فهرست مطالب

نشریه رویش روان شناسی
سال ششم شماره 4 (پیاپی 21، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/07
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فیروزه غضنفری، سیامک خدارحیمی *، مهدی پورکرد، امیر کرمی صفحات 9-28
    اختلال ملال جنسیتی در تاریخ روان پزشکی و روان شناسی یک سیر طولانی را طی کرده است. این اختلال از لحاظ نشانه شناسی، ملاک های تشخیصی و روش های مداخله تحت تاثیر هنجارهای اجتماعی مربوط به مفهوم هویت جنسی و پیشرفت های پزشکی بوده است. هر کدام از رویکرد های زیستی، روانشناختی و اجتماع-فرهنگی درباره ملال جنسیتی و پدیدآیی آن بر عوامل متفاوتی تاکید کرده اند. شواهد نشان می دهد افراد مبتلا به اختلال ملال یا نارضایتی جنسیتی دارای انواع دیگری از مشکلات روانی همانند اضطراب و افسردگی و ناسازگاری های خانوادگی هستند. برخی نیز دارای انواعی از اختلالات شخصیتی یا ویژگی های شخصیتی ناسازگار می باشند. با این که تغییر جنسیت راه حل نهایی کمک به افراد مبتلا به اختلال ملال جنسیتی است ولی متقاعد سازی اجتماعی، آماده سازی فرد و خانواده برای جراحی، و سازگاری با هویت جنسی جدید نیازمند کاربست خدمات مختلف روانشناختی است.
    کلیدواژگان: اختلال ملال جنسیتی، هویت جنسی، تغییرجنسیت، خدمات روانشناختی
  • پروانه خفتان، فاطمه غلامی جم *، برزو امیرپور، ملیحه عرشی، مصطفی اقلیما، مهدی رهگذر صفحات 29-44
    هدف اصلی از پژوهش حاضر توصیف و مقایسه ی سطح خودکارآمدی در افراد مجرد و متاهل مبتلا به صرع می باشد؛ هم چنین نقش خانواده در ارتقاء خودکارآمدی بیماران مورد توجه قرار گرفته است. این پژوهش مطالعه ای توصیفی و از نوع علی – مقایسه ای می باشد. جامعه ی آماری پژوهش کلیه ی افراد مبتلا به صرع مراجعه کننده به درمانگاه صرع بیمارستان امام حسین بودند که از میان آن ها 132 فرد مبتلا به صرع (87 بیمار مجرد و 45 بیمار متاهل) به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف و بر اساس معیارهای ورود به پژوهش انتخاب شدند و در پژوهش مشارکت کردند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش چک لیستی شامل مشخصات دموگرافیک و هم چنین مقیاس خودکارآمدی در افراد مبتلا به صرع بودند.داده های پژوهش در دو بخش توصیفی و استنباطی و در محیط نرم افزار spss 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.نتایج پژوهش نشان داد که بین افراد مجرد و متاهل مبتلا به صرع از نظر میانگین نمره ی خودکارآمدی تفاوت معناداری وجود دارد (009/0=p ) و میانگین نمره ی خودکارآمدی در افراد متاهل مبتلا به صرع به طرز معناداری بالاتر است. هم چنین بین زنان و مردان مبتلا به صرع از نظر میانگین نمره ی خودکارآمدی در افراد مبتلا به صرع تفاوت معناداری مشاهده نمی شود (243/0=p ). خودکارآمدی از عوامل اساسی در ارتقاء خودمراقبتی در بیماران مزمن است. سطح خودکارآمدی در افراد متاهل مبتلا به صرع، به دلیل حمایت عاطفی که دریافت می کنند، بالاتر از افراد مجرد مبتلا به صرع است. با توجه به این نتایج، پژوهشگر طراحی و اجرای مداخلات خانواده محور، آموزش خانواده و هم چنین سیاست گزاری های کلان جهت تسهیل ازدواج در این افراد، به واسطه ی تقلیل انگ مرتبط با بیماری و تغییر نگرش جامعه نسبت به بیماری صرع و باورهای نادرست در رابطه با این بیماری را پیشنهاد می کند. چنین مداخلاتی در ارتقاء سطح خودکارآمدی بیماران و در نتیجه کنترل بهتر بیماری و سلامت عمومی آن ها موثر است.
    کلیدواژگان: صرع، خودکارآمدی، خودمراقبتی
  • ثریا قاسمی، کبیر شریفی * صفحات 45-72
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی مقایسه ی طرحواره های ناسازگار اولیه، هوش هیجانی و سازگاری اجتماعی نوجوانان دارای گرایش به رفتارهای پرخطر و نوجوانان عادی بود.
    روش بررسی
    روش پژوهش حاضر غیر آزمایشی وطرح آن از نوع همبستگی است. نمونه ی این پژوهش متشکل از 380 نوجوان (190 نوجوان پسر دارای گرایش به رفتارهای پرخطر و عادی، 190 نوجوان دختر دارای گرایش به رفتارهای پرخطر و عادی عادی) در شهرستان شهرکرد بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار به کار گرفته شده، فرم کوتاه پرسشنامه طرحواره، پرسشنامه هوش هیجانی بار-آن، پرسشنامه سازگاری بل و مقیاس خطرپذیری نوجوانان ایرانی بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، از آمار توصیفی (فراوانی، میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (تحلیل واریانس چند متغیره یا مانوا) استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که بین میانگین نمرات طرحواره های ناسازگار اولیه در میان نوجوانان پسر (001/0P=) و دختر (003/0P=) دارای گرایش به رفتارهای پرخطر و عادی تفاوت معناداری وجود دارد. بین میانگین نمرات هوش هیجانی در میان نوجوانان پسر (002/0P=) و دختر (005/0P=) دارای گرایش به رفتارهای پرخطر و عادی نیز تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین، بین میانگین نمرات سازگاری اجتماعی نوجوانان پسر (003/0P=) و دختر (002/0P=) دارای گرایش به رفتارهای پرخطر و عادی نیز تفاوت معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش، به نظر می رسد که گرایش به رفتارهای پرخطر می تواند ویژگی هایی همچون طرحواره ها، هوش هیجانی و سازگاری اجتماعی نوجوانان را تحت تاثیر منفی خود قرار دهد. لذا، پیشنهاد می شود که کارشناسان و مسئولان خدمات بهداشتی و درمانی کارگاه های آموزشی برای نوجوانان دارای گرایش به رفتارهای پرخطر به منظور آشنایی با این رفتارها و پیامدهای ناگوار آنها برگزار کنند تا زمینه پیشگیری از این گونه رفتارها فراهم گردد.
    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار اولیه، هوش هیجانی، سازگاری اجتماعی، نوجوانان، گرایش به رفتارهای پرخطر
  • محمد علی بشارت، حامد کاشانکی * صفحات 73-92
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ابعاد کمال گرایی و مشکلات بین شخصی انجام شد. بدین منظور از دانشجویان دانشگاه تهران، نمونه 286 نفری (دختر: 154 و پسر: 132) در سال 1395 پرسشنامه کمال گرایی چند بعدی تهران (TMPS) و مشکلات بین شخصی (IIP-30) را تکمیل کردند. نتایج همبستگی داده ها نشان داد که شدت مشکلات بین فردی بر اساس ابعاد کمال گرایی در هر سه بعد خود محور (0/31)، دیگر محور (0/31) و جامعه محور (0/39) در سطح (0/01>p) معنادار است. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی داده ها نشان داد در مردان از بین ابعاد کمال گرایی، کمال گرایی خودمحور و جامعه محور در صورت همراه شدن با کمال گرایی دیگر محور یا انتظار بالا از دیگران مشکلات بین فردی را در سطح (05/0>p) پیش بینی می کنند. در زنان، کمال گرایی جامعه محور یا انتظار بالای دیگران از فرد بیشترین نقش را در همراه شدن ابعاد دیگر کمال گرایی با مشکلات بین فردی داشت (0/001>p). این یافته ها علاوه بر همسو شدن با تردیدهای جدید در رابطه با سازش یافتگی کمال گرایی، به اهمیت توجه به تفاوت های جنسیتی در رابطه ابعاد آن با مشکلات بین فردی اشاره می کند.
    کلیدواژگان: کمال گرایی، مشکلات بین شخصی، تفاوت جنسیتی
  • سرور سادات سیاح *، رویا کوچک انتظار، فریبا حسنی صفحات 93-108
    این پژوهش با هدف بررسی ویژگی های روانسنجی مقیاس نگرش به ازدواج روزن و براتین(1998) در نمونه ای زوجین ایرانی انجام شد. پژوهش حاضر از نظر ماهیت در دسته ی پژوهش های توصیفی-همبستگی و از نظر هدف در دسته ی تحقیقات کاربردی قرار می گرد. بدین منظور 200 زوج (400نفر) از جامعه ی جوانان در شرف ازدواج که در سه ماهه ی سوم سال 1394 به مراکز مشاوره ی ازدواج تحت نظر وزارت ورزش و جوانان مراجعه کرده بودند، به روش در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. پس از تکمیل مقیاس نگرش به ازدواج روزن و براتین (1988) تعداد 370 داده قابل تجزیه و تحلیل بدست آمد. سپس داده ها با استفاده از نرم افزار های SPSS-23 و R تجزیه و تحلیل شدند. نتایج محاسبه شده برای آلفای کرونباخ و تتای ترتیبی (0.75 و 0.8) حاکی از اعتبار قابل قبول ابزار مورد نظر است. همچنین نتایج تحلیل عامل اکتشافی مقیاس نگرش به ازدواج حاکی از وجود 4 مولفه معنادار و قابل استخراج و همچنین روایی سازه ابزار مورد نظر بود. یافته ها حکایت ازپایایی و روایی قابل قبول مقیاس نگرش به ازدواج روزن و براتین (1998) دارد. نتایج پژوهش حاضر می تواند مورد استفاده ی مشاوران و متخصصان امر ازدواج قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ویژگی روانسنجی، همسانی درونی، روایی، نگرش به ازدواج
  • الهه نژادکریم، هادی سلیمی*، موسی جاودان، پریا حسین زاده صفحات 109-130
    این پژوهش باهدف بررسی اثربخشی آموزش گروهی تحلیل رفتار متقابل بر افزایش سطح بخشودگی زنان انجام شد. طرح پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و به صورت پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان متاهل زن دانشگاه آزاد اسلامی علوم و تحقیقات تهران در سال 94 بودند. نمونه موردمطالعه شامل 50 زن بود که به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار داده شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس سنجش بخشودگی در خانواده (FFS) استفاده شد. داده ها از طریق تحلیل کوواریانس و نرم افزار SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بین گروه کنترل و آزمایش، در بعد بخشودگی زنان در خانواده تفاوت معناداری وجود دارد (F= 32/29، P= 0/001). با توجه به یافته های پژوهش، آموزش گروهی تحلیل رفتار متقابل بر افزایش سطح بخشودگی زنان تاثیر دارد. ازاین رو می توان آموزش تحلیل رفتار متقابل را به عنوان یک روش موثر در افزایش سطح بخشودگی زنان و به عنوان یک مداخله بالینی ثمربخش پیشنهاد داد.
    کلیدواژگان: تحلیل رفتار متقابل، بخشودگی، زنان، خانواده
  • معصومه شفیعی، سجاد بشرپور، حدیث حیدری راد صفحات 131-148
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش کمال گرایی و اجتناب تجربی در پیش بینی علائم روان شناختی زنان بی بضاعت سرپرست خانوار بود. این مطالعه توصیفی به روش همبستگی بود. جامعه آماری کلیه افراد آسیب دیده تحت حمایت کمیته امداد شهرستان گیلان غرب در سال 95 بودند که از این تعداد 120 نفر به روش نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند.. برای جمع آوری اطلاعات از فهرست علایم 90 سوالی (SCL-90)، کمال گرایی و پرسش نامه های پذیرش و عمل استفاده شد. داده های جمع آوری شده نیز با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل شد. نتایج ضرایب همبستگی نشان داد که علائم روان شناختی با کمال گرایی (51/0=r؛ 001/0>p) و اجتناب تجربی (65/0=r؛ 001/0>p)، ارتباط مثبت دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که 48 درصد از کل واریانس علائم روان شناختی این افراد به وسیله دو عامل اجتناب تجربی و کمال گرایی تبیین می شود. بنابراین کمال گرایی و اجتناب تجربی می تواند در علائم روان شناختی زنان بی بضاعت سرپرست خانوار نقش داشته باشد.
    کلیدواژگان: کمال گرایی، اجتناب تجربی، علائم روان شناختی، بی بضاعت، زنان سرپرست خانوار
  • ساقی کوشا*، علیرضا وارسته صفحات 149-170
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر موسیقی درمانی بر افسردگی، کیفیت زندگی و شادکامی زنان مبتلا به افسردگی انجام شد. روش تحقیق این مطالعه شبه آزمایشی و طرح آن پیش آزمون-پس آزمون یک گروهی است. 30 زن مبتلا به افسردگی جزئی و خفیف بر اساس نقطه برش کسب شده در سیاهه افسردگی بک (نمره 10-14) و معیارهای ورود به مطالعه (داشتن حداقل تحصیلات دیپلم، جنسیت مونث، علاقه مندی به موسیقی) به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و گروه آزمایشی مطالعه حاضر را تشکیل دادند. سپس 16 جلسه مداخله موسیقی درمانی بر روی آن ها اجرا شد. ابزار جمع آوری داده ها شامل فرم بلند سیاهه افسردگی بک (BDI)، فرم کوتاه مقیاس کیفیت زندگی (SF-36) و سیاهه شادکامی آکسفورد OHI)) بود که به صورت پیش آزمون-پس آزمون اجرا شد. نرمال بودن داده ها با آزمون کولموگروف- اسمیرنوف بررسی شد و در نهایت داده ها با استفاده از روش تحلیل آماری تی دو نمونه همبسته مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که بین داده های به دست آمده از نمرات افسردگی، شادکامی و کیفیت زندگی زنان مبتلا به افسردگی قبل و پس از موسیقی درمانی تفاوت معنادار وجود دارد. همچنین تاثیر این مداخله در بهبود کیفیت زندگی بیشتر از شادکامی بود. یافته های تحقیق حاکی از آن است که موسیقی درمانی به عنوان روشی کم هزینه و قابل دسترس می تواند به عنوان راهکاری مناسب برای افزایش سطح شادکامی، بهبود کیفیت زندگی و کاهش افسردگی در زنان مبتلا به افسردگی به کار برده شود.
    کلیدواژگان: موسیقی درمانی، افسردگی، شادکامی، کیفیت زندگی، زنان
  • خسرو رشید، آرزو دلفان بیرانوند*، فریدون جعفری صفحات 171-196
    اختلالات شخصیت در رابطه با محیط سبک هایی انعطاف ناپذیر و ناسازگارانه به شمار می آیند. افراد دارای این نوع اختلالات، برخلاف ظاهری گرم، براساس ویژگی های خاص شخصیت فردی، افرادی مستعد برای انجام فعالیت های متضاد با قانون و مجرمانه هستند. لذا این پژوهش با هدف بررسی وضعیت اختلالات شخصیت در زندانیان صورت گرفته است. دراین راستا 182 نفر مرد زندانی که در زندان مرکزی لرستان محبوس بودند به روش تصادفی انتخاب و با استفاده از پرسشنامه میلون 3 (MCMI-111 ) مورد ارزیابی قرار گرفتند. سپس داده های حاصل از پرسشنامه میلون 3 درنرم افزارمیلون جهت مشخص شدن نمره Br بررسی شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری مقایسه تحلیل واریانس یک طرفه و تی مستقل استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که میان افراد با جرم های مختلف از نظر میزان اختلالات شخصیت وابستگی به مواد با 99 درصد اطمینان، اختلال شخصیت ضد اجتماعی و اختلال شخصیت دیگرآزار در سطح اطمینان 95 درصد تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین یافته ها نشان دادند که در سارقان اختلال شخصیت ضداجتماعی و وابستگی به مواد و اختلال شخصیت اجتنابی بیش تر وجود دارد. همچنین در مقایسه اختلالات شخصیت در میان افراد با میزان حبس های تحمل شده متفاوت، نتایج بیانگر این است که تنها اختلال شخصیت افسرده در گروه های مورد بررسی دارای اختلاف معناداری در سطح اطمینان 95 درصد است. علاوه بر این، نتایج حاصل از آزمون تی مستقل که به مقایسه اختلالات شخصیت در افراد مجرد و متاهل پرداخته است، نشان داد که اختلالات شخصیت دیگر آزار و افسرده در سطح اطمینان 95 درصد در میان افراد مجرد بیشتر از افراد متاهل است.
    کلیدواژگان: اختلالات شخصیت، جرم، زندان، اختلالات روانی
  • نسرین پاکوفته*، حسین اخلاقی صفحات 197-216
    هدف این پژوهش بررسی رابطه بین سبک های دلبستگی، نشخوار فکری و مکانیزم های دفاعی با باورهای وسواسی در زنان بود. پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان شهر تهران بود که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای 300 نفر از آنها به عنوان نمونه انتخاب شدند و هر یک از افراد پرسشنامه های سبک دلبستگی، نشخوار فکری، مکانیزم های دفاعی و باورهای وسواسی را تکمیل نمودند. نتایج نشان داد که سبک دلبستگی ایمن همبستگی منفی معناداری با باورهای وسواسی دارد همچنین بین سبک دلبستگی ناایمن اضطرابی، نشخوار فکری ومکانیزم های دفاعی رشدنایافته و روان آزرده با باورهای وسواسی همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد و اینکه سبک دلبستگی ایمن و سبک دلبستگی ناایمن اضطرابی، نشخوار فکری و مکانیزم های دفاعی رشدنایافته و روان آزرده توان پیش بینی باورهای وسواسی را دارند. بنابراین می توان نتیجه گرفت که مدل های درونکاری ایمن و ناایمن، که در چارچوب روابط دلبستگی نوزاد- مادر تشکیل می شوند از طریق استقرار مدل های درونکاری ناایمن می توانند زمینه ظهور و استمرار آسیب پذیری ها را فراهم سازد. بنابراین کاهش بکارگیری نشخوارفکری و سبک های رشدنایافته و روان آزرده می تواند گامی مهم در جهت ارتقای سلامت روانی افراد باشد.
    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، نشخوار فکری، مکانیزم های دفاعی، باورهای وسواسی
  • سیده الناز مستشیری*، ندا مستشیری، سیده مهرناز مستشیری، سمیه بهار صفحات 217-240
    مقاله حاضر با هدف بررسی سیستم انگیزشی برای جذب دانش آموزان و توسعه ی فعالیت های ورزشی آنها انجام شده است. محقق سعی در یافتن راهکارهایی که بیشترین انگیزش را در جهت جذب و توسعه شرکت دانش آموزان در فعالیتهای ورزشی ایجاد می کند و سیستم انگیزشی که در جذب و توسعه شرکت دانش آموزان در فعالیتهای ورزشی ناکارآمد است دارد. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق استفاده گردید،که روایی آن به روش قضاوتی تایید شده است. ضریب آلفای پرسشنامه 0.93 بدست آمد و پایایی پرسشنامه نیز تایید شده است. جهت برآورد اندازه حجم نمونه ازجامعه 112654نفری دانش آموزان شهر سمنان ازجدول کرجسی و مورگان استفاده گردیده، وتعداد نمونه 384 دانش آموز انتخاب گردید.برای تحلیل داده ها از آزمون فریدمن در نرم افزار SPSS استفاده شده است که یافته ها نشان داد که نبودن کلاسها و امکانات ورزشی مناسب ، تصور از تاثیر ورزش در سلامتی و شادابی بخشیدن دارای بالاترین امتیاز بوده و عواملی همچون نگرانی از آسیب دیدن ، میزان علاقه به رهبری تیم ، افزایش اعتماد به نفس پایین ترین امتیاز را به خود اختصاص داده اند.از میان عواملی که سبب برانگیختگی دانش آموزان جهت انجام امور ورزشی میگردد، نیاز فیزیکی بدن بیشترین تاثیر و نیاز به قدرت کمترین تاثیر را دارد. لذا سیستم انگیزشی مناسب جهت جذب دانش آموزان که در آن ورزشی های هیجان انگیز با توجه به نیازهای فیزیکی بدن تامین شده باشد، طراحی و سپس به والدین و دانش آموزان معرفی گردد.
    کلیدواژگان: سیستم انگیزشی، برانگیختگی، فعالیتهای ورزشی، جذب و توسعه
  • جهانگیر کرمی، بیتا شلانی*، زهرا مکاری صفحات 241-256
    مقدمه و هدف
    به دلیل تغییر سبک زندگی افراد امروزه میزان نازایی افزایش یافته است. استرس و اضطراب رابطه ی متقابلی با نازایی دارند، استرس زیاد موجب کمتر شدن شانس باروری شده و با توجه به این که ناباروری نیز بسیار استرس زا و ناراحت کننده است، از شانس موفقیت درمان می کاهد. به دلیل فشار روانی بسیاری که نازایی بر فرد به جا می گذارد، شایسته است در صدد کاهش تاثیرات آن مانند استرس، اضطراب، و افسردگی باشیم و شانس موفقیت درمان را بالا ببریم.

    مواد و روش ها
    از میان زنان مراجعه کننده به کلینیک های زنان، زایمان و نازایی افرادی که با توجه به پاسخگویی به پرسشنامه DASS21 دارای افسردگی ، اضطراب، و استرس در حد متوسط تا شدید بودند در نمونه قرار گرفتند و از میان آن ها 30 نفر به طور تصادفی انتخاب و در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل قرار گرفتند. به گروه آزمایش آموزش های لازم داده شد و فایل صوتی آرام سازی عضلانی در اختیار آن ها قرار گرفت و بصورت دو ماه روزی یک مرتبه 30-20 دقیقه ای این تکنیک را انجام دادند. در این مدت گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. پس از دریافت روش درمانی آزمودنی ها مجددا مورد سنجش قرار گرفتند. داده ها از طریق شاخص های استنباطی و با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها
    یافته ها نشان داد که مداخله آزمایشی بر هر سه متغیر تاثیر معناداری داشته است (001/0>P)، اما تاثیر مداخله بر اضطراب بیشتر از سایر متغیرها می باشد.

    نتیجه گیری
    می توان روش آرام سازی عضلانی را به عنوان یک روش موثر برای کاهش افسردگی، اضطراب، و استرس زنان نابارور به کار گرفت.
    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب، استرس، ناباروری، آرام سازی عضلانی
|
  • Firoozeh Ghazanfari Dr, Siamak Khodarahimi * Pages 9-28
    Gender dysphoria disorder has passed a long journey in the history of psychiatry and psychology. The symptomatology, diagnostic criteria and intervention methods of this disorder was related to the concept of gender identity and the advances of medicine. Each of biological, psychological and socio-cultural approaches was stressed on different variables on the emergence of gender dysphoria disorder. Literature showed that individuals with gender dysphoria disorder have other psychological problems such as anxiety, depression and familial maladjustments. Some individuals have personality disorders or maladaptive personality characteristics too. While gender variation is the only solution to helping people with gender dysphoria but social persuasion, inclination of individual and family for surgery, and adjustment with new gender identity during post-operation needs to application of various psychological interventions.
    Keywords: Gender Dysphoria Diorder, Gender Identity, Gender Variation, Psychological Services
  • Parvaneh Khftan, Fatemeh Gholami Jam *, Dr.Borzo Amirpor, Dr.Malihe Arshi, Dr.Mostafa Eghliami, Dr.Mehdi Rahgozar Pages 29-44
    The main purpose of this study was comparing the self – efficacy level in single and married people with epilepsy, and the role of family to improve the self efficacy is considered. This research was a descriptive – comparative study. From the patient that were visited in Epilepsy Clinic of Imam Hussein Hospital, 132 Patient with epilepsy (87 single patient, 45 married patient) were selected based on using purposive processed and with considered include criteria. A check List of demographics information and Epilepsy self – efficacy Scale were used to collect data. The results of current study revealed that there is a meaningful different in self –efficacy level in single and married people with epilepsy (p=0/009). Also the results showed that there isn’t a meaningful different in self –efficacy level in men and women with epilepsy (p=0/243). self – efficacy is an important factor in improvement the self – management in people with chronic diseases. The self – efficacy level in married people with epilepsy is higher than single people, because of emotional support that they are received. Based on these results the author proposes the family centered interventions designs and implementations and also patient family education is useful. There interventions leads to increases self – efficacy level in patients and it directly influence to patients to well control disease and their general health.
    Keywords: Epilepsy_Self – Efficacy_Self_Management
  • Soraya Ghasemi *, Kabir Sharifi Dr Pages 45-72
    The aim: of this study is to compare the early maladaptive schemas, emotional intelligence and social adjustment of adolescents with high-risk behaviors and normal adolescents.
    Methods
    This non-experimental study designs of correlation. The sample consisted of 380 adolescents (190 boys have a tendency to risky behaviors and normal, 190 girls have a tendency to risky behaviors and Normal) in the city shahrekord who were selected by convenience sampling method. The tool works taken, Schema Questionnaire-Short Form questionnaire Bar-on emotional intelligence, Bell compatibility questionnaire and scale of adolescent risk-taking in Iran. To analyze the data, descriptive statistics (frequency, mean and standard deviation) and inferential statistics (analysis of variance or MANOVA) was used.
    Result
    The results showed that the mean scores in early maladaptive schemas among adolescents (p=0/001) and female (p=0/003) has a normal tendency to risky behaviors and there are significant differences. Between emotional intelligence scores among adolescent boys (002 / 0P =) and female (p-0/005) has the general tendency to risky behaviors and there are significant differences. Also, the mean scores of social adjustment in adolescents (p=0/003) and female (p=0/002) has the general tendency to risky behaviors and there are significant differences.
    Conclusion
    Based on these findings, it seems that the tendency to risky behaviors can be features such as schemas, emotional intelligence and social adjustment of adolescents negatively affect their end. Therefore, it is suggested that experts and officials of health services and workshops for adolescents with behaviors risk familiar with these practices and their potential adverse consequences of such behavior be provided to hold to prevention.
    Keywords: early maladaptive schemas, emotional intelligence, social adjustment, teenagers, tendency to risky behaviors
  • Dr.Mohammadali Besharat, Hamed Kashanaki * Pages 73-92
    Current study aimed to investigate the relationship between dimension of perfectionism and interpersonal problems. To this purpose, among students of university of Tehran, a sample of 286 students, (154 females and 132 males) in 2016, completed Multidimensional Perfectionism Scale (TMPS), and Inventory of Interpersonal Problems (IIP-30). The Pearson correlation results demonstrated that intensity of interpersonal problems according to dimensions of perfectionism was significant at the level of (P
    Keywords: Perfectionism, Interpersonal Problems, Gender Difference
  • Sarvar Olsadat Sayah *, Roya Kocha, Entezar Dr, Fariba Hasani Dr Pages 93-108
    The aim of this study was to evaluate the psychometric properties of Rosen and Brateen (1998) Marital Attitude Scale includes internal consistency and construct validity. This paper is a research of the cross correlation nature and of the aim placed in applied researchs category. For this purpose 400 youths in the age of marriage (200 couples) That in the third quarter of 1394 referred to marriage counseling centers under the Ministry of Sport and Youth,Were selected by convenience sampling. After completing the questionnaire, data was analyzed using spss-23 & R. Cronbach's alpha and ordinal theta (0.75 æ 0.8) showed acceptable reliability of this scale. Also Exploratory factor analysis results shows construct validity of Rosen and Brateen Marital Attitude Scale, and also this scale Includes four subscales. Results showed acceptable reliability and validity of Marital Attitude Scale Rosen and Brattain (1998). The results of this study can be used by consultants and marriage specialists.
    Keywords: psychometric properties, internal consistency, validity, attitude to marriage.
  • Elaheh Nejadkarim, Hadi Salimi *, Mousa Javdan, Parya Hoseinzadeh Pages 109-130
    This study was done aimed to evaluation the effectiveness of transactional analysis group training (TA) on increase the level of forgiveness women. Design of this study was semi-experimental type as pretest-posttest with control group. Statistical population consisted of all married women students of Science and Research Branch of the Islamic Azad University Tehran in 2015 year. The sample studied consisted of 50 women who were selected by available sampling and assigned to experimental and control groups. For collection data was used from Family Forgiveness Scale (FFS). Data Analyzing was conducted with ANCOVA and SPSS. The results showed that between control and experimental groups there are significant difference in forgiveness women (F= 32/29, P= 0/001). According to the findings this study, transactional analysis group training have effect on increase the level of forgiveness women in family. Therefore can suggest transactional analysis training as an effective way on increase the level of forgiveness women and as a useful clinical intervention.
    Keywords: transactional analysis, forgiveness, women, family
  • Masumeh Shafiei, Sajjad Basharpoor, Hadees Heidarirad Pages 131-148
    The aim of present research was to investigate the role of perfectionism and experiencial avoidance in predicting psychological symptoms of poor female-headed household. This prospective study was performed using Pearson correlation.90 questions to gather information from the checklist (SCL-90), perfectionism and questionnaires reception and operation. As well as data collected using Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis were analyzed. The correlation coefficients showed that psychological symptoms of perfectionism (51/0= r; 001/0> p) and experiential avoidance (65/0= r; 001/0> p), positive relationship. Regression analysis showed that 48 percent of the total variance of psychological symptoms people through experiential avoidance and perfectionism is explained by two factors. This study suggests that perfectionism and avoid negative and harmful experiments on the causes and consequences associated with traumatic events can contribute to psychological symptoms among poor female-headed households.
    Keywords: perfectionism, experimental avoidance, psychological symptoms, poor, female, headed households.
  • Saghi Kousha*, Alireza Varasteh Pages 149-170
    The aim of this study was to investigate the effectiveness of music therapy on depression, quality of life and happiness of women with depression. This study methodology was quasi-experimental with one group pretest posttest design. 30 patients with minor and mild depression selected by purposeful sampling method on the basis of their attained cut-off point in Beck Depression Inventory (10-14 scores) and inclusion criteria (minimum education diploma, female gender, interesting to music) and formed this study experimental group. Then, 16 music therapy sessions were conducted on them. The data collection tools were including Long Form Beck Depression Inventory (BDI), Short Form (36) Health Survey (SF-36) and Oxford Happiness Inventory (OHI) that were conducted as a pretest and posttest. Kolmogoroph-Smirnov Test was carried out for investigation of data normality and finally, the data were analyzed with two dependent sample t-test. The results showed that there is a significant difference between obtained data from depression, happiness and quality of life of women with depression before and after music therapy. The effectiveness of this intervention on quality of life was more than happiness. These findings suggest that music therapy as a low-cost and accessible method to be applied to increasing of happiness and quality of life and reducing of depression in women with depression.
    Keywords: music therapy, depression, happiness, quality of life, women
  • Khosro Rashid, Arezou Delfan Beiranvand, Dr Fereydoon Jafari* Pages 171-196
    Personality disorders are considered as inflexible and incompatible styles in relation to the environment. Individuals with these types of disorders, in spite of their warmth and friendly look , are prone to commit illegal and criminal activities. Therefore, the present study aims to investigate the status of personality disorders in prisoners. To this end, 182 male prisoners confined in Lorestan Central Prison, were randomly selected and evaluated using Milon 3 (MCMI-111) questionnaire. Then, data gathered from Milon 3 questionnaire was evaluated in Milon 3 application in order to determine the Br score. To analyze the data, One-way ANOVA and Independent –Samples t-test were applied. The findings indicated that there was a statistically significant difference between individuals with different crimes in drug addiction personality with 99% confidence, antisocial personality disorder and Sadistic personality with 95% confidence level. The findings also showed that antisocial personality disorder, drug addiction and avoidant personality disorder were mostly found in thieves. Moreover, in comparing personality disorders among individuals with different incarceration rates, only depression personality disorder in the studied groups was found to be statistically significant with 95% confidence level. Furthermore, the results of the Independent –Samples t-test which compared personality disorders in single and married individuals showed that Sadistic personality disorders and depression, with 95% confidence level, were more significant in single than married prisoners.
    Keywords: Personality disorders, crime, prison, mental disorders
  • Nasrin Pakoofte*, Hosein Akhlaghi Dr Pages 197-216
    The aim of this study was to investigate the relationship between attachment style, rumination and defense mechanisms in women with obsessive beliefs. This research is descriptive and correlational. The study population consisted of all women in Tehran Using multi-stage cluster sampling, 300 of them were selected And each attachment style questionnaire, rumination, defense mechanisms and obsessive beliefs were completed. The results showed that secure attachment style negative correlation with obsessive beliefs As well as between insecure attachment styles anxiety, rumination and immature defense mechanisms of neurotic and there is a significant positive correlation with obsessive beliefs. And that secure attachment and insecure attachment styles anxiety, rumination and immature defense mechanisms and neuroticism can predict with obsessive beliefs. So we can safely conclude that Drvnkary models and insecure attachment relationships within Neonate mother are formed through the establishment of unsafe models can provide ground for the emergence and persistence of vulnerabilities. Thereby reducing the use of rumination and immature style and neuroticism is an important step toward improving mental health.
    Keywords: attachment styles, rumination, defense mechanisms, obsessive beliefs
  • Elnaz Mostashiri*, Neda Mostashiri, Mehrnaz Mostashiri, Somaye Bahar Pages 217-240
    The present article aims investigate the motivational system to attract students and development sporting activities they performed. Researchers have tried to find solutions in order to attract and develop the most motivated students in sporting activities creates And motivational systems to attract and develop students in sports activities is inefficient.
    A questionnaire was used to collect information. its validity was confirmed by the judgment. Alpha coefficient of the questionnaire was 0.9, The reliability of the questionnaire had also been confirmed. To determine the mass of the sample Community 112,654 spectators who students in Semnan Morgan & KREJCIE used the table, The number of 384 students were selected. Friedman's test data for analysis software SPSS was used.
    Results indicated a lack of appropriate classes and sports facilities, notional of the effects of exercise in a healthy and the highest rating factors such as concern over the damage, interest in lead the team, increasing confidence to have the lowest score.
    Among the factors that cause motivated students to become sports activities, physical need is most effective and need to power the least effect. So appropriate incentive system to attract students to the exciting sports due to the physical needs are provided, Designed to parents and students to be introduced.
    Keywords: Motivational Systems, Excited, sport activities, Attract, develop
  • Jahangir Karam, Bita Shalani, Zahra Mokari* Pages 241-256
    Background and Aims
    Nowadays infertility rate has increased, Because of the changes in the lifestyle. Stress and anxiety have a reciprocal relationship to infertility, the high level of stress decreases the chance of fertility, and infertility reduce the chance of successful treatment, Because it is very stressful and uncomfortable. The infertility effects many mental stresses on person, so we must to reduce its effects such as stress, anxiety, and depression, and raise the chances of successful treatment.
    Materials and Methods
    With respect to DASS-21 questionnaire, The among of the women who referred to Obstetrics, Gynecology and Infertility clinic, 30 people who had moderate to severe depression, anxiety and stress randomly were selected and randomly assigned to two 15 experimental and control group. The experimental group received the necessary training and relaxation audio files that did this technique once in day for two months in 20-30 minutes. During this period, the control group received no intervention. Subjects were assessed again after receiving therapy. Data was analyzed through inferential statistics and SPSS software.
    Results
    The results showed that the experimental intervention had a significant impact on the three variables (P
    Conclusion
    This method can be used as an effective treatment for depression, anxiety and stress in infertile women employed.
    Keywords: Depression, Anxiety, Stress, Infertility, Relaxation