فهرست مطالب

پژوهش نامه اخلاق - پیاپی 31 (بهار 1395)

پژوهش نامه اخلاق
پیاپی 31 (بهار 1395)

  • 160 صفحه، بهای روی جلد: 64,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/06/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی علیزاده صفحه 7
    از مسائل دیرپای اخلاقی در حوزه روان شناسی اخلاق که فیلسوفان اخلاق بدان پرداخته اند، تحلیل «خطای اخلاقی آگاهانه» است. آیا ممکن است انسان، آگاهانه و عامدانه مرتکب خطای اخلاقی شود؟ اگر آری، این رخداد مستند به چه عاملی است؟ در پاسخ به این پرسش، دو رویکرد شناختی و غیرشناختی شکل گرفته است؛ دیدگاه اول، امکان ارتکاب خطای آگاهانه اخلاقی را منتفی می داند و معتقد است همواره خطای اخلاقی، مستند به جهل و فقدان معرفت است. دیدگاه دوم ضمن ارائه پاسخ مثبت به امکان وقوع این پدیده، ریشه های آن را هم در لایه معرفت و هم در لایه عناصر غیرمعرفتی در نظام اراده انسان جستجو می کند و حصر ریشه صدور خطای اخلاقی را در عنصر معرفت ناصواب می انگارد. به لحاظ تاریخی، نخستین فردی که دیدگاه نخست را مطرح نمود، افلاطون (مقرر دیدگاه سقراط) بود و اولین متفکر ارائه کننده دیدگاه دوم نیز ارسطو بود. در این مقاله، این دو رویکرد به قرآن کریم عرضه شده و بر اساس آموزه های قرآنی، بین آنها قضاوت صورت گرفته است. نویسنده هیچ آیه ای به نفع دیدگاه اول در قرآن کریم نیافته است؛ اما 7 دسته از آیات را در تایید دیدگاه دوم یافته که شکاف نظر از عمل و ضعف اخلاقی را ممکن و محقق دانسته و ریشه های غیرمعرفتی متعددی هم برای آن معرفی نموده است.
    کلیدواژگان: ضعف اخلاقی، شکاف نظر و عمل، انسان شناسی اخلاق قرآنی، روان شناسی اخلاق افلاطونی، روان شناسی اخلاق ارسطویی
  • محمد ضیایی موید، محمدرضا شرفی صفحه 31
    یکی از مباحث جدی در نظریه های تربیت اخلاقی، مبنای فلسفی آنها درباره «شناخت اخلاقی» است که هریک براساس فلسفه اخلاق خاص خود، «مفاهیم و گزاره های اخلاقی» را تفسیر می کند و ماهیت شناخت اخلاقی انسان را نیز با ماهیت فلسفی این مفاهیم و گزاره ها مرتبط می داند. مقاله حاضر با مرور آرای دیوید راس و لارنس کلبرگ، نگاهی تطبیقی بین مبانی فلسفه اخلاق دو رویکرد شهودگرایی و استدلال گرایی و دلالت آن در تربیت اخلاقی دارد. شهودگرا معتقد است احکام اخلاقی، مستقل از یکدیگر اعتبار دارند و درک شهودی برای موجه بودن آنها کفایت می کند. استدلال گرا نیز احکام اخلاقی را وقتی معتبر می داند که استنتاج آنها از یکدیگر و ارتباطشان، مستدل ارائه شود. همچنین در تبیین شناخت اخلاقی انسان، شهودگرا معتقد است مفاهیم اخلاقی ماهیت شهودی دارند و گزاره های اخلاقی مستقل از یکدیگر نیز معتبر هستند و در نتیجه انسان با شهود خود، احکام اخلاقی را درک می کند، نه با قدرت تفکر و استدلال؛ اما استدلال گرا اعتبار احکام اخلاقی را به مستدل بودن ارتباط یک حکم با اصول عام اخلاقی می داند و درنتیجه تفکر استدلالی، ابزار شناخت اخلاقی است، نه شهود. با تطبیق شهودگرایی و استدلال گرایی، می توان به «شهودگرایی انتقادی» رسید که براساس آن، در هر موقعیت اخلاقی، ابتدا به صورت شهودی به قضاوتی می رسیم که باید اطلاعات و عواطف خود را نسبت به آن موقعیت سنجید. با پذیرش این مبنای فلسفی، باید از دو اصل در تربیت اخلاقی تبعیت کرد: 1. متربی با شنیدن، دیدن و تجربه کردن تجربه های اخلاقی متذکر شود؛ 2. متربی باید تفکر انتقادی نسبت به قضاوت های اخلاقی را یاد بگیرد.
    کلیدواژگان: فلسفه اخلاق، تربیت اخلاقی، شناخت اخلاقی، شهودگرایی، استدلال گرایی
  • علی رضوانی صفحه 53
    شیوه بیان و نظم آیات قرآن، تناسب و هماهنگی میان لفظ و معنا، چینش الفاظ و عبارات و جملات، تاکیدها در الفاظ کلام الهی و نیز ترتیب و تقدم الفاظ کلام الهی، در شمار شاخص هایی هستند که می توان مراد جدی خداوند را از طریق آنها به دست آورد. در این مقاله، «اسلوب تاکید در قرآن» و صورت های گوناگون آن (تاکید جمله اسمیه، تاکید جمله فعلیه و تاکید در مسندالیه) در جهت به دست آوردن اولویت ها و مراتب ارزش های اخلاقی بررسی می شود. شاخص لفظی و بیانی را باید در کنار سایر شاخص ها در نظر گرفت و از آن استمداد جست. همچنین باید نقش شاخص لفظی «تاکید» را در اولویت بندی ارزش های اخلاقی در مصادیق آیات قرآن بررسی نمود.
    کلیدواژگان: ارزش اخلاقی، شاخص لفظی، اعجاز بیانی، قرآن، شاخص تاکید، اولویت بندی
  • معصومه سلیمان میگونی، رهام شرف، محمد سعیدی مهر صفحه 71
    نظریه اخلاقی خواجه نصیرالدین طوسی، یکی از مهم ترین و قابل تامل ترین نظریات در حوزه اخلاق فلسفی اسلامی است. در این نوشتار، نظریه اخلاقی وی را از منظر معرفت شناسی اخلاق که خود یکی از شاخه های اصلی فرااخلاق است بررسی می کنیم. مسئله ابتدایی، امکان معرفت اخلاقی در نظریه اوست. با توجه به اینکه وی حسن و قبح افعال را عقلی می داند، می توان نتیجه گرفت که معرفت به درستی یا نادرستی، احکام اخلاقی را امکان پذیر لحاظ می کند. دومین مسئله ، روش توجیه احکام اخلاقی است. بر مبنای یافته های این پژوهش، وی درباره توجیه گزاره های اخلاقی، تعریف گرای طبیعت گرا است. درنهایت نیز با توجه به اهمیت مسئله نسبی گرایی در معرفت شناسی اخلاق، مطلق یا نسبی بودن نظریه اخلاقی خواجه نصیر ارزیابی خواهد شد. بر اساس مبانی اصلی نظریه اخلاقی وی می توان نتیجه گرفت که وی نسبی گرایی اخلاقی را رد می کند و کلیت و جهان شمولی احکام اخلاقی را می پذیرد.
    کلیدواژگان: خواجه نصیرالدین طوسی، معرفت شناسی اخلاق، هستی شناسی اخلاق، معناشناسی اخلاق، توجیه، ناطبیعت گرایی، شهودگرایی
  • فاطمه منتظر، بهروز محمدی منفرد صفحه 87
    حاکمیت نظم و قانون مداری از مهم ترین مولفه های اجتماع به سامان است که بستر امنیت و آرامش را برای سیر افراد در جهت اهداف فردی و جمعی امکان پذیر می سازد. دستیابی به جامعه بهره مند از نظم عمومی، نیازمند وجود قوانین مربوط و مابازای قانونی مناسب برای اجرای این قوانین است. بی شک مهم ترین ضامن اجرای قوانین دارای جنبه نظم عمومی، دولت ها و نهادهای اجتماعی قضایی و انتظامی هستند؛ اما توجه به اخلاقیات، حاکی از وجود مابازای اخلاقی و درونی برای رعایت قوانین یادشده است. ازاین رو هماهنگی و همراهی الزامات خارجی و درونی، مهم ترین دستاورد برای رسیدن به نظم عمومی خواهد بود. در تحقق این هدف، مفهوم وجدان اخلاقی با توجه به کارکردهای آن، نقش اساسی دارد. در این نوشتار با مراجعه به آرای اندیشمندان، ضمن مفهوم شناسی «وجدان اخلاقی»، تاثیر این عامل در دسترس و همگانی برای تربیت افراد اخلاقی و به تبع آن تشکیل جوامع اخلاقی که نظم داری و قانون مداری را سرلوحه فعالیت های خود قرار دهند، بررسی شده و تلاش گردیده است تا مفهوم اخلاقی وجدان به صورتی کاربردی تر ارائه شود.
    کلیدواژگان: نظم عمومی، وجدان اخلاقی، قانون، امنیت اجتماعی، حقوق
  • صادق میراحمدی صفحه 107
    از جمله مسائل مورد مناقشه درباره فضیلت، ارتباط فضایل با یکدیگر است که اولین بار سقراط و افلاطون به آن پرداختند و نظریه یگانگی فضیلت را مطرح کردند. ارسطو این نظریه را نپذیرفت و فضیلت را به دو قسم عقلانی و اخلاقی تقسیم نمود. او بیشتر به بحث درباره فضیلت اخلاقی پرداخت و به این پرسش که چه رابطه ای میان فضیلت عقلانی و اخلاقی وجود دارد، پاسخ شفافی نداد. فارابی و زاگزبسکی، نظریه یگانگی فضیلت را نمی پذیرند و معتقدند فضایل عقلانی، غیر از فضایل اخلاقی هستند؛ فارابی در پاسخ به ارتباط بین فضایل، نظریه تقدم و تاخر و زاگزبسکی نیز نظریه زیرمجموعه را مطرح کرده اند. تحلیلی که فارابی و زاگزبسکی از ارتباط بین فضایل مطرح می کنند، درنهایت تقریر دیگری از یگانگی فضیلت ها است.
    کلیدواژگان: فارابی، زاگزبسکی، فضیلت عقلانی، فضیلت اخلاقی، نظریه تقدم و تاخر، نظریه زیرمجموعه
  • مریم تقوایی، مجید ملایوسفی صفحه 125
    سقراط بر این باور بود که میان معرفت و فعل اخلاقی، هیچ شکافی وجود ندارد؛ چراکه معرفت انسان، موجب تحقق فعل می شود. ارسطو ضمن انتقاد از این نگره سقراط، علت شکاف میان معرفت و فعل اخلاقی را ضعف اراده می دانست. ابن سینا نیز برخلاف سقراط، معرفت را شرط کافی فعل در نظر نمی گرفت؛ اما برخلاف ارسطو، تاثیر میل بر اراده را هم علت شکاف میان معرفت و فعل اخلاقی نمی دانست؛ بلکه از نظر او، اراده ناشی از معرفت عقلانی، موجب تحقق فعل اخلاقی می شود. وی در تبیین مسئله شکاف میان معرفت و فعل اخلاقی، چندین علت درونی و بیرونی را برمی شمرد که مانع از تحقق معرفت عقلانی در انسان می شوند. بنابراین اگر معرفت بر پایه سستی نظیر وهم و خیال ابتنا داشته باشد و از جنس عقل نباشد، فعل تحقق نمی یابد و اگر هم تحقق یابد، غیراخلاقی است. علاوه بر این، ابن سینا با تفسیر عقلی از آیات و روایات، بر گفته های خویش شاهد می آورد و درنهایت معتقد می شود که عواملی نظیر عبادت حقیقی، حاکمیت عقل بر سایر قوا و تحقق معرفت یقینی، موجب رفع شکاف میان معرفت و فعل اخلاقی می شوند.
    کلیدواژگان: ابن سینا، معرفت اخلاقی، فعل اخلاقی، اراده، عقل، عبادت حقیقی
|
  • Mehdi Alizadeh Page 7
    One of the ancient ethical problems in regard to psychology of ethics which is dealt by ethical philosophers has been analysis of “conscious ethical error”. Does human possibly commit ethical errors consciously and deliberately? If yes¡ what factor this documented event is upon? Two cognitive and non-cognitive approaches have been formed to answer this question. According to the first approach¡ the possibility of committing conscious ethical error is ruled out and it is believed that ethical error is always attributed to ignorance and lack of knowledge. Giving a positive answer to the possibility of occurrence of this phenomenon¡ the second approach searches for its roots within both cognitive and non-cognitive layers in human free will system and it considers that the root of occurrence of ethical error is related to incorrect knowledge. Historically¡ the first person who proposed the first approach was Plato (the one who fixed Socrates’ viewpoint) and the first person who proposed the second viewpoint was Aristotle. This paper is dealt with explaining these two approaches toward the Holy Quran and they are judged based on Quranic teachings. The author has found no verses supporting the first approach while 7 groups of the verses were found which confirm the second approach in that cleavage of viewpoint from action and ethical weakness is possible and realizable and has introduced various non-cognitive roots for it.
    Keywords: Ethical Weakness, Cleavage of Viewpoint from Action, Anthropology, Quranic Ethics, Platonic Psychology of Ethics. Aristotelian Psychology of Ethics
  • Mohammad Ziaeimoayed, Mohammadreza Sharafi Page 31
    One of the serious topics in theories of ethical education is about their philosophical basis about “ethical knowledge” that each one deals with interpretation of “ethical concepts and propositions” based on its own specific philosophy and makes relations between the nature of human ethical knowledge and philosophical nature of these concepts and propositions. Having a review on the ideas of David Ross and Lawrence Kohlberg¡ this paper has a comparative approach between principles of the philosophy of ethics in two intuitionism and ratiocination approaches and their implications in ethical education. Intuitionists believe that the ethical precepts are valid independent of each other and intuitive understanding would be enough to justify them. For ratiocination¡ ethical precepts are valid when their deduction from each other and their relations are proposed reasonably. Also¡ when explaining the human ethical recognition¡ the intuitionism approach believes that ethical concepts are naturally intuitive and the ethical propositions being independent of each other are valid either and consequently¡ human will understand ethical precepts by his own intuition not by the power of thought and reasoning. On the other hand¡ for ratiocination approach¡ the validity of ethical precepts is due to a reasonable relation between a precept and ethical common principles and consequently¡ the discursive thinking is the ethical recognition tool¡ not intuition. By adapting intuitionism and ratiocination¡ we can achieve “critical intuitionism” based on which we will intuitively come to a judgment in each ethical situation that we need to measure our information and emotions in relation to that situation. Acceptance of this philosophical principle leads to following two principles in ethical education: 1. By hearing¡ seeing and experiencing the ethical experiences the trainee will be noted. 2. The trainee should learn critical thinking in regard to ethical judgments.
    Keywords: Ethical Philosophy, Ethical Education, Ethical Recognition, Intuitionism. Ratiocination
  • Ali Rezvani Page 53
    The rhetoric and order of the Quran’s verses¡ proportion and coordination among the form and meaning¡ arrangement of the words¡ expressions¡ and sentences¡ emphasizes in the words of divine speech and also the order and priority of the divine words are among the indices through which serious purpose of God could be realized. This paper is an attempt to investigate “the method of emphasis in the Quran” and its various forms (emphasis by nominal and verbal sentence and subject) in order to achieve priorities and order of ethical values. The verbal and expressive indices should be taken into account along with other indices and try to get assistance from it. Also¡ the function of the verbal index of “emphasis” should be studied in prioritizing ethical values in manifestations of the Quran’s verses.
    Keywords: Ethical Values, Verbal Index, Expressive Miracle, the Quran, Index of Emphasis, Prioritization
  • Masoumeh Soleyman Migouni, Roham Sharaf, Mohammad Saeedimehr Page 71
    Khajeh Nasiroddin Tusi’s ethical theory is one of the most important and noteworthy theories about Islamic philosophical ethics. In this paper we analyze his ethical theory from an ethical epistemology perspective−which is itself one of the main branches of meta-ethics. The primary issue in his theory is the possibility of ethical epistemology. According to the fact that he believes the good and evil actions are rational¡ it can be concluded that knowledge will make the ethical precepts possible correctly or incorrectly. The second issue is the method of justifying ethical precepts. According to the findings of the study¡ about justifying the ethical propositions¡ he is a naturalist in terms of definition. At the end¡ due to the significance of relativism in epistemology of ethics¡ absoluteness or relativity of Tusi’s ethical theory will be evaluated. Based on the main principles of his ethical theory it could be concluded that he rejects ethical relativism and accepts the generality and universality of ethical precepts.
    Keywords: Khajeh Nasiroddin Tusi, Epistemology of Ethics, Oncology of Ethics, Semantics of Ethics, Justification, Non Naturalism, Intuitivism.
  • Fatemeh Montazer, Behrouz Mohammadi Monfared Page 87
    Governance of discipline and rule of law is one of the most important factors of an organized community that provides the security and tranquility grounds for people to move in the direction of their individual and collective purposes. To achieve a society enjoying public order there is a need to related laws and appropriate legal case to enforce these laws. Undoubtedly¡ the most important guarantee for enforcing the laws with public discipline aspects are the governments¡ social¡ judicial and police institutes; however¡ considering ethics indicates ethical and internal case to observe the mentioned laws. Therefore¡ coordination and accompaniment of the internal and external requirements are the most important achievements to reach public discipline. To realize this purpose¡ the concept of ethical conscience with its functions has a fundamental function. By referring to scholars’ viewpoints¡ in addition to studying the concept of “ethical conscience”¡ the effect of this available and public factor for training ethical people followed by formation of ethical societies which put discipline and rule of law at their first priorities are studied and it has been attempted to propose the ethical concept of conscience in a more functional form.
    Keywords: Public Discipline, Ethical Conscience, Rule, Social Security, Law
  • Sadegh Mirahmadi Page 107
    The relation of virtues with each other is among the controversial issues about virtues that was firstly dealt with by Socrates and Plato and they proposed the theory of uniqueness of virtue. Aristotle did not accept this theory and divided virtues into two rational and ethical groups. He has mostly dealt with ethical virtue and has provided no clear response to this question that what relation is between rational and ethical virtues. Farabi and Zagzebeski do not accept the theory of uniqueness of virtue and they believe that rational virtues are different from ethical ones. In response to the relation between virtues¡ Farabi and Zagzebeski have proposed priority and posteriority¡ and subset theories respectively. The analysis that Farabi and Zagzebeski propose from the relation between virtues is finally another version of uniqueness of virtues.
    Keywords: Farabi, Zagzebski, Rational Virtue, Ethical Virtue, Priority, Posteriority Theory, the Subset Theory.
  • Maryam Taghvai, Majid Mollayoosefi Page 125
    Socrates believed that there is no gap between ethical knowledge and action because human knowledge causes realization of actions. In addition to criticizing Socrates’ theory¡ Aristotle considered that the reason of gap between ethical knowledge and action is weakness of free will. Unlike Socrates¡ Avicenna was not seeing knowledge as the enough condition of action. Also unlike Aristotle¡ he believed that the effect of desire on free will is not the reason of gap between ethical knowledge and action while he believes that the free will caused by rational knowledge is led to realization of ethical action. To illustrate the gap between ethical knowledge and action¡ he mentions several internal and external reasons which prevent realization of rational knowledge in human. Therefore¡ if knowledge is based on weaknesses such as illusion and fantasy and not made of reason¡ action will not be realized and if it is realized¡ it will be unethical. In addition¡ by having rational commentary from verses and narrations¡ Avicenna provides evidence for his statements and finally he believes that factors such as real worshiping¡ governance of reason on other powers and realization of certain knowledge will remove the gap between ethical action and knowledge.
    Keywords: Avicenna, Ethical Knowledge, Ethical Action, Free Will, Reason, Real Worship