فهرست مطالب

فرهنگ در دانشگاه اسلامی - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 15، تابستان 1394)

فصلنامه فرهنگ در دانشگاه اسلامی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 15، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید مهدی شریفی، جواد جواهری* صفحات 163-182
    هدف
    هدف اصلی این پژوهش، تدوین استراتژی برای حوزه بازی های رایانه ای در ایران با رویکرد استراتژی های لازم جهت اجرا توسط نهادهای بالادستی است؛ استراتژی هایی در جهت پاسخگویی به مسائل دینی و فرهنگی موجود در این عرصه به خصوص در رابطه با اثرات فرهنگی و دینی روی قشر دانشجوی کشور به عنوان یکی از گروه های بزرگ مخاطب این صنعت.
    روش
    این پژوهش در زمره پژوهش های کاربردی بوده و از لحاظ روشی، کیفی محسوب می شود. روش های مورد استفاده در این پژوهش شامل مصاحبه با خبرگان، تکنیک دلفی، و تحلیل سوآت می شود.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش شامل آن دسته از نقاط قوت و ضعف و نیز فرصت ها و تهدیدهای صنعت بازی ایران است که در حوزه فرهنگ و دین می توانند اثرگذار باشند. در مجموع، عوامل محیطی شامل 1 نقطه قوت، 4 نقطه ضعف، 3 فرصت و 6 تهدید محیطی می شود. سپس با استفاده از تحلیل سوآت، 8 استراتژی مختلف حاصل شده که به طور کلی شامل موضوعات استعدادیابی و آموزش، تسهیل مراحل قانونی و حقوقی، بهبود سیستم توزیع، ایجاد مراکز رشد و صندوق های سرمایه گذاری ریسک پذیر می شود.
    نتیجه گیری
    همان طورکه اشاره شد، در این پژوهش 8 استراتژی حاصل شده که این استراتژی ها بایستی توسط نهادهای بالادستی اجرایی شود. این استراتژی ها در جهت تسهیل کسب و کار شرکت های بازی سازی بوده و با اجرای آن ها، کسب و کار بازی در ایران رونق گرفته و زمینه تولید بازی مناسب با فرهنگ ایرانی-اسلامی ایجاد شده و روند تاثیرگذاری منفی فرهنگی حوزه بازی را به روند مثبت تبدیل می کند.
    کلیدواژگان: بازی های رایانه ای، تاثیرگذاری دینی و فرهنگی، تدوین استراتژی، روش دلفی، قشر دانشجو
  • سمیه کوپانی*، سید محمدرضا تقوی صفحات 183-200
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر بخشی گروه درمانی معنوی مذهبی با تاکید برآموزه های اسلام بر کاهش اضطراب فراگیر دانشجویان بود.
    روش
    در این پژوهش از طرح تحقیق آزمایشی استفاده شد. 30 نفر از دانشجویان دختر به تصادف در هر یک از گروه های آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه درمانی معنوی مذهبی در طول 8 جلسه، برای گروه آزمایش اجرا شد و برای گروه کنترل، معادل آن جلسات کتاب خوانی برگزار شد. مقیاس اضطراب صفت و حالت اسپیلبرگر، به عنوان پیش آزمون و پس آزمون به کار برده شد.
    یافته ها
    تحلیل داده ها با روش تحلیل کواریانس نشان داد که میانگین نمرات اضطراب صفت و حالت در گروه آزمایشی در مرحله پس آزمون به طور معناداری پایین تر از گروه کنترل بود (001 /0>p).
    نتیجه گیری
    نتیجه این تحقیق نشان داد که از ظرفیت های معنوی - مذهبی افراد می توان در جهت پیشگیری و درمان ناهنجاری های رفتاری- شناختی استفاده نمودگروه درمانی معنوی مذهبی، آموزه های اسلام، اضطراب فراگیر
    کلیدواژگان: گروه درمانی معنوی، مذهبی، آموزه های اسلام، اضطراب فراگیر
  • حکیمه سادات شریف زاده، سیداحمد میرمحمدتبار*، مریم سهرابی صفحات 201-220
    هدف
    امروزه ویژگی های دنیای معاصر منتج به اهمیت فزاینده اعتماد در بسیاری از حوزه های زندگی اجتماعی شده است، به طوری که توسعه جامعه مدنی، سرمایه اجتماعی و رشد و شکوفایی دموکراسی از محصولات بلافصل اعتماد هستند. در چنین جامعه ای رسانه های جمعی نقش و رسالت مهمی بر عهده دارند و با اعتماد اجتماعی وارد روابط دوسویه می شوند. پژوهش حاضر در پی این می باشد که رابطه ابعاد اعتماد اجتماعی را با رسانه های جمعی در دو شکل داخلی (رادیو و تلویزیون و مطبوعات) و خارجی (رادیو، ماهواره و اینترنت) مورد بررسی قرار دهد.
    روش
    پژوهش حاضر به صورت پیمایشی و با استفاده از روش نمونه گیری طبقه بندی و بهره گیری از پرسش نامه محقق ساخته صورت گرفته است. جامعه آماری پژوهش حاضر را دانشجویان دانشگاه مازندران تشکیل می دهند. حجم نمونه با استفاده از جدول لین،400 نفر برآورد شده است.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاکی از آن است که بین میزان استفاده از رسانه های خارجی با اعتماد میان فردی و تعمیم یافته رابطه معناداری مشاهده نشد، اما بین میزان استفاده از رسانه های داخلی با اعتماد بین فردی، تعمیم یافته و نهادی رابطه مستقیم و مثبت وجود دارد، این در حالی است که بین رسانه های خارجی با اعتماد نهادی، رابطه معکوسی مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    رسانه های داخلی باعث افزایش اعتماد اجتماعی و رسانه های خارجی باعث کاهش آن می شوند
    کلیدواژگان: اعتماداجتماعی، استفاده از رسانه های جمعی، رسانه های داخلی، رسانه های خارجی
  • عباس حبیب زاده*، صغری قربانی، سیده عاطفه موسوی افضل، زهرا مرادی نجف آبادی صفحات 221-242
    هدف
    هدف از این پژوهش مطالعه تاثیر تحصیلات دانشگاهی در دوره کارشناسی بر هویت ملی دانشجویان دختر دانشگاه قم بود.
    روش
    پژوهش توصیفی از نوع علی _ مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل 2420 دانشجوی دختر دانشگاه قم بود که تعداد 335 نفر از آن ها با روش نمونه گیری طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه هویت ملی لطف آبادی با پایایی 92/. بود. داده ها با استفاده از روش های تجزیه و تحلیل واریانس یک طرفه (ANOVA) و مقایسه دو میانگین مستقل(T) تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین هویت ملی دانشجویان با توجه به سال ورود تفاوت معناداری وجود دارد و در سایر متغیرها مانند دانشکده محل تحصیل، وضعیت سکونت، وضعیت تاهل و سن تفاوت معناداری وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    در مجموع به نظر می رسد هویت ملی تحت تاثیرمتغیرهای آموزشی، فرهنگی و اجتماعی محیط دانشگاه است و به همه آن ها باید توجه شود.
    کلیدواژگان: تحصیلات دانشگاهی، هویت ملی، دانشجویان دختر، دانشگاه قم
  • علی شهبازی صفحات 243-258
    هدف
    هدف از این پژوهش، بررسی میزان پایبندی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت به مناسک دینی و بررسی میزان تاثیر آن در رفتارها و کنش های فردی و اجتماعی است. با توجه به اینکه دانشگاه محلی است که یکی از رسالت های اصلی آن، پرورش انسان های متعهد و شهروندان باایمان و قانونمند است، دانشگاه می تواند با اتخاذ روش های تاثیرگذار به پرورش نسلی دین باور اقدام کند.
    روش
    روش تحقیق اسنادی و پیمایشی و ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه است. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانشجویان زن و مرد مقاطع مختلف تحصیلی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت می باشند. تعداد نمونه ها 600 نفر از دانشجویان مشغول به تحصیل به طور تصادفی انتخاب شدند.
    یافته ها
    یافته های حاصل از این پژوهش نشان می دهد که درصد قابل توجهی از دانشجویان(4/73 درصد) تقید و پایبندی به مناسک دینی را مهم ترین عامل رعایت شئونات اخلاقی و فرهنگی قلمداد می کنند. در بین نگرش دانشجویان بر مبنای متغیرهایی چون جنسیت، رشته های مختلف تحصیلی، مقطع تحصیلی و شغل آنان نسبت به موضوع مورد پژوهش تفاوت معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که از دیدگاه دانشجویان بین نوع نگرش آنان به دین و مناسک دینی و رعایت وجاهت دینی و حجاب اسلامی، رفتار مودبانه توام با احترام، پرهیز از رفتارهای غیرمودبانه و فحاشی، احساس مسئولیت در قبال دیگران، رعایت شئونات اخلاقی و فرهنگی رابطه وجود دارد.
    کلیدواژگان: دانشجویان، مناسک دینی، شئونات اخلاقی و فرهنگی، دانشگاه آزاد اسلامی
  • علی محمدزاده، عیسی جعفری*، نادر حاجلو صفحات 259-272
    هدف
    اضطراب مرگ شامل پیش بینی مرگ و ترس از فرایند مردن در مورد خود و دیگر افراد،جنبه زندگی است. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه اضطراب مرگ با روش های مقابله مذهبی، سبک های دلبستگی به خدا و عمل به باورهای دینی بود.
    روش
    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری مورد بررسی عبارت بود از کلیه دانشجویان دختر و پسر دانشگاه پیام نور استان آذربایجان شرقی که در سال تحصیلی 94-93 مشغول به تحصیل بودند. داده های پژوهش از 347 نفر که به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند، جمع آوری گردید. شرکت کننده ها به مقیاس های اضطراب مرگ، عمل به باور های دینی (معبد)، مقابله مذهبی و سبک های دلبستگی به خدا پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش رگرسیون چند متغیری تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین اضطراب مرگ و روش های مقابله مذهبی؛ اضطراب مرگ و سبک های دلبستگی به خدا و اضطراب مرگ و عمل به باورهای دینی رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین از بین متغیرهای مورد بررسی، سبک های دلبستگی اجتنابی و اضطرابی به خدا از توان کافی برای پیش بینی اضطراب مرگ در معادله رگرسیونی برخوردار بودند (39/5t=، 001/0 p<).
    نتیجه گیری
    دلبستگی ناایمن به خدا به عنوان متغیر مذهبی مهم در رابطه اضطراب مرگ با مولفه های مذهبی باید در نظر گرفته شود
    کلیدواژگان: اضطراب مرگ، مقابله مذهبی، سبک دلبستگی به خدا، عمل به باور های دینی
  • عرفانه قاسم پور خوشرودی*، حجت صفار حیدری صفحات 273-294
    هدف
    پژوهش حاضر درصدد آن است تا مولفه های شهروندی اسلامی را بر اساس خوانش متن نهج البلاغه مورد بحث و بررسی قرار دهد و از رهگذر آن به تبیین موانعی بپردازد که در دانشگاه های کنونی ما بر سر راه تحقق آن قرار دارد.
    روش
    برای انجام این کار مطالعه به دو شیوه کمی (از نوع توصیفی) و کیفی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق شامل دو گروه (اساتید و دانشجویان) و نمونه آماری دانشجویان به تعداد 324 نفر با استفاده از فرمول کوکران و به صورت نمونه گیری طبقه ای به تفکیک جنس، دانشکده و مقطع، انتخاب گردید. ابزار پژوهش پرسشنامه ای بود که توسط محققین و بر اساس مطالعه منابع ساخته شده است. پایایی پرسشنامه بر اساس آلفای کرانباخ 96/0برآورد گردید و جهت بررسی روایی محتوایی و صوری پرسشنامه، ابتدا جدول تناظر سوالات تحقیق با سوالات تهیه و در اختیار اساتید و صاحب نظران قرار گرفت و پس از رفع اشکالات و انجام اصلاحات لازم فرم نهایی پرسشنامه تهیه شده است. جهت پاسخگویی به سوال سوم پژوهش از بین استادان نیز به تعداد ده نفر به صورت هدفمند و با استفاده از روش نمونه گیری زنجیره ای انتخاب و داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته جمع آوری شده است.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهد که از نظر دانشجویان در دانشگاه ها میزان توجه به مولفه های ابعاد سیاسی، اقتصادی و اجتماعی شهروندی اسلامی پایین تر از متوسط ولی مولفه های بعد اخلاقی بالاتر از متوسط بوده است. اگرچه از لحاظ آماری داده های مربوط به این بعد نیز همچون ابعاد دیگر شهروندی اسلامی معنی دار نبوده است. همچنین یافته های بدست آمده از مصاحبه با استادان نشان می دهد که موانع تحقق شهروندی اسلامی در سه بخش اجرایی – محیط برون سازمانی، ساختار و سیاست گذاری ها، مسئولین، نیروی انسانی کارآمد-، فرهنگی – برنامه های فرهنگی، نیروی انسانی، محیط دانشگاه- و آموزشی – برنامه های وزارت علوم، محتوای دروس، تعاملات استاد دانشجو- قرار دارد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این پژوهش می توان گفت که به طور کلی تربیت شهروند اسلامی در دانشگاه محقق نشده است. به سخن دیگر دانشگاه در عمل برنامه روشنی برای تحقق تربیت شهروند اسلامی ندارد.
    کلیدواژگان: تربیت، شهروند، اسلام، دانشگاه، موانع
|
  • Mahdi Sharifi, Javad Javaheri * Pages 163-182
    Objectives
    The major goal of this research is strategy formulation for video games field in Iran oriented to necessary strategies for implementation in upstream institutions; Strategies in order to resolve existing cultural and religious issues in this field especially concerned with cultural and religious influences on university students as a very large group of audiences of this industry.
    Method
    This research is an applied research that uses qualitative methods. Methods that have used in this research include interview with experts, Delphi technique and SWOT analysis.
    Results
    Findings of this study include those strengths and weaknesses, and also opportunities and threats in videogames industry environment of Iran which is related to cultural issues. Obtained factors include 1 strength, 4 weaknesses, 3 opportunities and 6 threats. Regarding to these factors and use of SWOT analysis, 8 strategies are obtained that generally include subjects such as talent scouting and education, facilitating legal steps, distribution systems improvement, establishment of incubators and venture capital funds.
    Conclusion
    As mentioned above, 8 strategies were obtained that these strategies should be executed by upstream institutions. These strategies are for facilitating of game companies business. With implementation of those, videogames business in Iran is improved, a field of game production that matches with Iranian-Islamic culture is created, and cultural negative effectiveness trend can turn to positive trend
    Keywords: cultural, religious influencing, delphi technique, strategy formulation, university students, video games
  • Somayeh Koopani*, Mohammad Reza Taghavi Pages 183-200
    Objectives
    The aim of this study was to determine the effectiveness of spiritual- religious group therapy based on Islamic viewpoints in generalized anxiety.
    Method
    In this study, experimental design was used. Thirty females, who were at Shiraz University doming with moderate to high levels of anxiety, were selected using random cluster sampling method. The participants were replaced randomly in each of experimental and control groups. Spiritual- religious group therapy applied to the experimental group during eight sessions once per week, whereas the control group took part in the book reading sessions. Spielberg’ State-Trait Anxiety Scale was used as the pre-test and post-test for each of the two groups. Analysis of covariance was applied to data.
    Results
    The results showed that the mean anxiety scores in the experimental group were significantly lower than those in the control group on the post-test.
    Conclusion
    As a conclusion, the spiritual- religious group therapy based on Islamic viewpoints was effective for reducing State-Trait Anxiety in students. These results have implications for future research in the field of multi-dimensional psychotherapy for psychological disorder ysis, 8 strategies are obtained that generally include subjects such as talent scouting and education, facilitating legal steps, distribution systems improvement, establishment of incubators and venture capital funds.
    Keywords: spiritual, religious group therapy, islamic viewpoints, generalized anxiety
  • Hakimeh Saadaat Sharifzadeh, Ahmad Mir Mohammad Tabar*, Maryam Sohrabi Pages 201-220
    Nowadays due to the unique characteristics of the world, social trust is being one of the main topics in social life. Therefore development of civil society, social capital and the growth of democracy are immediate products of trust.
    Objectives
    This study set out with the aim of assessing the relationship between the local media (radio, TV and newspapers) and foreign media (radio, satellite, and the Internet) with social trust.
    Method
    In the present survey we used multistage cluster sampling and a researcher-made questionnaire. The population of the study includes students of Mazandaran University and the sample size is determined using Lin Table equaled as 400.
    Results
    Overall results suggest that there was no significant relationship between the foreign media usage and generalized trust and interpersonal trust as well. Moreover there is a direct and significant relationship between the local media usage and generalized, interpersonal and institutional trust, while there has been an inverse and significant relationship between institutional trust and the foreign media usage.
    Conclusion
    Social trust is increased through using local media and vice versa is reduced through using foreign media.
    Keywords: social trust, use of mass media, local media, foreign media
  • Abbas Habibzadeh*, Soghraa Ghorbani, Aatefeh Moosavi Afzal, Zahra Moradi Najaf Abadi Pages 221-242
    Objectives
    The purpose of this research is to study the impact of university education at the undergraduate level on national identity 0f female students at the University of Qom.
    Method
    This research was Causal-comparative. The study population included 2420 students of the University of Qom, 335 of whom were selected using stratified sampling. The research tool was Lotf Abady’s national identity inventory that its reliability was / 92. Data using one-way analysis of variance (ANOVA) and compare two independent means (T) were analyzed.
    Results
    The results showed a significant difference between the national identity of students with regard to the entry year, in other variables such as faculty, state of residence, marital status and age there was no significant difference.
    Conclusion
    In general, it seems that national identity is affected from instructional, social and cultural factors and all of these factors are important
    Keywords: university education, national identity, female students, university of qom
  • Ali Shahbazi Pages 243-258
    Objectives
    The aim of this research is considering the degree of students of Islamic Azad university adherence to religious practices and considering the degree of its effect on behaviors and personal and social actions. Regarding that university is a place that one of its main purposes is to develop responsible human and faithful and law-abiding citizens, the university can act by implementing effective methods for growing generation of believers.
    Method
    Method of the research is attribution and surveying and tools of data collection is questionnaire. Statistical society of the research is all students (male and female) of Islamic Azad university of Rasht at different educational levels. 600 thousands students were chosen randomly.
    Result
    The Findings of the research show that significant percent of students (73.4 percent) know adherence to religious practices as the most important factor of observing ethical and cultural principles. There is significant difference among students attitudes based on variables such as gender, different field of study, educational level and their job to the subject of research.
    Conclusion
    The author of the survey concludes that from students’ point of view there is relationship between their attitudes to religion and religious practices and observing religious principles and Islamic dressing, polite behavior, avoiding impolite behaviors and swearing, sense of responsibility to others, observing ethical and cultural principles.
    Keywords: students, religious practices, ethical, cultural principles, islamic azad university
  • Ali Mohammadzadeh, Esa Jafari*, Nader Hajloo Pages 259-272
    Objectives
    Death anxiety is described in the term of predicting and fearing of self and other's dying processing. The present study was carried out with the aim of investigating relationships of death anxiety with religious coping, attachment to god and acting on religious beliefs.
    Methods
    In a correlation study, a sample of 347 participants was selected using stratified sampling method. Participants answered to Death Anxiety, Acting on Religious Beliefs, Religious coping, & Attachment to God Scales. Data were analyzed using multiple regression analysis.
    Results
    The results showed a significant relationship between the anxiety of death and religious coping strategies, anxiety and death to God's attachment styles and religious beliefs. Among the variables, avoidant and anxious attachment styles God enough power regression model were used to predict death anxiety (t= 5.39, p <. 001).
    Conclusion
    The authors of the research conclude insecure attachment to god should be considered more important religious variable in the relationship between various dimensions of religiosity and death anxiety p between the foreign media usage and generalized trust and interpersonal trust as well. Moreover there is a direct and significant relationship between the local media usage and generalized, interpersonal and institutional trust, while there has been an inverse and significant relationship between institutional trust and the foreign media usage.
    Conclusion
    Social trust is increased through using local media and vice versa is reduced through using foreign media.
    Keywords: death anxiety, religious coping, attachment to god style, religiosity
  • Erfaneh Ghasempour Khoshroodi*, Hojjat Saffar Heidari Pages 273-294
    Objectives
    The aim of this article is to assess educational elements of Islamic citizenship in university based upon the text of Nahjo-al-ballaghe, by which it tries to determine the obstacles which universities are facing in order to fulfill this.
    Method
    The method of study is quantitative (descriptive) and qualitative. The statistical society of study is consisted of two groups (professors and students) and the statistical sample of students is chosen from 234 students by applying the Cochran formula and also by using classes-based sampling divided by sex, faculty and stage. The equipment of study is a questionnaire which is provided by researchers and by studying the available sources. The stability of questionnaire is evaluated by Cronbach alpha and in order to study the content and form stabilities of the study, firstly, the mapping table of study’s questions was given to professors and experts and after the necessary modifying, the final form of questionnaire was produced. Among professors by applying the method of chained sampling, 10 persons of them was chosen in order to respond to the third question of the study and the data is gathered by semi-structured interview.
    Results
    The results indicate that in students’ viewpoints the attention to elements of Islamic citizenship in university is below the average regarding political, economical and social aspects; nevertheless, the elements regarding moral aspect is above the average. Although, regarding statistical data of the latter aspect, similarly the other aspects of Islamic citizenship, was not meaningful. And also the results revealed through the interviews with professors show that the obstacles of fulfilling of Islamic citizenship lied in three administrative domains: external environment, structure and policies, administrators, efficient human resources, cultural: cultural plans, human resources, university’s environment and educational: Ministry of Science programs, course content, student-teacher interaction.
    Conclusion
    The authors of the article conclude in general universities haven’t fulfilled Islamic citizenship and didn’t have any practically clear program in order to fulfill Islamic citizenship
    Keywords: education, citizenship, islam, university, obstacles