فهرست مطالب

Interdisciplinary Journal of Virtual Learning in Medical Sciences - Volume:1 Issue: 3, 2011

Interdisciplinary Journal of Virtual Learning in Medical Sciences
Volume:1 Issue: 3, 2011

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فریدون یزدانی صفحه 2
    مقدمه
    منبع کنترل به اسنادهایی گفته می شود که افراد برای نسبت دادن موفقیت ها و شکست های خود به عوامل درونی یا بیرونی مورد استفاده قرار می دهند. کنترل به عنوان یک متغیر رفتاری یا به طور روشن تر توانایی تاثیرگذاردن و دستکاری محیط در نظر گرفته می شود. برخی محققان اعتقاد دارند که شیوه های آموزشی در نظام های آموزش از راه دور می توانند بر روی منبع کنترل یادگیرنده ها تاثیرگذار و خصوصیت اتکای به خود را در یادگیرندگان رشد دهد. با توجه به این یافته ها در این پژوهش تاثیر شیوه های آموزشی نظام آموزش از راه دور دانشگاه پیام نور بر تغییر منبع کنترل دانشجویان مورد بررسی قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    روش تحقیق در این مطالعه، روش پژوهش توصیفی و از نوع زمینه یابی بوده است. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه مدادی- کاغذی منبع کنترل جولیان راتر بوده که پایایی این پرسشنامه به تایید متخصصان رسیده و علاوه برآن در ایران نیز توسط موفق هنجاریابی شده است. با این وجود، پژوهشگر به شیوه بازآزمایی میزان پایایی این پرسشنامه را مورد بررسی قرار داد و پایایی آنرا تایید نمود. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانشجویان زن و مرد رشته های مختلف دانشگاه پیام نور نهاوند را شامل می شدند که در سال تحصیلی 88-1387 در این دانشگاه مشغول به تحصیل بودند؛ برای نمونه گیری از این جامعه، از شیوه ترکیبی نمونه گیری خوشه ایو تصادفی ساده استفاده شد.
    نتایج
    نتایج این بررسی نشان داد که بین منبع کنترل دانشجویان سال اول و منبع کنترل دانشجویان سال های آخر این دانشگاه تفاوت معنادار وجود دارد، لیکن بین منبع کنترل دانشجویان زن و مرد تفاوت معناداری، یافت نگردید. نتایج دیگر تحقیق بیانگر تفاوت معنادار میان منبع کنترل دانشجویان رشته های مختلف تحصیلی این دانشگاه بود و نهایتا بین سن و منبع کنترل دانشجویان نیز رابطه معنادار یافت گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این پژوهش می توان گفت که آموزش های از راه دور دانشگاه پیام نور تاثیر مثبتی در تغییر منبع کنترل دانشجویان داشته که این تغییر در رشته های مختلف متفاوت بوده است.
    کلیدواژگان: منبع کنترل درونی و بیرونی، نظام آموزش باز و از راه دور، یادگیری
  • علی شاعیدی، فرهاد کیانفر صفحه 10
    مقدمه
    یکی از جراحات موجود در شبکیه، میکروآنوریسم ها (Microaneurysms)می باشند. میکروآنوریسم ها ابتدایی ترین علائم بیماری رتینوپاتی دیابتی می باشند. وجود این جراحات در سطح شبکیه می تواند بطور جدی بینایی را مختل نماید. تشخیص پاتولوژی های میکروآنوریسم در شمار زیادی از تصاویر تولید شده مرتبط با روش های تصویربرداری، زمان بر، پرهزینه و توام با خطای انسانی می باشد. لذا بهتر است از یک روش کامپیوتری و مدرن جهت تشخیص جراحات استفاده نمود. هدف این مقاله مقایسه انواع روش های بررسی اتوماتیک تصاویر رنگی شبکیه در بیماران مبتلا به دیابت به منظور شناسایی و دسته بندی سریع و دقیق پاتولوژی های قرمز رنگ شبکیه (میکروآنوریسم ها) و سپس تشخیص بیماری رتینوپاتی دیابتی در مراحل اولیه آن می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مقاله از روش تشخیص میکروآنوریسم ها برمبنای ناحیه به منظور جداسازی این پاتولوژی ها از سایر نواحی تصویر استفاده گردیده و همچنین از دسته بندی کننده هایی نظیر درخت های تصمیم گیر، ماشین بردار پشتیبان و شبکه های بیزین استفاده شده است. بنابراین داده های استخراج شده از تصاویر شبکیه در ابتدا باید بصورت الکترونیکی آموزش دیده و در مراحل بعدی خود را به منظور تشخیص آماده نمایند.
    نتایج
    در بررسی های به عمل آمده حساسیت و ویژگی روش دسته بندی کننده ماشین بردار پشتیبان 97.5% و 99.9%؛ روش شبکه های بیزین 96.3% و 99.5% و روش دسته بندی کننده درخت های تصمیم گیری 100% و 98% بدست آمده است.
    نتیجه گیری
    بعد از مقایسه روش های ذکر شده، بهترین روش تشخیص استفاده از دسته بندی کننده C4.5 بوده که این روش بر اساس درخت های تصمیم گیر می باشد. این روش با استفاده از کامپیوتر و به طور کاملا اتوماتیک پیاده سازی گردیده و کار تحلیل و تشخیص تصاویر را بدون مداخله پزشک متخصص انجام می دهد و در مقایسه با روش های تشخیص با لینی از دقت بالاتری برخوردار می باشد.
    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، تشخیص میکروآنوریسم ها برمبنای ناحیه، دسته بندی، درخت های تصمیم، رتینوپاتی دیابتی
  • لیلا مصلی نژاد، سعید سبحانیان صفحه 16
    مقدمه
    یکی از مهمترین چالش های آموزش در قرن بیست و یکم چگونگی تربیت فراگیرانی است که از آمادگی لازم برای رویارویی با جامعه در حال تغییر و پیچیدگی های عصر انفجار اطلاعات برخودار باشند. پیشرفتهای گسترده علمی و فناوری همراه با منسوخ شدن سریع یافته ها و اطلاعات قبلی مستلزم نوعی تعلیم است که در آن دانش آموزان به طور مداوم درگیر یادگیری و حل مسئله باشند و از رویارویی با تغییرات لذت ببرند. این مطالعه با هدف بررسی مقایسه ای میزان تفکر انتقادی در دو گروه از دانشجویان آموزش مجازی و سنتی انجام گردیده است.
    مواد و روش ها
    این تحقیق یک مطالعه مقطعی است که بر روی دو گروه 40 نفری از دانشجویان سال آخر رشته کامپیوتر آموزش مجازی شیراز و سپس همان رشته در دانشگاه آزاد اسلامی جهرم انجام گردید. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش آزمون تفکر انتقادی واتسون و گلیزر بود که در دو فرم و از طریق 80 سوال عمومی و در پنج بخش مهارت استنباط تشخیص پیش فرض ها، مهارت نتیجه گیری، تعبیر و تفسیر و مهارت ارزشیابی را مورد بررسی قرار می دهد. جهت تحلیل داده ها از آزمون های آمار توصیفی نظیر فروانی و درصد و آمار تحلیلی چون تی مستقل، آنالیز واریانس دو طرفه وکای دو در نرم افزار SPSS 12 استفاده گردید.
    نتایج
    نتایج تحقیق مبین آن است که اغلب دانشجویان در گروه سنی 22-21 سال بوده و بیشتر آنان را دختران و افراد مجرد به خود اختصاص داده اند و اکثر افراد از نمراتی در حدود 38-35 برخوردار بوده اند. بررسی اختلاف میانگین داده ها از طریق آزمون تی موید بالاتر بودن نمرات آزمون در افراد دارای آموزش مجازی بوده و اختلاف میانگین داده ها نیز موید معنی دار بودن ارتباط بین گروه و نمره آزمون تفکر انتقادی بود. دانشجویان مجازی در بخش های تشخیص پیش فرض ها و ارزشیابی و دانشجویان آزاد در بخش تشخیص پیش فرض ها و نتیجه گیری قوی تر عمل کردند. اما نمره کلی آزمون در دانشجویان برخوردار از آموزش مجازی بالاتر بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به تقویت تفکر انتقادی در آموزش های مجازی و نظر به مزایای مختلف این نوع آموزش مانند اعتماد به نفس، خود اتکایی و یادگیری مستقل، پیشنهاد می گردد که این نوع آموزش در کنار آموزش سنتی و یا جایگزین آموزش دروس تئوری در ارائه دروس در دانشگاه های علوم پزشکی کشور مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش مجازی، آموزش سنتی، تفکر انتقادی
  • ناهید ظریف صنایعی صفحه 24
    در حال حاضر یادگیری الکترونیکی مفهومی مهم در آموزش عالی است و دانشگاه های متنوعی ایجاد شده که همه نیاز جهانی به آموزش را نمایانگر می کند. با یادگیری الکترونیکی امکان «یادگیری بدون محدودیت زمانی و مکانی» متناسب با نیازهای دانشجو فراهم می شود. نوشتار مروری حاضر با استفاده از کلیدواژه های مناسب، کتب، منابع الکترونیکی و سایت های معتبر علمی، تحلیلی است برمعیارهای کیفیت و اثربخشی یادگیری الکترونیکی در آموزش عالی. با توجه به این مبانی نظری ویژگی هایی از قبیل فعال بودن یادگیرنده، یادگیرنده محوری، تعامل، در نظر گرفتن تفاوت های فردی یادگیرندگان، انعطاف پذیری، ارائه بازخورد و ارزشیابی با استفاده از قابلیت های فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا) از معیارهای کیفیت و یادگیری اثربخش است.
    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، اثربخشی، کیفیت، فناوری اطلاعات و ارتباطات، فاوا
  • میترا دانشور صفحه 33
    این مقاله یادگیری مشارکتی در فضای مجازی را مورد بحث قرار می دهد، در یادگیری مشارکتی، شرکت کنندگان فهم خود را از موضوع یادگیری با دیگران به اشتراک گذاشته، با یکدیگر همیاری می کنند، از هم پشتیبانی می کنند و در فرایندهای مرتبط و هدفمند و سطوح بالاتر مهارت های شناختی و احساسی درگیر می شوند. این امر می تواند به صورت برخط، در یک آزمایشگاه، در یک زمین بازی، در یک کلاس اتفاق بیفتد. یادگیری مشارکتی به شیوه های متعددی اجرا شده است. یکی از این شیوه ها یادگیری مشارکتی با پشتیبانی کامپیوتر (CSCL) است. نظریه های زیادی در فهم ما از یادگیری مشارکتی با پشتیبانی کامپیوتر نقش دارند. این نظریه ها نظریه های اجتماعی فرهنگی، نظریه ساخت و سازگرایی، یادگیری خود تنظیم، شناخت مبتنی بر موقعیت، کارآموزی شناختی، یادگیری مسئله محور و نظریه انعطاف پذیری شناختی هستند. ابزارهای مشارکتی شامل: پست الکترونیکی، شبکه های کامپیوتری، وایت برد، سیستم های تابلوی اعلانات، خطوط گفتمان (چت)، کنفرانس شنیداری، کنفرانس ویدئویی، پیام لحظه ای، و... می باشند. سیستم های با پشتیبانی کامپیوتر اغلب با توجه به جدول زمان- مکان و شیوه های برقراری ارتباط، طبقه بندی می شوند. ابزارهای برخط از تعامل همزمان بین اعضای گروه پشتیبانی می کنند. ابزارهای نابرخط از فعالیت های فردی که به فرایندهای گروهی کمک می کنند، پشتیبانی می نمایند. استفاده ی روزافزون از این ابزارها موید نقش آن ها در آموزش های رسمی و غیررسمی است. جاذبه ی این ابزارها روزبه روز بر کاربران آن ها می افزاید و این امر برای متولیان تعلیم و تربیت فرصتی استثنایی است. در این مقاله ضمن ارائه ی تعریف یادگیری مشارکتی و اجتماعات یادگیری الکترونیکی به معرفی تئوری های پشتیبان این نوع یادگیری، و ابزارهای یادگیری الکترونیکی و نقش آن ها در آموزش های رسمی و غیررسمی پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: یادگیری مادام العمر، مشارکت، یادگیری الکترونیکی، تئوری ها، ابزارهای یادگیری الکترونیکی
  • ونوس صابرزاده صفحه 44
    دانشجویان رشته های پزشکی در زمان یادگیری دروس، اغلب با درک آن دسته از مفاهیم درسی که قابل رویت نبوده و نیاز به تجسم ذهنی دارد، سروکار دارند. میزان یادگیری این مطالب در افراد مختلف وابسته به اطلاعات قبلی آنها از موضوع، میزان قدرت تجسم ذهنی و نیز ابزار آموزشی مورد استفاده متفاوت می باشد. در قرن اخیر، با رشد علوم رایانه ای و کاربرد همه جانبه آن در زندگی بشر و همینطور در آموزش، سعی شده است تا با استفاده از این امکانات، هر چه بیشتر در تسریع و تسهیل آموزش مطالب پیچیده علمی از جمله مفاهیم علوم پزشکی اقدام گردد. انیمیشن های پزشکی یکی از این امکانات کمک آموزشی است که کاربرد آن با سرعت چشمگیری در آموزش پزشکی در حال گسترش است و به جا است که با توجه به همه گیری کاربرد آن بخصوص در آموزش از دور، تحقیقات گسترده تری در جهت تعیین اصول کاربرد انیمیشن و میزان تاثیرگذاری آن در آموزش پزشکی انجام پذیرد.
    کلیدواژگان: انیمیشن، آموزش، یادگیری، آموزش بیماران
  • صفحه 52
|
  • Fereydoun Yazdani Page 2
    Introduction
    Locus of Control refers to an individual's perception about the underlying main causes of events in his/her life. Individuals with a high internal locus of control believe that events result primarily from their own behaviour and actions. In contrasts, those with a high external locus of control believe that powerful others, fate, or chance primarily determine events. Some educators believe that human beings who have had independence or autonomy in their life, are more likely to have a more intrinsic locus of control than extrinsic. This research aims to determine whether educational methods applied in payam-e-noor university (as a distance education university) can ultimately change the students’ locus of control orientation.
    Materials And Methods
    This study aimed to investigate the effects of instructional procedures of Payam-e-noor University (as a distance education system) on the change of students’ locus of control. The Research method was descriptive (survey research). In this study, data were collected based on the paper-pencil scale of Rotter‘s locus of control. The reliability of this scale, was formerly improved by specialists and also Movafagh normalized it in Iran. Moreover, in the present study, the reliability was checked by test-retest methods. The achieved correlation was relatively appropriate (r= 0.75). The statistical population of this study included all students (male and female) of payam-e-noor University, Nahavand branch. The students in their current semester have been enrolled and studied during the semester. Sampling was done using a combined method (simple random and clustering methods).
    Results
    The results of this study indicated that there was a significant difference between junior student’s locus of control compared with the senior student’s locus of control. Also the study revealed that, there was not any significant difference between male and female students’ locus of control. Likewise, the research indicated that there was a significant difference between the students’ locus of control in different academic disciplines in this university. And finally between student’s age and their locus of control there was not any significant relationship.
    Conclusion
    Considering the findings of this study it can be stated that the distant learning program at Payam-e-noor university has a positive effect in changing the student's locus of control, and this change differed in different fields.
  • Ali Shaeidi, Farhad Kianfar Page 10
    Introduction
    Microaneurysms (MAs) are one of the types of retinal lesions. MAs are one of the early signs of diabetic retinopathy (DR), which is one of the leading causes of vision loss. The presence of MA on the surface of the retina can severely affect the eye. Detection of MAs in a large number of images generated by screening images, is a very time consuming, cost – effective, and erroneous process. Therefore it is better to use a modern computer method for the detection of MAs. The aim of this study is to compare the different comparison types of automatic images of the retina in patients suffering from diabetes in order to quickly and accurately categorize and diagnose red colored pathology of the retina (microaneurysms), and the diagnosing diabetic retinopathy (DR) in primary stages.
    Materials And Methods
    In this study, the region-based MAs diagnostic method was used for differentiating between these pathologies from other regions, and we also used classifiers such as decision trees, support vector machine and Bayesian networks. Therefore, the extracted data from Bayesian networks, must be trained electronically and prepare themselves for diagnosis and detection in the next stages.
    Results
    In the methods, the sensitivity and the features of the categorization method of the mashin bordare poshtiban was 97.5% and 99.9%; the …. Shabakiye method, 96.3% and 99.5%, and the decision tree categorization method, 100% and 98.
    Conclusion
    After comparing the mentioned results, the best diagnosis method was the application of the C4.5 categorizer, and this method is based on decision making trees. This method was completely automatic with the help of a computer and analyzes and diagnosis the images without the interference of the physician. Compared to the clinical diagnosis methods it is more accurate.
    Keywords: electronic learning, region based Microaneurysm detection, classification, decision trees, Diabetic retinopathy
  • Mosalanejad Leili, Sobhanian Saeed Page 16
    Introduction
    One of the most important teaching and learning challenges in the 21 st century is how to train individuals to confront the complex and consistently changing society in the age of information. Extensive developments in science and technology along with the rapid discredit of data and findings requires a kind of education in which students are constantly learning and solving problems, and enjoy confronting changes. This study aims to comparatively assess the level of critical thinking in two groups of students; students who use distant education and students who learn traditionally
    Materials and Methods
    This study is cross sectional study on two groups, each consisting of 40 final year computer course students, from the Azad Islamic University of Jahrom and the virtual teaching branch of Shiraz University. The collection tool in this study was Watson & Glaizer critical thinking test in two forms of 80 general questions which assesses the following 5 sections: hypothesis recognition, concluding skills, interpretation, explanation, and evaluation skills. Data analysis was done by descriptive statistics such as frequency and percentage, and analytic statistics such as t-test, two ways ANOVA & chi -square with the help of SPSS software.
    Results
    The results showed that most students in the traditional group were 21-22 years old and most of them were female and single. Most of the students had scores between 35-38 in the test. The mean difference assessment of data by t-test showed that score in virtual group is higher than the traditional group and the mean test score showed a significant relationship between scores in the critical thinking test and group teaching.Virtual students were stronger in recognition of pre-assumptions and evaluation and Azad University students were stronger in recognition of pre-assumptions and concluding. but the total score in virtual students was higher than traditional student (p<0.05).
    Conclusion
    considering the critical thinking improvement in virtual teaching and its many advantages such as self esteem, self efficacy and independent learning, we suggest the use of virtual teaching beside traditional teaching, or the replacement of this teaching instead of theoretical courses in future.
  • Dr Nahid Zarif Sanaee Page 24
    Currently, e-Learning is an important concept in higher education and the wide range of universities thus created indicate the world-wide demand and need for learning. With electronic learning, the possibility for "learning without time and place limitations" is provided for students. The present review article is an analysis on the criteria for the quality and effectiveness of electronic learning in higher education based on suitable key words, books, electronic resources and reputed scientific sites. According to these principles features such active learning, learner-centered, interaction, considering individual differences, flexibility, feedback, and evaluation with the help of information and communication technology capabilities, are among the criteria for qualitative and effective learning.
    Keywords: Electronic learning, effectiveness, quality, Information, communication technology
  • Mitra Daneshvar Page 33
    This article is about learning in the virtual space or electronic learning groups which work in the network. Learning in these groups and societies suggest forms of learning that are innately collaborative. In this type of learning, the participants share their understanding of the subject with each other and cooperate with each other and support and help each other in related and goal-oriented processes which motivate them. They challenge higher cognitive and emotional skills. This can occur online in a laboratory, in a play ground, or in a class. collaborative learning is done in various forms. One of these forms is computer-supported collaborative learning (CSCL). Many theories are influential in our understanding of CSCL. These theories are socio-cultural theories, constructivism theory, self regulated learning, situation based cognition, cognitive apprenticeship, problem based learning, and flexibility learning. collaborative tools consist of: Email, computer networks, white board, discussion boards, chat, audio conferences, video conferences, instant messages, etc. computer supported systems are mostly categorized according to time and place tables (simultaneous versus non-simultaneous, face to face versus long distance). Simultaneous tools support simultaneous interaction between group members. Non-simultaneous tools support individual work that help group processes. The ever increasing use of such devices confirm their role in formal, informal and nonformal education. The attractiveness of these tools has lead to the increase of their users and this provides a special opportunity for those in the field of education. This study aims to define collaborative learning and electronic learning societies, and introduce the theories supporting this type of learning and electronic learning tools and their roles in formal and informal education.
    Keywords: life long learning, collaboration, electronic learning, theories, electronic learning tools.
  • Venus Saberzadeh Page 44
    Medical students often deal with concepts that cannot be seen and need mental imagination while they are learning their courses. The level of proficiency and apprehension in different people depends on their previous knowledge of the subject, their mental imagination power, and also the applied educational tool. In the recent century, with the growth of computer sciences and its multiple use in people's lives and also in education, educators have tried to benefit from these facilities in order to facilitate and accelerate the teaching of complex scientific subjects such as medical concepts. Medical animations are an example of such educational aids and their application is growing significantly in medical education. Therefore, considering its ever growing use, especially in distant education, more extensive studies need to be done to define the principles of animation application and its level of influence on medical education.
    Keywords: animation, education, learning, patient education