فهرست مطالب

مطالعات حقوق بشر اسلامی - پیاپی 1 (پاییز 1391)

فصلنامه مطالعات حقوق بشر اسلامی
پیاپی 1 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مسعود راعی صفحه 9
    یکی از اصلی ترین مباحث مطرح در حوزه فلسفه حقوق بشر و فلسفه فقه تعیین نسبت بین گزاره های موجود در این دو حوزه در رابطه با کلیدی ترین مسئله یعنی حقوق بشر است. به طور طبیعی تعیین نسبت بین این گزاره ها با تکیه بر منابع، مبانی، اهداف و ضمانت اجراهای موجود در هرکدام قابل بررسی است. حقوق بشر به عنوان مجموعه امتیازهایی که یک فرد فارغ از هرگونه تمایزی در جامعه جهانی از آن برخوردار است و دولت ها متعهد به شناسایی و اجرای آن شده اند با سوال ها و چالش های زیادی مواجه شده است. یکی از مهم ترین این سوال ها آموزه های دینی به ویژه شرع مقدس اسلام است. در این باره شاهد وجود تعارض هایی در حوزه های پیش گفته هستیم. تلاش این مقاله بررسی و نسبت سنجی کلیات حاکم بر گزاره های حقوق بشری از دو دیدگاه نظام بین المللی حقوق بشر و شرع مقدس اسلام است. ادعا آن است که با توجه به مبنا، منبع، هدف و ضمانت اجراهای موجود در فقه اسلام به ویژه فقه شیعه، جایگاه ممتازی برای حقوق بشر و کرامت انسانی تعیین می شود. این جایگاه هم از نظر زمانی و تقدم آن بر اسناد بین المللی حقوق بشر و حتی نظام عرفی حقوق بشری و هم از نظر محتوایی و کیفی آن قابل اثبات است.
  • احمد فدوی بنده قرایی، ابراهیم تقی زاده صفحه 33
    نهضت انقلاب اسلامی ایران با رهبری حکیمانه حضرت امام (ره) فرصت بسیار مناسبی را فراهم آورد تا برای اولین بار یک فقیه جامع الشرایط و برجسته که خود اقدام به تاسیس یک نظام سیاسی کرد، آراء و اندیشه ها و دیدگاه های خود را درباره ی مسائل مختلف حقوق بشری از جمله مقوله بسیار مهم آزادی با بهره گیری از منابع فقه و درباره ی جامعه سیاسی اسلامی ارائه کند. ما در این مقاله ضمن بررسی مفهوم آزادی از دیدگاه حضرت امام (ره)، جایگاه و منزلت آزادی، موانع آزادی و در پایان مصادیق آزادی را با بهره گیری از دیدگاه ها و اندیشه های حقوق بشری ایشان مورد بحث قرار می دهیم.
  • محمد جواد جاوید، یاسر مکرمی قرطاول صفحه 55
    چه میزان مواد اعلامیه جهانی حقوق بشر و اسناد مرتبط با آن بر اصول و ارزش های انسانی موجود در فرهنگ و تمدن اسلامی مبتنی است؟ سوال حاضر از مهم ترین پرسش های محققان حقوق بشری معاصر است. برای بسیاری، جواب کاملا در قالب یک مفروض مشخص است: نه فرهنگ و تمدن اسلامی و نه اندیشمندان و دولت مردان مسلمان هیچ گاه نقشی موثر در تدوین و تصویب اسناد حقوق بشری به ویژه اعلامیه جهانی حقوق بشر نداشته اند؛ بنابراین شایع است که در فرایند طرح و تدوین و تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر، برخی کشورهای اسلامی مانند عربستان، مصر، یمن، عراق و... نقش هایی را ایفا کرده اند ولی به نظر بسیاری این نقش انفعالی بوده است. هرچند به تدریج در روند تصویب میثاقین رفته رفته کشورهای اسلامی با بازیابی هویت واقعی خود توانستند در برخی مواد آن اعمال نفوذ کرده و برخی مواد اعلامیه را که عده ای ازکشورها قصد وارد ساختن آن را در میثاقین داشتند، تعدیل و مواردی را نیز حدف کنند؛ اما این به معنای جهان شمول شدن حقوق بشر نیست؛ چراکه بر بنیان فرهنگی فراگیر بنا نشده است. از این منظر فرضیه نوشتار حاضر آنست که حقوق بشر معاصر مبتنی بر اعلامیه و میثاقین، کمترین اثر را از تمدن و فرهنگ انسانی اسلام پذیرفته و جمعیت مسلمانان جهان در کنار عموم جامعه شرقی، آفریقایی و آمریکای لاتین به سهو یا به عمد از بازیگری موثر در میدان طراحی غربی غایب بوده اند.
  • عباسعلی عظیمی شوشتری صفحه 87
    جنگ و مقررات مربوط به آن یکی از مباحث اصلی در تمام اعصار بوده است و در این خصوص اندیشمندان زیادی مطالبی عنوان کرده اند. نبی مکرم اسلام در این خصوص نقش محوری دارا می باشد از دیدگاه آن بزرگوار نجات انسان ها وظیفه و هدف انسان ها است و جنگ وسیله ای است برای رسیدن به آن جنگ از دیدگاه پیامبر گرامی اسلام(ص) زمانی مشروعیت دارد که در جهت هدایت انسان باشد و توسل به آن به عنوان آخرین و تنها ترین راه حل مجاز می باشد. لیکن در این خصوص پیامبر عظیم الشان اسلام به تفکیک جنگاوران از غیر جنگاوران تاکید می کند ممنوعیت هدف قراردادن غیر جنگاوران، ممنوعیت هدف قراردادن مناطق شهری، ممنوعیت کشتن اسراء و جانبازان جنگی ممنوعیت استفاده از وسائل وحشیانه، ممنوعیت غارت اموال شکست خوردگان، ممنوعیت استفاده از روش های ناجوانمردانه از جمله مواردی است که پیامبرگرامی اسلام(ص) در طی آموزه های دینی خود به آحاد جامعه بشری آموزش داده است و این اصول از اصول اساسی حقوق بشر و بشر دوستانه اسلام می باشد.
  • حبیب الله عظیمی صفحه 119
    پس از اعلام خبر موفقیت پدید آوردن گوسفند «دالی» از راهی غیر جنسی به سال1997، پرسش هایی مطرح شد از قبیل اینکه آیا پس از «دالی» نوبت به انسان خواهد رسید؟ آیا می توان با همان تکنیک، انسانی نیز به وجود آورد؟ اگر بتوان چنین کرد آیا این کار اخلاقی خواهد بود؟ آیا این کار به معنای از بین رفتن نهاد خانواده و ازدواج نخواهد بود؟ آیا این کار باورهای دینی و اعتقادی ما را متزلزل نخواهد ساخت؟ در همان سال پاپ ژان پل دوم در بیانیه ها و نامه های متعدد کاربست این تکنیک را بر انسان محکوم کرد و آن را غیر اخلاقی خواند. مخالفت با شبیه سازی انسانی، منحصر به آیین کاتولیک نبود؛ بلکه پیروان بیشتر ادیان به خصوص مسلمانان اهل سنت، در قبال این مسئله موضع گرفتند. شیخ الازهر، محمد سید طنطاوی، دکتر یوسف القرضاوی و دیگر علمای اهل سنت بر ضد این عمل موضع گیری کردند و آن را مغایر دین و شرع دانستند. از سوی دیگر شیعیانی همچون علامه فضل الله نه تنها شبیه سازی انسانی را مغایر سنت خداوند ندانست؛ بلکه آن را گامی در راستای فهم عمیق تر سنت های نهان در جهان هستی معرفی کرد و رای به جواز آن داد. پاره ای از فقی هان نیز در پی حل مسائل ارث و نسب و دیگر مسائل انسان شبیه سازی شده برآمدند. این مسئله چنان جایگاهی در مباحث جاری یافت که «بحث قرن» نامیده شد.
  • خیرالله پروین، مهدی نورایی * صفحه 141
    دموکراسی را اگر مطابق آنچه که معنا می کنند یعنی حاکمیت مردم بر مردم تعبیر کنیم می تواند راهکاری اساسی برای احقاق حقوق ملت ها باشد؛ اما این پژوهش بیان خواهد داشت که معنای واقعی و حقیقی دموکراسی چیزی غیر از مردم سالاری است. در این پژوهش در خواهیم یافت که، دموکراسی کنونی ماموریتی بزرگ برای تحمیل حاکمیت گروهی خاص بر سرنوشت ملت ها دارد؛ و لذا اصلاحاتی اساسی در مفهوم و ماهیت آن از طریق ارائه ی راهکارها و طرح های راهبردی، برای تحقق آرزوهای بشریت پیرامون مردم سالاری بسیار لازم و ضروری است. طرحی که ما در این مقاله ارائه می کنیم و راهکاری که ضروری و اثرگذار می دانیم؛ از آن به «دموکراسی خالص» تعبیر می کنیم. دموکراسی خالص مطابق تحقیق پیش رو گذرگاه دستیابی به دموکراسی قدسی است که در آن دین نقشی اساسی و به بیان دقیق تر مهمترین نقش را در اداره جامعه ایفا می نماید. بر پایه این تحقیق روشن می گردد که «آزادی معنوی» در کنار «آزادی اجتماعی»، عامل و عنصری بسیار مهم و موثر برای دستیابی جوامع به دموکراسی خالص و در نهایت دموکراسی قدسی است. برای بیان طرح ها و راهکارها، لازم است تا ابتدا پارادوکس مفهومی دموکراسی و معارضت ذاتی دموکراسی کنونی با سکولاریسم مورد واکاوی علمی قرار گیرد، که البته تحقیق پیش رو این مسائل را اثبات و مورد مطالعه قرار داده است. شیوه بررسی گزاره های فوق پژوهشی و تحلیلی است.
  • حسین فروغی نیا صفحه 161
    جهانی شدن و ابعاد گوناگون آن، افزایش شمار دولت ها و سازمان های بین المللی، گسترش ارتباطات، کوچک شدن جهان و سرانجام دامن گستری خطرها برای زندگی انسان و محیط زیست آن، از ویژگی های این جامعه تازه است. هم خوان با این گرایش به سوی هم گرایی و اشتراک در سرنوشت، حقوق بین الملل بشر و حقوق بشر نیز به عنوان بازتاب واقعیات جامعه بین الملل، از دید ساختاری به حقوق داخلی نزدیکتر و نظام وار شده، پیوسته دولت ها را متعهد ساخته است و در واقع رو به سویی دارد که بیشتر به منافع کل بشریت و منافع ملت ها توجه کند تا تنها به دولت ها. با توجه به اینکه مسئله حقوق بشر امروزه در سطح جهانی بسیار مورد توجه قرار گرفته است، در این راستا برخی دولت ها به بهانه ی تعارض با حاکمیت خود حقوق بشر را نادیده گرفته و حکومت به عنوان مدافع حقوق اجتماع و حافظ دوام دولت، در بسیاری موارد محدود شدن حقوق بشر را لازم می بیند و حقوق بشر نیز در راه حفظ حیثیت ذاتی انسان، نوع بشر را اولویت می بخشد. تلاش برای یافتن نقطه تعادل میان اجرای حقوق بشر و حفاظت از مولفه ای سیاسی ملی، منشا بسیاری از تنش های سیاسی در درون دولت ها بوده است. این پژوهش سعی دارد به این سوال اساسی پاسخ گوید: که آیا حاکمیت بین المللی از حقوق بشر با حاکمیت دولت ها تعارض دارد یا خیر؟ به عبارت دیگر آیا حقوق بشر و مکانیسم حمایتی و نظارتی از آن منجر به تضعیف حاکمیت دولت ها خواهد شد یا خیر؟ برای پاسخ به این سوال، نگارنده بر حقوق بشر دموکراتیک و انسانی در صورتی که به تحقق واقعی حقوق بشر و تحقق حاکمیت واقعی مردم در عرصه حکومت های داخلی آنان منجر شود تاکید می کند که اصل حاکمیت دولت ها و حمایت بین المللی از حقوق بشر با یکدیگر تعارض چندانی ندارند؛ هرچند سازوکارهای نظارتی و حمایتی نسبت به حقوق بشر منجر به تضعیف نسبی حاکمیت دولت ها گشته است.
|
  • Masoud Raie Page 9
    One of the issues in the area of the philosophy of human rights and the philosophy of Fiqh is determining the ration between the present propositions in these two areas in relation to the key issue i.e. human rights. Naturally, determining the ratio between the two propositions may be examined by relying on the references, principles and the guarantee of the present enforcement in each of them. Human rights has been faced with many questions and challenges as a set of advantages which every person enjoys regardless of any distinction in the international community and that the governments are committed to identify and perform them. One of the most important questions in this regard is the religious teachings in particular the sacred religion, Islam. In this regard, we witness some conflicts in the already mentioned areas. This article tries to deal with the examination and ratio assessment of the generalities governing the propositions of human rights from two viewpoints of international system of human rights and the sacred religion of Islam. The claim is that regarding the basis, source, target and the present guarantee for enforcement in the Islamic Fiqh especially the Shia’s Fiqh, a privileged position for human rights and human dignity is determined. This position is verifiable both in terms of the time and its antecedence over the international documents of human rights and even customary system of human rights and in terms of its content and quality.
    Keywords: international system of human rights, Islamic Fiqh, propositions of human rights, human dignity
  • Ahmad Fadavi Bandeh Ghorani, Ebrahim Taghizadeh Page 33
    the movement of Islamic Republic of Iran with wisely leadership of Imam Khomeini provided excellent opportunity so that a very qualified and distinguished Faqih, who himself acted for establishing a political system for the first time, can present his ideas and thoughts on different issues of human rights including very important issue of freedom as well as Islamic political society by benefiting from Fiqh resources. While reviewing the concept of freedom from the point of view of Imam Khomeini, we will discuss the position and status of the freedom, obstacles to the freedom and finally the instances of freedom by benefiting from his human rights perspectives and thoughts.
    Keywords: Imam Khomeini, The concept of freedom, obstacles to freedom, types of freedom
  • Mohammad Javad Javid, Yaser Mokarrami Ghartavol Page 55
    To what extent the articles of Universal Declaration of Human Rights and its related documents are based on the principles and human values in the Islamic culture and civilization? The present question is the most important questions of the researchers of human rights. The answer is very clear for many people in the form of a supposition: neither the Islamic civilization and culture nor Muslim thinkers and statesmen have never had any effective role in formulating and ratifying the documents of human rights especially Universal Declaration of Human Rights. Therefore, it is said that some Islamic countries like Saudi Arabia, Egypt, Yemen, Iraq and… have played some roles in the process of drafting and formulating and ratifying the Universal Declaration of Human Rights; however, many people think that it was a passive role. Although in the process of ratifying the two Covenants by restoring their real identity the Islamic countries gradually were able to lobby and moderate and also remove some articles of the declaration which some countries intended to involve them in the two Covenants, but this doesn’t mean that the human rights are universal because it has not been built on a comprehensive cultural basis. Form this point of view, the hypothesis of this article is that the contemporary human rights based on the declaration and the two covenants have enjoyed the least effect from the Islamic civilization and culture. Moreover, the Muslim population of the world together with the whole Eastern, African and Latin American societies has been absent, inadvertently or intentionally, to play an effective role in the field designed by the west.
    Keywords: Islamic country, human rights commission, Universal Declaration of Human Rights, The International Covenant on Civil, Political Rights (ICCPR), International Covenant on Economic, Social, Cultural Rights
  • Abbas Ali Azimi Shushtari Page 87
    War and regulations related to it have ever been one of the main discussions in all the eras. Many thinkers have expressed a lot on it. The holy prophet of Islam has the main role in this regard. Form his honorable point of view, saving human beings is the duty and the aim of humans and the war is a means for reaching the aim. From the point of view of the esteemed prophet of Islam (PBUH), the war is legitimate when it will serve for the guidance of the humans and resorting to it will be the last and the only authorized solution. However, Islam emphasizes on distinguishing combatants from civilians. Prohibition on targeting civilians, prohibition on targeting urban areas, prohibition on killing war captives and disabled, prohibition on using savage devices, prohibition on sacking the property of the defeated, prohibition on using unfair methods are among the cases which the holy prophet of Islam (PBUH) has taught to the all people of the humanity society during his religious teachings. In fact these principles are the basic principles of human rights and Islamic humanitarian.
    Keywords: Combatants, savage devices, urban areas, mutilate, sacking the property
  • Dr.Habibollah Azimi Page 119
    After announcing the success news of creating the ship “Dolly” from nonsexual way in 1997, some questions were raised such as whether it will be human being’s turn after “Doll”! Is it possible to create a human being with the same technique? If so, will it be ethical? Won’t this mean the loss of family and marriage? Won’t this shake our faith and religious believes? At the same year, Pope John Paul II condemned application of this technique over man in numerous statements and letters. Opposition to human cloning was not unique to Catholicism, but the followers of many religions especially Sunni Muslims adopted a stance against this issue. Sheikh of al-Azhar University, Muhammad Sayyid Tantawy, Dr. Yusuf al-Qaradawi and other Other Sunni scholars adopted a stance against this practice and considered it contrary to religion and religious thoughts. from other side, some Shiites like Allameh Fadl-Allāh not only didn’t he consider cloning to be on the contrary with God’s tradition, but also introduced it as a step towards the deeper understanding of the hidden traditions in the universe and he permitted for such action. Some of the Faqihs (an expert in fiqh, or, Islamic jurisprudence) have also sought to solve the issues of the inheritance and parentage and other issues related to the cloned human. This issue got so position in the current discussions which was called the debate of the century This article tries to examine the points of view of the Sunni Muslims and Shi’ites carefully and show their common and differentiation points. Sunni Scholars unanimously condemn the human cloning and consider it as improper, illegitimate, immoral and contrary to Islam. The Shiite scholars have adapted different ideas about human cloning. Most of them believe in the absolute admissibility or limited admissibility or the secondary sinfulness (taboo) of cloning. Few of them also believe in the first sinfulness (taboo) of human cloning.
    Keywords: cloning, Islamic Fiqh (Islamic jurisprudence), Shiite Faqihs (jurists), Sunni Faqihs (jurists)
  • Kheirollah Parvin, Mehdi Nouraie, Ma Page 141
    Democracy, if it is interpreted as what it is defines i.e. the rule of people on people, may be a fundamental solution for adjudication of adjudicating nations’ rights. However, this research is going to express that the real meaning of democracy is something other than the ruling of people to people. In this research we will perceive that the present democracy has a great mission for imposing the ruling of an especial group on the fate of nations. As a result, basic reforms are very necessary in its content and nature through presenting strategic plans and solutions for the realization of humanity wishes about democracy. In this article we present a plan and a solution which we deem it necessary and effective. We interpret this plan as a "pure democracy". According to the conducted research, pure democracy is the gateway to accessing the sacred democracy in which the religion plays a fundamental role, more rather, the most important role in administering the society. Based on this research it is known that "spiritual freedom" alongside social freedom is a very important and effective factor and element for societies to access pure democracy and finally sacred democracy. In order to express the plans and required solutions firstly it is necessary to scientifically analyze the concept of democracy and the inherent conflict of the present democracy with secularism. Of course this research has proved and studied these issues. The method of analyzing abovementioned propositions is research and analysis.
    Keywords: Democracy, secularism, conflict, pure democracy, sacred democracy, social freedom, spiritual freedom
  • Hossein Furoughinia Page 161
    Globalization and its different aspects, increase in the number of governments and international organizations, expansion of communication, the world getting smaller, and finally dangers for human life and his environment are among the characteristics of this new society. In alignment with this tendency towards convergence and sharing in the fate, the international rights of human beings and also the human rights as the reflex of the realities of the international community has been systemized and got closer to the civil rights and has ever made the governments committed. And in fact it is in the direction that considers more the interests of the whole humanity and interests of the nations rather than just the states. Regarding the fact that human rights issue is presently emphasized at the global level, some governments ignore human rights in this regard with the excuse of being in conflict with their sovereignty! In addition, the governance as the defender of community rights and protector of the endurance of the government observes the limitation of human rights in many cases and from other side the human rights also prioritize human type in order to maintain the inherent prestige of human. The attempt for finding an equilibrium point between implementation of human rights and protecting national political components has been the source of many political tensions inside the government. This research tries to answer this basic question that whether the international sovereignty from the human rights is in conflict with the sovereignty of governments or not! In other words, will the human rights and the mechanism to support and monitor it lead to the undermining the rule of governments or not? For answering this question, the author emphasizes on the human and democratic human rights in case it can lead to the real realization of human rights and realization of real sovereignty of people at the arena of local governments! At the same time it can be also said that the principle of the sovereignty of the governments and international support for the human rights are not in conflict in each other; although, mechanisms to supervise and support human rights have been led to the relative undermining of the governments.
    Keywords: human rights, national sovereignty of the governments, democracy, independence, international responsibility, Universality of human rights, Cultural Relativism