فهرست مطالب

فرهنگ رضوی - سال یکم شماره 3 (پاییز 1392)

فصلنامه فرهنگ رضوی
سال یکم شماره 3 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اصغر افتخاری صفحه 7
    این واقعیت که سیاست علمی است که در چارچوب اصول اعتقادی و شرایط و مقتضیات زمانی شکل می گیرد، ما را به آنجا رهنمون می شود که بپذیریم تلقی های واحدی از علم سیاست در عالم خارج وجود ندارد و متناسب با مکاتب و شرایط شاهد شکل گیری دیدگاه ها و نظریه های مختلفی در این زمینه می باشیم. نگارنده در مقاله حاضر مستند به اصول و مبانی مکتب رضوی که بر گرفته از سیره مبارک امام رضا(ع) است، به این پرسش پاسخ داده که: سیاست چه معنایی در گفتمان اسلامی دارد؟ برای این منظور نگارنده چارچوب نظری ای را که به تحلیل سیاست در چهار سطح هستی شناسی، معرفت شناسی، غایت شناسی و روش شناسی می پردازد، ارائه نموده است. تحلیل سیره امام رضا(ع) حکایت از آن دارد که: سیاست در مکتب رضوی نه علم قدرت، بلکه علم سعادت است و از این حیث می توان ادعا نمود که الگوی اسلامی سیاست (مستند به اصول مکتب رضوی) می تواند به نظریه ای بدیل برای علم سیاست سکولار جاری به حساب آید.
    کلیدواژگان: سیاست، قدرت، امام رضا (ع)، عرفی گرایی، هستی شناسی، معرفت شناسی، روش شناسی، غایت شناسی
  • احمد پاکتچی صفحه 27
    نسبت فقه و اخلاق، نه تنها از دیرباز محل تامل عالمان دینی بوده و ذهن آنان را مشغول ساخته است، بلکه در شرایط امروز، به دلیل تحولات اجتماعی و فرهنگی گسترده در زندگی بشر و تغییرات رخ داده در سبک زندگی، نیاز حس شده به توسعه فقه و نیاز به پاسداشت از جایگاه اخلاق در حیات اجتماعی، بازنگری در این مسئله ضرورتی افزون یافته است. در میان ائمه اطهار(ع) چنین می نماید که امام رضا(ع) به سبب شرایط اجتماعی و فرهنگی موجود در عصر آن حضرت توجهی خاص به فقه و اخلاق مبذول داشته و در سطح گسترده ای به جوانب مختلف این مسئله پرداخته شده است. در این راستا می توان دریافت که نگرش طیفی به الزام های دینی، توجه به علل الشرایع و خاستگاه های اخلاقی و انسانی احکام و تکیه بر تادیب در رفتار دینی و برخی دیگر از شیوه های مواجهه خاص با مسائل شریعت که در احادیث آن حضرت دیده می شود، مبنای استواری برای پیوستگی فقه و اخلاق در آموزه های امام رضا(ع) را فراهم آورده است که درک دقایق آن، می تواند الگویی کارآمد برای بازنگری های ما در مسائل خود، در عصر حاضر باشد.
    کلیدواژگان: اخلاق، فقه، امام رضا (ع)، معارف
  • حسن بشیر صفحه 49
    طرح موضوع ولایتعهدی امام رضا(ع) توسط مامون عباسی، یکی از حوادث بسیار مهم تاریخی است که به شدت با مسئله امامت، حاکمیت و حکومت اسلامی مرتبط بوده و نیازمند تحلیل گفتمانی ویژه می باشد. دوره مامون یک دوره استثنایی در تاریخ عباسیان است که با جریان های مختلف سیاسی اجتماعی و فرهنگی دینی روبرو بوده که نیازمند ظهور گفتمانی شده است که بر پایه «ولایتعهدی» مبتنی می باشد. این مقاله درصدد است تا «گفتمان ولایتعهدی» را به مثابه یک گفتمان موثر در طرح دیدگاه های مربوط به «سلطه» و «تدبیر» بر اساس رویکردهای «زیست قدرت» و «زیست سیاست» مورد تحلیل قرار داده و برخوردهای مامون عباسی (رویکرد سلطه) و حضرت امام رضا(ع) (رویکرد تدبیر) را بر پایه آن و با روش «پدام» مورد ارزیابی قرار دهد.
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، مامون عباسی، ولایتعهدی، زیست، قدرت، زیست، سیاست، سلطه، تدبیر
  • عباس مصلایی پور، مریم سلیمی صفحه 87
    از شیوه های تبیین معارف دینی در مکتب اهل بیت(ع)، در مواجهه با اندیشه های مخالفان اسلام، مناظره ها و احتجاج هایی بوده است که ائمه معصومین(ع) یا تربیت یافتگان آنها در طول تاریخ انجام دادند. این مقاله که به شیوه توصیفی تحلیلی به رشته تحریر درآمده با نگاه تدبرمحورانه به دنبال پاسخ به این پرسش اصلی است که مهم ترین اصول حاکم بر مناظره و آزاداندیشی از منظر امام رضا(ع) چیست؟ بر اساس تحقیق به عمل آمده در مناظره های امام رضا(ع)،آشنایی با مکاتب و مذاهب، بیان اصول و معیارهای عقلانی، آزادگی و روح علمی و تسلط بر علوم از مهم ترین اصول مناظره نزد حضرت رضا(ع) است. مهم ترین اصول آزاداندیشی نزد آن حضرت، سلامت انگیزه، پاسداشت صاحبان اندیشه، انصاف علمی و جلوگیری از مواردی همچون داوری عجولانه، اسطوره گرایی و شخصیت پرستی، نوگریزی و نوشیفتگی، بیگانه پرستی و خودکم بینی، دل بستگی های حزبی و جناحی و وابستگی حاکمیت سیاسی است. این اصول کاربردی، می تواند الگویی برای تدوین سند چگونگی یک مناظره صحیح و اخلاق محور در میان تمامی اندیشمندان ادیان و مذاهب در سراسر دنیا باشد و در این صورت است که می توان گفت آزاداندیشی، منجر به رفتارهایی که موجب انحطاط ارزش های اخلاقی انسان است، نمی شود.
    کلیدواژگان: مناظره، آزاداندیشی، امام رضا (ع)، اصول مناظره، اصول آزاداندیشی
  • مهناز شایسته فر صفحه 115
    تاریخ هر کشوری مخزن زندگی انسان ها و تمامی روابط انسانی، هنری، مذهبی و غیره می باشد. تاریخ ایران نیز سرگذشت دو سلسله مقتدر ایران چون تیموری و صفویه را در خود دارد که در بزرگ ترین مکان مذهبی ایران، حرم مطهر امام رضا(ع)، دارای آثار بسیاری هستند. رواق های ساخته شده در عصر تیموری و صفوی از جمله مهم ترین اجرای معماری ایران است که در حرم مطهر امام رضا(ع) واقع اند و آنان آثار مکتوب مذهبی و هنری متفاوتی دارند که این تفاوت از بانیان آنان نشئت می گیرد. هدف این نوشتار بررسی تفاوت ها و اشتراک های رواق های دو دوره تیموری و صفویه است. روش بررسی این گونه است که محتوای کتیبه ای قرآنی مفهوم یابی شده اند و کتیبه های دعایی و اشعار فارسی با هم تطبیق داده شده اند تا بتوانیم سوال اصلی نوشتار را بررسی کنیم. با بررسی های انجام شده، یکی از نتایج به دست آمده نشان می دهد که در دوره تیموری توجه بیشتری به مضامین قرآنی می کردند اما در دوره صفویه تزیین هنری بیشتر از مضامین قرآنی نمود دارد.
    کلیدواژگان: سیره رضوی، کتیبه های قرآنی، دعایی، حدیثی، اشعار فارسی، تیموری، صفویه، رواق حرم امام
  • مصطفی اسفندیاری (فقیه)، حمید عباس زاده، علیرضا نادریان لایین صفحه 147
    مقاله پیش رو در پی آن است که زیبایی فنون بیانی سخنان امام رضا(ع) را در کتاب صحیفه الرضا آشکار سازد. این صحیفه دربردارنده بخشی از میراث گران بهایی است که امام رضا(ع) به جای گذارده اند؛ آن بزرگوار در این اثر، مبادی اسلام و ارزش های اخلاقی را به واسطه سخنانی مملو از تصاویر بدیعی بیان می کنند. امام رضا(ع) فنون بدیعی مختلف را همچون: جناس، سجع، ازدواج و... در سخن خویش به کار گرفته اند، ایشان سعی نموده اند با کمک این صور بدیعی بر عمق معنی و تاثیرگذاری کلام خویش بر مخاطب بیافزایند و در این راه ظرفیت های تعبیری و الهام بخشی را که این فنون بر سخن می افزاید و زیبایی آن را فزونی می بخشد به کار گرفته اند؛ بی آنکه با سخنان دینی خود از ذخیره معنوی دینی خود فاصله بگیرند. نویسندگان مقاله با پژوهشی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای، تصاویر بدیعی و اهمیت و تاثیر آنها را بر القای بهتر کلام و مفهوم بررسی می کنند، در این راه از نمونه هایی از صحیفه الرضا بهره برده می شود تا اینکه پرده از چهره زیبایی های این صحیفه برگیرند.
    کلیدواژگان: صحیفه امام رضا (ع)، فنون بلاغی، زیبایی های بدیعی، آرایه های لفظی و معنوی
|
  • Asghar Eftekhari Page 7
    The fact that politics is a science formed in the framework of the principles of beliefs as well as the conditions and requirements of the time leads us to believe that there doesn’t exist unique treatments of this science in the outside world and that’s why we witness various approaches and theories in this regard given different conditions and schools of thought. Citing the principles and basics of the Razavi School that result from Imam Reza’s menology, the author of this article seeks to find an answer to the question, “What does politics mean in Islamic discourse?” To achieve this goal, the author introduces a theoretical framework that analyzes politics in four levels of ontology, epistemology, teleology and methodology. Analysis of Imam Reza’s menology reveals that in Razavi School of thought, politics is not the science of power, but the science of felicity. Thus, one can claim that the Islamic pattern for politics (based on Razavi School of Thought) can be an alternative theory to the current secular political science.
    Keywords: politics, power, imam Reza (PBUH), secularism, ontology, epistemology, teleology, methodology
  • Ahmad Pakatchi Page 27
    The relation between jurisprudence and ethics has long been a subject for contemplation for religious scholars. Also, in today’s circumstances, due to broad social and cultural changes that have taken place in the life of the mankind as well as in his lifestyle, the need to expand jurisprudence and to honor the position of ethics in social life is inevitably felt. Among the Imams (Peace Be upon Them), it seems that due to the social and cultural conditions that existed during his time, Imam Reza paid particular attention to jurisprudence and ethics and addressed their different aspects deeply. In this regard, it can be concluded that spectral attitude towards religious necessities, attention to religious causes and the ethical and human origins of religious rulings as well as emphasis on religious discipline along with other forms of addressing Sharia issues which are obvious in Imam Reza’s Hadiths are solid bases for the alliance of jurisprudence and ethics in his teachings and a thorough understanding of them can provide an efficient pattern for us to review our issues in the current world.
    Keywords: ethics, jurisprudence, Imam Reza, education, divine characters
  • Hassn Bashir Page 49
    The issue of Imam Reza’s becoming al-Ma’mun’s successor, offered by al-Ma’mun himself, is an important historical events highly associated with issues including Imamate, sovereignty and Islamic rule and requires special discourse analysis. Al-Ma’mun’s era was a particular period in Abbasid history which experienced different political-social and cultural-religious flows and therefore requires a succession-based discourse. This article seeks to analyze the succession discourse as an effective issue in presenting viewpoints regarding “domination” and “contraption” based on “bio-power” and “bio-politics” approaches. It also evaluates al-Ma’mun’s treatment (domination approach) and Imam Reza’s treatment (contraption approach) based on this discourse and through PEDAM method.
    Keywords: Imam Reza, al, Mamun, bio, power, bio, politics, domination, contraption
  • Abbas Musallapouri, Maryam Salimi Page 87
    Among the methods for explanation of religious teachings in Ahlel- Bayt’s school of thought against the mentality of opponents were the arguments and debates conducted by Imams and their trained students along the history. With a contemplating eye, this article seeks to answer the question “what are the most important principles for debates and open-mindedness from Imam Reza’s point of view?”. Results indicate that principles for debate include thorough knowledge regarding various religions and schools of thought, expression of rational principles and criteria, liberalism and a science-oriented nature that’s familiar with various sciences while the most important principles for open-mindedness include pure intention, respect for thinkers, scientific equity and avoiding issues such as hastily judgment, myth-orientation and cult of personality, neo-phobia and neo-philia, foreignism and self-inferiority, partisan and factional interests and attachment to political governance. These functional principles can set a pattern for conducting a sound and ethics-oriented debate among thinkers from various religions across the world. This way, it’s safe to say that open-mindedness will not lead to behaviors which eventually result in a decline in human values.
    Keywords: debate, open, mindedness, Imam Reza (PBUH), principles of debate, principles of open, mindedness
  • Mahnaz Shayestehfar Page 115
    History of every nation includes the lives of human beings and their relations, from artistic and religious to human ones. Iranian history includes two powerful dynasties of Timurid and Safavid which have left many trails in the biggest religious place in Iran, Imam Reza’s Holy Shrine. Porches made in Timurid and Safavid eras are among the most important architectural works in the country located in Imam Reza’s Shrine. They contain different artistic and religious inscriptions and this difference is a result of variety that existed in their separate eras. This paper seeks to review the differences and similarities of the porches made during Timurid and Safavid eras. The methodology is that the contents of Quranic inscriptions are analyzed while the benedictory ones as well as the Persian verses are compared in order to find an answer to the main question of the article. Results indicate that in Timurid era, more attention is paid to Quranic content while in Safavid, the focus is on artistic decorations.
    Keywords: Razavi menology, Quranic inscriptions, benedictory, hadith, Persian verses, Timurid, Safavid, porches, Imam Reza's Shrine
  • Mostafa Esfandyari (Faghih), Hamid Abbaszadeh, Alireza Naderian Laeen Page 147
    The purpose of this paper is to clarify statements beauty of Mother Reza (AS) in the famous book "Shyfh Alrzvyh" is a small part of the book the valuable heritage of Imam Reza (AS) is included  The Prophet (pbuh) in the statements of principles moral values through the precious words are full of innovative techniques have expressed publish. Imam (AS) have adopted a variety of novel techniques such as his Drklam pun rhyme marriage. The Imam (AS) use of such exquisite effect on the audience is more and more while the Prophet (pbuh) to achieve this kind of beauty that makes more sense Vayhayy have enjoyed Vpyshtr word is Vjalb he noted that despite the use of novel agents have never considered themselves legitimate religious content Azbyan has not gone unnoticed. The authors approach this study is an analysis in which samples were then described the novel as it can be derived from the Scriptures. And despite all the efforts of the authors expressed in these comments are Vgftary Aesthetic values.More About Arrays avoided because of the lack of space and of course the author has provided as much as possible the need to analyze.
    Keywords: Shyfh Reza (AS)Arts rhetorical, Alibdeaeh aestheticsUpgraders verbal, moral