فهرست مطالب

فرهنگ رضوی - سال چهارم شماره 16 (زمستان 1395)

فصلنامه فرهنگ رضوی
سال چهارم شماره 16 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • روح الله دهقانی صفحه 7
    ائمه طاهرین (ع) رهبران برگزیده الهی برای جامعه بشری و تبیین گر پیام رسولان الهی و هادیان مردم بوده اند. بخش عمده ای از تلاش ایشان معطوف به توسعه فرهنگی عصر خود بوده است. با عبور جریان امامت از فراز و نشیب هایی که پس از رحلت رسول خاتم (ص) بر ایشان تحمیل شد، پس از ولایت عهدی امام رضا (ع) در عهد مامون و شهادت ایشان تا دوره غیبت حضرت حجت (عج)، امامان نهم، دهم و یازدهم در فاصله بیش از نیم قرن عهده دار این منصب خطیر بودند. در این مقاله به بررسی سیاست های فرهنگی امامان (ع) در این دوره پرداخته شده است. در این مقاله با استفاده از روش اسنادی و کتابخانه ای اطلاعات مورد نیاز جمع آوری و در چارچوب مدل چرخه ای سیاست گذاری تحلیل شده است. بر اساس مدل چرخه ای برای تحلیل سیاست های فرهنگی ابتدا «مسئله شناسی» و در ادامه «طراحی و انتخاب» سیاست و پس از آن «اجرا» و در نهایت «ارزیابی» سیاست صورت خواهد گرفت. مسائل فرهنگی این عصر در سه دسته: مسائل دستگاه خلافت، مسائل فرهنگ عمومی و مسائل فرهنگ شیعی تحلیل شده اند و سپس سیاست های فرهنگی امامان این عصر (ع) بررسی و تحلیل شده است؛ سیاست هایی که از لایه های بنیادین فرهنگ (اعتقادات و ارزش ها) تا لایه های رفتاری را مورد تاثیر قرار داده اند.
    کلیدواژگان: فرهنگ، سیاست فرهنگی، امام نهم، دهم و یازدهم (ع)
  • ثریا قطبی*، اکبر رهنما، نسرین رهبری پاک، حسن نجفی صفحه 47
    پژوهش حاضر با هدف تحلیل روش های آموزشی امام رضا(ع) با تکیه بر مسند الإمام الرضا(ع) انجام شده است. نوع پژوهش، کاربردی و روش آن تحلیل مفهومی و اسنادی است. جامعه پژوهش متنی و شامل کلیه مضامین مرتبط با روش های آموزشی امام رضا(ع) در مسند آن حضرت است که به صورت هدفمند و در راستای سوالات پژوهش انجام گرفته است. یافته های پژوهش حاکی است که روش های آموزشی امام رضا(ع) در برگیرنده فنون آسان ساز شامل دسته بندی مطالب، جملات کوتاه و بهره گیری از داستان؛ فنون جلب توجه مخاطب شامل تاکید بر اهمیت مطلب، استفاده از کلمات خطابی و استفاده از ادات تنبیه و تحضیض؛ شیوه های عینیت بخش شامل ذکر مثال و تشبیه و شیوه پرسش و پاسخ شامل طرح پرسش ابتدایی از سوی امام(ع) و پاسخ آن از سوی شاگرد با تایید، تصحیح و تکمیل آن از سوی امام(ع)، طرح پرسش های احتمالی و پاسخ آن توسط امام(ع) و طرح پرسش ابتدا از سوی شاگرد و پاسخ توسط امام(ع) است. نتیجه آن که از میان روش های نام برده، پرسش و پاسخ از بیشترین اهمیت برخوردار است. استفاده از این روش توسط امام رضا(ع) سبب ایجاد روحیه پرسش گری در مخاطبان و موجب افزایش انگیزه یادگیری و شرکت فعال شاگرد در فرایند آموزش می شود و با تقویت قوه تفکر، تعمیق و تمرکز بر زوایای آموزش را در پی دارد.
    کلیدواژگان: روش های آموزشی، مسند الإمام الرضا(ع)، روایات، آسان سازی، عینیت بخشی
  • محمد مرادی* صفحه 71
    اغلب پژوهندگان در مطالعه و بررسی شهرت حضرت احمدبن موسی(ع) و تاریخ کشف مرقد ایشان، صرفا به اسناد تاریخی اکتفا کرده اند؛ در این مقاله با تاکید بر اشعار سده های هشتم تا دهم، سیر توجه به مرقد و شهرت آن حضرت بررسی و همچنین نخستین مناقب احمدبن موسی در شعر فارسی استخراج و تحلیل شده است. از یافته های این پژوهش این است که تا اواخر سده هشتم، اشاره ای مشخص به )870-810 مرقد آن بزرگوار در دیوان شاعران وجود ندارد. در سده نهم، شاه داعی( و منصور حافظ نخستین ابیات را در منقبت آن حضرت سروده اند و در سده دهم و با ) در اشعارش، توصیف هایی تازه 942-858گسترش عمارت مرقد مطهر، اهلی شیرازی( از نام و مرقد آن حضرت ارائه کرده است. به روایت اشعار، آن حضرت در سده نهم به لقب احمدبن موسی الرضا(ع) مشهور بوده و در سده دهم، زمینه های شهرت ایشان به سیدسادات و شاه چراغ فراهم شده است.
    کلیدواژگان: احمدبن موسی(ع)، شعر فارسی، شاه داعی، منصور حافظ، اهلی شیرازی
  • اصغر مولایی، محمدتقی پیر بابایی صفحه 101
    رویکرد طراحی شهری و منطقه ای زمینه گرا، مبتنی بر توجه و احترام به زمینه های ارزشمند است. این امر طی فرایندی منعطف و پویا با جامع نگری به ابعاد تاریخی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، کالبدی، طبیعی و... به تقویت کیفیات محیطی در ابعاد مذکور و پایداری محیط می پردازد. یکی از زمینه های ارزشمند سرزمین ایران، سفر امام رضا(ع)به ایران به عنوان بزرگ ترین رویداد مذهبی تاریخ ایران است. مفاهیم و مضامین مربوط به امام رضا(ع) در مسیر و سکونتگاه ها می تواند در قالب طراحی شهری و منطقه ای زمینه گرا به کارگیری، تبیین و احیا شود و توجه به این مفاهیم در مسیر حرکت امام رضا(ع) اعم از پدیده های کالبدی، کاربری، فرهنگی، اجتماعی، طبیعی می تواند به تعمیق ریشه های ایرانی اسلامی به ویژه هویت مکانی رضوی کمک کند. با این توصیف هدف این مقاله، بازشناسی محور حرکت امام رضا(ع) در ایران به منظور توسعه برنامه ریزی و طراحی شهرها و مناطق در این مسیر، بر مدار زمینه ها و ارزش های رضوی می باشد. پژوهش حاضر با روش تحقیق تاریخی، تحلیلی و پژوهش میان رشته ای و با استفاده از شیوه های مطالعه اسنادی، کتابخانه ای و پژوهش های موردی انجام می شود. این مقاله با روش تحقیق کتابخانه ای و تکنیک تحلیلی سوات در استخراج نقاط قوت و ضعف و فرصت ها و تهدیدهایی پیش روی این محور انجام شده است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که ایجاد محور فرهنگی رضوی به صورت یکپارچه نیازمند تقویت و ایجاد زیرساخت های موردنیاز در ابعاد مختلف خواهد بود. این نیازها شامل تاسیسات و تجهیزات حمل ونقل عمومی، رفاهی، تفریحی و تفرج گاهی، بهداشتی و درمانی، ایمنی و امنیتی، نشانه ها و نمادهای راهنما و خاطره انگیز و... است.
    کلیدواژگان: طراحی شهری و منطقه ای زمینه گرا، مسیر حرکت امام رضا(ع)، کیفیات محیطی، گردشگری مذهبی
  • محمدرضا جواهری* صفحه 143
    تحلیل مفهومی وتبیین مصداقی حرص هدف این مقاله است. در این پژوهش با مرجعیت علمی احادیث امام رضا(ع) مفهوم ومصادیق حرص واقسام آن از نصوص رضوی استنباط شده است. مسئله اصلی تحقیق کشف کارکردها وموارد «حرص مقدس »در بیان عالم آل محمد(ع) است. روش تحقیق توصیفی تحلیلی وبنیادی است و با مطالعات احادیث رضوی(ع) حقیقت حرص ممدوح ومصادیق ونمونه های آن آشکارخواهد شد. مطالعات وبررسی احادیث امام رضا(ع) به انگیزه حرص شناسی نشان داد که عالم آل محمد(ع) در مواردی مردم را بر حرص ورزیدن امر کرده اند. امام هشتم(ع) با صیغه امر «احرصوا »دریک حدیث جامع سه سرفصل حرص ممدوح رابه جهانیان آموزش داده اند. حرص بر «قضای حوایج مومنان » و«ادخال سرور برمومنان »و«دفع مکروه ازآنان »دستور امام رضا(ع) بوده است. معطوف به احادیث رضوی با درایه الحدیث کلام سایر معصومین(ع) نیز مصادیق ونمونه های دیگری از «حرص مقدس »استنباط وتبیین شده است.
    کلیدواژگان: حرص ممدوح، حدیث، امام رضا(ع)، اخلاق
  • مهیار خانی مقدم *، عبدالرضا زاهدی صفحه 177
    مسئله این پژوهش، واکاوی ارکان و شاخص های آموزه امامت در روایات رضوی و هدف از آن، ارائه چارچوب مناسبی برای تبیین آموزه امامت است تا بر اساس آن، مخاطبان به نگرشی جامع و روشن تر دست یابند. بدین منظور، با روش توصیفی- تحلیلی، در قالب برجسته ترین دغدغه های فکری انسان شامل حکیمانه بودن خلقت، بهره مندی از راهنمایان حقیقی و مرجع کسب رضایت پایدار و تامل در سه سئوال بنیادین درباره آموزه امامت شامل حکمت، ویژگی های برجسته و لوازم تحقق کامل آثار وجودی آن، به تحلیل روایات مربوطه پرداخته شده است. می توان بر اساس نتایج به دست آمده از پژوهش، چارچوبی شامل سه رکن حکمت، هدایت و رضایت الهی و هفت شاخص متناظر به آن ها شامل «ضرورت تکمیل آخرین دین الهی»، «انحصار امامت در اهل بیت پیامبر و نفی خلافت»، «هدایت جامع نگر»، «مهم ترین ویژگی های مادی و معنوی امام»، «معرفت به امام»، «محبت به امام» و «تبعیت از امام» ارائه کرد.
    کلیدواژگان: امام، ارکان امامت، شاخص های امامت، امام رضا(ع)
  • علی سروری مجد* صفحه 211
    یکی از موضوعات مهم و کاربردی در زندگی اجتماعی، نوع تعامل و رفتارهای متقابل میان انسان هاست. قرآن و عترت به عنوان منابع اصیل اسلامی سرشار از آموزه های ارزنده درباره نحوه تعامل انسان ها با یکدیگر در مسائل گوناگون است. فرمایش ها و مکاتبات امام رضا(ع) به عنوان امام معصوم که منصوب پروردگار و ملهم از علوم وحیانی است؛ تکیه گاه محکم و استواری برای شناخت و عمل به این آموزه های الهی است. این پژوهش در صدد پاسخگویی به این پرسش اصلی است که مولفه های اصلی در تعاملات اجتماعی در آموزه های رضوی با تاکید بر نامه حضرت به عبد العظیم حسنی(ره)چیست؟ آنچه در این مقاله تحلیل شده شامل مواردی است که با مراجعه مسئله محورانه به قرآن و روایات معتبر معصومان به ویژه فرمایش ها و سیره عملی امام رضا(ع) بوده است؛ هرچند این پژوهش در ارائه این مولفه ها قائل به حصر نیست. بر این اساس مولفه های اصلی در تعاملات اجتماعی عبارت است از: سلام کردن و تحیت، راستگویی، امانتداری، ترک جدال، احسان، محبت، به دیدار یکدیگر رفتن، همدلی، پرهیز از تفرقه.
    کلیدواژگان: تعاملات اجتماعی، قرآن، امام رضا(ع)، عبد العظیم حسنی(ع)
  • سید علیرضا واسعی* صفحه 251
    امامان معصوم (ع) در تفکر شیعی نه بانی شریعت الهی اند و نه در افزودن یا کاستن آن نقشی ایفا می کنند. آن چه آنان به عنوان مراجع دینی بر عهده دارند، تبیین حقیقت دیانت، بیان سنت و سیره صحیح نبوی است که در گذر زمان و دوره های تاریخی، عمدا یا سهوا مورد فهم و تفسیرهای مختلف قرار می گرفت و چه بسا از مسیر اصلی خویش دور می افتاد. این مقاله که با انگیزه تبارشناسی یکی از آموزه های اخلاقی یعنی سنت تعامل با خانواده در سیره رضوی شکل گرفته، بر آن است تا ریشه ها و منابع سخنان امام رضا (ع) در خصوص مسئله پیش گفته را بکاود و نشان دهد از منظر آن حضرت، این مقوله که امروزه نیز مثل همیشه از مسائل پیچیده، مهم و تا حدی مبهم است و هر کسی از زاویه ای به آن نگریسته، چگونه انعکاس یافته است. این که اساسا تشکیل خانواده با چه شرایطی است، چه نوع رابطه ای می تواند به تحکیم و تداوم آن بینجامد و زندگی متعالی و درخوری را به ارمغان آورد از دغدغه های کانونی است، اما این که در زبان و سیره امام رضا (ع) در این باره چه آمده و مهم تر از آن، داده های ایشان از چه سرچشمه ای ناشی شده و به تعبیر دیگر مناشی و تبار آن ها چیست؟ پرسش اصلی و محوری است که با بررسی روایات منقول از امام و تطبیق آن با سخن پیشینیان بدان پاسخ خواهیم داد. فرضیه نویسنده آن است که انگیزه محوری امام در استناد به کلام رسول خدا (ص) و پیشوایان پیشین، علاوه بر دغدغه احیای سنت اسلامی و ترویج ارزش های دینی، ایجاد پشتوانه برای سخنان و اظهار نظرهای خویش است، عاملی که در تبلیغ و تبیین دین برای تنفیذ کلام و تسلیم مخاطب ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، سیره رضوی، تبارشناسی، تعامل، احیای سنت
|
  • Roohollah Dehghani * Page 7
    The infallible Imams have been selected religious leaders for the human society, who explained the message of the divine prophets and were guides for people. A large of part of their efforts has been devoted to the cultural development of their own era. After Imams passed the ups and downs of the aftermath of the death of Prophet Muhammad, and after Imam Reza accepted the role of the Crown Prince of Al-Ma’mun and Imam’s martyrdom until the absence of Imam Mahdi, the ninth, tenth, and eleventh imams played this important role. The present article purports to examine the cultural polices of these Imams in this period. This research has collected the necessary information based on documentary and library methods, and has analyzed it in accordance with the cyclic model of policymaking. According to this model, analyzing the cultural policies involves identifying the problem, designing and selecting the ploy, and finally evaluating that policy. The cultural issues of this era have been classified in three groups: the issues of caliphate, the issues of public culture, and the issues of Shiite culture. Then, the cultural policies of the Imams of this era have been analyzed. These policies have influenced the fundamental layers of culture (beliefs and values) as well as the behavioral layers.
    Keywords: Culture, Cultural policy, The ninth, tenth, eleventh Imams (A.S.)
  • Soraya Ghotbi *, Akbar Rahnama, Nasrin Rahbari Pak, Hassan Najafi Page 47
    The present research was performed by analysing Imam Reza educational method relying on predicate of Imam Reza. The method of research is applied by conceptual and documentary analysis method. The statistical society is textual and consists of all concepts pertain to Imam Reza Educational method in the predicate of that Holiness which was performed in regard to research question as targeted. The research findings showed that Imam Reza educational method covers easiness techniques like clustering of contents, short sentences and using stories, interesting techniques for audiences like emphasize upon importance of content, use of verbal words and use of punishment and reproof words, subjective methods like citation of example and similarity and question and answering on elementary question by Imam Reza and its respond by the pupils by confirmation, correction and complement it by Imam, citation of probable questions and its responds by Imam and citation of elementary question by pupils by its respond by Imam. The result is that among said methods, question and answer is so important. Thes method which has been used by Imam Reza caused questioning spirit in the audiences and increased stimulation of learning and participation of pupils in education process by enhance thinking faculty, deepening and extension of educational angles.
    Keywords: Educational Methods, Imam Reza Predicate, Narrations, Easiness, Subjectivism
  • Mohammad Moradi * Page 71
    Most researchers in studying and investigating Imam Ahmad Ibn Mousa reputation and the history of his shrine discovery have only relied on historical documents, so in this paper with emphasis on poems of 8th– 10th centuries, evolution of considering his shrine and reputation has been investigated, also the first merits of Ahmad Ibn Mousa have been derived and analyzed in Persian poetry. One of the findings of this study is that by the end of 8th century, no clear reference to his shrine is found in poets’ collection and in 9th century, Shahdaei and Mansour Hafez have composed the first verses in his virtues and in 10th century by developing the building of the holy shrine, Ahli Shirazi has presented new descriptions of the name and shrine of the Imam in his poems. According to the poems, in 9th century, he was called Ahmad Ibn Mousa al-Reza and in 10th century, he was famous as Seyedsadat and Shahcheragh.
    Keywords: Ahmad Ibn Mousa, Persian poetry, Shahdaei, Mansour Hafez, Ahli Shirazi
  • Asghar Molaei, Mohammad Taghi Pirbabaei Page 101
    Regional and Urban design in context, is based on attention and respect for valuable contexts. This topic with dynamic, flexible and comprehensive process to historic, cultural, social, economic, physical and environmental aspects can be improve environmental qualities and suitability in cities and regions. Imam Reza Journey to Iran one of the most valuable Iranian contexts as a largest cultural events in Iran History. Concepts and contents related to Imam Reza in Path and cities can be explained in contextual urban design. Attention to these contents in Imam Reza journey path such as Architectural, cultural social, natural and land uses phenomenon can be upgrade the Iranian and Islamic origins specially Razavi environmental Identity. Thus the aim of this paper is analyses and recognition of Imam Reza journey path in Iran approaching sustainable and Islamic urban development. This research has done with historic, analytical and Interdisciplinary research methods. The results of this research shows; that creation Razavi cultural path on integrated structure required to upgrade of infrastructure in different aspects. These requirements contains public transportation, welfare, recreational, hygienic, safety, security, guideline signs and symbols. Also integration between sporty, recreational and truism plans with Imam Reza path such as sporty competitions in that path are effective to Razavi approach. Usage of vernacular signs and symbols such as Razavi entrance, aghakhaneh, Negharehkhaneh and Negghareh ceremony and other cultural-architectural monuments can be improvement Razavi cultural escapes. Also Razavi Stations in that path, Islamic architecture and urban design is useful to achieving aims of research. Contextual urban design approach in Imam Reza journey path will be one of the most effective strategies to Iranian and Islamic development in Iran.
    Keywords: Contextual urban design approach, Imam Reza journey path, environmental qualities, religious tourism
  • Mohammad Reza Javaheri * Page 143
    The purpose of this article is to analysis the concept of greed and explain examples. In this research with the scientific authority of Imam Reza (AS) sayings, concept and extentions of greed and its kinds is inferred from the Razavi texts. Main problem of this paper is discovery of Functions and instances of “holy greed” in expressing OF ALIME – ALE- Muhammad (PBUH). Research Method is Descriptive Analytical Basically and by study of traditions of Razavi(AS) The fact of praised greed and extentions and its samples will be explain. Studies and examining the sayings of Imam Reza (AS) for “greed ology” showed that in some cases, had commanded to be greedy. Imam Reza (AS) with the formula of command “EHRESOO” in a comprehensive tradition have taught, three headlines of “praised greed” to the whole world. Greed on “to grant needs of believers” and “to give happiness to believers” and” to fend off sadness from believers” has been command of Imam Reza (AS). In the paper with Contextual study of Hadith of Imam Reza (AS) and other infallible Imams (AS) is inferred and explained.
    Keywords: Ethics. Praised greed. Hadith. Imam Reza (AS)
  • Mahyar Khani Moghaddam *, Abdul Zahedi Page 177
    The issue of research, analysis and indicators doctrine of Imamate in traditions Razavi pillars and aims to provide a suitable framework to explain the doctrine of the Imamate is based on the audience’s comprehensive approach and achieve brighter. , an analysis of the relevant reports have been examined. Based on the results of the research framework includes three pillars of wisdom, guidance and divine satisfaction and seven indicators corresponding to include “the necessity of complete divine religion,” “monopoly leadership in rejecting the Prophet and the Caliphate”, “guidance holistic “,” the most important material and moral characteristics of Imam “,” knowledge of the Imam “,” affectionate leader “and” follow the leader “presented.
    Keywords: Imam, the Imamate pillars indications Imamate of Imam Reza (AS)
  • Ali Soroori Majd * Page 211
    One of the important and applied subject-matters in the social life is the kind of the interaction and mutual behaviors among humans. The Qur-an and the Household of the Prophet(s) as the pure Islamic sources are full of valuable teachings on the method of interaction of humans with each other in different issues. Instructions and correspondences of Imam Reza (a.s.) as an infallible Imam which is attributed to the God and inspired from the divine sciences , is a solid and firm support for cognition and practicing these divine teachings.
    This research intends to respond to this main question : What are the main components in social interactions inspired from the letter of Imam Reza(a.s.) to Abdolazim Hasani(a.s.)? What has been analyzed in this article includes cases which have been collected through a problem-oriented attitude reference to the Qur-an and creditable traditions of the infallible Imams in particular the instructions and practical behaviors of Imam Reaz(a.s.) , though in presenting these components, this research does not limit itself. On this basis , the main components in the mentioned social interactions include: Greetings and salutation , veracity , trusteeship , leave a dispute , beneficence, affection , visiting each other , empathy , abstinence from division.
    Keywords: Social Interactions, The Qu-ran, Imam Reza (a.s.), Abdolazim Hasani (a.s.)
  • Seyyed Alireza Vaseei * Page 251
    According to Shi’ism, the infallible Imams are neither the founders of the divine religion, nor do they play any role increasing or decreasing it. As religious authorities, they are supposed to elucidate the truth of religion and Prophet Mohammad’s true tradition and seerah, which has been deliberately or unknowingly subject to different interpretations in the course of time and in different periods of history. This might have driven the prophetic seerah out of its true direction. This research, which has been inspired to investigate the genealogy of a moral teaching, dealing with the tradition of family in Razavi seerah, purports to examine the roots and sources of Imam Reza’s statements in this regard and demonstrate how the issue of family, which is currently a complicated, important, and to some extant ambiguous topic, is reflected in his words. The requirements to establish a family and the kind of relationship that can consolidate it and create a dignified and appropriate life are of concern for many people these days. In this research, we examine the reflections of this issue in Imam Reza’s language and seerah, and more importantly explore the sources of imam’s data in this respect, or its genealogy. We try to answer this question by investigating the Imam’s quotations and comparing them with those of his predecessors. The hypothesis of this research is that Imam’s primary motivation for citing the words of the Prophet and other religious leaders has been to revive the Islamic traditions and promoting religious values and also to gain support for his remarks and comments, which is necessary to make one’s words more effective and persuade the audience in promoting and explaining the religion.
    Keywords: Imam Reza (A.S.), Razavi conduct, Genealogy, Interaction, Reviving the Tradition