results

    The review of researches suggested that the religious and non-religious health lifestyle have some differences and similarities and the similarities are more than differences. In general, there are many similarities and differences are more minor issues such as spirituality that is just in a religious health lifestyle.

    Conclude

    The healthiest lifestyle is the lifestyle that is based on religion and Islamic recommendations and, give help of nonreligious lifestyle recommendations that are consistent with the recommendations of religious lifestyle. Based on scientific principles are accepted, the used to complement each other and achieve the best style that it can be called a religious lifestyle because religion does not have any objection to human knowledge and it is encouraged.

    Keywords: Health, Illness, Religious health lifestyle, Nonreligious health lifestyle, Prevention of diseases, Cardiovascular disease
  • Seyed Abolfazl Mousavi*, Ali Zare, Moghaddam, Azam Gomnam, Abbas Mirbluk Bozorgi, Fereshte Hasani Pages 155-170
    Mindfulness-based cognitive therapy involves, components of Beck cognitive therapy and mindfulness-based stress reduction therapy provided by Kabat-Zinn and in a therapy group to work with persons with a history of depression and thus vulnerable period later developed.This training of people to broaden their perspective to see maladaptive thoughts, ruminations thought processes and cognitive impairment that exist.so  be able to change perfectly or to reorient them.In addition, some aspects of cognitive behavioral therapyfor depression also encompasses that applicable for a maximum of 12 participants, This approach was built for the prevention of recurrence in patients suffering from depression at the recovery period relative. Nevertheless researches have confirmed its effectiveness in other disorders such as eating disorders, post-traumatic stress disorder, bipolar disorder, dysthymia and anxiety disorders. In general, the the human mind with two methods communicate with the world. Being mode and another doing mode.In being mode the emphasis is on accepting and would not attempt to change ways, in the mode required to achieve the objectives, specific standards evaluating what is not there.In this mode there is not requiring to achieve the targets and specific evaluating standards as it is existing.Mindfulness-based cognitive therapy (MBCT) is an eight-week group-based is designed with the structure and process of MBSR program. It formed the core of meditation exercises. In mindfulness techniques and exercise such as eating raisins,body scanning, sitting meditation, yoga, meditation, walking used, as well as informal mindfulness exercises in daily life.    Therefore, in this article described specific techniques and exercises in mindfulness-based cognitive therapy (MBCT) is in the form of meetings and their contents.It also expressing the fundamental assumption that the mind has two extensive modes being and doing mode
    Keywords: Cognitive therapy, mindfulness, MBCT, modes being, doing mode
  • Mitra Kamran* Pages 171-174
    Boanthropy is a delusional belief that the person himself or others become a cow.  boanthropy have been known centuries ago and have been mentioned in various sources. In this report, a 60-year-old man who has been diagnosed with major depression since two years ago and has been introduced for treatment with boanthropy syndrome seven months ago. These referrals are treated with antipsychotic drugs and psychotherapy with the diagnosis of psychiatric depression. 
    Keywords: Boanthropy, delusion, depression, psychotherapy, psychiatric
  • ABBAS ASGHARI SHARABIANI*, AKBAR ATADOKHT Pages 175-182
       The purpose of this study was to compare the family function in students with the oppositional defiant disorder and normal. The research method was causal-comparative. The population of this study includes all mothers of female students who were studying at elementary schools in Boston Abad city during the education year of 1394-95. The sample consisted of 122 mothers. Three hundred mothers of students were selected as the primary sample by multi-stage random sampling. After completing the Childhood Symptom Inventory (CSI-4), 61 mothers were diagnosed as having students with Oppositional Defiant Disorder and then 61 mothers were matched with this group including regular students according to age, education level, and several children. Also, structural interviews were also performed based on DSM-5 to complete assurance of sample students with Oppositional Defiant Disorder. The Family Assessment Device (FAD) was then completed by the mothers of both groups. To analyze the collected data independent samples T-test was used. Results showed that except in terms of emotional involvement there was a significant difference between the overall performances of the families. The results indicate that families function in students with oppositional defiant disorder is unhealthy and inefficient.  
    Keywords: Family function, students, Oppositional defiant disorder
  • Peyman Hatamiyan * Pages 183-190
     Given the increasing importance of the issue of older in recent years, this was a study aimed to investigate the relationship between Practice religious beliefs and hope with elderly life satisfaction. This study was a descriptive correlation study; the statistical population included all individuals aged over 65 years, the city of Kermanshah in the 1395 year, with the simple random sampling of 140 respondents (male and female) were selected as examples. The instruments used for data collection of Practice religious beliefs (Temple 2), the scale of hope and life satisfaction questionnaire which was then collected, the data were analyzed using the software SPSS_21. The results indicate that there is a significant relationship between Practice religious beliefs and satisfaction with life and also between hope and life satisfaction there is a significant positive relationship. The findings of this study can be concluded that the variables of Practice religious beliefs and hope to have the ability to predict life satisfaction in older people.
    Keywords: religious commitment, hope, life satisfaction
  • Faeze Entezari Shabestar*, Ali Khademi Pages 191-198
    Positive psychology is the scientific study of optimal human functioning. The focus of positive psychology is on how human life flourishes and reaches its potentials. Character strengths are the core concepts of the scientific approach to positive psychology. This study aims to compare the advantages of character in students according to their academic fields. For this purpose, 351 students of Islamic Azad University, Shabestar branch were selected from different faculties and different majors using the stratified clustering method. Values in action inventory of strengths (short form) questionnaire were used to measure the variables. The methodology of this study is causal-comparative, and for data analysis, multivariate analysis of variance was used. After the test assumptions, results indicated that the elements of character strengths are significantly different in the students based on their academic fields. Accordingly, students obtained different scores in the sub-elements regarding their educational grades and majors. For investigating the mean difference of the groups regarding character strengths, Scheffe post-hoc test was used. In this manner, among students of humanities, technical-engineering, basic sciences, and agriculture were significantly different in the components of character strengths except for leadership, forgiveness, humility, and humor.Regarding the obtained results, it seems that the nature of the academic field affects the character strengths of the students. Moreover, as positive attributes of the character affect selecting educational, academic areas, they are influenced by the academic fields as well. Thus, based on the academic fields of students, using promotion plans for the character strengths in them are recommended.
    Keywords: Positive Psychology, Character strengths, academic fields
  • Mohammad Sanagoie Zadeh* Pages 199-208
    Religious counseling is that comes from the concepts and propositions of religion. That  is considered by psychologists and counselors. Islam is a comprehensive religion with many followers. It has different doctrines about social, human and health concepts, but there are not clear definitions of Islamic counseling, its' models and patterns. Present study seeks to define the Islamic counseling with use of review study and descriptive-analytical method. Sources of study were internal and external scholarship over the last thirty years about counseling and sources of Islamic religion include Quran and ahadith. Present research seeks to answer the four areas; Basics of the Islamic Counseling, psychological aspects of human in Islam, stages of Islamic counseling and principles of Islamic counseling. The findings of this study showed that Islamic counseling is distinguished from conventional counseling and psychotherapy in three directions. 1- Ontology, Anthropology, and Epistemology. 2- In goals and 3- In methods of counseling. Also, Islamic counseling was defined with use of foundations, concepts and principles of counseling in Islam. The results of this study can clarify preconditions of Islamic counseling and pave the way for the modeling of Islamic counseling in future.
    Keywords: counseling, Islam, Basics, Concepts, Principles
  • Elham Zamanshoar*, Hamid Rezaeian, Iman Yusefzade Pages 209-216
    This article is about dream telling in the group. Friedman as a psychoanalyst belives that telling a dream in group provide a fortune for all of the members to access intersubjectivity speace. he formulate perspective to react to a dream in three levels: Informative perspective, Formative perspective and Transformative perspective. 
    Keywords: Dream, Dream Telling, Relational, Friedman, Psychoanalysis
  • Mohsen Soruri* Pages 217-224
    Childhood is an important period of human life. Now children do not only need physical care and attention, but the attention and training should include all aspects of social development, emotional, and intellectual personality encompassing. In the meantime, according to the course of the disease is important. Disorders of childhood and adolescence can delay or even prevent the social development of children are from developing. The social development of children affected by various factors such as heredity, environment, culture, attitudes, and behaviors of parents, sibling and peer relationships, behavior and training programs will be teachers. Tics usually start between 4 and six years old, and most intense between 10 and 12 years of age occurs so that its intensity is reduced in adolescence. Following the definition of this group of disorders and theories on the etiology they were raised, hereditary factors-genetic, neuro-biological and social environment to develop, maintain and intensify these disorders are known. Because of the importance and impact of childhood disorders in adult individuals, treatment and early identification can have a positive impact and lasting the life of patients.  The purpose of this article Tourette syndrome and tic disorders is familiar with clinical features.
    Keywords: Tourette syndrome, tic, children disorders