فهرست مطالب

مجله برخط دانش روان شناختی
پیاپی 1 (خرداد 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/15
  • تعداد عناوین: 4
|
  • رضا فضلعلی زاده، احمد آقازاده، قدسی احقر صفحه 7
    هدف این پژوهش شناسایی و مقایسه ویژگی های موسسات آموزش عالی از راه دور در کشورهای انگلستان، هند و ایران بوده است. در این پژوهش شباهتها و تفاوتهای ویژگی های موسسات آموزش عالی از راه دور در کشورهای مذکور به منظور بهبود بخشیدن نظام آموزش از راه دور در ایران بررسی و مقایسه شده است. بر این اساس نوع مطالعه این پژوهش، تطبیقی- توصیفی و روش آن توصیفی-تشریحی مبتنی بر تجزیه و تحلیل مقایسه ای، مطابق روش و مراحل چهارگانه برودی می باشد. اطلاعات مورد نیاز برای پاسخگویی به پرسشها از طریق اسناد و مدارک کتابخانه ای و گزارشهای تحقیقی و جستجو در شبکه جهانی اینترنت مرتبط و سایتهای وزارت تحقیقات و آموزش عالی کشورهای مورد مطالعه، گردآوری شده است. نتایج نشان میدهد که استفاده از تجربیات کشورهای موفق و بومی سازی این تجربیات و ترسیم چشم انداز آموزش عالی از راه دور، برای بالا بردن قدرت انتخاب فراگیران، ارتقای جامعیت و ابتکار عمل و توان اثرگذاری نظام آموزش از راه دور در کشورمان به کار آید.
    کلیدواژگان: آموزش از راه دور، تطبیق، موسسات آموزش عالی، برنامه درسی
  • زهرا رجب پور، سعید فرمانی، حبیب امانی صفحه 21
    تعلل ورزی یکی از مشکلات شایع رفتاری در بسیاری از افراد به ویژه در دانش آموزان و دانشجویان است. فقدان دانش لازم در مورد مفهوم، علل و عوامل پیدایی آن، پیامدهای جبران ناپذیری برای افراد و نظام های آموزشی در بر خواهد داشت. بر این اساس هدف این پژوهش مطالعه مفهوم، علل و عوامل پیدایی و پیامدهای پدیده تعلل ورزی می باشد. روش پژوهش از نوع مطالعه توصیفی- کتابخانه ای بوده و مطالب عمدتا از طریق مرور پیشینه های نظری گردآوری شده است. در پایان با توجه به مباحث بیان شده، برای مقابله با مسئله تعلل ورزی راه کارها و پیشنهادهایی ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: تعلل ورزی، مشکلات رفتاری، نظام آموزشی
  • سولومون ماکولا، هنریت برگ ترجمه: لیلا طالبزاده شوشتری، احمد خامسان صفحه 33

    مقدمه مترجمانیکی از مهمترین پرسشهای مطرح برای انسان، پرسش درباره «معنای زندگی» (Meaning of life) است. روانشناسان با رویکردهای متفاوت به موضوع معنا در زندگی نگریسته اند. اریک فروم (Fromm) (1947)، به عنوان یکی از پیشگامان این موضوع، یکی از مهمترین نیازهای انسان را «نیاز به جهت گیری» و جستجوی معنا و هدف در زندگی میداند. آلپورت (Alport) (1961)، معتقد است مهم ترین مرحله در هویت یابی، تعریف هدف و آرمان زندگی است. یونگ (Jung) (1961)، هدف زندگی را پیدا کردن جایگاهی در جهان می داند. آدلر (Adler) (1931) نیز معنای زندگی را به عنوان تلاش برای رسیدن به کمال تعریف می نماید. یکی از رویکردهای مطرح در حوزه روان درمانی دیدگاه فرانکل (Frankl) است که امروزه به مکتب سوم رواندرمانی و اصطلاحا لوگوتراپی (Logotherapy) یا «معنا درمان» معروف می باشد. مبانی نظریه فرانکل بر پایه مفاهیم توجه به معنویت انسان، آزادی، مسئولیت، سرنوشت، رنج، لذت، عشق و کار استوار است. در این نوع درمان فرض می شود که زندگی معنایی بی قید و شرط دارد و معنا را هرکسی و در هر شرایطی میتواند بیابد و درمانگر سعی در تغییر نگرش فرد بیمار به علائم بیماری و پرورش انسانی مسئول دارد که افکار، احساسات و منطق خود را میپذیرد.
    امروزه شواهد پژوهشی کافی مبنی بر آثار مثبت معنادار بودن زندگی بر سلامت جسم و روان وجود دارد و معنای زندگی به عنوان یک متغیر مثبت، یک شاخص شخصیت سالم و یک تسهیل کننده سازگاری مورد توجه است. مطالعات مختلف اهمیت معنادار بودن زندگی را در بهداشت روان و بهزیستی نشان داده اند و از داشتن معنا به عنوان یک سپر دفاعی در برابر آسیبهای روانی و جسمانی از جمله افسردگی و پیشگیری از خودکشی، مصرف مواد مخدر و بروز رفتارهای پرخاشگرانه یاد شده است. یکی از سوال هایی که در این زمینه مد نظر پژوهشگران قرار گرفته است چگونگی رشد معنا در زندگی است. سولومون ماکولا و هنریت برگ (Solomon Makola & Henriette Van den Berg) در سال 2009 در مقالهای با عنوان «رشد احساس معنا در کودکان» این موضوع را مورد بررسی قرار دادهاند. در این مقاله نقش والدین، مربیان و مشاوران در رشد احساس معنا مورد توجه قرار گرفته است و والدین به عنوان کسانی که نقش اساسی در رشد معنا در زندگی کودکان برعهده دارند معرفی شده اند. در نظر گرفتن این واقعیت در سبک های فرزند پروری والدین تاثیر مثبت دارد. همچنین مربیان و مشاوران که نقش ثانوی را در رشد معنا در کودکان بر عهده دارند، میتوانند ساخت معنا در زندگی را به شکلی موثر به کار ببرند. نویسندگان مقاله معتقدند ساخت معنا در زندگی فقط برای استفاده درمانگران نیست و میتواند توسط همه مردم از جمله دانشآموزان و در همه شرایط به کار برده شود. این مقاله برای علاقه مندان به پژوهش در زمینه معنا در زندگی ایده های نوینی در بر داشته و از آن جایی که در متون فارسی مطلبی که به رشد احساس معنا در کودکان پرداخته باشد یافت نشد، ترجمه مقاله برای پژوهشگران و علاقهمندان به مباحث روانشناسی رشد و روانشناسی تربیتی مفید به نظر می رسد.

  • جواد امانی، هیمن خضری آذر، حجت محمودی صفحه 41
    رویکرد (PLS) یا حداقل مجذورات جزئی، به عنوان نسل دوم روش های مدل یابی معادلات ساختاری افق های نوینی را به روی محققان علوم رفتاری گشوده است. این رویکرد به علت وابستگی کمتر به اندازه نمونه، سطح سنجش متغیرها، نرمال بودن توزیع و استفاده از ابزارهای جا افتاده، رویکردی مناسب برای پژوهشگران کشورمان به نظر می رسد. زیرا موارد بالا از جمله مشکلاتی هستند که این پژوهشگران با آن مواجه اند. از طرف دیگر ماهیت اکتشافی این رویکرد به پژوهشگران در کشف و توسعه تئوری های مبتنی بر فرهنگ ایرانی یاری می رساند. در این مقاله به صورت ساده به معرفی و بررسی معایب و محاسن این رویکرد پرداخته شده و نحوه آزمون و تفسیر نتایج مدل های آزمون شده با این رویکرد مورد بررسی قرار گرفته است. در نهایت به صورت خلاصه به معرفی نرم افزارهای موجود در زمینه مدل یابی معادلات ساختاری به روش (PLS) پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: مدلیابی معادلات ساختاری، حداقل مجذورات جزئی، سطح سنجش متغیرها، نرمال بودن توزیع