فهرست مطالب

حسابداری سلامت - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 16، پاییز و زمستان 1395)

نشریه حسابداری سلامت
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 16، پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1396/01/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • وحید تقی زاده خانقاه *، مهدی زینالی صفحات 1-27
    مقدمه
    یکی از جلوه های بیشینه سازی ارزش شرکت انجام فعالیت های مربوط به مسئولیت پذیری اجتماعی است که ممکن است مزایایی همچون انجام سرمایه گذاری های مطلوب و بهبود تولیدات را در پی داشته باشد. از این رو، هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر مسئولیت پذیری اجتماعی شرکت ها بر کارایی سرمایه گذاری و نوآوری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر، کاربردی با رویکرد پس رویدادی و طرح آن از نوع شبه تجربی است. در این پژوهش تعداد 60 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1393-1388 بررسی شد. برای اندازه گیری مسئولیت پذیری اجتماعی از رتبه بندی موسسه پژوهشی کیندر، لیدنبرگ و دومینی و برای اندازه گیری کارایی سرمایه گذاری از الگو های بیدل و همکاران و چن و همکاران استفاده شد. هم چنین، فرضیه های پژوهش با استفاده از الگوی داده های ترکیبی آزمون شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که مسئولیت پذیری اجتماعی شرکت تاثیر مثبت و معناداری بر کارایی سرمایه گذاری و تاثیر منفی و معناداری بر سرمایه گذاری بیشتر از حد و کم تر از حد دارد. هم چنین، مسئولیت پذیری اجتماعی شرکت تاثیر مثبت و معناداری بر نوآوری دارد.
    نتیجه گیری
    افشای مسئولیت پذیری اجتماعی شرکت ها تضادهای نمایندگی و هر گونه سوءاستفاده مدیران از جریان های نقد آزاد و وام های اخذ شده در قالب بدهی را کاهش می دهد. از این رو، ناکارایی سرمایه گذاری کاهش می یابد. هم چنین، شواهد گویای این واقعیت است که افشای مسئولیت پذیری اجتماعی با تولید محصولات جدید و استفاده مناسب از نتایج حاصل از سرمایه گذاری در تحقیق و توسعه همراه است. بنابراین، لازم است مدیران برای انجام سرمایه گذاری بهینه، تولید محصول با کیفیت و فن آوری بالا، حفظ منافع ذی نفعان و کاهش هزینه های نمایندگی متعهد به ایفای وظایف مسئولیت پذیری اجتماعی باشند.
    کلیدواژگان: کارایی سرمایه گذاری، مسئولیت پذیری اجتماعی شرکت، نظریه ذی نفعان، نوآوری
  • علی خوزین، قدرت الله طالب نیا *، منصور گرکز، بهمن بنی مهد صفحات 28-46
    مقدمه
    در چارچوب اصول نظریه ذینفعان، گزارشگری زیست محیطی به عنوان یک منبع مزیت رقابتی در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته است. هدف این پژوهش سنجش سطح گزارشگری مالی زیست محیطی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر در حوزه پژوهش های اثباتی و شبه تجربی و از لحاظ نتیجه از نوع کاربردی و به دنبال توصیف وضعیت موجود است. داده های پژوهش برای اندازه گیری سطح افشا مبتنی بر گزارشگری زیست محیطی از طریق تحلیل محتوای گزارش های فعالیت هیئت مدیره 158 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 93-1387 با استفاده از کارت امتیازدهی گزارشگری زیست محیطی موسسه دلویتی استخراج و از آزمون t برای بررسی فرضیه پژوهش استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، افشا مطرح در نظریه ذینفعان از طریق گزارشگری زیست محیطی رعایت نشده است. هر چند در بازه زمانی مورد بررسی سطح گزارشگری زیست محیطی اندکی ارتقاء یافته اما همچنان با سطح مطلوب فاصله بسیار زیادی دارد.
    نتیجه گیری
    در حال حاضر شرکت ها توجه کافی به افشا اطلاعات در مورد محیط زیست و در نظر گرفتن منافع گروه های مختلف ذینفع در سطح عملیاتی ندارند. بنابراین، تغییر در استانداردهای حسابداری مالی ایران به منظور لحاظ کردن الزامات گزارشگری زیست محیطی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، ذینفعان، گزارشگری زیست محیطی، محیط زیست
  • مرضیه شهریاری، الهه برزگر* صفحات 47-70
    مقدمه
    رابطه بین درک جو اخلاقی و تعهد سازمانی می تواند در بین حسابداران قوی تر از سایر کارکنان باشد. هم چنین، وجود کارکنان ارشد در نقش مشاور می تواند به حسابداران مبتدی در زمان ایجاد چالش کمک کند. از این رو، پژوهش حاضر به بررسی تاثیر جو اخلاقی و مشاوره بر تعهد حرفه ای و سازمانی حسابداران بخش عمومی می پردازد.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و بر مبنای روش از پژوهش های توصیفی-پیمایشی از نوع همبستگی است. نمونه پژوهش شامل تعداد 320 نفر از حسابداران بخش عمومی در سال 1395 است. داده ها از طریق پرسش نامه جمع آوری و با استفاده از روش الگو سازی معادلات ساختاری تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان می دهد که بین سطح نظارت دریافت شده به وسیله حسابداران مبتدی با تعهد سازمانی و حرفه ای آنان و بین سطح حمایت اجتماعی دریافت شده به وسیله حسابداران مبتدی با تعهد سازمانی آنان رابطه مثبت و معنا دار اما بین سطح حمایت اجتماعی دریافت شده به وسیله حسابداران مبتدی با تعهد حرفه ای آنان رابطه منفی و معناداری وجود دارد. هم چنین، بین درک حسابداران مبتدی و با سابقه از جو اخلاقی سازمان با تعهد سازمانی آنان و بین تعهد سازمانی با تعهد حرفه ای حسابداران مبتدی و با سابقه رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    جو اخلاقی مناسب موجب رشد و تعالی سازمان به لحاظ اخلاقی و مشاوره موجب کاهش فشار روانی ناشی از چالش های پیش روی حسابداران می شود و در بهبود تعهد حرفه ای و سازمانی آن ها نقش بسیار با اهمیتی ایفا می کند. با فراهم شدن محیطی مناسب و بدون فشار روانی و فشار کاری، همراه با افزایش رضایت شغلی و کاهش تمایل به ترک کار، به سازمان در جهت رسیدن به هدف های خود کمک می شود. بنابراین، پیشنهاد می شود که به برنامه های مشاوره ای و مربی گری و جو اخلاقی حاکم بر سازمان های بخش عمومی توجه بیشتری شود.
    کلیدواژگان: تعهد حرفه ای، تعهد سازمانی، جو اخلاقی، حسابداران مبتدی
  • سعید علی احمدی *، سید اصغر رهایی صفحات 71-90
    مقدمه
    طراحی و استقرار کنترل های داخلی در دستگاه های اجرایی دولتی مانند بیمارستان ها ضرورتی انکارناپذیر است. در این راستا، پژوهش حاضر به بررسی نقش نظام نوین مالی در بهبود کنترل های داخلی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان می پردازد.
    روش پژوهش: این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش پژوهش توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش شامل مدیران و کارشناسان امور مالی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 1395 است. تعداد نمونه پژوهش 154 نفر بوده و از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شده است. ابزار پژوهش، پرسش نامه پژوهشگرساخته بوده و برای تجریه و تحلیل داده ها از آزمون t استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که اجرای نظام نوین مالی منجر به بهبود کنترل داخلی شده است. به عبارت دیگر، اجرای نظام نوین مالی در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در بهبود کنترل های داخلی موجودی نقد، حساب های دریافتنی و درآمدهای اختصاصی، خرید و موجودی کالا، دارایی های ثابت مشهود و بهبود محیط کنترل داخلی نقش موثری داشته است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نقش نظام نوین مالی در بهبود کنترل های داخلی، پیشنهاد می شود در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان سیاست هایی از جمله تشکیل واحد حسابرسی داخلی در جهت حمایت از کنترل های داخلی اثربخش طراحی و بکار گرفته شود.
    کلیدواژگان: بخش عمومی، حسابداری تعهدی، کنترل های داخلی، نظام نوین مالی
  • غلامحسین مهدوی *، نویدرضا نمازی صفحات 91-111
    مقدمه
    واحد حسابرسی داخلی به عنوان بخشی مهم در هر بنگاه و از ارکان اساسی محیط کنترلی، وظیفه ارزیابی و بررسی کفایت و اثربخشی نظام حسابداری و کنترل داخلی را دارد. بنابراین، شناخت وظایف، درک جایگاه این واحد و هم چنین، بررسی اولویت هر یک از سنجه های موثر بر کارکرد آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر از نظر نوع اکتشافی-پیمایشی و از لحاظ هدف، کاربردی است. با توجه به منشور فعالیت حسابرسی داخلی سازمان بورس و اوراق بهادار تهران و موارد استخراج شده از پژوهش های معتبر، وظایف مهم واحد حسابرسی داخلی مشخص شد و بر اساس آن پرسش نامه ای در قالب 3 معیار شامل شرایط عمومی واحد حسابرسی داخلی، اجرای عملیات و مدیریت واحد دستگاه اجرایی به صورت مقایسه زوجی تدوین و بین معاونان اداری و مالی، روسای حسابداری، ذی حسابان و حسابداران ادارات کل دستگاه های اجرایی استان فارس توزیع شد. در این پژوهش، از فن تاپسیس و آزمون کروسکال-والیس برای آزمون فرضیه های پژوهش استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که «داشتن صلاحیت های علمی و حرفه ای مدیر واحد حسابرسی داخلی»، با اهمیت ترین و «امضای گزارش های ساختار کنترل های داخلی به وسیله بالاترین مقام مسئول دستگاه» کم اهمیت ترین سنجه موثر بر جایگاه واحد حسابرسی داخلی است. هم چنین، بین معیار های وظایف واحد حسابرسی داخلی اختلاف معناداری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این پژوهش، به دستگاه های اجرایی پیشنهاد می شود به صلاحیت علمی و حرفه ای مدیران واحد حسابرسی داخلی خود و هم چنین صلاحیت کارمندان این قسمت، توجه ویژه ای داشته باشند.
    کلیدواژگان: امنیت شغلی، پی گیری اقدامات مدیریت، دستگاه های اجرایی، صلاحیت علمی و حرفه ای، وظایف واحد حسابرسی داخلی
  • محمدرضا مهربان پور *، مرتضی کاظم پور، فروغ اسماعیل بیگی صفحات 112-129
    مقدمه
    با تقویت سازوکارهای نظام راهبری شرکتی می توان مدیران را به افشای موارد بیش تری از مسئولیت خود نسبت به جامعه تشویق کرد. هم چنین، افشای بیش تر مسئولیت پذیری اجتماعی به وسیله شرکت ها، می تواند منجر به بالابردن سطح پاسخ گویی مدیران شرکت شود که این موضوع موجب تقویت سازوکارهای نظام راهبری شرکتی خواهد شد. بنابراین، می توان بیان کرد که بین نظام راهبری شرکتی و مسئولیت پذیری اجتماعی شرکت ها رابطه ای دوطرفه وجود دارد.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر کاربردی، از نظر منطق، استقرایی و از نظر بعد زمانی، گذشته نگر است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه ی زمانی 1394-1390 است. از آن جا که هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه متقابل بین متغیرهاست از آزمون تشخیص پذیری و تحلیل نتایج با استفاده از معادلات هم زمان استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان می دهد که نظام راهبری شرکتی تاثیر مثبت و معناداری بر مسئولیت پذیری اجتماعی و مسئولیت پذیری اجتماعی نیز تاثیر مثبت و معناداری بر نظام راهبری شرکتی دارد.
    نتیجه گیری
    شرکت ها برای ارسال علامت مثبت به بازار سرمایه می توانند نظام راهبری شرکتی خود را تقویت کنند که این امر موجب بهبود مسئولیت پذیری اجتماعی آن ها خواهد شد. هم چنین، با افشای بیشتر مسئولیت پذیری اجتماعی و افزایش انتظار از آن ها، باید نظام راهبری شرکتی را تقویت کنند تا بتوانند سطح پاسخ گویی مناسبی داشته باشند.
    کلیدواژگان: نظام راهبری شرکتی، مسئولیت پذیری اجتماعی، معادلات هم زمان
|
  • Vahid Taghizade Khanghah *, Mehdi Zeynali Pages 1-27
    Introduction
    One of the manifestations of maximizing the value of a company is performing those activities related to social responsibility that may result in some benefits such as desirable investment and the improvement of products. Therefore, the aim of this research is to investigate the effect of corporate social responsibility on the investment efficiency and innovation of the companies listed on the Tehran Stock Exchange.
    Method
    Type of the present research is applied, with ex post facto approach and its design is quasi-experimental. In this research, 60 companies listed on the Tehran StockExchange have been investigated during 2009-2014. In order to measure social responsibility, Kinder, Lydenberg, & Domini Co. Inc. ranking method and to measure investment efficiency, Beadle et al. and Chen et al. models have been used. Also, the hypotheses of the research were tested by the Panel Data model.
    Results
    The results of the research showed that corporate social responsibility has a significant positive effect on the investment efficiency, and it has a significant and negative effect on overinvestment and undercapitalization. Moreover, corporate social responsibility has a significant and positive effect on innovation.
    Conclusion
    The disclosure of corporate social responsibility reduces agency conflicts and any exploitation of managers of free cash flows and extracted loans in the form of debt. Therefore, the investment inefficiency decreases. Also, evidence points to the fact that the disclosure of social responsibility associates with producing new products as well as appropriate use of the results out of investment in research and development. So, it is necessary for managers to commit to their performing social responsibility duties in order to invest optimally, to produce high quality and high technology products, to retain stakeholder's interests, and to reduce agency costs.
    Keywords: Corporate Social Responsibility, Innovation, Investment Efficiency, Stakeholders Theory
  • A. Khozein, Gh. Talebnia *, M. Garkaz, B. Bani Mahd Pages 28-46
    Introduction
    Regarding the principles of Stakeholders Theory, environmental reporting has been considered as a source of competitive advantage in recent years. The purpose of this research is to measure the level of environmental financial reporting in the companies listed on the Tehran Stock Exchange.
    Method
    This research is conducted in the field of positive and semi-empirical research, and according to the results, it is an applied research which aims to describe the existed situation. The data of the research for measuring the level of disclosure based on environmental reporting have been extracted through the content analysis of performance reporting of board of directors from 158 companies listed on the Tehran Stock Exchange during 2008 to 2014 by using Deloitte's environmental reporting scorecard, and T-student test was used to test the research hypothesis.
    Results
    The findings of the research indicate that in the companies listed on the Tehran Stock Exchange, the posed disclosure in the Stakeholders Theory has not been observed through environmental reporting. Nevertheless, during the discussed period, the level of environmental reporting has been slightly improved, but it is still far from the desired level.
    Conclusion
    At the present time, companies do not pay enough attention to disclose information on environment and they do not consider the interests of different groups of stakeholders in the operational level. Therefore, modification of Iran's Financial Accounting Standards is recommended in order to observe environmental reporting requirements.
    Keywords: Environment, Environmental Reporting, Stakeholders, Sustainable Development
  • M. Shahriyari, E. Barzegar * Pages 47-70
    Introduction
    The relationship between the perception of ethical climate and organizational commitment may be stronger among accountants rather than the other employees. Also, the presence of senior employees as consultants can help amateur accountants when a challenge arises. Therefore, the current research investigates the effect of ethical climate and consulting on the professional and organizational commitment of accountants in the public sector.
    Method
    The present study is applied in terms of purpose and it is a descriptive survey based on method, and the type is correlational. The sample of the research includes 320 accountants in the public sector in 2016. Data have been collected by means of questionnaire and they have been analyzed through Structural Equation Modeling.
    Results
    The results of the study indicate that there is a significant and positive relationship between the perceived level of monitoring by amateur accountants with their professional and organizational commitment. Also, there is a significant and positive relationship between the perceived level of social support by amateur accountants with their organizational commitment. However, there is a significant and negative relationship between the perceived level of social support by amateur accountants with their professional commitment. Moreover, there exists a significant and positive relationship between the perception of amateur and experienced accountants of organization's ethical climate with their organizational commitment, and there is a significant and positive relationship between organizational commitment with professional commitment in amateur and experienced accountants.
    Conclusion
    An appropriate ethical climate leads to grow and elevate the organization ethically, and consulting results in decreasing the stress from the challenges confronting accountants. And it does have too important role in the improvement of professional and organizational commitment of accountants. As a result, by providing an appropriate environment and without stress and work pressure, alongside with increasing job satisfaction and decreasing the desire to leave the job, it helps the organization to reach its goals. Therefore, it is suggested that consulting and mentoring programs and ethical atmosphere dominated the organizations of the public sector should be taken into more consideration.
    Keywords: Amateur Accountants, Ethical Climate, Organizational Commitment, Professional Commitment
  • S. Ali Ahmadi *, S. A. Rahaie Pages 71-90
    Introduction
    Designing and establishing internal controls in the governmental executive agencies such as hospitals are an inevitable necessity. In this regard, the current research investigates the role of performing new financial system in the improvement of internal controls in Isfahan University of Medical Sciences.
    Method
    This study is applied in terms of purpose and regarding its method, it is a surveydescriptive research. The statistical population of this research include the experts and managers of the financial administration in Isfahan University of Medical Sciences in 2016. The number of research sample consists of 154 individuals and the method of sampling is available sampling. The research instrument has been a researcher-made questionnaire, and for analyzing the data, t-test has been used.
    Results
    The results of the study indicate that performing new financial system has led to the improvement of internal controls. In the other words, the results showed that performing new financial system in Isfahan University of Medical Sciences has an effective role in the improvement of cash internal controls, receivable accounts, and special revenue, purchase and inventory, tangible fixed assets, and the improvement of the internal control environment.
    Conclusion
    According to the role of new financial system in the improvement of internal controls, it is suggested that in Isfahan University of Medical Sciences, some policies such as establishing an internal auditing unit be designed and used in order to support the effective internal controls.
    Keywords: Accrual Accounting, Internal Controls, New Financial System, Public Sector
  • Gh. Mahdavi *, N. Namazi Pages 91-111
    Introduction
    Internal auditing unit as a major part of each organization and as the main principle of a controlling environment, is in charge of evaluating and investigating the adequacy and efficiency of accounting system and internal control. Therefore, identifying the tasks, understanding the position of this unit, and also, investigating the priority of each effective measurements on its function are of high importance.
    Method
    The current research is an exploratory survey in terms of type and it is applied in terms of purpose. According to the activity charter of internal auditing unit of the Tehran Stock Exchange and regarding the data mining from reliable researches, the important tasks of internal auditing unit have been identified, and on this basis, a questionnaire with three general criteria framework including internal auditing unit, executing operation, and the management of executive agency unit has been prepared through Paired Comparative Analysis, and then it was distributed among administrative and financial managers, accountable officers, and accountants of the general offices of Fars Province executive agencies. In this research, TOPSIS technique and Kruskal Wallis test have been used.
    Results
    The results of the research showed that "scientific and professional qualifications of manager of the internal auditing unit" is the most important measurement and "signing the reports of internal controls structure by the highest authorities of the incharge agency" is the least important of effective measurements on the internal auditing unit. In addition, there is no significant differences among the measurement of internal auditing unit tasks.
    Conclusion
    According to the findings of this research, it is suggested that executive agencies pay special attention to the scientific and professional qualifications of their internal auditing unit managers, and also the qualification staff of this unit.
    Keywords: Job Security, Executive Agencies, Internal Auditing Unit Tasks, Proceeding Management Procedures, Scientific, Professional Qualifications
  • M. Mehrabanpour *, M. Kazempour, F. Esmaeil Beigi Pages 112-129
    Introduction
    By strengthening corporate governance mechanisms, it is possible to encourage managers to disclose more of their responsibility towards society. Moreover, more disclosure of social responsibility by companies can lead to raise the level of manager's accountability of the company which will be resulted in strengthening the corporate governance mechanisms. Thus, it can be stated that there is a mutual relationship between corporate governance and corporate social responsibility.
    Method
    The current research is an applied one, in terms of logic, it is inductive, and regarding time dimension, it is retrospective. The statistical population of the research include all the companies Listed on the Tehran Stock Exchange from 2011 to 2015. Since the aim of this research is to investigate the mutual relationship between variables, identification test and result analysis have been used by Simultaneous Equations.
    Results
    The results of the research show that corporate governance has a positive and significant effect on social responsibility, and also social responsibility has a positive and significant effect on corporate governance.
    Conclusion
    Companies can enhance their corporate governance in order to send a positive signal to capital market, which will be resulted in improving their social responsibility. Also, by disclosing more of their social responsibility and by increasing expectations of them, they should strengthen corporate governance to provide an appropriate level of accountability.
    Keywords: Corporate Governance, Simultaneous Equations System, Social Responsibility