فهرست مطالب

قرآن و علم - پیاپی 10 (بهار و تابستان 1391)

نشریه قرآن و علم
پیاپی 10 (بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/07
  • تعداد عناوین: 9
|
  • بهروز یدالله پور، مهناز فاضلی کبریا صفحه 11
    روانشناسی شخصیت سالم یکی از مقولات بنیادین در اندیشه معاصر است. امروزه بسیاری از فیلسوفان، جامعه شناسان و روانشناسان رویکرد کارکردگرایانه به دین دارند؛ یعنی به جای بحث عقلانی از دین (رویکرد واقع گرایانه) یا علاوه بر بحث عقلانی از دین، از آثار و نتایج التزام نظری و عملی به دین در حوزه نیازهای روانی و نیازهای اجتماعی بحث می کنند. در نوشتار حاضر، پس از معناشناسی «شخصیت» در روانشناسی، به مولفه های «شخصیت سالم» در گفتمان قرآن پرداخته شده است. تامل در آرا و نظریات روانشناسان، نشان از آن دارد که روان شناسان در معرفی «شخصیت سالم» نظر واحدی ندارند و از آنجا که تاثیر مبانی فلسفی در حوزه روانشناسی حقیقتی انکار ناپذیر است و مکاتب مختلف روانشناسی، در بستر معرفت شناسی و انسان شناختی رشد یافته اند، تاثیر دیدگاه های معرفت شناختی مکاتب مختلف در معرفی «شخصیت سالم» قابل ملاحظه است. از سویی دیگر، در نگاه برخی روانشناسان، ویژگی شخصیت سالم تحت تاثیر متغیر هایی چون عوامل فرهنگی و تربیتی، شرایط اجتماعی و اقتصادی و عوامل روان شناختی قرار دارد. در حالی که قرآن به تمام ابعاد و شئون وجودی انسان توجه نموده و او را موجودی دو بعدی «روحانی جسمانی» معرفی نموده است. نوشتار حاضر روان شناسی شخصیت سالم را با توجه به سه ضلع وجود آدمی یعنی:1. گرایش و گروش، 2. بینش و نگرش، و 3. روش و منش بر اساس آموزه های قرآن کریم ترسیم نموده است.
    نیز به این نکته تاکید نموده که همان گونه که جسم سالم در حوزه پزشکی از ویژگی هایی برخوردار است که در سراسر گیتی سالم به شمار می رود، شخصیت سالم از منظر قرآن نیز برای همه انسان ها و در همه مکان های جغرافیایی، ویژگی های یکسانی دارد؛ اگر چه فرهنگ و باورهای آنان، داوری دیگری داشته باشد. این ویژگی ها تابع متغیر های مختلف نمی باشد.
    کلیدواژگان: قرآن، انسان، شخصیت سالم، روان شناسی
  • جواد ایروانی صفحه 41
    قلمرو دانش اقتصاد گستره ای دارد که دست کم هفت بخش از جمله علم اقتصاد اسلامی را در خود جای می دهد که میان اندیشمندان مسلمان در این باره بحث و گفتگو وجود دارد. برخی به کلی منکر وجود آن شده اند و برخی با تبیین هایی گوناگون آن را پذیرفته اند. در این نوشتار، پس از بیان مقدماتی، ابتدا دیدگاه های چهارگانه در این باره مطرح گردیده و به فراخور بحث، نمونه هایی قرآنی ذکر شده است. آنگاه پس از بیان مفروضات مورد نظر و قابل استنباط از آموزه های قرآنی، به بررسی و نقد دیدگاه های یادشده در پرتو آموزه های قرآنی و توضیح دیدگاه مورد نظر پرداخته شده است. دیدگاه نگارنده آن است که اندیشمندان اقتصادی مسلمان می توانند مبتنی بر مبانی جهان-بینی و انسان شناختی قرآن و با کمک گرفتن از منابع سه گانه شناخت (وحی، عقل و تجربه)، به تدوین علم اقتصاد اسلامی متمایز از اقتصاد معاصر بپردازند.
    کلیدواژگان: قرآن، اقتصاد، اقتصاد اسلامی، اقتصاد قرآنی
  • حجت الاسلام سید حمید جزایری صفحه 67
    نظام حقوقی قرآن دارای ویژگی هایی است که جمع آنها در تشریعات بشری وجود ندارد و تا زمان نزول قرآن، بشریت بدان راه نیافته بود و همیشه همراه با ادعای نبوت و تحدی بوده است.
    اعجاز حقوقی قرآن دارای ابعاد متعددی است. ارایه نظام حقوقی ممتاز، هماهنگ، مترقی، مطابق فطرت و مبرای از هر گونه خطای افراطی و تفریطی در عصر جاهلی و رکود فوق العاده فرهنگی؛ تاثیر و نقش آفرینی ممتاز آن نظام در تحول جامعه؛ نحوه ورود و ارایه تک تک قواعد و دستورات حقوقی به شیوه ای بدیع به همراه مبانی متقن، امری تحیر آور است. از سوی دیگر، با نظریه پردازی های حقوقی در قرآن مواجه هستیم که بعد از صدها سال بشر به آن پی برده است و بلکه در مواردی به رغم گذشت قرن ها بشر هنوز به رمز و راز تمام ابعاد آنها پی نبرده است؛ لذا این بعد زیر مجموعه اخبار غیبی است.
    از دیگر ابعاد اعجاز حقوقی قرآن، ویژگی های اساسی موجود در تشریع احکام و نظام حقوقی آن است. مواردی مانند خدا محوری؛ ابتنای بر وحی؛ نظام مند بودن مکتب حقوقی قرآن؛ ارتباط قوانین حقوقی با صفات حق تعالی؛ عدالت محوری حاکمیت ارزش های اخلاقی و معنوی؛ مطابقت مقررات با فطرت بشری؛ یسرگرایی و در حد طاقت بشر؛ بیان عام و پرهیز از ورود به جزئیات، تدریج در بیان احکام؛ ابتنای احکام بر مصلحت و مفسده؛ جامعیت؛ عقل گرایی؛ پرهیز از وهم و خرافه؛ سبک های مختلف بیان احکام؛ ضمانت های اجرای قانون و... از جمله اصولی است که نظام حقوقی قرآن مبتنی بر آن است.
    این نوشتار در راستای تشریح ابعاد این اعجاز به صورت اجمالی و با ذکر نمونه هایی از اعجاز تشریعی قرآن سامان یافته است
    کلیدواژگان: قرآن، اعجاز، تشریع، حقوق، اعجاز حقوقی
  • حجت الاسلام محمدعلی رضایی اصفهانی، ابراهیم رضایی آدریانی صفحه 89
    در آیات متعددی از قرآن کریم به مباحث علمی اشاره شده است. از آنجا که برخی از این اشارات علمی در زمان نزول قرآن کشف نشده بود و بشر قرن ها بعد به بخشی از آنها پی برد، طرح این مطالب علمی در قرآن، اخبار غیبی و اعجاز علمی این کتاب آسمانی محسوب می شود. در تفسیر نمونه ذیل آیات علمی قرآن، اکتشافات و علوم روز مورد توجه بوده و اعجازهای علمی آن ها مشخص گردیده است.
    در این مقاله آیاتی که در تفسیر نمونه سخن از اعجاز علمی آنها به میان آمده است، گردآوری و در پاره ای از موارد تحلیل شده است. این موارد 14 موضوع است که عبارتند از:تزیین آسمان با ستارگان؛ جایگاه و مسیر مشخص ستارگان؛ حرکت دورانی و جریانی خورشید؛ حرکت زمین؛ قانون جاذبه؛ آماده شدن زمین برای زراعت به وسیله باران؛ زوجیت در گیاهان؛ رستاخیز انرژی ها؛ تشکیل تمام اجسام از اتم؛ زندگی اجتماعی زنبور عسل؛ آفرینش انسان از علق؛ شکل گیری استخوان ها در جنین؛ رقیق تر بودن هوا در ارتفاعات و بریدگی میان رشته کوه ها.
    کلیدواژگان: قرآن، تفسیر نمونه، اعجاز، علم، اعجاز علمی قرآن
  • سید حسین فخر زارع صفحه 117
    قرآن کریم به رغم حجم محدود، گستره عظیمی از معارف بشری را در خود جای داده است؛ از این میان، اندیشه های اجتماعی تاریخی آن در رتبه بعد از معارف، بیشترین بخش را به خود اختصاص داده است. این امر از یک سو، اهمیت و برجستگی موضوعات و مباحث اجتماعی تاریخی و ضرورت توجه بدان را آشکار می سازد و از سوی دیگر، نمایانگر میزان اهتمام و دغدغه قرآن کریم به این موضوع، مستلزم تفسیر اجتماعی از قرآن می باشد.
    در این نوشتار، نخست به روش های تفسیر قرآن از قبیل روش های عقلی، عرفانی، کلامی، روایی، قرآن به قرآن و... و مبانی عام مفسران در تفسیر اشاره شده است. نیز یادآوری شده که تفسیر اجتماعی قرآن دارای مبانی و شیوه های خاص خود است و در قالب یک روش اجتهادی جامع می تواند ارایه شود و به تولید علم در این حوزه بپردازد، در حالی که این شیوه از رویکرد ظاهرگرایی و تاویل گرایی افراطی به دور است. در تفسیر اجتماعی به عقل گرایی توجه می شود و از روایات اسرائیلی پرهیز می گردد و در عین حال، به نیازهای عصری توجه کامل می شود و با نگاهی اجتماعی به آیات قرآن نظر می شود.
    در ادامه، به اختصار به تفاوت های روش شناسانه قرآن کریم با روش های علمی رایج بشری اشاره شده و بیان گردیده که قرآن خود را در قالب ها و چارچوب های خاصی محدود نکرده و از روش های مختلف عقلی، تاریخی، قدسی،... و گاه روش های تلفیقی و ترکیبی بهره برده است. در متدلوژی قرآن باید توجه داشت که قرآن در همه روش هایی که به کار گرفته، یک «روح توحیدی» را حاکم می داند که اگر به آن روح توجه نشود، بحث از روش های قرآنی، بحثی ناتمام است.
    کلیدواژگان: قرآن، تفسیر، اجتماعی، روش شناسی
  • حجت الاسلام محمد جواد اسکندرلو صفحه 135
    قرآن، کتاب آسمانی مسلمانان، کتابی است جاودانی و جهان شمول که همه مطالبی را که به تناسب در ابعاد گوناگون مطرح نموده، در راستای هدایت بشر و تعلیم و تربیت او بیان نموده است و هر یک از مباحث علمی و کی هان شناسی و اختر شناسی نیز از این اصل مستثنا نیست. نوشتار حاضر در صدد تبیین همین هدف نگاشته شده است. در این نوشتار، ابتدا مفهوم نظم و وجود آن در سراسر هستی مطرح شده، آنگاه جلوه های الهی در کرات آسمانی، برهان نظم در اجرام آسمانی از نگاه علامه طباطبایی، رتق و فتق آسمان ها، توسعه آسمان، جایگاه انسان در کی هان مطرح شده و در پایان، اهداف قرآن از طرح مباحث کی هان شناسی مورد اشاره قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: قرآن، برهان نظم، نظام کیهانی، کرات آسمانی، انسان
  • علی اکبر خاصه، فریبرز احمدی نژاد، سلیمان حجازی صفحه 145
    در این پژوهش با استفاده از نمایه نامه های پایگاه اطلاعاتی ISI به بررسی وضعیت تولیدات علمی در حوزه قرآنی پرداخته شده است. این پژوهش از نوع مطالعات علم سنجی و جامعه پژوهشی آن، مدارک نمایه شده در پایگاه اطلاعاتی ISI بین سال های 19902011 می باشد.
    نتایج بررسی در این پژوهش نشان داده که میزان تولیدات علمی جهان در پایگاه اطلاعاتی ISI در حوزه قرآنی تعداد 292 مدرک بوده است که دانشگاه میشیگان، دانشگاه King Saud و دانشگاه School of Oriental African Studies به ترتیب در رتبه های اول تا سوم قرار دارند. روند تولیدات علمی نیز نشان داده که از سال 2005م. به بعد، نوعی رشد در میزان تولیدات مرتبط با قرآن به وجود آمده است.
    در این میان، سهم ایران از تولیدات علمی جهان در حوزه قرآنی، تنها 15 مدرک بوده است که معادل 14/5 درصد از کل تولیدات علمی این حوزه می باشد و مقاله «Islamic perspective on human cloning and stem cell research» با دریافت 9 استناد پراستنادترین و به عبارتی تاثیرگذارترین مقاله ایران در حوزه قرآنی به شمار می رود.
    کلیدواژگان: قرآن، تولید علم، علم سنجی، ISI، نمایه نامه های استنادی علوم، ایران
|
  • Dr. Behrooz Yadullah Poor, Mahnaz Fazeli Kibriya Page 11
    Psychology of a healthy personality is an important topic in the contemporary thoughts. Today most of the philosophers, sociologists and psychologists have a functional approach toward the religion. Instead of conducting a rational discussion on religion [factual approach] or besides having a rational approach, they discuss the theoretical and practical implications and outcomes of religion in the field of personal and social needs. The present writing firstly defines “personality” according to psychological accounts then he deals with the Quranic discourse on “healthy personality”. The study in the psychologists’ theories shows that there is no basic consensus on definition of a healthy personality; because as a matter of fact psychology is affected by various philosophical foundations and different psychological schools have grown with different epistemological and anthropological backgrounds. As a result different schools with their epistemological approaches have different definitions of a “healthy personality”. On the other hand, according to some psychologists, the characteristics of a ‘healthy personality’ are deeply affected by cultural, educational, social, economic and psychological variables. But the holy Quran has concentrated on human’s existential aspects and believes that the human enjoys a twodimensional [spiritual and physical] existence. The current writing while considering the three dimensions of human’s existence 1) tendency, 2) sight and world view, 3) behavior, tries to sketch the psychology of a healthy personality in the light of the Quranic doctrines. He has also paid heed to the fact that a physically healthy 7person enjoys some characteristics that are commonly understood throughout the world, similarly according to the Quran, all the human beings irrespective of their geography and other things enjoy the same characteristics. However, their culture and beliefs might differ. These characteristics are not affected by various variables.
    Keywords: the Quran, Human, Healthy Personality, Psychology
  • Dr. Javad Irwani Page 41
    The economics covers a wide range of issues [sciences] including the Islamic economics. There is a serious debate amongst the Muslim intellectuals’ circles about the very question. Some have thoroughly negated it while others have accepted with different descriptions. The present writing after posing the general remarks of the discussion touches the four prominent theories on the subject and has appropriately put forth the Quranic samples. Then, he deals with the ideal assumptions that can be derived from the Quranic doctrines. Following that, he analyzes and criticizes the four theories in the light of the Quranic teachings. The writer is of the view that the Muslim experts of economics, considering their worldview foundations and the Quranic anthropology and epistemological means (revelation,intellect and experience), can bring about a new Islamic economics that should be distinct from the contemporary economics.
    Keywords: Quran, Economy, Islamic Economics, Quranic Economics
  • Dr. Sayyed Hamid Jazaeri Page 67
    The legal system of the Quran, comparing to that of human’s legislations, enjoys unique characteristics. These features are not accessible in human-made schools of thought. The human were not aware of them until the revelation of Quran. The Holy Quran has always challenged the human beings and accompanied the prophetic claim. The legal inimitability of the Quran has different aspects such as: presenting a phenomenal, harmonious, progressive, moderate, innovative and inspiring legal system. The very system is exceptionally in harmony with the primordial nature of the human and each of the legal codes and articles is provided with sound foundations. On the other hand we face with many legal theories [theorizations] that the human after centuries have partly realized them and still some secrets of those theories are unclear for them. Thus, this aspect of the Quran is the subdivision of the true prophecies from the unseen world. Another aspect of the legal inimitability of the Quran is the present fundamental characteristics in legislation of the rulings and the specific legal system of Islam. For instance, the Quranic legal system is has taken the following principles into account: monotheism, divine revelation, systematic approach, close relation between legal laws and the divine attributes, the rotation of ethical and spiritual values around justice, the legal codes’ harmony with the human’s primordial nature and abilities. Moreover, the Islamic legal system is based on the following principles: putting forth the general principles and avoiding the particulars, the gradual description of the rulings, the rulings’ establishment on the principle of expediency and corruption, rationality, comprehensiveness, avoiding allusion and superstition, having various guarantees for the laws. The present writing is conducted to describe some miraculous aspects of the Quran particularly the Quranic legislative inimitability.
    Keywords: Quran, Inimitability, Legislation, Rights, Legal Inimitability
  • Dr. Muhammad Ali Rezai Isfahani, Ibrahim Rezai Adaryani Page 89
    The Holy Quran, in several verses, has referred to scientific issues. Putting forth the Quranic scientific hints will be deemed as scientific miracle and prophecies; because some of these scientific references at the time of revelation were unknown and it took centuries that the human could realize part of these miracles. The exegesis called Namunah paid heed to new discoveries and scientific inimitability of the Quran while commenting on scientific verses. The present article has collected and partly analyzed the Quran’s scientific inimitability in the exegesis of Namunah. These are the following fourteen cases: decoration of sky with stars, the distinct position and direction of stars, the rotational and processional motions of the sun, the motion of the earth, the law of gravity, the rain prepares the land for sowing the seeds, parity on plants, resurrection of energies, formation of all substances from atom, social life of honeybees, human’s creation fromblood, bone formation in the embryo, air gets thinner at altitude and the existence of cuts through mountains.
    Keywords: Quran, Namunah Exegesis, Miracles, Science, Scientific Miracles of Quran
  • Sayyed Husain Fakhr Zari Page 117
    The Holy Quran having a limited size contains an extensiveamount of human’s knowledge. The holy Quran has given the top priority to the religious principles and then to the socio-historical reflections. These verses on the one hand show the significance and necessity of these subjects and on the other hand demonstrate the prime concern of the Quran to these questions. It entails that there should exist a social interpretation of the Quran too. The current writing firstly points at the exegetes’ method in interpreting these verses. He actually draws attention to different rational, mystical, theological, traditional and Quranic exegetical approaches along with the general principles governing the exegesis. The writer underscores the point that social exegesis enjoys particular foundations and methods and can be presented in a comprehensive Ijtihadi (Independent Reasoning) method that ends to production of knowledge. This method, however, escapes from two radical traditional and liberal interpretations. In social exegesis, the exegete pays attention to intellect, avoids Israelite traditions, focuses deeply on contemporary needs and studies the Quran from social perspective. Later, he describes briefly the methodological differences of the Quran with the dominant scientific methods and says that the Quran does not limit its self in particular frameworks and uses various rational, historical, sacred and sometimes combined methods. But what must be kept in mind about the methodology of Quran is that a monotheistic spirit should dominate all these methods otherwise turning a blind eye to this fact makes this discussion an incomplete debate.
    Keywords: The Holy Quran, Exegesis, Social, Methodology
  • Dr. Muhammad Javad Eskandarlo Page 135
    The Quran is the heavenly book of the Muslims; an eternal and universal book that has appropriately posed various materials in different aspects to guide and educate the human. The cosmological and scientific issues are not an exception in this regard. The present article is written with the title of “the cosmos and the design argument from perspective of the Quran and exegetes” to describe the very purpose. The research initially describes the concept and existence of order in the whole universe and then points at the following issues: the divine manifestations in the heavenly skies, Allamah Tabatabia’s views on the design argument in the heavenly bodies, interweaving and unraveling of the heavens, expansion of sky, the humans’ position in the cosmos and finally the purposes of the Quran from pointing at such cosmological issues.
    Keywords: Quran, Knowledge, Design Argument, the Cosmos
  • Ali Akbar Khasa, Fariborz Ahmadinejad, Sulaiman Hijazi Page 145
    This research while taking advantage of ISI’s indexes deals with the scientific productions in the Quranic field. The research covers the indexes that are accessible in ISI’s bank data in the years 1990-2011. The study shows that the scientific productions in the Quranic field being recorded in the ISI’s data bank reach 292 documents. The first top three ranks are covered by universities of Michigan, King Saud and School of Oriental African Studies. The process of scientific production proves that since 2005 the Quranic researches have been increasingly on the rise. Iran’s share in the global scientific productions in the Quranic field has been fifteen documents that amounts 14/5 percent of the whole scientific productions. The article with the title of "Islamic perspective on human cloning and stem cell research" is cited as the most referred and effective article of Iran in the Quranic field.
    Keywords: the Quran, Production of Science, Science measurement, Documented Science Indexes, Iran