فهرست مطالب

مدیریت منابع انسانی در ورزش - سال سوم شماره 2 (بهار و تابستان 1395)

نشریه مدیریت منابع انسانی در ورزش
سال سوم شماره 2 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/27
  • تعداد عناوین: 10
|
  • احمد محمودی*، فرزاد غفوری، مهران میزانی، محسن کوثری پور صفحات 105-119
    هدف
    هدف این پژوهش، مقایسه شناخت سازمانی اداره کل ورزش و جوانان خراسان رضوی و سازمان ورزش شهرداری مشهد بر اساس مدل وایزبورد بود.
    روش شناسی: روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع مقایسه ای بود که به شکل میدانی انجام گرفت. بدین منظور 71 نفر از کارکنان سازمان ورزش شهرداری مشهد و 75 نفر از اداره کل ورزش و جوانان خراسان رضوی به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد شناخت سازمانی بود که روایی صوری و محتوایی آن در پژوهش های پیشین مورد تایید قرار گرفته بود و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ تایید شد (92/0=α). برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t مستقل و من ویتنی استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که تفاوت معناداری در ابعاد شناخت سازمانی در سازمان های مورد مطالعه وجود داشت. همچنین تفاوت معناداری در ابعاد عملکردی مدیریت شامل مولفه های رهبری، هدف گزینی، ساختار سازمانی و سیستم پاداش دهی در بین دو سازمان ورزشی مورد مطالعه وجود داشت (05/0≥P). در مولفه های ارتباطات سازمانی، نگرش به تغییر و مکانیزم های مفید تفاوت معناداری در این دو جامعه یافت نشد (05/0≤P).
    نتیجه گیری
    بطور کلی می توان اذعان نمود تعیین اهداف قابل دسترس تر و آسانتر برای کارمندان، ساختار سازمانی منعطف تر و پویاتر، ایجاد سیستم پاداش دهی متناسب با عملکرد افراد و توانایی های آنها و ایجاد رهبری متناسب با نوع توانمندی ها و آمادگی آنان از جمله مواردی است که در سازمان ورزش شهرداری بیش از بیش باید مد نظر مسئولین قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ابعاد عملکردی، ارزیابی، سازمان غیرورزشی، سازمان ورزشی، مدل وایزبورد
  • شهرام عبدی*، مصطفی زنگی آبادی، مهدی طالب پور صفحات 121-136
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر، تعیین نقش عوامل اثرگذار بر ارزش گذاری بازیکنان (سرمایه های انسانی) لیگ برتر فوتبال ایران بود.
    روش شناسی: روش پژوهش حاضر توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه بازیکنان ایرانی شاغل در لیگ برتر فوتبال ایران بودند که مجموعا برابر 418 نفر بود. حجم نمونه مناسب برای پژوهش، بر اساس فرمول نمونه گیری از جامعه محدود و در سطح خطای 5 درصد 200 نفر محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل ویژگی های جمعیت شناختی از آمار توصیفی و جهت تحلیل استنباطی داده ها از روش رگرسیون چندگانه استفاده شده است. همچنین به منظور محاسبه و پردازش متغیرها از نرم افزار R نسخه 2-1-3 وEVIEWS نسخه 8، استفاده شده است.
    یافته ها
    بر اساس نتایج ضرایب مدل رگرسیون پژوهش، یافته ها بیانگر آن بود که عواملی همچون سن، تعداد بازی های ملی، تعداد گل های زده بازیکن، سطح تیم قبلی بازیکن و تعداد حضور در ترکیب ثابت در فصل قبل، بر قیمت بازیکنان به عنوان سرمایه انسانی باشگاه ها تاثیر دارد و سایر عوامل از قبیل پست بازی، جوایز و افتخارات فردی و تیمی، وضعیت پا، قد، نسبت گل و دقایق بازی در تعیین قیمت بازیکنان اثر معناداری نداشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش، می توان نتیجه گرفت جهت ارزش گذاری بازیکنان فوتبال و قیمت گذاری آن ها توسط باشگاه ها در زمان ثبت قرارداد باید به عواملی همچون سن، تعداد بازی های ملی، تعداد گل های زده بازیکن، سطح تیم قبلی بازیکن و تعداد حضور در ترکیب ثابت در فصل قبل توجه ویژه ای شود.
    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، ارزش گذاری، بازیکنان، لیگ برتر، فوتبال
  • پیمان پروری *، اسدالله نقدی، روح الله سهرابی صفحات 137-150
    هدف
    این مطالعه با هدف شناخت هویت سازمانی و ارتباط آن با بدبینی سازمانی انجام گرفته است.
    روش شناسی: این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کارکنان ادارات ورزش و جوانان استان قزوین با 231 نفر میباشد که از این تعداد، 163 نفر به روش نمونه برداری تصادفی طبقهای انتخاب شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه هویت سازمانی چنی (1983) با 18 گویه و پرسشنامه بدبینی سازمانی جیمز (2005) با 12 گویه استفاده شد. ضریب آلفای کرونباخ برای ارزیابی پایایی پرسشنامه هویت سازمانی 92/0 و برای پرسشنامه بدبینی سازمانی 81/0 بدست آمد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تی تکنمونهای، فریدمن، همبستگی پیرسون، و مدلیابی معادلات ساختاری استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که بین هویت سازمانی و سه مولفه احساس عضویت، وفاداری و مشابهت با بدبینی کارکنان رابطه منفی و معناداری (621/0 r=) وجود دارد. همچنین بررسی شاخصهای برازندگی مدل بیانگر این بود که مدل ساختاری پژوهش از برازندگی قابل قبولی برخوردار است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش، میتوان اظهار نمود افزایش احساس هویت سازمانی در کارکنان، نقش تعیین کنندهای در کاهش بدبینی و بدگمانی آنها نسبت به سازمان و مدیران ارشد آن دارد. به عبارت دیگر هویتیابی کارکنان با مجموعه یک سازمان، باعث می شود باورهای بدبینانه و منفی نسبت به همکاران، مدیران و سیاستهای سازمان مجال کمتری برای خودنمایی پیدا کنند.
    کلیدواژگان: هویت سازمانی، بدبینی سازمانی، احساس تعلق سازمانی، نگرشهای منفی
  • شادی حسامی*، فریده اشرف گنجویی، علی زارعی صفحات 151-164
    هدف
    هدف پژوهش ارائه الگوی تحلیل نیازمندی های مدیریت الکترونیک داوطلبان ورزشی ایران بود.
    روش شناسی: این تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی و از نظر هدف کاربردی با متدولوژی «یو ام ال» و با استفاده از مدل طراحی شی گرای «آر یو پی» بود. ابزار آن پرسشنامه محقق ساخته بوده و جامعه آماری شامل فدراسیونهای ورزشی ایران و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، با استفاده از جدول نمونه گیری مورگان بود. روایی پرسشنامه، توسط اساتید هر دو حوزه مدیریت ورزشی و علوم نرم افزاری مورد تایید واقع گشت. و پایایی آن توسط آلفای کرونباخ 76/0 بدست آمد.
    یافته ها
    نیازمندی های سیستم اطلاعاتی مدیریت الکترونیک داوطلبان شامل منابع انسانی، برنامه ریزی، ثبت نام و گزینش، آشناسازی، مالی و تدارکات، آموزش، ارزیابی، پاداش و حفظ بود و ذینفعان داوطلبی ایران شناسایی شده و نهایتا الگوی تحلیل نیازمندی ها ارائه گردید.
    نتیجه گیری
    از آنجا که مدیریت الکترونیک داوطلبی خدمات عادلانه و شفاف با فرصت های برابر برای عموم جامعه، مدیران و داوطلبان را فراهم می کند، شناسایی نیازهای اطلاعاتی مبنای الگوی تحلیل نیازمندی های مدیریت الکترونیک داوطلبان ورزشی می باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل، طراحی، نیاز های اطلاعاتی، سازمان ورزشی داوطلبی، مدیریت الکترونیک
  • معصومه محمدی*، حسن بحرالعلوم، سید رضا حسینی نیا صفحات 165-174
    هدف
    هدف از انجام پژوهش حاضر تعیین ارتباط بین مسئولیت اجتماعی و جو اخلاقی با عملکرد ورزشی ادراک شده بازیکنان والیبال بود.
    روش شناسی: روش پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری تحقیق را بازیکنان والیبال استان خراسان شمالی در رده سنی بزرگسالان تشکیل دادند که در مسابقات باشگاهی سال 94-93 حضور داشتند (216 نفر) و نمونه گیری به صورت کل شمار انجام شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های مسئولیت اجتماعی (کارول، 1989)، با 19 گویه و پنج بعد، جو اخلاقی (ویکتور و کالن، 1988)، با 26 گویه و 6 بعد و عملکرد ادراک شده (گلن، 2003)، با 6 گویه در یک طیف 5 درجه ای لیکرت (1=بسیار کم، 5 = بسیار زیاد) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد مسئولیت اجتماعی بر جو اخلاقی و عملکرد ادراک شده تاثیر مستقیم و معنادار دارد (96/1≤ t)؛ اما تاثیر مستقیم جو اخلاقی و تاثیر غیرمستقیم مسئولیت اجتماعی بر عملکرد ادراک شده معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    مدیران و مربیان می توانند از طریق اتخاذ سیاست های مربوط به ارتقاء مسئولیت اجتماعی بازیکنان بر جو اخلاقی و عملکرد ادراک شده آن ها تاثیر مثبت بگذارند.
    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، جو اخلاقی، عملکرد ورزشی ادراک شده، بازیکنان والیبال
  • جواد قاسمی روشناوند *، محمدرضا اسماعیلی، داود مودی صفحات 175-185
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین رهبری تحول گرا، جوسازمانی و خلاقیت کارکنان ادارات ورزش و جوانان خراسان جنوبی بود.
    روش شناسی: این پژوهش توصیفی و طرح آن از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را تمامی کارکنان ادارات ورزش و جوانان خراسان جنوبی در سال 1393 تشکیل می دادند (120 نفر) و 113 پرسشنامه برگشت داده شد که به عنوان نمونه آماری مورد تحلیل قرار گرفت. برای سنجش متغیرهای موردمطالعه از پرسشنامه های خلاقیت (رندسیپ، 1979)، جوسازمانی (هالپین و کرافت، 1963) و رهبری تحول گرا (رافرتی و گریفین، 2004) استفاده شد. روایی محتوایی آن ها توسط اساتید متخصص و پایایی پرسشنامه ها با استفاده از آلفای کرونباخ (0/86، 0/89، 0/86) تایید شد. همچنین نتایج حاصل از تحلیل عاملی تاییدی با استفاده از نرم افزار AMOS حاکی از روایی مطلوب پرسشنامه ها بود. به منظور تحلیل داده های پژوهش و استنباط آماری، از آزمون همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای SPSS 19 و 22 AMOS استفاده شد.
    یافته ها
    کلیه شاخص ها نشان دهنده ی برازش مطلوب مدل بودند. نتایج تحقیق نشان داد که بر طبق مدل معادلات ساختاری رهبری تحول گرا هم به طور مستقیم (0/33=β) و هم غیرمستقیم بر خلاقیت کارکنان تاثیر دارد (0/23=β).
    نتیجه گیری
    مدیران ادارات ورزش و جوانان چنانچه به دنبال جوسازمانی صمیمی و در پی آن بروز خلاقیت کارکنان خود هستند؛ بهتر است سبک رهبری تحول گرا را سرلوحه کار خود قرار دهند.
    کلیدواژگان: مدل معادلات ساختاری، رهبری تحولگرا، جو سازمانی، خلاقیت، ادارات ورزش و جوانان
  • رسول فرجی*، مهدی بشیری، یوسف یاوری، حسین ابراهیمی کنگ لو صفحات 187-204
    هدف
    هدف پژوهش حاضر پیش بینی عملکرد شغلی بر اساس صفات شخصیتی و تعهد حرفه ای کارکنان بود.
    روش شناسی: از مجموع 160 کارمند ادارات ورزش و جوانان استان آذربایجان شرقی، 108 نفر به عنوان نمونه به پرسشنامه های تعهد حرفه ای می یر و همکاران (1993)، صفات شخصیتی نئو (1985) و عملکرد شغلی پاترسون (1992) پاسخ دادند. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره در سطح 05/0≥P تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد رابطه مثبت و معنی داری بین تعهد حرفه ای کل و عملکرد شغلی وجود دارد. بین تعهد حرفه ای عاطفی و هنجاری با عملکرد شغلی رابطه معنی دار اما بین تعهد حرفه ای مستمر و عملکرد شغلی رابطه غیرمعنی داری مشاهده شد. بر اساس نتایج، 3/22 درصد از تغییرات عملکرد شغلی را می توان با ابعاد تعهد حرفه ای پیش بینی نمود. سایر نتایج نشان داد که عملکرد شغلی با بعد روان رنجورخویی شخصیت رابطه منفی معنی دار و با ابعاد برون گرایی، گشودگی، توافق پذیری و وظیفه گرایی رابطه مثبت و معنی دار دارد. به علاوه، 1/41 درصد از تغییرات عملکرد شغلی توسط ابعاد شخصیت قابل پیش بینی است.
    نتیجه گیری
    می توان گفت ابعاد تعهد حرفه ای و همینطور صفات شخصیتی کارکنان در بهبود عملکرد شغلی آنان موثر است و مدیران ادارات ورزش و جوانان می توانند، جهت کاهش جابه جایی کارکنان، افزایش رضایت شغلی و در نهایت بهبود عملکرد شغلی آنان، در برنامه ریزی های خود بهبود تعهد حرفه ای کارکنان فعلی و یا جذب کارکنان با تعهد حرفه ای بالاتر و یا صفات شخصیتی خاص در آینده را مد نظر قرار دهند.
    کلیدواژگان: تعهد، شخصیت، عملکرد شغلی، اداره ورزش و جوانان
  • آسیه مولایی زرندی، مریم مختاری دینانی*، عباس نظریان مادوانی صفحات 205-219
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین ارتباط بین کیفیت زندگی کاری و عملکرد سازمانی در کارکنان وزارت ورزش و جوانان بود.
    روش شناسی: جامعه آماری تحقیق شامل کلیه کارکنان وزارت ورزش و جوانان (430N=) بوده که با استناد به جدول کرجسی و مورگان از بین آنها 200 نفر به شیوه تصادفی انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری شامل پرسشنامه استاندارد عملکرد سازمانی بر اساس مدل اچیو، هرسی و گلداسمیت (2013) و پرسشنامه استاندارد کیفیت زندگی کاری والتون (1973) بود. تحلیل داده ها در دو سطح توصیفی (میانگین، انحراف معیار، فراوانی و درصد) و استنباطی (آزمون شاپیروویلک، آزمون همبستگی پیرسون، آزمون t تک نمونه ای و رگرسون چندگانه) انجام شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج بدست آمده، بین ابعاد کیفیت زندگی کاری و عملکرد سازمانی ارتباط مثبت و معناداری وجود داشت (05/0p≤). همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد کیفیت زندگی کاری توانایی پیش بینی عملکرد سازمانی را دارد. به علاوه، از بین مولفه های کیفیت زندگی کاری نیز پرداخت منصفانه و کافی، امنیت شغلی، یکپارچگی و انسجام و توسعه قابلیت های انسانی بیشترین توانایی پیش بینی عملکرد سازمانی را در کارکنان وزارت ورزش و جوانان داشتند.
    نتیجه گیری
    بر این اساس لازم است مدیران وزرات ورزش و جوانان در جهت ارتقاء کیفیت زندگی کاری کارکنان خود به عنوان یک متغیر اثرگذار بر عملکرد سازمانی گام بردارند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، عملکرد سازمانی، وزارت ورزش و جوانان
  • فخرالسادات نصیری ولیک بنی*، سید رسول عمادی، زهرا سرچهانی صفحات 221-230
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه فرهنگ سازمانی و مدیریت دانش با نقش میانجی مدیریت استعداد بود.
    روش شناسی: روش تحقیق، توصیفی و طرح پژوهش همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه دبیران تربیت بدنی شهر شیراز بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و با توجه به جدول کرجسی و مورگان تعداد 285 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از سه پرسشنامه استاندارد فرهنگ سازمانی، مدیریت دانش و مدیریت استعداد استفاده شد. پایایی و روایی پرسشنامه ها بررسی و مورد تایید قرار گرفت. داده های تحقیق پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزارهای آماری spss و lisrel تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد بین فرهنگ سازمانی با مدیریت استعداد، بین مدیریت استعداد با مدیریت دانش و بین فرهنگ سازمانی با مدیریت دانش رابطه معناداری وجود دارد. نتایج مدل یابی معادلات ساختاری نیز نشان داد مدیریت استعداد در رابطه بین فرهنگ سازمانی و مدیریت دانش می تواند نقش میانجی داشته باشد.
    نتیجه گیری
    سازمان برای اینکه بتواند به طور موثر نظام دانش را بهبود ببخشد و در کل سازمان اشاعه دهد ابتدا باید به فرهنگ سازمانی و مدیریت استعداد توجه کند و هر اندازه مدیریت استعداد و فرهنگ سازمانی قوی تر باشد، پیاده سازی مدیریت دانش با موفقیت بیشتری انجام خواهد شد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، فرهنگ سازمانی، مدیریت استعداد، دبیران تربیت بدنی
  • رحیم رمضانی نژاد، مینا ملایی، سیده لیلا خلیلی نودهی* صفحات 231-244
    هدف
    شناسایی و اولویت بندی مشکلات زنان ورزشکار قهرمان قایقران رشته قایقرانی ایران هدف اصلی تحقیق حاضر بود.
    روش شناسی: این تحقیق از نوع توصیفی _ پیمایشی است و 160 نفر از زنان ورزشکار قهرمان قایقران ایران در سطح قهرمان ملی به صورت تمام شمار، نمونه آماری پژوهش را تشکیل دادند که 150 نفر از آنان (93/75 %) در تحقیق شرکت کردند. بعد از بررسی مبانی و پیشینه تحقیق و مصاحبه با ورزشکاران نخبه پرسشنامه محقق ساخته ای آماده گردید که حاوی 68 سوال پنج ارزشی لیکرت بود که روایی صوری و محتوایی آن را 23 نفر از اساتید رشته تربیت بدنی، ورزشکاران نخبه و صاحب نظران تایید کردند. ثبات درونی آن نیز با استفاده از ضریب همبستگی آلفا کرونباخ ( 0/85=α ) محاسبه گردید. برای شناسایی و اولویت بندی مشکلات زنان قهرمان قایقران از روش تحلیل عاملی همراه با چرخش متعامد استفاده شد.
    یافته ها
    در این تحقیق هفت عامل مشکلات مدیریتی، شخصی، امکانات و حمایت شغلی، خانوادگی، فنی، اقتصادی و مشکلات اجتماعی _ رسانه ای با 41/76% واریانس شناسایی شدند که از دیدگاه شرکت کنندگان، مشکلات امکانات و حمایت شغلی (0/59± 3/98) و مدیریتی ( 0/64± 3/81 )و فنی (0/69±3/21)، به ترتیب در اولویت قرار داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج تحقیق، به نظر می رسد که فراهم کردن امکانات و حمایت شغلی و زیر ساخت ها می تواند در رفع مشکلات این ورزش در ایران راه گشا باشد.
    کلیدواژگان: ورزش زنان، ورزش قهرمانی، مشکلات امکانات و حمایت شغلی، مشکلات مدیریتی، ورزش قایقرانی
|
  • Ahmad Mahmoudi *, Farzad Ghafouri, Mehran Mizany, Mohsen Kosari Pour Pages 105-119
    Objective
    The aim of this research work was to compare the organizational diagnosis in general of the Youth Sport administration of the Khorasan-e-Razavi province and the sport organization of Mashhad municipality based on the wise board model.
    Methodology
    This was a descriptive comparative study conducted through field research. For this, 71 employees from the sport organization of Mashhad municipality and 75 employees from the general administration of the Youth Sport administration of the Khorasan-e-Razavi province were selected as the research samples. The instrument used for data collection was the organizational diagnosis questionnaire (ODQ) of Preziosi (1980), whose content validity has been confirmed through the previous researches, and its reliability has been confirmed through the Cronbach's alpha coefficient (α = 0.92). For data analysis, independent t-test and Mann Whitney U test of the samples were applied.
    Results
    Data analysis revealed a significant difference in the organizational diagnosis between the studied organizations. Moreover, there was a significant difference between the performance management indices such as leadership, goal setting, organizational structure, and reward system in the studied organizations. No significant difference was observed regarding the indices of organizational communication, outlook for change, and beneficial mechanisms between the 2 population groups.
    Conclusion
    Generally, it can be claimed to determine accessible and easier goals for employees, flexible and dynamic organization structure, making a suitable remuneration system according to their operation and ability, and making an effective leadership in abilities, out of which readiness is one of the important cases in the municipal sport organization.
    Keywords: Performance Aspect, Evaluation, Non, Sport Organization, Sport Organization, Organizational Diagnosis
  • Shahram Abdi *, Mostafa Zangi Abadi, Mahdi Talebpour Pages 121-136
    Objective
    The aim of this paper was to determine the role of effective variables in valuation of the players (human capital) of the premier football league.
    Methodology
    The research method used in this study was a descriptive survey. The statistical population of this research work included all the 418 Iranian football players playing in the Iranian premier football league. The sample size calculated for this research work was 200 persons based on the sampling formula from a limited sample with an error level of 5 percent. Descriptive statistics and multiple regressions were used to analyze the demographics and data, respectively.
    Results
    Based on the results of the research regression model coefficients, the findings indicated that some variables such as age, number of national matches, number of goals and the level of player’s previous team, and number of times he has been playing as a fixed player in the previous season are effective in their prices as human capital of clubs and other factors such as the position of playing, individual and team rewards and honors, foot, height, goal ratio, and minutes of playing that did not have a significant effect on the pricing of the players.
    Conclusion
    According to the findings of the current research work, it can be concluded that factors such as the age, number of national games, number of goals, level of previous team of players, and number of presence in fixed composition must be given special attention for valuation and pricing of football players by clubs in the time of registering contracts.
    Keywords: Human Capital, Valuation, Players, Premier League, Football
  • Peyman Parvari *, Asadollah Naghdi, Ruhollah Sohrabi Pages 137-150
    Objective
    The aim of this study was to measure the organizational identity and its relationship with the organizational cynicism.
    Methodology
    In terms of purpose, this study is practical, and in terms of nature, it is descriptive-correlation. The studied population was the workers of the Youth and Sports organization in Qazvin province with 231 cases, 163 of which were selected using stratified random sampling. To data gathering, used from organizational identity questionnaire of Cheney (1983) with 18 items and organizational cynicism questionnaire of James (2005) with 12 items. The Cronbachʾs alpha coefficients used to assess the reliability were obtained for questionnaires of identity 0.92 and for questionnaires of cynicism 0.81. In order to data analyze, was used from one sample t-test, Friedman, Pearson correlation, and structural equation modeling.
    Results
    The results obtained showed that there was a significant negative relationship (r = 0.621) between the organizational identity and the three components membership, loyalty, and similarity with the cynicism personnel. Also checking the goodness of fit index showed that the structural model of this research work had an acceptable fit.
    Conclusion
    According to the results obtained, it can be said that the increased sense of organizational identity in employees plays a decisive role in reducing the cynicism and mistrust towards the organization and its senior managers. In other words, identification of employees with collection agency makes a cynical and negative belief towards colleagues and managers and less opportunity to show off their organization policies.
    Keywords: Organizational Identity, Organizational Cynicism, Organizational Attachment, Negative Attitudes
  • Shadi Hesami *, Farideh Ashraf Ganjouie, Ali Zarei Pages 151-164
    Objective
    The aim of this research work was present the pattern of information requirement analysis for electronic management of sport volunteers of Iran.
    Methodology
    The methodology of this research work was descriptive-analytic, and in terms of purpose, it was practical. And used UML with RUP object-oriented design model. The instrument used was the researcher questionnaire. The sample consisted of all sports federations of Iran and stratified random sampling method was using sampling table Morgan. Validity by experts and professors in sport management as well as software experts was confirmed and reliability by Cronbach's alpha was 0.76.
    Results
    E-volunteer management information system requirements consisted of human resources, planning, registration and recruitment, orientation, finance and supplies, training, performance management, recognition and retaning. Voluntary stakeholders were identified, and eventually of needs analysis was presented.
    Conclusion
    Since e-management volunteering provides fair and explicit with equal opportunity for the public, managers and volunteers, information requirements are the base of the pattern for information requirement analysis of e-management. Means Information requirements to be recognized as a good analysis and design.
    Keywords: Analysis, Design, Information needs, Volunteer sports organization, E, Management
  • Masoume Mohammadi *, Hassan Bahrololoum, Seyed Reza Hosseini Nia Pages 165-174
    Objective
    The aim of this study was to investigate the relationship between social responsibility and ethical climate with perceived sport performance of volleyball players.
    Methodology
    The research method used was descriptive and correlational. The population sample of this research work was the volleyball players of the North Khorasan province who attended the club matches in 2014-2015 (N = 216), and all the players were selected as the sample. The data was collected with three questionnaires including social responsibility adjusted (Carroll, 1979) with 19 items and 5 dimensions, ethical climate (victor & Cullen, 1987) with 26 items and 6 dimensions, and perceived team performance (Glenn, 2003) with 6 items in a range of 5-point Likert (1= very low, 5= very much). To analyze the data, the Pearson's correlation and Path analysis were used.
    Results
    The results obtained showed that social responsibility had a significant and direct effect on the ethical climate and perceived performance but it did not have a significant and direct effect on the ethical climate and an indirect effect on the perceived performance.
    Conclusion
    Managers and coaches can affect the ethical climate and perceived performance positively through taking social responsibility promoting policies.
    Keywords: Social responsibility, Ethical climate, Perceived performance, Volleyball players
  • Javad Ghasemi Roshnavand*, Mohammad Reza Esmaeili, Davood Moodi Pages 175-185
    Objective
    The aim of the present study was to analyze the relationship between the transformational leadership, organizational climate, and creativity of employees in the Departments of Sport and Youths of the South Khorasan state.
    Methodology
    The research method implemented in this study was descriptive and correlational. The population sample included all the staffs in the Departments of Sport and Youths of the South Khorasan state (N = 120). The questionnaires were distributed and the participants were asked to fill them. Then 113 questionnaires were returned and analyzed. For measuring the variables, the transformational leadership (Rafferty & Griffin, 2004), creativity (Rendssip, 1979), and organizational climate (Hallpin & kerafit, 1963) were used. The validity of the questionnaires were confirmed by the results of the confirmatory factor analysis. Then the reliability of the questionnaires was examined via Cranach’s alpha (0.86, 0.89, and 0.86). Finally, in order to find the relationship between the variables, the Pearson’s correlation and structural equation modeling were run.
    Results
    All the factors involved were loaded properly to the model. The result of the study, based on the structural equation model, shows that the transformational leadership, both directly and indirectly, is in relation with creativity.
    Conclusion
    If the managers of Sports and Youth Departments are looking for a friendly organizational climate and subsequently the creativity of their employees, they should prioritize the transformational leadership style.
    Keywords: Structural equation model, Transformational leadership, Organizational climate, Creativity, Departments of Sports, Youth
  • Rasoul Faraji *, Mahdi Bashiri, Yousef Yavari, Hossein Ebrahimi Kanglou Pages 187-204
    Objective
    This study aimed to predict job performance through employee’s personality traits and occupational commitment.
    Methodology
    This survey was descriptive, and of all the 160 Eastern Azarbaijan Youth and Sport offices’ staff, 108 people completed the Meyer et al. (1993) occupational commitment, NEO’s (1985) personality traits, and Patterson’s (1992) job performance questionnaires as the statistical sample. The questionnaires’ surface and content validity were verified by the sport management experts, and also their reliability was calculated using the Cronbach’s alpha method. The collected data was analyzed using the Pearson correlation coefficient and also the multiple regressions tests.
    Findings: The results obtained showed that there was a positive significant relationship between the occupational commitment and the job performance (r = 0.388, P = 0.001). Significant relationships were observed between the effective (r = 0.384, P = 0.001) and normative (r = 0.454, P = 0.001) occupational commitments with job performance. The relationship between the continued occupational commitment and the job performance was not significant (r = -0.018, P = 0.855). The regression results obtained showed that 22.3 percent of job performance variances were predictable by the occupational commitment dimensions. Other results illustrated that job performance had a negative relationship with neuroticism (r = -0.279) and positive relationship with extraversion (r = 0.564), openness (r = 0.371), agreeableness (r = 0.207), and conscientiousness (r = 0.613). In addition, 41.1 percent of job performance variances was predictable by the personality dimensions.
    Conclusion
    It can be concluded that the employees’ occupational commitment and the personality dimensions could improve their job performance. Hence, Youth and Sport offices’ managers should keep considering improvement of current staff’s occupational commitment or employment of highlevel occupational commitment employees or those with special personality traits in order to reduce staff’s turn-over, increase job satisfaction, and finally, improve their job performance.
    Keywords: Commitment, personality, job performance, Youth, Sport Office
  • Asiyeh Malaei Zarandi, Maryam Mokhtari Dinani *, Abbas Nazarian Madavani Pages 205-219
    Objective
    The aim of this study was to determine the relationship between the quality of work life and the perceived organizational performance in the Youth and Sports Ministry's staff.
    Methodology
    The population sample was all the employees of the Ministry of Youth and Sports (N=430). Based on the Morgan table, 200 people were selected as the sample. The Hersey and Goldsmith (2013) organizational performance standard questionnaire and the Walton (1973) quality of work life questionnaire were used to collect the data. Data analysis was descriptive (mean, standard deviation, frequency, percentage, inferential statistics Shapiro-Wilk test, Pearson correlation, one-sample T-Test, and multiple regression).
    Results
    The results obtained showed that there were significant relationships between the components of the quality of work life and the organizational performance. Also the regression analysis showed that the quality of work life predicted the perceived organizational performance. In addition, development of human capabilities (β = 0.411), social integration (β = 0.175), providing opportunities for growth and continuous security (β = 0.172), and fair and enough payment (β = 0.139) have the most significant abilities to predict the perceived organizational performance for the Youth and Sports Ministry's staff.
    Conclusion
    The Youth and Sports Ministry administrators need to enhance the quality of work life for their employees as a determinant of the organizational performance.
    Keywords: Quality of working life, Organizational performance, Ministry of Sports, Youth
  • Fakhrossadat Nasiri *, Seyed Rasoul Emadi, Zahra Sarchahani Pages 221-230
    Objective
    The aim of this study was to investigate the relationship between the organizational culture and the knowledge management with the role of talent management intermediation.
    Methodology
    The research method implemented was a descriptive and correlational research design, and it was a kind of structural equation modeling. The statistical population included all the physical education teachers in the city of Shiraz using the stratified random sampling method, and was based upon the Kergcie and Morgan table. 285 teachers were selected as the sample. To collect the data, we used three standard questionnaires: 1. organizational culture, 2. knowledge management, and 3. talent management questionnaires. Aliability and validity of the questionnaires were examined and approved. The research data obtained was analyzed using the LISREL and SPSS statistical software.
    Results
    The research findings showed there was a significant relationship between the organizational culture and the talent management among talent management, knowledge management, and between organizational culture and knowledge management. The results of the structural equation modeling showed that talent management in the relationship between organizational culture and knowledge management can be a mediator.
    Conclusions
    For the organization to be able to effectively improve a knowledge system and promote the organization, we must first pay attention to the organizational culture and talent management. And whatever is more powerful talent management and organizational culture, the implementation of knowledge management will be done more successfully.
    Keywords: Organizational culture, Talent management, Knowledge management, Physical education teachers
  • Rahim Ramezani Nejad, Mina Mallaei, Seyedeh Leila Khalili * Pages 231-244
    Objective
    The purpose of this research work was to identify and prioritize the female canoeing athlete’s problems in Iran.
    Methodology
    The research method implemented was descriptive-survey. The research sample was equal to the statistical population and consisted of 160 female canoeing athletes from Iran in the national level, and 150 athletes (%93.75) participated in the study. After a literature review and interviews with elite athletes and coaches, a researcher-made questionnaire was prepared. This questionnaire contained 68 questions on five-point Likert value, and the content and face validity was confirmed by the viewpoints of 23 physical education specialists, elite athletes, and experts. The internal consistency coefficient of the questionnaire was confirmed using the Cronbach's alpha of correlation (α 0.85). Factor analysis with varimax rotation was used to determine the dimensions of the questionnaire and prioritize the athletes’ problems.
    Results
    In this study, seven problems with %41.76 of variance were identified: managerial problems, personal problems, facility and job support problems, family problems, technical problems, economic problems, and social & media problems. The facility and business support problems (3.98 ± 0.59), management problems (3.81 ± 0.64), and the technical problems (3.21 ± 0.69) were in priority.
    Conclusion
    According to the results obtained, it seems that opportunities and job support and infrastructure could be helpful in solving the problems of this sport in Iran.
    Keywords: Women's sport, Championship sport, Facilities, Job support problems, Managerial problems, Canoeing