فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی خراسان جنوبی
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 19، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عاطفه خزاعی *، وحید کیانی، عمران راستی صفحات 9-22

    مرزهای هر کشور نقش اساسی در برقراری امنیت در آن کشور بر عهده دارند و تامین امنیت مرزها همواره یکی از موضوعات مهم بوده است که نه تنها باگذشت زمان از اهمیت آن کم نشده بلکه معیارها و مسایل جدیدی نیز به آن افزوده گردیده است. مرزهای شرقی ایران به سبب قرار گرفتن در مجاورت با کشور بحران زده افغانستان از اهمیت بالایی برای مطالعه در زمینه مسایل امنیتی برخوردار است. هدف این مقاله ضمن بررسی امنیت و مسایل امنیتی در منطقه مرزی ایران و افغانستان به بررسی نقش امنیت در ارتقای تعاملات و ارتباطات در این منطقه می پردازد. مطالعه حاضر ازلحاظ ماهیت و روش توصیفی تحلیلی است و جهت جمع آوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و اسنادی استفاده شده است .نتایج به دست آمده از موضوع نشان دهنده نقش مثبت امنیت در ارتقای تعاملات و ارتباطات میان ایران و افغانستان است زیرا در صورت توجه به عوامل زمینه ساز برقراری امنیت در منطقه همچون جلوگیری از خروج جمعیت از مناطق مرزی ، ایجاد همبستگی فرهنگی میان مرزنشینان و مقابله با ورود و خروج قاچاق مواد مخدر و کالا و... ثبات و امنیت در منطقه برقرار می شود و تعاملات میان ایران و افغانستان نیز گسترش می یابد.

    کلیدواژگان: امنیت، مناطق مرزی، تعاملات ایران، افغانستان
  • سید محمود شفیعی، مهدیه سادات حفاظی * صفحات 23-34

    مطالعه حاضر به بررسی کارکردهای مدرن مسجد جامع در شهر قاین می پردازد. روش مطالعه روش اسنادی کتابخانه ای است. از منظر تاریخی شهر ایرانی به سه نهاد محله، بازار و مسجد شناخته می شود. محله، محل زندگی و سکونت، بازار محل تجارت و دادوستد و مسجد محل عبادت و مسایل مذهبی بوده است. هرکدام از این نهادهای شهری درگذشته دارای کارکردهای سنتی بوده و تاکنون نیز این کارکردها را حفظ کرده اند؛ولی با مدرن شدن شهر ایرانی و تغییرات ماهوی در آن، لاجرم نهادهای شهر نیز تغییر ماهیت داده و علاوه بر حفظ کارکردهای سنتی، دارای کارکردهای مدرن نیز شده اند. امروزه مساجد در شهرهای کوچک مانند قاین علاوه بر انجام و حفظ کارکردهای سنتی، با توجه به نیازهای کنونی به انجام کارکردها و وظایف مدرن ازجمله حفظ امنیت و پایداری شهر نیز می پردازد. مسجد جامع شهر قاین یکی ازاین گونه مسجدها است. در این مقاله تلاش می شود به بررسی کارکردهای جدید این مسجد پرداخته شود. مسجد از ابتدای تاسیس دارای کارکردهای سیاسی، اجتماعی آموزشی، فرهنگی و...بوده، به طوری که امروزه این کارکردها را حفظ کرده و یا به آن کارکردهای جدیدی اضافه شده است عل اوه بر این کارکردهای فرهنگی آموزشی، اقتصادی و حتی درمانی است؛ لذا مسجد جامع قاین می تواند به عنوان یکی از مساجد موفق و بسیار تاثیرگذار در سطح شهر قاین معرفی کرد. چنین موفقیتی حاصل شرایط متعدداست. بدون شک یکی از ویژگی های بارز این مسجد که آن را از بسیاری مساجد دیگر شهر متمایز می کند، بزرگی و زیبایی است. طراحی بسیار زیبا و کم نظیر باعث شده تا این مسجد از جایگاه بسیار ویژه ای برخوردار باشد. مساحت زیاد و تناسب آن با معماری ایرانی اسلامی از شاخصه های ممتاز آناست. چنین ترکیب عناصری در کالبد مسجد به خوبی رعایت شده است .از همین رو این مسجد را می تواند یکی از فعال ترین و پرکارترین مساجد قاین در حوزه پایداری و امنیت شهر به حساب آورد.

    کلیدواژگان: کارکرد مساجد، پایداری محلات، امنیت محلات، مسجد جامع قاین
  • صدیقه عرب صفحات 35-43

    حکمروایی خوب درواقع رهیافتی تطبیقی در برنامه ریزی و مدیریت منابع در قلمرو سرزمین)کشور، منطقه، شهر، روستا و مانند این ها(برای دستیابی به توسعه پایدار به شمار می آید که از طریق رفتار قاعده مند و نهادینه شدن پاسخگویی، مشارکت مردمی، شفافیت، قانونمندی، مسئولیت پذیری، اجماع و مانند این ها دست یافتنی است و تعامل توسعه ای در دوره های مختلف تاریخی با تحولات اندیشه ای توسعه و برنامه ریزی در ایران متفاوت است؛ به طوری که پارادایم حاکم توسعه پایدار روستایی در سپهر علوم جغرافیایی و برنامه ریزی و مدیریت، از مدیریت توسعه ای به حکمروایی توسعه ای جهت داده است و هدف اصلی از این پژوهش شناسایی مهم ترین نقاط ضعف حکمروایی خوب و بهترین نقطه حکمروایی خوب برای بخش زهان است و روش تحقیق نیز توصیفی - پیمایشی است و در این پژوهش از دو روش اسنادی و پیمایشی استفاده شده است و نتایج پژوهش حاکی از آن است که دید روستاییان شاخص های) مشارکت، مسئولیت پذیری، شفافیت، عدالت و برابری(در وضعیت خوب و مطلوب قرار دارند و از دید کارشناسان شاخص های پاسخگویی و ا مام گرایی در وضعیت مطلوب قرار دارند نتایج آزمون های آماری نشان می دهد که رهیافت حکمروایی خوب روستایی می تواند به چالش مدیریتی توسعه روستایی در ایران پاسخی درخور دهد و توسعه پایدار روستایی را سرعت بخشد.

    کلیدواژگان: حکمروایی، توسعه پایدار روستایی، مدیریت توسعه ای، حکمروایی توسعه ای
  • آرش علیزاده بیرجندی *، امید حسینی، طاهره رئیسی صفحات 44-57

    زیست پذیری یکی از بزرگ ترین ایده های برنامه ریزی شهری دوران معاصر است و ایجاد زیست پذیری در میان شهرهای جهان سوم مسئله نگران کننده ای است. لذا ایجاد یک شهر زیست پذیر یک تعهد بزرگ و پیچیده است که نیاز است برنامه ریزان شهری به لحاظ شاخص های زیست پذیری ساکنان شهری را حمایت کنند. روش این پژوهش توصیفی _ تحلیلی است. برای سنجش ظرفیت زیست پذیری از شاخص هایی مانند؛ امنیت، بهداشت، مسکن مناسب، نبود خدمات عمومی، زیبایی بصری و تراکم بالای جمعیت استفاده شده است و از طریق روش AHPوزن دهی شده اند. سپس در چارچوب مدل تصمیم گیری چندمعیاره کوپراس به اولویت بندی نواحی شهر بیرجند پرداخته شده است. هدف این پژوهش سنجش و سطح بندی ظرفیت زیست پذیری در نواحی چهارگانه شهر بیرجند است. بر اساس نتایج پژوهش، ناحیه3 به لحاظ شاخص های موردبررسی در رتبه نخست واقع گردید و ناحیه 4، 1 و 2 به ترتیب در رتبه های بعدی قرار گرفتند. بدین ترتیب ناحیه دو کمترین ظرفیت زیست پذیری و ناحیه سه بیشترین ظرفیت زیست پذیری را در بین نواحی چهارگانه شهر بیرجند دارا است و درنهایت به منظور کاهش موانع و مشکلات موجود راهکارهایی ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: سطح بندی، زیست پذیری، AHP، مدل کوپراس، شهر بیرجند
  • الهام میری صفحات 58-66

    شهر های مرزی دارای ویژگی های خاصی همچون انزوای جغرافیایی، دور بودن از مرکز، دوری از قطب های صنعتی و اقتصادی، حاکمیت فرهنگ سنتی، عدم توسعه در ابعاد مختلف اقتصادی، سیاسی و فرهنگی و همچنین عدم امنیت پایدار می باشند. این مناطق با داشتن این ویژگی ها از نقاط حساس و استراتژیک کشور به شمار می آیند. بنابراین نیازمند توجه و اعمال راهکارهایی متناسب با شرایط شان می باشند. یکی از مهم ترین و شناخته ترین روش های توسعه ی این مناطق ایجاد بازارچه های مرزی است که می تواند تحولی بنیادی در تولید، اشتغال، تثبیت جمعیت شهرنشین، افزایش درآمد، جلوگیری از قاچاق کالا و درنهایت توسعه ی امنیت ایجاد نمایند. در این پژوهش سعی بر آن است تا با توجه به نقش قدرتمند بازار در شهرهای ایرانی و تاثیر آن بر توسعه ی شهرها، نقش بازارچه ی مرزی بر امنیت اقتصادی شهرها، به طور خاص در شهر مرزی حاجی آباد موردبررسی قرار گیرد. جهت بررسی تاثیرات مثبت تاسیس بازارچه ی مرزی بر امنیت اقتصادی شهر حاجی آباد با استفاده از اطلاعات جمع آوری شده و تصاویر ماهواره ایETM+مورخ 1989،2001و2006 و تصویر گوگل ارث 2012-2014 نقشه های روند توسعه ی حاجی آباد با استفاده از GIS تهیه شده و سپس با استفاده از تحلیل های SPSS اثرات بازارچه بر امنیت اقتصادی و توسعه ی شهر حاجی آباد تحلیل و بررسی شد.

    کلیدواژگان: بازارچه ی مرزی یزدان، امنیت اقتصادی، شهر حاجی آباد، GIS، SPSS
  • محمد یوسف ناصری *، حامد نجفی صفحات 67-86

    انسان آزاد آفریده شده و اگر آزاد نبود، عقل برای وی ثمره ای نداشته و کیفر دنیوی و اخروی برای وی مقرر نمی گردید. آیات متعددی از قرآن کریم در مورد کرامت و برتری انسان ها بر روی زمین اشاره دارد. در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، در فصل سوم مشتمل بر اصول 19تا42 تحت عنوان "حقوق ملت" آزادی ها و حقوقی را برای مردم مقرر کرده است. آزادی یکی از مهم ترین موهبت ها و از بارزترین حقوق طبیعی و اولیه انسان ها است که در طول قرون و اعصار، ازجمله بحث برانگیزترین نهادها به شمار می رفته است.یکی از انواع آزادی،آزادی تن آدمی است که بر اساس آن،فرد انسان می تواند هرکجا که بخواهد برود، بیاید، بنشیند، برخیزد، سکونت یا اقامت گزیند، سفر کند و...، کسی مانع او نشود و راه بر او نبندد، و او را از رفت وآمد بازندارد جز در مواردی که قانون مقرر کرده باشد، تعرض به آزادی تن او هم به طرق و انحاء گوناگون از سوی مقامات و مامورین دولتی و اجرایی و قضایی و یا افراد عادی صورت می گیرد. هدف از این پژوهش بررسی نوآوری اصل برایت در قانون آیین دادرسی کیفری 92 و بررسی جبران خسارت ناشی از بازداشت غیرقانونی در قانون آیین دادرسی کیفری 92 است که با روشی توصیفی . به استفاده از منابع کتابخانه ای به این مهم می پردازیم . نتایج حاکی از آن است که مقررات مربوط به بازداشت غیرقانونی تغییرات قابل توجهی در قانون جدید داشته است ازجمله توسعه قرارهای تامین کیفری و همچنین اصل بر عدم بازداشت موقت است و اصل برایت ماده مخصوصی را به خود اختصاص داده که از دیگر نوآوری های قانون جدید است.

    کلیدواژگان: بازداشت، حبس، مجازات، جبران خسارت، آیین دادرسی کیفری 92
|
  • Atefeh Khazaei, Vahid Kiani, Omran Rasti Pages 9-22

    The borders of a country play a key role in ensuring security and therefore securing the borders has always been one of the important issues that its importance not only has not been diminished over time, but also new criteria and issues have been added. It is of high importance to study the eastern borders of Iran due to their exposure to Afghanistan as a troubled country. This paper examines security issues in the border areas of Iran and Afghanistan, and also studies the role of security in promoting interactions and communications in this region. To do this descriptive-analytical research, we gathered information by using documentary and library sources. The results showed that security plays a positive role in promoting interactions between Iran and Afghanistan; considering the factors such as preventing exodus, creating cultural solidarity among the border guards, and fighting against the import and export of drugs led to ensuring security and expanding the interactions in this area.

    Keywords: : Security, border region, Iran, Afghanistan
  • Seyyed Mahmood Shafiei, Mahdieh Saddat Hefazi * Pages 23-34

    The present study addresses the modern functions of Jameh Mosque in the city of Gaen by using documentary and library sources. Form the historical perspective, an Iranian city is consisted of neighborhood, market, and mosque. Neighborhood, market, and mosque are respectively a place for residence, trade and worship. Each of these urban elements has had traditional functions in the past and has so far; but the modernization of Iranian cities and the dramatic changes in it have caused many changes in these functions in nature. Although they still have preserved the traditional functions but they have modern functions too. Today, in small cities such as Gaen, the mosques in addition to performing and preserving traditional functions are used to meet the modern needs and functions such as the maintenance of the security. In this paper, we will examine the modern functions of Jameh mosque of Qaen. Since the establishment of this mosque, it has had political, social, educational, cultural functions, etc. but new ones have been added such as cultural, educational, economic and even therapeutic. Therefore, it can be considered as one of the most influential buildings in the city of Qaen. This grand and beautiful mosque is a masterpiece of Islamic-Iranian architecture.

    Keywords: mosques functions, Security, Stability, Jameh mosque of Qaen
  • Sedigheh Arab Pages 35-43

    Good governance is in fact an adaptive approach in the planning and management of the country's resources to reach the sustainable development, which can be achieved through the systematic behavior, institutionalization of accountability, public participation, transparency, legitimacy, responsibility, consensus, and so on; needless to say, the developmental interactions are different from intellectual ones in different historical periods in Iran. The dominant paradigm in sustainable rural development in the field of geosciences and planning has changed its direction from developmental management to developmental governance. The main purpose of this descriptive paper is to find the most important weak points of appropriate governance, and then propose the best indicators for governing in Zohan district. We gathered the data through using documentary sources. The results showed that from the point of view of the people, the indicators such as participation, responsibility, transparency, justice, and equality are respected and from the point of view of experts, the accountability indicators is respected too. The results of statistical test showed that an appropriate rural governance approach can respond to the challenges of the management of rural development and also accelerate the sustainable rural development in Iran.

    Keywords: Governance, Sustainable rural development, developmental management, developmental governance
  • Arash Alizadeh Birjandi, Omid Hosseini, Tahereh Raisi Pages 44-57

    Livability is one of the great ideas in urban planning in contemporary times; making a habitat livable is also one of the worrying issues among third word cities around the world. Therefore, creating a livable city is a complex task that urban planners have to support the inhabitants in term of viability indicators. For doing this analytical-descriptive study, we used indicators such as Security, health, affordable housing, lack of public services, visual aesthetics, and high population density to measure the livability capacity and also utilized AHP model to assign weights. We prioritized the areas of Birjand city based on multiple criteria decision making model of Copras. The purpose of this study is to measure and rank the livability capacity of the four regions of Birjand. Based on the results, district 3 was ranked as the highest level of livability, and the other ones 4, 2, 1 were ranked in order respectively. We concluded that the district 2 has the lowest livability scores and 3, the highest. Some solutions have been presented to solve the present problems and remove the obstacles.

    Keywords: : ranking, livability, AHP, Copras model, Birjand city
  • Elham Miri Pages 58-66

    Border towns have certain characteristics such as the geographic isolation, remoteness from industrial and economic poles, governance of traditional culture, lack of economic, political and cultural development, as well as the lack of sustainable security. However, despite having all of these features, these areas are considered as the most sensitive and strategic parts of the country. One of the most well-known methods of developing these areas is the establishment of border markets that can create a fundamental transformation in production and employment; population consolidation, income growth, smuggling prevention, and security development are also among the advantages of creating a border market. The aim of this purpose is to investigate the role being played by Yazdan border market in ensuring the economic security of Haji Abad city. To examine the positive effects of establishing this market, we took satellite imagery in 1989, 2001, 2006, and also used Google Earth map of the development process of Haji Abad border market by utilizing GIS. SPSS analyses were also used to find the effects of the establishment of this market on the economic security and development of Haji Abad city.

    Keywords: Yazdan border market, Economic Security, Haji Abad city, GIS, SPSS
  • Mohammad Yusef Naseri *, Hamed Najafi Pages 67-86

    All human beings are born free and if they were not, no benefit would be provided for him from his wisdom and reason side, and also no worldly and heavenly penalty. Several verses of Holy Quran refer to the dignity and superiority of humans on earth. In the constitution of the Islamic Republic of Iran, the third chapter, including Principles 19-42, entitled "Rights of the Nation", some laws and rights have been laid down. Freedom is one of the most important blessings and precious rights of man which is also one of the most controversial issues during the ages.One of the types of freedom is the liberation of the human body, according to which a person can travel, come, sit, rise, settle or stay wherever he wants to…, no one has the right to stop him except in cases provided for by law. By using library sources, this descriptive paper will examine the innovation of the Code of Criminal Procedure 92 and also investigate the compensation for unlawful arrest in the Code of Criminal Procedure 92. The results show that the laws have been changed in this procedure including the development of custodial and removal of temporary detention.

    Keywords: Arrest, Imprisonment, punishment, Compensation, criminal procedure 92