فهرست مطالب

نشریه اقتصاد پولی، مالی
پیاپی 5 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • منصور خلیلی عراقی، حسین عباسی نژاد، یزدان گودرزی فراهانی صفحه 1
    آگاهی در مورد تابع تقاضای پول و عوامل موثر بر آن مهم ترین تابع در بررسی اثرات سیاست پولی بر اقتصاد است؛ به طوری که سیاست پولی با تحت تاثیر قرار دادن تقاضای پول، می تواند مقامات پولی را در رسیدن به اهدافشان کمک کند.
    این مقاله به تخمین تابع تقاضای پول در ایران طی سال های 1390 – 1350 با استفاده از روش تصحیح خطا و هم جمعی پرداخته است. تحلیل ها نشان می دهد که حجم پول، تولید ناخالص داخلی، نرخ ارز حقیقی، سطح عمومی قیمت ها و نرخ سود سپرده بلندمدت با یکدیگر هم جمعی بوده، بنابراین تقاضای بلندمدت برای حجم تعادلی پول با به کارگیری روش هم جمعی یوهانسون- جوسیلیوس تصریح و برآورد گردید.
    نتایج نشان دهنده وجود دو بردار هم جمعی بین متغیرهای مورد نظر بود. ضریب تصحیح خطا مقدار 52/0- می باشد که بیانگر این بوده که مقدار 52 درصد از خطای هر دوره در گرایش به روند بلندمدت تصحیح می گردد. بر اساس رابطه برآورد شده و ضریب کشش درآمدی تقاضا برای پول یک درصد افزایش در تولید ناخالص داخلی، تقاضا برای مانده نقدی به میزان 82/1 درصد افزایش می یابد؛ مثبت بودن کشش درآمدی تقاضا برای پول سازگار با نظریه های اقتصادی در این زمینه است. ضریب برآورد شده برای نرخ ارز (34/0-) بیانگر جانشینی پول داخلی و خارجی می باشد. ضریب نرخ بهره بلندمدت (نرخ سود سپرده بانکی) (82/0-) معنی دار بوده و بیانگر منفی بودن کشش بهره ای تقاضای پول در ایران است. هم چنین نتایج حاصل از آزمون ثبات نشان دهنده این بود که تابع تقاضای پول در طی این دوره با ثبات می باشد.
    کلیدواژگان: تابع تقاضای پول، مدل تصحیح خطا، هم جمعی، کشش تقاضای پول، ثبات
  • محمدرضا شورورزی، هادی قوامی، حمید حسین پور صفحه 27
    در شرایط وجود حباب در بازار بورس، ارزش گذاری سهام شرکت ها بر مبنای عملکرد واقعی آنها انجام نمی شود و قیمت ها به عنوان یک نماگر نمی توانند عملکرد آن ها را نشان دهند.
    هدف تحقیق حاضر بررسی رابطه بین شفافیت اطلاعات بازار سرمایه و بروز حباب قیمت در شرکت های بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1387 الی 1389، با استفاده از آزمون های تسلسل، استقلال (خی دو) و رگرسیون لجستیک باینری می باشد. آزمون های فوق بر روی 70 شرکت که از بین 400 شرکت به عنوان نمونه انتخاب شده است، اجرا شده است. در تحقیق حاضر ابتدا بازدهی واقعی شرکت ها به صورت روزانه با استفاده از نرم افزارهای تخصصی سازمان بورس و اوراق بهادار از قبیل نرم افزار تدبیر پرداز و ره آورد نوین جمع آوری گردید و سپس توسط نرم افزار اکسل، پردازش های اولیه بر روی آنها انجام گردید و از این اطلاعات جهت آزمون تسلسل در محیط Spss استفاده شد. فرضیه اول تحقیق بررسی وضعیت شفافیت اطلاعات در شرکت های حبابدار می باشد که نتایج حاکی از آن است که تفاوت معناداری در وضعیت شفافیت اطلاعات در شرکت های حبابدار وجود دارد و شفافیت (توزیع) اطلاعات در بین این شرکت ها در حد متوسط می باشد. فرضیه دوم نیز بررسی وضعیت شفافیت اطلاعات در شرکت های غیر حبابدار می باشد و نتایج نشان می دهد که تفاوت معناداری در وضعیت شفافیت اطلاعات در شرکت های غیر حبابدار وجود دارد و شفافیت (توزیع) اطلاعات در بین این شرکت ها خیلی زیاد می باشد. نتایج تحقیق حاصل از فرضیه سوم پس از آزمون تسلسل حاکی از آن است که بین وضعیت شفافیت اطلاعات و بروز حباب قیمتی ارتباط وجود دارد و شفافیت اطلاعاتی در شرکت های حبابدار متوسط و در شرکت های غیر حبابدار شفافیت اطلاعات خیلی زیاد می باشد.
    کلیدواژگان: حباب قیمت، آزمون تسلسل، آزمون استقلال، بورس اوراق بهادار تهران
  • سید کمال صادقی، محمد علی متفکر آزاد، محمدرضا سلمانی بی شک، پروین علی مرادی افشار صفحه 59
    این پژوهش به بررسی اثرات شوک های تجاری بر متغیرهای کلان اقتصادی در رژیم های مختلف ارز در کشورهای در حال توسعه در دوره 1990-2009 با استفاده از فرضیه فریدمن می پردازد.
    نتایج تحقیق بیانگر این است که شوک های تجاری باعث تغییرات بیشتری در محصول واقعی کشورهای با رژیم نرخ ارز ثابت نسبت به کشورهای با رژیم نرخ ارز شناور می شوند. هم چنین، نتایج تجزیه واریانس نشان می دهد در کشورهای با رژیم نرخ ارز ثابت، شوک های تجاری بیشترین اثر را در توضیح نوسانات مقدار تولید ناخالص داخلی دارد. سهم شوک های تجاری در توضیح نوسانات محصول واقعی کشورهای با رژیم نرخ ارز ثابت بین 45 -71 درصد است و در کشورهای با رژیم نرخ ارز شناور این مقدار برابر 1-11 درصد است. به طور کلی، نتایج پژوهش برای تمام کشورها به جز ایران مطابق با فرضیه فریدمن است.
    کلیدواژگان: شوک تجاری، نوسانات تجاری، VAR ساختاری
  • حامد منصوری گرگری صفحه 87
    یکی از اهداف مهمی که بانک ها و موسسات مالی جهت بالا بردن کارایی پس اندازهای جمع آوری شده از اشخاص حقیقی و حقوقی دنبال می کنند، این است که با شناسایی مشتریان اعتباری خود تسهیلات اعتباری را به افراد یا ساز مان هایی تخصیص دهند که احتمال نکول کمتری داشته باشند. لیکن برای این کار از روش های مختلفی هم چون روش معمول قضاوت شخصی، تحلیل ممیزی و... استفاده می کنند. با این وجود اغلب این روش ها، روی ریسک اعتباری مشتریان متمرکز شده اند، در حالی که ظرفیت اعتباری مشتریان می تواند در ارائه تسهیلات نقش مهمی ایفاء نماید.
    در این مقاله مدل شبکه های عصبی برای محاسبه هر دو عامل ریسک و ظرفیت اعتباری به طور همزمان مورد توجه قرار گرفته است. البته مدل های رگرسیون خطی و لجستیک نیز برای محاسبه ریسک و ظرفیت اعتباری به کار گرفته شده است تا با مدل شبکه های عصبی مقایسه گردد.
    نتایج به دست آمده دلالت بر کارایی بالای شبکه های عصبی نسبت به رگرسیون خطی در برآورد ظرفیت اعتباری مشتریان و کارایی یکسان مدل شبکه های عصبی و رگرسیون لجستیک در برآورد ریسک اعتباری دارد.
    کلیدواژگان: ریسک اعتباری، ظرفیت اعتباری، شبکه های عصبی، رگرسیون لجستیک، رگرسیون خطی، بانک تجارت، ایران
  • مصطفی کریم زاده، محمد نوروزی، مسعود نادم صفحه 116
    در این پژوهش به بررسی تاثیر منبع تامین مالی شرکت و میزان تمرکز سهام داران آن بر واکنش بازار به سودهای گزارش شده توسط شرکت ها در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته شده است. در بررسی تاثیرگذاری منبع تامین مالی، هدف پژوهش یافتن پاسخ برای این سوال اساسی است که آیا میزان اتکای شرکت ها به تامین مالی از طریق بدهی بر واکنش بازار نسبت به سودهای گزارش شده توسط آن ها تاثیرگذار است؟ هم چنین منظور از بررسی تاثیرگذاری تمرکز سهامداران، بررسی نقش و تاثیر مالکین نهادی بر واکنش بازار نسبت به سودهای گزارش شده توسط شرکت است.
    جهت انجام این پژوهش، نمونه ای مشتمل بر 96 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره ی زمانی 10 ساله (1389-1380) انتخاب و بررسی گردید. در پژوهش حاضر، جهت بررسی تاثیرگذاری روش تامین مالی و تمرکز مالکیت شرکت بر واکنش بازار به سودهای گزارش شده، از روش اقتصاد سنجی داده های تابلویی استفاده گردید.
    نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان داد که منبع تامین مالی بر واکنش بازار به سودهای گزارش شده تاثیری معنی دار دارد به طوری که با افزایش میزان اتکای شرکت به تامین مالی از طریق بدهی واکنش بازار به سودهای گزارش شده کاهش می یابد. هم چنین نتایج نشان داد که میزان تمرکز سهام داران بر واکنش بازار نسبت به سودهای گزارش شده تاثیری معنی دار دارد به طوری که با افزایش تمرکز سهام داران واکنش بازار به سودهای گزارش شده شرکت ها افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: سود گزارش شده، روش تامین مالی، تمرکز مالکیت، مالکین نهادی، تامین مالی از طریق بدهی
  • مریم کشاورزیان، حسین راغفر، ناصر خیابانی، سید احمد رضا جلالی نایینی صفحه 136
    با توجه به اهمیت کشف ساختار و الگوی تغییر پذیری قیمت نفت خام در تحلیل بازار نفت مطالعه پیش رو بر آن است تا به بررسی تغییرات قیمتی، جابه جایی اطلاعات وتحلیل علائم موجود بین دو بازار تک محموله ای و آتی نفت خام و نیز انتقال اطلاعات و عکس العمل این بازارها به این اطلاعات در بازار نایمکس بپردازد.
    به منظور بررسی سرریز نوسانات بین سری های زمانی قیمت تک محموله و آتی یک، دو و چهار ماه نفت خام از مدل گارچ چند متغیره-تصریح بک و برای بررسی علیت در میانگین بین سری های ذکر شده از مدل تصحیح خطا استفاده می گردد.
    نتایج نشان داد که علیت در میانگین از بازار آتی به بازار تک محموله ای بوده است و عکس آن صادق نیست. به عبارت دیگر،کشف و رهبری قیمت بر عهده بازار آتی می باشد. نتایج سرریز نوسانات، انتقال اطلاعات و ریسک بین دو بازار نیز نشان می دهد که انتقال اطلاعات از بازار آتی به سمت بازار تک محموله ای می باشد و عکس آن صادق نیست.
    کلیدواژگان: قیمت تک محموله ای نفت خام، سرریز نوسانات، نفت خام متوسط تگزاس غربی (WTI)، گارچ چند متغیره، تصریح بک، علیت، مدل تصحیح خطای برداری (VECM)، کشف قیمت
  • حسین مهرابی بشرآبادی، امیرحسین توحیدی * صفحه 164

    همراه با موج جهانی شدن، پذیرش تجارت آزاد گسترش بیشتری یافته است به گونه ای که جهانی شدن در کشورهای در حال توسعه به عنوان اصل اساسی رشد اقتصادی شناخته می شود. هدف اصلی این مقاله بررسی رابطه میان جهانی شدن و درآمد مالیاتی به صورت نظری و تجربی است.
    در این مقاله با استفاده از داده های تابلویی 16 کشور در حال توسعه طی دوره 2009-1990 و کنترل درون زایی برخی از متغیرهای توضیحی، از روش حداقل مربعات دو مرحله ای جزء خطا استفاده شده است.
    با در نظر گرفتن تعیین کننده های درآمد مالیاتی، نتایج این مطالعه نشان می دهد که جهانی شدن (سهم تجارت خارجی در تولید ناخالص داخلی) تاثیر مثبت و معنی داری بر درآمد مالیاتی در کشورهای در حال توسعه دارد. نتیجه دیگر این است که سیاست های کلان اقتصادی و ویژگی های ساختاری تاثیر معنی داری بر درآمد مالیاتی دارند و هر یک از این عوامل در تعیین اثرگذاری جهانی شدن بر درآمد مالیاتی نقش مهمی را ایفا می کنند.

    کلیدواژگان: جهانی شدن، درآمد مالیاتی، سیاست های کلان اقتصادی، ویژگی های ساختاری
  • علی اکبر ناجی میدانی، سیده زهرا شاکری، فاطمه کبری بطا صفحه 187
    سهام یکی از اجزای سبد دارایی مالی سرمایه گذاران می باشد. از این رو، شناخت عوامل تاثیرگذار بر ارزش این دارایی، مورد توجه سرمایه گذاران است. تغییرات قیمت سهام در بورس، تنها ناشی از عوامل درونی شرکت ها مانند سود تقسیمی، سود خالص و جریانات نقدی شرکت منتشرکننده سهام و... نیست بلکه عوامل غیر درونی مانند متغیرهای کلان اقتصادی نیز تاثیر قابل توجهی بر تغییرات قیمت سهام دارند. صنعت خودرو در دنیا، یکی از راهبردی ترین صنایع می باشد و در ایران، بعد از صنعت نفت، بیشترین سهم را در تولید ناخالص ملی دارد.
    این تحقیق با هدف مطالعه رابطه بین قیمت سهام شرکت های گروه خودرو و ساخت قطعات پذیرفته شده در بازار بورس تهران و متغیرهای نرخ ارز و شاخص بهای مصرف کننده که مربوط به بخش پولی اقتصاد می باشند، انجام شده است. داده ها به صورت سالانه و برای دوره زمانی 1389-1383 بوده و با استفاده از روش داده های تابلویی، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند.
    نتایج تحقیق نشان می دهد قیمت سهام این شرکت ها با نرخ ارز، رابطه مستقیم و معنی دار و با شاخص بهای مصرف کننده رابطه معکوس و معنی دار و با متغیرهای کنترل، سود تقسیمی و درآمد واقعی شرکت ها رابطه مستقیم و معنی دار دارد.
    کلیدواژگان: صنعت خودرو، قیمت سهام، نرخ ارز، شاخص بهای مصرف کننده، داده های تابلویی
  • زهرا نصراللهی، سمیه جعفری، هاجر اثنی عشری صفحه 211
    بررسی و شناسایی عوامل موثر بر رشد یکی از موضوعات مورد علاقه ی سیاست گذاران و محققان است که یکی از مهمترین این عوامل سرمایه گذاری است.
    در این مقاله ارتباط بین انواع سرمایه گذاری (وارداتی، داخلی و سرمایه گذاری انسانی) و رشد اقتصادی، در غالب یک الگوی رشد درون زا، برای کشورهای هدف در سند چشم انداز بیست ساله ی کشور در طی دوره ی زمانی (2010-1990) با استفاده از تکنیک اقتصادسنجی داده های تابلویی5، مورد بررسی قرار گرفته است.
    نتایج نشان دهنده ی اثر منفی و معنی دار نرخ رشد جمعیت و نرخ ثبت نام کنندگان در مقطع آموزشی راهنمایی بر رشد اقتصادی و اثر مثبت و معنی دار نرخ صادرات، نرخ تورم و سرمایه گذاری داخلی بر رشد اقتصادی است. اما اثر نرخ ارز و سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر رشد اقتصادی کشورهای منتخب معنادار نمی باشد.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، صادرات، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، سرمایه انسانی، داده های تابلویی
  • محمود هوشمند، محمد دانش نیا، علی ستوده، اعظم قزلباش صفحه 222
    رشد اقتصادی همواره جزء یکی از مهم ترین شاخص های اندازه گیری توسعه اقتصادی می باشد. بنابراین تولید بیشتر در راه رسیدن به توسعه اقتصادی مهم و موثر می باشد. از طرفی انرژی به عنوان یکی از نهاده های تولید محسوب می شود که مطالعه حاضر، به آزمون رابطه علیت بین مصرف انرژی، رشد اقتصادی و قیمتها در میان کشورهای عضو گروه اوپک پرداخته است.
    لذا این مطالعه با استفاده از داده های سالیانه طی دوره زمانی 2008-1978 و با بهره گیری از تکنیک داده های پانل انجام شده است.
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که در بلند مدت رابطه علیت به صورت دو طرفه بین متغیرهای مصرف انرژی و رشد اقتصادی وجود دارد و این در حالی است که رابطه علیت به صورت یک طرفه از رشد اقتصادی به رشد قیمت ها وجود دارد. هم چنین در کوتاه مدت رابطه علیت به صورت دو طرفه بین متغیرهای مصرف انرژی، رشد اقتصادی و قیمت ها وجود دارد.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، مصرف انرژی، داده های تابلویی، رابطه علیت، کشورهای عضو اوپک
|
  • Mansour Khalili Araghi, Hossein Abbasinejad, Yazdan Gudarzi Farahani Page 1
    The knowledge about the money demand function and its effecting factors is the most important ubject in Examination of the effects of monetary policies on economiy in order that the monetary policy can help monetary authorites to achive their goals by effecting money demand. This paper estimates the demand of money in Iran over 1350-1390 period using co-integration and error correction methodology. The analysis shows that narrow definition of money (M1)، domestic gross production، real exchange rate، prices level and return rate on long-term deposit are integrated. Thus، using Johansen-Juselius cointegration approach، the long-term demand for money is specified and estimated. Empirical results show that there are two co-integrated vectors among variables. In this model the coefficient of error correction term is equal to -0. 52 which is found statistically significant. This means that 52 percent of error in each period will be corrected in long run trend. Also we find that the income elasticity of demand for money is equal to 1. 82 which shows that one percent increase in income، lead to 1. 82 percent increase in money demand. The positive income elasticity of demand for money is consistent with related economic theories. Moreover the coefficients of rate of return on long-term deposit and real exchange rate equals -0. 82 and -0. 34 respectively، which shows that one unit increase in return rate on long-term deposit and one percent increase in real exchange rate، leads to -0. 82 unit and -0. 34 percent decrease in money demand that show substitution of money in Iran is confirmed. Finaly results showed that money demand function during this period was stable.
    Keywords: Money Demand Function, Error Correction Model, Cointegration, Stability
  • Mohammad Reza Shoorvarzy, Hadi Ghavami, Hamid Hosseinpour Page 27
    In the bubble، State of Stock erchange the stock valuation of companies based on their actual performance and price are not taken as an indicator of performance can not show it. The present study investigated the relationship between clarity and price bubbles companies incidence of Tehran Stock Exchange during the years 2008 to 2010، by using the continuity and independence tests (chi-square) and binary logistic regression is. These tests on 70 companies of which are chosen amony 400 companies has been implemented. Hazrabtda research companies in real returns on a daily basis using specialized software such as the securities and exchange process or and software to deviseane wRA and then collected by Excel software، the initial processing was done on them and these data were used for the test sequence spss environment. The first hypothesis of the study is Hbabdar clarity in companies، The results indicate that significant differences exist in the clarity of information on companies Hbabdar And clarity (distributed) information between the companies is average. The second hypothesis is also investigating transparency in companies Ghyrhbabdar The results indicated that there was no significant difference in the clarity and transparency of information Ghyrhbabdar companies (distribution) information between the companies is very high. The third hypothesis of the continuity test result Sindicate that there is a relation between the openness and clarity of price information and occurrence of bubbles in companies and in companies Ghyrhbabdar Hbabdar average clarity of informationis is very much.
    Keywords: Price bubble, Runs test, Independence test, Tehran Stock Exchange
  • Seyed Kamal Sadeghi, Mohammad Ali Motafaker Azad, Mohammad Reza Salmani Bishak, Parvin Alimoradi Afshar Page 59
    This paper surveys the effects of trade shocks on macroeconomics variables in different exchange rate regimes in developing countries in period 1990-2009 by using Friedman’s hypothesis. The results show that trade shocks causes greater real output volatility in countries adopting fixed exchange rate regimes relative to those adopting flexible exchange rate regimes. Also، variance decomposition analysis demonstrates that، in fixed exchange rate regimes، trade shocks have a maximum effect in explaining the fluctuations in Gross Domestic Products. The contribution of trade shocks in explaining the fluctuations in real output is between 45% and 71% for countries adopting fixed regimes and between 1% and 11% for countries adopting flexible regimes. Generally، as a whole the results of the study for all countries except Iran are in accordance with Friedman’s hypothesis.
    Keywords: Terms of Trade, Structural VAR, Exchange Rate Regimes, Friedman's Hypothesis
  • Hamed Mansouri Gargari Page 87
    As an important goal، financial institutions in order to enhance their performance identify customers to credit allocation to those who are less likely to default. But for this purpose some common methods such as personal judge، analysis and audit have been used. However، most of these methods have focused on credit risk of customers، while the credit capacity to provide facilities for customers can play an important role to implement. Therefore، this paper uses neural network model to calculate both the credit risk factor and capacity at the same time. Simultaneous، linear and logistic regression models to calculate the credit risk and capacity has been compared with the neural networks model results. Results imply higher efficiency of neural networks than linear regression to estimate the capacity and efficiency of credit customers.
    Keywords: Credit Risk, Credit Capacity, Neural Networks, Logistic Regression, Linear Regression, Tejarat Bank, Iran
  • Mostafa Karimzadeh, Mohammad Noruzi, Masud Nadem Page 116
    This study examines the impact of resource financing and interlocking stockholders on the Tehran Stock Exchange market response on reported earnings among companies listed on Tehran Stock Exchange. The aim of this research is to answer the fundamental question، whether the amount of reliance of companies on debt financing has effect on market response on their reported earnings or not? In this research، in order to investigate of the impact of interlocking stockholders، we examine the role and impact of institutional owners on market response on reported earnings. The research sample consists of 96 companies listed in Tehran Stock Exchange during the period 2002 to 2011. For investigating the impact of resource financing and interlocking stockholders on the market response on reported earnings، econometric panel data approaches were used. The result of testing hypothesis shows that the resource financing has a negative significant effect on market response on earnings so that with increasing reliance of companies on debt financing the market response on earnings is reduced. The results also show that the interlocking stockholders has a positive significant effect on market response on earnings so with increasing presence of interlocking stockholders، market response on earnings will increase too.
    Keywords: Resource Financing, Interlocking Stockholders, Institutional Shareholders, Debt Financing
  • Maryam Keshavarzian, Hossain Raghfar, Nasser Khiyabani, Ahmad Reza Jalali Naeeni Page 136
    Discovering the structure and pattern of crude oil price fluctuations enables us to disclose valuable information about the price change، information transmission and reactions of these markets to the spillover in NYMEX. This study focuses on this task. Moreover، it tries to capture the fluctuation effects on the markets'' instabilities and analyses the spot and future markets operations in both price discovery – through error correction model- or volatility and risk spillover – through multivariate GARCH-BRKK model. The results show that causality in mean is from future to spot market and not the vice versa. In other words future markets undertake price discovery and leadership. The result of volatility spillover، information and risk transmission between markets shows that information transmission is from future to spot market and the reverse does not hold
    Keywords: Oil Spot Price, Volatility Spillover, West Texas Intermediate oil, Multivariate GARCH, BEKK, Vector Error Correction Model, Price Discovery
  • Hossain Mehrabi Boshrabadi, Amir Hossain Tovhidi Page 164

    With regard the wave of globalization، the acceptance of free trade is further enhanced so that globalization is known as the fundamental principle of economic growth in the developing countries. The main purpose of this paper is to investigate the relationship between globalization and tax revenue، in the theoretically and empirically framework. By using a panel of 16 developing countries over the period 1990–2009 and controlling for the endogeneity of several of the explanatory variables، error component two-stage least squares method is used. Controll of determinants of tax revenue، the results of this study show that globalization (the share of international trade in gross domestic product) has a positive and statistically significant effect on tax revenue in developing countries. Another result is that macroeconomic policies and structural characteristics have significant effects on tax revenue and each of these factors plays an important role in determining the impact of globalization on tax revenue.

    Keywords: Globalization, Tax Revenue, Macroeconomic Policies, Structural Characteristics
  • Ali Akbar Naji Meidani, Sayedeh Zahra Shakeri, Fatemeh Kobra Bata Page 187
    Stock is an item of financial assets portfolio. So، understanding the factors influencing its value concerns investors. Price changes in the stock Exchange is not only due to internal factors such as dividends، net profit and cash flows of the companies، but also external factors such as macroeconomic variables. Automotive industry، in the world، is one of most strategic industries and in Iran has the highest share in GDP after oil industry. This paper investigates the relationship between stock price of automotive companies in Tehran Stock Exchange and monetary macro variables such as exchange rate and consumer price index by using panel data from 2004 - 2010. Our results show direct and significant relationship between stock prices of the companies with their dividends and real incomes and so with the exchange rate، while there is a negative relationship between stock price and consumer price index.
    Keywords: Automotive industry, Stock Price, Exchange rate, Consumer price index, Panel data
  • Zahra Nasrollahi, Somayeh Jaafary Page 211
    The effectiue factors on economic growth always have been considered by economic specialists and policy makers. Investment is an example of these factors. This study examines the relationship between different kind of investment and economic growth in the context of endogenous growth model for target countries of twenty-year vision document over the period of 1990-2010 by using panel data approach. The results indicate that population growth and the average number of subscribers in the stage of primary school education had a negative and significant impact on economic growth. Also، the effect of domestic investment and the annual inflation rate and export was positive and significant but the effect of exchange rate and FDI was not significant.
    Keywords: economic growth, export, human capital, panel data
  • Mohmood Hoshmand, Mohammad Daneshnia, Ali Sotudeh, Azam Ghezelbash Page 222
    Always economic growth is one of the most important indicates for economic development. Thus، more production is important and effective way to achieve economic development. In The other hand energy production is considered as the one of the inputs. This study، examines the causality relationship between energy consumption، economic growth and price among OPEC member countries. This study uses annual data over the period 1978-2008 by using panel data technique. Results Our show that a two-way Causality relationship are between the variables as energy consumption and economic growth in the long run، while the one-way causality relationship is from economic growth to price increase. As well as two-way causality relationship are between the variables energy consumption، economic growth and prices in the short term.
    Keywords: economic growth, energy consumption, panel data, causality, OPEC member countries