فهرست مطالب

پژوهش نامه اخلاق - پیاپی 25 (پاییز 1393)

پژوهش نامه اخلاق
پیاپی 25 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدتقی اسلامی* صفحه 7
    اخلاق کاربردی رشته ای است که می تواند نقش چشمگیری در جلب توجه فرهیختگان و حتی خوانندگان عمومی به اهمیت مباحثات اخلاقی و ازجمله مباحثات فلسفه اخلاقی داشته باشد. ولی به دلیل این که تنها حدود چهار دهه از رویکرد معاصر عالمان اخلاق به این رشته می گذرد، و هنوز رشته ای جوان و نوپدید به حساب می آید، مناقشات و چالش هایی بر سر چگونگی شناخت و معرفی این رشته در میان پژوهندگان آن جریان دارد. در این مقاله تلاش کرده ام تا با واکاوی و تحلیل تازه ترین بحث ها، جمع بندی نسبتا مقبولی از شناخت هویت دانشی این رشته و معرفی مهم ترین مبادی آن ارائه کنم. به این منظور به ترتیبی که منطق دانان تحت عنوان رئوس ثمانیه علم برای معرفی شناسنامه یک علم پیشنهاد کرده اند، از هشت عنوان: تعریف، موضوع، غایت، فایده، عناوین بحث، مولفان و موسسان، مرتبه علمی، و روش سخن به میان آورده، در موارد بحث انگیز وارد بحث و موضع گیری شده ام.
    کلیدواژگان: اخلاق کاربردی، رئوس ثمانیه، اخلاق هنجاری، فرااخلاق، فلسفه کاربردی، اخلاق حرفه ای
  • منیره حسینی *، مهناز یاوری صفحه 23
    با توجه به اینکه در دنیای امروزی استفاده از اینترنت یک ضرورت شناخته شده است، کسب و کارها در جنبه های مختلف به ویژه برای بازاریابی و تبلیغات از این تکنولوژی بهره می برند و صاحبان کسب وکار، به دنبال روش های موثر بازاریابی که سرعت خیلی بالا و هزینه کمی برایشان دارد مانند بازاریابی ویروسی می باشند. بازاریابی ویروسی، علی رغم کارایی و اثربخشی بالا، مسائل و چالش های اخلاقی متعددی را نیز پیش روی سازمان ها و افراد قرار می دهد که توجه به آنها از سوی سازمان ها و افراد ضروری است. با وجودی که اخلاقیات مبحث مهمی در جذب، حفظ و به دست آوردن اعتماد مشتریان است، بسیاری از کسب و کارها که از بازاریابی ویروسی استفاده می کنند اخلاقیات را مدنظر قرار نمی دهند. این تحقیق، ضمن مرور مختصر مسائل اخلاقی در بازاریابی، به طور خاص به بررسی اخلاقیات در بازاریابی ویروسی می پردازد و چالش های اخلاقی در بازاریابی ویروسی را تشریح می نماید. مسئله اصلی تحقیق، شناسایی چالش های اخلاقی در بازاریابی ویروسی به منظور ارائه راهکارهایی برای رفع یا کاهش آنها می باشد.
    کلیدواژگان: بازاریابی، بازاریابی اینترنتی، بازاریابی ویروسی، اخلاقیات، چالش ها
  • علی تاج بخش* صفحه 45
    تعارضات اخلاقی در حوزه ورزش و رشد فضایل اخلاقی در محیط های ورزشی مورد کم توجهی قرارگرفته و خود یک مسئله است. با توجه به جایگاهی که مسائل دینی در ترویج اخلاقیات و حتی تاثیرات قابل توجه در موقعیت و کامیابی ورزشی دارد نهادینه سازی شاخص های اخلاقی برگرفته از آموزه های دینی تحت عنوان «مدل ارتقا سطح اخلاق ورزشی با رویکرد اخلاق اسلامی» به عنوان راهبردهای کلان ارتقا سطح اخلاق ورزشی حائز اهمیت است. این طریق می توان گام های عملی برای ارائه تصویری معنادار از ورزش مورد تاکید اسلام و همچنین دستیابی به باشگاه، تیم و ورزشکاران و سازمانی اخلاقی دست یافت.
    کلیدواژگان: اخلاق کاربردی، اخلاق ورزشی، ورزش حرفه ای، رفتار پهلوانی، غفلت زدایی، بصیرت افزایی، مرامنامه اخلاقی، نظارت و ارزشیابی
  • مهدی رفیعی موحد* صفحه 69
    نگرانی متخصصین حوزه فرهنگ در خصوص علوم وارداتی از سویی و مواجهه تسامحی و شاید اباحی گری بخش قابل توجهی از مردم جامعه اسلامی نسبت به گناه اهمیت واکاوی معنا و مفهوم گناه در ادبیات دینی (قرآن) را در مقایسه با مفهوم اصطلاحی هم تراز گناه در جامعه شناسی و بدست آوردن شباهت ها و تفاوت های آن دو را نشان می دهد. به این منظور با روش تبیینی ابتدا با تتبع در آیات قرآن، واژه های هم خوان گناه را شناسایی و به تعریف آنها پرداخته و سپس از متون معتبر جامعه شناسی، تعریف مفاهیم مرتبط را استخراج و به این نتیجه رسیدیم که دو محیط مزبور به رغم بعضی مشترکات، از نظر منبع، رویکرد، جامعیت و مانعیت و وفاق نظر درخصوص تعریف با یکدیگر تفاوت های مبنایی دارند.
    کلیدواژگان: گناه، مفهوم قرآنی گناه، کجروی، جرم، ناهنجاری، جامعه شناسی گناه
  • حسن جان نثاری*، سید اکبر حسینی قلعه بهمن صفحه 91
    با اینکه در مطلوبیت کمال اختلافی نیست، در چیستی بحث کمال نهایی انسان اختلافاتی وجود دارد. بر این اساس مسئله چیستی کمال نهایی حائز اهمیت است. در این مقاله در ابتدا به معنای لغوی و اصطلاحی کمال، کمال اول، کمال ثانی و تفاوت بین آنها بیان شده است و در ادامه ضمن بیان دیدگاه ها نظر آیت الله مصباح در مورد کمال نهایی انسان که قرب به خداست بیان می گردد. بر اساس تفسیر ایشان کمال نهایی انسان همان سعادت اوست و کمال نهایی هرچند مفهوما متفاوت با سعادت است ولی مصداقا یکی هستند ضمن آنکه کمال وجودی و فلسفی اعم از کمال اخلاقی است.
    کلیدواژگان: کمال، کمال وجودی، کمال اخلاقی، قرب به خدا، سعادت
  • علی احمد پناهی* صفحه 113
    هدف پژوهش حاضر، بررسی راهبردهای اخلاقی و روان شناختی در تعاملات دانشگاهیان با تاکید بر ارسال پیام دینی و تاثیرگذاری اخلاقی و تربیتی است. این پرسش اساسی مطرح است که «راهبردهای تربیتی و روان شناختی در حوزه تعاملات اجتماعی به خصوص روابط دانشگاهیان چیست؟». روش پژوهش، توصیفی تحلیلی است، به این منظور پس از شناسایی و استخراج مفاهیم و مستندات، از متون دینی و روان شناسی، به تحلیل محتوای آنها پرداخته و راهبردهای تربیتی و روان شناختی مستفاد بیان گردید. نتایج نشان داد که شاخص ترین راهبردهای تربیتی و روان شناختی که می تواند در تعاملات اجتماعی و فرهنگی علمی حائز اهمیت بوده در ارسال موفقیت آمیز پیام نیز نقش داشته، در تحول اخلاقی و تربیتی نیز تاثیرگذار باشد عبارتند از: شناخت پیام و روش پیام رسانی، خودباوری و عزت نفس، آشنایی با نیازها، برقراری رابطه کلامی و غیرکلامی سنجیده، بهره گیری از یادگیری مشاهده ای و الگویی، توجه به تفاوت های فردی و ظرفیت های شناختی، ملاحظه ویژگی های جنسیتی، سعه صدر و انتقادپذیری، آراستگی، خوشبویی و نظافت، پرهیز از سخن بدون بصیرت وآشنایی با تکنیک ها و قوانین ایجاد ارتباط و انتقال پیام.
    کلیدواژگان: تربیت، تحول اخلاقی، ارتباط اجتماعی، ظرفیت های روانی، روابط کلامی
  • نادیا مفتونی*، محمود نوری صفحه 133
    شیخ اشراق حرکت استکمالی انسان را هم به زبان علم، هم به زبان نماد، مورد توجه قرار داده و در قالب داستان های متعدد روایت کرده یا بدون قالب داستانی، به نمادسازی در این مسئله پرداخته است. تحلیل و رمزگشایی از نمادهایی که سهروردی در رساله های خویش برای تصویرسازی سیر نفس به سوی سعادت به کار برده، نشان دهنده عوامل و اسباب کمال و سعادت انسان، در دیدگاه او است. اساسی ترین مراحل سیر استکمالی نفس عبارت اند از: یک؛ چیرگی بر قوای نفسانی، به ویژه حواس ده گانه ظاهری و باطنی؛ دو؛ اتصال به نفوس ناطقه فلکی؛ سه؛ اتصال به عقل فعال و دیگر عقول ده گانه.
    کلیدواژگان: سعادت، کمال، نفس، فلک، عقل، رمز، شیخ اشراق
  • محمد امینی*، فتاح شریف زاده صفحه 151
    در محیط های رقابتی امروزی، توسعه رفتارهای فرانقش در میان کارکنان از عوامل کلیدی برای ارتقای عملکرد سازمانی به شمار می رود. از سوی دیگر، مسئولیت اجتماعی سازمان ها، توجه به اخلاق را ضروری ساخته است. شباهت ها و اشتراکات رفتاری و مصداقی این دو مقوله، بررسی رابطه تئوریک اخلاق اسلامی و رفتارهای فرانقش را به مسئله اصلی این پژوهش تبدیل کرده و این پژوهش درصدد است تا ضمن رجوع به بن مایه های دینی، به مقایسه دو مقوله «اخلاق» و «رفتار فرانقش» بپردازد. پژوهش حاضر از نظر هدف، روش و ماهیت داده ها به ترتیب، کاربردی، اسنادی و کیفی است. نتایج پژوهش بیانگر برتری اخلاق بر رفتار فرانقش از ابعاد مختلف است؛ ازجمله: مطلق و جهان گیر بودن، استمرار داشتن، داشتن مبانی حقیقی و متعالی، پشتیبانی دین و مذهب، منشا و ریشه های عالی، اختیاری بودن، هدف متعالی و محدود نشدن به برخی از رفتارهای معین. برپایه این نتایج مدیران می توانند با ترویج اخلاق اسلامی در میان کارکنان، رفتارهای فرانقش را با ماهیتی متعالی و به گونه پایدارتر توسعه دهند.
    کلیدواژگان: اخلاق اسلامی، سازمان، رفتار فرانقش، رفتار شهروندی سازمانی
|
  • Mohammadtaghi Eslami* Page 7
    Applied ethics is a major having a significant role in attracting the attention of the intellectuals and even the public readers regarding the importance of ethical discussions including discussions of the ethical philosophy. However, since only four decades have been passed from the contemporary approach of the scholars of ethics in this field, it is still considered to be a new and evolving discipline. Some conflicts and challenges have been raised among researchers about recognition and introduction of this discipline. Investigating the latest discussions, the researcher has made an attempt to propose a relatively acceptable conclusion from recognition of scientific identification of this discipline and its most important principles. For this, logicians have suggested eight in-order titles called Science Eight Vertices to introduce certificate of a science including definition, subject, purpose, benefit, discussion titles, authors and founders, scientific rank, and speech method and the researcher has maintained stance in controversial cases.
    Keywords: Applied Ethics, Eight Vertices, Normative Ethics, Meta, ethics, Applied Philosophy, Professional Ethic
  • Monireh Hoseini *, Mahnaz Yavari Page 23
    Since the use of internet has been identified as a necessity in today’s world, businesses benefit from different aspects of this technology especially for marketing and advertisements so that the owners of businesses are searching for effective high speed and low costs ways of marketing such as viral marketing. Despite of its high efficiency and effectiveness, viral marketing creates various ethical challenges and problems for the organizations and individuals. These challenges and problems need to be noticed by the organizations and individuals. Although ethics is an important factor in terms of attracting, maintaining and obtaining the customers’ trust, many businesses using viral marketing ignore ethics. Having a brief review of ethical issues in marketing, the study deals with analyzing ethics in viral marketing in particular and describes ethical challenges of viral marketing in order to propose strategies to remove or decrease them.
    Keywords: Marketing, Internet Marketing, Viral Marketing, Ethics, Challenges
  • Ali Tajbakhsh* Page 45
    Ethical contradictions in the field of sports and development of the ethical virtues in sports environments have attracted little attention of scholars which can be called a problem. Based on the fact that religion has a position in promotion of ethics and even it has significant effects in sports positions and successes, institutionalizing the ethical criteria taken from religious teachings called “promotion model of sports ethics with Islamic ethical approach” is very important as the macro strategy of promoting the level of sports ethics. Thereby, in order to propose a meaningful picture of the sports emphasized by Islam and also to achieve ethical gyms, teams, athletes and organizations, some practical steps could be taken.
    Keywords: Applied Ethics, Sports Ethics, Professional Sport, Athletic Behavior, Elimination of Negligence, Insight Increase, Ethical Doctrine, Surveillance, Evaluation
  • Mehdi Rafie Movahed* Page 69
    The specialists’ concerns in the field of culture regarding the imported sciences and negligence or perhaps moral nihilism exposure of a considerable portion of the Islamic society to sins shows the importance of exploring the meaning and concept of sin in the religious literature (Quran) in comparison with the equivalent idiomatic concept of sin in sociology and obtaining the similarities and differences between them. To this end, using explanatory method to investigate the Quran’s verses, the synonyms of the word sin were identified and defined. After that, the definitions of the related concepts were extracted from authentic texts of sociology and it has been concluded that despite of some commonalities, the mentioned two environments have fundamental differences in respect to resources, approaches, precision and recall, and consensus in definition.
    Keywords: Sin, Deviance, Crime, Abnormality
  • Seyyed Akbar Hoseini Ghale Bahman *, Hasan Jannesari Page 91
    Although there is no disagreement about desirability of perfection, there are disagreements about the whatness of the discussion of human’s ultimate perfection. Accordingly, the whatness of the ultimate perfection is very important. At first, the paper deals with literal and idiomatic meanings of perfection, the first perfection, and the second perfection. Then, the differences between them have been mentioned followed by expressing Ayatollah Mesbah’s viewpoint along with other ones’ about man’s ultimate perfection which is closeness to God. According to his commentary, human’s ultimate perfection is his happiness and although the ultimate perfection is conceptually different from happiness, both are evidently the same while existential and philosophical perfections include moral perfection.
    Keywords: Perfection, Existential Perfection, Moral Perfection, Closeness to God, Happiness
  • Ali Ahmadpanahi* Page 113
    The study aims at investigating the ethical and psychological strategies of the academic interactions with an emphasis on religious message and ethical and educational influence. The main question is that “what are the educational and psychological strategies in the field of social interactions especially academic relationships?” The research method is analytico-descriptive. Accordingly, after recognizing and extracting the concepts and documentations from the religious and psychological texts, their contents were analyzed and the acquired educational and psychological strategies were recorded. The results indicated that the most prominent educational and psychological strategies being important in social, cultural and scientific interactions, being effective in successful massage sending and ethical-educational evolution include: message recognition and messaging method, self-confidence and self-esteem, familiarity with the needs, establishing the measured verbal and non-verbal relationships, enjoying observational and patterned learning, considering individual differences and cognitive capacity, observing gender characteristics, tolerance and acceptance of criticism, beautification, fragrance and hygiene, avoiding speech without insight, and familiarity with techniques and regulations of creating relationships and transferring message.
    Keywords: Education, Ethical Evolution, Social Relationship, Mental Capacities, Verbal Relationships
  • Nadia Maftooni *, Mahmood Noori Page 133
    Sheikh Ishraq has reckoned with human’s evolutional movement both in scientific and symbolic languages and he has narrated it as various stories or has symbolized it without stories. The analysis and decode of the symbols that Suhrawardi has used in his treatises for picturing the travel of soul toward happiness indicate the factors and causes of human evolution and happiness. The most fundamental stages in moving toward evolutional movement of soul include: 1. Subdue the carnal powers especially the ten inward and outward senses; 2. Connection to heavenly rational souls: 3. Connection to the active intellect and the other ten intellects.
    Keywords: Happiness, Perfection, Soul, Heaven, Intellect, Code, Sheikh Ishraq
  • Mohammad Amini *, Fattah Sarifzadeh Page 151
    Nowadays, in competitive environments, development of metafunction behavior among the employees is one of the key factors to promote organizational function. On the other hand, social responsibility of the organizations has made it necessary for the attentions to be directed to ethics. Referring to religious motives, this study intends to compare two categories of "ethics" and "metafunction behavior". In terms of purpose, method, and nature of the data, the study has applied, documentary, and qualitative approaches respectively. The results indicate superiority of ethics in comparison to metafunction behavior in different dimensions such as absoluteness and universality, continuity, having real and sublime principles, supporting religion, supreme origins and roots, optionality, sublime purposes and not being limited to some certain behaviors. Based on these results and promotion of Islamic ethics among the employees, managers can develop metafunction behavior with a supreme nature and sustainable form.
    Keywords: Islamic Ethics, Organization, Metafunction Behavior, Organizational Citizenship Behavior