فهرست مطالب

نشریه حسابداری سلامت
سال ششم شماره 2 (پیاپی 18، پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • طه احمدزاده، فرشید خیراللهی ، فرهاد شاه ویسی، علی اصغر طاهرآبادی صفحات 1-23
    مقدمه
    موضوع کیفیت حسابرسی از زمان گزارش کمیسیون کوهن، که به وسیله جامعه حسابداران رسمی آمریکا در سال 1978 میلادی منتشر شد و انگیزه های اساسی پژوهش های مرتبط با آن، توجه ویژه ای را به خود جلب کرده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین ابعاد پنج گانه شخصیت با وقوع رفتارهای کاهنده کیفیت حسابرسی و نقش جنسیت در رغبت به رفتارهای مذکور است.
    روش پژوهش: این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده، توصیفی همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل حسابرسان مشغول به کار در کلیه رده های حسابرسی در مؤسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران است که از بین آن ها تعداد 384 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی و آزمون t دو نمونه ای مستقل استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاکی از آن است که رابطه معنی داری بین رفتارهای کاهنده کیفیت حسابرسی و ابعاد پنج گانه شخصیت (روان رنجوری، برون گرایی، انعطاف پذیری، دل پذیربودن ووجدان کاری) وجود دارد. به عبارت دیگر، شخصیت فرد در رغبت به انجام این نوع رفتارها تاثیرگذار است. هم چنین، از بین رفتارهای مورد بررسی تنها دو رفتار «کاهش میزان کار انجام شده به کم تر از آن چه که برای یک حسابرسی، منطقی به نظر می رسد» و «کم تر گزارش کردن زمان» از توزیع یکسانی بین حسابرسان مرد و زن برخوردار نیست و رغبت به انجام آن ها در بین حسابرسان زن بیشتر است.
    نتیجه گیری
    شخصیت عامل مهمی در عملکرد سازمانی و فردی به شمار می رود و توجه به آن، بهبود عملکرد و سلامت کاری فرد را به دنبال خواهد داشت. لذا، در هر دو مقوله شخصیت و جنسیت، ویژگی های فردی برای پیشبرد هدف های سازمانی اهمیت دارد.
    کلیدواژگان: جنسیت، رفتارهای کاهنده کیفیت حسابرسی، شخصیت، کم تر گزارش کردن زمان
  • جعفر باباجانی، عبدالخالق خنکا صفحات 24-45
    مقدمه
    محیط کسب وکار به شدت در حال تغییر و پیشرفت است و لازمه باقی ماندن در این محیط رقابتی شدید، اتخاذ تصمیم های درست و به موقع بوده که نیازمند وجود اطلاعات درست، مربوط، قابل اتکا و به موقع است. بنابراین، حسابداری مدیریت به عنوان یکی از ارکان اصلی تهیه‎کنندگان اطلاعات مورد نیاز مدیریت، باید متناسب با تحولات و پیشرفت ها حرکت کند.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر بر مبنای نوع داده، ترکیبی، بر مبنای هدف، کاربردی و بر مبنای نوع پژوهش، اکتشافی-پیمایشی است. در این پژوهش جامعه آماری شامل استادان و دانشجویان دکتری حسابداری، اعضای انجمن حسابداری مدیریت ایران و متخصصان حرفه حسابداری مدیریت است. برای شناسایی نیروهای پیشران در 20 سال آینده، ابتدا هم اندیشی خبرگان، پرسش نامه باز و مصاحبه با خبرگان و سپس برای ایجاد اتفاق نظر نهایی، دلفی فازی اجرا شد. انتخاب خبرگان بر مبنای روش نمونه گیری قضاوتی گلوله برفی و اشباع نظری انجام شد. برای تحلیل نتایج دلفی از آزمون دوجمله ای و دلفی فازی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان می دهد که افزایش تقاضا برای حسابداری مدیریت و ایجاد توازن بین حسابداری مالی و حسابداری مدیریت مهم ترین پیشران تاثیرگذار در آینده است و انتظار بر این است که در آینده حسابداری مدیریت جایگاه خود را پیدا کند. هم چنین، پیشران های افزایش انتظارات مشتریان و مشتری‎مداری و افزایش متخصصان حسابداری مدیریت در جایگاه های بعدی قرار دارد. تمامی پیشران‎های شناسایی شده به جز پیشران دیوان سالاری و نظام تملق محور اداری به وسیله خبرگان تایید شد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی از نظر خبرگان، حسابداری مدیریت جایگاه مناسبی ندارد. بنابراین، پیشنهاد می شود که مسئولان و فعالان و تمامی بازیگران تاثیرگذار بر حرفه برای بهبود آینده حسابداری مدیریت بر مبنای پیشران های ارائه شده در پژوهش حاضر برنامه ریزی و تلاش کنند.
    کلیدواژگان: آینده حسابداری مدیریت، آینده پژوهی، حرفه حسابداری مدیریت، کسب وکارها، نیروهای پیشران
  • بزرگمهر خاندوزی، علی خوزین ، پرویز سعیدی، حسین دیده خانی صفحات 46-64
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثر برخی ویژگی های مرتبط با ایجاد الگوهای مختلف تصمیم گیری اخلاقی مدیران مالی است. این پژوهش در حوزه پژوهش های رفتاری و روان شناختی و الگوهای مورد بررسی شامل الگوی رفتاری شیب لغزنده و رفتار جبرانی، سلامت روانی مدیران مالی را مورد ارزیابی قرار می دهد.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از منظر روش توصیفی همبستگی بوده که به شیوه میدانی انجام شده است. جامعه مورد بررسی شامل مدیران مالی دارای تجربه حرفه ای مناسب و قابل قبول است و نمونه به تعداد 120 نفر انتخاب شده است. داده های مورد نیاز به وسیله پرسش نامه های استاندارد در تابستان و پاییز سال 1396 جمع آوری شده است. فرضیه های پژوهش با استفاده از روش تحلیل واریانسآزمون شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد که مدیران مالی امیدوار و با اشتیاق بالا، کم تر تسلیم درخواست های غیراخلاقی مدیران ارشد شده و دارای الگوی اخلاقی تر «رفتار جبرانی» هستند. در حالی که مدیران مالی خودشیفته و ناامید دارای الگوی رفتاری «شیب لغزنده» هستند و به صورت فزاینده درخواست های غیراخلاقی مدیران ارشد در جهت بهتر نشان دادن غیرواقعی عملکرد شرکت را می پذیرند.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش به درک بهتر ویژگی های فردی کمک می کند که منجر به تصمیم گیری غیراخلاقی در شرایط فشار مدیران ارشد می شود. در سازمان ها می توان با افزایش سطح امیدواری، شادی و اشتیاق به توسعه سطح رفتارهای اخلاقی و جلوگیری از تصمیم های غیراخلاقی کمک کرد.
    کلیدواژگان: استرس، اشتیاق، اضطراب، خودشیفتگی، رفتار جبرانی، شیب لغزنده، ناامیدی
  • شکراله خواجوی ، مصطفی اعتمادی جوریابی، محمدمسعود اعتمادی جوریابی صفحات 65-86
    مقدمه
    بیمارستان های دولتی سهم بسزایی در ایفای مسئولیت حفظ سلامت مردم بر عهده دارند. یکی از اصلی ترین دغدغه های این نهادها استمرار فعالیت با کیفیت و تخصیص بهینه منابع است. در این راستا، بررسی عملکرد و مطالعه رویه ها و طراحی حسابداری مدیریت برای رسیدن به این هدف امری ضروری تلقی می شود.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر از نوع توصیفی پیمایشی است و جامعه آماری آن را کارکنان مالی و اداری بیمارستان های دولتی استان گیلان (25 بیمارستان) تشکیل می دهد. در این پژوهش با استفاده از رابطه کوکران تعداد 138 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. با توزیع پرسش نامه بین افراد نمونه طراحی حسابداری مدیریت، کاربرد حسابداری مدیریت و رضایت مندی از حسابداری مدیریت و عملکرد بیمارستان ها مورد آزمون قرار گرفت. آزمون فرضیه ها با استفاده از الگوسازی معادلات ساختاری انجام شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش بیانگر رابطه معنی دار مثبت و مستقیمی بین طراحی و کاربرد، طراحی و رضایت مندی و هم چنین کاربرد حسابداری مدیریت با عملکرد سازمانی است. افزون براین، طراحی حسابداری مدیریت با عملکرد سازمانی از طریق کاربرد حسابداری مدیریت رابطه غیرمستقیم و معنی دار دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به ویژگی های بیمارستان های دولتی استان گیلان بازنگری به نحو انعطاف پذیری در ابعاد تشکیل دهنده نظام حسابداری مدیریت آن ها در راستای نیل به رسالت این بیمارستان های عمومی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اطلاعات حسابداری مدیریت، عملکرد سازمانی، بیمارستان های دولتی
  • لیلی کفاش، حمیدرضا ایمانی صفحات 87-105
    مقدمه
    عوامل مختلفی بر قصد رفتاری افراد از جمله حسابداران تاثیر می گذارد. تعهد سازمانی و ارزش های اخلاقی سازمانی از جمله مواردی است که به نظر می رسد بر قصد گزارشگری تخلف به وسیله حسابداران تاثیرگذار باشد. گزارش تخلف به عنوان یک رفتار اخلاقی نیز مطرح است و از این قاعده مستثنا نیست. پژوهش حاضر با هدف بررسی این موضوع در قالب پژوهشی پیمایشی طراحی و انجام شده است.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر از نوع توصیفی پیمایشی است. داده های مورد نیاز پژوهش از طریق پرسش نامه گردآوری شده و نمونه پژوهش متشکل از 266 حسابدار شاغل در بخش عمومی است. فرضیه های پژوهش با استفاده از آزمون همبستگی بررسی شده است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاکی از آن است که بین تعهد سازمانی و قصد گزارش درون سازمانی تخلف رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد اما بین تعهد سازمانی و قصد گزارش برون سازمانی تخلف رابطه معنی داری وجود ندارد. هم چنین، رابطه بین ارزش های اخلاقی سازمانی با قصد گزارش درون سازمانی تخلف مثبت و معنی دار و با قصد گزارش برون سازمانی تخلف منفی و معنی دار است.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاکی از تاثیر ارزش های اخلاقی سازمانی و تعهد سازمانی بر قصد گزارش درون سازمانی تخلف حسابداران است. در نتیجه، افزایش سطح تعهد سازمانی حسابداران و بهبود فرهنگ سازمانی و ارزش های اخلاقی سازمانی به منظور افزایش احتمال گزارش تخلف به وسیله آن ها حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: ارزش های اخلاقی، تعهد سازمانی، گزارش برون سازمانی تخلف، گزارش درون سازمانی تخلف
  • محمدرضا مهربان پور، محمد جندقی قمی، علی زارعی اهور صفحات 106-123

     

    مقدمه

    دارو از صنایع راهبردی در تامین نیازهای اساسی جامعه محسوب می شود و در این راستا، فعالیت های تحقیق و توسعه در این صنعت از جایگاهی ویژه برخوردار است. با این وجود، بر اساس نظریه نمایندگی می توان انتظار داشت که مدیریت واحد گزارشگر به دلیل دیر بازده بودن و خطر بالای فعالیت های تحقیق و توسعه، تمایل چندانی به تحمل مخارج آن نداشته باشد. برای حل این مشکل سیاست های نظام راهبری شرکتی می تواند در مدیریت مسئله نمایندگی و صیانت از منافع جامعه بسیار مثمرثمر واقع شود.
    روش پژوهش: طرح پژوهش حاضر شبه تجربی بوده و از لحاظ هدف و نتیجه اجرا مطالعه ای تحلیلی و کاربردی محسوب می شود. در این پژوهش تعداد 25 شرکت دارویی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1384-1395 بررسی و برای آزمون فرضیه های پژوهش، از الگوی رگرسیون چند متغیره و روش حداقل مربعات تعمیم یافته استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد که استقلال هیئت مدیره و مالکیت سرمایه گذاران نهادی رابطه مثبت و معنی داری با مخارج تحقیق و توسعه دارد. هم چنین، بین مالکیت سهامداران عمده و مخارج تحقیق و توسعه، رابطه منفی و معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاضر حاکی از تاثیرپذیری سیاست های تحقیق و توسعه شرکت ها از نظام راهبری شرکتی است. بنابراین، به منظور فراهم کردن بستری مناسب برای فعالیت های تحقیق و توسعه در صنایع دانش بنیان مانند صنعت دارو، توجه بیش از پیش به رعایت نظام راهبری شرکتی ضروری به نظر می رسد

    کلیدواژگان: راهبری شرکتی، صنعت دارو، مخارج تحقیق و توسعه
|
  • T. Ahmadzadeh, farshid kheirollahi, F. Shahveisi, A. Taherabadi Pages 1-23
    Introduction
    The subject matter of audit quality developed by American Institute of Certified Public Accountant (AICPA) in 1978 and fundamental incentives of relevant researches have significantly been taken into account since Cohen commission report. The purpose of this study is investigating the relationship between five dimensions of personality with reduced audit quality behaviors and role of gender in tendency toward the above-mentioned behaviors.
    Method
    This research is applied in terms of purpose and is descriptive-correlation regarding the data collection. Statistical population included auditors working in all ranges of auditing of audit institutes which are members of the Iranian Association of Certified Public Accountants (IACPA) and 384 people were selected out of them as a sample. Correlational coefficient and independent two-sample t-test were administered to analyze data.
    Results
    According to the results, there is a significant relationship between reduced audit quality behaviors and five dimensions of personality (neuroticism, extroversion, openness, agreeableness, and conscientiousness). In other words, individual personality impacts on the tendency toward these behaviors. Moreover, among the considered behaviors, reducing the amount of work done by an auditor less than what is reasonable for them and less time reporting are not distributed equally between male and female auditors and female auditors enjoy more willingness than the male ones.
    Conclusion
    Personality is considered as an important factor in organizational and individual performance and if it is given attention individual’s performance and occupational health will be enhanced. Thus, individual characteristics are vital in enhancing organizational goals regarding both personality and gender
    Keywords: Gender, Less Time Reporting, Personality, Reduced Audit Quality Behaviors
  • J. Babajani, A. Khonaka Pages 24-45
    Introduction
    Businesses are increasingly developing and the essentials of survival in such highly competitive environment is making right and timely decisions requiring accurate, relevant, reliable and timely information. Hence, management accounting, as one of the main fundamentals of providing information needed for management, should be should keep up with developments.
    Method
    This study is exploratory survey and it is applied in terms of purpose and is mixed based on data. The statistical population consisted of all faculty members and Ph.D. students of accounting, members of Iranian Accounting Management Association, and experts in management accounting. To identify the driving forces of management accounting over the next 20 years, initially experts’ panel, an open-ended questionnaire and an interview with experts were administered and then fuzzy Delphi method was used for the final consensus. Experts were selected through judgmental snowball sampling and theoretical saturation. To analyze the results of the Delphi method, the binomial test and fuzzy Delphi were applied.
    Results
    According to the results, increasing demand for management accounting and balancing financial accounting against management accounting are the most significant and effective driving forces in the future. It is expected that management accounting finds its real status in the future and the same occurs for driving forces of rising customers’ expectations, customer orientation and an increase in the number of management accounting experts. All identified driving forces apart from bureaucracy and flattery-based administrative system were confirmed by the experts.
    Conclusion
    In general, experts believe that the management accounting develops no appropriate status. It is suggested that officials and activists as well as all role-playing people should plan and attempt for improving the future of management accounting regarding the driving forces presented in this study
    Keywords: Businesses, Driving Forces, Future Study, Management Accounting, the Future of Management Accounting
  • B. Khandouzi, A. Khozein, P. Saeedi, H. Didehkhani Pages 46-64
    Introduction
    The aim of this study is to investigate the effect of some characteristics associated with the creation of different patterns of ethical decision making of financial managers. It evaluates the mental health of financial managers in the field of behavioral and psychological research as well as models including slippery slope behavior and compensatory behavior.
    Method
    This study was applied using descriptive-correlational design and field research. The statistical population consisted of 120 experienced and reasonable financial managers. The standard questionnaires were administered to collect data over the summer and the fall of 2017 and the analysis of variation was applied to test the research hypotheses.
    Results
    According to the results, promising and passionate financial managers accept unethical requests of senior managers less frequently and develop more ethical patterns of compensatory behavior. While, narcissistic and disappointed financial managers enjoy slippery slope behavior pattern and they increasingly admit unethical requests of senior managers to represent the unreal functions of the company much better.
    Conclusion
    The results of this research help a better understanding of individual characteristics resulted in unethical decision making of under-pressure senior managers. In organizations, the degree of ethical behaviors may be developed and unethical decisions may be prevented by increasing the degree of hope, joy and passion
    Keywords: Anxiety, Compensatory Behavior, Disappointment, Narcissism, Passion, Slippery Slope, Stress
  • Sh. Khajavi, M. Etemadi Jouryabi, M. M. Etemadi Jouryabi Pages 65-86
    Introduction
    Public hospitals play a great role in people’s health maintenance. One of the major concerns of these centers is constant high quality activities alongside allocating resources efficiently. Meanwhile, examining the performance and studying the procedures and design of management accounting are required to achieve this purpose.
    Method
    It is a descriptive-survey research.The statistical population included financial and administrative personnel of public hospitals (n=25) in Gilan province and 138 people were selected through Cochran formula as the sample. The questionnaires were distributed among the sample to test management accounting design, management accounting application, management accounting satisfaction, and hospitals performance. Research hypotheses testing was done by structural equations modeling.
    Results
    The results indicate that there is a positive significant and direct relationship between management accounting design and application, management accounting design and satisfaction as well as management accounting application and organizational performance. Further, management accounting design develops a significant and indirect relationship with organizational performance through management accounting application.
    Conclusion
    According to the properties of Gilan public hospitals a revision of the dimensions of their management accounting system is required with the purpose of undertaking their duties
    Keywords: Management Accounting, Guilans’ Province Public Hospitals, Structural Equation Modeling
  • L. Kafash, H. Imani Pages 87-105
     
    Introduction
    There are various factors impacting the individuals’ behavioral intention including accountants. Organizational commitment and organizational ethical values are among the things that seem to affect the whistleblowing intention of accountants. Accountants’ whistleblowing is considered as an ethical behavior and there is no exception in this regard. This survey research was designed and conducted with the purpose of examining that issue.
    Method
    It is a descriptive-survey research. The required data was collected by a questionnaire distributed among a sample of 266 accountants working in the public sector. The research hypotheses were tested through the correlation test.
    Results
    The research findings indicate that there is a positive and significant relationship between organizational commitment and the internal whistleblowing intention, while there is no significant relationship between the organizational commitment and external whistleblowing intention. Additionally, organizational ethical values ​​develops a positive and significant relationship with the internal whistleblowing intention and it has a negative and significant relationship with external whistleblowing intention.
    Conclusion
    According to the results, organizational ethical values and organizational commitment affect the internal whistleblowing intention of accountants. Consequently, increasing the level of organizational commitment and improving organizational culture as well as organizational ethical values are considered crucial to raise the probability of whistleblowing by accountants.
    Keywords: Ethical Values, External Whistleblowing, Internal Whistleblowing, Organizational Commitment
  • M. Mehrabanpour, M.i Jandaghi Ghomi, A. Zarei Ahvar Pages 106-123
    Introduction

    Drugs are one of the strategic industries in meeting the basic needs of the society. In this vein, research and development activities have special place in this industry. Nevertheless, based on the agency theory, it can be expected that the management of the reporting entity would not be willing to bear such expenses because of the lateness and high risk of research and development activities. To solve this problem corporate governance policies can be highly effective in managing the agency issue and protecting the interests of the society.

    Method

    This study is a quasi-experimental and it is considered as an analytical and applied study regarding its purpose and implications. The statistical population included 25 pharmaceutical companies listed on the Tehran Stock Exchange from 2005 to 2017 and multivariate regression model as well as the generalized least squares were administered to test the research hypotheses.

    Results

    The results indicate that the board of directors’ independence and the ownership of institutional investors develop a positive and significant relationships with research and development expenditures. On the other hand, it was observed that there is a negative and significant relationship between the ownership of major shareholders and research and development expenditures.

    Conclusion

    The findings reveal that research and development policies of the companies are affected by corporate governance. Therefore, in order to provide an appropriate setting for research and development activities in the knowledge-based industries such as the pharmaceutical industry, it is required to pay more attention to corporate governance

    Keywords: Corporate Governance, Pharmaceutical Industry, Research, Development Expenditures