فهرست مطالب

فرهنگ رضوی - سال سوم شماره 10 (تابستان 1394)

فصلنامه فرهنگ رضوی
سال سوم شماره 10 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ولی محمد درینی، احسان نامدار جویمی، محمد تابان، صید مهدی ویسه صفحه 7
    هدف از نوشتار حاضر، بررسی رابطه سرمایه نمادین مبتنی بر الگوی ایرانی اسلامی با سبک زندگی اسلامی بر مبنای سیره رضوی است. با تدوین یک سوال کلی و شش سوال جزئی، مشخص شد سرمایه نمادین ایرانی اسلامی با سبک زندگی اسلامی و ابعاد آن (آموزش زندگی دینی در هر زمان، الگوسازی سیره اهل بیت(ع)، اصول عقاید دینی، اصول تولی و تبری، آموزش بندگی و عبادت و غفلت زدایی) رابطه معنادار و به ترتیب برابر با61/0، 73/0، 54/0، 42/0، 38/0، 45/0، 68/0 دارد. نمونه گیری نیز به روش خوشه ایچند مرحله ای و تعداد نمونه با استفاده از جدول مورگان برابر با 384 نفر در جامعه مورد بررسی یعنی شهروندان مناطق 15 گانه شهر اصفهان است. نتایج نشان می دهد هر چه افراد خود و خانواده شان را ملزم به رعایت شئونات اسلامی و پیروی از سبک زندگی اسلامی کنند، بیشتر به نمادهای اقتصادی اسلامی، اجتماعی اسلامی و فرهنگی اسلامی احترام می گذارند، در زندگی خود به کار می گیرند و استفاده و پیروی از آنها را به دیگران نیز پیشنهاد می دهند.
    کلیدواژگان: سرمایه نمادین ایرانی، اسلامی، سرمایه نمادین فرهنگی، سرمایه نمادین اجتماعی، سرمایه نمادین اقتصادی، سبک زندگی اسلامی بر مبنای سیره رضوی
  • مهیار خانی مقدم، عبدالرضا زاهدی صفحه 43
    نوشتار حاضر با روش توصیفی تحلیلی، درصدد تبیین نظریه «مهاجرت امام رضا و امامزادگان(ع) در راستای سنت الهی استبدال» بوده و نتایج به دست آمده بدین قرار است:1. نگارندگان بر اساس شواهد قرآنی، روایی و تاریخی معتبر معتقدند خداوند متعال براساس سنت استبدال، پس از ناسپاسی و عدم اهتمام لازم مسلمانان سایر نقاط اسلامی به ویژه حجاز و عراق در یاری رساندن به دین و رهبران الهی، این نقش محوری را بر عهده پیروان مکتب اهل بیت(ع) در ایران قرار داده است. این مهم، تمهیدهایی لازم دارد که می توان مهاجرت امام رضا(ع) و فرزندان و نوادگان امامان(ع) به ایران را به عنوان یکی از مهم ترین دلایل تثبیت و استمرار توفیق نصرت دین الهی برای ایرانیان دانست و رصد کیفیت پراکندگی قبور مطهر امامزادگان(ع) در سراسر ایران نیز تاییدی بر آن خواهد بود؛ 2. حضور امام رضا(ع) در ایران موجب شد تا حضور امامزادگان(ع) در ایران، هم از لحاظ کیفی و هم کمی، مدیریت شود.
    کلیدواژگان: سنت استبدال، نصرت دین الهی، مهاجرت امامزادگان (ع)، امام رضا (ع)
  • شهربانو دلبری صفحه 75
    غالیان و اندیشه افراطی آنان همواره در تاریخ اسلام ازجمله مباحث پر چالش و مسئله دار برای مسلمانان بوده است. از آنجا که بحث غلو در زیرمجموعه مباحث شیعی مطرح بود، ائمه(ع) همواره به شدت با آن مبارزه می کردند. آنان در سخنان و رفتارشان، غلو را مذموم می دانستند. از نگاه خردمندان و دلسوزان دینی این گونه رویه ها می تواند برای رکن نظام دینی خطرناک باشد. سوال اصلی نوشتار حاضر این است که جایگاه غالیان و نظر و برخورد امام رضا(ع) با غالیان هم عصرشان چگونه بوده است؟ نتیجه بررسی ها نشان می دهد که امام هشتم(ع) با درک این واقعیت، در آموزش به پیروان خویش سعی داشتند بر گرد افراط ها نگردند. در قرن دوم و اوایل قرن سوم ه. که نحله ها و تفکر انحرافی بسیاری، مسلمانان را احاطه کرده بود این امر نمونه های فراوان دارد. معرفت و شناخت امام و پیروی از دستورهایشان از نشانه های عرفان اسلامی به شمار می رود و غلو در این عرفان جایگاهی ندارد. این مقاله با در نظر گرفتن نمونه هایی چند از احادیث و اخبار تاریخی به شیوه توصیفی تحلیلی به پاسخ سوال اصلی پرداخته است.
    کلیدواژگان: غلو، عصر رضوی، امام رضا (ع)، غلات، تاریخ اسلام
  • علیرضا حیدری نسب، سید محمدحسین موسوی، ابراهیم نوری صفحه 97
    اهل بیت(ع) به ویژه امام رضا(ع) مورد اقبال خاص ایرانیان ازجمله اهل حدیث بودند و حاکم نیشابوری به تفصیل از حضور آن امام(ع) در خراسان و عنایت ویژه مشایخ اهل حدیث به ایشان یاد کرده است. بر اساس این گزارش ها، بزرگان حوزه حدیثی اهل سنت نیشابور که استادان اصحاب جوامع روایی ازجمله کتاب های شش گانه بودند، اهتمام زیادی به امام رضا(ع) به عنوان فرزند پیامبر(ص) و سند اختصاصی روایی حضرت داشتند.
    ملاحظه و تحلیل گزارش های ابوعبدالله حاکم از قصد و زیارت آستان امام رضا(ع) توسط استادانی چون ابن خزیمه نیشابوری در کنار روایت هایی از پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) مبنی بر سفارش به زیارت آن امام(ع) از مشروعیت و بلکه برکت های این زیارت حکایت دارد و نشان می دهد رفتار مدعیان پیروی از سلف صالح در دوره های بعد به ویژه در دوره معاصر در تحریم زیارت و تکفیر مسلمانان به سبب جرم هایی از این قبیل، بدعت و انحرافی بوده که در دوره های متاخر از سوی امثال ابن تیمیه طرح و توسط جریان هایی خاص ترویج شده است. مقاله حاضر به روش توصیفی تحلیلی پی جوی این گزارش ها و بررسی چند و چون آنهاست.
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، اهل حدیث، حاکم نیشابوری، تاریخ نیشابور
  • سید محمدرضا احمدی طباطبایی صفحه 127
    یکی از مسائل و معماهای پیچیده در حوزه سیاست و امر سیاسی نسبت میان اخلاق و سیاست است. جامعه بشری بدون سیاست و حکمرانی به ورطه هرج و مرج و ناامنی سقوط می کند و سیاست و حکمرانی و اقتضاهای قدرت سیاسی، اخلاق و منش اخلاقی و انسانی را به بهانه حفظ قدرت و مصالح عمومی به محاق می برد. در این نوشتار تلاش شده است با استناد به آموزه های دینی به ویژه توجه به کلام و سیره رضوی و اجداد طاهرین آن حضرت، نسبت میان اخلاق و سیاست مورد مداقه و واکاوی قرار گیرد. با توجه به حجیت کلام امام معصوم(ع) و ضرورت تمسک به سیره و روش پیشوایان دینی، بررسی حاضر در بازشناسی رابطه اخلاق و سیاست از منظر آموزه های ناب و مستند به شارع مقدس می تواند مورد توجه قرار گیرد. روش مورد استفاده در این مقاله، توصیفی تحلیلی است که داده های به دست آمده از طریق متون روایی و منابع ذی ربط در چارچوب عنوان مقاله مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: اخلاق، سیاست، آموزه های اهل بیت (ع)، سیره رضوی
  • رضا باقی زاده پلامی، کاووس روحی برندق صفحه 151
    روایت های فراوانی از اهل بیت(ع) ازجمله امام رضا(ع) درباره ثواب گریه بر مصائب امام حسین(ع) وارد شده، در این احادیث، پاداش فراوانی ازجمله ورود به بهشت در برابر گریستن، گریاندن و حتی تباکی بر امام حسین(ع) ذکر شده است. این احادیث از نظر اینکه چگونه صرف گریه کردن بر امام حسین(ع) موجب ورود به بهشت می شود و این مسئله چگونه با حکمت خداوند سازگار است و این همه اجر و پاداش دربر دارد، مورد اشکال شده است. مقاله پیش رو درصدد پاسخ به این شبهه برآمده و پس از بررسی وجوه مختلف، به این نتیجه رسیده که مجموعه گزاره های موجود، ناظر به کلیت مسئله است و نه تنها با مشروط بودن آن به امور دیگر اعم از مقتضی، شرط، جزء یا رفع و دفع موانع دیگر منافات ندارد، بلکه گزاره های دینی دیگر که سایر امور را شرط و... به شمار آورده اند، مفسر و مبین گزاره مورد بحث خواهند بود.
    کلیدواژگان: گریه، امام حسین (ع)، فلسفه گریه بر امام حسین (ع)، تباکی، بهشت
  • محمد نوروزی، فاطمه جهانی جوانمردی، مهدی سبحانی نژاد صفحه 163
    امامت، استمرار نبوت و لطفی از جانب خدای متعال است. امامت جز با تصریح خداوندی تحقق نمیپذیرد و مردم در تعیین امام معصوم نقشی ندارند. امامت یکی از اصول بنیادی دین است و ایمان راستین جز با باور به بایستگی آن شکل نمی گیرد. امام، کسی است که خداوند متعال او را، پس از پیامبر به عنوان هدایتگر بشر برگزیده و باید از گناه و ناراستی، پاک و معصوم و به اذن خدا، از جهان غیب آگاه باشد. امام، نمونه کامل انسان و دارای برترین درجه کمال و فضیلت است و از آنجا که به یاری حق، همه گفتارها و رفتارهای او نشان از راهی خدایی دارد، پیروی از وی بر همه مردم لازم و بایسته است.
    بر این اساس در نوشتار حاضر با روش تحلیل اسنادی به تبیین روایی نقش و جایگاه امامت از دیدگاه امام رضا(ع) و دلایل وجوب ولایتپذیری از امام معصوم و ولی امر زمان پرداخته شده و نتایج در قالب بررسی ضرورت وجود امام، شرایط و ویژگی های امام، نحوه انتخاب امام، چگونگی رسیدن به مقام امامت، راه های اثبات امامت از دیدگاه امام رضا(ع) و نیز دلایل وجوب ولایت پذیری از امام معصوم و ولی امر زمان بیان شده است.
    کلیدواژگان: امامت، ولایتپذیری، امام معصوم، ولیامر، امام رضا (ع)
|
  • Vali Mohammad Darini, Ehsan Namdar Joyami, Mohammad Taban, Said Mahdi Visah Page 7
    The aim of this study was to investigate the relationship between symbolic capital, based on the Iranian model - based on the is tradition of Islamic Razavi lifestyle. In this study, a question formed part of the six questions, It was clear that the symbolic capital of Iran - Islamic way of life and its dimensions (teaching religious life at any time - modeling household tradition - religious doctrine - the principle of proximity and distance - education servitude and worship - negligence) has a significant relationship and respectively 0.61, 0.73, 0.54, 0.42, 0.38, 0.45, 0.68 extrusion.In this study population, including residents of 15 districts of the city of Isfahan. Sampling in this study is a multi stage cluster and samples of Morgan is equal to 384. The results of this study indicate that the people themselves and their families are forced to observe Islamic regulations and follow the Islamic way of life most of the symbols of the Islamic economy, Islamic social symbols and cultural symbols of respect and to respect them and recruited for work in your life and to others and follow their suggestions.
    Keywords: Iranian, Islamic Symbolic Capital, Social Symbolic Capital, Cultural Symbolic Capital, Economic Symbolic Capital, Islamic lifestyle, Razavi life Style
  • Mahyar Khani Moghaddam, Abdulreza Zahedi Page 43
    Current studyto explain the theory of “Imam Reza immigration and Amamzadgan (AS) to divine tradition Replacement” was And the results of it, is as follows: 1. The author, based on the evidence Qurany, Validity and authentic historic believes that God By Replacement tradition, After ingratitude and lack of effort the rest of the Islamic religion, especially the Hijaz and Iraq in helping to religion and divine leaders, the central role of the followers of Ahlul Byt School put in Iran. These important measures that can be migrated to the descendants of Imam Reza and Amamzadgan (AS): to Iran as one of the main reasons for the continuing success of the Stabilisation and victory for the Iranian religion is divine and holy tombs Amamzadgan (AS) dispersion quality monitoring across Iran get them on it. 2. Presence Imam Reza (AS) in Iran led to the Amamzadgan in Iran, both qualitative and quantitative to be managed.
    Keywords: Replacement Tradition, The Victory of Divine Religion, Immigration Amamzadgan (AS), Imam Reza (AS)
  • Shahrbanoo Delbari Page 75
    The hyperboles characters and their thought have been challengeable and problematic debates between the Muslims consistently. Hyperboles debates is subset of Shiite Imams studies and because of this reason,they encounter to it and reckon it disagreeable at their talks and their behaviors. Religious characterswith rational and sympathetic qualities reveals the danger of hyperbole for Islam. Imam Reza,The eighth Imam,try to explain, the danger of exaggeration to his followers. We can see plenty of exaggeration and branches of deviation at the second century and at the beginning of third century Hyperbole has no place in Islamic knowledge (theosophy)because of obedience from Imam. The main question of this investigation, which based on documentary method is: what is the place of hyperboles character during the Imam Reza era and what was the encounter of Imam to them?
    Keywords: Hyperboles, Period of Razavi, Imam Reza (AS), Gholat, the History of Islam, Exaggeration
  • Alireza Heydary Nasab, Seyed Mohammad Hossein Moosavi, Ebrahim Noori Page 97
    The Household of prophet (p.b.u.h), especially Imam Reza (AS) has a special interest among Iranians particularly among Hadith fans (Ahl- Al- Hadith). The governor of Neyshabour has cited the presence of Imam (AS) in Khorasan and he stated the special attention of elders of Ahle Hadith to him in detail. According to these reports, the scholars of Ahl- al- Hadith in Neyshabour who were the teachers of traditions including six narrative books have a unique attention to Imam Reza (AS) as the son of the Prophet (PBUH) and his specific document validity. Revising the reports of the governor, Abu Abd Allah, concerning the visiting of learners such as Ibn Abu Khozeimeh Neyshabouri the shrine of Imam Reza (AS) alongside the advice of the Prophet (PBUH) and Ahl al- Bayt (AS) concerning to visit the Imam (AS), all declares the legitimacy and also the blessings of the pilgrimage of Imam Reza (A.S). The Stories such as the sanction and excommunication of Muslim due to pilgrimage and the other charges like it promoted by the characters such as ibn Taymyyah as innovation and diversion particularly in later periods and nowadays. This article is a study concerning these reports and discussion about their authenticity with descriptive - analytical method.
    Keywords: Imam Reza (A.S), Ahl, e, Hadith, Governor of Neyshabour, History of Neyshabour
  • Seyyed Muhammadreza Ahmadi Tabatabai Page 127
    One of the complicated and ambiguous issues in the field of politics and political affairs is the relationship between ethics and politics. Human society moves downward chaos and insecurity without the aid of politics and governance while politics, governance and political power requirements lead to the downfall of ethics as well as human and moral manners with the excuse of saving power and public interests. This research was an attempt to scrutinize and explore the relationship between ethics and politics based on religious teachings, especially the words (hadiths) and life stories of Imam Reza and his chaste ancestors. Considering the validity o f the words of virtuous Imams (peace be upon them) and the necessity of adhering to the life stories and manners of religious leaders, the results of the present study could be used to recognize the relationship between ethics and politics from the viewpoint of theses noble teachings, which are based on the decrees of the Holy Legislator. The research method for developing this manuscript was the descriptiveanalytic method. The research data was also analyzed based on hadiths and appropriate references within the framework of the manuscript.
    Keywords: Ethics, Politics, Teachings of Ahl al Bayt, Imam Reza's Life Story
  • Reza Baghizadeh, Kavoos Rohi Barandah Page 151
    There are some narratives told by Imam Reza(AS) and other Imams about the oblation of crying on the suffering experienced by Imam Hossein (AS). There are some hadith which confirm that God bestows graces such as entering into paradise to those who cry or make others cry on Imam Hossein (AS). There is ambiguity regarding the praise of crying on Imam and its relationship with God’s knowledge which has made it problematic. This paper clarifies some justification on this ambiguity. The paper concludes that these hadith generally confirm the entrance into paradise as the reward for the crying on Imam Hossein (AS). This point does not negate not only its conditionality with other issues such as condition, the presence of all elements but also this conditionality explicates the content of these hadith.
    Keywords: Crying, Imam Hossein (AS), the Philosophy of Crying on Imam Hossein (AS), The Act of Crying, Paradise
  • Mohammad Norouzi, Fatemeh Jahanijavanmardi, Mehdi Sobhaninejad Page 163
    In the study of Rational explanation and narrative role of leadership and the need for compliance from the perspective of the Imam Imam Reza (AS) is discussed. In this direction, the necessity Imam, Imam conditions and characteristics, how to choose the Imam, Imam and how to become a way of proving the Imamate of Imam Mahdi and the reasons for the movement of Imam Reza (AS) is discussed. The main findings are: 1. Some of the most important requirements Imam from the perspective of the Imam Imam Reza (AS), is that the land is not and never will be without an Imam. Otherwise, your people swallow down. No proof of God›s existence is not possible for you, because God the order being placed. Imam seeds dispersed a community, and that they had gathered under the special system, promotes communication and leadership, control of religion and the Muslims and the world of people and led to the reform of self and dignity from the faith. 2. Some of the main features of Imam including solvent God, God›s halal and haram, haram is, the commands to foot, the Imam as the moon is bright, clean of sin, as well as its unique and others It is not. «And the sum of his three features, his status with God, his relationship with the people and the character is spiritual and scientific leader. 3. Determine the Imam and the Imam can detect the identification and selection of people, because humans can recognize who is a top official in the scientific and spiritual trait is innocent of any crime. People can see with their own ideas and experience who has the authority to replace God. Only God knows the hearts of all human beings and knows that the most qualified staff to carry the burden of the loan and the reign of God is. 4. Some of the main ways to prove the Imams including their verification by the former prophets, correct and reasonable presentation with compelling reasons and coordinated in accordance with the teachings of the prophets of the past, they have a moral and intellectual elite and human behavior providing miracles to prove his prophet hood and a special relationship with God, you are registered. 5 reasons to accept the necessity of the Imam, according to Imam Reza (AS) is that if God is love and friendship Infallible Imams of the Prophet (PBUH) because it has been made obligatory on the faithful to the love and friendship, to abide by the Mission reward wanted, in the interests of and rewarding for you or your reward is God pulpit.
    Keywords: Imamat, Movement, Imam, Imam Reza (AS)