فهرست مطالب

قرآن و علم - پیاپی 6 (بهار و تابستان 1389)

نشریه قرآن و علم
پیاپی 6 (بهار و تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/04/04
  • تعداد عناوین: 9
|
  • ابراهیم کلانتری، روح الله رضایی صفحه 13
    این نوشتار به رابطه رویکردهای جدید تکامل و قرآن می پردازد. فرضیه تکامل در سال 1859م با انتشار کتاب «بنیاد انواع» از چارلز رابرت داروین به صورت نظام مند مطرح گردید. طبق این فرضیه انواع مختلف موجودات جد مشترک دارند. اشکالات فرضیه داروین پس از او، در سایه دقت و نقد پژوهشگران نمایان و سبب شد رویکردهای متفاوتی نسبت به تکامل پدید آید.
    همگام با طرح فرضیه تکامل توسط داروین، این فرضیه در حوزه الهیات نیز مورد بحث و بررسی قرار گرفت. در مباحث علمی برخورد الهیات با فرضیه تکامل، نوشته ها و آثار بسیاری بر جای ماند. این نوشته نگرشی قرآنی به رویکردهای جدید تکامل است.
    نخست رویکردهای جدید تکامل را تقسیم بندی می کند و آن ها را که وجه اشتراک دارند، در یک گروه قرار می دهد. در این تقسیم بندی رویکردهای جدید تکامل در چهار دسته ارائه و یک به یک با آیات آفرینش در قرآن بررسی می شوند و در پایان اثبات می شود که اگر چه ظاهر برخی گزاره های قرآنی با دو دسته از رویکردهای جدید تکامل که آن ها را رویکردهای زیست شناسانه و رویکردهای خداباورانه می نامیم، در نوع انسان مشکل دارند؛ اما با رویکرد اثبات شده و رویکرد پدید آمده از مفاهیم قرآنی مشکلی ندارند.
    کلیدواژگان: تکامل، قرآن، علم زیست شناسی، آفرینش، داروین
  • علی نصیری، محمدرضا نقدی صفحه 45
    این مقاله به قوانین و نکاتی که قرآن کریم در زندگی جانوران بیان می کند، می پردازد و بر اساس آن یک زندگی مدون، همراه با درک، شعور و هدف داری را برای حیوانات ترسیم می کند. در ضمن بررسی پرسش های مربوط و تبیین شگفتی ها و اعجازهای قرآن کریم در زمینه حیات جانوری، قدم فراتر می نهد و در شاخه جدیدی از اعجاز علمی با نام نظریه پردازی علمی بر اساس آموزه های قرآن، گام بردارد؛ نظریه پردازی که نگاه به آینده را دربردارد، می کوشد بر اساس راهنمایی های قرآن کریم به رازگشایی موضوعاتی بپردازد که فعلا از دسترس علوم تجربی خارج است یا این دانش به حل کامل آن موفق نشده است.
    این نوشتار پس از بررسی شباهت های جوامع جانوری با جامعه انسانی، سخن گفتن حیوانات را تجزیه و تحلیل می کند و با اثبات تکلیف و عبادت، به آیاتی می پردازد که از حشر حیوانات و رستاخیز آنان سخن می گوید. در این میان به تناسب از پشتیبانی احادیث و تجربیات علمی دانشمندان استفاده می شود.
    کلیدواژگان: قرآن، تفسیر علمی، حیوانات، زیست شناسی، اعجاز علمی، نظریه پردازی
  • محمد علی رضایی اصفهانی، مریم عرب صفحه 77
    قرآن کریم، خود و همه کتاب های آسمانی را کتاب هدایت انسان معرفی می کند و گاه برای تحقق این هدف از گزاره های علمی استفاده می نماید.
    یکی از گزاره های علمی قرآن، اشاره به «وجود موجود زنده در آسمان ها» است.
    در این مقاله مسئله حیات در آسمان از نظر قرآن بررسی می شود. بر این اساس، ابتدا تاریخچه وجود حیات در آسمان ها و آن گاه رابطه قرآن و علوم تجربی و سپس دیدگاه کی هان شناسان در این باره بیان و دلالت آیات قرآن بررسی می شود. بخش پایانی مقاله هم به ذکر نمونه هایی از احادیث گویای وجود حیات در آسمان اختصاص می یابد.
    این مقاله نشان می دهد که قرآن کریم وجود حیات در آسمان ها را پذیرفته و قبل از علم روز، نظریه پردازی علمی کرده است.
    کلیدواژگان: آسمان، حیات، قرآن، علم
  • امیرعلی لطفی صفحه 111
    مقاله حاضر پیش درآمدی است بر ضرورت مطالعه قرآن به روش نظام مند (سیستمی) و شبکه ای. در این مقاله ضمن تبیین ماهوی و تحلیل کوتاه کارکردی از قرآن، پیشینه روش مطالعه نظام مند، تفاوت های کمی و کیفی در نگاه به قرآن و شناخت آن به روش نظام دار و رویکرد شبکه ای، مورد تاکید قرار می گیرد و با اشاره به پیش فرض های نگاه نظام مند به قرآن؛ گستره، قلمرو، انسجام و پیوستگی آیات در محورهای شش گانه بیان و مستنداتی از قرآن برای اثبات این انسجام و نظامندی آیات ارایه می شود. بخش پایانی نیز به کارکردهای پیوستگی آیات قرآن به طور فهرست وار اختصاص می یابد.
    کلیدواژگان: شناخت قرآن، نظام، رویکرد نظام مند، نظامندی آیات، هدفمندی آیات، تعامل اندام واره (ارگانیک)
  • آرش ضیایی صفحه 147
    نوشتاری که در پیش رو دارید به منطق فازی که توسط پروفسور عسگرزاده ایرانی مطرح شده، می پردازد. تفکر فازی از دیدگاهی فلسفی نشات می گیرد که سابقه چند هزار ساله دارد و جهان را با هر آنچه هست، معرفی می کند. نویسنده به تفاوت منطق فازی با منطق کلاسیک اشاره دارد و کاربرد منطق فازی در بینش قرآن را تشریح نموده و تلاش دارد مصادیقی کاربردهای قرآنی را مطرح نماید.
    کلیدواژگان: قرآن، منطق، منطق فازی، منطق ارسطویی
  • سید رضا مودب، مجید دانشگر، حمیدرضا خادمی صفحه 167
    علم جدید با داشتن سابقه ای چند صد ساله و پررمز و راز، میوه ای به نام صنعت و تکنولوژی را به وجود آورد و این تکنولوژی هر روز دریچه های تازه ای از علم را به روی انسان باز نمود. به دنبال پیشرفت علوم، محققان و اندیشمندان نیز بر تحقیقات خود افزودند و آثارشان را در معرض نقد و بررسی متفکرین و پژوهشگران قرار دادند. یکی از این آثار، کتاب قرآن و علم جدید دکتر ذاکر نائیک می باشد که با نگاهی کاملا علمی به بررسی ارتباط آیات قرآن با علم جدید پرداخته است. این کتاب، با در برداشتن تنوع در فصول، ما را برآن داشت تا به ترجمه، نقد و بررسی آن بپردازیم. هدف کلی از انجام این پژوهش آشنا شدن با آثار جدید در حوزه علم و دین و همچنین تحلیل روابط بین قرآن و علم می باشد.
    کلیدواژگان: قرآن و علوم جدید، قرآن و علوم، ذاکر نائیک، سازگاری، تفاسیر
  • محمدحسین مدبر صفحه 185
    گرایش اجتماعی یکی از گرایش های تفسیری نوین است و که بیش از یک قرن از عمر آن نمی گذرد بنابراین هنوز در آغاز راه است با این وجود تحولی عظیم در دنیای تفسیر قرآن ایجاد کرده است. هدف اساسی این گرایش و بنیان گذاران و گروندگان به آن این است که قرآن از حاشیه به متن زندگی و از حالت تشریفاتی به محور زندگی و چراغ راه مسلمانان تبدیل شود یعنی قرار دادن قرآن در جایگاه حقیقی، شایسته و بایسته آن. بنیان گذار این گرایش سیدجمال الدین اسدآبادی و اولین تفسیر اجتماعی توسط شاگردش «شیخ محمد عبده» نوشته شده است پس از آن مفسران زیادی در کشورهای اسلامی، این گرایش را انتخاب و توسعه داده اند. این گرایش مانند هر حرکت و نهضتی دارای نقص ها و آسیب هایی چند می باشد که به مرور توسط مفسران اجتماعی مورد شناسایی و در حال رفع شدن است.
    کلیدواژگان: قرآن، تفسیر، گرایش تفسیری، گرایش اجتماعی، علوم اجتماعی
|
  • Dr. Ibrahim Kalantari, Ruhullah Rezaie Page 13
    This paper is going to study the relation of new approaches on the theory of evolution and the holy Qur’an. The theory of evolution was systematically propounded by Charles Robert Darwin in 1859 (A.D) via publishing a book “On the Origin of Species ". According to this theory various kinds of creatures have common ancestor. After the demise of Darwin the problems which the theory had suffered got unveiled by meticulous critiques of researchers and caused that variety of approaches should emerge in this regard. The evolution theory of Darwin was coincidently taken in serious debates of theology too. A series of scientific debates concerning theology and evolution was published. The paper at hand is a Qur’anic observation in regard to the new approaches taken toward the theory of evolution. Firstly it classifies the new approaches in various categories. Those theories which enjoy a commonality are situated in one set. Moreover, in this classification the new approaches are presented in four sets and are one by one studied with the Qur’anic verses talking about creation. Finally it will be proved that the Qur’anic propositions in respect to the human kind have apparently problems and contradictions with the two biological and theistic approaches of the above mentioned theory. But it does not have any problem with the two substantiated approach and the approach which derives from the Qur’anic instructions.
    Keywords: Evolution, Quran, Biology, Creation, Darwin
  • Dr. Ali Nasiri, Muhammad Reza Naqdi Page 45
    This paper is intent to put forward the points and rules the holy Qur’an expresses about the life of the animal. The holy Qur’an designs for them a life full of comprehension, perception and purposes. Meanwhile it will not only touch the related questions and citing the miraculous aspects of the holy Qur’an in this respect but also will have steps forward pioneering scientific theories based on Qur’anic instructions. Theorization based on Qur’anic teachings contains a vision on the upcoming future and tries to disclose the secrets of subjects that have remained beyond the experimental knowledge or it could not get them thoroughly resolved.This paper after drawing attention to resemblances and commonalities of human and animal communities, analyzes the speaking of animals and after proving this fact that the animals are also to do their incumbent duties and worship, propounds the verses that talk about their resurrection in the life Hereafter. In this regard we have utilized contributions of hadiths and scientific experiences of intellectuals.
    Keywords: Quran, Scientific Exegesis, Animals, Biology, Scientific Miracle, Theorization
  • Dr. Muhammad Ali Rezaie Isfahani, Maryam Arab Page 77
    The holy Qur’an introduces the divine books including itself, the book of guidance for humanity and for actualization of such a lofty purpose utilizes scientific propositions. One of the Qur’anic scientific propositions is its point at the existence of living creatures in the heaven.The present paper intends to study this topic from the holy Qur’an's perspective. So it would firstly deal with the history of life in the heavens and then would explore the relation of the holy Qur’an and experimental science. Moreover, the cosmologist's views along with the Qur’anic verse's detonation will be examined in this regard. The final section of this paper is made exclusive of some hadiths from abundant ones which are clearly indicating the existence of life in the heavens. The paper shows that the holy Qur’an accepts the existence of living creatures in the heavens and before the modern science has had scientific theorization.
  • Amir Ali Lotfi Page 111
    The present article is a prelude on necessity of methodical (systematic) and networked study of the holy Qur’an. In this piece of writing along with the substantial description and a concise practical analysis of the holy Qur’an, we have emphasized on the background of systematic study, the qualitative and quantitative differences in looking at the holy Qur’an and their cognition from two systematic order and networked method. The pre-concept of an organized approached to the holy Qur’an and the realm of coherences of verses on six axioms plus demonstrations for substantiating such an order will be presented. The final part of this writing will briefly touch the functionality of the holy Qur’an's verses coherence.
    Keywords: Cognition of the holy Quran, System, Systematic Approach, Systematic Order of verses, Purposefulness of Verses, Organic Interaction
  • Arash Ziaei Page 147
    The writing at hand is going to deal with the Fuzzy Logic presented by Lotfi Zadeh as an Iranian scientist. The Fuzzy thought emanates from philosophical views that has a record of a many thousand years and introduces the world with all it contains. The writer points at difference of Fuzzy logic and classic logic. Moreover, he explains the functionality of Fuzzy logic in the Qur’anic perspective and tries to find some actual cases in the holy Qur’an.
    Keywords: Quran, Logic, Fuzzy Logic, Aristotelian logic
  • Dr. Sayyed Reza Moaddab, Majid Daneshgar, Hamid Reza Khademi Page 167
    The modern science with a mysterious record of a many hundred years offered us a fruit by the name of industry and technology. The technology has also incessantly opened up new chapters of science in front of the human beings. Following the science's advancement the researchers and intellectuals have added to their researches and put their works forward to be criticized by intellectuals and researcher's critical remarks. One of these works is a book titled "Qur’an and Modern Science" by Dr. Zakir Na’ik that has considered the relation of Qur’anic verses and modern science with a full scientific observation. This book enjoying of varieties in its chapters made us to translate and have critiques on. The general purpose of this research was to get acquaintance with the new works launched in the realm of religion and science and also to analyze the relations of the holy Qur’an and sciences.
    Keywords: Quran, Modern Sciences, Quran, sciences, Zakir Naik, Compatibility
  • Muhammad Hussein Modabber Page 185
    The social attitude (tendency) is one of the recent exegetical attitudes that has not lived more than a century. Thus is still on its starting point and first steps. Nonetheless it has caused an enormous evolution in the holy Qur’an's exegetical world. The basic purpose of this tendency alongside its pioneers and followers is to bring the holy Qur’an in the core of people's life and should not let the holy Qur’an remain formally marginalized. It should get changed from this ceremonial fashion to an important element of life and the light for Muslim's path. In another word the holy Qur’an is to be granted its necessary, appropriate and righteous position. The forerunner of this tendency is Sayyed Jamaluddin Asad Abadi and his first social exegesis was written by his student “Sheik Muhammad Abduh”. Afterward, other exegetes have chosen and developed this tendency in the rest of Islamic countries. This attitude like every other movement enjoys some positive and negative aspects. The social exegetes are gradually trying to identify and eliminate those defects.
    Keywords: Quran, Exegesis, Exegetical Attitude, Social Attitude, Social Sciences