فهرست مطالب

پژوهش نامه اخلاق - پیاپی 37 (پاییز 1396)

پژوهش نامه اخلاق
پیاپی 37 (پاییز 1396)

  • 164 صفحه، بهای روی جلد: 85,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/02/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسینعلی رحمتی، حمید شهریاری صفحات 7-22
    فیلترینگ و ممانعت از دسترسی به فضای مجازی که عمدتا در راستای اخلاقی سازی این فضا انجام می شود، فرایندی است که همه مرتبطان با آن، اعم از کاربران عادی و نهادهای حاکمیتی سیاستگذار و مجری، وظایفی برعهده دارند، و مانند هر کنشگر اخلاقی دیگر گاه در معرض تزاحم این وظایف قرار می گیرند. پژوهش حاضر با توجه به اهمیت علمی و ثمرات عملی این موضوع، و فقدان منبع در این زمینه، با تحلیل فرایند فیلترینگ از منظر اخلاقی، چگونگی شکل گیری تزاحم های مربوط به آن را بررسی و ضمن بیان برخی مصادیق، برای رفع یا کاهش آنها راهکارهایی را پیشنهاد می کند. دوگانه هایی از قبیل راست گویی / پرهیز از اشاعه گناه، حفظ حریم خصوصی / خیر رساندن به دیگران، مجازات خطاکار / عدم تنبیه بی گناه، خدمت به مردم / عدم ایجاد بدبینی نسبت به دین، و حفظ حقوق شهروندان / حفظ بیت المال از جمله تزاحم هایی است که مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین چیستی تزاحم اخلاقی، تاثیر آن بر اخلاقی شدن فضای سایبر، منشا الزام اخلاقی از دیگر موضوعاتی است که مقاله به آنها پرداخته است. در بررسی مطالب افزون بر تحلیل های فلسفی، از آموزه های اخلاقی اسلام نیز بهره گرفته شده است.
    کلیدواژگان: اخلاق فیلترینگ، تزاحم اخلاقی، وظایف اخلاقی، اخلاق فناوری اطلاعات (= اخفا)، اخلاق کاربردی اسلامی
  • میثم قاسمی صفحات 23-42
    مباحث اخلاقی اسلام بی تردید از ایمان به عنوان بنیادی ترین آموزه دینی، بی بهره نیست، ولی آنچه اهمیت دارد، نگاهی اصولی و مبتنی بر واقعیت به ایمان و اخلاق و انطباق مشترکات و ظرفیت های هر دو مقوله با یکدیگر برای فهم هرچه دقیق تر از ایمان اخلاقی است. در این مقاله ابتدا درصدد فهم برداشتی دقیق از معنای لغوی ایمان خواهیم بود و سپس برخی رویکردهای رایج به ایمان احساسی و عاطفی را از منظر تاثیر آن بر منش ها و کنش های اختیاری، بررسی و نقد می کنیم و در پایان با استنباط هسته بنیادین ایمان در آموزه های دینی، چیستی و چگونگی طرح ایمان در قالب عقلانیت اخلاقی را بررسی می کنیم و به این فرجام خواهیم رسید که ایمان ظرفیت بالایی برای تامین ساختار و محتوای عقلانیت اخلاق اسلامی دارا است.
    کلیدواژگان: ایمان، تصدیق، احساسات، عقلانیت اخلاقی، واقع گرایی اخلاقی
  • نادیا مفتونی صفحات 43-60
    فلسفه به مثابه مشی زندگی با الگوهای متفاوتی نزد معاصران مطرح است. تمرکز بر جنبه عملی فلسفه وجه مشترک این الگوهاست. برخی مولفه های فلسفه به منزله مشی زندگی در فلسفه شیخ اشراق به چشم می خورد. اولویت عقل عملی نسبت به عقل نظری، ابزارانگاری دانش بحثی نسبت به معارف ذوقی، فلسفه به مثابه تمرین مرگ و رسیدن به مرگ اختیاری، ارائه فرآیند درمان برای بیماری نفسانی، مولفه های اصلی فلسفه به مثابه روش زندگی نزد سهروردی به شمار می آیند.
    کلیدواژگان: فلسفه به مثابه مشی زندگی، علم ذوقی، علم نظری، بیماری نفس، مرگ اختیاری
  • محمد درگاهزاده، علی نعمتی، اکبر ساجدی صفحات 61-84
    در این پژوهش با توجه به مستندات حمایت از حریم خصوصی در آموزه های اسلامی و نیز موارد مجاز ورود به آن، مدل اخلاقی اسلام در ورود به حریم خصوصی، استنباط و طراحی شده است؛ این مدل در بردارنده هفت مولفه است که عبارتند از: 1. پاسداشت حق حریم خصوصی و خلوت افراد به عنوان یک ارزش، 2. تاکید بر پاسداشت حریم خصوصی به عنوان اصل اولیه و استثناء بودن موارد نقض، 3. بر شمردن موارد مجاز ورود به حریم خصوصی بصورت شفاف و محدود، 4. تاکید بر عنصر مصلحت در موارد ورود به حریم خصوصی، 5. بی طرف نبودن و حمایت از ارزش های اسلامی در حوزه خصوصی با تاکید بر انگیزه درونی، 6. الزام به خصوصی نگه داشتن خلوت و حریم خصوصی توسط خود فرد، 7. اعلام حمایت از نظام ارزشی، با الزام قانونی حداقلی در حوزه خصوصی. این پژوهش در استنباط دیدگاه و مدل اخلاقی اسلام، از روش اجتهادی و در تحلیل آن از روش عقلی و تحلیلی بهره برده است.
    کلیدواژگان: مدل، حریم خصوصی، ورود، مدل اخلاقی، مصلحت، الزام اخلاقی
  • غلامحسین جوادپور صفحات 85-106
    در عصر گسترش چتر اخلاق و تاسیس و توسعه اخلاق های کاربردی و حرفه ای، چه امری مهم تر از علم و باور که هر دم با انسان همدم است و تهی بودن آن از اخلاق، می تواند علم را مخرب و مخدر سازد. بسیاری از سنت های فلسفی و معرفتی، از آداب و سلوک علمی سخن گفته اند؛ با وجود این به نظر می رسد باید «اخلاق علم» را به جد در قالب یک رشته علمی در نظر گرفت و از بنیان و بنای آن سخن گفت. با وجود نگاشته های فراوان در زمینه اخلاق پژوهش، تاکنون آثار محدودی به مقوله اخلاق علم پرداخته اند و سعی در تدوین اخلاقیات در آزمایشگاه و نیز نشر نتایج علمی داشته اند. برای توسعه این زیررشته و نیز تبیین چارچوبی برای تدوین اخلاقیات علم، مقدمات و مولفه هایی لازم است که در این مقاله بدان ها پرداخته می شود؛ اموری همچون امکان و ضرورت تدوین اخلاق علم، پیکره اخلاق علم، چالش های تدوین این رشته و پیش نیازهای لازم برای سازماندهی آن.
    کلیدواژگان: اخلاق، علم، بایسته های معرفتی، دانش و ارزش، هنجارها، فلسفه علم، معرفت شناسی
  • کامیار کلینی، رهام شرف صفحات 107-126
    در این پژوهش تلاش می شود تا نظریه اخلاقی مورد نظر حکیم عمر خیام نیشابوری با توجه به رباعیات منسوب به وی مورد بررسی قرار گیرد و نسبت آن با فلسفه اخلاق اسلامی مورد مداقه قرار گیرد. اهمیت مساله با توجه به تاثیر عمیق خیام در ادبیات(شعر، رباعیات) و تفسیرهای متفاوت و بعضا متعارض از فلسفه و نظریه اخلاقی وی مشخص می گردد. بنابراین هدف اصلی ما از این پژوهش تحلیل ابیات وی و استخراج نظریه اخلاقی است که خیام از آن حمایت می کند. از سوی دیگر در این نوشتار به دنبال تعیین نسبت نظریه اخلاقی وی با نظریات اخلاقی معاصر هستیم. بررسی ابیات و رباعیات خیام نمایانگر این است که وی از نوعی لذت گرایی اخلاقی حمایت می کند که با ارضای امیال و خواهش های نفسانی در لحظه قرابت دارد. پرواضح است که چنین نظریه ای با اندیشه متفکران اسلامی همچون ابن سینا و ابن مسکویه که بر لذایذ عقلانی و معنوی تاکید می کنند در تعارض قرار می گیرد. البته این نظریه اخلاقی معلول فلسفه و جهان بینی شکاکانه ای است که از متن اندیشه های خیام قابل استخراج است. اما براساس یافته های این تحقیق از نظر افرادی همچون شهید مطهری و علامه جعفری رباعیاتی که رنگ و بوی شکاکانه و پوچ گرایانه دارد از آن خیام نیست و صرفا به او نسبت داده شده است. با چنین فرضی مبنای نسبت دادن پوچ گرایی به خیام و در نتیجه لذت گرایی به او متزلزل خواهد شد.
    کلیدواژگان: خیام، نظریات اخلاقی، لذت گرایی، لذت، رنج
  • مهدی انبارلویی صفحات 127-148
    پیچیدگی عمل تفکر و یادگیری در انسان از یک سو و دشواری طبیعی مفاهیم، مهارت ها و استدلال های ریاضی از سوی دیگر و نیز ضعف برخی از معلمان و شفاف نبودن هدف های برنامه ای و عامل هایی دیگر موجب ناکامی بسیاری از فراگیران در کسب نتایج مطلوب در دروس ریاضی و در نتیجه بیزاری و دلسردی آنان در این قلمرو مهم از دانش بشری شده است. در واقع به اعتقاد بسیاری از صاحب نظران ریاضیات عرصه ای است دشوار هم برای تدریس و هم برای یادگیری. در این میان چگونگی تدریس و رفتار مدرسان ریاضی بسیار حائز اهمیت می باشند. بسیاری از مشکلات درون فردی یادگیری ریاضیات برای فراگیران با رفتار مناسب مدرسان قابل حل می باشد و برخوردهای ناشایست مدرسان می تواند به این مشکلات دامن بزند و هدف اصلی یاددهی یادگیری را مختل نماید. تاثیر جنبه های احساسی و عاطفی بر آموزش و یادگیری ریاضیات موضوع مهم و انکارناپذیری است. معلم ریاضی در چگونگی رفتار کلاس اعم از رفتار علمی و اخلاقی نقشی جدی بازی می کند و می تواند با رفتار به هنجار خود محیطی مناسب برای یادگیری مطلوب را فراهم آورد. فراگیران در جریان یادگیری ریاضی با مشکلات فراوانی مواجه هستند. ریشه حل برخی از این مشکلات را نمی توان تنها در فراگیران جستجو کرد بلکه باید در رفتار و اخلاق معلمان ریاضی پیدا کرد.
    کلیدواژگان: ریاضی، اخلاق، معلم ریاضی، یادگیری، یاددهی ریاضی، فراگیران
|
  • Hosinali Rahmati Mr, Hamid Shahriari Dr Pages 7-22
    Filtering and preventing free availability of virtual space for moral purposes may be regarded as a process puts all users including both official and usual ones under an obligation in the field. Such being the case, the users as morally functioning agents meet limitations in performing their duties. This study, regarding notability of th subject, lack of sources in the ground and analyzing the process of filtering with regard to morality, has surveyed the ways in which the limitations happen and, referring to some cases of limitations, give solutions for the problem. Such dual cases as truthfulness/avoiding sin currency, guarding private secrets/benevolence to others, punishing those of misdeed/not punishing the sinless, giving service to people/not presenting a bad picture of religion, supporting citizens`s rights/keeping national wealth are among the limitations studied in the paper. Moreover, the what of ethical limitation, its impact on moralizing syberspace and the origin of ethical obligation have been studied. And it should be stated that in the paper, in addition to philosophical analysis, Islamic moral teachings have been used.
    Keywords: Ethics of Filtering, Ethical delimitation, IT Ethics, Islamic Applied Ethics
  • Meisam Qasemi Mr Pages 23-42
    Without any doubt, Islamic ethical teachings are supported by faith as the most fundamental religious teaching, yet, notability lies in a principal and really established view to faith and ethics and studying their capacity for correspondence for understanding ethical faith more exactly. It is, therefore, intended in the paper to give an exact meaning of faith, criticize some current views on sensational and emotional faith with regard to their impact on one`s characteristic and optional deeds and, infering fundamental element of faith from religious teachings, study the what and the why of commenting faith in a connection with ethical rationality. Finally, it is concluded that faith has a notable ground for the structure and content of Islamic ethical rationality.
    Keywords: Faith, Judgement, Sensations, Ethical Rationality, Ethical Realism
  • Nadia Maftooni Dr Pages 43-60
    Philosophy as the manner of life is studied with different models by contemporary scholars. Centering on practical aspect of philosophy may be taken in common by all. Some philosophical teachings of Sheikh Eshraq link to the manner of life. Priority of practical reason to theoretical reason, of intuitive knowledge to theoretical knowledge, taking philosophy as the practice of heath and attaining optional death, proposing ways for improving mental diseases have been considered by Sohravardi as main factors of philosophy as the manner of life.
    Keywords: Philosophy As the Manner of Life, Intuitive Knowledge, Theoretical Knowledge, Mental, disease, Optional Death.
  • Mohammad Dargahzadegan Dr, Ali Nemati Dr, Akbar Sajedi Dr Pages 61-84
    In the study, with regard to Islamic teachings on the notability of privacy and permited cases for governmental accessibility to it, an Islamic model for the accessibility has been introduced. The model includes seven components: guarding privacy as a vertue, emphasis on guarding secrecy as the fundamental rule and exceptional cases, showing exceptional limit cases clearly, emphasis on wise expedience when entering privacy, supporting Islamic norms in personal field with an emphasis on inner motive, keeping and caring one`s own privacy, announcing one`s support of system of values with minor lawful necessity in privacy.
    Keywords: Model, Privacy, Ethical Model, Expedience, Ethical Necessity.
  • Gholamhosein Javadpoor Dr Pages 85-106
    In the age of spread of ethics, and development of applied and professional ethics, there remains nothing more significant than science and belief being accompanied with human being all times; the fact that without ethics would destroy science. Many philosophical and epistemic traditions have spoken of scientific rules and manners of conduct; nevertheless, it seems necessary for ethics of science to be regarded as an scientific field and study it completely. In spite of many works in the ethics of research, few works may be found on ethics of science and tried to compile ethical regulations in libraries and publishing scientific findings. To develop this sub-field and explain a framework for compiling ethics of science, some primary agents and compoents is necessary. Such necessaries including possibility and necessity for ethics of science, content of the ethics, challenges facing the branch to be compiled and necessary grounds for it to be organized have been studied in the paper.
    Keywords: Ethics, Science, Epistemic Necessities, Knowledge, Value, Norms, Philosophy of Science, Epistemology.
  • Kamyar Koleini Mr, Roham Sharaf Dr Pages 107-126
    In the study it has been intended to examine Omar Khayam`s ethical theory as reflected in his ruaiyat and its relation to Islamic ethical philosophy. The necessity of the study lies in Khayam`s fundamental influence in literature and various and, in some cases, contradictory comments of his philosophy and ethics. And again, it is intended to study his ethical view in comparison with contemporary ethical views. As explained in the paper, Khayam supports a sense of ethical hedonism tending to satisfy human temporal desires. Such a wiew, therefore, would be against that of great Muslim thinker like Avicenna and Ibn Miskawayh emphasizing on reasonable and spiritual pleasures. Needless to say, such a view has been caused by his skeptical philosophy of the universe understandable from his poems. Finally, given view of such scholars as Motahhari and Ja`fari in denial of skeptical rubaiat to be from Khayam, one may not view him as pessimist and supporter of hedonism.
    Keywords: Khayam, Ethical Views, Hedonism, Pleasure, Pain
  • Mahdi Anbarlooyi Mr Pages 127-148
    For many thinkers, mathematics is a difficult subject to be taught and to learn. Meanwhile teachers` manner of teaching and actions is notable. Teachers` right actions would lead to the soutions of many difficulties in the field and on the contrary, their wrong actions may intensify the difficulties and throw main purpose of learning into disarray. Impact of emotional and feelings on teaching and learning mathematics seem to be notable and may not be rejected. Those theaching the subject may play an effective roal in class and prepare a desirable space for learning in two fields of morality and education. The learners are exposed to many difficulties in the course of learning mathematics. Most of the difficulties lie in teachers` ethical and educational deeds.
    Keywords: Mathematics, Ethics, Mathemaics Teacher, Mathematics Learning-Teaching, Learners