فهرست مطالب

فرهنگ در دانشگاه اسلامی - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 26، بهار 1397)

فصلنامه فرهنگ در دانشگاه اسلامی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 26، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • خدیجه سفیری*، کمال کوهی، رباب عبدی صفحات 3-28
    هدف
    هدف تحقیق حاضر، بررسی تاثیر مصرف کالاهای فرهنگی بر میزان تغییر ارزشها در حوزه ازدواج بود.
    روش
    این پژوهش از نوع کمی و به روش پیمایش انجام شده است. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه و جامعه آماری، دانشجویان دانشگاه تبریز به تعداد 15457 نفر است. از این تعداد، 403 نفر بر اساس فرمول کوکران و به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم‏افزار اس.پی.اس.اس استفاده شده است.
    یافته ها
    میزان تغییر ارزش ازدواج در بین دانشجویان در سطح متوسط به بالاست و با افزایش مصرف کالاهای فرهنگی مد نظر تحقیق، تغییر ارزشهای ازدواج نظیر تجردگرایی، آزادی انتخاب، تغییر روابط مبتنی بر عشق، تغییر نوع انتخاب همسر، تغییر مفهوم ازدواج و نحوه روابط تشدید می شود. همچنین، تغییر ارزش ازدواج در بین دانشجویان پسر بیشتر از دانشجویان دختر است.
    نتیجه گیری
    مصرف کالاهای فرهنگی با ویژگی جدید، منجر به تغییرات ارزشی و هنجاری در جامعه، به ویژه در حوزه ازدواج و خانواده شده است. بنابر این، نیاز به توجه دقیق و برنامه ریزی های بنیادی برای کانالیزه کردن مصرف کالاهای فرهنگی در راستای هنجارها و ارزشها حاکم بر جامعه کاملا احساس می شود.
    کلیدواژگان: تغییر ارزش ازدواج، مصرف کالاهای فرهنگی، عشق، آزادی انتخاب، مفهوم ازدواج، نوع انتخاب همسر، اهمیت ازدواج
  • بهناز عبداللهی*، زهرا هاشمی، زهرا نقش صفحات 29-50
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین دینداری با شادکامی دانشجویان به واسطه خودمهارگری آنان بود.
    روش
    روش پژوهش، همبستگی است. جامعه آماری پژوهش، کلیه دانشجویان ساکن خوابگاه دانشگاه الزهرا در سال تحصیلی 95-1394 به تعداد 2345 نفر بودند که از میان آنان 300 نفر به روش نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. دانشجویان در این پژوهش به پرسشنامه خودمهارگری رفیعی هنر(1390)، پرسشنامه دینداری خدایاری فرد(1388) و پرسشنامه شادکامی آکسفورد(1989) پاسخ دادند. پایایی کلی هر یک از پرسشنامه ها در این پژوهش به ترتیب 92/0، 98/0و 93/0 به دست آمد. روایی پرسشنامه ها به کمک نظر متخصصان و اساتید روان شناسی در حد مطلوب گزارش شده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار لیزرل و به کارگیری آمار توصیفی و استنباطی صورت گرفته است.
    یافته ها
    یافته های حاصل از معادلات ساختاری نشان داد که مدل مد نظر، دارای برازش خوبی است و اثر مستقیم دینداری بر خودمهارگری و اثر غیر مستقیم دینداری به واسطه خودمهارگری بر شادکامی مثبت و معنادار و اثر مستقیم دینداری بر شادکامی مثبت و غیر معنادار است.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان می دهد که خودمهارگری، واسطه ای مناسب بین دینداری با شادکامی دانشجویان است؛ به این معنا که به هر میزان دینداری دانشجویان بالاتر رود، خودمهارگری افزایش می یابد و این موجب افزایش شادکامی در میان آنان می شود.
    کلیدواژگان: خودمهارگری، دینداری، شادکامی
  • تورج هاشمی نصرت آبادی، جعفر بهادری خسروشاهی* صفحات 51-70
    هدف
    پیش بینی اعتیاد به اینترنت بر اساس ناگویی طبعی، هیجانات تحصیلی مثبت و منفی و خودمهارگری در دانشجویان.
    روش
    روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری آن، دانشجویان دانشگاه تبریز در سال تحصیلی 96-1395 بود که از میان آنان 400 نفر بر اساس جدول مورگان و با نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه های اعتیاد به اینترنت یانگ، ناگویی طبعی بگبی، هیجانات تحصیلی مثبت و منفی پکران و خودمهارگری تانجی صورت گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با روش آماری ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون و آزمون تی دو گروه مستقل انجام گرفت.
    یافته ها
    دشواری در شناسایی و توصیف احساسات، تفکر عینی و هیجانات تحصیلی منفی، با اعتیاد به اینترنت در دانشجویان رابطه مثبت و معنادار دارد. از سویی بین هیجانهای تحصیلی مثبت و خودمهارگری اولیه و منع کننده، با اعتیاد به اینترنت رابطه منفی و معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد متغیرهای ناگویی طبعی، هیجانات تحصیلی مثبت و منفی و خودمهارگری قادرند 24 درصد از تغییرات اعتیاد به اینترنت را در دانشجویان پیش بینی کنند. از طرفی، بین دانشجویان دختر و پسر در متغیر اعتیاد به اینترنت تفاوت معنادار وجود دارد و دانشجویان پسر از اعتیاد به اینترنت بالایی برخوردارند.
    نتیجه گیری
    توجه به نقش ناگویی طبعی، هیجانهای منفی و افزایش هیجانهای مثبت و خودمهارگری آنها می تواند بر اعتیاد به اینترنت تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، ناگویی طبعی، هیجانهای تحصیلی مثبت و منفی، خودمهارگری
  • محمدرضا یوسف زاده چوسری*، مرتضی شاه مرادی صفحات 71-88
    هدف
    با توجه به اهمیت مفهوم امیدواری و لزوم ایجاد و پرورش روحیه امیدواری در بین دانشجویان، هدف این مقاله بررسی مولفه های امیدواری از منظر آموزه های ارزشمند و غنی نهج البلاغه بوده است.
    روش
    روش پژوهش، ترکیبی است.
    یافته ها
    مهم ترین مولفه های امید از منظر نهج البلاغه عبارتند از: امید به رحمت و فضل الهی، تلاش برای رسیدن به اهداف، پرهیز از آرزوهای دست نیافتنی و دراز، امید به بخشش اشتباهات کوچک و تنبیه اشتباهات بزرگ، تاکید بر واقعیات و پذیرش حقایق و تاکید بر آینده و عبرت از گذشتگان.
    نتیجه گیری
    ایجاد نظام شایسته سالاری در دانشگاه، وجود یک نظام تشویقی و تنبیهی برانگیزاننده، بازنگری در محتوا و مضمون کتب درسی، استفاده از دانشجویان در امور اجرایی و تصمیم گیری و تشویق آنان به مشارکت، ایجاد محیط امن و خلاق، وجود مدیریت کارامد و پاسخگو می تواند به افزایش روحیه امیدواری در بین دانشجویان کمک کند
    کلیدواژگان: امیدواری، نهج البلاغه، مصادیق امیدواری، مولفه ها
  • احمد شجاعی * صفحات 89-106
    هدف
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی رابطه نگرش و التزام عملی به نماز با میزان شادکامی دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی در سال تحصیلی 96-95 بود.
    روش
    جامعه آماری این مطالعه را کلیه دانشجویان دختر و پسر دانشگاه محقق اردبیلی تشکیل می دهند که از بین آنها، 240 نفر به عنوان نمونه پژوهشی با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات، پرسشنامه نگرش و التزام عملی به نماز و مقیاس شادکامی آکسفورد روی نمونه پژوهش اجرا شد. با توجه به فرضیه ها و سوالات پژوهش، برای تجزیه و تحلیل نتایج از آزمونهای آمار توصیفی(فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی(آزمون همبستگی پیرسون و آزمون تی مستقل) استفاده شد.
    یافته ها
    بین نگرش و التزام عملی به نماز و تمامی ابعاد آن با میزان شادکامی دانشجویان رابطه مثبت معناداری وجود دارد(001/0P<)؛ بدین معنی که هر چه التزام عملی دانشجویان به نماز بیشتر باشد، میزان شادکامی آنان افزایش پیدا می کند. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون چندگانه نیز نشان داد که 4/19 درصد از واریانس شادکامی، به وسیله نگرش و التزام عملی به نماز تبیین می شود. همچنین تفاوت معناداری در متغیرهای پژوهش بر اساس جنسیت دانشجویان یافت نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های مطالعه حاضر مبنی بر ارتباط نگرش و التزام عملی به نماز با شادکامی، می توان با احیای نماز و عمل به این فریضه الهی، موجبات ارتقای بهزیستی روانی و شادکامی دانشجویان را مهیا ساخت.
    کلیدواژگان: نگرش به نماز، التزام عملی به نماز، شادکامی، دانشجویان
  • سیدمهدی اعظامی، جواد کیهان * صفحات 107-128
    هدف
    ناتوانایی سازگاری فرهنگی و نبود تعاملات بین فرهنگی از جمله مشکلات تحصیلی دانشجویان غیر بومی است که به صورت اجتناب از کمک طلبی تحصیلی نمود پیدا می کند. بر این اساس، هدف مطالعه حاضر آزمون ساختاری روابط بین سبک های هویت و کمک طلبی تحصیلی به واسطه هوش فرهنگی در میان دانشجویان غیر بومی آزاد ارومیه بود.
    روش
    برای نیل به هدف، تعداد 210 نفر از دانشجویان غیر بومی مقطع کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی ارومیه بر اساس روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان گروه نمونه انتخاب و به پرسشنامه های کمک طلبی تحصیلی، هوش فرهنگی و سبک های هویت پاسخ دادند.
    یافته ها
    نتایج آزمون مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد که بین سبک هویت اطلاعاتی با هوش فرهنگی، رابطه مثبت و بین سبک هویت سردرگم با هوش فرهنگی، رابطه منفی وجود دارد و سبک هویت هنجاری با هوش فرهنگی رابطه ای ندارد. همچنین بین هوش فرهنگی با کمک طلبی نیز رابطه معناداری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق حاضر نشان داد که مدل مفهومی با مدل آزمون شده دارای برازش بوده و نیز هوش فرهنگی در روابط بین سبک هویت اطلاعاتی و کمک طلبی تحصیلی نقش واسطه را دارد.
    کلیدواژگان: هوش فرهنگی، کمک طلبی تحصیلی، سبک های هویت، دانشجویان غیر بومی
  • سیف الله فضل الهی قمشی *، حیدرعلی جهانبخشی صفحات 129-154
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر افزایش سن ازدواج در بین دانشجویان انجام شد.
    روش
    روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ شیوه جمع آوری اطلاعات، توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش، 17400 دانشجوی مجرد دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر و نمونه آماری آن، 392 نفر بودند که بر اساس جدول مورگان و کرجسی به شیوه تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته ای با 52 سوال بسته پاسخ در طیف پنج درجه ای لیکرت و پایایی 0.902 مطابق آلفای کرانباخ بود. برای تجزیه و تحلیل، از روش های توصیفی و استنباطی در حد آزمونهای پارامتری تی تک گروهی، رگرسیون چند متغیره و تحلیل واریانس چند متغیره، در قالب نرم افزار اس.پی.اس.اس استفاده شد.
    یافته ها
    عوامل اقتصادی و فرهنگی- اجتماعی بر افزایش سن ازدواج دانشجویان تاثیر مثبت دارند. عوامل اقتصادی 9.6، فرهنگی- تربیتی 7.7، فرهنگی- اجتماعی 6.6 و فردی- خانوادگی 5.5 درصد از تغییرات مربوط به افزایش سن ازدوج دانشجویی را پیش بینی می کنند. تاثیر عوامل اقتصادی، فرهنگی- تربیتی، فرهنگی- اجتماعی و فردی- خانوادگی بر افزایش سن ازدواج دانشجویی دانشجویان دختر و پسر متفاوت است.
    نتیجه گیری
    عوامل اقتصادی بهترین پیش بینی کننده برای افزایش سن ازدواج محسوب می شود.
    کلیدواژگان: سن ازدواج دانشجویی، عوامل موثر، اقتصادی، فرهنگی- تربیتی، فرهنگی- اجتماعی، فردی- خانوادگی
|
  • Kh Safiri *, K. Koohi, R. Abdi Pages 3-28
    Objectives
    The purpose of this study is to investigate the effect of cultural goods consumption on the level of change in values in the marriage domain.
    Method
    research was conducted through survey method and the statistical population of the study is the students of Tabriz university that is approximately 15457 persons of this number, 403 persons have been selected by Cochran formula and stratified random sampling method. Also, SPSS software was used for data analysis.
    Results
    The results show the change in the value of marriage is above average among students and with the increase in consumption of cultural goods is increasing to the Oriented Celibacy and freedom of choice. Also the changes is intensifying in relationships based on love intensify, type of mate selection, concept of marriage and relationships and total changes in the values of marriage. In addition, the change in value has been indicated more in male students in comparison with females.
    Conclusion
    The consumption of new cultural goods has led to Values and normative changes in society, especially in the area of marriage and the family. So, with the achievement of the results, the need for careful attention and fundamental planning to channel the consumption of cultural goods in line with the norms and values of the society is felt necessary.
    Keywords: change the value of marriage, the consumption of cultural goods, love, freedom of choice, the concept of marriage, choice of spouse, the importance of marriage
  • B. Abdollahi*, Z. Hashemi, Z. Naghsh Pages 29-50
    Objectives
    The purpose of this study is to investigate the relationship between religiosity and happiness of students through their self-control.
    Method
    The research method is correlation. The statistical population of this study is all students residing in Al-Zahra University dormitory, who studied in the academic year 1394-1395, of whom 2345 were among them, of which 300 were randomly selected as sample was selected. The students in this research responded to self-control questionnaire Rafii honar (1390), religiosity questionnaire Khodayarifard (1388), Oxford Happiness Questionnaire (1989). The overall reliability of each questionnaire in this study was 0.92, 0.98 and 0.93, respectively. Validity of the questionnaires has been reported to the optimal level with the help of psychologists and professors. Data analysis was done using Laser software and descriptive and inferential statistics were used .
    Results
    The results of structural equations showed that the model has good fit and direct effect of religiosity on self-control and the indirect effect of religiosity by self-control on positive and significant happiness and direct effect of religiosity on positive and non-significant happiness.
    Conclusion
    The results of this study show that self-control is an appropriate intermediary between religiosity and happiness of students, that in any sense, the level of religiosity of student's increases, self-control increases, and it also results in an increase of happiness among them.
    Keywords: self-control, religiosity, happiness
  • T. Hashemi Nosratabadi, J. Bahadori Khosroshahi * Pages 51-70
    Objectives
    The aim of the present study is to predict the internet addiction based on the alexithymia, positive and negative academic emotions and self-control in students.
    Method
    The study is descriptive and correlational. The statistical population consisted of students of Tabriz University 96-1395 academic year were among the 400 based on Morgan table and were selected by multistage cluster sampling. To collect data from questionnaires Young internet addiction, alexithymia Bagby and et al, positive and negative emotions Watson & Tellegen and self-control Tanjy were used. Data analysis using Pearson correlation, regression and independent t-test was performed.
    Results
    The results showed that there is significant relationship positive between difficulty in identifying feelings, difficulty describing feelings, externally oriented thinking, and negative emotions with internet addiction among students. On the other hand, there is a significant and negative relationship between positive emotions and self-control among primary and inhibiting with internet addiction. Also multiple regression analysis also showed that alexithymia, positive and negative emotions and self-control are capable of 24% of the variation Internet addiction are predicting in students. On the other hand there are significant differences between male and female students with internet addiction. The rate of addiction to internet is indicated as high in male students.
    Conclusion
    Therefore, the role of alexithymia humor, negative emotions and the increase in positive emotions and self-control can affect the internet addiction.
    Keywords: internet addiction, alexithymia, positive, negative academic emotions, self-control
  • M. Yousef Zadeh Chosary *, M. Shahmoradi Pages 71-88
    Objectives
    Due to the importance of hopefulness and the necessity of creating and development of hopefulness among the students, the purpose of this paper is the study of hopefulness components from enriched and valuable Teachings of Nahjolbalagha.
    Method
    The research method is mixed.
    Results
    The most important components of hope based on Nahjolbalagha include: hope for the mercy and bounty of God, Efforts to achieve goals, avoiding unattainable and long dreams, hope to forgive small mistakes and punish big mistake, focus on the facts and accepting the truth and the emphasis on the future and edification from the past.
    Conclusion
    Establishment a meritocracy system in the university, the existence of a stimulating and punishment system, revising them and textbook contents, participation of students in the administration and decision making process, and encouraging them to participate, creating a safe and creative environment and efficient and responsive management can help to increase the hopeful spirit among students.
    Keywords: hopefulness, nahjolbalagha, examples of hope, components
  • A. Shojaee * Pages 89-106
    Objectives
    The main purpose of this study is to investigate the relationship between practical attitude and practical commitment to prayer and the level of happiness of students (Student Case Study of Mohaghegh Ardabili University) in the academic year of 1995-96.
    Method
    The statistical population of this study is all male and female students of Mohaghegh Ardabili University. 240 of them were considered as a research sample with multistage random sampling method. For data gathering, the attitude and practical commitment to prayer and the Oxford Happiness Scale were performed on the sample. After data collection, descriptive statistics (frequency, percentage, mean and standard deviation) and inferential statistics (Pearson correlation test and independent t-test) were used to analyze the results.
    Results
    The results showed that there was a significant positive correlation between attitude and practical commitment to prayer and all aspects of it with student's happiness (P
    Conclusion
    According to the findings of this study, the relationship between attitude and practical commitment to prayer with happiness can be achieved through revival of prayer and the practice of this divine worship, which promotes the psychological well-being and happiness of the students.
    Keywords: attitude to prayer, practical commitment to prayer, happiness, students
  • S. Ezami, J. Keyhan* Pages 107-128
    Objectives
    The inability of cultural adaptation and the lack of intercultural interactions, including the academic problems of non-native students, are indicated by avoiding academic Help Seeking. Accordingly, the purpose of this study is to examine the structural test of the relationship between identity styles and academic Help Seeking through cultural intelligence among non-native students of Islamic Azad University of Urmia.
    Methods
    To reach the goal, 210 non-native undergraduate students of Islamic Azad University of Orumieh were selected by simple random sampling as a sample group and responded to the questionnaires of academic Help Seeking, cultural intelligence and identity styles.
    Results
    The results of the structural equation modeling test showed that there was a positive relationship between intelligence style information with cultural intelligence. On the other hand there was no significant relationship between confused identity style and cultural intelligence, and between normative identity style and cultural intelligence. Furthermore there was a significant relationship between cultural intelligence and academic Help Seeking.
    Conclusion
    The results of this study showed that the conceptual model with the tested model is fitted, also cultural intelligence has a mediator role in the relationship between the style of information identity and academic help seeking.
    Keywords: cultural intelligence, academic help seeking, identity styles, non-native students
  • S. Fazlollahi Ghamshi *, J. Jahan Bakhshi Pages 129-154
    Objectives
    The aim of the present study is to investigate the factors influencing the increase in marriage age among students of Islamic Azad University
    Method
    The method of research and practical purposes in terms of the method of data collection is descriptive - survey. The Statistical population was 17400 single students of Islamic Azad University of Eslamshahr branch. The mentioned students were studying in second semester of 93-94 in different schools and colleges. Statistical sample were 392members of the statistical population that selected based on Morgan table and Krejcy random style. For data collection researcher used questionnaire containing 52 closed questions in 5 spectrums Likert with reliability 0.902 according to Cronbach's alpha. Descriptive and inferential analysis by using parametric T test, multiple regression, analysis of variance, Kolmogorov-Smirnov test and Friedman tests in SPSS software.
    Results
    The results of the research indicate that: 1. Economic and socio-cultural factors have a positive impact on increasing the marriage age students. 2. Economic factors 2,96, cultural – educational 7.7, cultural - social 6,6 - and personal- family, 5,5 percent of the student predict changes related to aging. 3. Effects of economic, cultural- educational, cultural- social and personal - family on marriage age of students is different in male and female students.
    Conclusion
    The author of the survey concludes the Economic factors as the best predictor of increasing marriage age.
    Keywords: marriage age students_influencing factors_increasing_economic_cultural - educational_cultural - social_familial - individual