فهرست مطالب

پژوهش های زبانشناختی در زبان های خارجی - سال پنجم شماره 2 (پاییز و زمستان 1394)

نشریه پژوهش های زبانشناختی در زبان های خارجی
سال پنجم شماره 2 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • منوچهر جعفری گهر *، علی اصغر رستمی ابوسعیدی، بهروز جمالوندی صفحات 183-214
    اهمیت فلسفه در تمامی زمینه های علوم بشری بر کسی پوشیده نیست. ظهور مکتب های فلسفی در طول تاریخ در راستای پاسخگویی به زوایای پنهان دانش بشری بوده است. در حوزه تعلیم و تربیت، مکتب های مختلف فلسفی نظیر ایده الیسم، رئالیسم و غیره اندیشه ها و دیدگاه های خود را در ارتباط با آموزش بمفهوم کلی آن و ابعاد مرتبط با آن مطرح کرده اند. مبانی نظری حوزه آموزش زبان انگلیسی نیز بی تردید از اندیشه های مکتب های فلسفی الهام گرفته است. نظر به اهمیت موضوع فلسفه تعلیم و تربیت و نقش محوری آن در برنامه درسی، روش تدریس، نقش معلم و فراگیر در آموزش و دیگر ابعاد مهم در فرایند تعلیم و تربیت، پژوهش حاضر با استفاده از روش تحقیق کتابخانه ای-اسنادی به بررسی ارتباط مبانی فلسفی مکتب های تعلیم و تربیت و حوزه آموزش زبان انگلیسی می پردازد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که تاثیراصول فلسفی هر یک از مکتب های مذکور در رویکرد های مختلف آموزش زبان در خلال سده بیستم و نیز عصر حاضر قابل مشاهده و بررسی می باشد.
    کلیدواژگان: فلسفه، فلسفه و آموزش زبان انگلیسی، مکتب های فلسفی، مکتب های تعلیم و تربیت، تفکر فلسفی
  • جواد زارع*، زهرا کیوانلوشهرستانکی صفحات 215-242
    هدف از انجام این پژوهش بررسی ویژگی های زبانی سخنرانی های علمی کلاسی انگلیسی است که استادان دانشگاه در هر جلسه بکار می برند. به طور خاص، این پژوهش کوشیده چگونگی پررنگ کردن مطالب مهم سخنرانی های کلاسی انگلیسی توسط استادان مرد و زن را بررسی کند. انجام این پژوهش مبتنی بر یک روش پژوهش پیکره محور، ترکیبی از طرح اکتشافی و تجزیه وبررسی کلامی است. برای این هدف، پیکرهء بیس با 160 سخنرانی علمی بررسی شد. نتیجهء بررسی ویژگی های کلامی این سخنرانی ها نشان داد، صرف نظر از جنسیت سخنران، اهمیت مطلب را می-توان با استفاده از پنج روش (1) سازماندهی کلام، (2) وضعیت مطلب، (3) پوشش موضوع، (4) ارتباط با امتحان و (5) هم کنش با مخاطب بیان کرد. افزون بر این، نتایج نشان داد، بیان اهمیت به بایستگی آشکارا و با استفاده از صفات و قیود ارزیابی انجام نمی شوند. همچنین، مشخص شد جهت گیری نشانگر به متن، ارائه کننده و هم کنشی تا حد زیادی به نوع نشانگر بستگی دارد. افزون بر این، یافته ها حاکی از این است که استادان زن بیشتر از استادان مرد به هم کنش با مخاطب گرایش دارند.
    کلیدواژگان: سخنرانی علمی، سازماندهی کلام، همکنش با مخاطب، زبان ارزیابی، پیکره محور
  • یوسف حضرتی *، فاطمه یوسفی راد، بلقیس روشن، محمدرضا احمدخانی صفحات 243-269
    هدف از تحقیق حاضر بررسی نقش استعاره در چندمعنایی فعل دیداری فعل دیداری/görmǝk / (تماشا کردن) در زبان ترکی آذربایجانی در چارچوب معنی شناسی شناختی است. این تحقیق توصیفی – اسنادی است و سعی شده تا معانی گوناگون فعل براساس رویکرد معنی شناسی شناختی ارائه دهد. جهت نیل به این هدف پیکره ی زبانی مورد استفاده در این پژوهش ترکیبی از پایگاه داده های زبان ترکی آذربایجانی از جمله فرهنگ های لغت، کتاب ها، مجلات، روزنامه ها و شم زبانی نویسنده می باشد. یافته های تحقیق نشان می دهند که برای فعل دیداری /görmǝk / (تماشا کردن) 24 معنا بعد از طبقه بندی و انتزاع گونه های بافتی استخراج گردید. همچنین آنها نشان میدهند که چندمعنایی پدیدهای نظاممند بوده و عواملی همچون استعاره و مجاز در شکلگیری و توصیف آن بسیاردخیلند. به این ترتیب شبکه گسترده معنایی فعل شکل میگیرد و از سوی دیگر میتوان گفت که استعاره نقش پر رنگتری نسبت به مجاز در شکلگیری چندمعنایی و کاربرد فعل در بافتهای گوناگون دارد.
    کلیدواژگان: زبان ترکی آذربایجانی، معنی شناسی شناختی، چند معنایی، استعاره، فعل ترکی
  • علی روحانی*، بشیر جم، زهرا زهرا جمشیدزاده صفحات 269-289
    هدف از این پژوهش توصیفی-تحلیلی، بررسی روابط بین تصویر و متن در کتاب های آموزش زبان انگلیسی کاتینگ ایج و امریکن انگلیش فایل براساس چارچوب نظریه نقش گرای هلیدی و نظریه نشانه-شناسی کرس و فان لیوین است. این نظریه ها با مشخص کردن روابط بین تصویر و متن ، روشی را برای درک بیشتر معنا در کتاب های آموزشی زبان انگلیسی به زبان آموزان ارائه می دهند. این پژوهش سه معنای اندیشگانی، بینافردی و متنی را در تصاویر و متن بررسی می کند . نتایج این پژوهش در برگیرنده چند نکته می باشد. نخست، بررسی معنای اندیشگانی حاکی از این است که روابط بین تصاویر و متن در دو گروه تفصیلی و بروز کلامی و ذهنی افکار خلاصه می شود. دوم، بررسی معنای بینافردی نشان می دهد این روابط به دو نوع معنای تعاملی و سنجشی تقسیم می شوند. سوم، بررسی معنای متنی رابطه بین تصویر و متن را در دو گروه اطلاعات کهنه و نو، و اطلاعات واقعی و ایده ال تقسیم می کند. سرانجام، این پژوهش بر اهمیت این روابط معنایی برای فهم متن های چند شیوه ای و تاثیر آن بر مخاطب تاکید می کند.
    کلیدواژگان: تصویر، متن، کتاب، نشانه، معنا
  • مهرنوش باطبی، اکبر عبدالهی* صفحات 289-308
    هدف از این تحقیق بررسی نوع نگرش و عملکرد مدرسان زبان فرانسه در یک کلاس ناهمگن است. جاییکه زبان آموزان ازنظر سطح زبانی، شرایط زندگی و نوع نگرش فرهنگی-اجتماعی، تفاوت هایی با یکدیگر دارند. بدین منظور، ابتدا آموزش به شیوه های متفاوت به عنوان راهکاری برای هدایت زبان آموزان در یک کلاس ناهمگن معرفی می گردد. سپس به منظور روشن تر شدن ماهیت این روند آموزشی و کاربردها و موانع احتمالی استفاده از آن در ایران، از پژوهشی میدانی بهره خواهیم برد. برای تحقق این امر، مصاحبه های نیمه سازمان یافته ای با مدرسان زبان فرانسه در آموزشگاه های زبان در تهران انجام شد و نگرش و نوع عملکرد آن ها نسبت به آموزش به شیوه های متفاوت مورد بررسی قرارگرفت. نتیجه بررسی نشان داده است که مدرسان نگرش روشنی از این نوع آموزش ندارند، یعنی مفاهیم مرتبط با آن در آموزش اولیه ی آن ها وجود ندارد، ولی به طور ناخودآگاه از این روند، به صورت غیر نظام مند و پراکنده، در اشکال مختلف آموزشی در کلاس خود استفاده می کنند.
    کلیدواژگان: آموزش به شیوه های متفاوت، ناهمگنی، افت تحصیلی، منحصر به فرد کردن، مصاحبه ی نیمه سازمان یافته
  • قاسم مدرسی، حسین شمس حسینی* صفحات 309-333
    یادگیری زبان به کمک رایانه (CALL)، جستجو و مطالعه درباره کاربردهای رایانه در آموزش و یادگیری زبان است. در مرحله اول این مطالعه، با 12 کارشناس و مدرس دانشگاه مصاحبه شد که درآن مضمون های مشترک درباره نیاز یادگیرندگان به CALL به دست آمد. در مرحله دوم، پایایی و اعتبار پرسشنامه با شرکت 256 نفر و با استفاده از بررسی عاملی و مدل سازی معادلات ساختاری مشخص شد، و پرسشنامه معتبر شده دانش CALL برای یادگیرندگان زبان نامیده شد. در مرحله سوم، نتایج حاصل از ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین دانش CALL برای یادگیرندگان زبان، که تعداد آن ها 122 نفربود، و کارکرد نوشتاری آن ها در آزمون تافل اینترنت محور، رابطه معنادار مثبت و متوسطی وجود دارد [r=.34، n=122، p<.05]. در مرحله آخر، نتایج نشان داد که سرعت تایپ کردن در رابطه بین دانش CALL و کارکرد نوشتاری یادگیرندگان تاثیر می گذارد. این مطالعه، کاربردهای عملی برای یادگیرندگان، معلمان و برنامه ریزان درسی دارد.
    کلیدواژگان: دانش CALL، مواد آموزشی با کمک رایانه، تافل اینترنت محور، مهارت نوشتاری، مدل سازی معادلات ساختاری
  • مهتاب صابونچی* صفحات 333-352
    تفاوت های فرھنگی و گوناگونی مفاهیم زبانی بسیاری از مترجمان را مجبور میکند تا برای حفظ معنا و پیام متن اصلی، کل ساختار جمله را تغییر دهند. درحقیقت آنھا متنها را باز آفرینی میکنند: حال این دگرگونی ممکن است در ساختار دستور زبان عبارات ایجاد شود و یا به انتخاب لغتھایی فراتراز جایگزینھای معمول ومتداول بیانجامد.
    سوال اینجاست که مترجم تا کجا میتواند شکل و ساختار جملات را قربانی معنای اصلی متن مبدا کند؟ آیااین مسٔله به قرابت زبانی و فرھنگی دو زبان نیز مرتبط است؟ آیا کار مترجم جدااز برگردان کردن کلمات، واسطه گری فرھنگی نیز میباشد؟ و در نهایت آیا اساسا میتوان زبان یک کشور را بدون در نظر گرفتن جامعه وفرھنگش فرا گرفت وآن را مقوله ای مستقل دانست؟ در غیراین صورت یک مترجم به غیر از یادگیری زبان یک کشور باید به فراگیری و درک مفاهیم فرھنگی آن کشور نیز مبادرت ورزد؛ چرا که چنانچه او به فرھنگ آن در تمامی ابعادش اشراف کافی نداشته باشد، گرفتارابھامات بی شماری خواهد شد.
    کلیدواژگان: ترجمه، فرهنگ، زبان، تفاوت، متن
  • شیوا کیوان پناه، سید محمد علوی، اسدالله شریفی* صفحات 353-374
    هدف این مقاله آسیب شناسی کیفیت آموزش زبان انگلیسی تخصصی گردشگری در دانشگاه های ایران با استفاده از مدل کیرکپتریک (Kirkpatrick) است و در آن، واحدهای زبان انگلیسی تخصصی گردشگری در دانشگاه های ایران از چهار سطح واکنش، یادگیری، رفتار و نتایج مورد ارزیابی قرار می گیرد. در این مطالعه کیفیت اجرای دروس مربوطه از دیدگاه 50 مدرس زبان انگلیسی در این دانشگاه ها، 200 فارغ التحصیل کارشناسی رشته گردشگری و 30 مدیر و صاحب کسب وکار در صنعت گردشگری ایران مورد بررسی قرار گرفت. ابزار پژوهش در این مطالعه شامل مستندات، پرسشنامه و مصاحبه بود. نتایج مطالعه نشان داد که اکثر فارغ التحصیلان مهارت قابل قبول برای گوش دادن، صحبت کردن، خواندن و نوشتن به زبان انگلیسی با توجه به اهداف تعریف شده توسط شورای عالی برنامه ریزی درسی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و همچنین جهت اشتغال در صنعت گردشگری را نداشتند. کاهش تعداد دانشجویان در کلاس ، تجهیز کلاس ها به امکانات کافی، کاهش زمان صحبت مدرسین در کلاس درس، افزایش زمان صحبت کردن دانشجویان در کلاس، بهبود انگیزه دانشجویان از پیشنهادات این مطالعه بوده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی، ارزیابی برنامه آموزشی، مدل Kirkpatrick، انگلیسی تخصصی گردشگری، فارغ التحصیلان رشته گردشگری
|
  • Manoochehr Jafarigohar *, Ali Asgar Rostami Abusaeedi, Behrouz Jamalvandi Pages 183-214
    The vital role of philosophy in all fields of study is quite clear. The philosophical schools in the course of history have emerged to uncover the vague dimensions of human knowledge. In education, different philosophical schools including idealism, realism, and so on have presented their insights in relation to education in general and any aspects pertinent to it. Theoretical foundation of English language teaching has undoubtedly been under the influence of philosophical thoughts stemmed in these schools. Regarding the importance of philosophy of education and its pivotal role in curriculum development, methodology, roles of teacher and learner and other relevant aspects in education process, the current study using a library research method deals with the connection between philosophical schools of education and English language teaching. The findings of this investigation shows the influence of philosophical foundations of each of the aforementioned schools in different methods and approaches of language teaching within past century and presently can be observed and discussed.
    Keywords: philosophy, philosophy, English language teaching, philosophical schools, schools of education, philosophical thoughts
  • Javad Zare * Pages 215-242
    This paper reports on a study which explored importance marking in English academic lectures by male and female faculty members. The purpose of study was to investigate importance marking across gender. The method of study was corpus-driven, mixed-methods, and discourse analytic. Importance marking was investigated in the 160 English academic lectures of the BASE corpus. The results of the study showed that, regardless of the gender of the lecturer, importance marking takes place through (1) organizing the lecture into points and non-points, (2) using evaluative adjectives and adverbs such as important and more importantly, (3) indicating the extended coverage of topics, (4) relating the content of the lecture to exam and assessment, and (5) interaction with the audience. Additionally, it was found that importance marking does not necessarily involve using evaluative adjectives and adverbs. It can be done both explicitly and implicitly. Moreover, it was observed that orientation of the importance marker depends on its function. Finally, female lecturers were found to involve the audience more frequently than male lecturers.
    Keywords: English academic lecture, discourse organization, audience engagement, evaluative language, corpus-driven
  • Yousef Hazrati * Pages 243-269
    The aim of present study is to investigate the roleof metaphor in the polysemy of visual verb /görmǝk/ (seeing) in Azerbaijani Turkish within the framework of cognitive semantics. This study is a descriptive - documentary and has been tried to present the various meanings based on cognitive semantics approach. To achieve this goal, the linguistic corpus used in this study is comprised of Azerbaijani Turkish language databases, including dictionaries, books, magazines, newspapers, and author's linguistic intuition. The findings indicate that for visual verb /görmǝk/ (seeing) 24 senses was extracted after the classification and abstracting away of contextual variations. They also show that the polysemy is a systematic phenomenon and factors such as metaphor and metonymy are crucially involved in the formation and description of polysemy. In this way, semantic extensive network of verb is formed and on the other hand, it is claimed that metaphor has stronger role than metonymy in the formation of polysemy and usage of verb in the different context.
    Keywords: Azerbaijani Turkish, cognitive semantics, polysemy, metaphor, Turkish verb
  • Ali Roohani * Pages 269-289
    The aim of this descriptive-analytic article is to investigate the relations between images and their related texts in American English File and Cutting edge ELT textbook series based on the frameworks of Halliday’s systemic functional linguistics and Kress and van Leeuwen’s semiotics. These theories offer a way to understand meaning in multimodal English teaching textbooks by defining the relationships between images and their related texts. This article suggests four points through investigating three meanings (ideational, interpersonal, and textual) in the images and texts. Firstly, the investigation of the ideational meaning suggests that the relationships between images and texts are summarized in two groups including expansion and projection. Secondly, the analysis of the interpersonal meaning indicates that these relationships are summarized in two kinds of meanings, including interactive and evaluative. Thirdly, the analysis of the textual meaning shows that these relations are divided in new/given information and real/ideal information. Finally, this study highlights the importance of these semantic relations to understand multimodal texts and their impacts on the readers.
    Keywords: image, text, Textbook, Semiotics, meaning
  • Akbar Abdollahi * Pages 289-308
    The purpose of this research is to investigate the attitude and practice of French language teachers in a heterogeneous classroom, where the students have significant differences in terms of language level, life conditions and sociocultural attitude. In this article we tried to study the role of French teachers and their practice in managing heterogeneity of students in French classrooms in Tehran language institutes. Therefore, in the present article, differentiated teaching is introduced which could be a solution for leading students in a heterogeneous classroom. For this purpose, we conducted semi-direct interviews with French teachers of language institutes in Tehran to evaluate the attitude and practice in respect to differentiated education. The results showed that the teachers had no clear attitude towards this kind of education. It means that despite the fact that the concept of differentiated education was not incorporated in their training, they utilized this method in their classroom unconsciously.
    Keywords: Differentiated Education, Heterogeneity, School Failure, Individualization, Semi-Directed Interview
  • Ghasem Modarresi, Hossein Shams Hosseini * Pages 309-333
    Computer-assisted Language Learning (CALL) is defined as the search for and study of the applications of the computer to language teaching and learning. During the first phase of the study, the researchers found out the most commonalities emerged from the interviews with 12 experts and university teachers. During the second phase, the reliability and validity of the questionnaire were determined by means of FA and SEM and the validated questionnaire was named EFL learners’ CALL Knowledge. 256 students participated in this phase. During the third phase, the results of Pearson Correlation confirmed that there was a medium, positive correlation between EFL learners’ CALL knowledge (N=122) and their writing performance on IBT TOEFL Examination [r=.34, n=122, p
    Keywords: CALL knowledge, Computer-aided materials, TOEFL IBT, Writing skill, SEM
  • Mahtab Sabounchi * Pages 333-352
    Cultural differences and diversity of linguistic concepts normally force interpreters to change the sentence structure in the sake of safeguarding its main purpose and meaning. In fact, they recreate the texts either in a new grammatical structure or through the selection of words with a rather different meaning of their normal use. The question is to what extent the translator is allowed to sacrifice the form and structure of sentences for keeping the soul of the original text? Is this problem linked by the proximity of the two cultures and languages? Apart from literal translation of words, is an interpreter obliged to a cultural intermediation as well? And finally, is it possible in principle to learn the language of a country independently from its society and culture? We are of opinion that apart from learning the language, an interpreter should also know and understand the cultural concepts of that country, since in the absence of a general dominance of different dimensions of a culture, one might fall in multiple ambiguities
    Keywords: translation, Culture, Language, Difference, text
  • Shiva Kaivanpanah, Seyyed Mohammad Alavi, Asadollah Sharifi * Pages 353-374
    The purpose of the present study is evaluating English for tourism program in Iranian universities using Kirkpatrick model. The program is evaluated taking into consideration four levels of reaction, learning, behavior, and results. The data were collected from 50 lecturers currently teaching English for tourism in Iranian universities, 200 tourism graduates, and 30 employers of these graduate students in tourism industry using three instruments: a survey, semi-structured interviews and program-related document analysis. Results of the study indicate that graduates were not good at productive skills though they were good at vocabulary and reading comprehension, and the program objectives defined by the Supreme Council of Programming in the Ministry of Science, Research, and Technologies of Iran are not met. Finally, researchers have made some suggestions for better implementation of the program, such as decreasing the number of students in classes, providing enough equipment, dedicating enough time for practicing speaking, improving students’ motivation, and having more practical views to develop competent graduates for real life tourism businesses in Iran.
    Keywords: evaluation, program evaluation, Kirkpatrick's model, English for Tourism, Tourism Graduates