فهرست مطالب

دانش انتظامی خراسان جنوبی - سال ششم شماره 2 (پیاپی 21، تابستان 1396)

نشریه دانش انتظامی خراسان جنوبی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 21، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس امیرآبادی، محمد یوسف ناصری، سید حسن هاشمی صفحات 9-35
    شناخت کیفر و چیستی و چگونگی اجرای آن در دنیای امروز از بررسی جرم چه بسا دارای اهمیت بیشتری باشد . در فقه اسلامی نیز اگرچه فی نفسه جرم مذموم است اما بدون منطق و استدلال نمی توان کیفر را جهت مجرمین وضع ، تعیین و اجرا نمود . به عبارت دیگر در حقوق اسلامی اصل بر عدم کیفر است و فرع کیفر دادن افراد به علت ارتکاب اعمال خلاف اخلاق حسنه یا ناهنجاری ها است . پس این ابزارها می بایست در خدمت تعالی و رشد روزافزون جامعه به کاربرده شود تا با وضع و اجرای آن در جامعه ، رکورد دلسردی و دشمنی با دستگاه حکومتی در پی نداشته باشد . هدف اصلی این تحقیق تبیین دقیق مجازات مقرر در قوانین کیفری وضع شده توسط مقنن است و با تشریح و تحلیل مواد مختص به جرائم نظامیان و نیروهای انتظامی سعی بر آن خواهد شد تا مشاهده کنیم مجازات وضع شده بر چه اساسی خواهد بود. و مبانی مجازات تکمیلی و تبعی از منظر تعالیم اسلامی و حقوق موضوعه بررسی می شود که روش این تحقیق توصیفی است.با توجه به نتایج پژوهش به نظر می رسد قانون گذار در قانون مجازات نیروهای مسلح از نظریات توجیه کننده مجازات مانند سزا دهی ، بازدارندگی و ناتوان سازی تاثیرپذیری بیشتری پذیرفته است . با توجه به جایگاه و نقش ویژه نیروهای مسلح به نظر می رسد قانون گذار در تعیین مجازات در قانون مجازات نیروهای مسلح خط مشی مشددی نسبت به سایر قوانین کیفری داشته است .
    کلیدواژگان: جرائم نیروهای مسلح، مجازات، مبانی مجازات، جرائم نظامیان
  • فاضله سادات تقی زاده، اعظم نوروزی صفحات 36-48
    با توجه به شکل گیری اندیشه دولت رفاه و گسترش شهرنشینی و ارائه شیوه زندگی در کلان شهرها، فرهنگ شهروندی شامل سازوکارهایی می شود، که شهروندان برای مشارکت شهری باید آن را آموزش ببینند تا شاهد هماهنگی و یک زندگی بدون تنش، همراه با رشدی آرام برای نسل های آینده باشند. در این تحقیق با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و بهره گیری از مطالعات اسنادی کتابخانه ای همراه با ایده گیری از روش های میدانی و مصاحبه سعی بر آن است که مهم ترین مفاهیم و راهکارهای ارتقا حوزه فرهنگ شهروندی با توجه به سیر تاریخی و تاکید بر تئوری های آن در شهرستان قاین موردبررسی قرار گیرد. نتایج این پژوهش نشان داد که شهر قائن از ظرفیت ها و پتانسیل های بسیار بالایی در زمینه های فرهنگی اجتماعی برخورداراست که می تواند به عنوان پارامترهایی درزمینهٔ فرهنگ شهروندی از آن ها بهره برداری نمود. پیشنهاد می شود که این ظرفیت ها و پتانسیل ها از حالت بالقوه درآمده و به بالفعل درآیند.
    کلیدواژگان: فرهنگ شهروندی، مسئولیت پذیری، مشارکت پذیری، رعایت ضوابط و قوانین، قائن
  • رضا حسین زاده، عابدین صفری کاکرودی صفحات 49-67
    جرم، پدیده ای است در مخالفت با هنجارهای اجتماعی که قدمت آن به اندازه عمر بشر بازمی گردد. نمی توان دوره ای از تاریخ را پیدا نمود که در آن جرم و جنایتی نبوده باشد. چنان که تاکنون ادعای جامعه عاری از هرگونه خطا و پدیده مجرمانه را هیچ کس نتوانسته جامه عمل بپوشاند. دانشمندان در سال های اخیر، در پی علت شناسی جرائم، پیشگیری از تکرار آن و کاهش آمار جنایی برآمده اند.یکی از راهکارهای پیشگیری از تکرار جرم که امروزه موردقبول بسیاری از نظام های حقوقی و اندیشمندان قرارگرفته است، استفاده از جایگزین های کیفر حبس است.در مقاله پیش رو با روش پیمایشی و استفاده از پرسشنامه، سعی در تبیین دیدگاه نخبگان حقوقی شهرستان طبس در خصوص کارایی یا عدم کارایی جایگزین های حبس و نقش آن در پیشگیری از تکرار جرائم شده است.بر این اساس 50 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب و دیدگاه آن ها بر اساس آزمون فریدمن استخراج و تحلیل گردیده است. نتایج پژوهش بیانگر آن است که هرچند اکثر نخبگان شامل وکلا، کارشناسان نیروی انتظامی، شورای حل اختلاف و زندان نظر بر تاثیر مثبت استفاده از جایگزین ها بر پیشگیری از تکرار جرم دارند؛ اما قضات به عنوان اشخاص خط مقدم مبارزه با جرم و اعمال جایگزین ها، کمتر تمایل به استفاده از آن دارند.چنین امری می تواند نشانگر عدم آشنایی کافی این قضات با یافته های دانش جرم شناسی باشد.
    کلیدواژگان: جایگزین های حبس، جرم، مجازات، تکرار جرم، پیشگیری
  • یونس غلامی، مریم مروتی، نصر الله باعقیده صفحات 68-79
    برتری اندیشه و تفکر انسان نسبت به سایر موجودات، سبب شده که انسان همواره درصدد این باشد که خود را از محدودیت های محیط زندگی رها ساخته و با نوآوری و خلاقیت محیطی جذاب برای زندگی به وجود آورد. خلاقیت به معنای به وجود آوردن چیزی است که قبلا وجود نداشته و طبق معیار سازمان جهانی یونسکو، شهر خلاق شهری است که از نوآوری و توانمندی های شهروندان در توسعه پایدار شهری استفاده نموده و بتواند استعداد جمعی را در راستای حرکت به سمت پایداری پیش گیرد. چنین شهری موفق ترین شهر خواهد بود. ایجاد خلاقیت در یک شهر موجب رونق و شکوفایی آن شهر می شود و سطح مناسبات آن شهر را در سطح ملی و فراملی گسترش می دهد و به تبع موجب توسعه آن شهر خواهد شد. این مقاله با استفاده از روش توصیفی_ تحلیلی به بیان مفهوم خلاقیت و رابطه آن با توسعه پایدار پرداخته و به این نتیجه رسیده است که شهرهای خلاق، با اتکا به ایده افراد به حل مسائل و مشکلات موجود در شهر می پردازند و شرایط لازم را برای توسعه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و...در خود به وجود می آورند.
    کلیدواژگان: شهر خلاق، رویکرد، توسعه، خلاقیت
  • مراد کاویانی راد، سید محمدتقی رئیس سادات صفحات 80-91
    افزایش گرمایش زمین به همراه دست اندازی فزاینده بشر در زیست بوم ها، تغییر آب وهوا در مقیاس جهانی و نابودی بنیادهای زیستی را در پی داشته است. در این میان، پدیده ریز گرد در جایگاه یکی از پیامدهای این تغییرات طی یک و نیم دهه گذشته زیان های کلان و فزاینده ای در حوزه های بهداشتی و اقتصادی متوجه جوامع مختلف به ویژه جنوب غرب آسیا و ایران کرده است به گونه ای که هم زمان با آغاز فصل گرما، پدیده ریز گرد به آرامی از غرب به شرق می تازد و دست کم پانزده استان ایران و بخش هایی از کشورهای منطقه را تحت تاثیر خود قرار می دهد؛ بر بنیاد برآوردهای موجود نزدیک بیشترین خاستگاه ریز گردها برون مرزی و بقیه درون مرزی است. در بخش برون مرزی، کشورهای اردن، عراق، سوریه و عربستان عمده خاستگاه های ریز گرد در منطقه هستند. کشورهایی که عموما دچار جنگ و بی ثباتی های داخلی هستند. بااین حال، با توجه به فزایندگی دامنه تهدید امنیت زیست محیطی منطقه، پدیده ریز گرد به عنوان عنصر مشترک تهدیدکننده کشورهای یادشده، این توانایی را دارد که به شکل گیری یک سازه ژئوپلیتیکی برای همکاری های منطقه ای بیانجامد.
    کلیدواژگان: امنیت زیست محیطی، سازه ژئوپلیتیک، مخاطرات محیطی، ریز گردها و جنوب غرب آسیا
  • جواد یوسفی، محمدعلی طالبی صفحات 92-102
    گردشگری کشاورزی به عنوان یکی از گونه های گردشگری می تواند نقش قابل توجهی در الگوی زندگی ساکنان مناطق روستایی ایفا نماید. به ویژه مناطق روستایی استان خراسان جنوبی که به دلیل خشک سالی های پی درپی توان تولید خود را به مرور ازدست داده اند و کشاورزان با مشکل گذران معیشت مواجه شده اند. در این شرایط هدف پژوهش حاضر با بهره گیری از روش های تحقیق توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی، آگاه سازی جامعه روستایی با روش های درآمدزایی مکمل در کنار اصلاح فعالیت های اصلی و محوری کشاورزی است. در این راستا مهم ترین معیار برای متنوع کردن اقتصاد، بهره برداری از قابلیت ها و دارایی ها و به عبارتی سرمایه های طبیعی و مصنوعی موجود در این مناطق است. گردشگری کشاورزی ازجمله راهکارها و روش های سودمندی است که توسعه آن در مناطق روستایی می تواند بر ابعاد اجتماعی-فرهنگی، اقتصادی و زیست محیطی در دو جهت مثبت و منفی تاثیر بگذارد. این نوع گردشگری درنتیجه تعامل بین گردشگران و کشاورزان و تجربه فعالیت های کشاورزی توسط گردشگران صورت می گیرد. بدون شک مدیریت صحیح گردشگری باعث توسعه مناطق شده و اثرات گسترده آن سبک زندگی مردم این مناطق را در جهت مثبت دگرگون می کند.
    کلیدواژگان: گردشگری کشاورزی، سبک زندگی، معیشت پایدار، مناطق روستایی، خراسان جنوبی