فهرست مطالب

Interdisciplinary Journal of Virtual Learning in Medical Sciences - Volume:7 Issue: 3, Autumn 2016

Interdisciplinary Journal of Virtual Learning in Medical Sciences
Volume:7 Issue: 3, Autumn 2016

  • تاریخ انتشار: 1395/08/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مژگان محمدی مهر، سید ماجد هاشمی، ساناز زرگر بالای جمع، محمدعلی شایسته مغانلو صفحات 202-213
    مقدمه
    درحال حاضر، کتابخانه های تحقیقاتی و دانشگاهی مشغول تعریف معیارهای جدید برای توصیف خدمات خود می باشند تا درجهت ارزیابی های پیامدمحور به جای تمرکز صرف بر شاخص های دروندادی، بروندادی یا منابع حرکت کنند. پژوهش حاضر با هدف تعیین کیفیت خدمات کتابخانه های دانشگاه علوم پزشکی ارتش با استفاده از مدل لیب کوال انجام گرفته است.
    روش
    این پژوهش به صورت پیمایشی و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه لیب کوال می باشد. نسخه اصلی پرسشنامه لیب کوال در مطالعه غفاری و کرانی در سال 1390 به زبان فارسی (95/0=a) استفاده شد که با توجه به ایجاد تغییرات جزیی در پرسشنامه مذکور توسط پژوهشگران این مطالعه، مجددا پایایی و روایی پرسشنامه سنجش شد. روایی پرسشنامه توسط اساتید و متخصصان این حوزه تایید و پایایی با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ 85/0، تایید گردید. جامعه پژوهش را استفاده کنندگان از کتابخانه های مرکزی، پرستاری و دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ارتش در سال تحصیلی 1393-1392 تشکیل می دهند که بر اساس فرمول کوکران، تعداد 261 نفر به عنوان نمونه از لیست دانشجویان هر دانشکده انتخاب شدند. نمونه گیری به روش تصادفی طبقه ای انجام شد و پس از توزیع پرسشنامه ها بین نمونه ها، به ترتیب 190، 53 و 12نفر از استفاده کنندگان کتابخانه های مرکزی، پرستاری و دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ارتش به پرسشنامه ها پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از آزمون های تی زوجی و تحلیل واریانس با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 استفاده شد.
    نتایج
    یافته ها نشان داد که در ارزیابی کلی کتابخانه های دانشگاه علوم پزشکی ارتش، تفاوت آماری معناداری بین حداکثر سطح انتظارات کاربران و خدمات دریافتی وجود دارد (001/0P<). اما در حیطه «کتابخانه به عنوان یک مکان» میانگین خدمات دریافتی در هر سه کتابخانه، از میانگین حداقل انتظارات کاربران بیشتر می باشد. همچنین تفاوت آماری معناداری بین خدمات دریافتی و حداقل انتظارات کاربران در کتابخانه های دانشکده پزشکی (001/0P<)، پرستاری (009/0P=) و دندانپزشکی (008/0P=) وجود دارد.
    نتیجه گیری
    میانگین خدمات دریافتی در هر سه کتابخانه دانشگاه علوم پزشکی ارتش با حداقل انتظارات کاربران تقریبا برابر بوده و کیفیت خدمات در این کتابخانه ها مورد قبول می باشد.
    کلیدواژگان: لیب کوال، مدل، ارزیابی کیفیت، کتابخانه، دانشگاه علوم پزشکی آجا
  • فرشته مطهری، سعید روحانی، محمد امین زارع صفحات 214-226
    مقدمه
    امروزه هوشمندسازی مدارس به واسطه پیاده سازی و اجرای سیستم های هوشمند، پیشرفت های چشمگیری داشته است. نوع و نحوه بکارگیری یک سیستم مناسب، نقش عمده ای در میزان موفقیت محیط های آموزشی گوناگون دارد. مدیران مدارس نیز به دنبال سازوکار هایی برای تصمیم گیری در راستای هوشمندسازی مدارس هستند تا بتوانند بازده فرآیند آموزشی مدرسه خود را ارتقا بخشند. هدف از این پژوهش، طراحی سیستم پیشنهاددهنده سازوکار های هوشمندسازی برای بکارگیری در تعیین سطح فعلی، ارائه سازوکار و پیشنهادهایی برای ارتقای سطح کیفی مدارس می باشد.
    روش
    این پژوهش از نوع علم طراحی و توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری آن خبرگان هوشمندسازی مدارس در سطح کشور بود که بر اساس روش تصادفی در دسترس، 32 نفر از خبرگان به عنوان نمونه انتخاب شدند. در راستای هدف پژوهش، مطالعات پیشین مربوط به معیارهای موثر در هوشمندسازی مدارس، بررسی و دسته بندی شد. با استفاده از مدل بلوغ فرآیند و مدل بلوغ یادگیری الکترونیکی سوالاتی تهیه و متناسب با آن، درخت تصمیم در حوزه های شناسایی شده رسم شد. به منظور ارزیابی عملکرد صحیح سیستم پیشنهاددهنده، پرسشنامه ای بر اساس مدل QUIS تدوین و از طریق آن نظرات خبرگان گردآوری گردید. برای اطمینان بیشتر و برای سنجش روایی صوری و محتوایی از نظر صاحب نظران مربوطه استفاده شد. پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (92%) محاسبه شد. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 21 و آزمون های کلموگروف- اسمیرنوف و همبستگی پیرسون انجام شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که این سیستم برای پیاده سازی در راستای ارتقای سطح کیفی هوشمندسازی مدارس از پتانسیل اجرایی مناسب و بالایی برخوردار است؛ بدین صورت که در مرحله ارزیابی، میانگین وزنی محاسبه شده نمرات بالاتر از میانگین (95/3 تا 187/4 از 5) را کسب کرد.
    نتیجه گیری
    در این پژوهش با توجه به معیارهای مورد نیاز آموزشی، مدلی ارائه، سیستم خبره ای برای پیشنهاد سازوکارهای هوشمند سازی مدارس طراحی و در نهایت این سیستم پیشنهاددهنده ارزیابی شد.
    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، آموزش، مدارس، درخت تصمیم
  • بهمن سعیدی پور، هانیه شهسواری صفحات 227-238
    مقدمه
    با رشد آموزش الکترونیکی در دهه اخیر، جستار در زمینه ارزشیابی و استانداردهای آموزش الکترونیکی، در جهت بهینه سازی و اثربخش نمودن آن روی نموده است. این پژوهش با توجه به ضرورت ارزشیابی کیفیت در سیستم های آموزش الکترونیکی، از دیدگاه فراگیران و با هدف الگویابی ارزیابی چند بعدی کیفیت دوره های آموزش الکترونیکی با رویکردی فراگیرمحور انجام شد.
    روش
    این پژوهش از نظر ماهیت و هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها، توصیفی و پیمایشی بود. جامعه آماری کلیه دانشجویان کارشناسی ارشد آموزشی الکترونیکی در دانشگاه های تهران در سال 93-92 بودند و نمونه، 201 نفر از این دانشجویان در سال 93 بودند که به شیوه تصادفی ساده انتخاب شدند. گردآوری داده ها با پرسشنامه محقق ساخته برای بررسی عوامل موثر بر رضایت فراگیران در دوره های آموزش الکترونیکی صورت گرفت. روایی ابزار با کسب نظرات سه نفر از استادان گروه علوم تربیتی و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ تعیین شد (81%=a). برای تحلیل داده ها از مدل تحلیل مسیر استفاده شد که مولفه های غالب اثرگذار بر رضایت فراگیران شناسایی و مدل علی طراحی شد. عوامل موثر بر رضایت فراگیران بررسی و ضمن تحلیل آثار مستقیم متغیرهای اثرگذار، آثار غیرمستقیم آنها نیز بر متغیر وابسته بررسی شد و در نهایت مدل برازش پیشنهادی با استفاده از نرم افزار Lisrel نسخه 5/8 سنجش شد.
    نتایج
    با توجه به شاخص برازش به دست آمده برای هر مولفه، در مجموع شاخص ها از مطلوبیت مناسبی برخوردار بودند. روابط بین متغیرها در مدل رضایت فراگیران، بیانگر معنی داری روابط بین عامل (رضایت فراگیران) و متغیرهای مکنون؛ به کارگیری تکنولوژی، خصوصیات آموزشی دوره، ارزیابی، پشتیبانی، تعامل، فراگیر و مدیریت در سطح 01/0 معنادار بود.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که با در دست داشتن نمرات استاندارد مربوط به متغیرهای تاثیرگذار بر رضایت فراگیران، می توان میزان رضایت آنان از کیفیت دوره های آموزشی الکترونیکی را برآورد کرد و مدل پیشنهادی برازش خوبی از داده های دنیای واقعی داشته است.
    کلیدواژگان: الگویابی، ارزیابی، کیفیت، دوره های آموزشی الکترونیکی، دیدگاه فراگیر
  • محمدحسن صیف، صغری زارعی، سعید طالبی، احمد رستگار صفحات 239-250
    مقدمه
    کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات در نظام های آموزشی یک برنامه و جریان آموزشی فعال است که مقدم بر کاربرد آن باید تلاش شود عوامل موثر بر تمایل استفاده از این پدیده شناسایی شوند. هدف از این مطالعه، عوامل شغلی و روان شناختی موثر بر تمایل استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در بین دبیران شهر شیراز می باشد.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع تحقیقات کاربردی و روش اجرای آن توصیفی و طرح پژوهش از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل دبیران شهر شیراز می باشد. حجم نمونه با روش نمونه گیری خوشه ایطبقه ای تصادفی و فرمول کوکران تعیین شد (255 نفر). پرسشنامه های هنجارذهنی، تناسب فناوری-شغل، سهولت استفاده ادراک شده، سودمندی ادراک شده و تمایل استفاده از فناوری را تکمیل نمودند. روایی پرسشنامه ها به صورت صوری(از نظر محققان و 15 نفر از اساتید فناوری آموزشی) و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ (69/0)، مورد تایید قرار گرفتند. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار لیزرل نسخه 8/8 و روش معادلات ساختاری انجام شد.
    نتایج
    متغیرهای تناسب فناوری- شغل، هنجارذهنی، سودمندی ادراک شده، سهولت استفاده ادراک شده به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر متغیر تمایل استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات تاثیرگذار است که هنجار ذهنی (33/0)، بیشترین اثر مستقیم و تناسب فناوری- شغل (08/0)، بیشترین اثر غیرمستقیم را بر تمایل استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات داشته است. همچنین بیشترین اثر کل مربوط به اثر تناسب فناوری- شغل، (39/0) وکم ترین اثر کل مربوط به متغیر سهولت استفاده ادراک شده (27/0) بر تمایل استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که مدل پیش بینی شده می تواند اطلاعات مفیدی را برای مسوولان آموزش و پرورش در مورد اهمیت عوامل شغلی و روان شناختی که به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر تمایل استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در بین دبیران تاثیرگذار است، ارائه نماید.
    کلیدواژگان: فناوری، عوامل روان شناختی، تمایل، دبیران
  • زهرا کریمیان، جواد کجوری، آسیه صالحی، بهداد امیری صفحات 251-260
    مقدمه
    پزشکی مبتنی بر شواهد به معنای کاربرد متعهدانه بهترین شواهد عینی برای اتخاذ تصمیمات تشخیصی و درمانی دقیق، آگاهانه و منصفانه برای بیماران است. این رویکرد، تلاش می کند با ایجاد و تقویت توانایی طرح سوال، مهارت های جستجوی اطلاعات، برگزیدن بهترین شواهد و مستندات در دسترس و ارزیابی نقادانه آن و بکارگیری نتایج تحلیل و نقد مستندات و شواهد، کیفیت تصمیم گیری های بالینی را بهبود بخشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر دوره های آموزشی پزشکی مبتنی بر شواهد بر دانش نظری و توانایی های عملی دستیاران بالینی انجام شده است.
    روش
    تحقیق حاضر با رویکردی کمی، به روش نیمه آزمایشی تک گروهی انجام گردید. ابزار پژوهش، دو پرسشنامه محقق ساخته ارزیابی رضایتمندی و خودارزیابی دانش و یک آزمون سنجش توانایی عملی بود که روایی آنها از دیدگاه پنج نفر از متخصصین بالینی و آموزش پزشکی تایید شد و پایایی دو پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب92/0 و 93/0 بدست آمد. پرسشنامه ها برای همه 110 نفر دستیار شرکت کننده در دوره آموزشی پزشکی مبتنی بر شواهد ارسال شد و در نهایت 62 پرسشنامه به طور کامل پاسخ داده شد. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزارSPSS نسخه 14 و آزمون تی زوجی، همبستگی پیرسون و آمار توصیفی تحلیل شد.
    نتایج
    برگزاری دوره در افزایش رضایت، و توانایی عملی دستیاران تاثیر معناداری داشته است. همچنین دانش نظری دستیاران بعد از اتمام دوره در مقایسه با قبل از دوره تفاوت معناداری نشان داد (P<0.01). افزایش دانش نظری و توانایی عملی دستیاران نیز با هم همبستگی معنادار داشتند (r=84%).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد لازم است در دوره های پزشکی مبتنی بر شواهد، توسعه مهارت های عملی مورد توجه بیشتری قرار گیرد. همچنین لازم است در بخش های بالینی در مورد ضرورت و الزام تصمیم گیری های بالینی مبتنی بر شواهد تدابیری اندیشیده شود.
    کلیدواژگان: پزشکی مبتنی بر شواهد، آموزش، دستیار بالینی، دانش، توانایی عملی
  • احمد رستگار صفحات 261-273
    مقدمه
    در عصر حاضر هر چیزی که به فناوری رایانه مربوط باشد حائز اهمیت فرض می گردد؛ با این حال، بسیاری از افراد ممکن است نسبت به کار با رایانه احساسات و نگرش های منفی داشته باشند که یکی از آنها اضطراب رایانه است. هدف از این مطالعه ارائه مدلی برای پیش بینی اضطراب رایانه بر اساس باورهای هوشی با تمرکز روی اهداف پیشرفت و درگیری شناختی بود.
    روش
    این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل دانشجویان رشته های علوم انسانی دانشگاه پیام نور شیراز بود که 290 دانشجوی کارشناسی (194 دختر و 96 پسر) از دانشکده علوم انسانی دانشگاه پیام نور شیراز با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای نسبتی انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه های مقیاس اضطراب رایانه، اهداف پیشرفت، باورهای هوشی و درگیری شناختی بود. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل مسیر به کمک نرم افزار لیزرل نسخه 51/8 استفاده شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که اثر مستقیم باورهای هوشی افزایشی بر اضطراب رایانه دانشجویان منفی و برابر با 05/0- است و از نظر آماری در سطح 01/0 معنادار است که از طریق اهداف تبحری و راهبردهای یادگیری عمیق صورت می گیرد. در ضمن، اثر غیرمستقیم باورهای هوشی ذاتی بر اضطراب رایانه برابر با 01/0 و از نظر آماری معنادار نیست. علاوه بر این، از میان متغیرهای وارد شده در پژوهش، بیشترین اثر غیرمستقیم بر اضطراب رایانه به اهداف تبحری تعلق داشت که منفی و مساوی با 13/0 بوده و در سطح 01/0 معنادار است. همچنین بیشترین اثر مستقیم بر اضطراب رایانه در مدل برازش شده متعلق به راهبردهای شناختی عمیق است که برابر با 39/0 بوده و در سطح 01/0 معنادار است.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که رابطه بین باورهای هوشی و اضطراب رایانه تحت تاثیر اهداف پیشرفت و درگیری شناختی است.
    کلیدواژگان: اضطراب رایانه، هوش، اهداف، شناخت
  • عادل زاهد بابلان، مهدی معینی کیا، عباس نقی زاده باقی، مژگان خان بابازاده قدیم صفحات 274-278
    مقدمه
    هر سازمان ارائه دهنده کالا و خدمات موظف است به طور دائم نظر مشتریان را به عنوان بازخورد داشته باشد تا کاستی ها مشخص و برنامه ها بر پایه آن، مسیر رشد و بهینه شدن را طی کند. پژوهش حاضر در راستای مشتری گرایی به اجرا در آمده و هدف آن سنجش میزان رضایت دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل از عملکرد دانشکده ها، مدیریت آموزشی، مدیریت دانشجویی، فرهنگی و اداره مشاوره می باشد.
    روش
    در این پژوهش توصیفی، تعداد 705 نفر از دانشجویان مورد پرسش قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود. روایی این پرسشنامه بر اساس نظر شش نفر از خبرگان و پایایی آن نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (816/0) بررسی و مورد تایید قرار گرفت. داده ها در مرحله اول با آمار توصیفی بررسی و در مرحله بعد برای تعیین تفاوت بین نظر گروه ها از آزمون های تی تست مستقل و آنالیز واریانس استفاده شد.
    یافته ها
    از لحاظ رضایت دانشجویان، ابعاد زیر حائز نمره ای بالاتر از میانگین شدند: عملکرد دانشکده ها (زنان: 13/4؛ مردان 09/4)؛ مدیریت آموزشی (زنان: 01/4؛ مردان: 5/4)؛ مرکز مشاوره دانشگاه (زنان: 39/3؛ مردان: 35/3). همچنین، بعد مدیریت فرهنگی-دانشجویی حائز نمره ای پایین تر از میانگین شد (زنان: 85/1؛ مردان 99/1).
    نتیجه گیری
    دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل از عملکرد همه واحدها به جز مدیریت فرهنگی دانشجویی رضایت داشتند. بنابراین نیاز است مدیران ارشد در این زمینه اقدامات لازم را برای بهبود کیفیت امور انجام دهند.
    کلیدواژگان: دانشجو، رضایت مندی، دانشگاه، عملکرد
|
  • Mojgan Mohammadimehr, Sayed Majed Hashemi, Sanaz Zargar Balaye Jame, Mohammad Ali Shayesteh Moghanlou Pages 202-213
    Introduction
    Academic and research libraries are currently trying to define new criteria that describe their services—they are moving towards more outcome-based assessment instead of relying merely on input, output, or resource metrics. The purpose of the present study is to evaluate the quality of services provided by the libraries of AJA University of Medical Sciences using the LibQUAL model.
    Method
    This study is a survey research, for which data were collected through the LibQUAL questionnaire. This questionnaire (in Persian) was used in a study conducted by Ghaffari and Korani in 2011, with Cronbach's alpha of 0.95. Reliability and validity had to be assessed again after minor changes were made in the questionnaire by the researchers. Validity and reliability of the questionnaire were confirmed and Cronbach's alpha for the questionnaire was determined to be 0.85. The statistical tests applied in this research included paired samples t-test and the one-way analysis of variance (ANOVA). Using the stratified random sampling method and Cochran’s formula, 261 students were selected from lists of students in each department in the academic year 2013–2014. A total of 190, 53, and 12 users from the medical school library, library of nursing school, and library of dentistry school respectively participated in this study. Statistics indices were calculated using the SPSS 16.0 software. P-values less than 0.05 were considered to be statistically significant.
    Results
    The results showed that there were statistically significant differences between the mean of user's maximum expectations levels and the services actually received in libraries, based on a comprehensive evaluation of the libraries in AJA University of Medical Sciences (P
    Conclusion
    The mean of services received in the three libraries of AJA University of Medical Sciences was approximately equal to the user's minimum expectations and the quality of services in these libraries is acceptable.
    Keywords: LibQUAL, Model, Quality Assessment, Library, AJA University of Medical Sciences
  • Fereshteh Motahari, Saeed Rouhani, Mohammad Amin Zare Pages 214-226
    Introduction
    The implementation of smart schools has significantly progressed in current times due to the execution of intelligent systems. School administrators are also seeking the implementation of smart schools so that they can improve their educational process efficiency. The purpose of this research was to design a system recommending smartening mechanisms for use at the current level, and provide recommendations for improving the quality of schools.
    Method
    This is a design science and survey research. The surveyed population consisted of experts in implementing smart schools in the country. Based on convenience accidental sampling method, 32 experts were elected. In this study, previous works on effective factors for the implementation of smart schools were reviewed and categorized. Using the e-learning Maturity Model and Capability Maturity Model, some questions were prepared and accordingly, the decision tree was drawn in the identified areas. For proper assessment of performance of the recommender system, a QUIS-based questionnaire was developed and expert's opinions were collected through it. For greater certainty and assessment of the face and content validity, the relevant opinions were used. The questionnaire’s reliability was calculated using Cronbach's alpha coefficient (92%). Data analysis was performed using SPSS version 21 and descriptive statistics (mean and SD) as well as inferential statistics (Kolmogorov–Smirnov and Pearson correlation coefficient tests).
    Results
    The results showed that this system had great potential for improving the implementation quality of smart schools such that the weighted average grades rose above the mean (3.95 to 4.187 of 5) in the assessment.
    Conclusion
    With regard to the required training criteria, a model was presented and an expert system was designed to recommend mechanisms for implementing smart schools. Finally, this recommender system was evaluated.
    Keywords: Artificial Intelligence, Education, Schools, Decision Tree
  • Bahman Saeidi Pour, Hanieh Shahsavari Pages 227-238
    Introduction
    With the growth of e-learning in recent decades, research on the evaluation of e-learning standards sought to optimize and make e-learning effective. This study was conducted on the necessity of quality evaluation of e-learning systems from the learner's perspective, having the purpose of multi-dimensional quality evaluation modelling of e-learning courses using learner-based approach.
    Method
    With respect to nature and purpose, the present study is an applied research, and with respect to the data collection method, it was a descriptive and survey type of research. The population of the study comprised all the students pursuing an MA in e-learning at Tehran University in 2013–14. Samples including 201 [F1] students were selected using a simple random method in 2014.
    Data was collected using a researcher-made questionnaire to analyse the factors that influence the satisfaction of learners in e-learning courses. The questionnaire was validated by three professors of Education Sciences, while stability achieved using the Chronbach's alpha method (a=81%). To analyse data the path analysis model was used. The dominant influential components of learners’ satisfaction were introduced, and a causal model was designed. The influential factors for learners’ satisfaction and the factor's impact on the dependent variables were analysed. Finally, the suggestive fitting model was measured using Lisrel software version 8.5.
    Results
    According to the obtained fitting indexes for the components, the indexes were very appropriate. The relationship between variables in the model of learner's satisfaction represented the significance of the relationship between the factor (learner's satisfaction) and latent variables (first-grade factors) at the level of 0.01%.
    Conclusion
    The results showed that, based on standard scores related to the variables that influence learner's satisfaction, it is possible to estimate learners’ satisfaction with e-learning using a good-fitting model and real-world data.
    Keywords: Modelling, Quality, Evaluation, E, learning Courses, Learner approach
  • Mohammad Hassan Seif, Soghra Zarei, Saeed Talebi, Ahmad Rastegar Pages 239-250
    Introduction
    The usage of information and communications technology (ICT) in educational systems is a flowing and active educational programme. However, prior to its usage, an attempt should be made to identify the factors influencing such a phenomenon. This study aims to identify the psychological and job-related factors affecting the intention to use ICT among teachers in Shiraz.
    Method
    The present study is applicable from the research type perspective, descriptive from the procedure perspective, and correlative from the research design perspective. The sample includes all teachers in Shiraz. To determine the sample size (n = 255), stratified-cluster random sampling and Cochran’s formula were used. Several questionnaires were completed by the participants, such as subjective norm, task-technology fit, perceived ease of use, perceived usefulness, and intention to use. Validity (in terms of content) and reliability of the questionnaires were confirmed by comments from experts and professors and Cronbach's alpha coefficient (0.69) respectively. Data analysis was done using structural equation modelling with LISREL software (version 8.8).
    Results
    Task-technology fit, perceived ease of use, intention to use, and subjective norm variables directly or indirectly affect the intention to use ICT. Among these, subjective norm variable has the highest direct impact (0.33) upon the intention to use ICT, while, task-technology fit variable has the highest indirect impact (0.08). Moreover, the highest and lowest total effects on the aforementioned variable are associated with the impact of task-technology fit (0.39) and perceived ease of use (0.27) respectively.
    Conclusion
    The findings indicate that the predicted model could provide useful information for the educational authorities with respect to the importance of job-related and psychological factors that directly or indirectly affect the intention to use ICT among teachers.
    Keywords: Technology, psychological factors, intention, teachers
  • Zahra Karimian, Javad Kojouri, Asiyeh Salehi, Behdad Amiri Pages 251-260
    Introduction
    Commitment to evidence-based medicine (EBM) means the informed and fair use of the best evidence for accurate diagnosis and treatment decisions for patients. This approach attempts to improve the quality of clinical decision-making. The current study aimed to investigate the effects of EBM training courses on the theoretical knowledge and practical skills of clinical residents.
    Methods
    A quantitative method based on a quasi-experimental single group design was used in this study. Two researcher-made questionnaires and one test were used as the major instruments for evaluating the satisfaction, knowledge and practical capabilities of participants. The content validity of the questionnaires was confirmed by five educational experts in medical education and clinical practices, and the reliability was calculated through Chronbach’s alpha (r=0.92 and 0.93). The questionnaires were distributed among all 110 junior clinical residents who participated in the EBM workshop; 62 residents completed the questionnaire. The gathered data was analyzed through SPSS version 14 using paired t-test and Pearson’s correlation.
    Results
    Participants took a high level of satisfaction (means of all items were higher than the cut-off points) from the evidence-based medical course. Participant's knowledge and practical abilities were significantly broadened as a result of attending the EBM course (P
    Conclusion
    More emphasis needs to be placed on developing the practical skills of residents in the EBM course. It is also essential that clinical ward residents be required to make clinical decisions based on evidence-based medicine.
    Keywords: Evidence, Based Medicine, Education, Residents, Knowledge, Practical Capabilities
  • Ahmad Rastegar Pages 261-273
    Introduction
    Everything related to computer technology is supposed to be important in the present era; however, many people have negative feelings and attitudes toward working with computers. One such feeling is computer anxiety. This study purposed to present a model for predicting computer anxiety based on intelligence beliefs and focusing on achievement goals and cognitive engagement.
    Method
    This study was descriptive and correlational type. The study population consisted of humanities students of Shiraz Payam Noor University. Using stratified sampling, 290 (194 female and 96 male) undergraduate students of the Faculty of Humanistic Studies, Shiraz Payame Noor University were selected and assigned as the research samples. Participants were asked to complete such questionnaires as the Computer Anxiety Scale, Achievement Goals, and Intelligence Beliefs and Cognitive Engagement. Path analysis using LISREL software version 8.51 was used for data analysis.
    Result
    The results showed that incremental intelligence beliefs had a negative indirect effect on students’ computer anxiety (-0.05), which was statistically significant at a level of 0.01 (p
    Conclusion
    The findings of this research showed that the relationship between intelligence beliefs and computer anxiety is affected by achievement goals and cognitive engagement.
    Keywords: Computer Anxiety, Intelligence, Goals, Cognition
  • Adel Zahed, Babelan, Mahdi Moenikia, Abbas Nagizadeh, Bagi, Moggan Khanbabazadeh, Ghadim Pages 274-278
    Introduction
    Every organization, which is a provider of services or products, is always responsible for seeking the client’s comments as feedback in order to identify the shortcomings. On the basis of such comments, organizational plans can go through growth and improvement phases. The present study, from the point of view of client tendency, is aimed at measuring the rate of satisfaction of students of Ardabil University of Medical sciences with faculties, educational management, student-cultural management, and counselling units.
    Method
    As many as 705 students from all faculties of Ardabil University of Medical Sciences participated in this descriptive study. The main instrument for data collection was a questionnaire whose validity and reliability were examined and approved by the face validity method and Cronbach’s alpha coefficient (0.816). In the first step, data was investigated through descriptive statistical methods, while independent t-test and ANOVA analysis were used in the next stage to determine the difference between group comments.
    Results
    The results indicate that in terms of student satisfaction, the following dimensions have gained a higher score than average: colleges (female: 4.13 and male: 4.09), educational administration (female: 4.01 and male: 4.5), and counselling centre (female: 3.39 and male: 3.35). Also, student cultural management indicated a below-average satisfaction score (female: 1.85 and male: 1.99).
    Conclusion
    Student dissatisfaction with the practices of student-cultural management and the counselling unit is a shortcoming, which requires the people in charge to take necessary measures to improve the quality of affairs.
    Keywords: Student, Satisfaction, University, Performance