فهرست مطالب

اقتصاد پولی، مالی - پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1392)

نشریه اقتصاد پولی، مالی
پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1392)

  • 192 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/04/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • منصور زراء نژاد*، حسن فرازمند، علی فقه مجیدی صفحه 1
    اقتصاد کشورهای اسلامی همواره متاثر از تجارت و عوامل موثر بر آن بوده است. تاکنون مطالعه منسجمی در مورد اثرات پول مشترک بر تجارت در کشورهای اسلامی صورت نگرفته است. از این رو، در این مقاله به بررسی اثرات پول مشترک بر 49 کشور عضو سازمان کنفرانس اسلامی (OIC) در دوره 1990-2010 بر اساس الگوی جاذبه مبتنی بر عوامل جاذبه و دافعه پرداخته شده است. نتایج نشان داد که پول مشترک در قالب الگوی جاذبه قابل توجیه است؛ به طوری که مجموعه ای از عوامل جاذبه و دافعه همچون مرز مشترک، تولید ناخالص داخلی، تغییرات نرخ ارز، اتحادیه های تجاری، پول مشترک و فاصله بین کشورها، توضیح دهنده جریان تجارت بین کشورهای اسلامی است. در واقع، تولید ناخالص داخلی، مرز مشترک، وجود اتحادیه های تجاری و پول مشترک اثر مثبت و معنی دار و تغییر پذیری نرخ ارز و فاصله بین کشور مبدا و مقصد اثر منفی و معنی داری در توضیح جریان تجارت بین کشورهای اسلامی داشته اند.
    کلیدواژگان: پول مشترک، مدل جاذبه، کشورهای اسلامی، تئوری OCA
  • محمدعلی ابوترابی*، محمدعلی فلاحی صفحه 29
    با توجه به ارتباط میان توسعه مالی و رشد اقتصادی، سئوالی که به ذهن متبادر می گردد آن است که آیا نوع ساختار مالی (بانک محور یا بازار محور بودن سیستم مالی) می تواند بر رشد اقتصادی کشورها موثر باشد؟ مقاله حاضر، تلاش می کند تا با بررسی اثر توسعه مالی در سیستم بانکی و اثر توسعه مالی در بازار سهام به پاسخی برای پرسش فوق در منتخبی از کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا دست یابد. در این مقاله از روش تجزیه مولفه های اصلی برای به دست آوردن یک شاخص چند بعدی توسعه مالی استفاده و سپس با به کارگیری روش ها و آزمون های اقتصادسنجی داده های تابلویی به بررسی نقش و جایگاه سیستم بانکی و بازار سهام در تشویق رشد اقتصادی کشورهای مورد مطالعه پرداخته شده است. نتایج حاصل گویای آن است که اثر توسعه سیستم بانکی در این کشورها بر نرخ رشد اقتصادی آن ها منفی و معنی دار بوده، در حالی که اثر توسعه بازار سهام با وجود مثبت بودن، به لحاظ آماری معنی دار نیست. این نتایج بر خلاف شواهد تجربی مشاهده شده در کشورهای توسعه یافته است و دلیل آن مشخصات (ویژگی های) خاص و متفاوت بازارهای مالی در کشورهای در حال توسعه می باشد. بنابراین در مورد این کشورها به نظر می رسد اولویت، برنامه ریزی جهت نیل به «توسعه مالی» و نه مجادله در مورد نوع «ساختار مالی» است.
    کلیدواژگان: بازارهای مالی، بانک، بازار سهام، رشد اقتصادی، کشورهای منا
  • محمود موسوی شیری، صادق بافنده ایمان دوست*، محمد بلندرفتار پسیخانی صفحه 48
    با توجه به تاثیرات درماندگی مالی شرکت ها بر گروه های ذینفع، همواره ارائه الگوهای پیش بینی درماندگی مالی یکی از جذاب ترین حوزه ها در تحقیقات مالی بوده است. در سال های اخیر و پس از رخ دادن بحران مالی جهانی، تعداد شرکت های ورشکسته افزایش یافته است. از آن جا که درماندگی مالی شرکت ها مقدمه ورشکستگی آنهاست، لذا استفاده از نسبت های مالی برای پیش بینی درماندگی مالی، مورد توجه هر چه بیشتر دانشگاهیان و هم چنین بنگاه های اقتصادی و نهادهای مالی قرار گرفته است.
    گر چه، در سال های اخیر در کشور ما نیز تحقیقات انجام شده بر روی پیش بینی درماندگی مالی شرکت ها رو به افزایش است، با این حال بیشتر تلاش های صورت گرفته به استفاده از روش های سنتی آماری معطوف شده و تنها در تعداد کمی از پژوهش ها از روش های ناپارامتری استفاده شده است. نتایج تحقیقات انجام شده در سال های اخیر حاکی از آن است که روش های یادگیری ماشینی عملکرد بهتری را نسبت به روش های سنتی آماری دارا می باشند.
    در این پژوهش از روش k نزدیک ترین همسایه برای پیش بینی درماندگی مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1386-1384 استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که روش مذکور با دقت خوبی قادر به پیش بینی درماندگی مالی شرکت ها می باشد.
    کلیدواژگان: پیش بینی درماندگی مالی شرکت ها، یادگیری، K، نزدیک ترین همسایه، بورس اوراق بهادار تهران
  • احمد صباحی، علی رنجبرکی* صفحه 67
    روش پرداخت سود یا بازده شناور یکی از نوآوری های مالی است که بازارهای مالی بین المللی را متحول نموده است. این ابزار نوین مالی به منظور کاهش ریسک نگهداری اوراق بهادار و هزینه مبادلات در بلندمدت گسترش یافته است. هدف از انجام این تحقیق بررسی امکان استفاده از روش پرداخت سود و بازده شناور در اوراق بهادار منطبق با عملیات مالی بدون ربا در ایران می باشد. با توجه به شرایط حاکم بر بازارهای مالی کشور، کاربرد این اوراق می تواند به استفاده بیش از پیش از ظرفیت های مالی و اعتباری رسمی موجود در کشور بیانجامد. در این مقاله ابتدا به معرفی اوراق بهادار شناور و کارکردها و ویژگی های آن پرداخته خواهد شد. پس از آن تطابق این روش سوددهی با عملیات مالی بدون ربا در ایران بررسی می گردد. بدین منظور پس از تبیین مفهوم ربا در اسلام و مصادیق آنها انواع اوراق بهادار شناور قابل استفاده در بازارهای مالی ایران پیشنهاد می شود.
    نتایج این تحقیق نشان می دهد که در نظام مالی ایران اعطای سود به روش شناور برای انواع اوراق بهادار مبتنی بر مشارکت (شامل سهام ممتاز، اوراق مشارکت، گواهی سپرده بانکی و تبدیل به اوراق مشارکت کردن دارایی ها) و اوراق بهادار شناور وابسته به شاخص تورم امکان پذیر است و کاربرد انواع اوراق بهادار نام برده شده با عملیات بانکداری بدون ربا هیچ گونه تعارضی ندارد.
    کلیدواژگان: اوراق بهادار شناور، توسعه بازارهای مالی ایران، نظام مالی اسلامی
  • محمدرضا عباس زاده*، سیدمهدی پور حسینی حصار، ندا جعفری نسب صفحه 86
    سرمایه گذاران و دیگر استفاده کنندگان، اعلان سود سالیانه شرکت ها را یکی از منابع اطلاعاتی مهم و با صرفه تلقی می نمایندکه دارای محتوای اطلاعاتی با ارزشی است. اعلان به موقع سود سالیانه ی شرکت ها، از یک طرف بهبود ویژگی کیفی مربوط بودن و از طرف دیگرکاهش عدم تقارن اطلاعاتی بین استفاده کنندگان را به دنبال خواهد داشت. هدف این تحقیق بررسی عوامل موثر بر زمان اعلان سود شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد.
    در این راستا اطلاعات 170 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی1384 الی 1388 مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق برای آزمون فرضیه ها از رگرسیون چندگانه استفاده شده است. عوامل احتمالی اثرگذار بر زمان اعلان سود شرکت ها در سه گروه، تقاضای بازار برای اعلان سود، محدودیت های حاکم بر اعلان سود و اقدامات محافظه کارانه ی مدیریت شرکت ها در رابطه با اعلان سود طبقه بندی و مورد بررسی و آزمون قرار گرفته اند.
    نتایج تحقیق نشان می دهد عواملی مانند ادغام با دیگر شرکت ها، پیچیدگی عملیات شرکت، تنگناها یا فشارهای مالی، اخبار خوب و بد و نوع اظهار نظر حسابرسی ارائه شده در مورد صورت های مالی شرکت بر زمان اعلان سود سالیانه ی شرکت ها تاثیر قابل ملاحظه ای دارد.
    کلیدواژگان: اعلان سود، محتوای اطلاعاتی سود، به موقع بودن، عدم تقارن اطلاعاتی، پیچیدگی شرکت
  • هوشنگ تقی زاده*، میروحید پورربی صفحه 106
    در تحقیق حاضر به بررسی کارایی انرژی شرکت های صنعت سیمان پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از مدل تحلیل پوششی داده ها پرداخته شده است. تعداد واحدهای تشکیل دهنده جامعه آماری براساس اطلاعات بورس اوراق بهادار تهران، 23 شرکت می باشد. در این مقاله، با تهیه و تدوین مهم ترین شاخص ها، ورودی ها و خروجی های مدل DEA مشخص شده است. ورودی ها شامل هزینه سوخت (گازوئیل، مازوت و...)، هزینه گاز طبیعی، هزینه برق و هزینه آب می باشد. خروجی های در نظر گرفته شده نیز فروش خالص، افزایش (کاهش) در موجودی کالای ساخته شده، افزایش (کاهش) در موجودی کالای درجریان ساخت و سود حاصل از سرمایه گذاری هستند.
    بر اساس اطلاعات موجود نتایج کارایی هر یک از شرکت ها با استفاده از نرم افزار DEAP2 بدست آمده است. درنهایت کاراترین آنها به عنوان الگو انتخاب و معرفی شده اند. ضمن مقایسه، شرکت های ناکارا می توانند خود را به شرکت های کارا نزدیک نموده تا به سطح کارایی لازم دسترسی پیدا کنند.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، انرژی، بورس اوراق بهادار تهران، کارایی
  • سعید صمدی*، مینو نظیفی نایینی صفحه 121
    طلا یک کالای استراتژیک است و عوامل زیادی بر قیمت آن تاثیر می گذارد. از طرفی روش شبکه عصبی توانایی خاصی در برآورد روند و پیش بینی نوسانات قیمت طلا دارد و روش رگرسیون سوئیچینگ نیز توانایی در شناسایی شوک ها و سال های تغییر رژیم های نوسانات در سطح پر نوسان و کم نوسان دارد. این تحقیق به طور جداگانه بر بررسی هر یک و پیاده سازی این روش ها در داده های نوسانات قیمت طلا می پردازیم.
    روش تحقیق: در این پژوهش با شناسایی عوامل موثر بر نوسان های قیمت طلا برای دوره 1390-1359 الگوی متناسب با این نوسان ها مدل سازی می شود. برای مدل سازی از دو روش غیر خطی شبکه عصبی و مدل رگرسیون چرخشی مارکف استفاده شده است. هدف مدل سازی در این مطالعه مقایسه دو روش نیست بلکه با یاری جستن از دو مدل سعی در برازش بهتر و پیش بینی بهتر مدل ها می باشد. هر یک از این دو روش توانایی خاصی در قسمتی از فرآیند مدل سازی دارند.
    شبکه عصبی به کار گرفته شده در این پژوهش حاوی 2 لایه پنهان و رگرسیون چرخشی نیز دارای 2 رژیم می باشد. نتایج حاکی از آن است که روش شبکه عصبی به خوبی توانسته نوسانات قیمت طلا را پیش بینی کند و روش رگرسیون چرخشی سال های چرخش و شوک را شناسایی نموده و تشخیص داده شده که در ایران مدتی که بازار طلا در حالت کم نوسان است، بیشتر از حالت پر نوسان است. نتایج نشان می دهد از میان عوامل موثر بر قیمت طلا در مدل شبکه عصبی متغیر نرخ ارز و قیمت جهانی طلا بیشترین تاثیر را دارد و در مدل چرخشی مارکف متغیر قیمت نفت و پس از آن CPIدارای بالاترین اهمیت و درجه تاثیر گذاری بر قیمت طلا می باشد.
    کلیدواژگان: نوسانات قیمت طلا، شبکه عصبی، رگرسیون چرخشی، قیمت نفت، سکه بهار آزادی
  • مهین دخت کاظمی*، محمدعلی فلاحی، اکرم زین الیان صفحه 147
    مطالعه حاضر به بررسی رابطه بین انتشار گاز دی اکسیدکربن و شاخص های توسعه مالی به همراه متغیرهایی شامل درآمد سرانه واقعی بدون نفت، مصرف سرانه انرژی و نسبت صادرات و واردات به GDP، در ایران طی دوره 1352-1390، با استفاده از الگوی ARDL پرداخته است.
    نتایج محاسبات نشان می دهد، کشش های بلندمدت انتشار دی اکسیدکربن نسبت به درآمد سرانه واقعی، مصرف سرانه انرژی و صادرات در ایران مثبت و نسبت به واردات منفی هستند. بر طبق نتایج به دست آمده، بدهی های نقدی به GDP و بدهی بخش خصوصی به سیستم بانکی به GDP، اثر مثبت و معنی داری، در بلندمدت به ترتیب برابر با (257/0) و (304/0) و در کوتاه مدت برابر با (175/0) و (233/0) بر انتشار دی اکسیدکربن در ایران داشته اند. علاوه براین، اثر شاخص دارایی های داخلی بانک های تجاری به کل دارایی های سیستم بانکی، بر انتشار CO2 در ایران در بلندمدت بی معنی و در کوتاه مدت در سطح 90% معنی دار و در حدود (205/0-) برآورد شده است. نتایج آزمون علیت نشان داد که در کوتاه مدت یک رابطه علی یک طرفه از سه شاخص توسعه مالی بر انتشار گاز دی اکسیدکربن در ایران وجود دارد.
    کلیدواژگان: توسعه مالی، منحنی زیست محیطی کوزنتس، گاز دی اکسید کربن، ایران
  • زهرا رضایی قهرودی*، مجتبی گنجعلی، سمانه افتخاری مهابادی صفحه 171
    در بسیاری از مطالعات مقطعی، عوامل موثر بر فقر و درآمد به عنوان متغیرهایی که به ترتیب با استفاده از متغیر هزینه و دهک-های درآمدی در مقیاس ترتیبی ثبت شده باشند، مورد بررسی قرار گرفته است. هم چنین پژوهش های اقتصادی بسیاری در مورد عوامل موثر بر وضع فعالیت اقتصادی سرپرست خانوار به عنوان متغیری که در مقیاس اسمی اندازه گیری می شود، انجام شده است.
    اما از آن جا که این سه متغیر درون زایند و لازم است تاثیر عوامل موثر بر این سه متغیر به طور همزمان انجام شود، بنابراین در این مقاله برای تحلیل این پاسخ های آمیخته ی ترتیبی و اسمی، مدل ضرایب تصادفی چندمتغیره ی آمیخته ی اسمی و ترتیبی پیشنهاد شده است که می توان با استفاده از روش های بیزی برآورد پارامترهای آن را به دست آورد. این مدل برای تحلیل داده-های طرح آمارگیری از هزینه و درآمد خانوار مرکز آمار ایران استفاده شده است.
    نتایج نشان می دهد که همبستگی سه متغیر درون زای وضعیت فقر و درآمد خانوار و همچنین وضع فعالیت اقتصادی سرپرست خانوار قویا معنی دار و کاملا متفاوت است. هم چنین بخت سطوح پایین فقر و دهک درآمد با افزایش سن، بالا رفتن سطح تحصیلات سرپرستان خانوار و افزایش تعداد افراد با درآمد خانوار کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: وضعیت فقر و درآمد خانوار، وضع فعالیت اقتصادی، داده های مقطعی، مدل ضرایب تصادفی، مدل چند متغیره ی آمیخته
|
  • Mansour Zarra Nezhad*, Hassan Farazmand, Ali Fegheh Majidi Page 1
    The economies of Islamic countries have always under been the influence of trade and its effective factors. But so far, there has not been any comprehensive study concerning the effects of common currency on Islamic countries trade. This paper attempts to investigate the effects of common currency on the 49 members of the Organization of Islamic Cooperation (OIC) based on Gravity Model during 1990-2010. The results showed that the common money based on Gravity Model is justifiable due to the fact that a set of pull and push factors such as common border GDP exchange rate volatility, trade agreement, countries’ distance and common currencies in the OIC countries would determine the flow of trade among the Islamic countries. Generally, factors such as GDP, common border, the existence of trade unions and common money are recognized to have significant positive effects on the flow of trade among the Islamic countries, while other factors such as exchange rate volatility and countries distance have significant negative effects on the flow of trade amongthe Islamic countries.
    Keywords: Common Currency, Gravity Model, Islamic Countries, OCA theory
  • Mohammad Ali Aboutorabi*, Mohammad Ali Falahi Page 29
    According to the relationship between financial development and economic growth, the question is whether the type of financial structure (bank-based or market-based financial system) can affect the economic growth? This paper attempts to find an answer to the above mentioned question by surviving the effect of financial development of banks and stock markets in some MENA countries.The Principal components analysis is used to derive a multilateral index for financial development. Moreover, using panel data econometrics, the role of banking system and stock market in encouraging economic growth in the studied countries is investigated.The results indicate that the effect of banking system development on the economic growth in these countries is significantly negative while the effect of stock market development in spite of being positive is not statistically significant. These results are contrary to the observed empirical evidences in developed countries which are due to the specific and different characteristics of financial markets in developing countries. Therefore, in the case of these countries, it seems that the planning for “financial development” is essential before any controversy over the type of “financial structure”.
    Keywords: Financial Markets, Bank, Stock Market, Economic Growth, MENA Countries
  • Mahmoud Mousavi Shiri, Sadegh Bafandeh Imandoust*, Mohammad Bolandraftar Pasikhani Page 48
    Due to the effects of companies’ financial distress on stakeholders, financial distress prediction models have been one of the most attractive scopes in financial research. In recent years, after the global financial crisis, the number of bankrupt companies has risen. Since companie's financial distress is the first stage of bankruptcy, using financial ratios for predicting financial distress have attracted too much attention of the academics as well as economic and financial institutions. Although in recent years studies on predicting companies’ financial distress in Iran have been increased, but most efforts have exploited traditional statistical methods; and just a few studies have used nonparametric methods. Recent studies demonstrate machine learning techniques outperform traditional statistical methods.In the present study k-Nearest Neighbor classification method, derived from the field of data mining, is employed to predict financial distress of Tehran Stock Exchange listed companies during 2005-2008. Experimental results show that k-Nearest Neighbor is able to predict corporate financial distress with high accuracy.
    Keywords: Predicting financial distress, Machine learning, k, Nearest Neighbor, Tehran Stock Exchange (TSE)
  • Ahmad Sabahi, Ali Ranjbaraki* Page 67
    This study disires to investigate the possibility of using interest payment method and floating outcome in securities consistent with interest free banking operation in Iran. According to the dominant situatcon on financial markets of the country, the application of these securities can leads to the use of existing financial and credential capacities in the country. In this article, floating securities, functions, and its properties will be introduced at first. Then, adaption of this method of profitability is investigated by interest free banking operation in Iran. For this purpose, after explaining the concept of interest in Islam and its examples, all types of floating securities which are useful in financial markets in Iran are recommended.The method of interest payment or floating outcome is one of the financial innovations that have transformed international financial markets. This new financial tool has been developed due to the reduction of risk of keeping securities and reduction of exchange costs in long-term period. The results shows that, granting benefit through floating method for all types of securities based on collaboration and floating securities depending on inflation index is possible. Also the application of all mentioned securities has no conflict with interest free banking operation.
    Keywords: Variable Rate Securities (VARs), Development of Financial Markets, Iran, Islamic Financial System
  • Mohmmad Reza Abbaszadeh*, Seyed Mahdi Pourhoseini Hesar, Neda Jafari Nasab Page 86
    Earnings Announcements is an important and cost-effective source of information for investors and the other users. It has Information Content. On one hand, timeliness of annual earnings announcements adds to the relevance of earnings reporting. On the other hand, Timely earnings announcements reduce information asymmetry between the users. The objective of this study is to present evidence on the timeliness of annual earnings announcements in Listed Firms in Tehran Stock Exchange. Our sample consists of 170 Tehran stock exchange firms and the sample period is during 2006-2010. In this study, multiple regression is used for testing the hypotheses. The possible determinants in explaining earnings reporting timeliness are divided in three categories which are the demand for earnings information, supply constraints and management opportunism and are examined. The findings of this study portray the effect of business combination, firm complexity, financial distress, good or bad news and audit opinion on timeliness of annual earnings announcements.
    Keywords: Earnings Announcements, Information Content of Earnings, Timeliness, Information Asymmetry, firm complexity
  • Houshang Taghizadeh*, Mir Vahid Pourrabbi Page 106
    In this paper, the efficiency of Cement industry firms Listed on Tehran Stock Exchange is evaluated, by using data envelopment analysis. The survey population includes 23 firms using Tehran stock exchange data. In this paper, inputs and outputs of DEA are determined through selecting the most important criteria. Inputs include: cost of fuel (gasoline, mazut and …), cost of natural gas, cost of electricity and cost of water. Outputs include net sells, increasing (decreasing) on finished products, increasing (decreasing) on products in process, and the benefits of investments. On basis of existing data the efficiency of each firm was calculated using DEAP2 software. At last, the most efficient firms were introduced as patterns. Through comparison inefficient firms could come closer to patterns and reach the efficiency level.
    Keywords: Data Envelopment Analysis (DEA), Energy, Tehran Stock Exchange, Efficiency
  • Saeed Samadi*, Minoo Nazifi Naeini Page 121
    Gold is a strategic commodity and its price is influenced by many factors. Neural network method has a special ability to forecast ad good fitness, and markov switching regression has a special ability to distinguish the shocks and regime that switch and the exact date of fluctuations.
    Methodology
    In this study the proper model for gold price fluctuation is modeling after identifying the factor that affect on gold price in the period of 1980-2011. For modeling we use two non linear method, neural network and Markov Switching regression. The goal of this paper is not comparing the result of two method but also is better modeling and better forecasting with each model separately. Results The neural network in this study has two layers and switching regression has two regimes. The results indicate that the neural network methods are well able to predict fluctuations in the gold price. Switching regression can identify the shocks during switching yeas. And it is diagnosed that the period of being in low volatility state in the gold market is more of a high volatility state. The results show that in neural network model, among factors affecting the gold price, exchange rate and the world price of gold have the greatest impact and in Markov models, CPI has the highest importance and influence on the gold price.
    Keywords: gold price fluctuations, neural networks, switching regression, oil price, Gold Coin
  • Mahindokht Kazemi*, Mohammad Ali Falahi, Akram Zeynaliyan Page 147
    This study, using ARDL model, examines the relationship between carbon dioxide emissions and indicators of financial development with variables such as real per capita non-oil income, per capita energy consumption and ratio of import and export to GDP in Iran during the period 1352-1390.The results show that long-run elasticity of carbon dioxide emissions with respect to real per capita income, per capita energy consumption and export in Iran are positive and with respect to import is negative. According to the results, the ratio of liquid liabilities to GDP and private sector debt to the banking system to GDP have positive and significant effect on carbon dioxide emissions in the long run, (0.257) and (0.304) and in the short run (0.175) and (0.233) in Iran respectively. In addition, the effect of the ratio of commercial bank domestic assets to central bank and total assets of banking system on CO2 emissions in Iran in the long run is non-significant and in the short run is estimated at 90% significance level and about (-0.205). The Causality test results show that there is a short run one-way causal relationship of the three indicators of financial development on emissions of carbon dioxide in Iran.
    Keywords: Financial Development, Environmental Kuznets Curve, CO2, Iran
  • Zahra Rezaei Ghahroodi*, Mojtaba Ganjali, Samane Eftekhari Mahabadi Page 171
    In many cross-sectional studies, effective factors on poverty and income, as variables that are recorded by ordinal scale, using, respectively, expenditure and income deciles, are investigated. Many economical researches are also performed to find the effective factors on economical activity status of the head of household as a variable measured on a nominal scale. However, as these three above-mentioned variables are endogenous, the effect of effective factors on these three variables must be investigated simultaneously. Then, in this paper, to analyze these mixed ordinal and nominal responses, a random coefficient multivariate mixed nominal and ordinal model is suggested that one, using Bayesian methods, can obtain its parameters estimates. This model is used to analyze household income and expenditure survey data. Results show that the correlations of the three endogenous variables of poverty status, income of the household and economical activity status of the head of household are completely different and strongly significant. Also, the odds of lower levels of poverty and lower levels of income deciles are decreasing with increasing of age, and education level of the head of household and increasing of the number of employed people in the household.
    Keywords: Household Poverty, Income Status, Economic Activity Status, Cross, Sectional Data, Random Coefficient Model, Mixed Multivariate Model