فهرست مطالب

Crop Protection - Volume:5 Issue: 2, Jun 2016

Journal Of Crop Protection
Volume:5 Issue: 2, Jun 2016

  • تاریخ انتشار: 1395/03/26
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مجتبی اسماعیلی، علیرضا بندانی* صفحات 157-167
    سوسک برگخوان نارون Xanthogalerucella luteola (Muller) (Col.: Chrysomelidae) یکی از آفات مهم و خسارت زای نارون در سراسر جهان است. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر مهارکنندگی پروتئین های استخراج شده از 3 بذر علف هرز شامل داتوره Datura stramonium L.، تاج خروس Amaranthus retroflexus L. و یولاف وحشی Avena fatua L. روی آلفاآمیلاز سوسک برگخوار نارون با روش رنگ سنجی و هم چنین سنجش در ژل الکتروفورز می باشد. تاثیر 5 غلظت از هر کدام از مهارکننده های استخراج شده از دانه ها بر فعالیت آلفاآمیلاز گوارشی لاروها بررسی شد. نتایج وابسته به غلظت بودن مهارکنندگی آنزیم را نشان داد. در بیش ترین غلظت پروتئین استخراج شده (12 میکروگرم پروتئین) از دانه های تاج خروس، یولاف وحشی و داتوره به ترتیب 71، 79 و 31 درصد از فعالیت آنزیم مهار شد درحالی که در کم ترین غلظت (75/0 میکروگرم پروتئین)، میزان مهار آنزیم به ترتیب 15، 36 و 5 درصد بود. بنابراین مهارکننده یولاف وحشی باعث بیش ترین میزان مهار آنزیم شد. این نتایج در ژل الکتروفورز نیز به اثبات رسیدند. همه مهارکننده های استخراج شده از دانه ها در اسیدیته بهینه 6 بیش ترین میزان مهار را نشان دادند. بنابراین می توان نتیجه گرفت که مهارکننده استخراج شده از یولاف وحشی توانایی خوبی برای تحقیق بیش تر به منظور دستیابی به تصویر روشنی از رابطه بین ترکیبات فعال و ساختار و عملکرد آن ها دارد.
    کلیدواژگان: سوسک برگخوار نارون، عصاره پروتئینی دانه ها، آلفاآمیلاز، اسدیته، سنجش در ژل الکتروفورز
  • احسان کونانی، ابراهیم پورجم، مجید پدرام صفحات 169-177
    گونه Leptonchus granulosus، از بالاخانواده Tylencholaimoidea، یافت شده از استان لرستان با شاخص های ریخت سنجی، ریخت شناسی و مولکولی مورد مطالعه قرار گرفت. جمعیت ایرانی این گونه با طول بدن 1091-1374 میکرومتر، کوتیکول با دو لایه مجزا متشکل از لایه بیرونی با شیار های ریز، لایه داخلی با شیار های مشخص که در بخش هایی از بدن جدا شده و پس از تثبیت چروکیده می شود، ناحیه لب کلاهک مانند متمایز از بقیه بدن، دیواره دهان و پیش دهان کاملا اسکلروتیزه، اودنتوستایلت سوزنی ظریف با مجرای باریک مشخص، به طول 0/8-5/9 میکرومتر، اودنتوفور تقریبا کمانی، به طول 17-21 میکرومتر، در قاعده دارای بازوهای تا حدی ضخیم، حباب انتهایی مری کوچک گلابی شکل که تقریبا 6/16-3/24 درصد از طول مری را اشغال می کند، روده ساده، پری-رکتوم بسیار طویل(569-620 میکرومتر)، در محل اتصال با روده دارای سه سلول مشخص قرار گرفته بین کاردیا و تخمدان جلویی، سیستم تولید مثل ماده متشکل از دو لوله هم اندازه کم تر توسعه یافته، اما با بخش های مجزا (رحم لوله ای، مجرای عبور تخمک و تخمدان)، دم مخروطی شکل تا گرد و عدم وجود جنس نر در جمعیت شناخته می شود. در مقایسه با داده های موجود از گونه، تنوع درون گونه ای قابل ملاحظه ای بین داده های ریخت شناسی جمعیت ایرانی و گزارش های موجود مشاهده نشد. این اولین گزارش از وقوع گونه ای از جنس Leptonchus برای فون نماتدهای ایران است. مطالعه فیلوژنی جمعیت ایرانی گونه L. granulosus با استفاده از توالی 1669 نوکلئوتیدی ناحیه ژنومیSSU rDNA نشان داد که جمعیت ایرانی یک گروه تک تبار با یکی از ایزوله های این گونه در درخت بیس با احتمال پسین 95/0 تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: استان لرستان، بیس، تاکسونومی، ناحیه ژنومی 18S rDNA
  • حجت الله محمدی *، ویلیانور ونکاتارامان رامامورتی، بالا سوبرامانیام صفحات 179-187
    ساختار زنجیر عصبی و ویژگی های یاخته های عصبی-ترشحی مغز با دو روش رنگ آمیزی در جای خود و رنگ آمیزی برش های میکروسکوپی در حشرات کامل کرم شب تاب،Luciola gorhami ، بررسی گردید. زنجیر عصبی ساختار ابتدایی دارد و شامل مغز، گره زیرمری، سه گره قفسه سینه ای و هفت گره شکمی می باشد که توسط یک جفت طناب عصبی به هم متصل هستند. گره های قفسه سینه ای از هم جدا می باشند و اندازه یکسانی دارند. گره های شکمی دارای اندازه یکسانی هستند، به جز آخرین گره که اندازه آن دو برابر سایرین می باشد. گره های قفسه سینه ای و شکمی در هم ادغام نشده اند. با روش رنگ آمیزی در جای خود، 26 یاخته ی عصبی-ترشحی آشکار گردیدند. بیست یاخته ی میانی در سه گروه و در ناحیه ی میانی مغز اول قرار داشتند. این یاخته ها آرایش U مانند داشتند به طوری که یک گروه متشکل از چهار یاخته ی کروی و بزرگ در جلو، و دو گروه موازی (هر کدام متشکل از هشت یاخته ی گلابی تا کروی) در عقب قرار داشتند. شش یاخته ی جانبی در دو گروه (سه یاخته در هر طرف مغز اول) قرار داشتند. مسیر عصبی یاخته های میانی معلوم نبود اما مسیر عصبی یاخته های جانبی معلوم و به صورت غیرمتقاطع بود. با رنگ آمیزی برش های میکروسکوپی، تعداد زیادی از یاخته های عصبی-ترشحی قسمت میانی مغز اول به رنگ های ارغوانی و خاکستری درآمدند. یاخته های خاکستری دارای تعداد زیاد و اندازه بزرگ بودند و در بیش تر برش ها مشاهده گردیدند. یاخته های ارغوانی نیز بزرگ و در لابلای یاخته های خاکستری به صورت مجتمع قرار گرفته بودند. هر دو نوع یاخته دارای هسته های بزرگ بودند و در ناحیه ی سطحی مغز قرار داشتند. آکسون های آن ها گردهم آمده و به صورت دسته ای به طرف عقب مغز امتداد داشتند.
    کلیدواژگان: رنگ آمیزی در جای خود، زنجیر عصبی، یاخته ی عصبی، ترشحی، رنگ آمیزی بافت
  • محمود احمدی منصورآباد، رضا قادری*، لیلا کاشی، اکبر کارگر بیده صفحات 189-201
    چندین جمعیت Hoplolaimus indicus و H. seinhorsti، جمع آوری شده از فراریشه انبه، تمر هندی، لیمو ترش و نیشکر از مناطق جنوبی ایران مورد مطالعه ریخت‏شناختی قرار گرفت. بررسی دقیق H. dubius و H. indicus نشان داد که این دو گونه براساس صفاتی از یکدیگر متمایز شده‏اند که تغییرات درون گونه‏ای زیادی داشته و برای جداسازی در سطح گونه مناسب نیستند؛ در نتیجه H. dubius به عنوان مترادف H. indicus در نظر گرفته شد. بررسی دقیق جمعیت H. seinhorsti نیز نظر صدیقی را درباره مترادف بودن H. sheri با H. seinhorsti تایید نمود. هم چنین نتایج واکاوی تبارزایی با استفاده از قطعه D2-D3 ژن 28S rRNA، ایده طبقه‏بندی کلاسیک برای قرار دادن گونه های جنس Hoplolaimus در دو گروه اجدادی (ancestral) و اشتقاقی (derived) را مورد تایید قرار داد. در درخت‏های تبارزایی ترسیم شده با روش‏های مختلف، جمعیت ایرانی H. indicus در کنار H. seinhorsti و H. Columbus در یک تبار مشترک قرار گرفت. این تبار شامل گونه های متعلق به گروه اشتقاقی است که دارای شش هسته در غدد مری بوده، تعداد شیارهای جانبی آنها کمتر از چهار شیار است و روزنه دفعی-ترشحی جلوتر از همی‏زونید قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: H، sheri، Hoplolaimus dubius، 28S rRNA، شناسایی، ریخت شناسی
  • فروزان پیری علی آبادی*، احد صحراگرد، محمد قدمیاری صفحات 203-214
    پروانه برگ خوار توتGlyphodes pyloalis Walker یکی از آفات جدی درختان توت در ایران است. در این مطالعه، اثر غلظت های کشنده (LC50 = 19 ppm)و زیرکشنده (LC30 = 9.77 ppm و LC10 = 3.74) لوفنورون روی لاروهای سن چهارم این آفت ارزیابی شد. بعد از تیمار لاروهای سن چهارم، بیش تر لاروها طی فرآیند پوست اندازی مردند و فقط تعداد اندکی از آن‏ها توانستند به لاروهای سن 5 تبدیل شوند. بالاترین میزان مرگ و میر در مراحل لارو سن پنجم (68.42%) و پیش‏شفیرگی (59.57%) در غلظت LC50، مشاهده شد. طول دوره ی لاروی، پیش شفیرگی و شفیرگی افزایش یافت. درصد شفیرگی در غلظت LC30 به 64/53 درصد کاهش یافت. هم چنین، هیچ یک از پیش-شفیره های غلظت LC50. به شفیره تبدیل نشدند. در مقایسه با شاهد، وزن لاروها به طور معنی داری 48،72 و 96 ساعت بعد از تیمار کاهش یافت. ظهور حشرات کامل و طول عمر حشرات ماده نیز در غلظت LC30 کاهش یافت. غلظت LC30 لوفنورون به طور منفی تولید مثل G. pyloalis را تحت تاثیر قرار داد. محتوای کربوهیدرات و پروتئین لاروها 48 و 72 ساعت پس از تیمار و محتوای چربی و گلیکوژن 72 ساعت پس از تیمار، با غلظت های LC10، LC30 و LC50 به طور معنی داری کاهش یافت. نتایج نشان دهنده اثرات مضر غلظت های کشنده و زیرکشنده لوفنورون روی برخی پارامترهای زیستی و بیوشیمیایی است که لازم به بررسی بیش تر برای کاربرد آن در مدیریت تلفیقی پروانه برگ خوار توت است.
    کلیدواژگان: Glyphodes pyloalis، لوفنورن، باروری، اثرات زیرکشنده، تنظیم کننده های رشد
  • برایان ایزابیریه *، ایوان روموشانا صفحات 215-228
    نکروز کشنده ذرت (MLN) که به وسیله همافزایی ویروس پیسک زرد ذرت maize chlorotic mottle virus (MCMV; Tombusviridae: Machlomovirus) و هر پوتی ویروس دیگری ایجاد می شود، پتانسیل از بین بردن تولید ذرت در قاره آفریقا را دارد. از زمان اولین گزارش این بیماری در کنیا در سال 2011، MLN به تانزانیا، اوگاندا، رواندا و احتمالا به سایر کشورهای هم جوار گسترش یافته است. برای درک توزیع فضایی-زمانی MCMV و خطر MLN در آفریقا، ما مدل های کنج اکولوژیکی را با استفاده از الگوریتم ژنتیکی (GARP) بسط دادیم. ورودی های مدل شامل داده های اقلیمی (دما و بارش) و ردیابی های ثبت شده MCMV و MLN در سرتاسر افریقا بودند. کارایی مدل از لحاظ آماری معنی دارتر (p < 0.05) از انتظارات تصادفی بود، به گونه ای که نمرات مربوط به نسبت ROC به AUC بالای 86 درصد و مقدار کاپا (Kappa) بالای 936/0 بود. داده های مزرعه عموما پیش بینی-های مدل را تصدیق نمود. وقایع مثبت و در سرتاسر منطقه در ارتباط به یک سری رژیم های دمایی و بارشی در بخش های حاره ای نیمه خشک و نیمه مرطوب آفریقای مرکزی و شرقی بودند. اتیوپی، تانزانیا و جمهوری دموکراتیک کنگو به ترتیب پتانسیل از دست دادن 66974، 625690 و 615940 کیلومتر مربع از زمین های کشت ذرت خود را دارند. براساس سهم خسارت وارده به تولید ملی ذرت، رواندا، بروندی و سوازیلند پتانیسل از دست دادن 100 و اوگاندا 1/88 درصد را دارند. تخمین های آتی مناطق بالقوه کم تری را نشان می دهد (18- و 24- درصد به ترتیب برای 2020 و 2050) اما داده های اقلیمی با پراکنش MCMV انطباق دارد و خطر MLN در آینده نیز پیش بینی می شود. در نتیجه خطر MLN در آفریقا بالاست و لذا نیاز به تخصیص بهتر منابع در مدیریت MLN با تاکید بر آفریقای شرقی و مرکزی که مراکز اصلی این مشکل در حال و آینده هستند، یک ضرورت است.
    کلیدواژگان: آفریقا، تغییر اقلیم، GARP، هات اسپات، ذرت، MLN، MCMV
  • حسین کربلایی خیاوی *، عباس داودی صفحات 229-237
    بیماری سفیدک پودری انگور Erysiphe necator Schwein. یکی از بیماری های قارچی مهم و رایج انگور در سراسر جهان از جمله ایران است. اگر چه کاربرد قارچ کش های شیمیایی، رایج ترین روش کنترل بیماری است اما استفاده از ارقام مقاوم ممکن است موثرترین و از لحاظ محیطی سالم ترین روش مدیریت بیماری باشد. در این پژوهش مقاومت 22 رقم انگور نسبت به بیماری سفیدک پودری تحت شرایط آلودگی طبیعی و مایه زنی مصنوعی طی سال های 1390 تا 1392 در استان-های اردبیل و قزوین ارزیابی شدند.. نتایج بررسی ها نشان داد که ارقام Perlett٬Robee seedless ٬ Flame seedlessو Tompson seedless مصون؛ ارقام Mish Pestan٬Khoshnav و Torkamanestan 8 خیلی مقاوم؛ ارقام Torkamanestan 4 وSuperior seedless مقاوم؛ ارقام Shahani-e-Qazvin و Shast-e-Arous متحمل؛ ارقام Ghermez-e-Bidaneh٬Sefid-e-Bidaneh ٬Fakhri ٬Sahebi-e-Ghermez ٬ Peikami٬ Rishbaba-e-Sefid٬ Siyah-e-Samarghandi و Rotabiحساس و ارقام Rishbaba-e-Ghermez٬ Asgari و Shahroodi خیلی حساس به بیماری سفیدک پودری انگور بودند. به طور کلی نتایج امیدبخشی از این بررسی به دست آمد و برخی از ارقام مصون٬ مقاوم و خیلی مقاوم به بیماری سفیدک پودری انگور ممکن است در برنامه های ملی و بین المللی به عنوان منابع ژنتیکی مقاوم برای مدیریت بیماری مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: واریته انگور، سفیدک پودری، مقاومت، Uncinula necator
  • هلن عالی پناه صفحات 239-242
    طی مطالعه نمونه های Tortricidae موجود در موزه حشرات هایک میرزایانس موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور گونه Acleris kochiella (Goeze) که از استان های گیلان و گلستان جمع آوری شده و در موزه نگهداری می شود، شناسایی شد. این گونه برای اولین بار از ایران گزارش می شود. در این مقاله این گونه به اختصار معرفی شده است.
    کلیدواژگان: Acleris kochiella (Goeze)، Tortricinae، Tortricidae، ایران، گزارش جدید
  • آزاده جراحی، سعید محرمی پور، سهراب ایمانی صفحات 243-250
    اسانس های گیاهی و اجزای تشکیل دهنده آن ها به عنوان ترکیبات جایگزین برای آفت کش های تدخینی محسوب می شوند. آویشن دنایی Thymus daenensis Celak. یکی از گیاهان دارویی و بومی ایران می باشد. اسانس برگ و گل گیاه آویشن دنایی با استفاده از دستگاه کلونجر و به روش تقطیر با آب استخراج شد و ترکیبات آن با استفاده از دستگاه GC-MS مورد شناسایی قرار گرفت. 14 ترکیب در اسانس شناسایی شد. تیمول (%4/57)، کارواکرول (%8/9)، بتا-کاریوفیلن (%9/6)، آلفا-ترپینن (%7/6) و پی -سایمن (%3/6) به عنوان ترکیبات اصلی در اسانس بودند. سمیت تنفسی اسانس روی حشرات بالغ یک تا 3 روزه سوسک چهار نقطه ای حبوبات Callosobruchus maculatus (F.) و شپشه گندم Sitophilus granarius (L.) در دمای 1 ± 27 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5 ± 65 درصد و در تاریکی انجام گرفت. مرگ ومیر حشرات بالغ در غلظت ها (12/28، 62/40، 12/53 و 62/65 میکرولیتر بر لیتر هوا) و زمان های مختلف مطالعه شد. درصد مرگ ومیر سوسک چهار نقطه ای حبوبات و شپشه گندم در بالاترین غلظت (62/65 میکرولیتر بر لیتر هوا) به ترتیب 90 و 60 درصد در طول 3 ساعت به دست آمد. براساس مقادیر LC50، سوسک چهار نقطه ای حبوبات (μl/lair 22/4) نسبت به شپشه گندم (μl/lair 55/6) به طور معنی داری حساس تر است. نتایج حاکی از کارایی اسانس آویشن دنایی در حفاظت از محصولات انباری می باشد.
    کلیدواژگان: سمیت تنفسی، اسانس، Callosobruchus maculatus، Thymus daenensis، Sitophilus granarius
  • مائده مهدی پور، جلال جلالی سندی، حسین زمانیان صفحات 251-257
    زنجره Cicada orni Linnaeus, 1758، گونه ای فراوان و معمول در اروپا، شمال آفریقا، غرب آسیا ازجمله ایران است. زنجره های نر برای جلب ماده از فاصله های دور، صدای فراخوانی تولید می کنند. صدای فراخوانی به عنوان ویژگی مخصوص گونه ها شناخته شده است که برای شناسایی گونه ها مورد استفاده قرار می گیرد. مقاله حاضر تفاوت در صدای فراخوانی C. orni در ایران و مناطق دیگر را نشان می دهد و هم چنین اهمیت صدای فراخوانی در تشخیص گونه را بیان می کند. زنجره C. orni در مازندران در تابستان 1389 جمع آوری شده است. چهار ویژگی صدای فراخوانی شامل مدت اجم، دوره اجم، فاصله زمانی بین اجم ها، تعداد اجم ها در ثانیه و فرکانس پایه محاسبه شده است. نتایج نشان دهنده شباهت محدوده ی زمانی و فرکانسی صدای فراخوانی در مناطق یونان، ایبریا پنسیلوانیا و ترکیه است. پارامترهای صدای فراخوانی شباهت بیش تری با گونه ی منطقه کسماس در یونان نشان می دهد. بررسی صدای فراخوانی مناطق مختلف با ایران، اهمیت گونه فوق را به عنوان یک گونه، نه زیرگونه نشان می دهند. لذا نشان دهنده این است که هر ویژگی صدای فراخوانی، همانند سایر پارامترها می تواند در تشخیص گونه موثر باشد.
    کلیدواژگان: Cicada orni، صدای فراخوانی، بیواکوستیک، تفاوت صوتی، تنوع جغرافیایی
  • آرمان عبدالملکی، زهرا تنهامعافی *، هوشنگ رفیعی دستجردی، بهرام ناصری، ابوالقاسم قاسمی صفحات 259-271
    نماتدهای بیمارگر حشرات به عنوان عوامل بیولوژیکی در کنترل آفات کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرند. این مطالعه به منظور شناسایی و تعیین فراوانی نماتدهای بیمارگر حشرات در استان کردستان و شناسایی و تعیین خصوصیات باکتری های هم زیست آنها انجام شد. شناسایی نماتدها براساس ویژگی های ریخت شناسی، ریخت سنجی و توالی نواحی ITS ژن rRNA انجام گرفت. دو گونه ی Heterorhabditis bacteriophora (Rhabditida: Heterorhabditidae) و Steinernema feltiae (Rhabditida: Steinernematidae) شناسایی شدند. از تعداد 150 نمونه ی خاک جمع آوری شده از نیمه ی جنوبی استان کردستان 60 درصد آنها ازنظر حضور نماتدهای بیمارگر حشرات مثبت بودند. گونه ی H. bacteriophora بیش ترین فراوانی را در این منطقه داشت به طوری که 3/59 درصد نمونه-های خاک دارای این گونه بودند. حضور گونه ی H. bacteriophora در علف زارها، مناطق جنگلی و مزارع یونجه به ترتیب 3/57، 6/14 و 28 درصد بود. گونه ی S. feltiae فقط در مزرعه یونجه با فراوانی 66/0 درصد یافت شد. شناسایی باکتری های هم زیست گونه های H. bacteriophora و S. feltiae بر پایه ی خصوصیات بیوشیمیایی و توالی یابی ژن recA انجام شد. در این مطالعه دو گونه از جنس Photorhabdus با نام های P. luminescens subsp. kayaii و P. temperata subsp. thracensis از H. bacteriophora جداسازی و شناسایی گردید. باکتری Xenorhabdus bovienii نیز از لاروهای بیماری زای S. feltiae تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: Steinernema feltiae، Photorhabdus luminescens، Heterorhabditis bacteriophora، Xenorhabdus bovienii، فیلوژنی
  • قدیر نوری قنبلانی*، محمد شهبازی، سیدعلی اصغر فتحی صفحات 273-282
    شب پره مینوز گوجه فرنگی، Tuta absoluta (Meyrick)، یک آفت جدی گوجه فرنگی در سراسر جهان است. در این تحقیق چرخه زندگی و پارامترهای جدول زندگی حشره روی 12 رقم از ارقام تجاری گوجه فرنگی در شرایط گلخانه مورد مطالعه قرار گرفت. طولانی ترین دوره لاروی (11/0 ± 92/12)، طولانی ترین دوره نشوونمای کل (22/0 ± 20/26)، طولانی ترین دوره پیش از تخم ریزی (63/0 ± 31/29) و کوتاه ترین دوره تخم ریزی (43/0 ± 08/5) روی رقم Korral مشاهده شد. بیش ترین درصد تلفات مرحله شفیرگی روی رقم Korral(53/23 درصد) و کم ترین شاخص های رشدی مراحل لاروی و شفیرگی روی رقم Korral(به ترتیب 57/6 و87/8) به دست آمد. بیش ترین و کم ترین تلفات کل به ترتیب روی رقم Korral (00/35 درصد) و رقم Valouro(67/21 درصد) مشاهده شد. کم ترین و بیش ترین نرخ ذاتی افزایش جمعیت (rm) به ترتیب روی رقم Korral (0005/0± 1046/0 ماده /ماده /روز) و رقم Valouro (2000/0± 1584/0 ماده /ماده /روز) محاسبه گردید. هم چنین کم ترین نرخ متناهی رشد جمعیت (λ) (1102/0 بر روز) و طولانی ترین زمان دو برابر شدن جمعیت (63/6 روز) روی رقم Korral به دست آمد. لذا نتیجه گیری شد که در میان 12 رقم گوجه فرنگی مورد بررسی در این پژوهش رقم Korral برای شب پره مینوز گوجه فرنگی نامطلوب می باشد و می توان از آن در برنامه های کنترل تلفیقی این آفت استفاده نمود.
    کلیدواژگان: Tuta absoluta، چرخه زندگی، پارامترهای جدول زندگی، ارقام گوجه فرنگی
  • سمیت تماسی و تدخینی اسانس های گیاهان رازیانه و لیمو روی کنه تارتن Tetranychus turkestani و شکارگر آن Orius albidipennis
    نیلوفر فرجی، علی اصغر سراج *، فاطمه یاراحمدی، علی رجب پور صفحات 283-292
    کنه تارتن ترکستانی Tetranychus turkestani یکی از مهم ترین آفات گیاهان گلخانه ای در استان-های جنوبی ایران می باشد. مزایای زیاد استفاده از اسانس های گیاهی نسبت به آفت کش های شیمیایی، آنها را برای برنامه های مدیریت تلفیقی آفات مناسب نموده است. سمیت تماسی و تدخینی اسانس گیاهان رازیانه Foeniculum vulgare و لیمو Citrus limon برای این کنه و شکارگر آنOrius albidipennis در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش های سمیت تماسی با 6 غلظت (0 ،50، 100، 300، 800 و 2000 پی پی ام) از هر اسانس روی مراحل نابالغ و بالغ آفت مذکور انجام گرفت و میزان مرگ ومیرها 72 ساعت بعد از در معرض قرار گرفتن آفت، ثبت شد. در آزمایش های سمیت تدخینی، مقادیر LC50 اسانس های مورد آزمایش برای مراحل مختلف رشدی T. turkestani وO. albidipennis تعیین شد. هر دو اسانس در غلظت 800 و 2000 پی پی ام سمیت بالایی روی تخم، دومین سن پورگی و بالغین T. turkestani داشتند. این درحالی بود که این غلظت-ها موجب مرگ ومیر پایینی روی O. albidipennis شدند. گیاه سوزی خاصی توسط این اسانس ها مشاهده نشد. مرگ ومیرT. turkestani و O. albidipennis با افزایش غلظت اسانس افزایش می یافت. هم چنین در کاربرد تماسی، دومین سن پورگی T. turkestani این اسانس ها نسبت به سایر مراحل رشدی حساس تر بودند. در زیست سنجی های سمیت تدخینی، مقادیر LC50 اسانس های به دست آمده از برای مراحل رشدی تخم، دومین سن پورگی و بالغین برای رازیانه به ترتیب 08/16، 98/7 و 06/14 و برای لیمو به ترتیب 6/11، 86/9 و 52/11 میکرولیتر/لیتر هوا بود. بیش ترین سمیت تدخینی برای دومین سن پورگی این آفت مشاهده شد. سمیت تدخینی این اسانس های گیاهی روی O. albidipennis کمتر از T. turkestani بود. این نتایج نشان می دهد که اسانس های گیاهی موردنظر پتانسیل خوبی برای کاربرد در برنامه های مدیریت تلفیقی کنه تارتن ترکستانی در محصولات گلخانه ای به ویژه خیار دارند.
    کلیدواژگان: اسانس های گیاهی، سمیت تماسی، سمیت تدخینی، گیاه سوزی
  • لیلا زینل زاده، آزاده کریمی ملاطی*، احد صحراگرد صفحات 293-305
    بید غلات Sitotroga cerealella (Olivier)، یکی از مهم ترین آفات محصولات انباری می باشد و به-عنوان یک میزبان واسط در پرورش انبوه دشمنان طبیعی نیز شناخته شده است. در این پژوهش تاثیر چهار رقم تجاری جو شامل فجر 30، به رخ، نیک و یوسف بر پارامترهای جدول زندگی S. cerealella در شرایط دمایی 2 ± 26 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5 ± 65 درصد و دوره نوری 12 ساعت روشنایی و 12 ساعت تاریکی مورد مطالعه قرار گرفت. داده ها براساس فرضیه جدول زندگی سنی-مرحله رشدی دوجنسی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که ارقام مختلف جو بر دوره رشد و نمو، طول عمر حشرات بالغ و باروری تاثیر معنی داری داشتند. بیش ترین کل دوره رشد مراحل نابالغ (29/0 ± 72/56 روز) روی رقم یوسف مشاهده شد. بیش ترین و کم ترین طول عمر حشرات نر به-ترتیب روی رقم به رخ (27/0 ± 77/6 روز) و یوسف (16/0 ± 79/5 روز) به دست آمد. علاوه بر این، طول عمر حشرات ماده از 18/0 ± 20/6 تا 24/0 ± 23/7 روز به ترتیب روی رقم های یوسف و به رخ نوسان داشت. تفاوت پارامترهای جدول زندگی بید غلات روی ارقام مختلف جو معنی دار بود. بیش ترین نرخ ذاتی افزایش جمعیت (r) 004/0 ± 0719/0 و 003/0 ± 0717/0 (بر روز) بود که به ترتیب روی رقم فجر 30 و به رخ به دست آمد و کم ترین مقدار آن 004/0 ± 0539/0 و 003/0 ± 0542/0 (بر روز) مربوط به ارقام نیک و یوسف بود. طولانی ترین مدت زمان یک نسل (T) روی رقم یوسف مشاهده شد. هم چنین بیش ترین مقدار تولیدمثل در روزهای 45، 49، 48 و 53 به ترتیب روی ارقام فجر 30، به رخ، نیک و یوسف مشاهده شد. براساس نتایج پژوهش حاضر مشخص شد که ارقام فجر 30 و به رخ می توانند در برنامه پرورش انبوه دشمنان طبیعی روی میزبان واسط S. cerealella مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: بید غلات، Sitotroga cerealella، جو، دوره رشد و نمو، باروری
  • امیررضا پیروزنیا، حسین لطفعلی زاده*، محمدرضا زرگران صفحات 307-311
    گونه Hemiptarsenus autonomus (Mercet, 1924) (Hymenoptera: Eulophidae, Eulophinae) برای نخستین بار در خارج کشورهای اروپایی یافت شد. نمونه مورد بررسی با استفاده از تله مالیز در
    شمال غرب ایران، آذربایجان شرقی، خواجه (46°38''E & 38°09''N) جمع آوری شد. با احتساب این گونه، گونه های متعلق به جنسHemiptarsenus در ایران به هفت گونه رسید. لیست این گونه ها تهیه و پراکنش جغرافیایی آنها در ایران لحاظ شد.
    کلیدواژگان: Chalcidoidea، پراکنش جدید، گزارش، ایران، فون
|
  • Mojtaba Esmaeily, Ali Reza Bandani* Pages 157-167
    The elm leaf beetle, Xanthogalerucella luteola (Muller) (Col.: Chrysomelidae) is a serious pest of elm trees and it has been distributed all over the world. The current study was undertaken to investigate the inhibitory effects of protein extracts of three weed seeds including datura Datura stramonium L., amaranth Amaranthus retroflexus L. and wild oat Avena fatua L. against X. luteola α-amylase using spectrophotometric assay as well as in gel assays. The effects of five concentrations of each seed proteinaceous extracts were tested on α-amylase activity of the larval gut. The results showed a dose dependent manner in inhibition of the insect enzyme. At the highest concentration of protein extracts (12 μg protein) of all three seed extracts including amaranth, wild oat and datura, the inhibition was 71, 79 and 31%, respectively. Whilst, at low concentration (0.75 μg protein), the inhibition observed was 15, 36 and 5%, respectively. Thus, the greatest inhibition percentage was obtained when proteinaceous extract of wild oat seed was used. These results were confirmed when in gel assays were performed. All three seed proteinaceous extracts had an optimum pH inhibition of 6.0. Thus, it is concluded that wild oat seed proteins are potentially good for detailed investigation in order to get a clear picture of its active compound/s and its structure-function relationship.
    Keywords: elm leaf beetle, seed proteinaceous extract, α, amylase, pH, In gel assay
  • Ehsan Konani, Ebrahim Pourjam*, Majid Pedram Pages 169-177
    Leptonchus granulosus, recovered from Lorestan province, is described and illustrated based on morphological, morphometric and molecular data. The Iranian population of the species is characterized by its body length of 1091 - 1374 mm, cuticle distinctly two layered, outer layer finely annulated, inner layer distinctly annulated, being partly separated from the body and shriveled after fixation, cap-like lip region separated from the rest of body by constriction, distinctly sclerotised walls of prestoma and stoma, delicate needle-like odontostyle with distinct narrow lumen, 8.0-9.5 mm long, slightly arcuate odontophore, 17-21 mm long, with arms slightly thickened at base, small pear-shaped pharyngeal bulb, occupying 16.6-24.3% of pharynx length, simple intestine, very long prerectum (617-663 µm long), its junction with intestine having three distinct guard cells located between anterior ovary and cardia, didelphic female reproductive system, composed of equally sized less developed tracts, but with distinct parts (tubular uterus, simple oviduct and ovary), conoid to hemispheroid tail and absence of males. In comparison with the available reports of the species, no remarkable variation in morphometric data ranges was observed.
    This is the first representative of the genus for Iran’s nematode fauna found so far. Molecular phylogenetic studies of Iranian population of L. granulosus using 1669 nt partial sequences of 18S rDNA revealed it forming a clade with another isolate of the species in Bayesian inference (BI) with 0.95 Bayesian posterior probability (BPP).
    Keywords: 18S rDNA, Bayesian, Iran, Leptonchus, Taxonomy
  • Hojjatollah Mohammadi*, Vilayanoor Venkataraman Ramamurthy, Balla Subrahmanyam Pages 179-187
    Nerve cord configuration and brain neurosecretory cell (NSC) characteristics were studied in adult firefly, Luciola gorhami, applying two methods, in situ and section staining. Nerve cord was of primitive type and consisted of brain, subesophageal ganglion, three thoracic and seven abdominal ganglia which were connected to each other serially through a pair of longitudinal connectives. Thoracic ganglia were separated and had the same size. All abdominal ganglia had the same size except the last one which was twice larger than the others. Abdominal ganglia were not fused with thoracic ganglia. Using in situ staining, 26 neurosecretory cells (NSCs) stained as median neurosecretory cells (MNSCs) and lateral neurosecretory cells (LNSCs). MNSCs consisted of 20 cells in three groups in pars intercerebralis. MNSCs had a U shaped arrangement in such a way that 4 round and large cells were located in front and two parallel groups (8 pryiform to round cells in each group) located in back. LNSCs were comprised of 6 large cells in two groups (one group on each lateral lobe of protocerebrum). MNSCs pathways were not clear but LNSCs pathways were clear and ipsilateral. Using section staining, large number of NSCs in pars intercerebralis stained gray and purple in color. Gray cells were large, more in number and appeared in many sections. Purple cells were large and grouped in the middle of gray cells. Both types of cells were on the surface area of brain and had large nucleus. Their axons were bundled together and extended backwards to the rear of brain.
    Keywords: In situ staining, Nerve cord, Neurosecretory cells (NSCs), Section staining
  • Mahmoud Ahmadi Mansourabad, Reza Ghaderi*, Leila Kashi, Akbar Karegar Pages 189-201
    Morphological observations are made on several populations of Hoplolaimus indicus and Hoplolaimus seinhorsti, recovered from rhizosphere of mango, tamarind, sour orange and sugarcane from the southern regions of Iran. Detailed studies on the two species Hoplolaimus dubius and H. indicus being separated from each other based on some morphological characters, revealed each of them having intra-specific and overlapping variations in morphology and morphometric ranges, enough for not separating two closely related aforementioned species and as a result, H. dubius is considered as a junior synonym of H. indicus. Observations on H. seinhorsti also supported the Siddiqi’s decision on the synonymy of Hoplolaimus sheri with H. seinhorsti. The results of the phylogenetic analyses using D2-D3 expansion segments of 28S rRNA gene were in agreement with the results of previous works, i.e. the classic scheme for assigning species of the genus into two "ancestral" and/or "derived" groups was supported. In phylogenetic trees inferred, using different analysis methods, the Iranian populations of H. indicus were located in the same clade with H. seinhorsti and H. columbus, belonging to "derived" group of species of the genus characterized by having six nuclei in pharyngeal glands, less than four incisures at each lateral field and anteriorly situated position of excretory pore to hemizonid.
    Keywords: 28S rRNA, Hoplolaimus dubius, H. sheri, Identification, morphology
  • Frouzan Piri Aliabadi*, Ahad Sahragard, Mohammad Ghadamyari Pages 203-214
    Glyphodes pyloalis Walker is a serious pest of mulberry trees in Iran. In this study, lethal (LC50 = 19 ppm) and sublethal effects (LC10 = 3.74 andLC30 = 9.77 ppm) of lufenuron were evaluated against 4th instar larvae of G. pyloalis. After treating the larvae at LC30 and LC50 level, most of them died during the molting process and only a few individuals developed to the 5th larval instar. The highest rate of mortality wasobserved in 5th larval (68.42%) and pre-pupal (59.57%) stages at LC50 concentration. Also, lufenuron caused an increase in larval, pre-pupal and pupal developmental periods. The successful pupation decreased to 53.64% at the LC30. Also, no prepupa molted to pupation after treatment of larvae at the LC50. Larval weight was significantly reduced at 48, 72 and 96 h after treatment, compared to the control. Adult emergence and female longevity were also reduced at LC30. The LC30 of lufenuron negatively affected reproduction of G. pyloalis. Larval content of carbohydrate and protein were decreased significantly 48 and 72 h after treatment, however, lipid and glycogen content were decreased significantly only 72 h after treatment at LC10, LC30 or LC50. Findings indicated adverse effects on some biological and biochemical parameters at lethal and sublethal concentrations of lufenuron which necessitate further investigations for its application in an integrated management of G. pyloalis.
    Keywords: Glyphodes pyloalis, lufenuron, fecundity, sub, lethal effects, IGR
  • Brian E. Isabirye*, Ivan Rwomushana Pages 215-228
    Maize Lethal Necrosis (MLN), caused by the synergistic effect of maize chlorotic mottle virus (MCMV; Tombusviridae: Machlomovirus) and any potyvirus, has the potential to devastate maize production across Africa. Since the first report in Kenya in 2011, MLN has spread to Tanzania, Uganda, Rwanda, and probably other surrounding countries. To understand the spatiotemporal distribution of MCMV and MLN risk in Africa, we developed ecological niche models using a genetic algorithm (GARP). Model inputs included climatic data (temperature and rainfall) and known detections of MCMV and MLN across Africa. Model performances were more statistically significant (p
    Keywords: Africa, Climate change, GARP, Hotspots, Maize, MCMV, MLN
  • Hossein Karbalaei Khiavi*, Abbas Davoodi Pages 229-237
    Powdery mildew, caused by Erysiphe necator is a common and severe fungal disease of grapevine all over the world including Iran. Although the application of chemical fungicides is the most common control method, the use of resistant varieties may be the most effective and environmentally sound strategy for managing the disease. Twenty two grape varieties were evaluated against powdery mildew under natural infection and artificial inoculation during 2011–2013 in Ardabil and Qazvin provinces of Iran. In this study, Perlett, Robee seedless, Flame seedless and Tompson seedless varieties were immune; Mish-Pestan, Khoshnav and Torkamanestan 8 were highly resistant; Torkamanestan 4 and Superior seedless were resistant; Shahani-e-Qazvin and Shast-e-Arous were tolerant; Ghermez-e-Bidaneh, Sefid-e-Bidaneh, Fakhri, Sahebi-e-Ghermez, Peikami, Rishbaba-e-Sefid, Siyah-e-Samarghandi and Rotabi were susceptible and Rishbaba-e-Ghermez, Asgari, and Shahroodi were highly susceptible varieties to grape powdery mildew. In general, findings of this research may be used as resistance genetic sources for management of the disease in national and international programs.
    Keywords: Grape varieties, powdery mildew, resistance, Uncinula necator
  • Helen Alipanah* Pages 239-242
    Acleris kochiella (Goeze) collected in Gilan and Golestan Provinces and preserved in the Hayk Mirzayans Insect Museum (HMIM) of the Iranian Research Institute of Plant Protection (IRIPP) was identified during the study of Tortricidae material of the Lepidoptera collection. This species is newly reported for the fauna of Iran. A brief diagnosis of the species is provided.
    Keywords: Tortricidae, Tortricinae, Acleris kochiella (Goeze), Iran, New record
  • Azadeh Jarrahi, Saeid Moharramipour*, Sohrab Imani Pages 243-250
    Plant essential oils and their constituents are recognized as proper alternatives to fumigants. Thymus daenensis Celak is one of these plants that have medicinal properties and is endemic to Iran. The essential oil was isolated by hydrodistillation from dry leaves using a modified clevenger-type apparatus and the chemical composition of the oil was assessed via GC and GC-MS. Fourteen compounds (100% of the total composition) were identified. Thymol (57.4%), carvacrol (9.8%), β-caryophyllene (6.9%), γ-terpinene (6.7%) and p-cymene (6.3%) were found to be the major compounds of the essential oil. The fumigant toxicity of the essential oil was tested against 1-3 days old adults of Callosobruchus maculatus (F.) and Sitophilus granarius (L.) at 27 ± 1 °C and 65 ± 5% R. H. in darkness. The mortality of adults was tested at different concentrations (28.12, 40.62, 53.12 and 65.62 µl/l air) and different exposure times. At the highest concentration (65.62 µl/l air), T. daenensis oil caused 90 and 60% mortality with a 3 h exposure on C. maculatus and S. granarius, respectively. Based on LC50 values, C. maculatus (4.22 µl/l air) was significantly more susceptible than S. granarius (6.55 µl/l air). These results show the efficacy of T. daenensis oil for stored-products protection.
    Keywords: Fumigant toxicity, Essential oil, Thymus daenensis, Callosobruchus maculatus, Sitophilus granarius
  • Maedeh Mehdipour*, Jalal Sendi, Hossein Zamanian Pages 251-257
    Cicada orni Linnaeus, 1758 is an abundant and common cicada across Europe, North Africa, and western Asia including Iran. The male cicada produces a loud calling song for attraction of females from a long distance. The calling songs are known often to be species-specific and to function in part for species recognition. The present study compares variations in calling song of C. orni in Iran with those reported from other areas and also signifies the importance of calling song in species identification. C. orni were collected in Mazandaran, Iran during summer 2010. Four features were used: echeme duration, echeme period, interecheme interval, number of echeme/s and dominant frequency. Findings of present study showed some resemblance in time and frequency domains in the calling song among the populations of C. orni from Iran and those investigated in Greece, Iberian Peninsula and Turkey. The parameters of calling song showed maximal resemblance with species of Kosmas (Greece). The present results do not support C. orni from Iran as an independent subspecies. Thus, it is concluded that every feature of calling song can be effective in species recognition as is the case for several other parameters.
    Keywords: Cicada orni, Bioacoustic, Calling song, Acoustic divergence, Geographic variation
  • Arman Abdolmaleki, Zahra Tanha Maafi*, Houshang Rafie Dastjerdi, Bahram Naseri, Abolghasem Ghasemi Pages 259-271
    Entomopathogenic nematodes (EPNs) are commonly used as biological agents for control of insect pests. This study was carried out to identify EPNs, determine dominant and frequent species in Kurdistan province, Iran and characterize their symbiotic bacteria. Identification of EPNs was performed based on morphological and morphometrical characters and also rRNA-ITS gene sequences. Two EPNs, Heterorhabditis bacteriophora (Rhabditida: Heterorhabditidae) and Steinernema feltiae (Rhabditida: Steinernematidae) were identified. Out of totally 150 soil samples collected mainly from mid-southern parts of the province, 60% were positive for EPNs. Heterorhabditis bacteriphora showed the highest frequency in this region, remarkably 59.3% of soil samples contained this species. Incidences of H. bacteriphora in grasslands, woodlands and alfalfa fields were 57.3, 14.6 and 28.0 percent, respectively. Steinernema feltiae was found only in alfalfa fields with 0.66% frequency. Bacterial symbionts of H. bacteriophora and S. feltiae were also identified based on biochemical characters and recA gene sequencing. In this research, two species of Photorhabdus were isolated from H. bacteriophora namely P. luminescens subsp. kayaii and P. temperata subsp. thracensis. Xenorhabdus bovienii was identified from infective juveniles of S. feltiae.
    Keywords: Heterorhabditis bacteriophora, Photorhabdus luminescens, Steinernema feltiae, Xenorhabdus bovienii, Phylogeny
  • Gadir Nouri, Ganbalani*, Mohammad Shahbaz, Seyed Ali Asghar Fathi Pages 273-282
    Tuta absoluta(Meyrick) is a serious pest of tomato throughout the world. The life history and the life table parameters of T. absolutawere studied on 12 different commercial tomato cultivars. The longest larval developmental period (12.92 ± 0.11 days), the longest total developmental time (26.20 ± 0.22 days), the longest total pre-oviposition period (29.31 ± 0.63 days) and the shortest oviposition period (5.08 ± 0.43 days) were recorded on Korral cultivar. The highest pupal mortality was found on Korral (23.53%) and the lowest larval and pupal growth indices were observed on Korral (6.57and 8.87, respectively). The highest and the lowest overall mortalities were observed on Korral (35.00%) and on Valouro (21.67%), respectively. The lowest and the highest intrinsic rate of increase (rm) were found on Korral (0.1046 ± 0.0005 day-1) and on Valouro (0.1584 ± 0.0002 day-1) cultivars. Also the lowest finite rate of increase (λ) (1.1102 day-1) and the highest doubling time (6.63 days) of the tomato leafminer were observed on Korral cultivar. Therefore, it was concluded that among the 12 tomato cultivars that were studied in this research, Korral was relatively unsuitable to T. absolutaand can be used in the integrated control programs (IPM) of this pest.
    Keywords: Tuta absoluta, life history, life table parameters, tomato cultivars
  • Contact and fumigant toxicity of Foeniculum vulgare and Citrus limon essential oils against Tetranychus turkestani and its predator Orius albidipennis
    Niloufar Faraji, Ali Asghar Seraj*, Fatemeh Yarahmadi, Ali Rajabpour Pages 283-292
    Tetranychus turkestani is one of the most important pests of greenhouse plants in the southern provinces of Iran. Several benefits of using essential oils over chemical pesticides make them appropriate for IPM programs. Contact and fumigant toxicity of the essential oils of Foeniculum vulgare and Citrus limon against the spider mite and its predator, Orius albidipennis were investigated under laboratory conditions. Contact toxicity experiments were conducted at six concentrations, (0, 50, 100, 300, 800 and 2000 ppm) of each essential oil on the mature and immature life stages of the pest, and mortalities were recorded 72 h after exposure. In fumigant toxicity trials, LC50 values of the essential oils were determined on different developmental stages of T. turkestani and O. albidipennis. At 800 and 2000 ppm, both essential oils had high contact toxicity on the eggs, 2nd instar nymphs and adults of T. turkestani, while the same concentrations caused less mortality on O. albidipennis. No significant phytotoxicity of the essential oils was observed. The mortality rates of T. turkestani and O. albidipennis increased as concentration was increased. Also, the 2nd instar nymph of T. turkestani was more sensitive to contact application of the essential oils than other developmental stages. In the fumigant toxicity bioassay, LC50 values of the essential oil derived from F. vulgare on the egg, 2nd instar nymph and adult of T. turkestani were 16.08, 7.98 and 14.06, and the values for C. limon essential oil were 11.6, 9.86 and 11.52 µl × l-1air, respectively. The highest fumigant toxicity was observed against the 2nd instar nymphs of the mite. Fumigant toxicity of the essential oils was lower against O. albidipennis than against T. turkestani. This data suggests that the essential oils of these plants have the potential of being employed in the IPM programs of T. turkestani in greenhouse crops, especially cucumber.
    Keywords: Essential Oils, Contact toxicity, Fumigant toxicity, Phytotoxicity
  • Leila Zeinalzadeh, Azadeh Karimi, Malati*, Ahad Sahragard Pages 293-305
    Angoumois grain moth, Sitotroga cerealella (Olivier) is one of the most important pests of stored products and known as factitious host for mass rearing of insect natural enemies. Effect of four commercial barely varieties including Fajr 30, Behrokh, Nik and Yousef on life table parameters of S. cerealella was determined at 26 ± 2 °C, 65 ± 5% RH and a photoperiod of 12:12 h (L: D). Data were analyzed based on the age-stage, two-sex life table theory. The results revealed that there were significant differences among various barely varieties regarding the developmental times, adult longevity and fecundity of S. cerealella. The longest developmental time (56.72 ± 0.29 days) was observed on Yousef. The longest and shortest male longevity were obtained on Behrokh (6.77 ± 0.27 days) and Yousef (5.79 ± 0.16 days). Moreover, female longevity ranged from 6.20 ± 0.18 to 7.23 ± 0.24 days on Yousef and Behrokh, respectively. The highest values of intrinsic rate of increase (r) were estimated 0.0719 ± 0.004 and 0.0717 ± 0.003 day-1 on Fajr 30 and Behrokh, respectively and the lowest values were 0.0539 ± 0.004 and 0.0542 ± 0.003 day-1 on Nik and Yousef, respectively. The longest generation time (T) was observed on Yousef. Furthermore, peaks of reproductive value occurred at ages of 45, 49, 48 and 53 days when reared on Fajr 30, Behrokh, Nik and Yousef, respectively. It can be concluded that Fajr 30 and Behrokh can be used for mass rearing programs of S. cerealella as an alternative host for natural enemies.
    Keywords: Angoumois grain moth, Sitotroga cerealella, barely, developmental time, fecundity
  • Amir, Reza Piruznia, Hossein Lotfalizadeh*, Mohammad, Reza Zargaran Pages 307-311
    Hemiptarsenus autonomus (Mercet, 1924) (Hymenoptera: Eulophidae, Eulophinae) was found for the first time outside of Europe. Studied specimen was collected by a Malaise trap in the north west of Iran, East-Azarbaijan province, Khajeh (46°38'E & 38°09'N). Current record of Hemiptarsenus species of Iran adds up to seven species. These species and their geographical distribution in Iran are listed.
    Keywords: Chalcidoidea, new distribution, record, Iran, fauna