فهرست مطالب

فرهنگ در دانشگاه اسلامی - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 22، بهار 1396)

فصلنامه فرهنگ در دانشگاه اسلامی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 22، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مسلم باقری، محسن جاجرمی زاده، منصوره بنافی صفحات 3-18
    هدف
    دانشگاه ها به عنوان مهم ترین مراکز تولید علم و کارکنان آنها به عنوان سرمایه های انسانی، می توانند در رشد و توسعه همه جانبه کشور نقش موثری ایفا کنند. لازمه داشتن کارکنانی که به اهداف و منافع سازمان متعهدانه بها دهند، تقویت مولفه هایی نظیر معنویت و نشاط سازمانی است. در این پژوهش، نقش میانجی گری نشاط سازمانی در رابطه بین معنویت سازمانی و تعهد سازمانی در کارکنان دانشگاه شیراز بررسی شده است.
    روش
    روش پژوهش توصیفی- پیمایشی و جامعه آماری آن، کارکنان دانشگاه شیراز است. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد و برای تجزیه و تحلیل آنها از نرم افزار اسمارت پی.ال.اس استفاده شده است.
    یافته ها
    معنویت سازمانی بر نشاط سازمانی و تعهد سازمانی تاثیر داشته و نشاط سازمانی نقش میانجی گری را در رابطه بین معنویت سازمانی و تعهد سازمانی ایفا می کند.
    نتیجه گیری
    امروزه معنویت سازمانی به یکی از نیازهای مهم برای موفقیت سازمانها تبدیل شده است. معنویت در سازمان نیروی دوگانه ای است که می تواند فرد و سازمان را توام با یکدیگر به نتایج دلخواه برساند. لذا لازم است مدیران سازمانها در راستای ایجاد معنویت و دستیابی به نشاط و تعهد سازمانی از طریق آن، برنامه ریزی های لازم را انجام داده و سازوکارهای مناسب را فراهم سازند.
    کلیدواژگان: معنویت سازمانی، نشاط سازمانی، تعهد سازمانی، دانشگاه شیراز
  • مهدی مرادی، زکیه مرندی صفحات 19-32
    هدف
    رشد امور غیر اخلاقی در محیط کسب و کار امروزی، توجه صاحب نظران حرفه های مختلف را به بحث درباره اخلاق و تاثیر آن در حوزه های حرفه ای آنها معطوف ساخته است. هدف این مطالعه، بررسی رابطه بین متغیرهای فردی جنسیت، سن، سطح تحصیلات، تجربه حرفه ای و رشته تحصیلی بر قضاوتهای اخلاقی دانشجویان رشته حسابداری و مدیریت بود.
    روش
    تحقیق حاضر از نوع مطالعات توصیفی و پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش، دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد و دکتری رشته های حسابداری و مدیریت دانشگاه های سطح کشور ایران در سال تحصیلی 94-93 بودند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه تصمیم گیری اخلاقی در موقعیتهای سازمانی ویسبرود(2009) استفاده شد و برای آزمون فرضیه های تحقیق، از آزمون تحلیل واریانس دو راهه بهره گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از بررسی فرضیه ها حاکی از آن است که بین دانشجویان رشته حسابداری و مدیریت در اثر متغیرهای جنسیت، سن، سطح تحصیلات، رشته تحصیلی و تجربه، بر قضاوتهای اخلاقی شان تفاوت معناداری وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق مبین این موضوع است که در دانشگاه ها و نهادهای آموزشی سطح کشور، باید اقدامات و زمینه های لازم و مناسب برای افزایش سطح درک اخلاقی افراد به نحو موثری صورت گیرد.
    کلیدواژگان: قضاوت اخلاقی، ویژگی های فردی، حسابداری، مدیریت
  • فرزانه رحیم پور، ناصر صبحی قراملکی، محمد نریمانی صفحات 33-54
    هدف
    این پژوهش به دنبال مقایسه اثربخشی دو برنامه آموزشی تاب آوری و مهارتهای ارتباطی بر سازگاری زناشویی بود.
    روش
    روش پژوهش، آزمایشی و طرح آن پیش آزمون و پس آزمون چندگروهی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل زوجین دانشجوی شهرستان ساوه بود که تا سال 93 مدت یک تا هفت سال از زندگی زناشویی آنها می گذشت. نمونه شامل 72 نفر با سازگاری پایین بود که طی یک فراخوان عمومی به صورت داوطلبانه انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده در پژوهش، شامل پرسشنامه سازگاری زناشویی اسپانیر بود. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کواریانس تک متغیری و چند متغیری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل کواریانس نشان داد که میزان سازگاری زناشویی در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل، افزایش داشته است. مقایسه دو روش آموزشی نشان داد که روش آموزش مهارت ارتباطی با اختلاف کمی نسبت به روش تاب آوری، در افزایش سازگاری زناشویی اثربخش تر بوده است.
    نتیجه گیری
    آموزش مهارتهای ارتباطی و تاب آوری، هر دو باعث افزایش سازگاری زناشویی شده است. لذا برای بهبود سازگاری زوجین، پیشنهاد می شود هر دو برنامه مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تاب آوری، مهارتهای ارتباطی، سازگاری زناشویی، دانشجویان
  • علی محمدزاده صفحات 55-76
    هدف
    مطالعه آسیب شناسی و تعیین آسیب پذیری های جوانان، گام اساسی در مصون سازی آنان در برابر تغییرات ارزشی و فرهنگی است. هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی آسیبهای فرهنگی- روان شناختی اساسی دانشجویان بود.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع تحقیقات زمینه یابی است. جامعه آماری تحقیق حاضر عبارت است از کلیه دانشجویان دختر و پسر دانشگاه های پیام نور استان آذربایجان شرقی که از بین آنان نمونه ای به حجم 1369 نفر برای آزمون انتخاب شدند.
    یافته ها
    روش تحلیل عاملی، هشت گروه عمده آسیب شناسی را استخراج کرد که به ترتیب عبارت بودند از: ضعف باورهای دینی، احساس بی ارزشی، گرایش به غرب و قانون گریزی، گرایش به داروهای روان گردان، ناامیدی و افسردگی، مسائل مرتبط با ازدواج و دوستی با جنس مخالف، مسائل مرتبط به اوقات فراغت، گرایش به مد و جلب توجه. نتایج نشان داد که گرایش به غرب و قانون گریزی، مسائل مرتبط با ازدواج و دوستی با جنس مخالف، ناامیدی و افسردگی، بیشترین میزان شیوع را در بین دانشجویان دارند. گروه مذکر در مقایسه با گروه مونث در بیشتر عاملهای مذکور نمرات بیشتری به دست آوردند.
    نتیجه گیری
    پیشنهاد می شود سه اولویت اول برنامه ریزی فرهنگی دانشگاه به ترتیب بر اساس مسائل مرتبط با گرایش به غرب و قانون گریزی، ازدواج و دوستی با جنس مخالف و ناامیدی و افسردگی تنظیم شود.
    کلیدواژگان: فرهنگ، آسیبهای فرهنگی، روان شناختی، مهندسی فرهنگی
  • فرهاد خرمایی، فاطمه آزادی ده بیدی صفحات 77-92
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش مولفه های صبر(متعالی شدن، شکیبایی، استقامت، رضایت و درنگ) به عنوان سازه ای دینی- اخلاقی در پیش بینی اهمال کاری تحصیلی در میان دانشجویان بود.
    روش
    روش این پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. مشارکت کنندگان پژوهش، 250 دانشجوی مقطع کارشناسی دانشگاه شیراز (140 پسر و110 دختر) بودند که با روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند و به مقیاسهای اهمال کاری تحصیلی و صبر پاسخ دادند. پایایی این ابزارها به وسیله ضریب آلفای کرونباخ و روایی آنها به وسیله همبستگی درونی تعیین شد. نتایج حاکی از روایی و پایایی قابل قبول ابزارها بود.
    یافته ها
    نتایج تحلیل مسیر با استفاده از مدل معادلات ساختاری در نرم افزار AMOS نشان داد که مولفه صبر پیش بینی کننده معنادار و منفی اهمال کاری تحصیلی بود.
    نتیجه گیری
    در مجموع، نتایج حاکی از تاثیر سازه دینی- اخلاقی صبر بر اهمال کاری دانشجویان است. بنابر این، با برنامه های آموزش صبر به دانشجویان می توان اهمال کاری آنان را کاهش داد.
    کلیدواژگان: صبر، شکیبایی، استقامت، اهمال کاری تحصیلی
  • امین فتحی، جعفر نامور صفحات 93-108
    هدف
    بررسی و شناخت وضعیت فعلی علایق، میزان آگاهی و پایبندی دانشجویان دختر به حجاب اسلامی و دلایل استفاده از پوششهای نامناسب در جامعه هدف این نوشتار بوده است.
    روش
    کاربردی و توصیفی از نوع مقایسه ای و همبستگی است. جامعه آماری، دانشجویان دختر مقطع کارشناسی دانشگاه محقق اردبیلی در سال تحصیلی 95-1394 بودند.
    یافته ها
    از نگاه دانشجویان، وضعیت پوشش در جامعه و سطح دانشگاه نامناسب بوده، وجود قانون معقول و نظارت لازم است. پوشش مناسب باعث امنیت روانی شده و نامناسب بودن آن بیشتر به دلیل تقلید و خلاهای عاطفی است. پوشش نامناسب، امری شخصی است، ولی همه اعتقاد ندارند که پوشش نامناسب به خاطر اعتراض به ساختار جامعه و مذهب است؛ در حالی که دلیل آن بیشتر، تفاوت نسلها و اعتراض نسبت به خانواده و وضعیت موجود آن است.
    نتیجه
    علاقه نداشتن به حجاب اسلامی بیشتر ناشی از نا آگاهی به ارزشهای دینی و وضعیت نامطلوب خانواده ها در جایگاه تربیتی بوده و جوانان به تبیین و اقناع بیشتری در امر پوشش نیاز دارند. منفی شدن نگرش به چادر با افزایش ترم تحصیلی، از تاثیرگذاری منفی محیطهای علمی حکایت دارد و با این حال، نامناسب دیدن وضعیت پوشش جامعه در عین رضایتمندی از حجاب خود، بر نسبی دیدن پوششها دلالت می کند که به تعمق بیشتری نیاز دارد.
    کلیدواژگان: حجاب، دانشگاه، دانشجویان دانشگاه
  • بابک پورقهرمانی، اویس قندهاری صفحات 109-130
    هدف
    پژوهش حاضر، راهبردهای موثر بر پیشگیری از جرایم در شبکه های اجتماعی مجازی را بررسی و تحلیل کرده است.
    روش
    روش پژوهش، توصیفی از نوع پیمایشی و رویکرد آن نیز کاربردی است. جامعه پژوهش، دانشجویان سال 96-1395 دانشگاه گلستان(4007 نفر) را در بر می گیرد. به کمک فرمول کوکران، 165 نفر از آنان به عنوان حجم نمونه برآورد و با روش تصادفی متناسب با حجم از بین دانشکده ها انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه محقق ساخته روا و پایا بوده و نتایج به دست آمده از پژوهش با استفاده از شاخصهای آمار توصیفی و استنباطی بررسی و تحلیل شده اند.
    یافته ها
    از نظر دانشجویان، در میان راهبردهای سه گانه موثر بر پیشگیری از جرایم در شبکه های اجتماعی مجازی، راهبرد دولتی با میانگین21/4 بیشترین و راهبرد غیر دولتی(خصوصی) با میانگین62/3 کمترین تاثیر را بر پیشگیری از جرایم در شبکه های اجتماعی دارند. در بین راهبردهای دولتی، «آموزش و آگاه سازی خانواده ها از طریق رسانه ملی، مدارس، دانشگاه ها و سایر رسانه های عمومی» ، «ایجاد یا تقویت شبکه ملی اطلاعات» و «ایجاد و توسعه شبکه های اجتماعی بومی» بیشترین تاثیر را دارند.
    نتیجه گیری
    دولت با برنامه ریزی و اجرای صحیح آن، بیشترین تاثیر را بر پیشگیری از جرایم در شبکه های اجتماعی مجازی خواهد گذاشت.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، مجازی، پیشگیری، جرایم، راهبرد
|
  • Moslem Bagheri, Mohsen Jajarmizadeh, Mansoureh Banafi Pages 3-18
    Objectives
    Universities as the most important centers of knowledge production and their employees as human capital can play an effective role in comprehensive growth and development of the country. The necessity of having employees, who value to the organization goals and its interests committed, is strengthening factors such as organizational spirituality and organizational happiness. Therefore, in this study the mediating role of organizational happiness in the relationship between organizational spirituality and organizational commitment of Shiraz University employees is considered.
    Method
    The research method is being a descriptive- survey and statistical population of Shiraz University staff. Also Standardized questionnaires have been used for data collection and data analyze by smart PLS software.
    Results
    The findings show that organizational spirituality had an impact on organizational commitment and organizational happiness and organizational happiness mediating role in the relationship between organizational spirituality and organizational commitment.
    Conclusion
    Today organizational spirituality has become an important requirement for organizational success. Spirituality in organization is dichotomy force that can attain employees and organizations together to the desired results. Therefore, for creating spirituality and thereupon happiness and organizational commitment, it is necessary that managers plan and provide appropriate mechanisms.
    Keywords: organizational spirituality, organizational happiness, organizational commitment, shiraz university
  • Mahdi Moradi, Zakieh Marandi Pages 19-32
    Objectives
    Growth of unethical in business environment of today, according to experts in various professions dedicates to discuss of ethics and its impact in the areas of professional. The aim of this study is to examine the relationship between demographic variables gender, age, level of education, professional experience and education on moral judgments of students.
    Method
    It is a descriptive survey research. The study sample is graduated and Ph.D.students of accounting and management disciplines in Iran's universities in the 2014-2015 school year. To collect data Weisbrod questionnaire (2009) and ethical decision-making Questionnaire in organizational positions is used in the present research and to test the hypothesis two-way ANOVA is applied.
    Results
    The findings of the study indicate no significant difference in gender, age, education level, field of study and experience in student moral judgments.
    Conclusion
    The results suggest that appropriate measures should be taken to increase the level of moral understanding in universities and educational institutions across the country.
    Keywords: moral judgment, personal characteristics, accounting, management
  • Farzaneh Rahimpour, Naser Sobhi Gharamohammadi, Mohammad Narimani Pages 33-54
    Objectives
    The purpose of this research is to study the comparison of the effectiveness of two training methods of resiliency and communicative skills on student’s marital adjustment.
    Methods
    The method of the present survey is experimental with pretest-posttest control group. The statistical society of current research consisted of all student's couples who lived in Saveh province (Markazi) in 2014 that they remained in their marriage lives between 1 to 7 years. The sample was consisted of 72 participants who had low adjustment that were selected according to public announcement and they were randomly assigned in three groups: two experimental groups and one control group. The instrument used in this study for data analysis included spinner adjustment ancova and mancova questionnaire.
    Results
    The results of the covariance analysis indicated that marital adjustment is increased in two experimental groups, compared to the control group. Comparing the two methods show that the method of communicative skills training resiliency is more effective in increasing marital adjustment.
    Conclusion
    Both resiliency and communicative skills training are able to increase marital adjustment. It is suggested that both methods for improving marital adjustment should be considered.
    Keywords: resiliency, communicative skills, marital adjustment, students
  • Ali Mohammadzadeh Pages 55-76
    Objectives
    Pathologic studies are essential step to determine the vulnerability of young people and immunizing them against changes in values and cultures. The aim of this study is to study the major cultural- psychological problems among male and female university students.
    Methods
    The current study is conducted in cross-sectional context, 1369 and university students from East Azerbaijan payame Noor University took part in this study.
    Results
    Factor analysis extracted eight major pathology that consisted of: lack of religious beliefs, feelings of worthlessness, west - illegality related issues, tendency in psychotropic drugs, hopelessness – depression, marriage - friendship with the opposite sex issues, issues relating to leisure, and fashion and attract the attention tendency. The results indicate that the highest prevalence rate among the students are west and illegality, marriage and friendship with the opposite sex and despair and depression. Male gain more scores in about all factors.
    Conclusion
    The results suggested that the three priorities of the university cultural programming to be done in order are on western tendencies and law violence issues, marriage and friendship with the opposite sex, and hopelessness and depression respectively.
    Keywords: culture, cultural- psychological problems, cultural engineering
  • Farhad Khormaee, Fatemeh Azadi Dehbidi Pages 77-92
    Objectives
    The aim of this study is to investigate the role of ethical patience (transcendence, tolerance, persistence, consent and delay) as religious structures in predicting academic procrastination among students.
    Method
    Methods of this descriptive study is correlational. Participants included 250 university students (110females and 140 males) who were selected from Shiraz University using random cluster sampling and academic procrastination Questionnaire and patience components scale responded. The reliability of the research instruments is determined by Cronbach's alpha coefficient and their validity is determined by internal correlation. The results indicated acceptable reliability and validity of the instruments.
    Results
    The results of the structural equation modeling using AMOS software components of the patience showed that a significant predictor of academic procrastination was negative.
    Conclusion
    The author of the research concluded the impact of ethical religious structures patience on negligence students. So patience education programs for students can reduce their negligence.
    Keywords: patience, tolerance, persistence, academic procrastination
  • Amin Fathi, Jafar Namvar Pages 93-108
    Objectives
    The present research aims at studying the current situation of interest, awareness and adherence of female students to the hijab and the reasons of inappropriate covering in the society.
    Method
    The method of the research is applicable and descriptive research method from the comparison and solidarity type. Statistical population is the B.A female students of the University of Mohaghegh Ardabili, 2015-2016.
    Results
    From the student point of view, covering has bean inappropriate in the society and university and there must be logical rules and supervision. Appropriate covering or hijab will lead the society to a mental security and its unfitness is more because of imitation and emotional shortages. Inappropriate hijab is a personal duty but not all the people believe that it has something to do with the objection to the society or religion; but it is because of the generation's gap, objection to the family and its existing situation.
    Conclusion
    The article concluded not being interested in islamic hijab is a result of unawareness and not having enough knowledge about the religious values and the youth should be educated and aware of the appropriate hijab. Negative view toward Chador [female's islamic covering] by the increase of the semesters indicates the negative effect of scientific and knowledge environments; however, seeing the inappropriate situation of the hijab of the society and being satisfied with your hijab indicates temporariness of it that takes a bit more contemplation into account.
    Keywords: hijab, university, university's students
  • Baabak Pourghahramani, Oveys Ghandehari Pages 109-130
    Objectives
    This research intends to analyze the strategies to prevent cyber crimes in virtual social networks.
    Method
    Research methodology was descriptive survey and its approach is applied. The study population included university students of Golestan (4007) who are studying in 2016-2017. By using Cochran formula, 165 of them as the sample size estimated and proportional to size random sampling were selected from among departments. Instrument is measuring by questionnaire and is valid and reliable and the results have been analyzed using descriptive and inferential.
    Results
    The main findings of the study indicate that the viewpoints of students among the three effective strategies on cyber crime prevention in social networks: Government strategy with an average of 4/21, the most, and strategies for non-governmental (private organizations) with an average of 3/62, have minimal impact on prevention of crimes in social networks. Among government strategies, "education and awareness of families through: national media, schools, universities and other public media", "create or strengthen national information network" and "the creation and development of indigenous social networks" have the greatest impact.
    Conclusion
    The authors of the research conclude that Government, with proper planning and implementation, will have the greatest impact on crime prevention in virtual social networks.
    Keywords: social networking, cyber, prevention, crime, strategy