فهرست مطالب

فرهنگ در دانشگاه اسلامی - سال دوم شماره 2 (پیاپی 3، تابستان 1391)

فصلنامه فرهنگ در دانشگاه اسلامی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 3، تابستان 1391)

  • 352 صفحه، بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/07/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید رضاسیدجوادین صفحه 202
  • اصغر هادوی، محمدرضا حشمتی صفحه 203
    هدف
    هدف از این تحقیق، بررسی رابطه محیط های دینی خانواده، دانشگاه و گروه دوستان و میزان گرایش دانشجویان دانشگاه شاهد به نماز است.
    روش
    روش تحقیق از نوع پیمایشی و جامعه آماری آن، دانشجویان شاغل به تحصیل در پردیس دانشگاه شاهد بودند که طبق آمار ارائه شده از طرف آموزش دانشگاه، 4020 نفر بوده اند. حجم نمونه، 267 نفر تعیین شدند که در نهایت، 260 پرسشنامه تکمیل و جمع آوری شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود که در آن از طیف پنج تایی لیکرت استفاده شد.
    یافته ها
    1. میانگین گرایش به نماز در بین دانشجویان دختر، 88.22 و در میان دانشجویان پسر، 81.35 است. 2. تفاوت معنی داری بین دانشجویان دختر و پسر به لحاظ گرایش به نماز جماعت وجود دارد و در میان دختران بیشتر بوده است. 3. رابطه معنی داری بین گرایشهای دینی درون خانواده و گرایش به نماز وجود دارد؛ به این معنا که با افزایش گرایشهای مذهبی درون خانواده،گرایش دانشجویان به نماز نیز افزایش می یابد. 4. رابطه معنی داری بین مذهبی بودن محیط های ثانویه و گرایش به نماز وجود دارد. 5. رابطه معنی داری بین نوع دوستان و الگوهای انتخابی و گرایش به نماز وجود دارد؛ به این معنا که دوستان مذهبی تاثیر مستقیم بر گرایش به نماز بر روی فرد دارند.
    نتیجه گیری
    محیط های دینی خانواده و دانشگاه و گروه دوستان، تاثیر مثبتی بر گرایش دانشجویان به نماز دارند.
    کلیدواژگان: نماز، دانشجویان، محیط های ثانویه، جو مذهبی خانواده، جو مذهبی استادان
  • محمد حسنی، میرنجف موسوی، سکینه حبی قراتپه صفحه 223
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی مولفه های فرهنگ شهروندی دانشجویان در حیطه ارزشها و هنجارها بوده است.
    روش
    روش تحقیق از نوع توصیفی- پیمایشی بوده است. بدین منظور، 384 نفر از دانشجویان دانشگاه ارومیه با استفاده از فرمول برآورد نمونه و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار اصلی جمع آوری داده ها، پرسشنامه بود و روایی ابزار پژوهش از لحاظ صوری و محتوایی توسط متخصصان تایید شد. اعتبار ابزار اندازه گیری با استفاده از آلفای کرونباخ 88/0 برآورد شد که حاکی از اعتبار بالای ابزار اندازه گیری است.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان داد که در بعد ارزشی، بیشترین میانگین مربوط به مولفه «همدلی با دیگران» و کمترین میانگین مربوط به مولفه «روحیه پرسشگری» و در بعد هنجاری، بیشترین میانگین مربوط به مولفه «رعایت آداب معاشرت در ارتباط با دیگران» و کمترین میانگین مربوط به مولفه «استفاده از اوقات فراغت» است. در ابعاد جمعیت شناختی(وضعیت تاهل، جنسیت و دانشکده محل تحصیل) و در حیطه ارزشها، تنها بر اساس دانشکده محل تحصیل، تفاوت معنی داری وجود داشت؛ اما در حیطه هنجارها، در هیچ یک از ابعاد، تفاوت معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    دانشگاه به عنوان یک نهاد آموزشی و فرهنگی توانسته است نقش مهمی در جامعه پذیری افراد داشته باشد؛ زیرا سنجش میزان فرهنگ شهروندی دانشجویان، میانگین متوسط بالا را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: شهروندی، فرهنگ، فرهنگ شهروندی، ارزش، هنجار، دانشجویان دانشگاه ارومیه
  • جهانگیر کرمی، علی زکی یی، مصطفی علیخانی صفحه 243
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی جهت گیری مذهبی با میزان تاب آوری و امیدواری در دانشجویان دانشگاه رازی انجام شد.
    روش
    روش مورد استفاده در پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانشجویان دانشگاه رازی بود که به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای، نمونه ای به حجم 200 نفر (100 نفر دختر و 100 نفر پسر) انتخاب شد. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه های جهت گیری مذهبی، تاب آوری و امیدواری بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخصهای آماری میانگین، انحراف استاندارد، ضریب همبستگی و رگرسیون استفاده شد.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که رابطه معنی داری بین میزان جهت گیری مذهبی با میزان تاب آوری و امیدواری در دانشجویان وجود دارد.
    نتیجه گیری
    بنابر این، می توان نتیجه گرفت که شناسایی و اعتقاد به باورها و مناسک مذهبی می تواند در افزایش میزان تاب آوری و امیدواری موثر باشد.
    کلیدواژگان: جهت گیری مذهبی، تاب آوری، امیدواری
  • نهله غروی نایینی، حامد مصطفوی فرد*، زهرا مصطفوی فرد صفحه 257
    هدف

    بعد از پیدایش انقلاب اسلامی، یکی از دغدغه های مسئولان نظام، رشد علمی و تولید علم در کشور بود؛ چرا که ضعف در این حوزه، موجب شبهه عدم کارامدی اعمال نفوذ نهاد دین در دیگر نهادها از جمله سیاست، اقتصاد، فرهنگ و... می شد و این مهم، ضرورت تحقق جنبش نرم افزاری را دوچندان می کرد. هدف این پژوهش، تبیین بایسته ها و چالش های سخت افزاری و نظری پیش رو، برای تحقق ارتقای فرهنگ علم ورزی و دانش محوری و

    روش

    روش مورد استفاده در این تحقیق، کتابخانه ای و تحلیلی بوده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش، توجه به عرصه هایی همچون: فرهنگ، آموزش، پژوهش و در نهایت، مدیریت را لازم و ضروری دانسته؛ همچنین ریشه آفتها و موانع تحقق تولید علم در کشور را وجود خلا و کاستی در چهار حوزه معرفت شناسی، فردی و اجتماعی، اخلاق و مدیریت و پژوهش قلمداد می کند.

    نتیجه گیری

    ارتقای فرهنگ علم ورزی در گرو تحولات فرهنگی، معرفتی، مدیریتی، آموزشی و پژوهشی است.

    کلیدواژگان: جنبش نرم افزاری، تولید علم، فرهنگ، دانشگاه
  • حبیب محمدنژاد، رضا محبوبی * صفحه 279
    هدف

    هدف مطالعه حاضراین است که:دیدگاه اسلام درخصوص مفاهیم بنیادین رفاه اجتماعی رااستخراج نماید.دراین مقاله با توجه به تقسیم بندی چهارگانه پارسونز، 4 حوزه اصلی شامل حوزه اقتصاد،سیاست،فرهنگ و اجتماع درنظرگرفته شده ودر هریک ازاین حوزه ها پس ازمعرفی اجمالی معیارهای رفاهی مکاتب مختلف، به بررسی مواضع و دیدگاه اسلام پرداخته شده است وبرای این منظور نیز از تفاسیرقرآن کریم و نظریات اندیشمندان مسلمان استفاده شده است.ضمن این بررسی به مفاهیم مهمی چون «مالکیت»، «بازتوزیع ثروت درجامعه»، «برابری و عدالت»، «هدف وغایت زندگی»توجه نموده ایم.

    روش

    روش مورد استفاده در این تحقیق اسنادی و کتابخانه ای بوده است.

    یافته ها

    یافته های این مطالعه حاکی از آن است که: دیدگاه های اسلام درخصوص مفاهیم اصلی و مهم حوزه رفاه اجتماعی، دیدگاهی منحصربه فرد است ودر بسیاری ازموارد با دیدگاه های مکاتب موجود رفاهی تفاوت ماهوی دارد.

    نتیجه گیری

    مکتب اسلام در خصوص بسیاری از حیطه های زندگی اجتماعی انسانها طرح و برنامه دارد که شناخت و اجرای آنها می تواند به تامین رفاه اجتماعی شهروندان منجر شود و این طرحها و برنامه ها اساسا با آنچه که در سایر مکاتب ارائه می شود تفاوت بنیادی دارند.

    کلیدواژگان: رفاه اجتماعی، شاخصهای رفاهی در اسلام، مالکیت، عدالت و برابری
  • سید ابراهیم حسینی*، حمیدرضا جلایی پور صفحه 299
    هدف

    هدف این پژوهش، بررسی رابطه سرمایه اجتماعی برون گروهی با هویت ملی ایرانیان در شرایط کنونی با تاکید بر اقوام کرد و ترک بوده است.

    روش

    روش تحقیق مورد استفاده، روش پیمایشی بوده است. جامعه آماری تحقیق نیز شامل جوانان 18 تا 25 سال شهرهای سنندج، بوکان، تبریز و خوی بود.یافته ها؛ 1. بین سرمایه اجتماعی و درونی شدن هویت ملی، رابطه مستقیم وجود دارد. 2. بین موانع سیاسی و درونی شدن هویت ملی، رابطه معکوس وجود دارد. 3. بین نوع شهر محل سکونت و درونی شدن هویت ملی، رابطه وجود دارد. 4. بین تاهل و درونی شدن هویت ملی، رابطه وجود دارد. 5. بین میزان درونی شدن هویت ملی بین اقوام کرد و ترک تفاوت وجود دارد. نتیجه گیری؛ با توجه به تحلیل رگرسیون انجام گرفته، می توان نتیجه گرفت که با توجه به متغیرهای سرمایه اجتماعی برون گروهی، موانع سیاسی، شهر محل سکونت و تاهل، می توان هویت ملی جوانان ترک و کرد را پیش بینی کرد. با تقویت سرمایه اجتماعی، احراز هویت ملی جوانان افزایش می یابد و همچنین باید موانع سیاسی برای مشارکت سیاسی را در جامعه کمتر کرد تا جوانان بیشتر نسبت به جامعه احساس تعلق کنند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، هویت ملی، اقوام کرد و ترک
  • سیف الله فضل الهی قمشی صفحه 323
    هدف
    هدف از تحقیق حاضر، ریشه یابی علل کم توجهی به پوشش اسلامی و شناسایی و اولویت بندی راهکارهای ترویج آن در بین دانشجویان دختر دانشگاه ها بر اساس دیدگاه دانشجویان دختر دانشگاه های قم است.
    روش
    روش مورد استفاده در این تحقیق، توصیفی- پیمایشی و جامعه آماری شامل کل دانشجویان دختر نیمسال دوم سال تحصیلی 90-89 دانشگاه های قم بود که تعداد 360 نفر از آنان مطابق جدول مورگان و کرجسی به شیوه تصادفی طبقه ای و ساده انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، دو پرسشنامه محقق ساخته، اولی حاوی 18 گویه در طیف لیکرت با پایایی 78/0 و دومی حاوی 17راهکار از نوع آرایش رتبه ای با پایایی 89/0 مطابق آلفای کرانباخ بود. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات، علاوه بر روش های توصیفی، از آزمون بی پارامتری مجذور کای (خی دو)، Z تک گروهی و آزمون تحلیل واریانس یک راهه(F) استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد عوامل فرهنگی- اعتقادی در کم توجهی به پوشش اسلامی دانشجویان دختر دانشگاه ها تاثیر مثبت و معنی داری دارند. اما عوامل زیستی- روانی، فرهنگی- اجتماعی و سیاسی- اجتماعی، با وجود کسب نمره بالاتر از حد متوسط مورد انتظار، نقش مثبت و معنی دار ندارند.
    نتیجه گیری
    برنامه ریزی برای پوشش خلا فرهنگی و تربیتی بین مدارس و دانشگاه ها، تنویر اذهان عمومی و به ویژه دانشجویان دختر نسبت به پیامدهای جبران ناپذیر بدحجابی و ارتقا و تقویت روحیه دینی برای پایبندی به ارزشهای اجتماعی، به ترتیب از اولویت دارترین راهکارها برای ترویج پوشش اسلامی در بین دانشجویان دختر دانشگاه ها هستند.
    کلیدواژگان: پوشش اسلامی، دانشجویان دختر، دانشگاه ها، راهکارهای ترویج، علل کم توجهی
|
  • Asghar Hadavi, Mohammadreza Heshmati Page 203
    Aim
    The main aim of this project is to study the effect of a religious atmosphere (the impact of a religious family, university, and peer group) on tendency of the students of the major campus of Shahed University towards praying.
    Method
    The research method was a survey.
    Results
    The following results were obtained: 1. The average tendency towards practicing one’s prayers was 88.22 amongst female students and 81.35 amongst the male. The descriptive results confirm that the tendency was higher amongst the female students; 2. No significant difference between male and female students was observed concerning to one’s attention to mass prayer 3. A significant positive relationship was observed regarding the extent of religiousness of one’s family and one’s attitude toward prayers.
    Conclusion
    As for conclusion, the following two major conclusions could be drawn out of the
    Results
    on one hand, there is a significant positive relationship between secondary environments and the extend of one’s tendency to praying, and on the other hand, there is a significant positive relationship between the type of friends as well as one’s selected models and the extent of attitude to prayers in the sense that religious friends have a direct influence on the extent of one’s tendency in religious duties.
    Keywords: praying, mass prayer, university students, secondary environments, religious atmosphere of one's family, religious impact of professors students
  • Mohammad Hassani Mirnajaf Mousavi Sakineh Hobbi Page 223
    Aim
    The aim of this research is to study the students’ citizenship culture components in values and norms scope.
    Method
    The method of the present research is Descriptive – Survey method. A sample of 384 students are selected randomly form all bachelor students of Uremia University by sample estimation formula. Data is gathered through questionnaire of citizenship components in two aspects of norms and values, which is designed according to Likert 5 scales. Management experts confirm validity of questionnaire and the reliability is measured through Cronbach coefficient (0/88).
    Results
    Findings show that in value aspects “sympathy with others” is on the highest mean and” inquiry” is on the lowest mean and in norm aspect ‘courtesy and leisure time spending” is on the highest and lowest means, respectively and in demographic aspect there is a significant difference between faculties.
    Conclusion
    University as a culture-pedagogical institution has an important role in socialization of people, since the result indicates that the amount of sample’s culture of citizenship is higher than average mean.
    Keywords: culture, citizenship culture, value, norm, students
  • Jahangir Karami, Ali Zakiei Mostafa Alikhani Page 243
    Aim
    This study aims to investigate religious orientation and hopefulness among students in Kermanshah Razi University.
    Method
    This study is of descriptive-correlative type. The statistical community is composed of all students in Kermanshah Razi University, which are selected in a random sampling manner. The sample included 200(100 male and 100 female students) from three colleges (literature, social sciences and agriculture).The data collection tools included religious orientation questionnaires, resiliency and hopefulness. To analyze data, average statistical indices, standard deviation, correlation coefficient and regression are used.
    Results
    The analysis indicates a significant relationship between religious orientation, and resiliency and hopefulness among students.
    Conclusion
    The authors of the survey conclude that identification and belief in religious beliefs and customs could play effective roles in increasing the amount of hopefulness and resiliency.
    Keywords: religious orientation, resiliency, hopefulness
  • Nahle Gharavi Naeeni Hamed Mostafavi Fard Zahra Mostafavi Fard Page 257
    Aim

    Generation of sciences and science development has always been a crucial concern during the years after triumph of Iranian Islamic revolution (post revolution era). The present paper intends to define the challenges in software movement, hardware aspects and culture of generation of sciences and analysis the barriers and theoretic practices in this field.

    Method

    Method of research is library based on analytic method.

    Results

    The results of the research indicate the necessity of more concern and attention on following issues: culture, education, research and finally management. The author of the article also finds the barriers of sciences generation in epistemology, individually and socially, morality, management and research fields.

    Conclusion

    The author of the paper concludes that making science promotion in university requires fundamental modifications in cultural, educational, epistemology and management fields.

    Keywords: software movement, generation of sciences, culture, university
  • Habib Mohammad Nejad Reza Mahboobi Page 279
    Aim

    The author of the article attempts to introduce the Islamic point of view on Fundamentals of social welfare. Four main fields including economy, politics, culture and society are mentioned in present research; considering parsons AGIL framework. in order to study the Islamic views about the mentioned subjects, the author refers to different interpretations of holy Koran and Islamic scholars. the current research also concentrates on "ownership"," reproduction", " justice and equity".

    Method

    The method of the present article is documental-research and library.

    Results

    The results of the research show that Islamic point of view on Fundamentals of social welfare is unique, exclusive, and contrary to many current views on welfare in basis.

    Conclusion

    The author of the survey concludes that the holy religion have provided basic schedules and planned a framework for human being social life and there are fundamental differentiations between Islamic programs and others.

    Keywords: social welfare, indicators of welfares in Islam, ownership, justice, equity
  • Ebrahim Hosseini Bijikola, Hamidreza Jalaeepour Page 299
    Aim

    This survey intends to elucidate the relationship between out-group social capital and national Iranian identity concentrating on Kurdish and Turkish peoples.

    Method

    The method of the present study is survey method and statistical community of this research included the youth between 18 and 25 who are university students and youth of Kurdish and Turkish provinces of sanandaJ, bookan,Tabriz and khoy.

    Results

    1- There is a direct relationship between social capital and internalization of national identity. 2-There in an inverse relationship between political obstacles and internalization of national identity.3- There is a relationship between city of residency and internalization of national identity among youth.4- There is a relationship between marriage and internalization of national identity. 5- There is a differentiation among Kurdish and Turkish peoples in internalization of national identity.

    Conclusion

    Due to the regression analysis and variables of out-group social capital, the paper concludes that political obstacles, city of residency and marriage are related to internalization of national identity of Kurdish and Turkish youth. Developing the social capital will result in national youth identity. On the other hand, we have to develop the political participation of the youth to strengthen the sense of belonging to community among them.

    Keywords: social capital, national identity, Kurdish, Turkish peoples
  • Seyfollah Fazlollahi Ghomshee Page 323
    Aim
    The Current study aims to investigate the causes of low interest to Islamic coverage among university female students and to find the ways of developing Islamic priorities among them based on viewpoints of ghom female university students.
    Method
    Method of research is descriptive research-survey and statistical community of this study included all ghom female university students in second semester of 89-90 and 360 of them are selected based on stratified random sampling. in order to gather data, two kind of questionnaire are applied and for analyzing the data, descriptive approaches and non-parametric test(x2) and ANOVA are employed.
    Results
    The results of the research indicate a significant relationship between cultural-ideological factors and low interest to Islamic coverage among university female students. On the other hand the results suggest no significant rule for biological- mental, cultural-social and political- social factors.
    Conclusion
    The author of the article concludes the following approaches in developing Islamic coverage among university female students: cultural and educative planning in universities and schools to enlighten the minds of the public, particularly university students to promote Islamic coverage among university female students.
    Keywords: islamic coverage, university female students, universities, way of promoting, causes of attention deficit