فهرست مطالب

فرهنگ رضوی - سال چهارم شماره 13 (بهار 1395)

فصلنامه فرهنگ رضوی
سال چهارم شماره 13 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جواد شمسی، عباس جوارشکیان صفحه 7
    مناظره عمران صابی با امام علی بن موسی الرضا(ع) سه محور عمده دارد: ذات و صفات الهی، کیفیت آفرینش و ویژگی ها و اقسام آفریدگان. اهتمام نوشتار پیش رو بر بسط و شرح محور دوم ( کیفیت آفرینش) است. این مقاله می کوشد تا با روش توصیفی تحلیلی ضمن ارائه تصویری از گفتار امام(ع)، تبیین ها و تفسیرهای مختلف را احصا و منطق حاکم بر آن را آشکار کند. بحث کیفیت آفرینش بر سه موضوع اساسی استوار است: نحوه آفرینش، هدف آن و نسبت آفریننده و آفریده. نگارنده نخست جایگاه و مختصات این مناظره را ترسیم کرده، آن گاه جوانب و پیشینه مباحث مطرح شده در هر موضوع مورد بحث قرار گرفته است. بسط و شرح گفتار امام(ع) و بررسی و نقد تفسیرهای آن بخش اصلی متن را شامل می شود
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، عمران صابی، آفرینش، تمثیل آینه
  • فاطمه خادمی، عشرت صادقی، ام البنین چابکی صفحه 31
    این نوشتار راهبردهای امام رضا(ع) را در تقریب ادیان و مذاهب واکاوی کرده است؛ با این هدف که این راهبردها را برای وحدت مذاهب اسلامی در جهان معاصر شناسایی و معرفی کند. امام رضا(ع) همچون دیگر امامان(ع) با برخورداری از بینش قرآنی و با تاسی از سیره نبوی، همواره بر تقریب ادیان و مذاهب در عرصه های بیان، نظر و عمل اهتمام می ورزیدند. در سیره رضوی، ادیان آسمانی با وجود جلوه های متفاوت، ماهیتی واحد دارند و همین ویژگی، همزیستی آن ها را امکان پذیر کرده است. پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی بوده و اطلاعات مورد نیاز آن، به روش اسنادی و با مطالعه کتاب ها و مقاله ها گردآوری شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد نگرش امام رضا(ع) به ادیان الهی، در جهت تقریب مذاهب و آشکار ساختن هم گرایی آن ها بوده است. گفت و گوی سازنده با سایر ادیان، تاکید بر آگاهی های دینی و انگاره های مشترک در ادیان، التزام به اخلاق در روابط انسانی با پیروان دیگر ادیان، تاکید بر اصل توحید و بازنمایی مبانی اعتقاد اسلامی در متون ادیان الهی و... از جمله راهبردهای آن حضرت بوده است.
    کلیدواژگان: راهبردهای تقریب، ادیان، مذاهب، سیره رضوی، امام رضا (ع)
  • روح الله جلیلی، محمدتقی ایمان، لیلا زندی صفحه 55
    این پژوهش با هدف بررسی روند تغییرات رویکرد به انتخاب نام «رضا» در طی 50 سال اخیر (1340-1389) در ایران بر مبنای آمار منتشر شده توسط سازمان ثبت احوال کشور صورت گرفته است. دیدگاه بوردیو درباره ذائقه به عنوان چارچوب نظری پژوهش انتخاب شده است. بر اساس این دیدگاه، هر رفتار و نگرشی با توجه به ماهیت اجتماعی آن، ذیل مفهوم ذائقه قابل تبیین و ردیابی است. بنابراین، نام گزینی نیز با توجه به این ویژگی، تحت سیطره ذائقه های مختلف اجتماعی، در برهه های مختلف تاریخی و بسترهای متفاوت فرهنگی قرار دارد و با تغییر ذائقه، دچار تغییر و تحول می شود. با توجه به این رویکرد نظری، در این پژوهش تلاش شده است تبیینی از روند تغییرات نام گزینی و برخی دلایل محتمل واکاوی و شناسایی شود. با وجود تغییر و تحولات سیاسی و اجتماعی و به تبع آن برنامه های فرهنگی رسمی در ایران طی 50 سال، مشاهده می شود متوسط نسبت انتخاب نام رضا طی این سال ها حدود 2.4 درصد شده و انتخاب این نام بین رتبه چهارم و چهاردهم برای متولدان پسر در نوسان بوده است. افزایش رویکرد به انتخاب نام رضا در اوایل دهه 50 تا وقوع انقلاب اسلامی، به نوعی نشانگر تغییر تفکر و سلیقه مردم و روی آوری مشتاقانه تر به فرهنگ اسلامی بوده که در شئون مختلف و از جمله انتخاب نام بروز یافته است. با پیروزی انقلاب اسلامی، ضمن گسترش اندیشه ها و آموزه های اسلامی در جامعه، سرعت رشد رویکرد به نام رضا کاهش یافته و ترکیبات حاوی نام رضا ترجیح بیشتری داشته است. عرضه منابع فرهنگی متعدد، امکان دسترسی به دامنه اسامی بیشتری را فراهم آورده و از سوی دیگر، تغییرات فرهنگی و ذهنی مردم منجر به تنوع طلبی و روی آوری به اسامی جدید و در نتیجه کاهش رویکرد به انتخاب نام رضا شده است.
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، نام گزینی، بوردیو، ذائقه اجتماعی، ایران
  • خلیل بیگ زاده*، عطا الماسی صفحه 73
    یدالله بهزاد کرمانشاهی(1304- 1386) از شاعران متعهد معاصر است که عشق به معصومین و اهل بیت(ع) یکی از بن مایه های اصلی شعر او را تشکیل می دهد؛ به گونه ای که بن مایه بخشی از شعرهای او در مجموعه«گلی بیرنگ» و «یادگارمهر» بازتاب باورها و اعتقادات مذهبی شاعر در این زمینه است. پژوهش حاضر جلوه های فرهنگ رضوی را در قصیده «خراسانی ها» از دفتر شعری «گلی بیرنگ» یدالله بهزاد کرمانشاهی تحلیل و بررسی خواهد کرد و یافته های آن نشان می دهد که سخنان گوهرخیز و عبیرآمیز امام رضا (ع) خاستگاه و آبشخور آگاهی بهزاد کرمانشاهی از برخی سویه های شخصیت معنوی حضرت است که شاعر با آن آشنایی یافته است. بنابراین، شعر بهزاد کرمانشاهی در بازخوانی شخصیت فرهنگی و معنوی امام رضا (ع) از اغراق های ناروا به دور است، بلکه شاعر در قصیده «خراسانی ها» با زبانی شاعرانه و شعری ادیبانه، آشکارا عشق و ارادت خود را به امام رضا (ع) از سویدای جان و بن دندان نشان داده است؛ چنان که پس از تحمیدیه ای در وصف مردم خراسان، آن هم متاثر از پرتوافکنی خورشید خراسان بر آن سرزمین، جلوه ای از اوصاف شخصیت معنوی امام رضا (ع) و تاثیر جدی آن را بر رضوی گرایان معرفت طلب بازخوانی کرده و در آینه شعرش به تصویر کشیده است.
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، یدالله بهزاد کرمانشاهی، گلی بیرنگ، یادگار مهر، شعر معاصر
  • صغری صالحی*، علی سروری مجد صفحه 93
    حفظ کرامت انسان به عنوان حق طبیعی، مبنای اصلی آموزه های دینی است. نادیده گرفتن این حق، مانع کمال انسان است. بسیاری از احادیث و سیره عملی امام رضا(ع) بیانگر مولفه های کرامت انسانی است که در کمال بخشی انسان نقش دارند. پرسش اصلی این است که از منظر امام رضا(ع) چگونه کرامت انسانی، در کمال انسان تاثیر دارد؟ بررسی ها نشان می دهد؛ از دیدگاه امام رضا(ع) مولفه های کرامت انسانی مانند عبودیت، عقلانیت، آزادی خواهی، عدالت محوری و شاکربودن، نقش زیربنایی در کمال وجودی انسان دارد؛ زیرا هرکدام از این مولفه ها، دربردارنده آثار ومراتب کمالی است؛اولین مرتبه عبادت، شناخت خداست و مبنای خداشناسی توحیدمحوری است. عقل گرایی نظری و عملی، سبب کسب معرفت نسبت به حقایق و عمل به آن ها می شود. آزادی خواهی مانع رکود در ابعاد مختلف فردی، اجتماعی و.. می شود. عدالت محوری از رفتارهای غیرکمالی مانند فساد و رشوه جلوگیری می کند. شکرگرایی حقیقی نیز با طی مراحلی مانند باورتوحیدی، ادای حق و خدمت به خلق ممکن می شود.
    در این مقاله، قائل به حصر مولفه های متعدد کرامت انسانی نیستیم. اما این نوشتار برخی از مولفه های کرامت انسانی را به روش تحلیلی-توصیفی در اندیشه اسلامی بررسی کرده و تاثیرات این مولفه ها را در تکامل انسان از دیدگاه امام رضا(ع) بازشناسی و تبیین می کند.
    کلیدواژگان: کرامت انسانی، کمال، امام رضا (ع)، آموزه های اسلامی
  • عباس تقویان، محسن دیمه کار گراب* صفحه 121
    گفتمان ها که در بستر جریان ها و بافت های موقعیتی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و ارتباطی شکل می گیرند، در هر زمانی می توانند تاثیر بسیاری در رویکرد مفسران در تفسیر قرآن کریم داشته باشند. در این میان عصر زندگی امام جواد(ع) که دوران شیوع مناظرات علمی و کلامی بین ادیان گوناگون و طرح شبهات و سوال های کلامی مذاهب و فرق گوناگون بوده، تاثیر قابل توجهی بر رویکرد های‏ تفسیری آن حضرت در تفسیر قرآن داشته است. این مقاله که با تکیه روش تحلیل گفتمان سامان یافته است ما را با رویکردهای تفسیری حاکم بر روزگار امام جواد(ع) و موارد بهره گیری از ظرفیت قرآن در مواجهه با گفتمان های‏ علمی عصری آشنا می‏ کند. بررسی ها حکایت از آن دارد که عصر اختلافات و شبهات، ظهور و قدرت گیری مکاتب گوناگون، نهضت ترجمه، سازمان وکالت و گسترش فعالیت شیعیان، شرکت در مناظرات دربار، تبیین گفتمان امامت اضلاع گفتمانی دوران امامت امام جواد(ع) را رقم زده است. از سوی دیگر رویکرد فقهی، رویکرد کلامی، رویکرد روایی، رویکرد عقلی، رویکرد تاویلی و باطنی، و رویکرد قرآنی در نقد روایات موضوعه مهم ترین رویکردهای تفسیری امام جواد(ع) بر پایه تحلیل گفتمان است که این رویکردها در رویارویی حضرت با گفتمان های‏ علمی عصر خویش اتخاذ شده است.
    کلیدواژگان: روایات تفسیری امام جواد (ع)، تفسیر روایی، رویکرد های تفسیری، گفتمان فقهی و کلامی
  • کاووس روحی برندق* صفحه 153

    نماز پرکاربردترین واجب عبادی در آیات قرآن و بهترین وسیله تقرب به درگاه الهی است که ظاهر و باطن و بلکه بطون تودرتویی دارد و افزون بر احکام و آداب ظاهری، تشریع یکایک اجزای آن از فلسفه خاص و اسرار ویژه ای برخوردار است. این مقاله با هدف پژوهش در روایات رضوی، احادیث صادر شده از آن حضرت در خصوص اسرار نماز را گردآوری کرده و با بهره گیری از نظرات شارحان حدیث، عارفان و نگارندگان کتاب های اسرار الصلاه و با ژرف اندیشی در مضامین روایات به ویژه تحلیل «الصلاه لها اربعه آلاف باب» به این نتیجه دست یافته که روایات رضوی درباره نماز افزون بر این که اثبات می کند نماز دارای سر و راز است، به مراتب اسرار نماز و نیز سر و راز پاره ای از اجزا و مقدمات نماز پرداخته است. همچنین راز هر یک از بخش های این معجون معنوی را بیان کرده و به این نتیجه رسیده که تنها وجه مورد قبول در معنای حدیث نام برده دارای اسرار ویژه بودن نماز است.

    کلیدواژگان: حدیث رضوی، اسرار نماز، علل تشریع
|
  • Javad Shamsi, Abbas Javareshkian Page 7
    Debate between Imam Reza (AS) and Emran Sābi has three major subjects: divine essence and attributes, quality of creation and characteristics and variety of creatures. The following article tries to explain and develop the second axis (quality of creation). This paper tries to cross with the image of the discourse of Imam (AS), explanations and exegesis of the recognized and reveal its logic with the Descriptive – Analytical Method. The axis of creation based on three significant point: creation quality, aim and relation between creator and creature. After described position and specifications of this subject, the author explains background and dissections about each subject. Review, interpretations, develop and scrutiny of Imam Reza’s (AS) speech and words are the . major aim of this essay
    Keywords: Imam Reza (AS.), Emran Sā, bi, Creation, Mirror Analogy
  • Fatemeh Khademi, Eshrat Sadeghi, Ommolbanin Chaboki Page 31
    This article has analyzed the Strategies of Imam Reza (AS) on Proximity religions for identifying and introducing this strategy for the unity of the Islamic religions in the modern world. With a vision inspired by the Quran and prophetic tradition, Imam Reza (AS) like the other Imams (AS) always emphasized on the approximation of religions in the expression, opinion and action. In the Razavi style, the divine religions with different effects, have a single nature, making their co-existence possible. This study was descriptive - analytic and necessary data has been collected by using documentary technique and studying books and articles. The results showed that the attitude of Imam Reza (AS) towards divine religions, has been to reveal approximation and convergence of them. In this respect, Imam’ strategies has been dialogue with other religions emphasizing on the religious awareness and common ideas of religions, commitment to ethics in human relations with the followers of other religions, and the principle of unity and representation of the Islamic faith principles in the context of divine religions.
    Keywords: approximation strategies, religions, sects, Razavi conduct
  • Ruhollah Jalili, M. T. Iman, Leila Zandi Page 55
    This research surveys changing process in Reza name selection during the last 50 years in Iran based on statistic of national organization for civil registration. Bourdieu view about taste is chosen as theoretical framework of research. According to this theory any behavior and attitude can be explained due to its social nature in following concept of taste. So name selection is also affected due to feature different social tastes in different historical periods and different social context. This research surveys process of name selection changes and some possible reasons. Despite political and social changes and official cultural programs during recent 50 years, approximately the Reza had 2.4 percent of all names and fluctuate between 4th and 14th rank for boys. Increasing in approach to Reza naming in the early 50th could be a sign of changing in thoughts and tastes of Iranians. Despite the spread of religious ideas in the society with the beginning of Islamic Revolution, growth of approach to Reza dropped. Because of increasing in access to various cultural resources, people found new cultural and psychological tastes, so Reza naming encountered with decreases.
    Keywords: ImamReza(AS)name selection, Bourdieu, social tastes, Iran
  • Khalil Baygzade*, Ata Almasi Page 73
    Yadolah Behzad Kermanshahi (1304-1386) is one of devoted, contemporary poets, whose poem themes is the love to saints, so much that the theme of his poems in collections entitled “Goli Byrang” and “Yadegar Mehr” have been reflected of his religious belief. This study is manifestation of Razavi culture in Khorasani Ha sonnent in the collection of Goli Byrang by Yadolah Behzad Kermanshahi, the findings show ,Imam Reza’s maxims are the bed of Behzad Kermanshahi’s poems in spiritual aspect of Imam Reza by which the poet is familiar. Therefore, Behzad Kermanshahi ‘s poems in reciting the cultural, spiritual personality of Imam Reza devoid of exaggeration, instead the poet of Khorasani Ha has the poetic, literary language to praise Imam Reza from due to the lights of Khorasan sun that are the manifestations of Imam Reza’s spiritual personality and the effect of those who follow Imam Reza in the mirror of their poems.
    Keywords: Imam Reza(AS), Yadolah Behzad Kermanshahi, Goli Byrang, Yadegar Mehr, Razavi Culture, Contemporary Poem
  • Soghra Salehi *, Ali Soroori Majd Page 93
    The preservation dignity of man as a natural right, is the main base of the religious ides. ignoreing this right hinders humans from growth and perfection. A large number of Hadith from Imam Reza (AS) as well as his life style and manners indicate that how elements of dignity help the human beings to fulfill their prime. The main question, then, is that from Imam Reza (AS) point of view how this role is played.
    Studies show that Imam considers a basic fundamental role for the components of human dignity including devotion, rationality, seeking freedom and justice and gratitude as any of them affect human perfection in different levels.The first level, devotion, leads to the comprehension of God where the foundation of such cognition, is to believe in God’s unity. Rationality, both in theory and practice, brings a perception of the truth and observing that truth in humans’ deeds. Freedom seeking prevents inaction in various aspects of life: individual, social, etc. Righteousness and seeking justice results in not committing acts such as corruption, and bribery. Lastly, true gratitude is achievable through taking certain steps like faith, believe in God’s unity, and serving people.There are many components to human dignity all of which we are unable to explain in this article. With an analytical-descriptive method, this document surveys only a number of these components in Islamic Opinion and then traces and elucidates their impacts on human perfection from the point of view of Imam Reza (AS).
    Keywords: Human dignity, Perfection, Imam Reza (AS), Islamic courses
  • Abbas Taghavian, Mohsen Deymekar* Page 121
    Discourses that form during the situational, cultural, social, political and communicative contexts can have a devastating effect on interpretive approaches in interpretation of the Quran.
    For example during the imamate of Imam Javad scientific and theological debates and theological questions and doubts Spread Between different religions that this matter affected in interpretive approaches of Imam Javad in interpretation of the Quran.
    This article organized on the basis of discourse analysis defines interpretive approaches of Imam Javad and shows use of the Quran in confronting with scientific discourses in that time.
    Studies indicate that the emergence of various schools, conflicts and doubts, translation movement, expansion of shia activities, participate in court debates, imamate discourse are among the most important discourses in that time.
    On the other hand jurisprudential approach, theological approach, narrative approach, rational approach, esoteric approach, and the quranic approach in the review of fake traditions are the most important interpretive approaches of Imam Javad in confronting with various discourses.
    Keywords: Interpretive traditions of imam Javad(AS), narrative Commentary, interpretive approaches, Jurisprudential, theological discourse
  • Kavous Rouhi Barandagh* Page 153

    As the most widely used obligatory worship in Quran verses, and as the best means to approach to God Presence, prayers has outer and inner layers in addition to possessing complicated inner layers. Besides outer verdicts and rituals related to prayers, the legalization of each one of its components enjoys a special rationale and certain secrets. Aimed at researching on Razavi sayings, the present research collected the hadiths said by Imam Reza majesty on the prayers secrets and analyzed through the use of hadith explainers, «ÇáÕóáóÇåõ áóåóÇ ÇõÑÈóÚóåõ ÂáóÇÝö ÈóÇÈò» the hadith of mystics and the authors of the books on prayers secrets, especially by deep thinking on the mentioned sayings, coming finally to the conclusion that Razavi sayings confirm the fact that prayers has secrets besides addressing the prayers secret levels and the secrets of part of its elements and introductory sections while explaining the secrets of different parts of this spiritual admixture. Moreover, the only acceptable dimension in the mentioned hadith is the fact that prayers enjoys special secrets.

    Keywords: Razavi Hadith, Secrets of prayers, Verdicts, Rituals, Legalization rationale