فهرست مطالب

دانش بیماری شناسی گیاهی - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 9، پاییز و زمستان 1394)

نشریه دانش بیماری شناسی گیاهی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 9، پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی صدروی *، محیا رحیمی زاده صفحات 1-13
    گونه های Penicillium ، اغلب به حالت گندرو در بقایای گیاهی در خاک، فرآورده های گیاهی، میوه های تازه و آبدار آسیب دیده یا میوه ها و دانه های انباری زندگی می کنند. این قارچ ها را می توان براساس ویژگی های پرگنه، کنیدیوم بر، فیالیدها و کنیدیوم ها، روی محیط کشت های اختصاصی شناسایی کرد. توانایی بعضی جدایه های ده گونه ی P. aurantiogriseum ،P. bilaiae ،P. chrysogenum ،P. citrinum ،P. funiculosus ،P. glabrum ، P. griseofulvum ،P. oxalicum ،P. purpurogenum و P. simplicissimum برای مهار بیماری های پژمردگی فوزاریومی و ورتیسلیومی گوجه فرنگی، کپک سفید و پوسیدگی خاکستری حبوب، پوسیدگی قهوه ای و سوختگی سرشاخه هلو، سوختگی دیرهنگام و سیست سیب زمینی و یا به عنوان عامل افزایش دهنده رشد گیاهان به اثبات رسیده است. خصوصیات ریخت شناسی کلیدی این قارچ ها در این مقاله شرح داده شده است. اکثر این قارچ ها از ایران نیز گزارش شده اند، بنابراین شناسایی و کاربرد جدایه های موثر آن ها برای مبارزه با بیماری های گیاهی و یا افزایش رشد گیاهان را می توان پیشنهاد کرد.
    کلیدواژگان: Fusarium، Globodera، Penicillium، Verticillium
  • امیر رمضانی، صفرعلی مهدیان* صفحات 14-25
    پوسیدگی پس از برداشت میوه مرکبات مهم ترین عامل کاهش عمر این محصولات و از بیماری های مهم اقتصادی آن ها در نواحی تولید مرکبات دنیا است. قارچ های بیمارگر، کپک های سبز و آبی به اسامی Penicillium digitatum و Penicillium italicum هستند، که معمولا با استفاده از قارچ کش های شیمیایی مدیریت می شوند. با توجه به اینکه مصرف سموم شیمیایی ضمن داشتن خطرهای سوء محیط زیستی، سبب بروز جدایه های مقاوم در بیمارگرها نیز می شوند، مبارزه زیستی از طریق کاربرد قارچ ها و باکتری های متعارض به عنوان روش جایگزین مصرف قارچ کش ها مطرح شده است. در این خصوص، کارآیی قارچ هایی نظیر Candida guilliermondii، Pichia guilliermondi، Candida saitoan، Aureobasidium pullulans، Muscodor albus و باکتری های Pseudomonas fluorescens، Bacillus subtilis و Pantoea agglomerans در مهار کپک های سبز و آبی مرکبات مثبت گزارش شده است. بنابراین می توان کاربرد آن ها را برای مبارزه با این بیماری ها پیشنهاد کرد.
    کلیدواژگان: مرکبات، Candida، Penicillium، Pichia، Pseudomonas
  • موسی نجفی نیا * صفحات 26-36
    مرکبات به ویژه در جنوب ایران سطح زیر کشت نسبتا وسیعی را به خود اختصاص داده و نقش بسیار مهمی در اقتصاد منطقه و کشور ایفا می کند. طی سال های اخیر یکی از عوامل تهدیدکننده باغ های مرکبات در مناطق گرم کشور، بیماری سرخشکیدگی مرکبات است. قارچ Neofusicoccum mangiferae به عنوان مهم ترین عامل ایجادکننده سرخشکیدگی درختان مرکبات است. نشانه های بیماری به صورت سرخشکیدگی، پژمردگی و زوال سرشاخه های درختان بیمار مشاهده می شود. آلودگی از شاخه های انتهایی به سمت پایین و نهایتا تنه توسعه پیدا می نماید. در برخی موارد روی سرشاخه ها و تنه درختان آلوده شکاف های طولی در اندازه های متفاوت مشاهده می شود که غالبا با ترشح صمغ زردرنگ همراه است. در مراحل پیشرفته بیماری، پوست شاخه ها و تنه به صورت ورق های نازک جدا شده و توده سیاه رنگ قارچ عامل بیماری نمایان می گردد و در نهایت ممکن است موجب خشکیدگی کامل درخت آلوده گردد. بررسی های انجام شده بیانگر آن است که بیماری خشکیدگی سرشاخه اغلب در تابستان و در باغات با مدیریت ضعیف تر، تغذیه و آبیاری نامناسب و هرس های نامنظم خسارات شدیدتری وارد می سازد. اعمال یک مدیریت صحیح در زمینه آبیاری و تغذیه، تقویت باغ های مرکبات، ضدعفونی محل های هرس، عدم هرس درختان در طول ماه های گرم سال می تواند خسارت این بیماری را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: سرخشکیدگی، مرکبات، مدیریت، Neofusicoccum
  • معصومه پاراد، رسول رضایی * صفحات 37-47
    بیماری میوه سبز یا هوانگ لانگ بینگ از مخرب ترین بیماری های مرکبات در سراسر جهان می باشد. این بیماری بومی جنوب شرق آسیا است ولی اخیرا وقوع آن از استان های جنوبی ایران نیز گزارش شده است. این بیماری توسط Liberibacter sp. ایجاد می شود که در آوندهای آبکش گیاهان میزبان فعالیت می کند. این باکتری به انواع مختلف مرکبات حمله کرده و باعث کاهش شدید محصول می شود. برخی از نشانه های بیماری شبیه به کمبود بعضی از عناصر غذایی مانند روی می باشد که این موضوع تشخیص بیماری را با مشکل مواجه می کند. مهترین ناقلین بیمارگر چند گونه ی پسیل می باشند. اصلی ترین روش اقتصادی برای پیشگیری از بیماری از بین بردن منابع آلودگی می باشد. روش مدیریت بیماری در این مقاله شرح داده شده است.
    کلیدواژگان: مرکبات، باکتری، Liberibacter
  • حمیدرضا رحمانی، ابراهیم محمدی گل تپه *، ناصر صفایی صفحات 48-61
    قارچ درون رست Pirifomospora indica از مهمترین ریزجانداران خاک است، که با ایجاد تغییراتی در فیزیولوژی گیاهان میزبان خود، عملکرد آن ها را در واحد سطح افزایش می دهد و امکان توسعه کشت آن ها را در خاک های شور، خشک یا اقلیم هایی با تنش های غیرزیستی و زیستی فراهم می آورد. این قارچ از طریق القای مقاومت فراگیر در گیاهان میزبان باعث ایجاد مقاومت به بیمارگرهای گیاهی نیز می گردد. همچنین با افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی در سلول های ریشه و افزایش سطح پروتئین های مقاومت به خشکی در گیاهان میزبان، باعث افزایش مقاومت آن ها نسبت به تنش شوری و خشکی می شود. بنابراین می توان کاربرد این قارچ را به عنوان جایگزین مناسبی برای کودها و سم های شیمیایی در جهت دستیابی به محصول ارگانیک و کشاورزی پایدار پیشنهاد نمود.
    کلیدواژگان: تنش، خشکی، شوری، Pirifomospora
  • کبری مسلم خانی *، جواد مظفری صفحات 62-75
    باکتری Ralstonia solanacearum یکی از مهم ترین بیمارگرهای گیاهی است که باعث کاهش کمی و کیفی محصول سیب زمینی می شود. مبارزه با این باکتری به دلیل دامنه میزبانی گسترده و نیز انتشار وسیع آن در خاک های مناطق مختلف و انتقال آن از طریق آب آبیاری و غده هایی که آلودگی پنهان دارند، بسیار مشکل است. در حال حاضر این باکتری در اکثر نقاط ایران پراکنده شده است و با ایجاد پژمردگی و پوسیدگی قهوه ای به عنوان خطری بالقوه، محصول سیب زمینی کشور را تهدید می کند. تهیه و کاشت غده های بذری سالم و گواهی شده موثرترین روش مدیریت بیماری است. مدیریت موفق بیماری، مستلزم داشتن دانش کافی در مورد نحوه ی پراکنش و شیوع بیماری است. در این مقاله ضمن شرح یافته های نوین علمی در مورد بیماری، روش های جدید ردیابی باکتری برای سلامت سنجی غده های بذری سیب زمینی معرفی شده اند.
    کلیدواژگان: پژمردگی، سیب زمینی، غده، گواهی، Ralstonia
  • حبیب الله چاره گانی * صفحات 76-89
    در طی یک واکنش سازگار، نماتدهای مولد غده ریشه (Meloidogyne spp.) با تحریک تولید سلول های غول آسای چند هسته ای منجر به ایجاد تمایز در ریشه گیاه میزبان می گردند. رشد و تکثیر بیش از اندازه سلول های اطراف سلول های غول منجر به تولید غده روی ریشه گیاه میزبان می شود. مطالعات مختلف نشان داده که تغییرات حاصل در سلول های ریشه و تولید مکان های تغذیه ای با کارکرد و شکل اختصاصی، نیازمند ایجاد تغییرات در میزان بیان تعداد زیادی از ژن ها درون سلول های میزبان می باشد. روش های قدیمی بررسی تغییرات در میزان بیان ژن ها، شامل تفاوت در بیان ژن ها در سلول های سالم و آلوده، ردیابی ژن های مشخص با استفاده از نشانگر GUS یا استفاده از روش دورگ سازی در محل و روش به دام اندازی راه انداز ژن، نشان داده اند که درون سلول های غول آسا در مقایسه با بافت های سالم ریشه در حدود 50 ژن گیاهی افزایش بیان و 10 ژن کاهش بیان پیدا می کنند. فن آوری ریزآرایه این امکان را به محققین می دهد که در یک مرحله آزمایش، تغییرات در بیان تعداد بسیار زیادی از ژن ها در همکنش گیاه-نماتد را مورد بررسی قرار دهند. ریزآرایه DNA مجموعه ای از نقاط میکروسکوپی DNA روی یک بستر جامد می باشد. هر کدام از نقاط DNA شامل 12-10 مول از یک توالی DNA مشخص به نام پروب می باشد که می تواند تکه کوچکی از یک ژن باشد که با cDNA یا cRNA استخراج شده از نمونه مورد بررسی (نمونه هدف) هیبرید شود. پروب-هدف هیبرید شده معمولا بوسیله هدف نشاندار شده با رنگ های فلورسانت یا نقره ردیابی و تشخیص داده می شود.
    کلیدواژگان: ریزآرایه، ژن، گیاه، نماتد، Meloidogyne
|
  • Mehdi Sadravi *, Mahya Rahimizadeh Pages 1-13
    Penicillium species have saprophytic live on plants debris, in the soil and also on some plant products, fresh and juicy damaged fruits as well as the storage fruit and grains. They can characterized by studying the features of their colony, conidiophores, phialids and conidia on selective culture media. The ability of some isolates of P. aurantiogriseum, P. bilaiae, P. chrysogenum, P. citrinum, P. funiculosus, P. glabrum, P. griseofulvum, P. oxalicum, P. purpurogenum and P. simplicissimum to control plants diseases such as Fusarium and Verticillium wilt of tomato, pulse white and gray molds, brown rot and blight twig of peach, late blight and cyst of potato has been proved. They also can act as plant growth promoter. Key morphological characteristics of these ten species of Penicillium is described in this paper. Most of these species are reported from Iran, thus identification and use of the efficient isolates of them can be suggested in management of plants diseases or in enhancement of plants growth programs.
    Keywords: Fusarium, Globodera, Penicillium, Verticillium
  • Amir Ramzani, Dr Safarali Mahdian* Pages 14-25
    Post- harvest rot of citrus fruits is one of the most important limiting factors that reduce the life of harvested products and are one of the most important economical diseases in world’s citrus production areas. Two most important fungi that affect the citrus fruits, are green and blue molds which are produced by Penicillium digitatum and P. italicum, respectively. The disease are mainly managed by using the synthetic fungicides, but because of environmental hazards and appearance of resistant strains of the pathogen, the biological control by the use of bacterial, fungal and yeast antagonists can be suggested. The efficiency of yeasts such as Candida guilliermondii, C. saitoan, Pichia guilliermondi and Aureobasidium pullulans; the bacteria Pseudomonas fluorescens, Bacillus subtilis, Pantoea agglomerans and the fungus Muscodor albus, in controlling the green and blue molds of citrus is reported so far. In this paper, we tried to explain the method of biological control with emphasizing on the identification of useful microorganisms and their operation.
    Keywords: Citrus, Candida, Penicillium, Pichia, Pseudomonas
  • Mousa Najafiniya* Pages 26-36
    Citrus trees are very important plants with high economic value and significant cultivation area in south of Iran. During the recent years, citrus die-back disease caused by Neofusicoccum mangiferae became one of the main treats for citrus production in tropical and sub-tropical regions of Iran. The symptoms of die- back disease are including wilting and declining of branches which start from the tip and then develop to down part of the trunk of infected tree, which sometimes has longitudinal cracks with gum exudation. Cortical layers of infected branches are sloughing off and the mass of fungal spores can be observe easily. Based on some investigations, pathogen is inactive during the winter months and its activity starts from spring and terminates at the end of summer season. The disease is more sever when it occurs in the orchards with poor disease management as well as water and nutrient deficiency. Some cultural practices like a well-managed irrigation and enough fertilizing with no pruning during the summer months, are good disease control measures, which in this paper are discussed.
    Keywords: Die, back, Citrus, Management, Neofusicoccum
  • Rasool Rezaei* Pages 37-47
    Citrus greening or Huanglongbing, is one of the most devastating disease of citrus worldwide. It is common in the southeast of Asia and is also recently reported from south provinces of Iran. It is caused by Liberibacter sp. that tend to colonize in phloem vessels of the host. This bacterium affects all of the main types of citrus plants and reduces fruit production. One of the identifying challenges is that some of the disease symptoms are similar to deficiency of some nutrient such as zinc. The most important vectors of the disease causal agent are some psylla species. The only worthwhile control measure is removing the microbial inoculums from the affected tissues. Management of the disease described in this paper.
    Keywords: Citrus, Bacterium, Liberibacter
  • Hamidreza Rahmani, Ebrahim Mohamadi Goltapeh *, Naser Safaie Pages 48-61
    Piriformospora indica as the one of the most important soil endophytic microorganism, can increase yield of plants per unit area, by modifying the physiological characteristics of the host plants. It also provide the possibility of crop production in saline and arid soils or even in some conditions with biotic and abiotic stresses. It grants resistance to plant against diseases, through the induction of systemic resistance. Also the fungus can cause an increase in resistance to salinity and drought, through the increase in antioxidant capacity of root cells and levels of resistance proteins in their host plants. In order to adopt organic farming and achieve sustainable agriculture, this fungus can be used as a suitable alternative for chemical fertilizers and pesticides.
    Keywords: Stress, Drought, Salinity, Pirifomospora
  • Cobra Moslemkhani *, Javad Mozafari Pages 62-75
    Ralstonia solanacearum is an important phytopathogen which reduces quantity and quality of potato. Due to its wide distribution and broad host range and in soil of different regions through irrigation water or latent infected tubers. It is generally difficult to control the damage of this bacterium. It has widely distributed in most of potato growing regions of Iran and by causing wilt and brown rot disease of potato, is a serious treat for cultivation of this crop in the country. Providing and sowing the healthy and certificated seed tubers is the most effective method of controlling the disease. For a successful strategy of disease management, a clear understanding of mode of disease distribution and epidemiology of causal agent is necessary. In this paper, recent scientific findings on this disease are described and new methods of bacterium detection and health assay of seed tubers are introduced.
    Keywords: Wilt, Potato, Tuber, Certification, Ralstonia
  • Habiballah Charehgani* Pages 76-89
    During a compatible interaction, root-knot nematodes (Meloidogyne spp.) induce the root cells dedifferentiation into multinucleate feeding cells, known as giant cells. Hyperplasia and hypertrophy of the cells surrounding the head of nematode lead to the formation of a root gall. Different studies showed that the transformation of root cells into hypertrophied feeding structures, with unique morphology and functions, require some changes in the expression of a large number of genes. Previous approaches, based on differential gene expression between healthy and infected plants, analyses of known candidate genes by promoter GUS fusion or in situ hybridization and promoter trap strategies, have resulted in the characterization of about 50 genes of plant that are up regulated and 10 genes that are down regulated in giant cells. Microarray technology makes it possible to generate large-scale information about patterns of gene expression during plant–nematode interactions. A DNA microarray is a collection of microscopic DNA spots attached to a solid surface. Each DNA spot contains 10−12 moles of a specific DNA sequence, which are known as probes. These can be a short section of a gene or other DNA element that are used to hybridize a cDNA or cRNA sample that called as target. Probe-target hybridization is usually detected by detection of fluorophore or silver labeled targets.
    Keywords: Microarray, Gene, Plant, Nematode, Meloidogyne