فهرست مطالب

دانش انتظامی خراسان جنوبی - پیاپی 1 (شهریور 1391)

نشریه دانش انتظامی خراسان جنوبی
پیاپی 1 (شهریور 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رقیه فرهادپور، زهرا رجب پور، احمد خامسان صفحه 27
    احساس امنیت لازمه حیات زندگی انسان هاست. این احساس ناشی از تجربه های مستقیم و غیرمستقیم افراد از شرایط و اوضاع محیط پیرامونی است و افراد مختلف به صورت های گوناگون آن را تجربه می کنند. بر این اساس هدف این پژوهش، بررسی ادراک شهروندان استان خراسان جنوبی از مفهوم امنیت بوده است. روش پژوهش توصیفی- پیمایشی است. نمونه مورد پژوهش 541 شهروند استان خراسان جنوبی (235 مرد و 306 زن)، به روش نمونه گیری غیراحتمالی از نوع اتفاقی انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده، پرسش نامه محقق ساخته امنیت بود. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، نمودار، دامنه نمرات)، و آمار استنباطی (آزمون های خی دو و t) استفاده شد. یافته ها نشان داد که، میزان امنیت از دیدگاه شهروندان به صورت کلی متوسط اما میزان امنیت خرده مقیاس های مالی، اجتماعی و روانی متوسط و میزان امنیت خرده مقیاس های جانی، سیاسی و حقوقی بالا و همچنین بین میزان امنیت بر اساس جنسیت و سن تفاوت معنادار بود.
    کلیدواژگان: احساس امنیت، امنیت مالی، امنیت جانی، امنیت اجتماعی، امنیت سیاسی، امنیت روانی
  • رستم صابری فر صفحه 47
    هدف این پژوهش بررسی عوامل اثرگذار در افزایش رفتارهای مشارکت جویانه در تامین امنیت مناطق حاشیه نشین شهر بیرجند است. این پژوهش یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است و نمونه مورد مطالعه 271 سرپرست خانوار (10 درصد از خانوارهای ساکن در این بخش) بوده است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه چندقسمتی شامل اطلاعات جمعیتی، متغیرهای اعتماد به توانمندی های فردی، وضعیت پذیرش رفتارهای مشارکت جویانه و شرایط محلی و سوالات مرتبط با مشارکت اجتماعی شهروندان بوده است و داده ها با نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شده اند. نتایج نشان می دهد که 18 درصد از نمونه ها هم اکنون دارای مشارکت اجتماعی هستند. 43 درصد از نمونه ها نمره مربوط به وضعیت پذیرش نهادهای رسمی را مناسب قلمداد نموده اند و 80 درصد از آن ها موانع مربوط به شرایط محلی را در راه حضور در فعالیت های اجتماعی و عمرانی یادآور شده اند. این شرایط باعث شده است که افراد به دلیل ترس از متهم شدن به انجام رفتارهای غیرصادقانه، تمایل چندانی برای مشارکت از خود نشان ندهند. در این مطالعه، مشخص شد که سن، سطح تحصیلات، طول مدت اقامت در محله، پذیرش نهادهای رسمی و شرایط محلی، 2/44 درصد از پراکندگی مشاهده شده در رفتار شهروندان را توضیح می دهند. در بین این متغیرها، اثر شرایط محله ای و اعتماد به توانمندی های فردی برای حضور در عرصه های اجتماعی و مشارکت فعال، بیشتر بوده است. بر این اساس، می توان عنوان داشت که اعتماد به توانمندی های فردی و پذیرش نهادهای رسمی و شرایط محلی می تواند میزان مشارکت در فعالیت های مرتبط با بهسازی و عمران مناطق حاشیه نشین را متحول نماید.
    کلیدواژگان: حاشیه نشینی، مشارکت شهروندان، نهادهای رسمی، شرایط محلی، حاشیه نشینی شهر بیرجند
  • مجید مداح صفحه 63
    فرار مالیاتی ناشی از قاچاق کالاموجب کاهش درآمدهای دولت می شود و بر مکانیسم تخصیص منابع و امکانات اقتصادی اثر نامطلوبی دارد. در قاچاق، کالا به طور پنهان و به دور از مقررات و نظارت های دولتی وارد کشور می شود که از این جهت در آمارهای رسمی ثبت نمی شود و اطلاعاتی از آن در دست نیست که این مسئله باعث کارایی پایین دولت در برنامه ریزی های اقتصادی می شود. در این مقاله با استفاده از روش باگواتی شکاف تجاری میان ایران و 12 شریک مهم تجاری در گروه های کالایی پارچه و پوشاک بر اساس طبقه بندی سیستم هماهنگ (HS) در سال های 2007 و 2008 اندازه گیری شده است. نتایج حاصل از مقایسه آمار صادرات گزارش شده 10 گروه کالایی پارچه و پوشاک از طرف شرکای تجاری ایران و واردات گزارش شده همین کالاها از سوی ایران بیانگر واردات گزارش نشده یا قاچاق است که شاخص نمایانگر فرار مالیاتی در داده های تجاری ایران می باشد. بیشترین شکاف تجاری به گروه کالایی لباس و متفرعات لباس، غیرکشباف و غیرقلاب بافی اختصاص دارد که مشمول بیشترین نرخ تعرفه وارداتی است. در مورد تمامی گروه های کالایی پارچه و لباس نرخ تعرفه بیش از متوسط نرخ تعرفه بر کالاهای وارداتی است. همچنین بیشترین نسبت قاچاق به واردات گزارش شده عمدتا به کالاهایی اختصاص دارد که دارای بالاترین نسبت نرخ تعرفه به متوسط نرخ تعرفه کالاهای وارداتی هستند که بر این اساس بالابودن تعرفه به عنوان یکی از دلایل قاچاق پارچه و پوشاک به کشور است.
    کلیدواژگان: اختلاف تجاری، واردات غیر قانونی، قاچاق، پارچه و پوشاک، نرخ تعرفه، فرار مالیاتی
  • مهرداد سلامی، زهرا زهری، علی اشرفی صفحه 75
    این پژوهش از نظر روش شناسی تحلیلی - تطبیقی و از نظر هدف، کاربردی است. جامعه آماری تعریف شده کلیه سرقت های به وقوع پیوسته در شهر بیرجند برای یک دوره زمانی 18 ماهه شامل 2530 فقره انواع سرقت می باشد. رشد 5/2 برابری تعداد پرونده های سرقت در طول یک سال و قرار گرفتن این جرم در رتبه دوم فراوانی جرایم شهرستان بیرجند، از دلایل انتخاب این مطالعه موردی بوده است. جهت گردآوری اطلاعات از روش اسنادی استفاده شده و در راستای شناخت و تحلیل الگوی حاکم بر توزیع جرایم سرقت در محدوده گره ها، از مدل نزدیکی و آزمون تراکم کرنل استفاده شده است؛ و در نهایت تحلیل های صورت گرفته بر روی نقشه هایی با مقیاس 20000/1 ارائه گردیده است. هدف پژوهش، بررسی ارتباط عوامل سازنده سیمای شهر و خصوصا عامل گره ها با الگوی وقوع جرایم انتخاب و در این راستا از مفهوم گره در دو حوزه گره های ترافیکی و گره های جمعیتی تعریف عملیاتی به عمل آمده است. نتایج پژوهش نشان می دهد نزدیک به 65 درصد از کل جرایم سرقت شهر بیرجند، در محدوده گره ها به وقوع پیوسته، که از این مقدار 35 درصد در محدوده گره های ترافیکی و 30 درصد در محدوده سایر گره ها رخ داده است. در خصوص گره های ترافیکی، فاصله 100 تا 200 متری از مرکز گره، بیشترین میزان وقوع جرم سرقت را به خود اختصاص داده است. در جمع بندی پژوهش باید گفت، مطابق نظریه فعالیت روزمره، مجرمین در حین زندگی روزمره خود دست به بزهکاری می زنند و فعالیت های مجرمانه خود را در محل گره های کار و تفریح و همچنین مهمترین گره های ترافیکی مسیر دسترسی به این مناطق انجام می دهند. بنابراین پلیس با کنترل میادین، تقاطع ها و گره های جمعیتی می تواند در پیشگیری از وقوع جرم سرقت گام اساسی بردارد.
    کلیدواژگان: گره ها، GIS، سرقت، بیرجند
  • حجت الله صادقی، محمد حاصلی مقدم صفحه 95
    مرزها در طول تاریخ به عنوان پدیده ای دائمی در جغرافیای سیاسی و نظامی مورد توجه بوده اند لذا امروزه نیز با توجه به تحولات گوناگون در زمینه های مختلف از جمله فناوری ارتباطات، برنامه ریزی و اداره شهرهای مرزی مهم و ضروری می باشند. یکی از ابعاد مهم در زمینه مطالعه شهرستان های مرزی چگونگی مکان یابی مراکز شهری و به دنبال آن طراحی سایت های اداری آن ها به عنوان مغز سیستم شهری می باشد، که نوع مکان یابی آن ها به لحاظ پراکندگی، در زمان بحران و جنگ می تواند بسیار مهم و حیاتی عمل کند. هدف این پژوهش، بررسی وضعیت کلی استقرار مراکز شهری و سایت های اداری شهرستان های مرزی استان خراسان جنوبی با توجه به موقعیت منطقه از طریق سیستم اطلاعات جغرافیایی می باشد. بر اساس دیدگاه برنامه ریزی پدافند، اطلاعات لازم نسبت به مکان یابی این سایت های ادرای در شهرستان های مرزی نهبندان، سربیشه، درمیان و قائنات در استان خراسان جنوبی جمع آوری گردید؛ و اطلاعات به دست آمده در محیط (Arc GIS) از جهت تابع فاصله (distance)، تابع مساحت (area)، مشخص کردن شهرهای مورد نظر از نظر مکان یابی سایت های اداری (location) از دو دیدگاه مکان یابی براساس برنامه ریزی شهری و پدافند تجزیه و تحلیل شد. نتایج کلی نشان داد از نظر درجه فشردگی سکونتگاه ها و اینتراکشن جمعیت و فاصله، نوع مکان یابی کلی مراکز شهری در شهرستان های مورد مطالعه مناسب و مطابق با وضعیت مرزی آن ها از نظر فاصله، مساحت و تراکم می باشد. لیکن به لحاظ قرارگیری سایت های اداری بر اساس دیدگاه ژئولوپلیتیکی و پدافند غیرعامل باید مورد توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: مکان یابی، پدافند عامل، سیستم اطلاعات جغرافیایی، شهرستان های مرزی، خراسان جنوبی
  • ارسلان رحمن نژاد، ثریا رحمانی، حلیمه ابراهیمی صفحه 113
    افزایش پدیده قاچاق و تاثیر مخرب آن در امر تولید، تجارت قانونی، سرمایه گذاری و اشتغال خطر جدی و بزرگی است که باید با جدیت تمام با آن مبارزه کرد و همه دستگاه هایی که به نحوی می توانند در این امر دخیل باشند، موظف اند سهم خود را در این مبارزه ایفا کنند. روش پژوهش در این مطالعه توصیفی-پیمایشی است که جزء مطالعات زمینه یابی می باشد. جامعه آماری این پژوهش مردان متاهل و مجردی هستند که در شهرستان پیرانشهر و حومه زندگی می کنند تا علل و عوامل قاچاق و انگیزه های اقدام به قاچاق در میان آنان ارزیابی شود. گروه نمونه 100 نفر از مردان متاهل و مجرد و عده محدودی از زنان (18 نفر) که به این کار اشتغال دارند، می باشند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسش نامه می باشد و بر اساس مقیاس لیکرت ساخته شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از) استفاده شده است. یافته های به دست آمده از این پژوهش نشان داده اند بین ایجاد زمینه های اشتغال زایی و کاهش شغل های قاچاق رابطه معناداری وجود دارد. بین عدم آگاهی از مضرات انجام شغل های قاچاق و ضربه بر پیکره اقتصاد ملی و افزایش قاچاق در بین جوانان رابطه وجود دارد. بین محرومیت و وضعیت اقتصادی-اجتماعی افراد و انجام شغل قاچاق رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: قاچاق کالا، اشتغال، اقتصاد ملی، محرومیت، وضعیت اقتصادی و اجتماعی
|
  • R. Farhadpour (M.A.), Z. Rajabpour (M.A.), A. Khamesan Page 27
    To feel secure is a vital necessity in human's life. It comes from direct and indirect experiences one may obtain from one's environmental situations and conditions which are different for different individuals. Accordingly, this paper aims at studying the perception of security among the citizens of South Khorassan. The methodology is descriptive-measurement. The sample consists of 541 citizens (234 men and 306 women) chosen randomly and a researcher-made questionnaire is used to gather data. Descriptive statistics (frequencies, median, mean, standard deviation) and inferential) are used to analyze data. The results show that the rate of security in general is average; the rate of security for financial, social, and psychological subscales is average; and the rate of security for life, political, and payment subscales is high. There is also a significant difference on the rate of security according to age and gender among the citizens.
    Keywords: Security, Financial security, Life security, Social security, Political security, Psychological security
  • R. Saberifar Page 47
    The following survey is done to answer the question, “What are the effective factors in increasing of participation-seeking behaviors in providing security of marginal areas of Birjand?” This survey is a descriptive-analytic study and studies 271 householders (10 percent of inhabitants in the area). The means for collecting data: a multi-section questionnaire, including population information, variables of individual capabilitie's confidence, acceptance condition of participation-seeking behaviors, local conditions, and questions about social participation of citizens. Then the data was analyzed by SPSS. The results show: 18 percent of samples concern social participation right now; 43 percent believe the score of acceptance condition of formal organizations as proper; and 80 percent mentioned the local condition of their appearance in social and constructional activities as barriers. This condition prevents the people from not making themselves to participate, for scaring of being accused of doing dishonest behaviors. It is distinguished in this study that age, level of education, the residence duration in the neighborhood, acceptance of formal organizations, and local condition describe 44.2 percent of observed deviation in citizens’ behavior among which local condition factor and confidence to individual capabilities factor for appearance in social fields and active participation were more effective than the other variables. Accordingly, it can be claimed that confidence in individual capabilities, acceptance of formal organizations, and local condition can change the amount of participation in activities of reconstruction and construction of marginal areas.
    Keywords: Marginalization, Participation of Citizens, Formal Organizations, Local Condition, Marginalization of Birjand
  • M. Maddah Page 63
    Tax evasion due to smuggling will reduce government revenues. Also, it has undesirable influence on recourse allocation. In smuggling, goods are imported into the country clandestinely without paying the tax. Moreover, smuggling is not reported in formal statistics because it is hidden and is done illegally. Smuggling causes low efficiency of government in economical programming. This paper measures the gap between Iran and its 12 major trading partners in group of cloth and textile, using Bhagwati method at the two- digit HS level in 2007 and 2008. The results indicate that there is a difference in trading data between Iran and its partners in 10 groups of cloth and textile; which confirms smuggling or existence of tax evasion in Iran trade data. There is also a positive relation between trade gap and tariff rate; the most of which relates to the group of apparel, accessories, knit or crochet. At the same time, these goods have the most tariff rates among various good groups. Also, for goods with the most ratio of smuggling to reported import there is the most ratio of tariff rate to average of import goods. These findings indicate that high tariff rate is one of the effective factors on smuggling of cloth and textile into country. In fact, there is a positive relation between tariff rates and smuggling.
    Keywords: Trade difference, Illegal import, Smuggling, Cloth, textile, Tariff rate, Tax evasion
  • M. Salami (M.A.), Z. Zahri (M.A.), A. Ashrafi (M.A.) Page 75
    The methodology of this study is analytical – adaptive; and application from its target point of view. The defined population is all robberies occurred in Birjand during a period of 18 months; including 2530 cases of theft. The growth of 2.5 times in the number of theft cases in one year, and obtaining the second position among the crimes of Birjand, are the main reasons for choosing this case study. The method used to collect data is documentary; and in order to identify and analyze the pattern of theft distribution of nodes, in the range of offenses, close models and kernel density test is used. Finally, analyses are shown on maps with the scale of 1/20000. It is meant to show the relation between creative patterns of city appearance, especially the pattern of crimes, with the nodes, by using the concept of nodes in two different aspects of the population nodes and the traffic nodes. The results show that nearly 65 percent of all thefts in Birjand occur in the nodes neighboring, 35 percent of which in the area of traffic nodes and 30 percent in the area of other nodes. The nodes 100 and 200 m from the center is dedicated to the highest rate of robbery. To sum it up, according to everyday activity theory, crime offenders perform their crimes during their daily lives and in their own business, leisure and traffic nods. So the police can take basic steps to prevent robbery by controlling intersections and populated nodes.
    Keywords: Node, GIS, theft, Birjand
  • H. Sadeghi (M.A.), M. Haseli Moghaddam (M.A.) Page 95
    Borders have always been considered as a permanent phenomenon in political and military geography throughout the history. So they are of great importance nowadays due to developments in various areas including communication, planning and management of border cities. One important consideration in studying border cities is the way of locating downtowns and consequently planning for official sites as the major parts of urban systems, whose disperse positioning would be of vital importance during times of crisis and wars. The purpose of this paper is to study the general condition of positioning downtowns and official sites in border cities in South Khorasan. The necessary information to locate the sites in border cities of Nehbandan, Sarbishe, Darmiyan and Qaenat are gathered from defensive point of view. The obtained information in environmental analysis (Arc GIS), from distance (distance) and area (area) functions, to specify the very cities for locating official sites (location) is discussed and analyzed according to defense and urban planning. The overall results showed that positioning downtowns in studied cities from the viewpoint of density of residence and the interaction between population and distance is appropriate and consistent with border situation of the environment according to distance, area, and density. Yet the positioning of downtowns should be reconsidered according to geopolitics and non-operative defense.
    Keywords: Location, Operative Defense, Geographical information system, Border cities, South Khorassan
  • A.Rahmannejad (M.A.), S. Rahmani (M.A.), H. Ebrahimi (M.A.) Page 113
    Increasing Phenomenon of smuggling and its devastating effects on production, legal trade, investment, and employment is such a major danger which needs serious attention. It must be a serious concern for all involving more or less. The method used here is descriptive measurement. The population of the research was married and single men living in the city and suburbs of Piranshahr to find the causes of smuggling. The sample consists of 100 married and single men and a small group of women (n =18) who are engaged in this work. A questionnaire based on Likert scale is used for the study. Descriptive statistics (frequencies, median, mean, standard deviation) and inferential statistics chi test 2 () are used to analyze data. The results show that there is a significant relationship between job creations and reducing smuggling; there is a relationship between lack of knowledge of negative points of smuggling and its impact on national- economical corpus and the increase of youth interest in smuggling; there is a significant relationship between deprivation and socioeconomic status.
    Keywords: Smuggling, Employment, National economy, Deprivation, Social, economical status