فهرست مطالب

نشریه حسابداری سلامت
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 20، پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • موسی بزرگ اصل، حسین رجب دری*، امیررضا خانی ذلان صفحات 1-14
    مقدمه
    اختلال شخصیت ضداجتماعی رفتاری است که عموما با نبود وجدان تعریف شده و موجب افزایش اعمال متقلبانه و غیراخلاقی می شود. بنابراین، شخصیت افراد و به ویژه اختلال شخصیت ضداجتماعی، در بروز جرائم و امور غیراخلاقی اقتصادی تاثیر دارد. روش پژوهش: این پژوهش کاربردی و از نوع توصیفی-همبستگی است و جامعه آماری آن را دانشجویان حسابداری دانشگاه های مختلف کشور تشکیل می دهد. نمونه پژوهش شامل 136 نفر است که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و دوره زمانی پژوهش سال 1397 است. برای سنجش متغیرها از پرسش نامه استاندارد بایلی و برای آزمون فرضیه های پژوهش از تحلیل عاملی تاییدی و معادلات ساختاری استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان می دهد که سطح اختلال شخصیت ضداجتماعی در دانشجویان بالاتر از متوسط است. هم چنین، بین اختلال شخصیت ضداجتماعی و تمایل به رفتارهای غیراخلاقی، رابطه مثبت و معنی داری در سطح 55% وجود دارد.
    نتیجه گیری
    با افزایش اختلال شخصیت ضداجتماعی، امکان بروز رفتارهای غیراخلاقی در دانشجویان حسابداری افزایش می یابد. هم چنین، سطح بالاتر از متوسط اختلال شخصیت ضداجتماعی در دانشجویان حسابداری نشان می دهد که در راستای کاهش این اختلال، باید برنامه ریزی های دقیق و کاملی انجام شود تا از عواقب منفی آن جلوگیری شود و با آموزش نظری و عملی اخلاق به دانشجویان و آموزش های روانشناسی متناسب با محیط کار حسابداری و حسابرسی، کیفیت حرفه را بتوان تضمین کرد.
    کلیدواژگان: اختلال شخصیت ضداجتماعی، اخلاق حرفه ای، تقلب
  • مریم حسینی، الهه برزگر* صفحات 15-41
    مقدمه
    با افزایش تقاضا برای استانداردهای اخلاقی در محیط کسب و کار فعلی، به رهبری اخلاقی نیز به صورت ویژه توجه شده است. از این رو، در این پژوهش با تکیه بر نظریه خودتاییدی، تاثیر خودارزیابی هسته ای رهبران بر بروز رهبری اخلاقی و با استفاده از نظریه یادگیری اجتماعی و نظریه تبادل اجتماعی، تاثیر خودارزیابی هسته ای رهبران و رهبری اخلاقی بر عملکرد مالی سازمان و عملکرد شغلی کارکنان مالی بررسی شده است. روش پژوهش: این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و بر مبنای روش علی-مقایسه ای است و نمونه آن شامل 61 جفت مدیر-کارمند است که به روش نمونه گیری در دسترس در سال 1395 از بین کارکنان مالی سازمان های بخش عمومی و خصوصی استان فارس انتخاب شده اند. داده ها از طریق پرسش نامه جمع آوری و با استفاده از معادلات ساختاری آزمون شده است.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاضر با نظریه خودتاییدی هماهنگی دارد و نشان دهنده رابطه مثبت و معنی دار خودارزیابی هسته ای رهبران با رهبری اخلاقی و عملکرد مالی است. هم چنین، یافته های پژوهش حاکی از آن است که بین خودارزیابی هسته ای رهبران و عملکرد مالی رابطه معنی دار وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    خودپنداره مثبت رهبران، رهبری اخلاقی را تقویت می کند و رهبری اخلاقی نیز نقشی محوری در ترغیب کارکنان به ارتقای عملکرد درون نقشی و فرانقشی دارد. بنابراین، پیشنهاد می شود دوره های آموزشی به منظور ارتقاء روابط مدیران با کارکنان (رهبری اخلاقی) و بالا بردن سطح خودارزیابی هسته ای مدیران، در سازمان ها برگزار شود. هم چنین، در گزینش مدیران سطح رهبری اخلاقی و خود ارزیابی هسته ای آنان نیز سنجیده شود.
    کلیدواژگان: خودارزیابی هسته ای، رفتار شهروندی سازمانی کارکنان، رهبری اخلاقی، عملکرد مالی سازمان، عملکرد وظیفه ای کارکنان
  • فاطمه سعیدی، بابک جمشیدی نوید*، علی اصغر طاهرآبادی، مهرداد قنبری صفحات 42-66
    مقدمه
    بعد از فروپاشی موسسه حسابرسی آرتور اندرسن، موضوع افشاگری در حوزه اخلاق حرفه ای توجه ویژه ای را به خود جلب کرد و حرفه حسابرسی ملزم شد بیش از پیش به الزامات استقلال حرفه پای بند باشد و در جهت منافع عموم عمل کند. در این پژوهش تاثیر ویژگی های فردی شامل نگرش فرد نسبت به افشاگری، ادراک فرد نسبت به کنترل رفتاری، پذیرش اخلاقی مطلوب، تعهد فرد نسبت به استقلال حسابرسی، مسئولیت فردی برای افشاگری و هزینه های افشاگری برای فرد بر تمایلات افشاگری درون سازمانی و برون سازمانی بررسی می شود. روش پژوهش: این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و تلفیقی از روش های پیمایشی مقطعی و همبستگی است. نمونه پژوهش شامل 242 نفر از حسابرسان شاغل در موسسات حسابرسی معتمد بورس اوراق بهادار تهران از جمله سازمان حسابرسی در سال 1396 است. ابزار پژوهش پرسش نامه و سناریو است و فرضیه های پژوهش با استفاده از معادلات ساختاری با رویکرد کم ترین مربعات جزئی آزمون شده است.
    یافته ها
    متغیرهای نگرش فرد نسبت به افشاگری، ادراک فرد نسبت به کنترل رفتاری و مسئولیت فردی برای افشاگری بر هر دو بعد درون سازمانی و برون سازمانی تمایلات افشاگری حسابرسان مستقل تاثیر مثبت و معنی دار دارد اما متغیر تعهد فرد نسبت به استقلال حسابرسی بر هیچ یک از دو بعد تمایلات افشاگری حسابرسان تاثیر معنی دار ندارد. هم چنین، متغیر پذیرش اخلاقی مطلوب فقط بر بعد تمایلات افشاگری برون سازمانی تاثیر مثبت و معنی دار دارد و هزینه های افشاگری برای فرد نیز تنها بر بعد تمایلات افشاگری درون سازمانی تاثیر منفی و معنی دار دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان می دهد که از دیدگاه حسابرسان مستقل افشاگری درون سازمانی به برون سازمانی ارجحیت دارد. هم چنین، ویژگی های فردی بر تمایلات افشاگری حسابرسان مستقل موثر است. بنابراین، پیشنهاد می شود در استخدام حسابرسان به ویژگی های فردی آن ها توجه شود. افزون براین، با شناسایی و درک بهتر عوامل مرتبط با افشاگری و در نظرداشتن ویژگی های شخصیتی موثر در حسابرسان می توان تمایلات افشاگری را پیش بینی کرد.
    کلیدواژگان: افشاگری، حسابرسان مستقل، ویژگی های فردی
  • محمدآرش ظاهری، پیمان امینی*، زهرا مشکانی صفحات 67-81
    مقدمه
    با توجه به افزایش هزینه ها و محدودیت منابع، توجه به همه فعالیت ها و هزینه ها به منظور محاسبه بهای تمام شده خدمات ارائه شده به ویژه در بیمارستان ها ضروری است؛ زیرا شناسایی دقیق هزینه ها می تواند منجر به قیمت گذاری درست خدمات ارائه شده، شود. روش پژوهش: پژوهش حاضر از نوع پژوهش های کاربردی و گذشته نگر بوده و شیوه گردآوری داده ها به روش بررسی اسناد و مدارک، مصاحبه با کارکنان واحد حسابداری و هم چنین مشاهده است. در این پژوهش هزینه ها بر اساس مبانی مربوط تسهیم شده و بهای تمام شده خدمات ارائه شده به وسیله بخش آنکولوژی بیمارستان توحید استان کردستان در سال 1393 به روش های هزینه یابی سنتی و هزینه یابی بر مبنای فعالیت محاسبه و با یکدیگر مقایسه شده است.
    یافته ها
    بهای تمام شده خدمات ارائه شده به وسیله بخش آنکولوژی بر اساس روش هزینه یابی سنتی حدود 29 میلیارد ریال و بر طبق روش هزینه یابی بر مبنای فعالیت، حدود 35 میلیارد ریال برآورد شد. هزینه های مستقیم و هزینه های غیرمستقیم، به ترتیب، 84% و 16% از کل هزینه ها را تشکیل می دهد و دارو و نیروی انسانی، به ترتیب، با 53% و 23% بیشترین میزان هزینه را نسبت به سایر سرفصل های هزینه دارد.
    نتیجه گیری
    بهای تمام شده خدمات ارائه شده به وسیله بخش آنکولوژی بر اساس روش هزینه یابی بر مبنای فعالیت، حدود 6 میلیارد ریال از روش هزینه یابی سنتی بیشتر است. این موضوع نشان می دهد استفاده از روش هزینه یابی بر مبنای فعالیت اطلاعات واقعی تری را در مورد هزینه ها ارائه می کند. بنابراین، پیشنهاد می شود از روش هزینه یابی بر مبنای فعالیت در بیمارستان ها استفاده شود. هم چنین، نتایج پژوهش حاکی از آن است که مدیران به هزینه های غیرمستقیم به ویژه هزینه های سربار توجه نمی کنند. بنابراین، لازم است که این گروه از هزینه ها به درستی مدیریت شود.
    کلیدواژگان: آنکولوژی، تحلیل هزینه، هزینه یابی بر مبنای فعالیت، هزینه یابی سنتی
  • مهدی واسعی چهارمحالی، حسن ولیان*، محمدرضا عبدلی، مهدی صفری گرایلی صفحات 82-103
    مقدمه
    حسابرسی فرآیندی پرتنش همراه با واکنش های احساسی و حالات روانی نسبت به محیط کار، شرایط جوی، فشار زمانی، حجم کار و غیره است که انتظار می رود بر عملکرد حرفه ای حسابرسان تاثیرگذار بوده و کیفیت بررسی صورت های مالی شرکت ها را تحت تاثیر قرار دهد. روش پژوهش: این پژوهش شبه تجربی و از لحاظ هدف و نتیجه اجرا، تحلیلی کاربردی است. جامعه آماری پژوهش را شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تشکیل می دهد و نمونه پژوهش با توجه به محدودیت های در نظر گرفته شده، شامل 104 شرکت در بازه زمانی 1395-1391 است. فرضیه های پژوهش با استفاده از روش رگرسیون آزمون شده است.
    یافته ها
    فشار روانی حسابرس بر کیفیت حسابرسی تاثیر منفی و معنی دار دارد. هم چنین، نقش تعدیل کنندگی متغیر اولین حسابرسی صورت های مالی مشتری جدید موجب تقویت تاثیر فشار روانی حسابرسان بر کیفیت حسابرسی در جهت منفی می شود.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر بیان گر تاثیر فشار روانی حسابرس به عنوان یک معیار درونی هر حسابرس بر کیفیت رسیدگی به صورت های مالی به وسیله حسابرسان است. در نتیجه، بررسی و تمرکز بر فشار های روانی درونی حسابرسان به عنوان دستورکار رفتاری باید مدنظر نهادهای نظارتی قرار گیرد تا از این طریق قابلیت اتکای صورت های مالی برای سرمایه گذاران و سهامداران افزایش یابد.
    کلیدواژگان: اولین حسابرسی برای مشتری جدید، فشار روانی شغلی حسابرسان، کیفیت حسابرسی
  • مالک یبلویی خمسلویی، ناصر ایزدی نیا*، مهدی عرب صالحی صفحات 104-126
    مقدمه
    از آن جا که در ایران هیچ گونه مقررات اجباری برای افشای شاخص های گزارشگری پایداری وجود ندارد، سطح افشای این شاخص ها در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بسیار پایین است. با توجه به اهمیت مبحث گزارشگری پایداری در قرن حاضر، هدف این پژوهش بررسی رابطه متقابل بین میزان افشای شاخص های گزارشگری پایداری شرکتی و کیفیت سود است. روش پژوهش: این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری آن شامل کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1396-1391 است که پس از اعمال شرایط و محدودیت های پژوهش نمونه ای به تعداد 92 شرکت انتخاب شد. فرضیه پژوهش با استفاده از معادلات هم زمان به روش رگرسیون حداقل مربعات دو مرحله ای آزمون شده است.
    یافته ها
    نتایج حاصل از آزمون فرضیه پژوهش نشان می دهد که رابطه متقابل و معنی داری بین میزان افشای شاخص های گزارشگری پایداری شرکتی و کیفیت سود وجود دارد.
    نتیجه گیری
    میزان افشای شاخص های گزارشگری پایداری رابطه مثبت و معنی داری با کیفیت سود دارد و شرکت های با کیفیت سود بالاتر، بیشتر به سمت رویکرد افشای شاخص های پایداری روی آورده اند. بنابراین، سرمایه گذاران، اعتباردهندگان و سایر استفاده کنندگان از صورت های مالی برای تصمیم گیری بر اساس کیفیت سود شرکت ها افزون بر معیارهای موثر به دست آمده در سایر پژوهش ها باید شاخص های پایداری افشا شده به وسیله شرکت ها را نیز مدنظر قرار دهند.
    کلیدواژگان: پایداری شرکتی، شاخص های گزارشگری پایداری شرکتی، کیفیت سود
|
  • M. Bozorg Asil, H. Rajabdorri *, A. Khani Zolan Pages 1-14
    Introduction
    Antisocial personality disorder (APD) is a behavior generally defined by the lack of conscience and it would increase fraudulent and unethical activities. Hence, the personality of people, especially APD, affects committing crime and unethical-economic behaviors.
    Method
    This research is an applied and descriptive-correlational study and its statistical population consists of accounting students of different universities in Iran. The sample involves 136 people selected through convenience sampling. This study was conducted during the academic year of 2018. To measure the variables a standard Bailey questionnaire was used and to test the hypotheses confirmatory factor analysis as well as the structural equations modeling were administered. 
    Results
    The results show that level of APD in students is greater than the average. Also, there is a positive and significant (P=0.55) relationship between APD and tendency towards unethical behaviors.
    Conclusion
    If APD increases, the probability of incidence of unethical behaviors in accounting students will be boosted. Further, a higher level of APD in accounting students indicates to decrease this disorder a precise and comprehensive planning is required so that its negative consequences would be prevented. And the profession quality can be guaranteed by teaching students theoretically, practically and psychologically consistent with accounting and auditing workplaces.
    Keywords: Antisocial Personality Disorder, Fraud, Professional Ethics
  • M. Hosseini, E. Barzegar * Pages 15-41
    Introduction
    Due to the increasing demand for ethical standards in the current business environment, ethical leadership has particularly been taken into consideration. Thus, in this study based on self-verification theory, the effect of leaders’ core self-evaluation on the display of ethical leadership and applying social learning theory and social exchange theory the effect of leaders’ core self-evaluation and ethical leadership on organizational financial performance and the job performance of finance staff have been examined.
    Method
    This research is applied in terms of purpose and is cross-correlation regarding the method. The sample includes 61 pairs of employee and direct manager who were randomly selected through convenience sampling from finance staff working in public and private organizations of Fars province in 2016. The data was collected by the questionnaire and analyzed through structural equation modeling.
    Results
    The results of this study are consistent with self-verification theory and they indicate a positive and significant relationship between leaders’ core self-evaluation and ethical leadership as well as financial performance. Furthermore, the findings suggest that there is no significant relationship between leaders’ core self-evaluation and financial performance. 
    Conclusion
    Leaders’ positive self-concept promotes ethical leadership which plays a key role in encouraging employees to enhance their in-role and extra-role performance. To this end, it is suggested that some training courses should be held in the organizations to improve the relationships between managers and employees (ethical leadership) and to raise the leaders’ core self-evaluation. Also, the level of ethical leadership and core self-evaluation should be measured to choose the leaders.
    Keywords: Core Self-evaluation, Employee Organizational Citizenship Behavior, Ethical Leadership, Organizational Financial Performance, Employees Task Performance
  • F. Saeedi, B. Jamshidi Navid *, A. Taherabadi, M. Ghanbari Pages 42-66
    Introduction
    Following the dissolution of Arthur Andersen Firm, whistleblowing in professional ethics attracted specific attention and auditing was obliged to comply with its independent requirements more than ever and acted in favor of public benefits. In this study the impact of individual characteristics including individual attitude toward whistleblowing, perceived behavioral control, desired moral approbation, individual commitment to auditing independence, personal responsibility for reporting, and personal cost of reporting on internal and external whistleblowing intentions are taken into consideration. 
    Method
    This research is an applied and cross-correlational study. The sample consists of 242 auditors working in reliable audit institutions of Tehran Stock Exchange such as Auditing Organization in the year of 2017.  A questionnaire and scenario were administered to collect data and research hypotheses were tested through partial least squares structural equation modeling.
    Results
    Individual attitude toward whistleblowing, perceived behavioral control, and personal responsibility for reporting affect internal and external whistleblowing intentions of external auditors positively and significantly, while personal commitment toward auditing independence has no significant impact on both aspects of whistleblowing intentions. Further, desired moral approbation has positive and significant effect on external whistleblowing intentions and personal cost of reporting has merely negative and significant effect on internal whistleblowing intentions.
    Conclusion
    The results indicate that internal whistleblowing has priority over external whistleblowing from the view of external auditors. Also, individual characteristics impact whistleblowing intentions of external auditors; therefore, it is suggested to consider individual characteristics of external auditors in terms of employing them. Whistleblowing intentions can be predicted by better understanding and identifying factors pertaining to whistleblowing and considering effective personality traits of auditors as well.
    Keywords: External Auditors, Individual Characteristics, Whistleblowing
  • M. Zaheri, P. Amini *, Z. Meshkani Pages 67-81
    Introduction
    Due to rising costs and resources constraints, it is required to consider all activities and costs for calculating the cost of services provided, particularly in hospitals. Since precise identification of costs can result in accurate pricing of provided services.
    Method
    It is an applied and retrospective study. Data was collected through document review, conducting and an interview with accounting department staff, and observation as well. In this study, costs are allocated according to the relevant bases and the costs of services provided by oncology ward of Tohid hospital of Kurdistan in 2014 are calculated through traditional costing and activity-based costing and then they are compared with each other.
    Results
    The costs of services provided by the oncology ward were estimated about 29 billion Rials using traditional costing and they were about 35 billion Rials using activity-based costing. Direct and indirect costs are accounted for 84% and 16% of total costs. And drug (53%) and manpower (23%) have the highest costs comparing to other cost headings.
    Conclusion
    The cost of services provided by the oncology ward using activity-based costing is nearly 6 billion Rilas higher than traditional costing that is activity-based costing presents more accurate information of costs. Thus, it is suggested to apply activity-based costing in hospitals. Also, the results indicate that managers do not consider indirect costs, especially overhead costs. Hence, these kinds of costs should be managed properly.
    Keywords: Activity-Based Costing, Cost Analysis, Oncology, Traditional Costing
  • M. Vasei Chaharmahali, H. Valiyan *, M. Abdoli, M. Safari Gerayeli Pages 82-103
    Introduction
    An audit is a tense process associated with emotional reactions and mental states toward work environment, weather conditions, time pressure, workload, etc., expecting to impact the professional performance of the auditors and the quality of financial statements examination of companies.
    Method
    This study is a quasi-experimental and it is considered as an analytical and applied study regarding its purpose and implications. The statistical population of the research consisted of the companies listed on Tehran stock exchange and the sample included 104 companies selected over 2012-2016 due to considering the limitations. Regression is used to test the research hypotheses.
    Results
    Auditors’ work stress has a negative and significant effect on audit quality. Also, the moderating role of initial audit engagement of a new client’s financial statementsreinforces the impact of auditors’ work stress on audit quality negatively.
    Conclusion
    The results of this research indicate the impact of auditor's stress as an internal measure of each auditor on the quality of examining the financial statements by auditors. As a result, reviewing and focusing on the auditors’ internal stresses as a code of conduct should be addressed by regulatory bodies to increase the ability to rely on the financial statements for investors and shareholders.
    Keywords: Audit Quality_Auditors’ Work Stress_Initial Audit Engagement for a New Client
  • M. Yabalouei Khameslouei, N. Izadinia *, M. Arabsalehi Pages 104-126
    Introduction
    Since there are no mandatory regulations for disclosure of sustainability reporting indicators in Iran, the extent of disclosure of these indicators for the companies listed on the Tehran Stock Exchange is at a very low level. Considering the importance of sustainability reporting in the present century, the aim of this study is to investigate the mutual relationship between the extent of disclosure of corporate sustainability reporting indicators and earnings quality.
    Method
    This research is applied in terms of purpose and is descriptive-correlation regarding the method. The statistical population consists of all companies listed on the Tehran Stock Exchange in the period of 2013-2017, and then 92 firms were selected after imposing conditions and constraints of the study. The research hypothesis is tested using simultaneous equations and two-stage least squares regression analysis. Results The results of testing research hypothesis show that there is a mutual and significant relationship between the extent of disclosure of corporate sustainability reporting indicators and earnings quality.
    Conclusion
    The extent of disclosure of sustainability reporting indicators has positive and significant relationship with earnings quality and companies with high level of earnings quality have paid more attention to the disclosure of sustainability indicators. Thus, investors, creditors, and other users of financial statements should consider sustainability indicators disclosed by companies to make decision based on companies’ earnings quality as well as effective criteria obtained by other studies.
    Keywords: Corporate Sustainability, Corporate Sustainability Reporting Indicators, Earnings Quality