فهرست مطالب

فرهنگ در دانشگاه اسلامی - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 14، بهار 1394)

فصلنامه فرهنگ در دانشگاه اسلامی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 14، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بهرام جوکار، فاطمه کمالی صفحات 3-20
    هدف
    با توجه به ارتباط معنویت با اخلاق، هدف این پژوهش، پیش بینی هیجانات اخلاقی بر اساس ابعاد معنویت بود.
    روش
    روش این پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. شرکت کنندگان پژوهش 388 دانشجوی دختر (228) و پسر (160) مقطع کارشناسی دانشگاه شیراز بودند که به شیوه خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات، از دو مقیاس معنویت فراگیر میوز- بورک و مقیاس آمادگی شرم و گناه کوهن، وولف، پانتر و اینسکو استفاده شد. برای تعیین پایایی پرسشنامه ها از روش آلفای کرونباخ و برای احراز روایی مقیاسها از روش تحلیل عوامل استفاده شد. شواهد، موید پایایی و روایی مطلوب مقیاس ها بود.
    یافته ها
    از میان ابعاد معنویت، بعد پیوند با دیگران، پیش بینی کننده معنادار و منفی هیجان شرم بود. ابعاد تعالی، احساس معنا و هدفمندی و آرامش درونی، پیش بینی کننده های احساس شرم نبودند. در مورد احساس گناه، بعد تعالی، پیوند با دیگران و احساس معنا و هدفمندی به صورت مثبت و معنادار و بعد آرامش درونی به شکل منفی و معنادار، پیش بینی کننده های احساس گناه بودند.
    نتیجه گیری
    در مجموع نتایج حاکی از آن بود که معنویت، احساس گناه را به صورت مثبت و احساس شرم را به صورت منفی پیش بینی می کند.
    کلیدواژگان: احساس شرم، احساس گناه، معنویت، دانشجویان
  • منصور بیرامی، عذرا محمدپناه اردکان، پریا فاروقی، مهدی قانعی صفحات 21-36
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی اضطراب مرگ بر اساس هوش معنوی دانشجویان دانشگاه و طلبه های حوزه علمیه شهرستان اردکان و میبد انجام یافته است.
    روش
    در این تحقیق، نمونه ای 188 نفره شامل 89 نفر دانشجوی کارشناسی و 99 نفر طلبه حوزه علمیه با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. سپس از آزمودنی ها خواسته شد که مقیاس هوش معنوی و اضطراب مرگ را تکمیل کنند.
    یافته ها
    یافته های تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که بالا بودن توانایی مقابله با مشکلات(زیرمقیاس هوش معنوی) نشانگر میزان پایین اضطراب مرگ در افراد است. نتایج حاصل از رگرسیون لوجستیک نیز نشان داد که توانایی مقابله با مشکلات، پرداختن به سجایای اخلاقی و خودآگاهی، عوامل مناسبی در پیش بینی عضویت گروهی افراد برای دانشگاه و حوزه علمیه اند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که مردان گرایش بیشتری به حضور در حوزه علمیه دارند.
    کلیدواژگان: اضطراب مرگ، هوش معنوی، دانشجو، طلبه حوزه علمیه
  • داود رنجبران صفحات 37-54
    هدف
    تحقیق حاضر به منظور شناخت نقش تشکل های دانشجویی در مهندسی فرهنگی از نگاه دانشجویان دانشگاه تهران انجام و در آن از نظریه های شاین، هافسد، پارسونز و غیره... استفاده شده است.
    روش
    روش این تحقیق مبتنی بر روش های مطالعه اسنادی و توصیفی- تحلیلی با استفاده از روش پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق، دانشجویان دختر و پسر دانشگاه تهران می باشد. تعداد 500 نفر با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی ساده در پژوهش انتخاب شده است.
    یافته ها
    1. بین توانایی تشکل های دانشجویی در تاثیرگذاری مهندسی فرهنگی و تاثیرگذاری واقعی آنها در دانشگاه تفاوت وجود دارد. 2. بین توانایی تشکل های دانشجویی در تاثیرگذاری مهندسی فرهنگی در بعد فرهنگی و تاثیرگذاری واقعی آنها در دانشگاه تفاوت وجود دارد. 3. بین توانایی تشکل های دانشجویی در تاثیرگذاری مهندسی فرهنگی در بعد اجتماعی و تاثیرگذاری واقعی آنها در دانشگاه تفاوت دارد. 4. بین توانایی تشکل های دانشجویی در تاثیرگذاری مهندسی فرهنگی در بعد سیاسی و تاثیرگذاری واقعی آنها در دانشگاه تفاوت وجود دارد.
    نتیجه گیری
    به هر میزان توانایی بالقوه تشکل های دانشجویی به توانایی بالفعل تبدیل شود، می توان شاهد تاثیر بیشتر این تشکل در مهندسی فرهنگی بود. تشکل های دانشجویی می توانند تاثیر زیادی در مهندسی فرهنگی در دانشگاه داشته باشند. هر چند فعلا سهم آنها در مهندسی فرهنگی کم است، ولی می توان با یک برنامه ریزی منسجم و هدفدار در آینده، شاهد تاثیر بیشتر آنها در عرصه فرهنگی دانشگاه بود.
    کلیدواژگان: تشکل های سیاسی، مهندسی فرهنگی، فرهنگ، تفکر مهندسی، ابعاد مهندسی فرهنگی
  • حسین شیبانی، محمد نریمانی، جعفر محرمی صفحات 55-76
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه ای جهت گیری مذهبی با صفات شخصیتی در دانشجویان دانشگاه آزاد و پیام نور شهرستان دامغان انجام شده است.
    روش
    روش پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه آماریپژوهش عبارتند از کلیه دانشجویان دختر و پسر دانشگاه آزاد و پیام نور دامغان که در سال تحصیلی 93-1392 به تحصیل اشتغال داشتند. نمونه آماری شامل 250 نفر بود که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. آزمون جهت گیری مذهبی و آزمون شخصیت نئو به عنوان ابزار تحقیق مورد استفاده قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج آزمون تی نشان دادکه بین دو جنس، به لحاظ سازه مذهب مندی تفاوت معناداری وجود ندارد. همچنین بین دو دانشگاه، از نظر مذهبی بودن افراد نیز تفاوتی یافت نشد. ضریب همبستگی پیرسون نشان داد بین مذهب مندی و رگه شخصیتی روان آزردگی همبستگی منفی و بین سازه مذهب مندی و رگه های شخصیتی برون گرایی، وظیفه شناسی و توافق همبستگی مثبت وجود دارد. دیگر یافته ها حاکی از آن است که بین مذهب مندی و صفت انعطاف پذیری دانشجویان همبستگی معنادار وجود ندارد. در این مطالعه، صفت شخصیتی وظیفه شناسی به عنوان بهترین متغیر پیش بینی کننده برای مذهب به حساب آمد.
    نتیجه گیری
    میزان مذهبی بودن دانشجویان با جنسیت و نوع دانشگاه رابطه ای ندارد. همچنین، افرادی که مذهبی ترند، برون گراتر، وظیفه شناس تر و از بهداشت روانی بالاتری برخوردارند.
    کلیدواژگان: جهت گیری مذهبی، روان آزردگی، برون گرایی، وظیفه شناسی، توافق، انعطاف پذیری
  • رضا علی نوروزی، کمال نصرتی هشی، مصطفی حاتمی، زهره متقی صفحات 77-100
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین جو دانشگاه و ابعاد آن با انگیزش تحصیلی دانشجویان دانشگاه اصفهان انجام شده است.
    روش
    شیوه گردآوری داده ها توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری این پیمایش 13281 نفر از دانشجویان دانشگاه اصفهان است که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی و فرمول حجم نمونه کوکران، تعداد 373 نفر از آنها به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد شده و محقق ساخته استفاده و سپس روایی محتوایی پرسشنامه محقق ساخته توسط کارشناسان مربوط تایید و پایایی کل پرسشنامه نیز به روش آلفای کرونباخ 87/ 0 محاسبه شد. برای تحلیل داده ها نیز از نرم افزار SPSS20 استفاده شد.
    یافته ها
    به طور کلی بین جو دانشگاه و انگیزش تحصیلی دانشجویان رابطه مثبت وجود دارد. همچنین در بررسی ارتباط بین مولفه های جو دانشگاه با انگیزش تحصیلی دانشجویان، نتایج حاکی از وجود رابطه مستقیم است.
    نتیجه گیری
    هرچه جو ارتباطی، مشارکتی، دانش جومحوری و معنوی دانشگاه بالا باشد، انگیزش تحصیلی دانشجویان بالاتر خواهد رفت.
    کلیدواژگان: جو دانشگاه، انگیزش تحصیلی دانشجویان، ارتباطات، مشارکت، دانشجومحوری، معنویت
  • حمید رحیمی، سید احمد مدنی، آسیه محمدیان صفحات 101-126
    هدف
    بررسی رابطه بین هوش اخلاقی و سرمایه اجتماعی با میزان مسئولیت پذیری دانشجویان.
    روش
    نوع پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر اجرا، توصیفی همبستگی است. جامعه آماری پژوهش، کلیه دانشجویان دانشگاه کاشان در سال تحصیلی 94-1393 به تعداد 7132 نفر می باشد که با استفاده از جدول مورگان، 364 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به دست آمد.ابزار گردآوری اطلاعات در این تحقیق، پرسشنامه هوش اخلاقی در قالب 40 گویه در سه مولفه(راستگویی، بخشش و دلسوزی)، پرسشنامه سرمایه اجتماعی در قالب 24 سوال در چهار مولفه(مشارکت، انسجام، تعلق و اعتماد اجتماعی) و پرسشنامه مسئولیت پذیری در قالب 42 سوال در پنج مولفه(خودمدیریتی، امانتداری، وظیفه شناسی، سازمان یافتگی و پیشرفت گرایی) بود. روایی محتوایی و سازه پرسشنامه ها مورد تایید قرار گرفت. پایایی پرسشنامه هوش اخلاقی 83/ 0، سرمایه اجتماعی 87/ 0 و مسئولیت پذیری 91/ 0 برآورد شد. تحلیل داده ها در سطح توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار SPSS و Amos انجام گرفت.
    یافته ها
    میانگین هر یک از مولفه های هوش اخلاقی، سرمایه اجتماعی و مسئولیت پذیری، از میانگین نظری(3) بیشتر است. بین هوش اخلاقی و سرمایه اجتماعی با مسئولیت پذیری دانشجویان رابطه مثبت و معنادار وجود دارد.
    نتیجه گیری
    تلاش در جهت معرفی و شناسایی جایگاه هوش اخلاقی و سرمایه اجتماعی در رشد و پرورش مسئولیت پذیری دانشجویان و نقش آن در آینده زندگی تحصیلی و شغلی آنها دارای اهمیت قابل توجهی است.
    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، سرمایه اجتماعی، مسئولیت پذیری، دانشگاه، دانشجو
  • علیرضا زرگر، زهرا نفر صفحات 127-150
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی الگوی مطلوب فرهنگ سیاسی امام خمینی با محوریت سوالات تحقیق بود.
    روش
    روش انجام پژوهش، توصیفی از نوع مطالعه تحلیل اسنادی و کتابخانه ای بوده است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاکی از آن است که مهم ترین مولفه های الگوی مطلوب فرهنگ و فرهنگ سیاسی دانشجویی عبارتند از: تهذیب نفس، فعالیت سالم در امور سیاسی و داشتن تقوای سیاسی، عدم وابستگی و فرهنگ مستقل، وحدت دانشجو با روحانی، مبارزه علیه استعمار، اصلاح فکری دانشجویی، جلوگیری از انحراف در دانشگاه، اتحاد گروه های دانشجویی و تشکیل گروه فراگیر ملی اسلامی، پاکسازی دانشگاه ها، شناخت اسلام و شناساندن آن، حفظ روحیه همکاری، کمک به اجرای جمهوری اسلامی واقعی و عدالت اجتماعی و تربیت اسلامی در دانشگاه ها که دانشجویان باید به آن اهتمام بورزند.
    نتیجه گیری
    به منظور داشتن جامعه صالح، سالم و مستقل، نخست باید دانشجو و دانشگاه اصلاح شده، متناسب با فرهنگ مطلوب امام خمینی(ره) و اسلام پرورش یابد تا هم بتواند جامعه را اصلاح کند و هم در روابط خارجی با فرهنگ غنی استقلالی برخورد کند تا کشورش دچار ضعف و تزلزل نشود.
    کلیدواژگان: فرهنگ، فرهنگ سیاسی، دانشجو، دانشگاه، امام خمینی(ره)
|
  • Bahram Jokar, Fatemeh Kamali* Pages 3-20
    Objectives
    The author of the study aims at analyzing the feeling of shame and sin as moral and social unconscious excitements which are two key definitions in psychology. The paper attempts to predict moral excitements based on spiritual aspects.
    Method
    The method of the research is descriptive correlative and the statistical community of the research includes 388undergraduate girls and boys at Shiraz University based on multi-stage cluster sampling method. Data collection is through spirituality scale. To determine reliability of measures, cronbach alpha coefficient was calculated and to examine validity, factor analysis method is used.
    Results
    The results of the article indicate the relationship with others as a significant predictor of shame and negative excitement but the aspects like transcendence, meaning and aim and inner tranquility are not predictors of shamefulness. there is a positive significant relationship between the relation with others, transcendence, and meaningfulness and aim as the predictors of sinful feelings. The inner tranquility predicts the feeling of sin significantly.
    Conclusion
    The authors of the present survey conclude that spirituality predicts the feeling of sinfulness positively and predicts the feeling of shamefulness negative.
    Keywords: feeling shame, feeling sinful, spirituality, university students
  • Mansour Bairami, Azra Mohammad Panah Ardakan, Paria Faroughi, Mahdi Ghanei Pages 21-36
    Objectives
    The present study aims to predict death anxiety based on spiritual intelligence of university and seminary students in Ardekan and Meybod city.
    Method
    In this study, a sample of 188 people, including 89 undergraduate and 99 seminary students were selected using convenience sampling. They were asked to complete Spiritual Scale the Questionnaire of death Anxiety.
    Results
    Multiple regression analysis showed that high ability to deal with problems (spiritual intelligence subscale) indicated low levels of death anxiety in people. The results of logistic regression showed that Ability to deal with problems, addressing ethical and self Consciousness are good factors in predicting group membership which are university or Seminary students.
    Conclusion
    The authors of the research conclude there are gender differences in the propensity of people to Seminary or universities; the findings revealed that men are more inclined to attend seminary.
    Keywords: death anxiety, spiritual intelligence, student of university, student of seminary
  • Davoud Ranjbaran Pages 37-54
    Objectives
    The present study aims at investigating the Effects of potential and practical abilities of student's societies on cultural engineering in universities from viewpoint of Tehran university students.
    Method
    The method of the article is based on document studies and descriptive-analysis with survey method. The statistical community of the research includes 500 students (girls and boys). At Tehran University and Cochran formula with simple random sampling.
    Results
    The results of the survey indicate: 1- difference between the abilities of student societies in cultural engineering effectiveness and their real effectiveness in university. 2- difference between the abilities of student societies in cultural engineering effectiveness in cultural Aspect and their real effectiveness in university.3- difference between the abilities of student societies in cultural engineering effectiveness in social Aspect and their real effectiveness in university.4- difference between the abilities of student societies in cultural engineering effectiveness in political Aspect and their real effectiveness in university.
    Conclusion
    The author of the article concludes as the rate of potential abilities of student's society's shift to practical; the effects on cultural engineering increases.
    Keywords: political societies, cultural engineering, culture, engineering thinking, cultural engineering aspects
  • Hosein Sheibani*, Mohammad Narimani, Jafar Moharami Pages 55-76
    Objectives
    The paper focuses on the relationship between the religious orientation and personality traits in Islamic Azad university and payame noor students of Damghan.
    Method
    The method is correlation and the statistical community of this study included students, (boys &girls) of Azad university and payame noor(Damghan city) in academic year 1392-93.. the sample of the research is 250 students who are selected using simple random sampling. Data Collection tool is well-arranged questionnaire. Religious orientation test and neo personality test (5 major personality factors) is used as the tools of the research.
    Results
    The results of the T test indicate no significant relationship between two sexes (men &women) in religious (faithfulness) structure (P> 0/05). There is also no difference between the two universities due to their attitude toward religion (faithfulness) (P> 0/05). Pearson correlation coefficient shows negative correlation between faithfulness and mental irritation personality (P< 0/001).there is also a positive correlation between religious (faithfulness) structure and extroversion personality traits, loyalty and agreement (P< 0/001).other results of the present research indicate no significant correlation between faithfulness and students flexibility trait. (P> 0/05).at the end of the study loyalty is proved to be the best predictor variable for faithfulness.
    Conclusion
    The authors of the article conclude: 1- there is no relationship between faithfulness of students and their sex and university.2- religious people are more extroverted, more loyal and enjoy the benefit of more mental health.
    Keywords: religious orientation, mental irritation, extroversion, loyalty, agreement, flexibility
  • Reza Ali Noroozi, Kamal Nosrati Hashi, Mostafa Hatami, Zohreh Mottaghi Pages 77-100
    Objectives
    The purpose of this study is to evaluate the relationship between university atmosphere and its influence on Isfahan university student's educational motivation.
    Method
    Data collection method is cross-correlation. The population of this measurement includes 13281 students of Isfahan University which 373 students were selected as the study sample through random sampling and sample size estimation Cochran. In order to collect data, standard questionnaire, which was made by the researcher, was used. Then, content validity of that questionnaire was verified by experts and its reliability was estimated through Cronbach Alpha 87/0. SPSS.15 was used for data analysis.
    Results
    The results indicated that generally there is a positive relationship between the university atmosphere and student's educational motivation. Moreover, in terms of evaluating the relationship between university atmosphere indexes and student's educational motivation, the results demonstrated that there is a direct relationship between each component of university atmosphere (Contact quality, cooperation quality, student-centeredness, emotional relations) and student's educational motivation.
    Conclusion
    Based on the findings of this study, the higher the level of university-related Contact quality, cooperative quality, student-centeredness, and emotional one, the higher the level of student's motivation will be.
    Keywords: university, atmosphere, student's educational motivation, relationships, cooperation, student, centered, emotions
  • Hamid Rahimi, Ahmad Madani, Asieh Mohammadian Pages 101-126
    Objectives
    The purpose of this research is to study the relationship between moral intelligence and social capital with the responsibility in students at University of Kashan.
    Method
    Research type is descriptive correlative. The statistical population consisted of 7132 student's in Universities of Kashan in academic year 2014-2015 that by Morgan table from the 7132, 364 ones were chosen by using stratified randomized sampling. Data collection tools are moral intelligence questionnaire with 40 items in 3 component (honesty, forgiveness & compassion), social capital questionnaire with 24 items in 4 components (social partnership, social integration, social belongings & social trust) and responsibility questionnaire with 42 items in 5 components (self-management, trusteeship, dutifulness, organizing & progressivism). Questionnaires content & construction validity confirmed. reliability coefficients were obtained equal to 0.83 for moral intelligence, 0.87 for social capital and 0.91 for responsibility. Data analyses were used in descriptive level (frequency, percentage, mean & standard deviation) and inferential level (t-test, pearson correlation coefficient, regression, structural equation modeling & path analysis) through Spss and Amos software’s.
    Results
    The findings of the research indicate that the average rate of moral intelligence; social capital and responsibility components are higher than theory average (3). There are positive and significant relationship between moral intelligence and social capital with responsibility.
    Conclusion
    The author of the research concludes efforts to introduce and identify the status of moral intelligence and social capital in the development of student’s responsibility and its role in the future of academic life and career is very important
    Keywords: moral intelligence, social capital, responsibility, university, students
  • Alireza Zargar, Zahra Nafar Pages 127-150
    Objectives
    The present study aims to focus on Ideal pattern of student political culture from view point of Imam Khomeini.
    Method
    The method of the research is descriptive and document analysis and library.
    Results
    The results of the article indicate the most important features of ideal culture pattern and student political culture include: self-edification, healthy activities in political fields, pietism, independence, students and clergies unity, rejecting colonization, mental purification, deviation prevention in universities, unity among students groups and establishing an integrated Islamic national group, refinement in universities, Islamic knowledge, cooperative attitude, actualizing the true Islamic republic, social justice and Islamic training.
    Conclusion
    The author of the research concludes to have an ideal university based on imam khomeni, s opinions and Islam; universities should be modified and refined.
    Keywords: culture, political culture, student, university, imam khomeini, (P.B.U.H.)