فهرست مطالب

فرهنگ در دانشگاه اسلامی - سال ششم شماره 2 (پیاپی 19، تابستان 1395)

فصلنامه فرهنگ در دانشگاه اسلامی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 19، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کبری نصیری، مهدی زارع بهرام آبادی، سلیمان احمد بوکانی*، سمیه ولیزاده صفحات 173-190
    یکی از مهم ترین مسائل اساسی کشورهای جهان، تامین سلامت و بهزیستی روانی افراد است. این پژوهش با هدف بررسی نقش اعتکاف در بهزیستی روان شناختی دانشجویان شرکت کننده در مراسم اعتکاف اجرا شد.
    روش
    به منظور اجرای پژوهش، از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه های تهران بودند که از بین آنها دو دانشگاه به صورت در دسترس انتخاب شدند و سپس از میان دانشجویان شرکت کننده در مراسم اعتکاف، 140 دانشجو (70 دختر و 70 پسر) به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و با استفاده از مقیاس بهزیستی روان شناختی ریف(1980) یک بار قبل از شروع مراسم اعتکاف و یک بار پس از پایان اعتکاف، به همراه گروه کنترل مورد آزمون قرار گرفتند.
    یافته ها
    1. بهزیستی روان شناختی دانشجویان معتکف، بعد از اتمام مراسم اعتکاف نسبت به قبل از آن بیشتر بود. 2. بهزیستی روان شناختی دانشجویان معتکف، بیشتر از دانشجویان عادی بود.
    نتیجه گیری
    ارزیابی و شناخت ابعاد بهزیستی روان شناختی و ارتباط آن با دین و ساختارهای مذهبی، به خصوص اعتکاف، روزه و عفو و تایید این نتایج در تحقیقات مختلف می تواند راهکارهای اساسی را در تامین بهداشت روانی جامعه به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: اعتکاف، بهزیستی روان شناختی، بهداشت روان
  • سید علیرضا افشانی *، زینب جعفری صفحات 191-210
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه دینداری و امید به آینده در بین دانشجویان دانشگاه یزد انجام شده است.
    روش
    روش مورد استفاده در این تحقیق، توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری مورد مطالعه، دانشجویان دانشگاه یزددر سال تحصیلی 94-93 بودند که 374 نفر از آنها با روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. آزمون امید به آیندهاسنایدر و همکاران(1991) و آزمون محقق ساخته دینداری بر اساس الگویگلاک و استارک(1968)به عنوان ابزار تحقیق مورد استفاده قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین دینداری دانشجویان و امید به آینده در آنها رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین ابعاد اعتقادی، عاطفی، پیامدی و دانشی، با امید به آینده، رابطه مثبت و معناداری داشتند؛ ولی بعد مناسکی با امید به آینده رابطه معناداری نداشت.
    نتیجه گیری
    افزایش سطح دینداری دانشجویان به تقویت امید به آینده در بین آنها منجر می شود و لازم است از این پتانسیل برای افزایش امید به آینده دانشجویان استفاده شود
    کلیدواژگان: امید به آینده، دانشجویان، دینداری، دانشگاه، اعتقادات
  • هاجر خباز*، محسن آیتی، محمد رضایی صفحات 211-232
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه میزان و نوع استفاده از اینترنت با نحوه نگرش دانش آموزان دبیرستانی و دانشجویان نسبت به اثرات استفاده از اینترنت بر روابط اجتماعی(ارتباطات دوستی واقعی، ارتباطات خانوادگی، ارتباط مجازی با جنس مخالف) و رفتار مذهبی انجام شد.
    روش
    این پژوهش از نوع همبستگی و نمونه پژوهش، شامل 500 نفر از دانش آموزان دبیرستانی و دانشجویان شهرستان بیرجند بودند که تجربه استفاده از اینترنت را داشتند و از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از نگرش سنج محقق ساخته اثرات اینترنت استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل نتایج پژوهش، از روش آماری رگرسیون چند متغیره استفاده شد.
    یافته ها
    میزان و نوع استفاده از اینترنت به عنوان متغیرهای پیش بین، می تواند متغیرهای ارتباط اجتماعی(ارتباط دوستی، ارتباط درون خانوادگی، ارتباط مجازی باجنس مخالف) و باورها و رفتارهای مذهبی را به عنوان متغیرهای ملاک، پیش بینی کند.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش بسته به اینکه افراد از کدام یک از امکانات اینترنت استفاده می کنند، در هر دو گروه دانش آموزان و دانشجویان، متفاوت یا یکسان است
    کلیدواژگان: اینترنت، روابط اجتماعی، رفتار مذهبی، دانش آموزان، دانشجویان
  • اسماعیل سلیمانی*، کریم بابایی، اکبر عطادخت صفحات 233-250
    بررسی نقش تمییزی سبک های مقابله ای و تاب آوری روان شناختی در پیش بینی پروفایل آشفتگی روان شناختی در دانشجویان.
    روش
    روش پژوهش، از نوع همبستگی و علی مقایسه ای و جامعه آماری آن، دانشجویان غیر بومی دانشگاه ارومیه در سال تحصیلی 95-1394 بودند. از این جامعه، 200 دانشجوی ساکن خوابگاه های دانشگاه ارومیه به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه پروفایل آشفتگی روان شناختی، مقیاس تاب آوری و پرسشنامه سبک های مقابله اندلر و پارکر استفاده شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون، آزمون رگرسیون چندگانه و آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    بین تاب آوری و پروفایل آشفتگی روان شناختی همبستگی منفی؛بین پروفایل آشفتگی روان شناختی و سبک مقابله ای هیجان مدار و اجتنابی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و متغیرهای سبک های مقابله ای(هیجان مدار)، تاب آوری و جنسیت به خوبی توانستند پروفایل آشفتگی روان شناختی را پیش بینی کنند. همچنین نتایج تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که میزان مولفه های پروفایل آشفتگی روان شناختی(افسردگی، اضطراب و استرس) در دانشجویان دختر و پسر به طور آماری متفاوت است.
    نتیجه گیری
    با بهبود سبک های مقابله ای و افزایش سطح تاب آوری دانشجویان، میزان افسردگی، اضطراب و استرس کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: روان آشفتگی، سبک های مقابله ای، تاب آوری، دانشجویان
  • سیده فاطمه محبی *، مونس سیاح، شیما سادات حسینی صفحات 251-274
    این مطالعه با هدف شناسایی دلالتهای معنایی تاخیر در ازدواج دختران دانشجو انجام شده است.
    روش
    این پژوهش با بهره گیری از روش کیفی و برگزاری جلسات بحث گروهی با 20 نفر از دختران دانشجو در سنین 27 تا 38 سال در مقاطع مختلف تحصیلی و رشته های مختلف علوم انسانی، فنی و مهندسی، علوم تجربی و پزشکی و نیز گروه هنر انجام شد.
    یافته ها
    بر اساس دیدگاه مشارکت کنندگان در بحث گروهی، دلالتهای معنایی تاخیر در ازدواج شامل دو تم مفهومی تاخیرازدواج به مثابه فرصت سازی و تاخیر در ازدواج به مثابه فرصت سوزی است. همچنین مشارکت کنندگان علل تاخیر در ازدواج را تنگنای ازدواج، ریسک ازدواج، زاویه گیری خانواده از ازدواج، آنومی در ازدواج، تغییر فضا و ترجیحات نوین همسرگزینی، محاسبه هزینه - فایده ازدواج، سپهر روانی تجرد، بی اخلاقی های اجتماعی و بازاندیشی در هویت زنانه برشمرده اند.
    نتیجه گیری
    راهبرد اساسی در زمینه مواجهه با این پدیده،آگاه سازی دانشجویان، خانواده ها و نهادهای آموزشی از علل و پیامدهای درگیری دانشجویان در دو راهی های تحصیل و ازدواج است
    کلیدواژگان: تاخیر در ازدواج، تحصیلات عالی، تجرد، دختران دانشجو، سن ازدواج
  • عباس زمانی*، آذر قلی زاده صفحات 275-292
    پژوهش حاضر با هدف تبیین تجارب دانشجویان از تهدیدهای مذهبی شبکه های اجتماعی تلفن همراه انجام گرفت.
    روش
    روش پژوهش، کیفی از نوع پدیدارشناسی بود. بدین منظور تعداد 20 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان(خوراسگان) در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری با استفاده از نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و اطلاعات آنها با مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری و با روش هفت مرحله ای کلایزی تحلیل شد.
    یافته ها
    گزاره اصلی پژوهش با عنوان «تجارب دانشجویان از تهدیدهای مذهبی شبکه های اجتماعی تلفن همراه» با چهار مفهوم اصلی شامل «تضعیف هویت مذهبی»، «تضعیف ارزشهای اخلاقی و خانوادگی»، «تضعیف ارتباطات خانوادگی» و «ترویج ارتباطات نابهنجار اجتماعی» بود که در این مقاله بدان پرداخته شد.
    نتیجه گیری
    یافته ها بیانگر این بود که دانشجویان در جریان استفاده از شبکه های اجتماعی تلفن همراه در بعد مذهبی تجارب منفی مختلفی کسب کرده اند که بر روند زندگی خانوادگی و هویت مذهبی آنها بسیار تاثیرگذار بوده است. آگاهی از این تهدیدها ضمن کاهش آسیبهای اجتماعی، امکان استفاده بهینه از فناوری های نوین را فراهم و مسیر برنامه ریزی و سیاستگذاری خرد و کلان فرهنگی کشور را برای متولیان امر هموارتر می کند.
    کلیدواژگان: تهدیدهای مذهبی، تلفن همراه، شبکه های اجتماعی، نرم افزار های اجتماعی
  • محسن علیزاده ثانی *، سهیل نجات، محبوبه شاهی، محبوبه عرب صفحات 293-308
    معنویت یکی از نیازهای درونی انسان است که متضمن بالاترین سطوح زمینه های رشد شناختی، اخلاقی، عاطفی و تلاش همواره آدمی برای پاسخ دادن به چراهای زندگی است. از طرفی، تقلب دانشگاهی، نمایش غیر واقعی یک شخص از دانش فردی خویش بوده که متاسفانه در اکثر سازمان های آموزشی و دانشگاه های جهان به عنوان مانع برجسته در کار تعلیم و ارزیابی مشهود است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر هوش معنوی بر تقلب در دانشجویان و نقش تعدیلگر متغیر توجیه تقلب بوده است.
    روش
    جامعه آماری پژوهش، دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه مازندران می باشند که از طریق نمونه گیری تصادفی، اطلاعات از 460 نفر جمع آوری شد. برای سنجش متغیرهای پژوهش، شامل هوش معنوی، تقلب و توجیه تقلب، از پرسشنامه های استاندارد استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده حاکی از تاثیر منفی هوش معنوی بر تقلب در میان دانشجویان بود. همچنین نتایج نشان داد که توجیه تقلب، اثر هوش معنوی بر کاهش تقلب را تعدیل می کند.
    نتیجه گیری
    بر مبنای یافته های پژوهش پیشنهاد می شود کارگزاران و مدیران حوزه آموزش عالی، در ریشه یابی تقلب، تنها به دانشجویان محدود نشوند؛ بلکه با تغییر نگرش دانشجویان(ارتقای هوش معنوی) و اصلاح ساختار نظام آموزشی و ارزیابی، زمینه بروز تکنیکهای خنثی سازی و توجیه دانشجویان در رابطه با تقلب را کاهش دهند.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، تقلب، خنثی سازی، دانشگاه
|
  • Kobra Nasiri, Mahdi Zare Bahram Abadi, Soleyman Ahmad Bookani *, Somayeh Valizadeh Pages 173-190
    One of the most important concerns of world, s countries is ensuring of health and individuals mental well-being. The objective of this study is to investigate the role of etikaf (seclusion in a mosque for the porpose of the ritual worship) on the psychological well-being of the students participating in the ceremony of etikaf.
    Method
    For the study, the pretest-posttest with control group design was used. The statistical population consisted of all of the students of universities in Tehran that of which two universities were selected as an available sample. And then between the students participating in the ceremony 140 students (70 girls and 70 boys) were selected randomly and using the Psychological well-being scale by Rif (1980), at one time before and again after the ceremony with the control group were tested.
    Results
    The results showed that: 1) the psychological well-being of the students was more after the ceremony comparing with the before of ceremony. 2) The Psychological well-being of the students was more compared with the ordinary students.
    Conclusion
    The evaluation and recognition of the components of the psychological well-being and i
  • Alireza Afshani *, Zeynab Jafari Pages 191-210
    The present research aims at investigating the relationship between religiosity and hope to the future among students of Yazd University.
    Method
    The used method in this study was descriptive of correlation kind. The statisticall population of the research included Yazd University students in the academic year 93-94, who 374 people of them were selected and studied through stratified random sampling method. Hope to the future Snyder’s test and religiosity test made of researcher on the basis of Gluck and Stark pattern were used as a research tool.
    Results
    The results showed a positive and significant relationship between religiosity students and their hope to the future. Also, there was a significant positive relationship between the belief, emotional, and intellectual dimensions with hope to the future, but there wasn’t a significant relationship between the ritual dimensions with hope to the future.
    Conclusion
    Religiosity plays an important role in increasing the hope to the future among students.
    Keywords: hope to the future, students, religiosity, university, beliefs
  • Hajar Khabbaz *, Mohsen Ayati, Mohammad Rezaee Pages 211-232
    This study aimes to investigate the relationship between the amount and type of Internet use by high school and university student's attitudes towards Effects include the use of the Internet on social relations (real friendship, family relationships, and virtual relationships with the opposite sex) and religious behavior.
    Methods
    This study was correlational and the sample consisted of 500 high school and university students in Birjand city that had experience of using the Internet who were selected through convenience sampling. Data were collected through a self-made attitude of the effects of the Internet. Data were analyzed through multivariational regression.
    Results
    The results of the reseach indicated that the amount and type of the Internet use as predictor variables, can predict social communication variables (friendship, communication within the family, relationships & sex opposed to virtual), religious beliefs and behaviors as criterion variables.
    Conclusion
    The authors of the present article conclude depending on the facilities of the internet that participants use, the result is different or the same in both groups.
    Keywords: internet, social relations, religious behavior, high school students, university students
  • Esmaeil Soleymani *, Karim Babaee, Akbar Atadokht Pages 233-250
    Depression, anxiety and stress can be a precursor to substance and alcohol abuse and even suicide. The purpose of this study was to determine the role of distinguished psychological resilience and coping styles emotional -oriented coping and problem-Focused Coping Styles in predicting student's Psychological Distress Profile And comparison on the basis of gender.
    Method
    The method of the study was correlational and causal comparative. The entire population of the study consisted of non-native students in Oromieh University in the academic year 2015-2016. Out of this population, 200 students were randomly selected who were staying at Oromieh University dormitories. Of these students 50% (n=100) were female, and the other half were male. In order to collect data, the adolescents responded to Depression, Anxiety and Stress Scale (DASS-21) Questionnaire, the Resiliency Scale and Endler and Parker’s Coping Questionnaire was used. Information obtained was analyzed by using multivariate analysis of variance and multiple regression analysis.
    Results
    The results showed that there was a significant negative correlation between resiliency and Psychological Distress Profile. There was significant positive correlation between emotional and avoidant coping styles,. There also existed a significant relationship between Psychological Distress Profile and emotion based and avoidant coping styles and variables of coping style (emotion-based), resiliency, and gender well predicted Psychological Distress Profile (R2=%33). A analysis of multivariate data indicated, that the elements of Psychological Distress Profile (nostalgia for the family, the desire to return to family and consistency) different statistically (P
    Conclusion
    Base upon this result can be Conclude that with improving the level of coping styles and resiliency of students, depression, anxiety and stress are reduced.
    Keywords: psychological distress profile, coping styles, resiliency
  • Fatemeh Mohebi *, Moones Sayyah, Shima Saadaat Hoseyni Pages 251-274
    The centre-piece of the following article is studing the signification delays in female students’ marriage.
    Method
    This study used qualitative methods and group discussion sessions, which was done with 20 female students at ages of 27 to 38 years old with different levels and fields of education including liberal arts, engineering, science and medicine, as well as arts.
    Results
    According to participants, taking part in-group discussion; signification delays in marriage consists of two conceptual themes first having an opportunity and second losing the opportunity. Participants also expressed some causes of delays in marriage such as marriage-bound, marriage risks, problems in family, anomie in marriage, different ideas and modern preferences marriage, considering cost - benefit of marriage, mental celibacy, social immorality and rethinking gender identities.
    Conclusion
    The authors of the present research conclude that in facing this phenomenon the basic strategy is to alert students, families and educational institutions about the causes and consequences of conflict in the way that students are educated and married
    Keywords: delay in marriage, higher education, celibacy, female students, the age of marriage
  • Abbas Zamani *, Azar Gholizadeh Pages 275-292
    The aim of this study was out to investigate the students` experiences of religious threatening aspects of cell phone social networks in Islamic Azad University of Esfahan (Khorasgan-2015).
    Method
    The research method was qualitative phenomenology. For this purpose, 20 undergraduate, master and doctorate students of Islamic Azad University were selected based on purposive sampling heterogeneous, and the data were analyzed by applying the 7-step Colaizzi method.These statements related Students` experiences of religious threatening aspects of cell phone virtual social network are discussed, with four main concepts including; "weakening the religious identity", "weakening the family and morale values", "weakening the family relationship" and "promotion of the anti-social relationships".
    Results
    The results of the research indicate a negative influence of cellphone, as far as religious aspect is concerned, on thefamily of students and also int shows religious inclination.
    Conclusion
    The authors of the article conclude that recognizing the endangerments posed while lessening the social impairments, could provide incomparable exploitation of the cutting-edge technology, and provide the country’s policymakers a comprehensive cultural macro and micro policy roadmap
    Keywords: religious threatening aspects, cell phone, social network, social application
  • Mohsen Alizade Sani *, Soheil Nejat, Mahboobeh Shahi, Mahboobeh Arab Pages 293-308
    Spirituality is an inner need of human included of the highest growthin areas of cognitive, moral, emotional and attempt to answer the whys of life. Academic Cheating is an unrealistic showing of individual knowledge and, unfortunately, in most educational organizations and universities worldwide as the leading obstacle is evident in teaching and assessment. The aim of this study was to evaluate the effect of spiritual intelligence on Cheating and role of Neutralization as moderator variable.
    Method
    The method of the present study is Correlation. In this study and a sample of 460 graduate students from the University of Mazandaran were selected by random sampling. Then the participants were asked to complete the standardized questionnaires about spiritual intelligence, cheating, and neutralization.
    Results
    Spiritual intelligence had negative effect on the cheating. The results showed that this relationship was moderated by Neutralization.
    Conclusion
    The research findings recommended to policy makers and Managers in the higher education sector that Understanding the causal of cheatingare is not limited only to students but this issue needs a change in the attitudes of students (Promotion of spiritual intelligence) and reforming the education and assessment system , to reduce student's neutralization attitude about cheating
    Keywords: spiritual intelligence, cheating, neutralization, university