فهرست مطالب

کیمیای هنر - پیاپی 27 (تابستان 1397)

فصلنامه کیمیای هنر
پیاپی 27 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعید عدالتجو، مهدی شمس * صفحات 7-22
    ارزشیابی یکی از اجزای اساسی نقد هنری محسوب می شود. تفسیرهای متعارض و ارزشیابی های متضاد از یک اثر هنری، باعث شده تا بعضی از متفکران و منتقدان وجود معیار برای ارزشیابی را نفی کنند. فرد معتقد به نسبیگرایی می تواند استدلال کند که ارزشیابی های ما تحت تاثیر تفسیرهای ما از اثر هنری قرار دارند، بنابراین، همواره نوعی پیشداوری و سوگیری در ارزشیابی هنری وجود دارد. در این مقاله استدلال می شود که نه تنها معیارهایی برای ارزشیابی وجود دارند، بلکه در نقد هنری اغلب وجود این معیارها میان منتقدان و مخاطبان مفروض گرفته می شود. با توجه به اموری مانند مقوله یابی، قصد مولف، و ارتباط فرم هنری با گزینش های هنرمند، می توان به بعضی مسئله ها و ایراداتی پاسخ گفت که نسبی گرایان در رابطه با ارزشیابی مطرح کرده اند. در این مقاله علاوه بر توضیح این امور، یعنی مقوله یابی، قصد مولف، و ارتباط فرم هنری با گزینش های هنرمند، نحوه به کاربستن آنها در ارزشیابی هنری با ذکر یک مثال از سینمای امروز ایران، شرح داده شده است.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، زمینه، فرم هنری، مقوله های هنری، نقد هنری
  • فاطمه کاتب، منصور حسامی، آمنه مافی تبار * صفحات 23-45
    در نیمه دوم سده بیستم میلادی؛ رودلف آرنهایم و ارنست گامبریچ به عنوان اصلی ترین نظریه پردازان حوزه ادراک دیداری، به صورت جداگانه نسبت به ایضاح چگونگی خوانش تصویر اقدام کردند. به جهت تعلق خاطر آرنهایم به گشتالتیست ها، پذیرش نیروی های ذهنی و هنر مدرن از سوی او بیشتر بود. آرنهایم بر آن بود تا به کمک سازماندهی حسی، خصوصیات شکلی را به کلیت معنادار بدل ساخته و مبنایی برای تمام بازنمایی ها فراهم گرداند اما گامبریچ بر دو پارگی ادراک استدلال می کرد و به فرآیند ایجاد تناسب بین آموزه های اندوخته در ذهن با موقعیت حاضر اصرار می ورزید. او به دلیل تعهد به فرآیند ساخت و تطبیق، باور داشت بازشناسی نوع بشر درگرو تفکر مفهومی قرار دارد. حال پرسش آن است: «چگونه می توان از منظر تقابل ذهنیت گرایی رودلف آرنهایم و عینیت گرایی ارنست گامبریچ، نسبت به تعیین حدود خوانش تصویر اقدام کرد و نتیجه را در مطالعه هنر به کار گرفت؟» هدف نگارندگان آن است با روش تطبیقی تحلیلی و بهره گیری از مطالعات اسنادی؛ چگونگی ادراک تصویر را تعریف کنند و نتیجه را در دوتخته پارچه قاجاری به چالش بگیرند. نتیجه نشان می دهد در مواجه نخست، مشاهده گر به آنچه اشتیاق دارد، توجه می کند و آنچه را که در طلبش نیست، نادیده می انگارد. به طور قطع هر تصویر از نوع استلیزه یا طبیعت گرا، تحت مجموعه ای از اصول استنباطی و قراردادی تعریف می شود تا فرم شیء در قالب دوبعد به نمایش درآید بنابراین هر نوع نمود تجسمی بر سطح، محصول انتزاع ذهن است که آن را روی صفحه تعریف کرده است پس ناظر در فهم هر نوع تصویر باید بر تفکر دیداری تکیه کند و در صورت لزوم برای توفق بر درک نارسایی حاصل از کاستی یا پیچیدگی زیاده از اندازه، به حدس های حافظه و تجربه های پیشین از عینیت حاضر رجوع کرده؛ ساختار کلی را انتخاب یا تکمیل نماید. جزییات دلخواه را در صورت وجود در جای خود بنشاند و بر اساس شرایط ایجابی، مورد تاکید قرار دهد.
    کلیدواژگان: ادراک دیداری، ارنست گامبریچ، پارچه، ذهنیت، رودلف آرنهایم، عینیت، قاجار
  • حسنعلی پورمند ، رضا افهمی، شهاب پازوکی* صفحات 47-65
    مرلو پونتی در روش فلسفی خود با منشی آشتی جویانه میان رویکردهای عقل گرایانه و تجربه گرایانه و طرح پدیدارشناسی به عنوان «مسیر سوم» ، مفاهیمی را به عنوان مبانی نظریه اش طرح می کند که با بهره گیری از آنها می توان به گستره پژوهشی مرتبط با جنبه های تجربی و ادراکی گونه های نمایش فرهنگی ایرانی وسعت بخشید. فرضیه فراگیر مقاله حاضر این است که در بررسی فرایند ادراک در شبیه خوانی می توان از برخی مفاهیم کلیدی نظریه پدیدارشناسانه مرلو پونتی نظیر «بدنمندی» ، «زمانمندی» و «نسبت سوژه و ابژه» بهره گرفت. بر این اساس ادراک شبیه خوانی متکی بر سه پیش زمینه مشخص است: 1) کیفیت بدنمند اجرای شبیه خوانی، 2) کیفیت حضور بدنمند مخاطب و 3) پیوند و هم راستایی کیفیت بدنمند شبیه خوانی با تجربه های زیسته و بعد زمانمند مخاطب. تحقق این سه پیش شرط به خلق فضای مشارکتی میان اجراگر و مخاطب می انجامد. بر این اساس شبیه خوانی ابژه ای پایدار، خودبسنده و مستقل نیست بلکه فرایندی «حضوری» و «تعاملی تکاملی» است که در افقی غایتمند، خود به امری پدیدارشناسانه بدل می شود.
    کلیدواژگان: بدنمندی، پدیدارشناسی، زمانمندی، شبیه خوانی، مرلوپونتی
  • هادی صمدی، علی وکیلی بالادزایی* صفحات 67-75
    استیون دیویس نویسنده کتاب گونه هنرور، علی رغم اینکه هم صدا با زیبایی شناسان تکاملی مدعی است که پاسخ های زیبایی شناختی و کنش های هنری ریشه های تکاملی دارند، اما به نظر می رسد برخی از مواضع زیبایی شناختی او با رهیافت های تکاملی به هنر در تعارض هستند. به طور مشخص دیویس بر خاص بودن گرایش های زیبایی شناسانه و نیز عینیت خصایص زیبایی شناختی تاکید دارد. وی همچنین به معرفت شناسی ویژه ای که رویکردهای تکاملی بر آن استوار هستند بی توجه است. مقاله حاضر در پی آن است که با تکیه بر همین موارد، ناسازگاری موجود در دیدگاه های دیویس را نشان دهد.
    کلیدواژگان: استیون دیویس، زیبایی شناسی تکاملی، عینیت خصایص زیبایی شناختی، معرفت شناسی تکاملی
  • علی اکبر جهانگرد* صفحات 77-91
    عالم مثال علاوه بر نقشی که در عرفان و به خصوص عرفان اسلامی ایرانی دارد از ضرورت های مهمی نیز در فلسفه اسلامی برخوردار است. با اتکا به این که مهمترین خصیصه عالم مثال در نقش میانجی آن نهفته است، این عالم به نوعی امکان بر طرف ساختن برخی ابهامات و مشکلاتی که فلسفه و الهیات مشایی با آن روبرو بود را فراهم آورد. اما به نظر می رسد ضرورت هایی که درباب طرح آن در فلسفه و عرفان اسلامی وجود دارد درخصوص مطرح کردن آن به مثابه ی سرچشمه نگارگری ایرانی چندان قابل اتکا نباشد. طرح عالم مثال به عنوان سر منشا الهام نگارگر ایرانی، درصدد است تا دلیلی برای فضاسازی خاص آن باشد؛ این در حالی است که این نظریه علاوه بر این که نمی تواند پاسخ گوی بسیاری از شبهات و ابهامات در این خصوص باشد، در نهایت بسیاری از خصایص نگارگری ایرانی که در پیوند با تاریخ مندی و رسانه تصویری آن است را نیز نادیده می گیرد. با اتکا به گسترش طرح این نظریه توسط سنتگرایان و برخی مستشرقین می توان طرح این رویکرد درباب نگارگری را همسو با نظریه ی شرق شناسی پنهان قلمداد کرد. لذا به نظر می رسد بتوان نگارگری را به عنوان بخشی از هنرهای تصویری متاثر از خصایص فرمی و سنت فرهنگی و اجتماعی خاص آن قلمداد کرد.
    کلیدواژگان: سنت گرایی، شرق شناسی پنهان، عالم مثال، نگارگری ایرانی
  • حسن بلخاری قهی ، محمدرضا ریخته گران، ابوالفضل محمودی، سمیه رمضان ماهی* صفحات 93-108
    یکی از مفاهیمی که در دوران معاصر و پیرامون چیستی هنر کاربردی فراوان یافته، اصطلاح «زیبایی شناسی» است. گرچه این اصطلاح با ظهور فیلسوف آلمانی بائوم گارتن و سپس ایمانوئل کانت معنای تازه ای در فلسفه غربی یافت، اما امروزه در مورد انواع هنر از جمله هنرهای برآمده از سنت های شرقی نیز استعمال می شود. هدف از نگارش این مقاله، که به صورت تاویلی-تحلیلی انجام می پذیرد، آسیب شناسی کاربست اصطلاح زیبایی شناسی در مورد هنرهای برآمده از آیین، مانند هنر سنتی هندی است. برای رسیدن به این هدف پس از پرداختن به اصول برآمده از علم زیبایی شناسی، به بنیان های حکمی در تفکر هندو پرداخته خواهد شد. سپس مهم ترین ویژگی های هنرهای سنتی هندی به واسطه متون مقدس تبیین می گردد. در انتها نیز با تطبیق اصول حاکم بر علم زیبایی شناسی و مبانی حکمی هنر هندویی، وجوه افتراق و اشتراک این دو دیدگاه ذیل پنج مورد اصلی بیان می شود. نتیجه آن که اگرچه هنر سنتی هندی را می توان از وجه زیبایی شناسانه مورد تحلیل قرار داد، اما ادراک کامل آثار شکل گرفته در این تمدن تنها به واسطه فهم بنیان های مذهبی و انگاره های مقدس آیینی حاکم بر تفکر هندو قابل دستیابی است و به همین دلیل استعمال واژه زیبایی شناسی برای اشاره به وجوه هنری و امر زیبا در هنرهای ادوار کهن هند توصیه نمی شود. همچنین برای تفهیم بهتر این معنا یکی از ساده ترین اشکال مندله از دو زاویه زیبایی شناسانه و حکمت هندویی مورد تحلیل قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: درمه، زیبایی شناسی هندی، هنر آیینی، هنر سنتی، هنر هندی
|
  • Said Edalatjoo , Mehdi Shams * Pages 7-22
    Evaluation is a fundamental part of art criticism. Contrasting interpretations and conflicting evaluations with regard to a single work of art had led some thinkers to believe that there is no objective ground for evaluation. On the other hand, integration of evaluation and interpretation may aggravate the situation, in favor of relativism. We will argue that not only objective evaluations are not out of reach in art criticism, but that objectivity is surmised in the practice of criticism and evaluation. We hold that it is possible to find solutions for some problems and objections proposed by the proponents of relativism in evaluation. This can be done by focusing on contextualization, the intention of the author, and the relation of artistic form to the choices of the artist. Along with the elucidation of these ideas, we try to illustrate them by an example taken from the recent Iranian cinema.
    Keywords: evaluation, art criticism, context, categories of art, artistic form
  • Fatemeh Kateb , Mansour Hesami, Ameneh Mafi Tabar * Pages 23-45
    Rudolf Arnheim and Ernst Gombrich tried to explain how to read an image based on visual perception almost contemporaneously in the second half of 20th century. Arnheim, given his attachment to Gestaltists, was more likely to admit psychic powers and modern art. Arnheim tended to utilize sensory organization to convert formal properties to significant generalities, and provide a basis for all representations; but Gombrich argued two division of perception, and insisted on process of proportioning the teachings reserved in mind and the current situation. Due to his commitment to making and matching, he spread the range of choices to the domain of distinctive properties, and believed that recognition of the mankind depends on conceptual thought. Now, the question is: How one can read an image from perspective of the contrast between Rudolf Arnheim’s subjectivism and Ernst Gombrich’s objectivism and practice it in studies of arts? The authors aim to define the process of perceiving an image through an adaptive-analytic method, utilizing documentary studies and apply the conclusion in study of two pices of Qajar textiles. The result shows that in the first approach, the viewer pays attention to what he desires, and ignores what he doesn’t wish for. Certainly, each image, being naturalistic or abstracted, is defined under a series of principals, in order to exhibit form of the object in a two-dimensional format. Therefore, all types of visualizations are products of mental abstraction defined on the canvas; and the viewer must rely on visual thought to perceive all types of images, and refer to his conjectures memory and earlier experiences of the object when necessary, in order to overcome the insufficiency resulted by inadequacy or excessive complexity, and choose or complete the general structure, position his desired details, and highlight them based on the complying conditions
    Keywords: visual Perception, Rudolf Arnheim, Ernst Gombrich, subjectivism, objectivism, textile, Qajar
  • HasanAli Pourmand , Reza Afhami, Shahab Pazoki * Pages 47-65
    Merleau-Ponty, through a connective approach to intellectualistic and empiricist attitudes and offering phenomenology as a “third direction”, propounds concepts as basis of his theory in his philosophical method that by using them we can amplify the studying scope related to experimental and perceptual dimensions of Iranian cultural performance. Overarching hypothesis of this paper is that we can utilize some of key concepts of Merleau-Ponty’s phenomenological theory in surveying the process of perception in Shabihkhani; concepts such as “embodiment”, “temporality” and “relation between subject and object”. Therefore, perception of Shabihkhani depends on three determined foregrounds: 1) the embodiment quality of performance of Shabihkhani, 2) the quality of embodiment presence of audience and 3) the connection and coextensive of embodiment quality of Shabihkhani and audience’s lived experiences and temporal dimension. The achievement of these three foregrounds would lead to creation of a collaborative space between performer and audience. Therefore, Shabihkhani is not a self-sufficient object, but an “interactive-evolutionary” process based on the embodied “presence” of Shabihkhans and the audience, which itself turns into, in a teleological horizon, a “phenomenological imperative”.
    Keywords: embodiment, Phenomenology, temporality, Shabihkhani, Merleau-Ponty
  • Hadi Samadi, Ali Vakili Baladezaei * Pages 67-75
    Although Stephen Davies, the author of Artful Species, like other evolutionary aestheticians believes that aesthetic response and art behavior are rooted in evolution, it seems there is a conflict between some of his claims and evolutionary approaches. Particularly, Davies insists on the uniqueness of aesthetic inclinations and objectivity of aesthetic properties. He also disregards the evolutionary epistemology. In this article, we are going to show incompatibility in Davies views based on cases mentioned before.
    Keywords: Stephen Davies, evolutionary aesthetics, evolutionary epistemology, the objectivity of aesthetic properties
  • Ali Jahangard Pages 77-91
    In addition to its role in mysticism and especially the Islamic mysticism of Iran, the Imaginal World has important implications in Islamic philosophy. Considering that the most important feature of the Imaginal World is its inbetween role, this world has overcome some of the ambiguities and problems of Peripatetic philosophy and theology. But it seems that the necessities of presenting the Imaginal World in Islamic philosophy and mysticism are not reliable as the source of Persian traditional painting. Introducing the Imaginal World as a model and source of inspiration is a reason for the special space of Iranian traditional painting; however this opinion not only respond to many of the doubts and ambiguities in this issue, but also, it seems that many of the features of Iranian traditional painting are also ignored, which is associated with history and its visual media. The extension of this view by Traditionalists and some Orientalists can be reconciled with the theory of hidden Orientalism. Nevertheless, it seems that Persian traditional painting can be considered as a part of pictorial arts which is influenced by formal qualities and its cultural and social traditions instead of Imaginal World.
    Keywords: Traditionalism, hidden orientalism, Imaginal World, Iranian miniatures
  • Hasan Bolkhari Ghahi , Mohammadreza Rikhtegaran , Abolfazl Mahmoodi, Somayeh Ramezanmahi * Pages 93-108
    One of the terms that is currently used for art quiddity is the term “aesthetics”. Although this term has a new meaning in Western philosophy with the advent of the German philosopher Baumgarten and then Immanuel Kant, but nowadays it is used for different kinds of art, including the arts derived from the tradition, and this usage is considered controversial by Eastern philosophers. In this paper, we try to explain why using the term “Indian aesthetics” is not recommended for the remnants of this civilization by reviewing different aspects of traditional Indian art, and showing that such an usage causes some special aspects of Hinduism, that were the motivation to produce artworks, remain unknown. To achieve such goal, we try to list particular features of Indian art such as being ritual and then classify its conflict with the concept of aesthetics.
    Keywords: Indian art, traditional art, Indian aesthetics, ritual art, dharma