فهرست مطالب

تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی - پیاپی 9 (زمستان 1391)

فصلنامه تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی
پیاپی 9 (زمستان 1391)

  • 168 صفحه، بهای روی جلد: 45,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/11/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • یحیی فوزی*، محمودرضا صنم زاده** صفحه 7
    سرگذشت انسان ها از معبر تمدن ها می گذرد و تمدن ها در طول تاریخ در شکل دهی به هویت بشر، گسترده ترین نقش را داشته اند. امروزه تمدن، به سند تاریخی فرهنگ ملل تبدیل گشته و از اهمیتی ویژه برخوردار است.
    دین اسلام پس از استقرار، به سرعت توانست بنیان گذار تمدن شگرفی در جهان شود؛ به گونه ای که تمدن های دیگر، از جمله تمدن غربی را وام دار خود نماید.
    در این مقاله به روش اسنادی و با رویکردی توصیفی تحلیلی بیان می کنیم تمدن اسلامی دارای چه تعاریف، ویژگی ها و مولفه هایی است و امام خمینی چه تعریف و نظرگاهی نسبت به تمدن اسلامی دارد؟ سوال های فرعی تحقیق از این قرارند:تمدن چیست و چه تعاریفی از آن ارائه شده است؟
    تمدن دارای چه شاخصه های عمومی است؟
    روش ها و رویکرد های شناخت تمدن کدام است؟
    براساس یافته های این مقاله، امام خمینی& ضمن توجه به ابعاد مادی و معنوی تمدن ها، با نقد تمدن غربی و تاکید بر مادی و تک بعدی بودن آن، تمدن اسلامی را جامع ترین تمدن ها دانسته که دارای روحی سرشار از ایمان است و این روح در تمامی ارکان آن جریان دارد. امام& ازسوی دیگر بر وجه معنوی و توان انسان سازی تمدن اسلامی به عنوان مهم ترین عنصر آن تاکید می کند.
    کلیدواژگان: تمدن، فرهنگ، تمدن اسلامی، امام خمینی
  • محمدحسین دانش کیا*، صادق آیینه وند، فاطمه جان احمدی، محمدرضا جباری صفحه 41

    قرآن کریم هر چند کتاب تاریخی نیست، اما گزارش هایی از رخداد های عصر نبوی به سبک خود ارائه نموده است، گزارش هایی که در عصر نبی اعظم| در معرض نقد و ارزیابی معارضان قرآن قرار داشت. ازاین رو اگر در گزارش های تاریخی قرآن، نقصی نهفته بود یا گزارشی خلاف واقع در آن گنجانده شده بود قاعدتا باید مورد نقد آنان قرار می گرفت. در دوره های بعد مورخان به نوشتن تاریخ عصر نبوی اقدام کردند و از قرآن نیز در کنار سایر منابع استفاده کرده اند. سئوال این است آیا گزارش های راویان از رخدادها، تعارضی با ظاهر گزارش های قرآنی ندارد؟ این مقاله در صدد بیان این پاسخ است که در گزارش از حوادث، تعارض های موردی بین گزارش های منابع با گزارش های قرآنی به چشم می خورد و با بررسی یازده مورد، تعارض در اکثر موارد به اثبات رسیده است. برای سهولت بررسی دامنه موضوع گزارش ها به دو غزوه (بدر احد) محدود شده و در مقام مقایسه با قرآن فقط به سه منبع تاریخی اکتفا شده است. برای دست یابی به نتایج تحقیق از روش امامان شیعه در عرضه تاریخ به قرآن و روش «توصیفی تحلیلی» و «تطبیقی» استفاده شده است.

    کلیدواژگان: قرآن، بدر، احد، منابع تاریخی، تعارض گزارش های تاریخی
  • مصطفی معلمی*، احد مهربان نژاد صفحه 61

    غالبا در مباحث تاریخ فرهنگ و تمدن ملل مسلمان از نقش تمدن های پیش از اسلام در شکل گیری تمدن مسلمین و یا مراکز علمی موثر در انتقال مواریث علمی گذشته به عالم اسلام سخن به میان می آید. تمدن ایرانی، یونانی، هندی و مصری مهم ترین آنهاست. در یادکرد از مراکز علمی ایران در اواخر دوران ساسانیان نیز به شهر جندی شاپور و یا خراسان، به ویژه نیشاپور و مرو، شاهجان و برخی دانشمندان برآمده از این نواحی و یا مهاجر به آن، اشاره می شود. مسئله ایی که در این مقاله بدان توجه شده آن است که دانشمندان طبرستان و فضای علمی فرهنگی آن چه نقشی در انتقال دانش عصر ساسانی به تمدن اسلامی داشتند؟ به نظر می رسد و فرض بر این است که طبرستان در سده های نخستین هجری، مرکزی فعال در امور علمی در حوزه های مختلف از جمله طب، نجوم و ریاضیات وحتی ادبیات پارسی بوده است. در این پژوهش با استفاده از منابع متنوع و گزارش ها و مستندات تاریخی، به نمونه هایی از دانشمندان این ناحیه اشاره و سپس تبیین و تحلیلی از چگونگی رشد علمی آنان ارائه خواهد شد. آنگاه با اشاره به شواهد تاثیر گذاری علمی آنان بر محیط جدید علمی جهان اسلام، این مقاله در صدد برخواهد آمد تا نقش طبرستان در انتقال دانش عصر ساسانی به دوره اسلامی را پی گیری نموده و نشان دهد.

    کلیدواژگان: دانش عصر ساسانی، طبرستان، تمدن اسلامی، بزیست بن پیروزان، یحیی بن (ابی) منصور، عمر بن فرخان، محمد بن عمر بن فرخان، علی بن ربن طبری
  • فهیمه کلباسی اصفهانی*، آیت قبادی** صفحه 91
    در تدوین پژوهش های تاریخی زندگی نامه و شخصیت افراد مثبت تاریخ مورد بررسی و تحقیق قرار می گیرد و کمتر به تحقیق درباره اشخاص منفی تاریخ پرداخته می شود و این علی رغم آن است که شخصیت های منفی در طول تاریخ همواره در امور مختلف ایفاگر نقش های کلیدی بوده اند که نیازمند واکاوی و بررسی لازم است.
    مقاله حاضر عملکرد عمروعاص را در تاریخ صدر اسلام مورد بررسی و تحلیل قرار می دهد. با استناد به منابع اصلی، به وسیله تطبیق داده ها، نقش عمروعاص در امور مختلف و صحنه های پیدا و پنهان تاریخ صدر اسلام مورد کنکاش قرار می گیرد. عمروعاص از نیرنگ بازان و داهیان عرب و قریش بوده است که بنابر شخصیت مرموز و زیرک خود در صحنه حوادث گوناگون ایفاگر نقش های متفاوت بوده است. او فقط بر اساس منافع شخصی، گرایش های سیاسی خود را انتخاب کرده و بدون توجه به معیارهای اخلاقی، دینی و انسانی از حیله، نیرنگ، دروغ، کتمان حقیقت، تهمت و خون ریزی، برای رسیدن به مقصود استفاده کرده است و به همین دلیل شکل گیری بخش اعظمی از حوادث تاریخ صدر اسلام براساس نقش منفی وی شکل گرفته است.
    کلیدواژگان: پیامبر'، امام علی (ع)، شیخین، عمروعاص، مصر، صفین
  • سید محمود سامانی*، سید احمدرضا خضری** صفحه 115
    فرایند و چگونگی قدرت گیری بنی امیه از مباحث مهم و اساسی در تاریخ اسلام است. آنان از همان آغاز پذیرش اسلام که پس از حدود دو دهه مخالفت و ستیز با اسلام و بنی هاشم صورت گرفت، در پی آن بودند تا به هر طریق ممکن، سروری پیشین خود را بازیابند؛ اما ورود معیارهای جدید به عرصه اندیشه عرب مسلمان و پیدایی ارزش ها، برای مدتی برآمدن چنین آرزویی را محقق نمی ساخت. شکل گیری جریان سقیفه در پی رحلت پیامبر’ که منجر به حضور عناصری از امویان در بدنه حکومت شد، به تدریج زمینه ساز قدرت یابی ایشان گردید. خلیفه دوم با دمیدن روح بلندپروازی در معاویه که حکومت شامات را در اختیار او گذاشته بود، امویان را در کسب قدرت، جدی تر کرد. با روی کار آمدن عثمان که خود از بنی امیه بود، آنان هم کلید بیت المال را و هم شمشیر سلطان را در دست گرفته و از هرحیث خود را تقویت کردند. آنان به ستیز با خلافت امام علی× پرداخته و انواع مشکلات را برای آن حضرت به وجود آوردند و سرانجام با وادار کردن امام حسن× به صلح، به آرزوی دیرینه خود رسیده و حکومت جهان اسلام را از آن خود کردند و بدین گونه خلافت از خاندان نبوت به خاندان بنی امیه انتقال یافت. این مقاله در پی بررسی این زمینه ها است.
    فرضیه اصلی پژوهش برای علت یابی دست یابی امویان به قدرت، جریان سقیفه، حضور طولانی مدت معاویه در شام و سست عنصری عراقیان است.
    کلیدواژگان: بنی امیه، پیامبر'، امام علی'، معاویه، سقیفه، خلفای راشدین، امام حسن
  • پروین ترکمنی آذر*، داود حقی دانالو** صفحه 139
    وزارت از مهم ترین مناصب در تاریخ حکومت داری ایران بوده که در دوره اسلامی الگوبرداری از منصب وزارت در حکومت ساسانی است؛ با این تفاوت که در دوره اسلامی با افزوده شدن قوانین و احکام اسلامی، جایگاه و ویژگی هایی متناسب با حاکمیت اسلامی پیدا کرد. منصب وزارت توسط نویسندگان مختلف، از نگاه سیاسی یا مذهبی مورد بررسی قرار گرفته است. پژوهش حاضر با توجه به دو دسته از متون شامل سیر الملوک ها و شریعت نامه ها، به بررسی منصب وزارت پرداخته و درصدد است دریابد، خاستگاه سیاسی و فرهنگی نویسندگان متون مذکور، چگونه در تبیین و تفسیر از منصب وزارت تاثیرگذار بوده است. این تحقیق نشان خواهد داد که خاستگاه سیاسی و مذهبی نویسندگان موجب گردیده تا منصب وزارت، با دو دیدگاه تجربه گرایی و آرمان گرایی تبیین و تفسیر گردد.
    کلیدواژگان: وزارت، سیر الملوک، شریعت نامه، دوره اسلامی
|
  • Yahya Foozi, Mahmoodreza Sanamzadeh Page 7
    Human story passes through the civilizations’ path and civilizations have had the most widespread role in making human identity through history. Nowadays, civilization has turned to the historical document of the nations’ culture and its particular significance is inevitable. Islam was able to found a significant civilization quickly after its establishment and to indebt other civilizations including the western civilization. Using a documentary method and an analytico-descriptive approach, this paper attempts to express what definition, feature, and state does the Islamic civilization have and what is Imam Khomeinisdefinition and viewpoint about this civilization. Secondary research questions of the paper include: -What is civilization and what definitions of civilization have been given?- What may be counted as publicly known characteristics of civilization? - Which methods and approaches may be taken for civilization to be recognized? As is understood by the paper, considering the material and spiritual dimensions of civilizations, criticizing western civilization and emphasizing its being of only one aspect of materiality, Imam Khomeini has known Islamic civilization to be the most comprehensive one with a spirit full of faith to God and flowing into all of its foundations. On the other hand, Imam also emphasizeson the spiritual dimension and humane aspect of Islamic civilization as the most important element of this civilization
    Keywords: civilization, culture, Islamic civilization, Imam Khomeini
  • Mohammadhossein Daneshkia, Sadeq Aeinehvand, Fatemeh Janahmadi, Mohammadreza Jabbari Page 41

    Although the Quran is not a historical book, it has presented some reports from the events of the prophetic era. These reports in the era of the last prophet (p.b.u.h) were subject to criticism and evaluation of the Quran opponents. Therefore, if there were any defects latent in the historical reports of the Quran, or if there were any false report included in these reports, it would naturally be criticized by them. During the next periods, the historians embarked on writing the history of the prophetic age and used the Quran along with other resources. Now, the question poses itself as: may one consider the reports of the narrators from the events to be in conflict with the appearance of the Quranic reports or not? As is known by the paper, some conflicts between the reports of the resources and those of the Quran could be observed; with analyzing eleven cases, the conflict has been confirmed in most of them. For ease of the analysis of the subject domain, the reports have been limited to two battles (Badr and Uhud) and in comparison with the Quran, only three historical resources were used. In order to achieve the results of the study, the methods of the Shiite Imams toward the Quran during the history as well as "analytic-descriptive" and "comparative" methods were applied.

    Keywords: the Quran, Badr, Uhud, historical resources, conflict between historical reports.
  • Mostafa Moallemee *, Ahad Mehrabannejad Page 61

    Regarding the topics of culture and civilization of the Muslim nations, the role of the pre-Islamic civilizations in formation of the Muslim's civilization or the effective scientific centers in transferring the scientific heritage of the past to the Islamic world have often been discussed. Iranian, Greek, Indian, and Egyptian civilizations are the most important of these civilizations. To mention Iran scientific centers at the end of the Sassanid period, one could point out to Jondishapoor or Khorasan especially Nishaboor and Marv, Shahjan and some scientists emerged from these regions or from those immigrated to these places. The present study attends to the role of the Tabarestan scientists and its culturo-scientific environment in transferring knowledge from Sassanid period into Islamic civilization. It seems that Tabarestan was an active center in academic affairs during the early A.H. centuries in some fields such as medicine, astronomy, mathematic, and even Persian literature. Using various resources, reports, and historical documents, the present paper mentions some of the scientists of this area and then it will give an analysis of their scientific growth. Then, referring to their scientific effective evidences on the new scientific environment of Islam world, this paper attempts to investigate the role of Tabarestan in transferring knowledge from Sassanid period to the Islamic period.

    Keywords: knowledge of the Sassanid period, Tabarestan, Islamic civilization, Bezist Ibn Piroozan, Yahya Ibn (Abi) Mansoor, Amr Ibn Farkhan, Mohammad Ibn Amr Ibn Farkhan, Ali Ibn Reyn Tabari
  • Fahimeh Kalbasi Esfahani, Ayat Qobadi Page 91
    In historical research codification, biography and personality of good characters in history is investigated but conducting research of bad characters is done less though the latter have always had pivotal roles in different affairs during the history and this demands a necessary analysis.The present paper attempts to analyze the Amr ibn al-As’ function in the history of Islam and also, according to main resources and implementation of the data, Amr ibn al-As’ role in different affairs as well as the hidden and clear scenes of the Islam history will be investigated. Amr ibn al-As was one of the Arab cheaters and deceivers of Quraysh tribe who had played different roles in various events based on his own cryptic and clever character. He chose his political orientations just based on his personal interests and without considering ethical, religious, and humane criteria, he applied deception, trick, lie, hiding the truth, accusation, and oppression to reach his own aims. For this reason, a considerable part of the events of the Islam history has been formed based on his evil character.
    Keywords: the prophet, Imam Ali, sheykhain, Amr ibn al As, Egypt, Siffin
  • Seyyed Mahmood Samani, Seyyed Ahmadreza Khezri Page 115
    The Umayyad manner of coming to power is one of the important and fundamental issues in Islam history. From the beginning of the acceptance of Islam after which about two decades the dispute was began with Islam, they aimed at regaining their previous leadership in any way, but the new criteria entering to the field of thought of the Arab Muslim and also emergence of the values impeded the fulfillment of this wish for a while. Formation of Saqifah event after the decease of the prophet (p.b.u.h) which led to the presence of some Umayyad elements in the government gradually turned to the underlying power for them. The second caliph made Umayyad more serious in gaining power by nurturing the spirit of ambition in Mu’awiya who has given him the ruling of Damascus government. With the rise of Osman who was himself from Umayyad, they had both the key to Beit al-Mal and the sword of Sultan and they strengthened themselves in any respect. They started to oppose Imam Ali’s caliphate and developed different problems for him and finally by compelling Imam Hassan to make peace, their old wish came true and they got the ruling of the Islam world. Therefore, caliphate was transferred from the house of Prophecy to the house of Umayyad. This paper aims at analyzing these areas. The main hypothesis of the research about evaluation of the Umayyad access to power is Saqifah event, the long-term presence of Mu’awiya in Damascus and weak-minded Iraqis.
    Keywords: Umayyad, the prophet, Imam Ali, Muawiya, Saqifah, Rashedin caliphs, Imam Hasan
  • Parvin Torkamani Azar, Davood Haghi Danlu Page 139
    Ministry has been one of the most important positions during the history of Iran governance that is emulated from ministry position of the Sassanid government during Islamic period, but there can be found a difference in the field, in Islamic period along with the added Islamic rules and practices, it took a position and features appropriate to Islamic governance. The ministry position has been analyzed by various writers through political and religious perspectives. According to two sets of texts including Seyrulmuluk and Shari’atnamah, this study attends to analyzing the ministry position and also attempts to investigate how the political and cultural origins of the authors of the mentioned texts have been effective in interpretation of the ministry position. This study indicates that the political and religious origin of the authors has caused the fact that ministry position could be interpreted through two perspectives of empiricism and idealism.
    Keywords: ministry, Seyrulmuluk, Shariatnamah, Islamic Period