فهرست مطالب

مطالعات حقوق بشر اسلامی - پیاپی 4 (تابستان 1392)

فصلنامه مطالعات حقوق بشر اسلامی
پیاپی 4 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی اکبر ایزدی فرد*، جلال الدین صمصامی، حسین کاویار صفحه 9
    شکنجه از زمره ی مهم ترین جرائم علیه حقوق بشر می باشد. مبنای عدم مشروعیت این عمل،چه از لحاظ تعالیم مکتب اسلام و چه از لحاظ قواعد حقوق بشر، توهین به کرامت و شرافتانسان است. نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران با صراحت تمام، ممنوعیت مطلق شکنجه را مورد پذیرش قرار داده است. مبنای این حکم را می توان در مفاهیم مقدس مکتب اسلام و همچنین کنوانسیو نهای بین المللی مربوط به تحریم شکنجه جستجو کرد. عموم و اطلاق ادله ی استنباط احکام شرع، ایراد هر نوع اذیت و آزار نسبت به انسان ها را ممنوع دانسته اند وجامعه ی جهانی نیز به شدت به دنبال ریشه کن کردن این پدیده ی شوم می باشد.نظام کیفری ایران به متابعت از اصول اساسی نظام حقوقی ایران و در راستای حمایت کیفری ازاصول قانون اساسی اقدام به جرم-انگاری شکنجه کرده است. ماده ی 578 قانون مجازات اسلامی جرم شکنجه را مورد حکم قرار داده است. این ماده به واسطه ی نواقصی که دارد نمی تواند ضمانت اجرایی شایست های برای اصل 38 قانون اساسی باشد. ولی به هر حال با عنایت به این که اصل 38 قانون اساسی به نحو مطلوبی مسئله ی ممنوعیت مطلق شکنجه را مطرح کرده است، با اصلاح قوانین عادی و هم سو کردن آن ها با اصول قانون اساسیمی توان قدم بزرگی در پی شگیری از ارتکاب این جرم برداشت.
  • نادر میرزاده*، سیما سپهری فر صفحه 37
    حقوق همبستگی یا نسل سوم حقوق بشر مستلزم تلاش و همکاری تمام کشورهای دنیاست و از همین روست که نام همبستگی به حق شایسته ترین نام برای این حقوق می باشد. یکی از حقوق مندرج در نسل سوم، حق بر داشتن محیط زیست سالم می باشد. بی شک هرگاه آلودگی و تخریب، زیست محیط را فراگیرد؛ زمینه برای ابتلاء به انواع بیماری و در نتیجه ی آن افزایش مرگ ومیر و کاهش سن امید به زندگی امر مبتلا بهی برای آن کشور و حتی همسایگانش خواهد بود. آلودگی ها گاهی چنان اثرات مخربی به بار می آورند که تا چند نسل بعد هم ساکنان آن منطقه از آن رنج می برند و آثارش را متحمل می شوند. لذا حفظ محیط زیست و نگهداری از آن در مقابل انواع آلاینده ها ارتباط تنگاتنگی با سلامتی و بهداشت ساکنان آن زیست بوم دارد.
  • علی بهادری جهرمی*، سید ابراهیم اسماعیل زاده موسوی صفحه 71
    مفهوم آزادی همواره به عنوان یکی از مهم ترین و بحث برانگیزترین موضوعات حقوق بشری مورد توجه اندیشمندان حقوقی بوده است. به همین مناسبت بر آن شدیم تا ضمن ارائه ی تعریفی اجمالی از این مفهوم، ماهیت اسلامی آن را با بهره گیری از منابع اسلامی و به طور خاص فرمایشات امیرالمومنینعلیه السلام نمودار ساخته و در ادامه سیره ی عملی و نظری حضرت امیر را به عنوان الگوی حکومت تضمین کننده ی حقوق طبیعی انسان مورد مطالعه قرار دهیم. در این راه ضمن پی بردن به جایگاه و اهمیت والای آزادی در حقوق اسلامی و تبیین راهکارهای تامین آن در سیره علوی، وجود محدودیت هایی در این زمینه توجه را به خود جلب کرده و بررسی آن ها نمودار می سازد در اندیشه ی اسلامی علی رغم توجه به انواع مختلف این حق خدادادی و به تبع تعریف و مفهوم اسلامی آن، این حق مطلق نبوده و حقوق، هنجارها و ارزش های دیگر محدودیت هایی بر آن وارد می سازند. در نهایت ضمن بررسی مختصر اهم این محدودیت ها به موضوع آزادی عقیده به عنوان یکی از مهم ترین و بحث برانگیزترین مصادیق آزادی در اندیشه ی اسلامی نگاهی گذرا شده است.
  • سید محمد مهدی غمامی* صفحه 89
    تحریم یکی از ابزارهای اجبار کننده بین المللی دولت ها برای تغییر رفتار آن ها است. این ابزار در واقع مبتنی بر نفی اصل برابری دولت ها و از ابزارهای خصومت آمیزی محسوب می گردد که یک یا چند کشور علیه دیگری وضع و از او می خواهند تا تغییرات چشمگیر و بنیادینی را در هنجارها، ساختارها و رفتارهایش اعمال نماید. جمهوری اسلامی ایران از زمان تحقق، مورد تحریم های یک جانبه ایالات متحده و کشورهای غربی قرارگرفته و در طی بیش از سی سال به مرور و در فرآیندی پلکانی و تدریجی هم اکنون در سخت ترین و جامع ترین تحریم نظام بین الملل واقع شده است. در این مطالعه با تحلیل مبانی و گفتمان حاکم بر این تحریم ها که «نظم عمومی» جمهوری اسلامی را هدف قرار داده، به طرح اقدامات برون رفت از این اقدام ضد حقوقی و تبدیل آن به یک فرصت خواهیم پرداخت.
  • سید اصغر جعفری* صفحه 109
    امام علی(ع) به عنوان پیشوای مسلمانان، در دوران زمامداری خود، در برابر حقوق اساسی بشر سخت پرتلاش و حساس بوده و خود را متعهد به مهیا ساختن بسترها و زمینه های لازم برای تامین آن حقوق می دانستند. چرا که ایشان معتقد بودند افراد به اعتبار انسان بودن دارای یک سری حقوقی در جامعه هستند که جزء حقوق ذاتی آن ها است و محروم شدن از این حقوق طبیعی و ذاتی سبب از دست رفتن هویت و شخصیت انسانی شان می شود. چنان که در زمان انتصاب مالک اشتر به سمت استانداری، تا مین و تضمین حقوق بنیادین انسان ها را در قالب منشور حکومتی به ایشان ابلاغ نموده اند. اینکه در منظر امام علی (ع) حقوق بشر چه جایگاهی دارد و حقوق بنیادین بشر در چارچوب منشور حکومتی چیست، سوالاتی است که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است. در این مقاله پس از مرور ادبیات نظری درباره حقوق بشر، با استفاده از روش تحلیل محتوا، حقوق بنیادین بشر در منشور حکومتی استخراج و تحلیل شده است. یافته های این تحقیق نشان می دهد نه تنها حقوقی بنیادینی که تمدن قرن بیستم برای بشر به رسمیت شناخته است، در مقایسه با منشور حکومتی مالک اشتر نوعی سازگاری وجود دارد، بلکه برتری دیدگاه حقوق بشری در منشور حکومتی نسبت به دیدگاه رایج حقوق بشر را نمایان می کند.
  • رضا نصیری حامد*، سوده مکارم صفحه 141
    اهمیت قواعد حقوقی بسته به عاملی است که با عنوان ضمانت اجرا شناخته می شود. به عبارتی دیگر قوانین و مقررات بشری در مقایسه با حوزه های دیگری همچون اخلاق، از عنصری به نام پشتوانه و قابلیت اجبار قانونی در خصوص تضمین اجرایی شدن و تحققشان برخوردار هستند. ضمانت اجرا در قوانین عمدتا با اصول و موازین موضوعه و تدوین یافته ای که طبق قانون مشخص و معین گردیده است، معنا می یابد. با این حال در عین وجود چنین پشتوانه ای از قوانین مدون و موضوعه، که در جای خود لازم است، بایسته است که فرهنگ التزام به مقررات و قوانین موضوعه به شکلی درونی و مبتنی بر باورها و اعتقادات افراد نیز تقویت گردد تا افراد فراتر از اجبارهای بیرونی و ترس از مواخذه توسط مراجع ذی صلاح، واقعا با طیب خاطر و باانگیزه هایی بر آمده از وجدان درونی خویش به رعایت قوانین و گردن نهادن به الزامات مربوطه مبادرت ورزند. حقوق بشر در جوامع اسلامی علاوه بر آنکه در قالب قوانین و مقررات مدونی سرلوحه اعمال و رفتارها و تعاملات افراد قرار می گیرد، از این قابلیت و ظرفیت هم برخوردار است که با تکیه بر آموزه ها و باورهای اعتقادی و دینی افراد، از ضمانت اجرایی بیش از آن چیزی برخوردار باشد که در جوامع غیردینی و مشخصا غیراسلامی دیده می شود.
|
  • Ali Akbar Eizadi Fard*, Jalal Aldin Samsami, Hossein Kaviyar Page 9
    Torture is one of the major is the most serious crimes against human rights. This is the basis of legitimacy, in terms of Islamic teachings and principles of human rights and human dignity is an insult to human dignity. The legal system of the Islamic Republic of Iran, frankly, the absolute prohibition of torture is accepted. This decision can be based on sacred concepts of Islam and also the Convention on International School International sought to sanction torture. The evidence refers to public perception religious rulings objected to any form of harassment towards humans prohibited and the international community to seriously get to the root of the phenomenon is now out. Iran’s penal system to comply with the fundamental principles of the legal system and the constitution to act in support of a criminal offense - they are tortured. Article 578 of the Penal Code the crime of torture has ruled. This is due to the faults of cannot deserve to Article 38 of the constitution is enforced. However, with regard to Article 38 of the constitution in an appropriate manner the absolute ban on torture has raised the question since the reform laws and principles of the constitution; they can be a big step in the prevention of crime.
    Keywords: Torture, Constitution, Islamic law, Human Rights, Iran's penal policy
  • Nader Mirzadeh*, Sima Sepehri Fard Page 37
    The third-generation solidarity rights or human rights needs effort and cooperation of all countries in the world, and this is why solidarity right name is called the law. One of The third generation of the rights embodied is the right to a healthy environment. Undoubtedly, when pollution and degradation, overtake the environment; risk of disease and mortality are increased and life expectancy age for that country and its neighbors will be reduced. Sometimes pollution has such Destructive effects that next generation will suffer from them. Therefore, preservation of environmental from a variety of pollutants is closely linked to the health of its residents.
    Keywords: The right of environment, The right of health, Pollution, Disease
  • Ali Bahadori Jahromi*, Ebrahim Esmaiel Zadeh Mosavi Page 71
    The concept of freedom has always been one of the most controversial human rights issues have been considered by legal scholars. On this occasion we decided to present a brief definition of the concept Islamic nature of the resources of the particular commands of Amir Almomenin Graph, Theory and Practice of the Amir Almomenin and the government to ensure the rights of Human as a model to study. In this way, we realize the significance of freedom in the exalted Islamic law and the guidelines provided in the manner of Alavi. There are limitations in this area to attract attention and make graphs. Despite the variety of God-given rights in Islamic thought and consequently the definition of the concept, this right is not absolute rights, norms and values to enable limits on it. Finally, we briefly review the most important limitations to freedom of opinion, as one of the most controversial is the meaning of freedom in Islamic Thought.
    Keywords: Freedom, Sire Alavi, Freedom of view, Restrictions
  • Mohammad Mahdi Ghamami* Page 89
    International sanctions is one of the tools to force governments to change their behavior. This tool is based on the negation of the principle of equality of States and is considered on unfriendly, means that one or more of the other things they wanted to dramatic changes in the fundamental norms, structures, and behavior. Since the realization of the Islamic Republic of Iran, the U.S. and Western sanctions were unilateral in over thirty years, stepped and gradual process over the toughest and most comprehensive sanctions in the international system against Iran. In this study, discourse analysis and principlesgoverning public order and the sanctions that target Iran so we will describe the emprise against these Anti legal actions and makes them into opportunity.
    Keywords: Sanction, Government, Military, Human Rights, International law, Oil, public order
  • Asghar Jafari* Page 109
    Imam Ali (AS) as the leader of Muslims during his reign, was Sensitive, ambitious and hard against basic human rights and is committed to providing the necessary capacities and skills to ensure that the rights are asserted. Because he believed that man credited with being the people who are part of a series of legal rights and deprived of their inherent natural rights makes loss of identity and human person. As in appointment of Malek Ashtar as the Governor, Imam Ali notified Maine and fundamental human rights to Malek Ashtar as Charter form of government. what is the position of human rights In view of Imam Ali (AS) and What is the state under the Charter of Human Rights and Fundamental are questioned that will be answered in this article. In this paper, after reviewing the theoretical literature on human rights, using content analysis, extraction and analysis of fundamental human rights in the Charter, are analyzed. The findings show not only that the fundamental rights of human civilization recognized in the twentieth century but also there are some compatibility with the Charter of the government of Malek Ashtar.So in view of the state of human rights in the Charter of Human Rights, the prevailing view is displayed.
    Keywords: Imam Ali (AS), Malek Ashtar, Human Rights Charter, Government, Human Dignity
  • Reza Nasiry Hamed *, Sodeh Makarem Page 141
    Importance rules of law depends on factor of Implementation that is known with it. In other words, compared to other areas such as ethics, they have Element of the legal obligation to support and ensure the implementation. Enforcement of laws and regulations enacted primarily with principles and specific law has been detected. However, while such a support for the legislation codified and enacted, in its place, it is necessary, Adherence to the rules and laws that form the internal culture based on their beliefs become more strengthen. So individuals beyond the inner compulsion and fear of punishment by authorities makes people to abide the rules and requirements. Human rights in Islamic societies, in addition to laws and regulations, actions and interactions of individuals are not scheduled agenda it also has the capacity to rely on faith and religious doctrines and beliefs of the people. Enforcement is more important than what is seen in non-specific and secular communities.
    Keywords: Human Rights, Islam, Enforcement, Religion