فهرست مطالب

قرآن و علم - پیاپی 14 (بهار و تابستان 1393)

نشریه قرآن و علم
پیاپی 14 (بهار و تابستان 1393)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/07/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدعلی رضایی اصفهانی صفحه 7
  • علیرضا رستمی هرانی، محمدرضا مهدوی یگانه صفحه 11
    مفسران در مواجهه با آیاتی از قرآن که با موضوعات علوم تجربی نسبتی دارد، رویکردهای متفاوتی برگزیده اند. برخی با قبول قطعیت یافته های علوم بشری سعی در تطبیق این یافته ها بر آیات علمی قرآن داشته و برخی دیگر، این آیات را غیر مرتبط با یافته های بشری دانسته و اساسا زبان قرآن را در این موارد غیر از زبان علم دانسته اند. علامه طباطبایی در تفسیر خود هر دو گروه را تخطئه کرده و راه میانه ای برگزیده است. ایشان در مواردی یافته های علمی جدید را قطعی و مدلول برخی آیات علمی قرآن را نشانه اعجاز و پیشگویی علمی قرآن دانسته است. در مواردی نیز مدلول آیات را غیر از این یافته ها و نظریه های علمی پنداشته اند. در این پژوهش، تلاش شده میزان و شیوه بهره گیری علامه از دستاوردهای علمی در تفسیر آیات علمی، مشخص و مبانی، راهکارها و ادله ایشان در رد یا قبول و تطبیق این یافته ها بر برخی از آیات علمی قرآن بررسی شود.
    کلیدواژگان: قرآن، علوم تجربی، تفسیر علمی، اعجاز علمی، علامه طباطبایی
  • غلامرضا نورمحمدی صفحه 39
    الفاظ به کار رفته در قرآن پیرامون عامل باروری، مطلق است و به «مایع منی» مرد نیز به عنوان یکی از عوامل باروری اشاره شده است. این مطلب باعث گردیده تا بسیاری از برداشت ها به سمتی برود که منی تنها عامل باروری است، ولی با کنکاش می توان فهمید که در قرآن به هر دو عامل باروری زن و مرد اشاره گردیده است. بسیاری از مفسران قدیم هم که هیچ آگاهی از فیزیولوژی باروری و شرایط زیست شناختی زن در باروری نداشته اند، همان نظریه های رایج در پزشکی زمان خود را به قرآن نسبت داده اند، اما برخی از مفسران جدید این گونه برداشت ها را اصلاح نموده اند.
    در قرآن با الفاظ متعددی به عامل باروری و پیدایش جنین اشاره شده است. برای فهم دقیق این موضوع، بررسی کامل پنج اصطلاح لفظ مطلق مایع، مایع آمیخته یا ریخته شده، مایع اندک یا ضعیف، منی، نطفه امشاج ضروری می باشد که در سایه علم پزشکی نوین اعجاز علمی قرآن بیش از پیش آشکار می شود.
    کلیدواژگان: قرآن، عامل باروری، پیدایش، جنین، مایع، منی
  • عباسعلی واشیان صفحه 63
    بهداشت، تامین کننده سلامت، حافظ و ارتقاء دهنده آن است که برای حفظ حیات و شکوفایی عمر و بهره گیری شایسته از زندگانی ضروری می باشد. خداوند به واسطه قرآن، کسی را که خشنودی پروردگار را پیروی می کند، به راه های سلامت هدایت می نماید.
    اسلام بهداشت و سلامتی را نعمت و از جمله حسنات خداوند بر بندگانش معرفی کرده است؛ از این رو، شریعت اسلامی اهتمام ویژه ای برای این دو قائل شده است.
    با آن که هدف نزول قرآن، تربیت و هدایت انسان به سوی کمال است، برای صیانت و حفاظت انسان در ابعاد مختلف جسمی، روحی، روانی، اجتماعی، اعتقادی و فکری نیز نظریه و برنامه دارد؛ از این رو، لازم است با به کار گیری علوم بهداشت و سلامت، فهم تخصصی عمیق تری از مفاهیم و راه کارهای حفظ و احیای سلامتی و بهداشت از منظر قرآن کریم ارائه گردد. در نوشتار حاضر، با توجه به این مهم، بیست مورد از راهکارهای قرآن کریم در زمینه بهداشت و توان بخشی استخراج و ارائه شده است.
    کلیدواژگان: قرآن، بهداشت، توان بخشی، سلامت
  • محمدعلی رضایی اصفهانی، حمید نجفی جزه ای صفحه 85
    یکی از ابعاد علمی و اخلاقی قرآن شیوه تربیت عبادی آن است.
    این نوشتار درصدد است تا با بیان مبانی، ابعاد، اهداف، ویژگی ها و موانع تربیت عبادی مبتنی بر آیات قرآن، تصویری از نحوه و چگونگی تربیت عبادی قرآن را به تصویر بکشد و روش قرآن را در رشد دادن و تربیت انسان ها در مسیر عبودیت و بندگی مطرح سازد؛ از این رو، بعد از مفهوم شناسی عبادت و تربیت به مبانی تربیت عبادی در قرآن همچون خدامحوری، فقر ذاتی انسان، ابعاد تربیت عبادی از قبیل عقلانی، جسمانی و اجتماعی سیاسی بودن عبادت، اهداف تربیت مانند لقاء الله ، ویژگی های تربیت عبادی خاضعانه، خالصانه، عالمانه، عاشقانه و... و نیز موانع و آسیب های تربیت عبادی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: قرآن، تربیت، عبادت، تربیت عبادی، مبانی تربیتی، اهداف تربیت
  • عباس الهی صفحه 121
    آثار روح و روانی ایمان از محوری ترین، مهم ترین و کاربردی ترین مباحث قرآنی، حدیثی و روانشناسی است که در نوشتار حاضر مورد پژوهش قرار گرفته است. نویسنده نخست به پدید آمدن برخی از مشکلات روحی و روانی در فرایند زندگی انسان ها اشاره کرده و راه برون رفت از این گرفتاری ها را ایمان معرفی کرده است. نیز به برخی از آثار فردی ایمان همچون رستگاری، طمانینه و آرامش، توکل و اعتماد بر خدا، روشن بینی، مغفرت الهی و برخی آثار اجتماعی آن از قبیل سلامت اجتماعی، مقابله با فساد و انحراف و یکپارچگی اجتماع اشاره کرده است.
    کلیدواژگان: قرآن، ایمان، روان، روح، آثار فردی، آثار اجتماعی
  • کریم دولتی، حامد جمالی، مرتضی قاسمی صفحه 137
    قوم عاد در سرزمین احقاف زندگی می کردند و مشهور به ساکنان ارم بودند. داستان زندگی این قوم تنها در قرآن کریم آمده است و در کتب آسمانی گذشته از آن خبری نیست؛ از این رو، تا سال ها گمان می کردند که سرگذشت قوم عاد افسانه ای بیش نیست و برخی معتقد بودند پیامبر آن را از افسانه بطلمیوسی گرفته است. امروزه محققان به اطلاعات مفیدی در این باره دست یافته اند که اعجاز قرآن را به اثبات می رساند و نشان می دهد که آنچه در قرآن آمده، مطابق حقیقت و حکایت از واقعیت دارد. پس از سال ها تحقیق و بررسی، سرانجام آثار به جا مانده از سرزمین قوم عاد، توسط گروه تحقیقاتی نیکلاس کلاب، دانشمند اروپایی، با استفاده از آیات قرآن در عمان کشف شد. یافته های باستان شناسان و اکتشافات اخیر با آنچه در قرآن کریم آمده است، مطابقت کامل دارد. اکتشافاتی همچون کشف برج های بلند، باقی ماندن خانه های قوم عاد، کشف محل سکونت قوم عاد، و مدفون شدن سرزمین عاد در زیر لایه های شنی و رملی. از مواردی است که در نوشتار حاضر مورد بررسی قرار گرفته است.
    در نوشتار حاضر، همچنین به ادعای کشف اسکلت هایی عظیم الجثه مربوط به قوم عاد پاسخ داده شده است.
    کلیدواژگان: اعجاز قرآن، قوم عاد، احقاف، ارم، برترام توماس، نیکلاس کلاب
  • علی شریفی صفحه 161
    همه انسان ها با محیط پیرامون خود در ارتباط اند. این ارتباط، گاهی با اندیشیدن، گاهی با لمس کردن، چشیدن، شنیدن، بوییدن و گاهی هم با دیدن است. انسان ها محیط پیرامون خود را رنگی می بینند و این رنگ ها در آنان اثری خواه مثبت و یا منفی بر جای می گذارد. این تاثیرها ممکن است فیزیکی یا روانی باشد که بعد روانی آن مهم تر و آشکارتر است.
    علم روان شناسی رنگ ها، علمی نوین و نوپاست که تاثیرهای روانی رنگ ها را بر انسان ها مورد بررسی قرار می دهد. قرآن هم بشر را از این علم بی بهره نگذاشته و طعم این علم را از چهارده قرن قبل به ذائقه اش چشانده است.
    در قرآن از رنگ های آبی، زرد، قرمز، سبز، سیاه و سفید یاد شده است و تاثیر آنها بر انسان به طور مستقیم یا غیر مستقیم بیان شده است. رنگ آبی مایه آرامش؛ زرد مایه شادی و روشنایی؛ قرمز، هیجان انگیز، سبز، رنگ تمدد اعصاب، سیاه رنگی دارای کراهت و سفید، رنگی شریف، لطیف، ملیح، پاک و... معرفی شده است که این مقاله به بررسی آنها پرداخته است.
    کلیدواژگان: قرآن، حدیث، روان شناسی، رنگ
|
  • Ali Reza Rostami Harani, Muhammad Reza Mahdavi Yagana Page 11
    Many a Quranic verses revolve around experimental sciences and subjects. In interpretation of such verses, the exegetes have chosen different approaches. Some have taken human scientific achievements for granted and have tried to apply them to the Quranic scientific verses but some others maintain that such verses have nothing to do with the human scientific discoveries because the language of the Quran is quite different from that of science. Allamah Tabatabai in his famous commentary “Almizan”, has criticized both approaches and has chosen a third, moderate way. In some cases, he has considered the new scientific findings as decisive, and has regarded the referents of some scientific verses of the Quran as its miracle and scientific prediction. In other cases, he has deemed the referents of the Quranic verses to differ from such human scientific theories and discoveries. The authors of the present study try to specify the method and extent Allamah Tabatabai utilizes scientific discoveries in interpreting scientific verses. Moreover, they would examine the theoretical foundations, arguments and solutions he has used in approving, disapproving, or adapting such scientific breakthroughs with the Quranic scientific verses.
    Keywords: the Quran, Experimental Sciences, Scientific Interpretation, Scientific Miracle, Allamah Tabatabai
  • Ghulam Reza Noor Muhammadi Page 39
    The Holy Quran has employed implicit words for fertility. Man’s sperm or seminal fluid has been cited as one of the many factors of fertility. This point brought about many assumptions that ‘sperm’ is the only factor behind fertility. However, with due research, one understands that the Quran points at fertility of both man and woman alike. Most of the previous commentators, who knew nothing of physiology, fertility and woman’s physiological condition on fecundity, would ascribe the dominant medical theories of their time to the Quran but the new exegetes have reformed such interpretations. The Holy Quran has employed various terms for fertility and formation of genes. To have a precise understanding of the subject, one has to study the following five terms: absolute fluid, spilt or blended fluid, less or weak fluid, semen and mixed fluid. Studying such terms in the light of the new medical sciences would better reveal the scientific miracle of the Quran.
    Keywords: the Quran, Fertility factor, formation, embryo, Fluid, Sperm
  • Abbasali Washian Page 63
    Hygiene provides, protects and develops one’s health. Health is a necessary pre-requisite for the development and efficient use of the whole life. Allah, the almighty, has sent the Quran to guide whoever seeks His pleasure to healthy and righteous ways. Islam has introduced hygiene and health as divine blessings granted to human. As a result, Islamic law has paid special attention to the aforementioned blessings. The reason behind the revelation of the Quran is human education and guidance towards perfection but the Quran contains programs and guidelines to safeguard human from various physical, spiritual, psychological, social, devotional and reflective harms [aspects]. Therefore, it is necessary to employ health sciences to offer a deeper and more technical understanding of the concepts and solutions that promote hygiene and keep one’s health in the light of the Quran. Given this important issue, the author infers and offers twenty solutions on hygiene and rehabilitation, completely derived from the Quran.
    Keywords: the Quran, hygiene, rehabilitation, Health
  • Muhammad Ali Rezei Isfahani, Hamid Najafi Jazaie Page 85
    One of the scientific and ethical aspects of the Quran is its method of devotional education. The paper deals with the foundations, aspects, objectives, characteristics and challenges of devotional education in the light the Quran. Thus, it depicts the Quranic method on human’s upbringing so that he has to serve his Lord’s will and pleasure. The present author, after giving the etymological description of the related words such as worship and education [pedagogy], cites God-centrism and human existential poverty as the foundations of devotional education. In addition, he discusses various rational, physical and socio-political aspects of devotional education. Then, he asserts that the main and ultimate objective behind pedagogy [education] is visiting Allah. Moreover, the author introduces humility, honesty, love and knowledge as characteristics of the devotional education. Finally, he delves into the challenges and barriers that hinder devotional pedagogy [education].
    Keywords: the Quran, Education, Worship, Devotional Education, Foundations of education, Objectives of education
  • Abbas Elahi Page 121
    The current paper deals with the psychological and mental impact of faith. It is the most vital, important and practical Quranic, psychological and Hadith-related discussion. The writer, at first, points at some of the mental and psychological illnesses people face in the process of their life and then introduces faith as the only remedy for those diseases. According to him, the individual impacts of faith are as follows: salvation, contentment, reliance on Allah, insightfulness and divine forgiveness. The social impacts of observing faith are as: social health, fighting against corruption, and developing social integration of the [Muslim] community.
    Keywords: the Quran, Faith, mind, Spirit, individual impacts, social impacts
  • Karim Dowlati, Hamed Jamali, Murtada Qasemi Hamed Page 137
    Living in Ahqaf territory, the people of ‘Ād were known as residents of Iram. From all the divinely-sent books, only the Quran has reflected their story. Thus, for many years, the people would assume the history of people of ‘Ād as a fabricated myth but some believed that the prophet had taken this story from the Ptolemaic tales. Today the researchers have accessed useful information on ‘Ād people that proves the miraculous nature of the Quran. The information available suggests that whatever in the Quran has been said about the people of ‘Ād is true and fact-based. After many years of research and thanks to the Quranic verses, the European scholar Nicholos Kilab and his group found the remnants of People of ‘Ād in Oman. The findings of the archeologists and the recent discoveries are in total harmony with what is cited by the Quran. The author has touched the following discoveries: the tall towers, the remaining houses of the people of ‘Ād, their residential places and the burial of their territory under the sandy rubbles. All these discoveries fit the Quranic version of the story. The author has responded to the claim of discovering large skeletons that reportedly belong to the people of ‘Ād.
    Keywords: the miracle of the Quran, the people of Ād, Ahqaf, Iram, Britram Thomas, Nicholas Kilab
  • Ali Sharifi Page 161
    Human beings have always been in touch with their surroundings. Sometimes, this very relationship is established either through reflection, touching, tasting, hearing, and smelling or by seeing. Human sees his surrounding colorful and these colors have their positive or negative impact on them. Such impact can be physical and psychological. The psychological impact is clearer and of much significance. The psychology of colors is a newly born science that studies the psychological effects of colors on human. Being 14 centuries ahead of this science, the Holy Quran has not deprived the human from such an important issue. The Holy Quran speaks of colors such as blue, yellow, red, green, black and white and their direct and indirect influences on human. The blue color brings about tranquility, yellow causes delight and clarity, red begets excitement, green causes relaxation of nerves, black is abominable and white is noble, soft and pure. The author tries to study all these colors and their impact on human beings.
    Keywords: The Quran, Hadith, Psychology, Color