فهرست مطالب

Interdisciplinary Journal of Virtual Learning in Medical Sciences
Volume:6 Issue: 2, 2015

  • تاریخ انتشار: 1394/05/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • طیبه حسینی، سید سعید ترابی، نسرم شایان، مهدی اسماعیل پور، جمال عاشوری * صفحات 1-10
    مقدمه

    روش های آموزش مبتنی بر وب و راهبردهای یادگیری شناختی و فراشناختی، روش های فعال آموزشی در پیشرفت تحصیلی و خودکارآمدی هستند. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر روش های آموزشی مبتنی بر وب و راهبردهای یادگیری شناختی و فراشناختی بر پیشرفت تحصیلی و خودکارآمدی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانشجویان رشته پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد پیشوا در سال تحصیلی 93-1392 بود. در مجموع 60 دانشجو با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه (هر گروه 20 دانشجو) جایگزین شدند. همه گروه ها آزمون معلم ساخته پیشرفت تحصیلی و پرسشنامه خودکارآمدی شرر و همکاران را به عنوان پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری تکمیل کردند. گروه های آزمایش به طور مجزا 10 جلسه 80 دقیقه ای با روش های مبتنی بر وب و راهبردهای یادگیری شناختی و فراشناختی درس پرستاری کودکان را آموزش دیدند. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 19و روش کوواریانس چند متغیره تحلیل شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد بین میانگین پس آزمون و پیگیری گروه های آزمایش و کنترل در هر دو متغیر پیشرفت تحصیلی و خودکارآمدی تفاوت معناداری وجود داشت. علاوه بر آن بین میانگین پس آزمون و پیگیری روش های مبتنی بر وب و راهبردهای یادگیری شناختی و فراشناختی در هیچ یک از متغیرها تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0>p).

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد هر دو روش آموزشی توانستند پیشرفت تحصیلی و خودکارآمدی دانشجویان را ارتقا دهند. بنابراین اساتید برای بهبود پیشرفت تحصیلی و خودکارآمدی دانشجویان پرستاری می توانند از روش های مبتنی بر وب و راهبردهای یادگیری شناختی و فراشناختی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: مبتنی بر وب، شناختی و فراشناختی، یادگیری، تحصیلی، پیشرفت، خودکارآمدی
  • پروین صادقی تبار، سید محمد شبیری، زهرا ذاکری صفحات 11-19
    مقدمه
    به منظور بازآموزی مداوم فارغ التحصیلان علوم پزشکی، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، برنامه های آموزش مداوم جامعه پزشکی را اجرا نموده است. این تحقیق با هدف ارزیابی عوامل موثر در پیاده سازی یادگیری سیار در برنامه های آموزش مداوم با استفاده از تئوری عمل مستدل در قالب مطالعه موردی در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی طراحی و اجرا شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش توصیفی، با استفاده از مدل تئوری عمل مستدل اجرا شد. متغیرهای تحقیق شامل متغیر وابسته قصد یادگیری سیار و متغیرهای مستقل تحقیق شامل تمایل به یادگیری سیار، کنترل رفتاری و ذهنیت یادگیری سیار می باشد. جامعه آماری شامل 2375 نفر از مشمولان قانون آموزش مداوم در این دانشگاه بوده و حجم نمونه بر اساس جدول مورگان 330 نفر تعیین و به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای اطلاعات جمع آوری شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه ای محقق ساخته با پایایی (88/0=) بود که روایی آن توسط 25 نفر از استادان این حوزه تایید شد. برای تحلیل داده ها از آزمون تی و ضریب همبستگی پیرسون و نرم افزار SPSS نسخه 14 استفاده شد.
    نتایج
    بین قصد یادگیری سیار در جامعه مورد مطالعه با هر یک از سه عامل اثرگذار مدل، رابطه مستقیم و معنی داری (05/0>p) وجود داشت. همچنین پارامتر قصد یادگیری سیار بیشترین تاثیر را به ترتیب از ذهنیت یادگیری سیار، تمایل به یادگیری سیار و کنترل رفتاری پذیرفت. از بین متغیرهای اثرگذار در قصد یادگیری سیار بر اساس تئوری عمل مستدل، متغیر ذهنیت و آگاهی یادگیرنده (05/0>p، 845/0=r) مهم ترین متغیر شناسایی شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش، مدیران برنامه آموزش مداوم باید قبل از اجرای سیستم یادگیری سیار، نسبت به افزایش آگاهی مخاطبان به روش های اثربخش، اقدام کنند.
    کلیدواژگان: کاربرد تلفن همراه، آموزش مداوم پزشکی، برنامه های آموزشی، تئوری عمل مستدل
  • الهه محمدی، میترا امینی، ندا مودب، محمدمراد جعفری، آرزو فرج پور صفحات 20-25
    مقدمه
    امروزه منتورینگ به عنوان مهم ترین جنبه تجربه آموزشی محسوب می شود و یک فرایند مهم مادام العمر برای ارتقای حرفه ای و حمایت روانی است. منتورها فاکتورهای مهمی در توسعه و ارتقای شغلی و کسب موقعیت های مختلف برای دانشجویان پزشکی هستند. نیاز واقعی و جدی به برنامه های منتورینگ کارآمد و فعال در دانشکده های پزشکی برای ارتقای موفقیت های شغلی دانشجو احساس می شود، بنابراین بر آن شدیم تا نظر اساتید بالینی دانشگاه علوم پزشکی شیراز را در مورد ویژگی های یک منتور ایده ال جویا شویم.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع مطالعه توصیفی- مقطعی می باشد. 114 نفر از اعضای بالینی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز به صورت تصادفی و با روش نمونه گیری ساده وارد مطالعه شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته در مقیاس 5 گزینه ای لیکرت استفاده شد. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه با استفاده از نظر متخصصین تایید شد. اعتبار پرسشنامه نیز پس از انجام مطالعه مقدماتی با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ 8/0 تایید گردید. برای تحلیل اطلاعات جمع آوری شده به کمک نرم افزارSPSS نسخه 16 از آزمون های توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین) و استنباطی (ضریب همبستگی برای ارتباط بین متغیرها) استفاده شد.
    نتایج
    از میان ویژگی های مختلف، ویژگی برانگیزاننده بودن (ایجاد علاقه برای یادگیری عمیق)، مهم ترین ویژگی یک منتور ایده ال با نمره میانگین (67/4) از دید اساتید بالینی می باشد.
    نتیجه گیری
    منتور نقش مهمی در حرفه ای گرایی دانشجویان دارد. با برگزاری کارگاه های آموزشی کوتاه مدت برای اساتید و آموزش مواردی مانند اصول آموزش بزرگسالان، اهداف آموزشی، ارزشیابی، بازخورد و غیره، می توان در توانمندتر کردن اساتید برای ایفای نقش منتور گام برداشت
    کلیدواژگان: منتورشیپ، منتور، تدریس، منتورینگ، استاد
  • ابراهیم آریانی، عادل زاهد بابلان، مهدی معینی کیا، علی خالق خواه صفحات 26-39
    مقدمه
    استقبال گسترده دانشجویان از شبکه های اجتماعی مجازی، فرصت بی نظیری را برای پیگیری تاثیرات کاربست این رسانه بر قابلیت های تحصیلی آنان فراهم آورده است. از این رو تحقیق حاضر با هدف بررسی نقش شبکه های اجتماعی مجازی بر قابلیت های پژوهشی دانشجویان تحصیلات تکمیلی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش از نظر راهبرد اصلی، کمی، از نظر راه کار اجرایی، میدانی و از نظر تکنیک تحلیلی، توصیفی- پس رویدادی بود. جامعه آماری را دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه های تهران، علامه طباطبایی، شهید بهشتی و محقق اردبیلی در سال تحصیلی 1393-1392، با حجم تقریبی 20000 نفر تشکیل می داد. روش نمونه گیری از نوع تصادفی ساده بود. حجم نمونه با توجه به مدل کرجسی- مورگان و با در نظر گرفتن خطای 05/0 =α، نزدیک به 377 نفر در نظر گرفته شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه شبکه های اجتماعی مجازی (با پایایی 66/0 =α)، پرسشنامه قابلیت های پژوهشی در قالب هشت مولفه (با پایایی 97/0 =α) استفاده شد. روایی ابزار با نظر اساتید راهنما تایید گردید و داده ها با استفاده از نرم افزار آماریSPSS نسخه 20 و آزمون آنالیز واریانس چندمتغیره تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    تاثیر جداگانه کاربست شبکه های مجازی بر قابلیت پژوهشی و مولفه های توانایی انتخاب موضوع و تبیین مسئله، جستجوی تحت وب، تبحر در نگارش علمی، اجرای پژوهش و گردآوری داده ها، توانایی طبقه بندی و تحلیل، توانایی تدوین و تفسیر نتایج و گزارش آن معنی دار است و بر توانایی فیش برداری و اخلاق پژوهشی معنی دار نیست. هم چنین تاثیر جنسیت بر مولفه انتخاب موضوع و تبیین مسئله و تبحر در نگارش علمی معنی دار و بر سایر مولفه ها معنی دار نیست. در نهایت تاثیر تعامل بین کاربست شبکه های مجازی و جنسیت بر هیچ یک از قابلیت های پژوهشی معنی دار نیست.
    نتیجه گیری
    شبکه های اجتماعی با اتکا به ظرفیت فرامتنی خود در ارتباط هایی که شکل داده اند باعث تفاوت هایی در سطح قابلیت های پژوهشی دانشجویان کاربر شبکه های مجازی در مقایسه با سایرین شده اند. بنابراین آموزش و فرهنگ سازی و نظارت کارشناسانه و مستمر بر فضای این شبکه ها و برنامه ریزی برای آینده می تواند پیشنهادی اساسی برای سیاست گذاران و دست اندرکاران حوزه مجازی باشد.
    کلیدواژگان: اینترنت، شبکه های اجتماعی، پژوهش، دانشجویان
  • علیرضا موغلی، حمید بهمنیاری، بهاره دانشور، رحیم معصومی صفحات 40-51
    مقدمه
    سرمایه اجتماعی بهعنوان شبکهای از ارتباطات و اعتماد متقابل در سازمان تاثیر زیادی در تولید و خلق دانش دارد. بنابراین هدف از این مطالعه، بررسی رابطه سرمایه اجتماعی و مدیریت دانش در بین کارکنان حوزه ستادی دانشگاه علوم پزشکی شیراز است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی بوده و جامعه آماری پژوهش 1300 نفر از کارکنان شاغل در حوزه ستادی دانشگاه علوم پزشکی شیراز بودند. پس از نمونه گیری از طریق فرمول کوکران، حجم نمونه تعداد 296 نفر برآورد شد. برای سنجش مولفه های پژوهش از دو پرسشنامه استفاده شد. پرسشنامه اول برای سنجش میزان سرمایه اجتماعی است. پرسشنامه دوم، پرسشنامه استاندارد حداد برای سنجش مدیریت دانش است. پایایی پرسشنامه سرمایه اجتماعی از طریق ضریب آلفای کرونباخ، 682/0 و پایایی پرسشنامه مدیریت دانش، 803/0 برآورد شد و برای تعیین روایی پرسشنامه ها از نظر استادان این رشته بهره گرفته شد. داده ها بر اساس آمار توصیفی و استنباطی (ضریب همبستگی اسپیرمن) با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 19، تحلیل شد.
    نتایج
    کارکنان رسمی با 5/50 درصد بیشترین فراوانی تحقیق را تشکیل دادند. همچنین کارکنان دارای مدرک کارشناسی با 5/58 درصد، بیشترین فراوانی را داشتند. مقادیر به دست آمده برای همه متغیرها نشان میدهد که رابطه مثبت و معناداری بین سرمایه اجتماعی و ابعاد مدیریت دانش وجود دارد و با تایید رابطه معنادار آماری، هر 4 فرضیه فرعی تحقیق تایید می شود (001/0>P-value).
    نتیجه گیری
    به مسوولان و دست اندرکاران این نهاد اجتماعی توصیه می شود به منظور شکوفایی و توسعه سرمایه اجتماعی، بستری مناسب ایجاد کنند تا زمینه ارتقای دانش در سازمان فراهم شود.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، مدیریت دانش، سازمان، تسهیم دانش
  • آرش ضیاءپور، ندا کیانی پور، نادر رجبی گیلان، سید رامین قاسمی صفحات 52-62
    مقدمه
    اتوماسیون اداری موضوعی است که اخیرا در حوزه فناوری اطلاعات مورد توجه زیادی قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی اتوماسیون اداری بر بهره وری کارکنان حوزه ستادی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در سال 1392 بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- پیمایشی است. جامعه پژوهش کلیه کارکنان شاغل در حوزه ستادی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه بود که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای- تصادفی، نمونه ای به حجم 153 نفر انتخاب شد. جمع آوری داده ها با دو پرسشنامه محقق ساخته اثربخشی اتوماسیون اداری و بهره وری کارکنان صورت گرفت. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه توسط اساتید خبره تایید و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ برای اثربخشی اتوماسیون اداری 95% و بهره وری کارکنان 93% ارزیابی شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 و آزمون های تی، آنووا، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل ضریب رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    نتایج نشان می دهد که همبستگی اتوماسیون اداری و بهره وری کارکنان (846/0) وجود دارد که در سطح 1% معنادار است. ضریب همبستگی مولفه های بهره وری کارکنان (مرتبط بودن، دقت، صحت، ایمنی، اقتصادی بودن و سرعت) و اتوماسیون اداری به ترتیب از بالاترین میانگین (707/0)، (641/0)، (640/0)، (638/0)، (630/0) و (368/0) است. تمامی این همبستگی ها در سطح 1% معنادار هستند.
    نتیجه گیری
    اطلاعات با استفاده از سیستم اتوماسیون اداری ایمن، با صرفه و به صورت کارا و موثر در دسترس مدیران قرار می گیرد. همچنین تبادل، سرعت و صحت اطلاعات در داخل دفتر و بین دفاتر و محیط آنها توسط سیستم اتوماسیون اداری باعث ایجاد اطلاعات مفید و سودمند برای تصمیم گیری مدیران می شود.
    کلیدواژگان: اتوماسیون اداری، بهره وری، کارکنان سلامت، اثربخشی
  • پدرام ایرانمنش، صابر خزاعی، نعیمه نصری، علی معینی، مهسا شکور صفحات 63-68
    مقدمه
    اهمیت پژوهش های دانشجویی برای تمام دست اندرکاران امور آموزشی و پژوهش پزشکی آشکار است. درگیری دانشجویان در طرح های پژوهشی، منجر به افزایش اطلاعات و عملکرد پژوهشی دانشجویان شده و توانایی های لازم برای تحلیل مطالعات علوم پایه و بالینی را فراهم می نماید. هدف از مطالعه حاضر تعیین تاثیر کارگاه روش تحقیق بر فراگیری پژوهشی دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 1391 بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مداخله ای، 50 نفر از دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به روش نمونه گیری سر شماری، در کارگاه اختیاری 3 روزه روش تحقیق شرکت کردند. برای ارزیابی روند آموزشی قبل از شروع کارگاه یک پیش آزمون و پس از اتمام کارگاه یک پس آزمون از چهار پانل کارگاه از شرکت کنندگان در کارگاه گرفته شد. داده ها با روش های آزمون تی و آنووا با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 19 تجزیه و تحلیل شد. روایی پرسشنامه به کمک متخصصین پژوهشی تایید شد و پایایی آن بر اساس آلفای کرونباخ، 81/0 و 83/0 بود.
    نتایج
    تعداد 47 نفر در پیش آزمون و پس آزمون کارگاه شرکت کردند. میانگین نمرات شرکت کنندگان در پیش آزمون و پس آزمون، به ترتیب 6/3±8 و 3±75/9 و اختلاف بین آنها معنی دار بود (007/0P=). در تحلیل نمرات سوالات معلوم شد میانگین نمره سوالات مربوط به پانل های مختلف به جز پانل آمار قبل و بعد از آموزش تفاوت معنادار بود (05/0p<)، ولی پانل آمار معنادار نبود (18/0p=).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که برگزاری کارگاه روش تحقیق می تواند در آموزش و فراگیری پژوهش دانشجویان بجز مبحث آمار مفید واقع شود و باید برای آموزش آمار روش آموزشی متفاوت و موثرتری در نظر داشت.
    کلیدواژگان: کارگاه، تحقیق، آموزش، دوره پیش از تحصیلات تکمیلی، پزشکی
  • زهرا کریمیان، جواد کجوری، محمد مهدی ثاقب صفحات 69-75
    Print مرور منابع علمی نشان می دهد که تصمیم گیری های تشخیصی و درمانی در بسیاری موارد مبتنی بر شواهد علمی نبوده و تاحد زیادی از تجربه و ذهنیت فرد، الگوهای قبلی و روش هایی که برحسب عادت متداول شده اند تاثیر می پذیرد. به عبارت دیگر نمی توان با اطمینان گفت آیا تصمیمات تشخیصی و درمانی که همه روزه در محیط های بالینی اتخاذ می شود بهترین تصمیم ممکن هستند؟ آیا می توان برای همه تصمیمات، شواهد علمی متقن ارائه داد؟ و آیا این تصمیمات مطابق آخرین یافته های علمی هستند؟. با توجه به آنکه عنصر «تصمیم گیری»، محور اصلی رشته پزشکی را تشکیل می دهد، این مقاله با هدف بسط مفهومی پزشکی مبتنی بر شواهد به تحلیل جایگاه پزشکی مبتنی بر شواهد بر اساس دو عامل ماهیت علم و شرایط تصمیم گیری می پردازد. روش انجام پژوهش، تحلیلی- نظری می باشد. با مطالعه و تحلیل منابع کتابخانه ای و مبانی نظری موجود در زمینه تئوری های تصمیم گیری و ماهیت علم، قلمروی سیستمی پزشکی مبتنی بر شواهد با توجه به 7 شاخص میزان اطمینان شرایط، عینیت پدیده، قابلیت پیش بینی، قطعیت نظریه ها، نوع تفکر و تفسیرپذیری رویدادها تبیین گردید. حاصل تلفیق نظری تئوری ها در قالب چارچوب مفهومی مقاله ارائه گردیده است. با توجه به ماهیت تجربه پذیر علوم پزشکی، توسعه رویکرد پزشکی مبتنی بر شواهد امری ضروری و در تقویت مهارت های ارزیابی نقادانه شواهد و مستندات علمی، کاهش قضاوت ذهنی، و شکل گیری تدریجی نظریه های نوین موثر خواهد بود.
    کلیدواژگان: پزشکی مبتنی بر شواهد، علم، تصمیم گیری، موقعیت
|
  • Tayyebeh Hoseyni, Seyyed Saeed Torabi, Nasram Shayan, Mehdi Ismaeel Poor, Jamal Ashoori Pages 1-10
    Introduction

    Web-based teaching and cognitive and metacognitive learning strategies are active teaching methods to enhance the academic achievement and self-efficacy. This study aimed to compare the effect of web-based teaching and cognitive and metacognitive learning strategies on academic achievement and self-efficacy.

    Materials And Methods

    This study was a quasi-experimental with a pre-test، post-test and follow-up design. The statistical population included nursing students of Islamic Azad University، Pishva Branch in the academic year، 2013-14. Totally 60 students were selected through available sampling method and randomly assigned to three groups (each group 20 students). All groups completed a teacher-made test of academic achievement and a self-efficacy questionnaire of Sherer، et al. (1982) as the pre-test، post-test and follow-up. The experimental groups were educated the course، “Children Nursing” in 10 sessions (each session 80 minutes). One group was taught through web-based and the other through cognitive and metacognitive learning strategies method. The data were analyzed by SPSS-19 software، using multivariate analysis of covariance.

    Results

    The findings showed the mean grades of the experimental groups were significantly different (higher than) from those of the control group in both academic achievement and self-efficacy in both the post-test and the follow-up stages. However، there was not any significant difference between the mean grades of those who underwent the web-based instruction and those who were taught through cognitive and metacognitive strategies method in the post-test and follow-up stages (p<0/05).

    Conclusion

    The results of this research showed that both instruction methods could foster the academic achievement and self-efficacy of the students. Therefore، teachers can use any of these methods to improve the academic achievement and self-efficacy of nursing students.

  • Parvin Sadeghitabar, Seyed Mohammad Shobeiri, Zahra Zakeri Pages 11-19
    Introduction
    The improvement of health and medical sciences، and the need for continuous training and retraining of medical graduates have become a necessity. To fulfil this need، the Iranian Ministry of Health and Medical Education، with the aim of improving the quality of knowledge، attitude and performance of the medical community، has implemented the continuing education program. Considering the significance and role of e-learning and mobile learning، in particular، this study aimed to evaluate the factors affecting the implementation of mobile learning in continuing medical education programs using the Theory of Reasoned Action (TRA) at Shahid Beheshti University of Medical Sciences، Tehran، Iran.
    Materials And Methods
    This study used a descriptive research method based on the TRA model. The statistical population of this research was 2375 employees taking part in the continuing medical education program at Shahid Beheshti University of Medical Sciences. The sample size was determined 330 according to Morgan table and the data were collected using the stratified random sampling method. The instrument of the study was a researcher-made questionnaire consisting of four domains including attitude، subjective norms، knowledge and mindset، and intention learning. The reliability of the questionnaire، using Cronbach''s alpha، was found o be 0. 88. Its validity was confirmed by 25 professors in the field. The collected data were analyzed through SPSS software، version 14، using t-test and Pearson''s correlation coefficients.
    Results
    There was a significant relationship (p<0. 05) between the intention of mobile learning in continuing medical education program at Shahid Beheshti University of Medical Sciences and each of the three factors affecting the model. Furthermore، the intention of mobile learning was mostly correlated with mentality of mobile learning، tendency to mobile learning and behavioral control، respectively.
    Conclusion
    Among the variables influencing the intention of mobile learning (p<0. 01، r= 0. 845) based on TRA، mentality and knowledge of learner was the main parameter. Therefore، the managers of the continuing education programs should the learners’ level of knowledge on mobile learning before implementing mobile learning system.
    Keywords: Mobile Applications, Continuing Medical Education, Training Programs, Theory of Reasoned Action
  • Elahe Mohammadi, Mitra Amini, Neda Moaddab, Mohammad Morad Jafari, Arezoo Farajpur Pages 20-25
    Introduction
    Mentorship develops a personal relationship in which a more experienced and knowledgeable person helps a less experienced person. In this study we aimed to investigate the characteristics of an ideal mentor based on the viewpoints of clinical professors of Shiraz Medical School.
    Materials And Methods
    In this descriptive، cross-sectional study، 114 clinical professors of medicine at Shiraz Medical School were investigated using simple random sampling. A valid and reliable questionnaire was used to collect the data. The clinical teachers were asked to express their viewpoints about characteristics of an ideal mentor. A 5 point Likert scale was used for scoring the questionnaire. The statistical analysis was performed through SPSS software، version 16، using both descriptive (frequency، percentage and mean) and inferential (correlation coefficient) statistics.
    Results
    According to the clinical teachers، among the various features، «being provocative» was the most important feature of an ideal clinical Mentor (mean score: 4. 67، SD: 0. 55).
    Conclusion
    The mentor has a significant role in the professional development of learners. To train teachers as mentors، we can use short-term courses and workshops with emphasis on learning and teaching process، adult learning principles، role clarity، setting educational goals، assessment and evaluation of learner and use of proper feedback.
    Keywords: Mentorship, Mentor, Mentoring, Faculty, Teaching
  • Ebrahim Aryani, Adel Zahed Bablan, Mahdi Moeinikia, Ali Khaleghkhah Pages 26-39
    Introduction
    The students’ interest in virtual social networks may have an effect on their academic capabilities. Therefore، the present study aimed to investigate the role of virtual social networks in the research capabilities of postgraduate students.
    Materials And Methods
    Regarding the basic strategy، the methodology of the research was quantitative; regarding the executive strategy، it was survey research; and regarding the analytical techniques، it was ex-post facto research. The population of the study consisted of postgraduate students in the master''s program in Tehran، Allameh Tabatabai، Mohaghegh Ardabil and Shahid Beheshti Universities in the academic year 2013-2014 with an approximate volume of 20،000. Simple random sampling was used in this study. 377 students selected based on Kregci-Morgan table with the error α=0/05served as the participants of the study. The instruments for data collection included two questionnaires، one on Virtual Social Networks (reliability α=0. 66)، and the other on Research Capabilities (reliability α=0. 97) in eight subscales. The validity of the questionnaires was confirmed by experts in the field. The obtained data were analyzed by SPSS software، version 20 using Multivariate Analysis Test.
    Results
    We found that the use of social networks by the students had a statistically significant effect on their research capabilities such as ability to choose the topic and explain eight components of research problems، the ability to search the web، proficiency in academic writing، data collection، the ability to categorize and analyze data، the ability to develop، interpret and report the results. However، the effect on the students’ ability to take notes and follow research ethics was not found to be significant. Also the effect of gender on choosing the topic، explaining the research problem and writing well was significant، but on the other components was not significant.
    Conclusion
    Social networks، with their reliance on hypertext capabilities، have resulted in more research capabilities in students who use such networks. Thus، policy-makers and practitioners in virtual domains should pay more attention to education، expert and continual monitoring of the networks، and planning for the future.
    Keywords: Internet, Social Networks, Research, Postgraduate Students
  • Alireza Mooghali, Hamid Bahmanyari, Bahareh Daneshvar, Rahim Masoumi Pages 40-51
    Introduction
    Social capital، as a network of communication and mutual trust in an organization، has a significant role the production and development of knowledge. This article studies the relationship between social capital and knowledge management among the personnel of Shiraz University of medical sciences.
    Materials And Methods
    The study is a descriptive- correlative one. The statistical population included 1300 employees working at Shiraz University of Medical Science with a sample of 296، using Cochran formula. Two questionnaires were used as the instruments of the study. The first questionnaire، used to assess the level of social capital، was designed by Nahapyt and Ghoshal (1998) and contains three components- cognitive، structural and relational. The second questionnaire was Haddad’s standard questionnaire (2003) for assessing knowledge management، with four components: knowledge creation، knowledge registration، knowledge establishment، and knowledge sharing. The reliability of social capital and knowledge management questionnaires were 0. 682 and 0. 803، respectively using Cronbach''s alpha coefficient. The data were analyzed، using descriptive and inferential statistics (Spearman correlation coefficients).
    Results
    The findings showed that there was a positive relationship between social capital and the component of knowledge management such as creation، registration، establishment and sharing. Also the correlation coefficients showed that the correlation between social capital and creation and registration components was more. That is، by raising social capital، creation and registration components increase more than other components.
    Conclusion
    The authorities of Shiraz University of Medical Sciences are recommended to provide the proper ground for knowledge promotion through social capital.
    Keywords: Social Capital, Knowledge Management, Organization, Knowledge Sharing
  • Arash Ziapour, Neda Kianipour, Nader Rajabi Gilan, Seyed Ramin Ghasemi Pages 52-62
    Introduction
    Office automation has recently drawn a lot of attention in the field of IT. The present study aimed to investigate the effect of automation on the efficiency of the staff in the management area at Kermanshah University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    The present research is a descriptive، survey study. The study population consisted of all the personnel in the management area at Kermanshah University of Medical Sciences. The sample included 13، who were selected using stratified random sampling method. The instruments of the study were two researcher-made questionnaires on automation efficacy and staff efficiency. The content and face validity of the questionnaires were confirmed by experts in the field and the reliability was found to be 0. 95 for the questionnaire on automation efficacy and 0. 93 for the questionnaire on staff efficiency، using Cronbach’s alpha. The data were analyzed through SPSS software، version 18، using Pearson correlation، and multi-correlation regression.
    Results
    The findings indicated that the correlation between office automation and staff efficiency was 0. 84، which was significant at p=0. 01. the correlation between the components of staff efficiency (relevancy، sensitivity، accuracy، being economical، and speed) and office automation were 0. 707، 0. 641، 0. 640، 0. 638، 0. 630، 0. 368، respectively. All these correlations were statistically significant at p=0. 01.
    Conclusion
    The office automation is a secure، economical، and efficient system for information exchange of information inter and intra-office.
    Keywords: Office Automation, Efficiency, Health Personnel, Efficacy
  • Pedram Iranmanesh, Saber Khazaei, Naeimeh Nasri, Ali Moeini, Mahsa Shakour Pages 63-68
    Introduction
    The importance of research among students is known for all educational and research administrative staff. Involving students in research projects leads to an increase of knowledge and competency in research among students، and improves students’ ability to analyze studies in basic and clinical sciences. The main aim of this study was to determine the effectiveness of workshop on learning statistics and research by dental students in Isfahan University of Medical Sciences in 2012.
    Materials And Methods
    The study was experimental. 50 dental students from Isfahan University of Medical Sciences participated in a 3-day workshop. We used a pretest and posttest in four panels to evaluate the process of learning in the workshop. The data were analyzed through paired t-test and ANOVA using SPSS software، version 19. 0. Using the Cronbach''s alpha، we found the reliability of 0. 81 and 0. 83 for the pre-test and the post-test، respectively.
    Results
    47 students participated in the workshop and the pretest and posttest. The mean score in the pretest was 8±3. 6 and in the posttest 9. 75±3. The difference between the participants’ mean score in the pretest and posttest was significant (Paired t-test، P-value=0. 007). Of course، in the analysis of the scores، we found that the difference between the mean score of questions related to the statistics panel in the pretest and posttest was not significant (P=0. 13).
    Conclusion
    The results of this study showed that holding workshops could be effective for learning research by students. Of course، it is recommended to use more effective teaching methods to train students on statistics.
    Keywords: Research, Workshop, Teaching, Undergraduate Period, Dental Students
  • Zahra Karimian, Javad Kojouri, Mohammad Mahdi Sagheb Pages 69-75
    Review of the literature shows that clinical decision-making is not often based on scientific evidence and in many cases it results from personal experience، subjectivity، and previous models or methods used in clinical wards. In other words، we cannot say with confidence whether the diagnostic decisions are the best possible decisions in clinical settings and most beneficial for the patient? Is it possible to make all decisions based on strong scientific evidence? As the element of «decision» constitutes the core of medical education، this paper aims to review the status of evidence-based medicine in terms of nature of science and circumstances of decision making in order to extend the concept of evidence-based medicine. This research was qualitative، using an analytical-theoretical method through the integration of the decision making theories and nature of science based on these criteria: certainty of situation، predictability، certainty of theories، objectivity، thinking، and openness. Based on the existing theoretical methods of decision making in the range of certainty to uncertainty، decision-making was classified into three categories. Also based on the mentioned indicators، science was classified into basic sciences (non-living systems)، experimental sciences (living systems) and humanities (social sciences). Finally، based on the analytical approach، the conceptual framework was drawn. As the nature of medical sciences is experimental، the development of evidence-based medicine approach can foster the critical evaluation of scientific evidence، reduce subjective judgment، and lead to the gradual formation of new ideas.
    Keywords: Evidence, based Medicine, Science, Decision making, Situation