فهرست مطالب

فرهنگ رضوی - سال یکم شماره 1 (بهار 1392)

فصلنامه فرهنگ رضوی
سال یکم شماره 1 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جلال درخشه، سید محمد مهدی حسینی فائق صفحه 7
    ولایتعهدی امام رضا(ع) از نقاط حساس تاریخ شیعه به حساب می آید. این حساسیت از چند منظر درخور تامل است: از یک سو تحولات اجتماعی سیاسی عصر عباسیان (مخصوصا خلافت مامون)؛ از سوی دیگر، قبول ولایتعهدی امام رضا(ع). بررسی سیره سیاسی امام رضا(ع) بر این مبنا صورت می گیرد که سیره سیاسی ائمه واقعیت هایی صرفا تاریخی نیست، بلکه حاوی پندها و اصول ارزشمندی برای پیروان ایشان است.
    پرسش و محور اصلی این مقاله چگونگی تعامل امام رضا(ع) با حکومت جور (به خصوص در جریان ولایتعهدی) است. در ابتدا برای ورود به بحث و ترسیم شرایط اجتماعی سیاسی، برخی مسائل تاریخی مطرح شده در دو مقطع «پیش از ولایتعهدی» و «پس از ولایتعهدی» بررسی می شود. در مقطع «پس از ولایتعهدی» درباره برخی احتما ل ها و شبهه های مربوط به ولایتعهدی امام رضا(ع) بحث و در ادامه، به مواضع سیاسی ایشان پرداخته می شود. باید توجه داشته باشیم مبارزه و مخالفت با حکام جور بر اساس اصول ثابت تعالیم شیعه و نیز با توجه به مقتضیات زمانی و مکانی، می تواند شکل های گوناگونی داشته باشد و این درست همان چیزی است که در سیره اهل بیت تجلی یافته است.
    مسئله ای که بر مبنای این تعالیم برای ما روشن شده این است که با وجود شکل های گوناگون مبارزه با حکومت و حکام جور، هیچگاه توقف مبارزه و مخالفت سفارش نشده و حتی در سخت ترین شرایط، سازش با ظالمان مجاز نیست، اما توجه به شکل مبارزه و مصالح عالیه باید مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سیره سیاسی، امام رضا (ع)، حکومت جور، ولایتعهدی، مامون
  • محمدهادی همایون صفحه 33
    تاکنون تحلیل های گوناگونی از واقعه مهم هجرت امام رضا(ع) به ایران ارائه شده است. در این میان شاید آنچه تاکنون تا حدی مهجور مانده، هویت تمدن ساز این هجرت باشد. در این رویکرد، این هجرت مبارک، بر خلاف ظاهر تبعیدگونه آنکه خود در پس پرده ادعای تکریم اهل بیت و بازگرداندن حق حکومت به ایشان از سوی غاصبان بنی عباس پنهان بود، نه تنها حرکتی برای تثبیت تشیع در کشور ایران و ایجاد تمدنی اسلامی و شیعی در این سرزمین بود که طراحی ای بود برای تسری این اقدام عمیق به دیگر سرزمین های اسلامی و سرانجام ایجاد حکومت و تمدنی اسلامی و شیعی در سراسر جهان. این مفهوم در نگاه شیعی، نزدیکی و پیوند عمیقی با موضوع غیبت، انتظار و ظهور دارد که در نهایت به موضوع حکومت جهانی آخرالزمان منتهی می شود. در این مقاله تلاش شده است تا هجرت امام رضا(ع) به ایران به مثابه اقدامی تمدن ساز در ادامه تلاش ها و هجرت های انبیای عظام و ائمه معصومین از زاویه نگاهی آخرالزمانی تحلیل و بر هویت زمینه سازی ظهور در آن تاکید شود.
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، جاده ولایت، تمدن اسلامی، مهدویت، امام زمان (عج)
  • محمدرضا جواهری صفحه 61
    اهل بیت از سوی خداوند برای امامت برگزیده شدند و پیامبر خدا آنان را به بشر معرفی کرد. تحقق ماموریت بزرگ الهی اهل بیت در گرو رعایت حقوق آنان از سوی مردم و انجام وظایف عمومی است. آشنایی با حقوق اهل بیت و وظایف مردم درباره امامان برای آراستگی به آن، رعایت حقوق و اجرای وظایف، آگاه کردن دیگران و نهادینه شدن ارتباط امت و امام راهگشا و موثر است. افزون بر قرآن کریم، سنت پیامبر خدا(ص) و امامان بهترین منابع امام شناسی است. در این نوشتار دیدگاه امام رضا(ع) درباره حقوق اهل بیت بر مردم از منابع حدیثی معتبر با روش توصیفی تحلیلی عرضه شده است. نتایج برآمده از احادیث رضوی در این نوشتار در راستای معرفت وظایف و تبیین مسئولیت های مسلمانان و شیعیان برای رسیدن به وضع مطلوب در ارتباطات با اهل بیت قرار دارد.
    کلیدواژگان: اهل بیت، حقوق، امام رضا (ع)، وظایف
  • محمود کریمی، ابوالفضل کاظمی، محسن دیمه کار صفحه 87
    صدور معجزه از ناحیه معصومان، یکی از مهم ترین مباحث کلامی در موضوع امامت است که نمونه های بسیاری از آن در منابع روایی امامیه گزارش شده است. البته برخی همچون معتزله، معجزه را تنها مختص انبیا دانسته و امامت را بدون صدور معجزه نیز جایز دانسته ا ند. با توجه به اهمیت اعجاز در مباحث امامت از یک سو، صدور بسیاری از معجزه ها از ناحیه معصومان از سوی دیگر و نظر به دوران امامت امام رضا( ع) و تعدد معجزه های ایشان، در نوشتار حاضر، اصول حاکم بر معجزه های امام رضا(ع) و گونه های اعجاز ایشان در میراث روایی امامیه بررسی و تحلیل می شود.
    خبر دادن از مافی الضمیر، آینده و امور غیبی، علم به انواع زبان ها و زبان حیوانات، استجابت دعا، شفابخشی، طی الارض، معرفت حیوانات به امام، آمدن به خواب برخی مردم و توصیه آنها، دستیابی به گنج های زمین و عرضه ا عمال به ایشان از مهم ترین مصادیق اعجاز در سیره امام رضا (ع) است.
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، امامت، معجزه، کرامت، علم غیب، امامیه
  • امیر اکبری صفحه 135
    بررسی و تحلیل پیامدهای حضور امام رضا(ع) در خراسان از ابعاد گوناگون درخور توجه است. حضور با برکت امام در خراسان با تاثیرهای مهم اجتماعی سیاسی و به خصوص فکری و فرهنگی همراه بود. شاید در کنار بررسی عوامل گوناگون عزیمت امام به خراسان و نیز تاثیر و اهمیت نقش ولایتعهدی امام، محققان کمتر به نقش فرهنگی و فضای علمی عصر امام پرداخته اند. از این رو، تاثیر حضور امام به لحاظ فرهنگی و تاثیری که در آزاداندیشی علمی مرو از خود برجای گذاشته اند، سوال اصلی این نوشتار است.
    در این نوشتار تلاش شده با تبیین جایگاه مرو در دوره های گذشته به سابقه علمی و فرهنگی ام القرای خراسان پرداخته شود. شناخت این موقعیت به همراه توسعه علمی و فضای آزاداندیشی مرو بهترین فرصت برای امام رضا(ع) بود تا با ابراز عقاید و دیدگاه های محکم شیعی، نقش فرهنگی خود را در هدایت جامعه اسلامی تبیین کنند. ایجاد فضای علمی و اعتقادی آزاد در مرو برای اولین بار در تاریخ حکومت عباسیان (132 تا 656 ق) نشان داد که چگونه اندیشه ها و تعالیم شیعی می تواند بر مبنای استدلال و منطق، برتری خود را در مقایسه با دیگر مکاتب فکری و فقهی ثابت کند.
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، مرو، تولید علم، مناظره ها، آزاداندیشی، مامون، خراسان
  • مهدی ایزدی صفحه 157
    از روایت های تفسیری اهل بیت از جمله روایت های تفسیری امام رضا(ع) چنین برمی آید که آن بزرگواران درصدد تعلیم مبانی و روش صحیح تفسیر قرآن کریم به پیروان خود بودند، تا در زمان غیبت نیز بتوانند با بهره گیری از این مبانی و روش صحیح تفسیری از قرآن کریم بهره برده، راه هدایت را از آن در هر زمان و شرایطی بیابند. از واکاوی روایت های تفسیری ماثور از امام رضا(ع) چنین برمی آید که مبانی تفسیری عبارت اند از:تحریف ناپذیری، اعجاز، جاودانگی، هدایتگری قرآن کریم و علم قرائت. روش های تفسیری که از این روایت ها به دست می آید عبارت اند از: تفسیر آیه با استناد به آیه نظیر، تفسیر آیه با استناد به روایت های تفسیری، تفسیر آیه با تبیین واژگان غریب، تفسیر آیه از طریق سبب نزول، تفسیر آیه با اظهار قیود مقدر، تفسیر آیه با تعیین مخاطب، تفسیر با روش استنطاق القرآن، تفسیر آیه به روش بیان مصادیق، تفسیر آیه به روش بیان علل گزاره ها، تفسیر آیه به روش همنشینی، تفصیل قصص القرآن، تاویل آیه های متشابه و جری و تطبیق.
    کلیدواژگان: مبانی تفسیر رضوی، روش تفسیر رضوی، تفسیر اهل بیت، امام رضا (ع)
|
  • Jalal Dorakhshah, Seyyed Mohammad Mehdi Hosseini Faegh Page 7
    Position of Imam Reza (PBUH) is regarded as the sensitive point of Shiite history. This sensitivity is considered from some perspectives: political and social changes of Abbasside era (and particularly caliphate of Mamoon) on the one hand and acceptance of position of Imam Reza (PBUH) on the other hand. Study of political tradition of Imam Reza (PBUH) is conducted based on the fact that political tradition of innocent imams is not only historical reality but also contains valuable advices and principles for their followers. Main focus of this paper is interaction of Imam Reza (PBUH) with despotism (particularly during position of Imam Reza). Some historical issues were raised as introduction of discussion and for showing social and political condition and two periods before his position and after his position have been studied. Classification of changes into periods before position and after position of Imam Reza (PBUH) has clarified results of movement and conduct of Imam (PBUH). In period after his position, some probabilities and doubts of Imam Reza (PBUH) are discussed and political positions of Imam are mentioned. Conclusion Section mentions some results of this paper by mentioning some instances of Hazrat’s tradition and emphasizes that we should note that fighting against and opposing to the oppressive rulers based on fixed principles of Shiite teachings (absolute negation of ungodly government) and considering time and space circumstances (cooperation with foe of God by observing some considerations) can take different forms and this is exactly the thing which has been manifested in tradition of the household of the prophet of Islam. What has been clarified based on these teachings is that discontinuation of struggle and opposition has not been ordered and it is not permissible to compromise with the oppressors even under the hardest conditions despite different forms of opposition to oppressive rulers but form of struggle and expedient things should be considered.
    Keywords: Political Menology, imam Reza, Rule of Tyranny, mamoun, subrogation
  • Mohammad Hadi Homayoon Page 33
    Various interpretations have so far been presented regarding the significant event of Imam Reza's migration (Hijrat) to Iran. What is less taken into account is the civilization-building nature of this migration. According to this approach, this migration, despite its exile-like nature hiding in disguise of claims by Bani Abbas tyrants that they want to glorify Ahl-al-Bayt and return them the rule, was in fact a move towards stabilizing Shiism in Iran and creating an Islamic and Shiite civilization in the country as well as a plan to expand this profound move to other Islamic countries and eventually creating an Islamic and Shiite rule and civilization all over the world. From the Shiite point of view, this concept has a profound connection with the issue of Absence, Expectation and Advent which eventually leads to a universal apocalyptic government. This article aims to analyze Imam Reza's migration to Iran as a civilization-building event following efforts and migrations by holy prophets and Imams from an apocalyptic point of view and underline its constructive nature for the Advent of Mahdi (PBUH).
    Keywords: Imam Reza, guardianship, Islamic civilization, Mahdism, Imam Mahdi
  • Mohammad Reza Javaheri Page 61
    The Family members of the Holy Prophet Mohammad (PBUH) (Ahl-al- Bayt) were selected by God for Imamate and God introduced them to the mankind. Realization of their great mission vested in them by God is possible merely if people observe their rights and fulfill public duties. Getting familiar with Ahl-al-Bayt's rights as well as people's obligations towards them is an effective and constructive way to observe these obligations and fulfill the duties as well as to inform others and institutionalize the relation between Imams and people. Holy Quran and the Tradition (Sunnah) of Holy Prophet and Imams are great sources for getting familiar with Imams. This paper offers Imam Reza's viewpoint regarding Ahl-al-Bayt's rights on people based on Hadith sources through descriptive analytic method. Results illustrate a number of these duties and obligations which Muslims and Shiites need in order to have a desirable relation with Ahl-al-Bayt.
    Keywords: Ahl, al, Bayt, rights, Imam Reza, obligations
  • Mahmoud Karimi, Abulfazl Kazemi, Mohsen Deymekar Page 87
    Miracle-working by the Infallibles (Masoumin) is one of the most important theological issues regarding Imamate and many cases of miracleworking by Imams have been reported in Imamia narrative sources. However, some including Mutazilite believes that Miracles are uniquely worked by prophets and Imamate does not include miracles. Given the importance of miracle working in Imamate discussions on one hand, and the fact that many miracles have been worked by Imams on the other hand, and considering Imam Reza's Imamate era and the miracles worked by him, this paper seeks to explore and analyze the principles and types of miracles by Imam Reza through Imamia narrative legacy Among miracles by Imam Reza (PBUH) are: knowing the unknown, the occult and what's going to happen, knowing many languages as well as languages of animals, God's answering his prayers, healing, virtual travel from one place to another (tay al-arz), animal's acquaintance with him, his presence in some people's dreams with recommendations for them, access to natural treasures and knowing about people's daily actions.
    Keywords: Imam Reza, Imamate, miracle, Keramat, foreknowledge, Imamia
  • Amir Akbari Page 135
    Review and analyze the impact on Imam Reza’s role on khorasan of different dimension is significant The presence blessed of Imam was significant impact political and specially cultural on khorasan Perhaps the various factors of the departure of Imam Reza to khorasan and also the impact and importance role of Velayat of Imam researches less have paid of the cultural and scientific environment on age This paper has attempted to explain the Marv in past,in history of scientific and cultural be paid in khorasan Recognizing this situation with the science development and liberal space in Marv was the best opportunity for Imam,to the role of culture in the Muslim community with expressing opinions and strong views expressed in Shiaa Make a space science and free belief in Marv for the first time in the history of the Abbasian showed that now the ideas and teaching of the shiaa,can based reasoning and logic to prove the superiority over the other school of thought and jarispredence.
    Keywords: Imam Reza, Marv, Production of Science, Debates, Openmindedness, Mamoun, Khorasan
  • Mahdi Izadi Page 157
    From interpretive narratives regarding Ahl-al-Bayt including those about Imam Reza (PBUH), it is concluded that Ahl-al-Bayt sought to teach the principles and the adequate ways to interpret the Holy Quran to their followers so that they can properly benefit from these principles during the Absence and find the path of guidance in any time and under any conditions. The analysis of the interpretive narratives regarding Imam Reza indicates that these interpretive principles include undistortability of Quran, its miracles, its immortality, its conductive nature and science of recitations. Interpretive methods that the narratives suggest include: interpretation of a verse according to a comparable one, interpretation of verses according to interpretive narratives, interpretation through explanation of unfamiliar words, interpretation of a verse through the cause to its revelation, interpretation through specification of certain provisions, interpretation through designation of the addressee, interpretation by querying Quran, interpretation through expression of instances and examples, interpretation by defining the reasons to propositions, interpretation of a verse via companionship method, detailing Quran stories, explication of similar verses and adaptation of verses on external examples.
    Keywords: Razavi interpretive principles, Razavi interpretive methods, Ahlal, Bayt interpretation, Imam Reza