فهرست مطالب

حسابداری سلامت - سال ششم شماره 1 (پیاپی 17، بهار و تابستان 1396)

نشریه حسابداری سلامت
سال ششم شماره 1 (پیاپی 17، بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی
  • فرزانه جلالی علی آبادی، بیتا مشایخی * صفحات 1-24
    مقدمه
    در کشوری مانند ایران که دانشگاه های دولتی میزان قابل توجهی از منابع خود را از طریق تخصیص بودجه دولت به دست می آورند، بررسی فرایند تدوین بودجه در جهت یافتن راه های بهبود احتمالی مهم است. هدف از پژوهش حاضر شناسایی درک ذهنی مشارکت کنندگان در فرایند تدوین بودجه و تحلیل پیامدهای آن در نظام بودجه ای با استفاده از نظریه نقش های بودجه ای ویداوسکی است.
    روش پژوهش: این پژوهش در حوزه تدوین بودجه دانشگاه ها و به روش نظریه بنیادی در قالب نظریه نقش های بودجه ای ویداوسکی انجام شده است. اطلاعات این پژوهش طی انجام 23 مصاحبه عمیق در سه دستگاه اجرایی شامل وزرات علوم، تحقیقات و فناوری، سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و دانشگاه ها و موسسات پژوهشی در سال 1395 جمع آوری شده است.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاکی از آن است که دانشگاه ها و موسسات پژوهشی به عنوان خرج کنندگان بودجه، بودجه را «مذاکره ای» می دانند و این ادراک ذهنی به «سوگیری» در تدوین بودجه منتهی می شود. هم چنین، درک ذهنی در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور به عنوان نگهبانان بودجه، به ترتیب، حاکی از «خروجی محور بودن» و «اطلاعات محور بودن» بودجه است که منجر به «استاندارد شدن فعالیت دانشگاه ها و موسسات پژوهشی» می شود.
    نتیجه گیری
    ادراکات ذهنی خرج کنندگان بودجه و نگهبانان بودجه در نظام تدوین بودجه در دانشگاه های ایران یک سو نیست و این امر منجر به بروز پیامدهای متضاد در فرایند تدوین بودجه از جانب کنش گران می شود. به این ترتیب، پیشنهاد می شود در راستای تغییر در نظام بودجه ریزی کشور یافته های پژوهش حاضر برای شناخت بیشتر فرایند بودجه ریزی بکار گرفته شود.
    کلیدواژگان: ادراکات ذهنی، بودجه دانشگاه ها، نظریه بنیادی، نظریه نقش های بودجه ای ویداوسکی، نقش های بودجه ای
  • بتول زارعی *، بتول مهراندیش صفحات 25-43
    مقدمه
    با توجه به اجرای نظام حسابداری مبتنی بر استانداردهای حسابداری بخش عمومی، آگاهی از دیدگاه مدیران در مورد سودمندی اطلاعات حاصل برای مدیریت تحولات ایجاد شده ضروری است. به همین منظور، هدف این پژوهش ارزیابی تاثیر بکارگیری اطلاعات حاصل از نظام حسابداری بخش عمومی بر تصمیم گیری و پاسخ گویی مدیران بخش عمومی است.
    روش پژوهش: این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش پژوهش توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل مدیران دانشگاه های ع‍لوم پزشکی استان تهران در سال 1395 و ابزار جمع آوری داده های پژوهش پرسش نامه و از روش تحلیل عاملی تاییدی، همبستگی اسپیرمن و آزمون t استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که اجرای نظام حسابداری بخش عمومی بر پاسخ گویی و تصمیم گیری مدیران موثر است.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر اطلاعات حاصل از اجرای نظام مبتنی بر استانداردهای حسابداری بخش عمومی بر پاسخ گویی و تصمیم گیری مدیران، پیشنهاد می شود تکمیل و تسریع فرایند اجرای استانداردهای حسابداری مزبور مورد توجه مسئولین و سیاست گذاران مالی بخش عمومی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: استانداردهای حسابداری، بخش عمومی، پاسخ گویی، تصمیم گیری
  • محمدرضا شورورزی *، محمد هدایت صفحات 44-67
    مقدمه
    بیمارستان ها به عنوان یکی از مهم ترین و حساس ترین سازمان های اجتماعی و بخش های اصلی نظام سلامت نقش عمده ای در بهبود وضعیت بهداشت (ارائه خدمات بهداشتی و درمانی) کشور و حفظ، نگهداری و ذخیره اطلاعات حیاتی بیماران دارند. بنابراین، ارائه گزارشی جامع برای افشا مناسب وضعیت مالی آن ها ضروری است. برای انجام این مهم به استانداردها و ابزاری نیاز است که در این پژوهش یکی از آن ها با عنوان «نظام اطلاعاتی بیمارستان» بررسی شده است.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر از نوع توصیفی-پیمایشی و نمونه مورد بررسی در این پژوهش شامل 92 نفر از مدیران و کارکنان بخش حسابداری، هیات مدیره و هیات امنای بیمارستان بنت الهدی مشهد است. قلمرو زمانی آن سال 1395 بوده و برای بررسی فرضیه های پژوهش از برازش الگوی رگرسیونی چندگانه استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد که بین زیرنظام اطلاعاتی مدیریت منابع (انبار و اموال)، زیرنظام اطلاعاتی پذیرش، زیرنظام اطلاعاتی اتاق عمل، زیرنظام اطلاعاتی داروخانه، زیرنظام اطلاعاتی حسابداری درمان، زیرنظام اطلاعاتی رادیولوژی و سونوگرافی، زیرنظام اطلاعاتی آزمایشگاه و زیرنظام اطلاعاتی بیماران سرپایی (درمانگاه ها) با کیفیت گزارشگری مالی رابطه معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    وجود نظام اطلاعاتی مناسب، یکپارچه و استاندارد در بیمارستان ها می تواند باعث افزایش کیفیت گزارشگری مالی بیمارستان ها شود. بنابراین، پیشنهاد می شود مدیران بیمارستان ها اهتمام بیشتری در بهبود نظام اطلاعاتی بیمارستان ها داشته باشند تا گزارش های مالی با کیفیت بالاتری به استفاده کنندگان از اطلاعات حسابداری بیمارستان ها ارائه شود.
    کلیدواژگان: کیفیت گزارشگری مالی، مدیریت اطلاعات بیمارستان، نظام اطلاعاتی بیمارستان
  • مهدی صالحی *، مهدیه یزدانی، مهین میرزایی صفحات 68-87
    مقدمه
    از آن جا که رابطه بین مهارت های هوشی با مهارت های کمی در حوزه حسابداری شناخته شده نیست هدف این پژوهش تبیین آثار هوش معنوی و هیجانی مدیران شرکت های تولیدی بر عملکرد مالی شرکت ها است.
    روش پژوهش: این پژوهش از نوع استنباطی و جامعه آماری آن را مدیران شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال 1393 تشکیل می دهد. نمونه پژوهش شامل 215 مشاهده منتخب از این جامعه است. ابزار مورد استفاده پژوهش پرسش نامه استاندارد هوش معنوی کینگ و هوش هیجانی بار-آن است. داده های کمی پژوهش با استفاده از معادلات ساختاری و آزمون والد مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش با توجه به مقدار معناداری به دست آمده برای متغیرهای هوش معنوی و هوش هیجانی (بیشتر از 5%) نشان می دهد که رابطه معناداری بین این دو مهارت مدیران و عملکرد مالی شرکت ها وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    بر خلاف پژوهش های پیشین، در این پژوهش تاثیر مثبت هوش هیجانی و معنوی بر عملکرد شغلی افراد تایید نشده است. موضوعی که باید مدنظر قرار گیرد این است که عملکرد مفهومی چند بعدی است و نتایج این پژوهش اثر با اهمیت مهارت های هوشی را انکار نمی کند بلکه با توجه به این موضوع که این مهارت ها قابل آموزش هستند توصیه می شود که آموزش آن در سطح مدیران بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: عملکرد مالی، معادلات ساختاری، هوش معنوی، هوش هیجانی
  • سید امین عالمشاه * صفحات 88-110
    مقدمه
    بیمارستان ها و درمانگاه ها با چالش کمبود منابع و افزایش هزینه ها مواجه هستند. بنابراین، اطلاعات در مورد هزینه ها و بهای تمام شده ی خدمات سلامت می تواند در تخصیص بهینه منابع، شناسایی سطح عملکرد مراکز فعالیت در مصرف منابع، اصلاح بودجه و نرخ تعرفه موثر باشد.
    روش پژوهش: روش این پژوهش بر اساس هدف، کاربردی- توسعه ای و از نظر ماهیت، توصیفی- پیمایشی است و برای گردآوری داده ها و تجزیه وتحلیل آن از روش های کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. در این پژوهش بهای تمام شده 51 نوع آزمایش، با استفاده از روش هزینه یابی بر مبنای فعالیت زمان گرا محاسبه و با تعرفه های مصوب سال 1394 مقایسه شد. در پایان تفاوت میانگین بهای تمام شده محاسبه شده با میانگین تعرفه های مصوب با استفاده از t زوجی آزمون شد.
    یافته ها
    هزینه های منتسب به بخش آزمایشگاه بالغ بر 636ر912ر068ر1 ریال محاسبه شد که از این میزان بیشترین سهم، به ترتیب، مربوط به حقوق و مزایای کارکنان (66%)، هزینه های مراکز فعالیت پشتیبانی (18%) و هزینه استهلاک تجهیزات آزمایشگاهی (7%) است. بهای تمام شده برخی از خدمات ارائه شده در این بخش کم تر از تعرفه های مصوب و برخی بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که بین بهای تمام شده واقعی خدمات و تعرفه های مصوب تفاوت وجود دارد. در نتیجه، بهتر است برای قیمت گذاری درست تر خدمات از روش های دقیق محاسبه هزینه ها مانند روش هزینه یابی بر مبنای فعالیت زمان گرا استفاده شود. با توجه به سهم بالای هزینه های مربوط به کارکنان و هزینه های تخصیص یافته از مراکز فعالیت پشتیبانی، توجه ویژه به این منابع، استفاده درست و مناسب از آن، تجدید در ساختار نیروی انسانی، چند تخصصی کردن کارکنان، شناسایی و حذف هزینه های هدررفت منابع انسانی و تعیین ظرفیت بلااستفاده بخش آزمایشگاه می تواند گام های موثری در جهت افزایش کارایی و صرفه جویی در هزینه ها باشد.
    کلیدواژگان: بخش آزمایشگاه، بهای تمام شده، تعرفه درمانی، سازمان تامین اجتماعی، درمانگاه، هزینه یابی بر مبنای فعالیت، هزینه یابی بر مبنای فعالیت زمان گرا
  • محسن مرادی *، کاظم رحیمی، نصیبه قدرتی صفحات 111-130
    مقدمه
    تخصیص بهینه منابع محدود سازمانی از مهم ترین وظایف مدیریت به شمار می رود. مدیران برای انجام این مهم به اطلاعات نیاز دارند و در این میان اطلاعات و گزارش های مالی نقش بسزایی دارد. هدف این پژوهش بررسی عوامل موثر بر اثربخشی نظام اطلاعاتی حسابداری به عنوان تامین کننده اطلاعات و گزارش های مالی با تاکید بر نقش حسابداری تعهدی از دیدگاه مدیران و کارشناسان دانشگاه های علوم پزشکی کشور است.
    روش پژوهش: این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، توصیفی-پیمایشی است. نمونه پژوهش شامل 408 نفر از مدیران و کارشناسان 12 دانشگاه علوم پزشکی کشور در سال 1394 است که به روش طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده ها و برازش الگوی پژوهش با استفاده از معادلات ساختاری انجام شده است.
    یافته ها
    نتایج حاصل از پژوهش بیانگر تایید روابط علی بین متغیرها و برازش الگوی پیشنهادی پژوهش است. مثبت بودن مقادیر برآوردی ضرایب مسیر نشان می دهد که با بهبود کیفیت اطلاعات، افزایش کاربرد اطلاعات در تصمیم گیری های مدیران، تقویت نظام کنترل داخلی و ارتقاء کفایت نظام اطلاعاتی حسابداری در برآوردن نیازهای اطلاعاتی مدیران، اثربخشی نظام اطلاعاتی حسابداری بر مبنای تعهدی افزایش می یابد.
    نتیجه گیری
    نظام اطلاعاتی حسابداری بر مبنای تعهدی در دانشگاه های علوم پزشکی کشور با توجه به فراهم کردن گزارش ها و اطلاعات با کیفیت و کاربردی و هم چنین ایجاد سازوکارهای مناسب برای تقویت نظام کنترل های داخلی از اثربخشی لازم برخوردار بوده و می تواند نقش اساسی در تصمیم های مدیران و کارکرد کارشناسان داشته باشد.
    کلیدواژگان: اثربخشی، اطلاعات حسابداری، مبنای تعهدی، کنترل های داخلی، نظام اطلاعاتی حسابداری
|
  • Farzaneh Jalali Aliabadi, Bita Mashayekhi * Pages 1-24
    Introduction
    It seems to be very vital to survey on university budget in a country like Iran, in which universities and research institute's financial resources are obtained through public budget allocation. The aim of this research is to understand the intellectual perception of budgeteers at Iranian universities and analyze its consequence using Wildavsky's Budgetary Roles.
    Research
    Method
    In this paper we are going to present a result of a survey form Wildavsky budgetary roles perspective, which has done using Grounded Theory method. Participants are chosen from budget department at universities and research institutes, Ministry of Science, Research and Technology (MSRT) and also Management and Planning Organization (MPO) of Iran. Based on the research result, two groups of "Guardians" and "Spenders" are recognized according to the Wildavsky's budgetary roles.
    Results
    Results display that universities and research institutes, as budget spenders understand budget as a negotiation process that lead to slack in budgeting. On the other hand, intellectual perception at MSRT and MPO is "budgeting as an output oriented process" and "budgeting as an information based process" respectively. The consequence of these budget perceptions among budget guardians is standardizing universities practice.
    Conclusion
    According to the result, intellectual perception of budget guardians and spenders in Iranian universities are not congruent and this lead to contradictory consequence in budgeting system. The result of this research can be stated as an important factor in success at new budgeting methods implementation.
    Keywords: Budgetary roles, University Budget, Intellectual perception, Grounded Theory, Wildavsky Budgetary Roles
  • Batool Zarei *, Batool Zarei Pages 25-43
    Due to begin the process of implementing public sector accounting standards, assessing the manager's opinions about the usefulness of data management is essential developments. The purpose of this study was to evaluate the impact of the use of data from the accounting system based on the standards of decision-making and accountability of public sector managers.
    Methods
    The medical universities of longer accrual accounting have researchers through questionnaires, the impact of the use of data from the accounting system of public sector decision-making and accountability from the perspective of managers, medical universities in Tehran in 1395 surveyed gave. To assess the reliability coefficient Cronbach's alpha coefficient and validity in addition to the opinions of experts from principal component analysis, Varimax rotation was used. To test the hypothesis Spearman correlation coefficient and T-test was used.
    Results
    The factor analysis showed that design components for each of the questions related to each component considered what measures have been investigated. The hypotheses were tested with data collected from questionnaires. Our findings indicate a significant and positive impact on the public sector accounting system implementation, accountability and decision-making of managers.
    Conclusion
    Due to the impact of the information resulting from the implementation of public sector accounting standards on accountability and decision-making managers, recommended to supplement and accelerate the process of implementation of accounting standards to the attention of authorities and public sector financial policy as well.
    Keywords: Standard accounting, public sector decision-making, accountability
  • Mohammadreza Shoorvarzy *, Mohammad Hedayat Pages 44-67
    herefore, it is required standards and tools in this study, one of the tool called a hospital information system (HIS) has been in the hospital. The main objective of this study was to assess hospital information system and its impact on the quality of financial reporting. The research method is descriptive-survey and the period of year 2016. The sample included 92 respondents from among CEOs and board members and shareholders Bentolhoda Hospital of Mashhad. To test the hypotheses of probability value (T-value) of the model parameters were significant in the case. Statistical analysis Results are as follows hypotheses formulated at the level of five percent error was the subsystems of information between pharmacies, the following information and accounting systems and subsystems information and outpatient (clinic) there is a significant relationship quality financial reporting, while among other hospital information systems and financial reporting quality under significant relationship was observed.
    Keywords: Hospital Information System (HIS), hospital information management, financial reporting quality
  • M. Salehi *, M. Yazdani, M. Mirzaee Pages 68-87
    Introduction
    The aim of the study is to determine the effects of spiritual and emotional intelligences of management of producing companies on them financial performance. Relationship of intelligence skills and financial, technical skills in the field of accounting is not known.
    Method
    This research is inferential and its statistical society is considered to be the top management of the companies listed on the Tehran Stock Exchange in 2014. The research sample includes 215 selected from the sample society. Data related to these two psychometric items were collected through a standard questionnaire of King and Bar-on. Obtained data were analyzed through modelling of structural equations.
    Results
    : Findings of the study show that there is not a meaningful relationship between the two skills of managers and their financial performance with regard to the significant amount obtained for the spiritual intelligence and emotional intelligence variables (more than 5%).
    Conclusion
    Unlike previous studies, in this research, the positive effect of emotional and spiritual intelligence on the job performance of individuals has not been confirmed. The topic to be considered is that multi-dimensional conceptual performance and the results of this study do not deny the importance of intelligence skills, but it is recommended that their training be taught at the level of top executives, more attention should be paid.
    Keywords: emotional intelligence, spiritual intelligence, financial performance, Structural Equation Modeling
  • Sayyed Amin Alamshah* Pages 88-110
    Introduction
    Today, since hospitals and clinics are facing the challenge of resource shortages and rising costs, the information and cost of health services can be useful in dealing with optimal resource allocation, identifying the level of performance of activity centers on the use of resources, reforming the budget and tariff rates. This study aims to calculate the cost of service at the laboratory department of Alami Herandi Clinic (Isfahan Social Security Organization) and comparing it with the approved tariffs in 2015.
    Method
    In terms of objective, this study uses the practical-developmental method and in terms of nature, it is based on survey research, and the survey data has been collected using a combination of library and field methods, including note-taking, open interview and observation. The cost of service for 51 types of tests, which are done at the laboratory department of Alami Herandi Clinic (Isfahan Social Security Organization) in 2015, was calculated using time-driven activity based costing. First, the activity centers are defined and divided according to operation and support. After calculating the costs of support centers and allocating them to operation centers and adding the total amount to the direct costs of the laboratory, the total cost of this department is calculated. Then the service cost of each unit is calculated suing time-driven activity based casting (TDABC) and finally, it is compared with the approved tariff rates of 2015.Finally, the difference between the mean of cost and the mean of tariff rates was analyzed by paired sample t-test.
    Keywords: cost, activity based costing(ABC), Time-Driven Activity Based Costing (TDABC), laboratory department
  • M. Moradi, K. Rahimi *, N. Ghodrati Pages 111-130
    Introduction
    Today, managers are responsible for resource allocating and they are heighly incumbent upon their organizational planning and goal attaining. So they need information particularly financial information which in turn is a product of accounting information system. Therefore it is necessary to investigate thes systems effectiveness.
    Method
    This research is applicable one and the research method was dwscriptive-survey which study the accounting information system effectiveness in medical sciences universities. The statistical sample Morgan’s tables were used to select aproporate sample. Date analyses are done by choosing SPSS and AMOS software. AMOS and SEM are used for testing the hypothesis probability value.
    Results
    Result showed that as the quality of information and financial reporting improved the use of information system in decision making increased. Furthermore inhanciinternal control system and accounting information system has strongly effect on accrual accounting information system effectiveness.
    Conclusion
    According to the result from data analysis, accrual based accounting information system in medical science universitis has desired level of effectiveness with regard to manager’s awareness and attention to the system capability and using the information allocating in decision making and intercontrol procedures.
    Keywords: effectiveness, accounting information, accounting information systems, internal controls, a commitment approach