فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات حقوق بشر اسلامی
پیاپی 2 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نجمه رزم خواه صفحه 9
    از دیدگاه قرآن همه انسانها در این که آفریده خداوند هستند شریکند و این اشتراک در خلقت و آفرینش، حداقلی از حقوق را برای آنها موجب میشود.
    خداوند در قرآن از انسان با عنوان خلیفه الله یاد می کند این بیانگر ارزشی است که برای شخصیت انسانها قائل است. در دیدگاه قرآن، انسان موجودی است که توان رسیدن به مقام خلیفه اللهی را داراست و خداوند در او از روح خود دمیده است و به او کرامت عطا فرموده است. (... و لقد کرمنا بنی آدم...) «به راستی که ما به فرزندان آدم کرامت بخشیدیم»
  • خیرالله پروین، محمد صادق فقفوری بیلندی صفحه 37
    حق تعیین سرنوشت به عنوان یکی از حقوق بشری و متعلق به نظام عام حقوق بشر، اکثریت مردمان یک دولت – ملت را منتفع می سازد. بروز و ادامه ی تاثیر اراده ی مردم در روند تصمیم گیری یک کشور، مهمترین شاخص برای فهم اجرا و یا معطل ماندن این حق در درون یک نظام سیاسی است.از طرفی، حق تعیین سرنوشت، تنها ناظر به بعد سیاسی نیست. جنبه اقتصادی و اجتماعی این حق نیز در اسناد و تفاسیر بین المللی مورد شناسایی قرار گرفته است. به همین جهت سنجش احترام به حق تعیین سرنوشت، مستلزم واکاوی سیاسی، اقتصادی و اجتماعی کشور مورد بحث است. نوشتار حاضر با امعان نظر به این موارد و تحلیل آن ها، در صدد یافتن پاسخ به این پرسش است که آن چه در سوریه در جریان است، موضوعی مرتبط با حق تعیین سرنوشت است و یا اتفاقی غیرحقوقی است که ذیل این حق و ارکانش نمی گنجد.
    کلیدواژگان: حق تعیین سرنوشت، سوریه، حقوق بشر، اصلاحات سوریه
  • عبدالحکیم سلیمی صفحه 71
    حقوق بشر از موضوعاتی است که در حوزه های مختلف مانند دین، حقوق، جامعه شناسی، اقتصاد، سیاست و روابط بین الملل مورد بحث قرار می گیرد.نظام های حقوقی، حقوق دانان، دولت ها، ملت ها،حتی افراد با هر عقیده و فرهنگی، در اطراف و اکناف جهان، نسبت به مسائل و رویداد های حقوق بشری واکنش نشان می دهند.
    از مسائلی که در دوران معاصر، با حساسیت ویژه دنبال می شود، «نسبت حقوق بشر با دین»است. این مساله با عنایت به دین مورد نظر و مبانی اعتقادی هر نظام حقوقی، قابل بحث و بررسی است. نظام های حقوقی سکولار با تلقی خاصی ازدین و اعتماد بر خرد بسندگی، حقوق بشر را پدیده فرادینی پنداشته و تشریع آن را در صلاحیت انسان می دانند. نظام حقوقی اسلام با اعتقاد به جامعیت دین ورابطه عمیق انسان باخدا، حقوق بشر را پدیده درون دینی و در قلمرو انتظارات بشر از دین می داند.
    بررسی ها نشان می دهد که علوم تجربی و روش های متعارف عقلی مورد اعتماد نظام های حقوقی سکولار از شناختکامل حقیقت انسان و تبیین بایسته حقوق بشر، ناتوان است. مهم ترین ایراد نظریه فرادینی پنداشتن حقوق بشر، غفلت از پیوند عمیق انسان با خدا و نسبت حقوق بشر با جهان بینی توحیدی است. اعتماد بر شناخت جامع و مانع حقیقت انسان و حقوق بشر از طریق منبع فراتر از انسان (وحی الهی) ویژه نظام حقوقی اسلام است.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، دین، جامعیت دین، نظریه فرادینی، نظریه درون دینی
  • فرهاد عباسی صفحه 99
    در دین اسلام مقوله ی آزادی اهمیت فراوانی دارد، زیرا که بر مبنای اسلام از آنجا که انسان موجودی آزاد است همواره باید حریم آزادی او حفظ گردد، لذا آزادی حق فطری هر انسانی می باشد و از او قابل سلب نمی باشد. در نهج البلاغه و بینش امام علی (ع) تاکیدات فراوانی بر مقوله آزادی شده است. اصول حاکم بر حکومت دینی در نهج البلاغه پرهیز از اجبار و اکراه و توجه به حقوق و آزادی ها است. در این مقاله ضمن تعریف آزادی، انواع آزادی از قبیل آزادی معنوی، آزادی عقیده، آزادی بیان، آزادی احزاب و اقلیت های مختلف و آزادی انتخاب حاکم اسلامی در حکومت دینی از دیدگاه نهج البلاغه بررسی و نیز به حدود آزادی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: آزادی، انواع آزادی، حدود آزادی، حکومت دینی، نهج البلاغه
  • امید احمدزاده صفحه 121
    حقوق اقلیتها از موضوعات مهم جامعه بین المللی و یکی از دغدغه های مهم در گفتمان عدالت حقوقی است. اقلیتها در هر نظام حقوقی از حقوقی برخوردارند که این حقوق می تواند در ارزیابی آن نظام حقوقی معیار و محک سنجش قرار گیرد. در دین اسلام نیز رعایت حقوق اقلیتها بویژه اقلیتهای دینی مورد توجه قرار گرفته است. بحث اصلی در این مقاله این است که در حکومت پیامبر اسلام (ص) چه حقوق و اختیاراتی برای اقلیتهای دینی و نژادی در نظر گرفته شده است و گستره این حقوق تا کجاست؟ آنچه مسلم است این است که پیامبر (ص) در سیره و رفتار خویش بخوبی احترام به حقوق اقلیتها را به اجرا گذاشته است. این حسن سلوک و رفتار احترام آمیز درارتباط با همه اقلیتهای دینی و نژادی به خوبی تحقق یافته است. تا جایی که پیامبر (ص) با برخی ازاین اقلیتها پیمانی تحت عنوان «عقد ذمه» منعقد ساخته که براساس آن اقلیتها تعهداتی را نسبت به دولت اسلامی می پذیرند و در مقابل دولت اسلامی هم حقوق و اختیاراتی همچون برقراری امنیت، تامین آزادی دینی و انجام مراسم مذهبی، انتخاب مسکن و شغل و غیره را برای آنان برسمیت شناخته است.
    کلیدواژگان: اقلیت، اقلیتهای دینی، اقلیتهای نژادی، حکومت پیامبر(ص)، عقد ذمه و قانون اساسی
  • احمد مومنی راد، سید حسین موسوی فر صفحه 141
    امروزه مساله ی حقوق بشر یکی از مباحث مهم جامعه ی بین المللی است و با وجود نقض های گوناگون در حال اتفاق در کشورهای مختلف،هنوز سازمان های جهانی و کشورها به آن درجه از قدرت و صلاحیت نرسیده اند که مانع ارتکاب آن گردند.در سال های اخیر شورای امنیت با اعمال تفسیری مضیق از اصل عدم دخالت سازمان ملل در امور داخلی کشورها به این عرصه پا نهاده و در قضایای مختلف بین المللی اعمال تصمیم و قطعنامه هایی به علل گوناگون صادر نموده است. از نکات حائز اهمیت در این موضوع،میزان احترام و رعایت این رکن سازمان ملل دراعمال قواعد حقوق بشری است. شورای امنیت بسیاری از حقوق بشری را در حالی رعایت نکرده است که مدعی برخورد با موارد نفض این حقوق در کشورهایی خاص است و یکی از کشور های قربانی این تبعیض آشکار،جمهوری اسلامی ایران و بطور خاص قطعنامه های علیه فعالیت های هسته ای این کشور است.
    به نظر می رسد با توجه به قدرت بیش از پیش این شورا و رویه ی بوجود آمده، نظریه محدودیت اختیارات شورا در رعایت حقوق بنیادین بشر،مورد تردید و خدشه قرار گرفته است. به طوری که به ویژه در قطعنامه های الزام آور علیه برنامه صلح آمیز هسته ای ایران به وضوح، برخی از این حقوق مورد تعدی قرار گرفته است که این موضوع آینده ای مبهم، برای تصمیمات شورای امنیت در راستای شان و منزلت حقوق انسانی که داعیه دار آن است را رقم می زند.
    کلیدواژگان: تحریم های اقتصادی، حقوق بشر، التزامات شورای امنیت، قطعنامه ها علیه برنامه های هسته ای جمهوری اسلامی ایران
  • سید محمد اسدی نژاد صفحه 163
    بحث حقوق و تکالیف از مباحث بنیادی در همه مکاتب بوده ونوع دیدگاه در این خصوص موجب تفاوت ومرزبندی مکاتب گردیده است. با مطالعه نهج البلاغه معلوم می گردد که علی (ع) این موضوع را با یک تئوری منحصر به فرد نه تنها در زندگی فردی خود بلکه در فرایند حکومت 5ساله خود وبراساس قرآن کریم در نظر گرفته و اجرا کرد. بحث حق و تکلیف بعد از رنسانس وبراسا س انسان محوری ارایه شده در حالی که علی (ع) آن را با محوریت خداوند تبارک وتعالی مطرح نموده وبراین اساس به تنظیم روابط بین افراد وبین افراد و حکومت می پردازد. در این مقاله به طور مختصر وبا نگاهی نو موضوع حق وتکلیف از دیدگاه علی (ع) مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: حق - تکلیف - نهج البلاغه، خدامحوری
|
  • Najme Razmkhah Page 9
    In Quran's view, God created all the humans and this equality in creation causes the minimum rights for their. In view of Quran, God say that the man known as Successor of God. This indicates the value personality of Man. In view of Quran, Man exists and can achieve the authority of substitute of God. God gave him inspiration of God's spirit, and dignity. (... And surely we have honored the children of Adam and we carry them in the land … Asra 70-)
    Keywords: Human rights, Quran, Khalifayollah, Munificence
  • Kheyrollah Parvin, Mohammad Sadiq Faghfuri Bilandi Page 37
    Self-determination as a human right and belonging to the public will benefit the nation. Updated and continue influence the decision of public in process of making decisions of a country, is the most important indicator for understanding to run or stay stuck this right within a political system. Moreover, self-determination is not only in the political dimension. Economic and social aspects of this right have been identified in international documents and interpretations. As a result, evaluation of respecting to right of self determination requires an analysis of economic, political and social about discussed Country. This paper according to the these analyzes and cases, is trying to find answers to these questions that what is going on in Syria, is the subject self-determination or is Non-legal Event that no jammed in this rights and Pillars.
    Keywords: Self, determination, Syria, human rights, Syria reform
  • Abdulhakim Salimi Page 71
    Human rights are issue that will be discussed in various fields such as religion, law, sociology, economics, politics and international relations. Legal Systems, lawyers, governments, nations, even persons with every faith and culture around the world react to human rights issues and events. Of contemporary issues that followed with special sensitivity is “Relation of Human Rights and Religion". This subject can be discussed regarding to the issue of religion and principles of each legal system. Secular legal systems, with particular regard of religion and reliance on reason, thought human rights are phenomenon upon religious and human qualified legislation in human rights. The legal system of Islam belief in the universality of religion and deep relation between human and God, and recognized human rights as a phenomena within the religious in territory of expectations human of religion. Studies show that experimental science and the conventional wisdom secular legal systems are incapable understanding of human and reality of human and explanation necessaries of human rights. The most important objection to theory of human rights upon religious is ignoring the deep relation of human with God and the relation of human rights with world's monotheistic. Rely on a comprehensive understanding reality of human and human rights by source of beyond power human (divine revelation) specialized Islamic legal system.
    Keywords: Human rights, religion, Universality of religion, Theory of upon religious, Theory of inside religion
  • Farhad Abbasi Page 99
    The concept of freedom is very important in Islam, because in view of Islam, human is free beings and should always maintain her privacy of freedom so freedom is a right inherent in every human being and he can not deny. In Nahjolbalaghe and insight of Imam Ali (AS) there are great emphases on the concept of freedom. Principles governing theocracy in Nahjolbalaghe is avoiding compulsion and reluctantly and according to freedom and rights. In this paper, the definition of freedom, diversity of freedom such as intellectual freedom, freedom of conscience, freedom of expression, and freedom of parties and minorities and freedom of choosing the governor of theocracy in views of Nahjolbalaghe has been well studied, It is also discussed about ranges of freedom.
    Keywords: Freedom, kinds of freedom, Ranges of freedom, Theocracy, Nahjolbalaghe
  • O.Hamze Zadeh Page 121
    Minority rights are the important issues to the international community and one of the major concerns in the discourse of legal justice. Minorities have rights in the legal systems which can be measured to evaluating the touchstone of the legal system. In Islam, the rights of minorities, especially religious minorities are taken into account. The main argument in this paper is that in the government of Prophet (PBUH), what rights and powers for religious and racial minorities is considered and where is the range of these rights? What is certain is that Prophet Muhammad's own behavior as well as respect for the rights of minorities is being implemented. This good behavior and respectful behavior are well realized associated with religious and racial minorities. As far as the Prophet (PBUH) signed with some minorities agreement entitled "Contract obligation" Under which minorities accept the obligations of the Islamic State. In contrast the government recognized for their, rights and powers, such as establishing security, securing religious freedom and religious services, options housing and employment, etc.
    Keywords: Minorities, religious minorities, racial minorities, Government of the Prophet (PBUH), contract obligation, the constitution
  • Ahmad Momeni Rad, Seyyed Hossein Mousavi Far Page 141
    Today, the issue of human rights is an important issue in the international community and despite various violations taking place in different countries, International organizations and countries still have not reached that level of power and authority are committed to preventing. In recent years, the Security Council imposed a narrow interpretation of the principle of non-interference in the internal affairs of countries in the United Nations and in many cases, the decisions of international resolutions issued to various causes. The important points in this thread, respect for and observance of the United Nations to apply the principles human rights legislation. The Security Council has not met many of human rights and claims dealing with human rights violations in specific countries. One of the victims of overt discrimination, is particularly resolutions against the Islamic Republic's nuclear activities. It seems that the powers of the Council and the procedures developed Theory limits the powers of the Council in respect of fundamental human rights has been questioned and undermined. So, especially in the binding resolutions against Iran's peaceful nuclear program, clearly, some of these rights have been infringed that this marks uncertain future for decisions of the Security Council in line with the claim and human dignity.
    Keywords: Economic sanctions, human rights, requirements of Security Council, resolutions against Islamic Republic's nuclear program
  • Seyyed Mohammad Asadinezhad Page 163
    Subject of the rights and duties is fundamental issues in all schools and differences in views of these cases causes the boundaries of the school. Studying Nahjolbalaghe shows that Ali (AS) in this issue with a unique theory run not only their personal lives but also in the government's five-year, based on the Quran and considered. Arguments rights and duties based on human rights provided after Renaissance While Ali (AS) that put the focus on God and pays on this basis to regulate relations between individuals and between individuals and the government. This paper briefly with a new looks of the rights and duties from the perspective of Ali (AS) decided to examine.
    Keywords: Right, Duty, Nahjolbalaghe, God, centered