فهرست مطالب

قرآن و علم - پیاپی 12 (بهار و تابستان 1392)

نشریه قرآن و علم
پیاپی 12 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین خوشدل مفرد صفحه 11
    این نوشتار بر آن است که میتوان روش ارایه شده در قرآن را برای تحقیق و پژوهش در برخی از علوم استخراج کرد. همچنین تلاش شده به برخی از مبانی روش قرآن در پژوهشهای علوم تجربی پرداخته شود. ابتنای علوم تجربی بر بینش توحیدی، تکامل تدریجی شناخت علمی بشر و به کارگیری روش استقرایی در کشف پدیده ها که شامل مشاهده، آزمایش و فرضیهسازی میشود، از مبانی مورد بررسی در این نوشتار است.دانشمندان مسلمان نیز در قرون و دوران شکوفایی پیشرفت تمدن اسلامی از روش قرآن متاثر شده اند و از روش مشاهده، آزمایش و فرضیهسازی استفاده کردهاند که نتیجه آن رشد علمی برخی از علوم بود. در این نوشتار علومی مانند ستارهشناسی، نورشناسی و شیمی مورد اشاره قرار گرفته که دانشمندان مسلمان با تاثیرپذیری از روش قرآن به بالندگی روزافزون آن کمک کردند.
    کلیدواژگان: قرآن، علم، علوم تجربی، روش
  • محمد علی رضایی اصفهانی، ناصر دمیاطی (اندونزی) صفحه 31
    تفسیر حقوقی قرآن یکی از گرایش های تفسیر علمی قرآن میباشد. این گونه از تفسیر مستلزم روش شناسی است که محور اصلی مجموعه بههم پیوسته موضوعات حقوقی قرآنی به شمار میآید. با توجه به چنین جایگاه و اهمیتی، این نوشتار درصدد تبیین آن روش میباشد. ابتدا مفاهیم کلیدی و سپس با توجه به تعریف مورد نظر از تفسیر حقوقی، اهداف مشترک و متفاوت آن ارایه شده است. در ادامه، بحث مبانی و اصول بنیادینی که موجودیت تفسیر را تحت تاثیر قرار میدهد، بحث قلمرو که محدوده تفسیر را روشن میکند، بحث منابع و داده هایی که نوعی شناخت را پیرامون تفسیر حقوقی در اختیار مینهد، بحث ضوابط کلی که باید توسط مفسر رعایت گردد، و بحث شیوه اجرا که مراحل فعالیت مفسر برای دستیابی به آموزه های حقوقی قرآن کریم را معین میکند، آورده شده در پایان، به مهمترین آسیب هایی که چه بسا مفسر در فرایند تفسیر حقوقی قرآن کریم به آن مبتلا گردد پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: قرآن، روش شناسی، تفسیر، تشریع، فقه، حقوق، تفسیر حقوقی
  • سید رضا مودب، مجتبی روحانی زاده صفحه 57
    یکی از تحولات بسیار مهم قرآن پژوهی در دوران معاصر، پیدایش گرایش تفسیر اجتماعی است که در آن، مفسران به پیام های اجتماعی قرآن کریم می اندیشند. این گرایش جدید تفسیری بر آن است تا آموزه های اجتماعی قرآن را در متن زندگی مردم قرار دهد و ویژگی مهم آن، ایجاد تحول در تفسیر قرآن از فردگرایی به جمع اندیشی و تحلیل سرنوشت کلی جامعه مسلمانان است.در نوشتار حاضر، ابتدا پیشینه و چیستی اجتماعی، شرایط و ویژگی های مفسر گرایش اجتماعی قرآن مطرح گردیده و سپس کوشش شده یک بخش از این گرایش یعنی مبانی تفسیر اجتماعی قرآن کریم تبیین شود. منظور از مبانی، اصول و پایه هایی است که بر اساس اصول و پیش فرض های آن، از پیام های قرآن پرده برداری انجام می گیرد. این گرایش تفسیری، افزون بر مبانی عام تفسیر، مبانی خاص تفسیر اجتماعی نیز دارد امکان تفسیر علمی قرآن؛ امکان استخراج قوانین جامعه شناختی از قرآن کریم در دو بخش تاریخی و اجتماعی؛ امکان ترسیم و تعیین اصول و قواعد نظام اجتماعی مطلوب از نگاه قرآن کریم؛ وجود و امکان شناسایی مفاهیم، محورها و گزاره های همسو و ناظر به مباحث اجتماعی و همچنین توجه به تجربه های بشری در فهم و انسجام و وحدت در پیام های قرآن را می توان از مبانی خاص این گرایش جدید تفسیری داشت.
    کلیدواژگان: قرآن، تفسیر، تفسیر اجتماعی، مبانی تفسیر اجتماعی
  • محمدرضا آقایی، نصرالله نظری (افغانستان) صفحه 79
    شکل گیری جامعه مطلوب قرآنی یا به تعبیری دیگر طراحی نظام اسلامی، به شکل گیری نظام فرهنگی مطلوب منوط است تا بتوان از طریق اعمال کارکردهای آن، نحوه تعامل و رفتار را در نظامهای اجتماعی، سیاسی و اقتصادی مشخص و نظارت نمود. بر این اساس در نوشتار حاضر کوشش شده با استخراج مبانی هستی شناختی، معرفت شناختی و انسان شناختی اسلام، ساختار نظام فرهنگی مطلوب طراحی گردد. برای استخراج مبانی هستی شناختی مقوله های «خداگرایی»، «اصل قاعده مندی عالم» و «چند علتی دانستن پدیده های طبیعی» اشاره می شود و برای معرفت شناسی منابع (عقل، وحی، شهود و طبیعت) و ابزارهای شناخت (حس، عقل گروی ترکیبی) مد نظر قرآن توضیح داده شده و در نهایت انسان شناسی اسلام با «مختار و آزاد بودن انسان»، «متاله بودن انسان»، «عقلانی بودن انسان» و «اصالت دار بودن فرد و جامعه» تبیین گردیده است. همچنین در این نوشتار، برای طراحی ساختار نظام فرهنگی، نظام باورها و اهداف مشترک انسانی، نظام ارزشی مشترک و نظام هنجاری مشترک مد نظر اسلام بر اساس روش تحلیل محتوای متون، ذیل مبحث عناصر نظام فرهنگی بررسی شده و با تکیه بر نتیجه آن، دیدگاه قرآن کریم ارائه گردیده است
    کلیدواژگان: قرآن، مبانی، ساختار فرهنگ، نظام فرهنگی، نظام اجتماعی
  • غلامرضا بهروزی لک، مصطفی دهقانی فیروز آبادی صفحه 109
    سیاست یکی از مهم ترین ارکان یک جامعه است که اگر بر پایه های درستی بنا شده باشد، موجب تعاملات درست و منطقی در معادلات سیاسی اجتماعی جامعه می شود. بیان اصول و مبانی سیاسی قرآن کریم و کنکاش آن در تفاسیر متعدد، بیان گر این مطلب است که باید برای اداره صحیح جامعه از قوانین متعالی اسلام در تمامی عرصه ها، به ویژه عرصه سیاست، بهره کامل برد. نحوه رفتار سیاسی در روابط داخلی و خارجی، نحوه برخورد در سیاست های مالی و اقتصادی، شرط عدالت در رهبری و حکمرانی، تفکیک ناپذیری دین از سیاست، لزوم مشورت در امور حکومتی و سیاسی، لزوم حق مداری و عدالت گستر بودن سیاست های جنگی، فصل الخطاب بودن حرکت رهبر جامعه اسلامی در امور حکومتی، توجه خاص به مجاهدان دارای فعالیت های سیاسی، عزت به عنوان اصلی مهم در سیاست خارجی و روابط سیاسی اقتصادی، و لزوم آگاهی در مدیریت سیاسی امنیتی برخی از مبانی سیاسی اسلام است که در این نوشتار مطرح شده است.مهم ترین دستاورد و نتیجه کلی این نوشتار، عدالت محور بودن مبانی سیاسی اسلام است که نتیجه آن گسترش عدالت اجتماعی در سطح روابط داخلی و خارجی است.
    کلیدواژگان: قرآن، مبانی، سیاست، عدالت
  • حسینعلی علایی، حسن رضا رضایی صفحه 125
    نوشتار حاضر، به مبانی سلامت، بهداشت و پزشکی در قرآن می پردازد. نویسنده با برشمردن برخی از مبانی بهداشت و سلامت نشان داده که قرآن برای بیان جزئیات مقوله سلامت و پزشکی مردم نازل نشده است و امکان عقلی آن نیز وجود ندارد، ولی کلیات و مبانی و اصول آنها را بیان کرده است؛ زیرا این اصول و مبانی در راستای هدایت انسان است. هدایت مردم زمانی میسر است که مردم سالم و تندرست باشند. جامعه ای بیمار جامعه راکد است، اما دین اسلام دین حرکت و رشد و بالندگی است، به عبارت دیگر، سلامت، در متن دین نهفته است که از برخی آیات و احادیث استفاده می توان آن را به اثبات رساند.
    در این مجموعه به برخی مبانی مانند: عدم توجه به بهداشت مساوی با مرگ تدریجی، امر به معروف در مسئله بهداشت، بدن ابزاری برای روح، میانه روی در بهداشت، رشد علوم پزشکی و عدم تسلط دشمن، بدن در تسخیر روح و... اشاره شده است.
    کلیدواژگان: قرآن، مبانی، بهداشت، سلامت، پزشکی
  • عبدالهاشم میرزااف (تاجیکستان) صفحه 145
    دانش مدیریت امروزه حدود یک قرن از تدوین آن در غرب می گذرد و همچنان رو به گسترش است. مدیریت اسلامی نیز در عصر اخیر همیشه دغدغه کسانی بوده که می خواستند در مقابل نظریه های مدیریتی غربی، دانش مدیریت اسلامی را مطرح و اندیشه های اسلامی را در این حوزه تبیین و تشریح نمایند؛ لذا در عصر حاضر، به دلایل مختلفی از جمله مطرح شدن مدیریت در غرب به عنوان یک دانش مستقل و نیز به دلیل لزوم و ضرورت های اجتماعی جوامع اسلامی برای بهره گیری از مدیریت اسلامی در اداره جامعه و سازمان ها و نیز ناسازگاری و تضاد دانش مدیریت غربی با ارزش های دینی و اسلامی، برخی از دانشمندان اسلامی کوشیده اند کتاب های مدیریتی اسلامی را تالیف و به جامعه علمی ارائه نمایند. این تالیفات را می توان در چهار رویکرد کلی قرار داد:1. رویکرد مباحث فلسفی و عمیق مدیریت اسلامی؛ 2. مباحث اخلاقی مدیریت اسلامی؛ 3. رویکرد تطبیقی مدیریت اسلامی 4. رویکرد فقهی به مدیریت اسلامی. در این جستار، منابعی که در موضوع مدیریت اسلامی به دو زبان عربی و فارسی تالیف شده است، با چهار رویکرد مذکور شناسایی و برای استفاده بهینه پژوهشگران معرفی شده است. در پایان، مجلات تخصصی مدیریت و پایگاه های اینترنتی نیز معرفی گردیده است.
    کلیدواژگان: قرآن، منابع، مدیریت، اسلامی، پایگاه، سایت، مجلات
|
  • Dr. Husain Khushdel Mufrad Page 11
    The writer of the research maintains that we can deduce a [scientific] method from the Quran and apply it in research of other sciences. He has tried to deal with some of the foundations of the Qurʾānic method in research of the empirical sciences. The foundations he has studied in his paper are as follows: founding the empirical sciences on monotheist worldview, the gradual evolution of human’s scientific cognition and employment of inductive method in discovery of phenomena which includes observation, examination and forming hypotheses. The Muslim scholars were seriously overwhelmed by the Qurʾānic method during the rise of Islamic civilization where they had applied the very methods of observation, examination and formation of hypotheses that resulted in growth of many sciences. The present writing touches the tremendous contributions Muslim scholars [being under the impression of the Qurʾānic method] have had in the development of sciences such as astronomy, optics and chemistry.
    Keywords: the Quran, Science, Empirical Sciences, Method
  • Dr. Muhammad Ali Rezai Isfahani, Nasir Damyati Page 31
    The legal interpretation of the Quran is one of the fields of study in the scientific exegesis of the Quran. This type of interpretation requires methodology which forms the basic axis of a series of Qurʾānic-legal interrelated topics. Given the high significance of methodology, the article tries to describe it in detail. The writer initially has a close account of the key concepts, then choses his definition of the legal interpretation and finally offers their common and distinct objectives. Afterward, he talks about the firm foundations that affect the whole existence of the exegesis. Therefore, the writer discusses the realm of exegesis and then the sources which offers him a kind of cognition on legal interpretation. Moreover, he touches those conditions and terms that the interpreter meets. In addition, he elaborates on the executive measures the interpreter takes to access legal instructions of the Holy Quran. Lastly, he points out the most important challenges an interpreter faces during his legal interpretation of the holy Quran
    Keywords: the Quran, Methodology, Interpretation, Legislation, Jurisprudence, Law, Legal interpretation
  • Dr. Seyyed Reza Moaddab, Mujtaba Rohani Zadeh Page 57
    Presently, one of the most essential developments in the Qurʾānic research is the advent of a field of study called social interpretation where exegetes meditate upon the social messages of the Quran. This field of study tries to make the people live with the social messages of the Quran and embrace them in their daily life wholeheartedly. Its distinctive feature is to evolve the interpretation of the holy Quran from individualistic [style] to a collective contemplation and get involved analyzing the social destiny of the whole Muslim community. Initially, the writer touches the background of the topic, the definition of social, the main characteristics of he who interprets the Quran from a social perspective, and the foundations of the social interpretation of the holy Quran. What he means of the foundations are those principles, premises and presuppositions on the basis of which the social messages of the Quran get revealed. This field of study not only should enjoy the common conditions of interpretation but also meet particular sociological foundations as follows: the possibility of the Quran’s scientific exegesis, the possibility of deducing sociological laws from the Holy Quran, the possibility of drawing the general principles of an ideal social order from the Qurʾānic perspective, the existence and possibility of identifying the concepts and propositions that address social issues, paying heed to the human invaluable experiences [legacies] in understanding the coherence and unity of the Qurʾānic messages.
    Keywords: The Quran, Exegesis, Social Exegesis, the Foundations of Social Interpretation of the Holy Quran
  • Dr. Muhammad Reza Aqai, Nasrullah Nazari Page 79
    The formation of Qurʾānic ideal society or in other word, the design of Islamic system is principally based on formation of an ideal cultural system. Such a system has much functionality that enables one to determine and supervise his behavior in the socio-political and economic system. Thus, the present paper tries to draw the ontological, epistemological and anthropological foundations of Islam and design the structure of an ideal cultural system. For deduction of ontological foundations, the writer has pointed at ‘monotheism’, ‘regularity of the cosmos’ and ‘the multiple causes of natural phenomena’. The writer has elaborated on ‘reason’, ‘revelation’, ‘intuition’ and ‘nature’ as sources of epistemology and the ‘senses’ and ‘compound rationalism’ as means of cognition. These are the sources and means the holy Quran has paid attention too. Finally, the anthropology of Islam is described with the following important constituents that ‘human is free’, ‘human is divinely created’, ‘human is a rational agent’ and that both the individual and society are essential. Moreover, for designing the structure of cultural system the author tried to put forth the elements such as: the human system of beliefs and their common objectives, the human value system, the Islamic common normative system which is based on the content analysis method. Given the conclusion he draws from the very constituents, he presents the view of the holy Quran in this respect as well.
    Keywords: the Quran, Foundations, the structure of culture, cultural system, social system
  • Dr.Ghulam Reza Behroozilak, Mustafa Dehqani Firoz Abadi Page 109
    Politics is one of the most important pillars of the society. Had politics been established on firm and accurate foundations, it would have brought about logical and righteous relations in socio-political equations. According to the writer, the description of the Qurʾānic political principles and foundations and being in search of them in different exegeses implies the fact that we have to take full advantage of the Holy Quran in all the scenes particularly in politics. Thus, the paper puts forth the following items as part of the political foundations of Islam: one’s political behavior in domestic and foreign relations, his approach in financial and economic policies, the condition of justice in leadership and rulership, the inseparability of the religion from politics, the necessity of consultation in administrative and political issues, the inevitability of seeking truth and justice in war policies, the final authoritative say that the leader of Muslim community should have in governmental affairs, paying special attention to warriors who had political activities, abiding by the principle of dignity as a key element in foreign policy and socio-economic relations and the necessity of awareness in political-security management. The most important achievement or the overall conclusion this paper draws is that the political foundations of Islam is based on justice which causes expansion of social justice in both the levels of domestic and foreign relations.
    Keywords: the Glorious Quran, Foundations, Justice, Politics
  • Dr. Hosein Ali Alai, Hasan Reza Rezai Page 125
    The current paper deals with the foundations of health and hygiene in the Quran. The writer while counting part of the foundations of health and hygiene holds that the holy Quran is not revealed to comprise details of the health and medical issues, but includes principles and foundations pertaining to medical knowledge; for the given principles and foundations are in the course of human guidance. The healthy people are more capable of receiving guidance. The society whose inhabitants are ill is a stagnant and motionless society. But Islam is the religion of motion, dynamism and development. In other word, health is hidden within the religion that can be deduced from many verses and traditions. They include the instructions and imperatives as follows: paying no attention to one’s health is tantamount to one’s gradual death, everyone should enjoin hygiene and cleanliness, body is an instrument for the spirit, keeping moderation in health care issues, the development of medical sciences and the non-dominance of enemies, body remains under the dominance of spirit and....
    Keywords: the Quran, foundations, hygiene, health, medical
  • Abdul Hashim Mirzaof Page 145
    A century has likely gone from the compilation of science of management in the west and yet it is in the course of its development. In parallel to the western theories of management, some while having deep Islamic concerns have recently posed the concept of Islamic management describing the Islamic thoughts and teachings in this respect. Given the very reason and the social necessities of Islamic communities in utilizing Islamic management in sorting out their social and institutional problems and that there are many contradictions between the western science of management and that of Islamic and religious values, some of contemporary Muslim scholars have tried to compile and offer books on Islamic management. These books and works can be classified under one of the following general categories: A) the deep philosophical debates of Islamic management, B) the ethical debates of Islamic management, C) a comparative approach of Islamic management and D) juridical approach of Islamic management. The current paper figures out and introduces these sources along with the related websites and technical magazines on Islamic management into two Persian and Arabic languages. The author conducts this study on the base of the above-mentioned categories so that the researchers should make the best possible use of these works.
    Keywords: the Quran, Sources, Management, Islamic, Websites, Magazines