فهرست مطالب

فرهنگ در دانشگاه اسلامی - سال ششم شماره 1 (پیاپی 18، بهار 1395)

فصلنامه فرهنگ در دانشگاه اسلامی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 18، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • طاهر روشندل اربطانی، حبیب ابراهیم پور* صفحات 3-16
    هدف
    هدف تحقیق حاضر، بررسی نقش دینداری در کاهش رفتار غیر مدنی در محیط دانشگاهی است.
    روش
    تحقیق به روش توصیفی- همبستگی انجام شده است. جامعه آماری، کارکنان دانشگاه محقق اردبیلی است و 169 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه بود و برای تحلیل آن از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیره استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان داد که رابطه معکوس و معنا داری بین دینداری و رفتار غیر مدنی وجود دارد. این رابطه با ضریب 642/0- و در سطح اطمینان 99/0 تایید شد. بر اساس ضریب تعیین حدود 576/0 درصد از تغییرات متغیر ملاک رفتار غیر مدنی توسط ابعاد دینداری توجیه می شود.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق نشان داد که می توان از ظرفیت دینداری در کاهش رفتارهای غیر مدنی استفاده کرد
    کلیدواژگان: دینداری، رفتار غیرمدنی، دانشگاه محقق اردبیلی
  • جعفر هزار جریبی*، رضا صفری شالی صفحات 17-44
    هدف
    نوشتار حاضر به بررسی چرایی دگرگونی های گروه مرجع در بین دانشجویان پرداخته است.
    روش
    انجام تحقیق حاضر به شیوه فراتحلیل است و هر پژوهش به عنوان یک واحد تحلیل در فراتحلیل حاضر است. جامعه آماری، شامل متون پژوهشی در خصوص گروه مرجع دانشجویان در پنج سال اخیر است.
    یافته ها
    در مجموع گروه های مرجع و دیگران مهم، اکثریت قابل توجهی از دانشجویان در عرصه های مختلف، نمایندگان فرهنگ بومی(دینی و ملی) جامعه ایران اند. همچنین اکثر دانشجویان دارای تمایلات مذهبی، جوانمردانه و مردمی، اصلاح طلبانه، عدالت خواهانه و ضداستعماری و مخالف با سلطه بیگانگان اند و قهرمانان و نمادهای این عرصه ها در میان دیگران مهم و شخصیتهای مورد علاقه آنان جایگاه ممتازی دارند.
    نتیجه گیری
    الگوپذیری از والدین به عنوان گروه مرجع و موثرترین عامل جامعه پذیری برای پسران نسبت به دختران تضعیف شده است؛ پیشنهاد می شود از طریق کانالهای آموزشی و اطلاع رسانی فرصتهایی به وجود آید تا با تقویت کارکرد، جاذبه و پویایی خانواده ها، جایگاه خانواده در بین پسران نیز احیا شود. برای رسیدن به این هدف، جامعه دانشگاهی و گروه همسالان به عنوان دو گروه مورد پذیرش پسران می توانند کمک و نقش چشمگیر داشته باشند. لازم است آموزش و پرورش تاثیر زیادی در ارائه الگوهای رفتاری داشته باشد طبق نتایج بدست آمده از این تحقیق، آموزش و پرورش نقش موثری را ایفا می کند. تدوین اهداف فرهنگی صحیح جامعه منطبق بر ارزشهای دینی و ملی و انطباق برنامه های اقتصادی و توسعه کشور بر این اهداف بسیار مهم است
    کلیدواژگان: گروه مرجع، دانشجویان، جوانان، دیگران مهم، ارزشها و هنجارهای اجتماعی، خانواده و گروه دوستان
  • رضا همتی*، آمنه حاجیلری، شهناز اصلانی صفحات 45-80
    هدف
    هدف اصلی این پژوهش، واکاوی انگیزه های دختران دانشجو از عضویت، نحوه نمایش خود، نحوه مدیریت حریم خصوصی و مزایا و معایب عضویت در این شبکه مجازی است.
    روش
    این پژوهش به لحاظ روشی، وام دار پارادایم طبیعت گرایانه است و به صورت کیفی با انجام مصاحبه های نیمه ساختمند با 20 نفر از دانشجویان دختر دانشگاه اصفهان در مقطع کارشناسی ارشد صورت گرفته است.
    یافته ها
    دانشجویان با انگیزه های مختلفی به خصوص انگیزه فراغت وارد فیسبوک می شوند، دوستانی که در فیسبوک با آنها در ارتباط اند، پیوستاری از ناآشنایی تا شناخت کامل را در بر می گیرد. آنها راهبردهای مختلفی برای نمایش و ابراز خود به کار می گیرند و بر این باورند که استفاده از فیسبوک، پیامدهای کنشی، رفتاری و نگرشی مختلفی در بر دارد. در نهایت، آنها مزایا و معایب مختلفی را برای استفاده از این رسانه قائلند.
    نتیجه گیری
    تجربه فیسبوکی دختران، وضعیت ضد و نقیضی را نشان می دهد؛ به طوری که در عین داشتن پیامدهای مثبت و فرصتهای مختلف، پیامدهای منفی دارد. در پایان پیشنهادهای سیاستی و پژوهشی برای شناخت بهتر و کاهش آسیبهای ناشی از شبکه های اجتماعی مجازی ارائه شده است
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، فیسبوک، حریم خصوصی، نمایش خود
  • محبوبه چین آوه*، سیده فاطمه طباطبایی صفحات 81-96
    هدف
    هدف پژوهش حاضر پیش بینی افکار خودکشی براساس سطح توکل به خدا و نگرش مذهبی بود.
    روش
    مطالعه ی توصیفی- تحلیلی حاضر به بررسی ارتباط بین نگرش مذهبی و سطح توکل به خدا با افکار خودکشی دانشجویان دانشگاه ازاد اسلامی- واحد ارسنجان در سال 1394-1393 پرداخته است. با نمونه گیری به روش در دسترس تعداد 176 دانشجو ( 97 دختر و 79 پسر) به عنوان افراد تشکیل دهنده گروه نمونه انتخاب شدند و به سه پرسشنامه پاسخ دادند. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش پرسشنامه افکار خودکشی بک، پرسشنامه نگرش مذهبی و پرسشنامه توکل به خدا بودند. در پژوهش حاضر با توجه به فرضیه ها برای تجزیه و تحلیل آماری از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون همزمان استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند توکل به خدا و نگرش مذهبی 43درصد از واریانس افکار خودکشی را تبیین می کند. همچنین نتایج نشان دادند که سطح توکل به خدا در مقایسه با نگرش مذهبی ازقدرت پیش بینی کننده گی قوی تری برای افکار خودکشی برخوردار است. به علاوه بعد باورهای دینی از سایر ابعاد نگرش مذهبی (پیامدی ، عاطفی و مناسکی)توانایی بیشتری در پیش بینی افکار خودکشی دارد در حالیکه بعد مناسکی ضعیف ترین پیش کننده افکار خودکشی است.
    نتیجه گیری
    اعتقادهای مذهبی و نگرش های توحیدی، عواملی اند که می توانند دیدگاه و درک افراد را از مشکل های زندگی در جهت مثبت تغییر دهند. پژوهشهای آینده لازم است میزان تعمیم پذیری این یافته ها را بررسی کنند
    کلیدواژگان: افکار خودکشی، سطح توکل به خدا، نگرش مذهبی
  • رباب ملایی*، جواد پورکریمی، مسعود احمدزاده صفحات 97-114
    هدف
    تعامل بین فرهنگی یکی از جنبه های رهبری اثربخش در محیطهای چندفرهنگی است. هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه هوش فرهنگی و رهبری تحول آفرین است.
    روش
    روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری، کارکنان دانشکده های علوم رفتاری دانشگاه تهران به تعداد 267 نفر است که از طریق فرمول کوکران و نمونه گیری طبقه ای نسبی، 144 نفر انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه هوش فرهنگی آنگ و همکاران(2003) با ضریب آلفای 83/0 و رهبری تحول آفرین باس و آویولو(1985) با ضریب آلفای 98/0 استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمونهای آماری تی تک نمونه ای، همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس یک راهه و رگرسیون استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد هوش فرهنگی و مولفه های چهارگانه آن با رهبری تحولی رابطه مثبت و معنادار داشتند. ضریب رگرسیون نشان داد تنها مولفه انگیزشی هوش فرهنگی قادر به پیش بینی رهبری تحولی بود.
    نتیجه گیری
    برخورداری از هوش فرهنگی به کارکنان دانشگاهی این فرصت را می دهد که به جای قضاوت درباره خوب یا بد بودن فرهنگها، آمادگی پذیرش و درک آنها را داشته باشند و در استفاده از رهبری تحولی، به آنها و رهبران دانشگاهی کمک قابل توجهی می کند
    کلیدواژگان: هوش فرهنگی، رهبری تحول آفرین، دانشکده های علوم رفتاری، دانشگاه تهران
  • رضا شهریاری پور *، سمیرا نجفی، فرشاد مرادی، علی اکبر امین بیدختی، ابوالفضل ذوالفقاری صفحات 115-134
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه تجربیات معنوی و هوش هیجانی با میزان تاب آوری در بین دانشجویان دانشگاه سمنان در نیمسال اول سال تحصیلی 95-94 انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری دانشجویان دانشگاه سمنان (13089 نفر) بودند که با استفاده از فرمول کوکران نمونه ای به تعداد 384 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزارهای اندازه گیری شامل پرسشنامه های تجربیات معنوی(غباری بناب، غلامعلی و محمدی، 1384)، تاب آوری(کانر و دیویدسون، 2003) و هوش هیجانی(شات و همکاران، 1998) بود. برای بررسی این رابطه از روش های آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام استفاده شد.
    یافته ها
    بین تجربیات معنوی و هوش هیجانی با تاب آوری رابطه معناداری وجود دارد. همچنین هوش هیجانی و تمامی مولفه های تجربیات معنوی(به جز تجربیات سلبی) می توانند تاب آوری را پیش بینی کنند.
    نتیجه گیری
    دانشجویانی که از تجربیات معنوی بیشتر و هوش هیجانی بالاتری برخوردار باشند، تاب آوری بیشتری در مقابل سختی ها و مشکلات زندگی و تحصیلی و در شرایط پر خطر خواهند داشت
    کلیدواژگان: تجربیات معنوی، هوش هیجانی، تاب آوری دانشجویان، دانشگاه سمنان
  • پیمان پروری *، روح الله سهرابی، اسدالله نقدی صفحات 135-160
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه اعتماد سازمانی و سکوت سازمانی کارکنان انجام شده است.
    روش
    پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری شامل 759 نفر از کارکنان و اعضای هیئت علمی دانشگاه بوعلی سینا است. اندازه نمونه مطابق با فرمول کوکران، 198 نفر برآورد شد و نمونه برداری به شیوه تصادفی طبقه ای متناسب صورت گرفت. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه اعتماد سازمانی پاین و سکوت سازمانی موریسون و میلیکن استفاده شد. پایایی هر دو پرسشنامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ به ترتیب 91/0 و 92/0 محاسبه شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از نرم افزارهای SPSS.20 و LISREL.8.53 استفاده شد که حاصل تحلیلها در قالب شاخصهای آمار توصیفی و آزمونهای آمار استنباطی و مدل یابی معادلات ساختاری ارائه شده است.
    یافته ها
    نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که بین اعتماد سازمانی و ابعاد آن به استثنای بعد نظارت و کنترل متقابل، با سکوت سازمانی رابطه منفی و معناداری وجود دارد. همچنین بررسی شاخصهای برازندگی، حاکی از آن بود که مدل مورد استفاده در پژوهش از برازش قابل قبولی برخوردار بوده و منطبق بر مدل مفهومی پژوهش است.
    نتیجه گیری
    ارتقای اعتماد سازمانی در بین کارکنان و اساتید دانشگاه یکی از عوامل ضروری در ترغیب کارکنان به ارائه پیشنهادها و نظرات سازنده درباره مسائل پیش روی سازمان است
    کلیدواژگان: اعتماد سازمانی، سکوت سازمانی، بیان ایده ها، دانشگاه بوعلی سینا
|
  • Taher Roshandel Arbatani, Habib Ebrahimpour* Pages 3-16
    Objectives
    This study examines the influence of religiousness in reducing the organizational incivility behavior.
    Method
    Research method is a kind of descriptive- correlation. The population comprises employees of University of Mohaghegh Ardabili. In Ardabil Provice and 169 persons were selected through random sampling. Data was analysed using correlation method and Muli-variate regression.
    Results
    The results showed that all factors of religiousness have positive effect to reduce organizational incivility behavior.
    Conclusion
    The survey Results showed that the Religiousness could reduce Organizational incivility Behavior
    Keywords: religiousness, incivility behavior, university of mohaghegh ardabili
  • Jafar Hezar Jaribij.*, Reza Safari Shally Pages 17-44
    The present study aims at analyzing the changes of resource group among university students.
    Method
    The method of the survey is meta-analysis and each research is considered as a unique research. The statistical community of the paper includes research texts about resource group of university students in resent 5 years.
    Results
    The results of the research indicate the resource groups and other important figures are a considerable majority of university students in different fields and are the representative of Iranian native (religious and national) community. Moreover most of the students have religious tendency, reformist, and justice and anti imperialism. They praise and magnify the symbols and heroes of this field.
    Conclusion
    The authors of the article conclude that considering parents as a pattern and resource group (the most effective factor in social formation) among boys has been decreased in comparison with girls. The article suggests the development and strengthening of family's dynamic function and attraction among boys by the means of educational channels and informing Medias. To maintain the mentioned goal; two groups are concerned: academic society and of the same age groups. The present research then concentrates on the major role of educational and training organizations with a focus on religious and national values of the society and economic development programs of the country
    Keywords: resource group, university students, youths, other important figures, values, social norms, family, friend groups
  • Reza Hemmati *, Ameneh Hajilari, Shahnaz Aslani Pages 45-80
    Objectives
    Facebook is one of the most popular social network sites among many Students. The main aim of the present study is the exploration of motivations of female students from membership in Facebook, way of presentation of self, managing privacy, implications and advantages and disadvantages of this virtual network.
    Method
    Methodologically, this study inspired of naturalistic paradigm and has been done qualitatively with semi-structured interviews with 20 female graduate students of Isfahan University.
    Results
    Female students with different motivations, especially with recreational motives become a member of Facebook, and friends who have contact with them, was a continuum from unfamiliar to full familiar. Female students use different strategies to present themselves and they believe that the use of Facebook has an action, behavioral and attitudinal consequences. Finally, they suppose different advantages and disadvantages to using this medium.
    Conclusion
    The authors of the survey conclude Female Facebook experience indicates a paradoxical situation. Facebook experience while have a positive impacts and opportunities for various kinds of friendships, have negative consequences on behavior, communication, ethics, attitudes, values, norms and suchlike. Finally, some policy and research recommendations provide a better understanding and reduce the disadvantages of virtual social networks.
    Keywords: social networks sites, facebook, privacy, self, presentation
  • Mahboobeh Chinaveh*, Fatemeh Tabatabaee Pages 81-96
    Objectives
    The aim of this study was prediction of suicide thinking based on religion attitude and trust in God. The present study has proceeded to survey the relationship between suicide thinking with religion attitude and trust in God among students of Islamic Azad University- Arsanjan Branch in 1394.
    Method
    176 students (97female and 79 male) as a sampling were selected by accessible method and they responded to three questionnaires. The Beck suicide thinking, religion attitude and trust on God questionnaires were used to collect the data. In regarding, to the assumptions of this study, the Pearson correlation and enter regression were used to data analysis.
    Results
    The results showed that religion attitude and trust in God explained 43 percent of suicide thinking variance. The results also showed that the trust in God was more powerful than religion attitude to predict suicide thinking.
    Conclusion
    The authors of the present research conclude that religion dimension is more able to predict the suicide thinking condition than consequential, emotional and ceremonials dimensions. In contrast, the ceremonials dimension is the weakest predictor of suicide thinking. The future researches are necessary to survey the generalization of these results vioral and attitudinal consequences. Finally, they suppose different advantages and disadvantages to using this medium.
    Conclusion
    The authors of the survey conclude Female Facebook experience indicates a paradoxical situation. Facebook experience while have a positive impacts and opportunities for various kinds of friendships, have negative consequences on behavior, communication, ethics, attitudes, values, norms and suchlike. Finally, some policy and research recommendations provide a better understanding and reduce the disadvantages of virtual social networks
    Keywords: suicide thinking, religion attitude, trust in god
  • Robab Mollaie *, Javad Pour Karimi, Masoud Ahmad Zadeh Pages 97-114
    Objectives
    Cross-cultural interaction is one of the effective leadership aspects in multi-cultural environments. This study investigates the relationship between cultural intelligence and transformational leadership.
    Method
    The research is descriptive and correlation. The statistical population consists of 267 employees of behavioral science faculties of Tehran University and through Cochran formula and partial stratified sampling, 144 subjects were selected. In order to collect the data, Cultural Intelligence Scaleby And etc (2003)with Cronbach’s alpha of .83 and transformational leadership by Bass & Oliva (1985) with Cronbach’salpha of .98 were used. To analyze the data,one-sample t-test,Pearson correlation, one-way ANOVA and regression were used.
    Results
    The results show that there is a positive and significant relationship between cultural intelligence and its four factors and transformational leadership. Regression coefficient showed that only motivational factor of cultural intelligence was able to predict transformational leadership.
    Conclusion
    Having cultural intelligence provides this opportunity to employees to have the ability to accept and understand these cultures rather than judging about good or bad of cultures and helps them and deans significantly in applying transformational leadership
    Keywords: cultural intelligence, transformational leadership, faculties of behavioral sciences, tehran university
  • Reza Shahriaripour *, Samira Najafi, Farshad Moradi, Ali Akbar Amin Bidokhti, Abolfazl Zolfaghari Pages 115-134
    Objectives
    This study is aimed to investigate the relationship between spiritual experience and emotional intelligence and resilience among students in Semnan University in the academic year of 2015(October).
    Methods
    This study is descriptive- correlation. Statistical population is all the students of Semnan University (13089 students) that uses a Cochran formula and a sample of (384 students) were selected using stratified random sampling. Measuring instruments included spiritual experiences questionnaires of Ghobaribonab, Gholamali and Ali Mohammadi(2005), resiliency (CD-RISC) Connor and Davidson(2003), and emotional intelligence (Schutte, 1998).To investigate this relationship Pearson correlation and stepwise regression was used.
    Results
    The results of the present survey show a significant relationship between the spiritual experiences and emotional intelligence with student resilience, also all components of emotional intelligence and spiritual experiences (with the exception of privative experiences) could predict student resilience.
    Conclusion
    The authors of the article conclude that Students with more spiritual experiences and higher emotional intelligence have greater tolerance in the face of difficulties and problems of life and education, and greater resiliency against hazardous conditions opportunities for various kinds of friendships, have negative consequences on behavior, communication, ethics, attitudes, values, norms and suchlike. Finally, some policy and research recommendations provide a better understanding and reduce the disadvantages of virtual social networks
    Keywords: spiritual experiences, emotional intelligence, resilience of students, semnan university
  • Peyman Parvari *, Roohollah Sohrabi, Asadollah Naghdi Pages 135-160
    Objectives
    The purpose of the present research is to examine the relationship between organizational trust and organizational silence.
    Method
    This study is functional in purpose and descriptive-correlation of the type. The study sample is consisted of 759 employees and university faculty members of AvicennaUniversity. The sample size is estimated in accordance with the Cochran 198 people and Sampling is done randomly stratified. To collect the data, organizational trust questionnaire of Paine and organizational silence questionnaire of Morrison and Milliken is used. The reliability of both questionnaires using Cronbach's alpha was calculated as 0/91 and 0/92. In order to analyze the data, the software was used LISREL.8.53 SPSS.20 and the result of this analysis in the form of descriptive statistics and inferential statistics and structural equation modeling is presented.
    Results
    The results of the Pearson correlation test indicate a significant negative correlation between organizational trust and its components( with the exception of visitation and mutuality Control), and organizational silence. Also check out the Goodness indicators, showed that the model used in the study had an acceptable fit and are based on conceptual models.
    Conclusion
    The author of the research concludes that improving organizational trust among staff and faculty is one of the essential factors in encouraging staff to provide constructive comments about the issues facing the organization.
    Keywords: organizational trust, organizational silence, expressing ideas, avicenna university