فهرست مطالب

مرمت و معماری ایران - پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1396)

نشریه مرمت و معماری ایران
پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محسن کشاورز *، فاطمه مهدی زاده سراج، عبدالله جبل عاملی صفحات 1-12
    بیش از چهار دهه از آغاز آموزش دانشگاهی رشته مرمت بناهای تاریخی در ایران می گذرد. این رشته تحصیلی به منظور تامین نیروی انسانی آموزش دیده و کارشناسان مورد نیاز سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تاسیس گردیده است. از آنجا که پاسخ گویی به نیاز بازار کار یکی از اهداف اصلی برنامه درسی و آموزشی است، هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی وضعیت توانایی های دانش آموختگان رشته مرمت، از دیدگاه خبرگان این رشته (اساتید، مشاوران و پیمانکاران و مدیران)، بر اساس مولفه های دانش، بینش، مهارت و صلاحیت است. برای نیل به این هدف، پس از بررسی ادبیات تحقیق، به تدوین چهارچوب نظری موضوع پرداخته شده، سپس با توجه به چهار مولفه دانش، بینش، مهارت و صلاحیت، پرسشنامه ای سی و پنج سوالی، به کمک روش پژوهش دلفی، تهیه گردید. به منظور جمع آوری داده ها، این پرسشنامه، پس از اطمینان از روایی و پایایی، توسط سه گروه از خبرگان رشته مرمت، یعنی اساتید، مشاوران و پیمانکاران، و مدیران سازمانی پاسخ داده شد. داده های بدست آمده با توجه به سوالات تحقیق، از دو جنبه آمار توصیفی و آمار استنباطی تجزیه و تحلیل گردید. در آمار استنباطی از آزمون t تک نمونه ای برای بررسی میانگین نمرات هر مولفه استفاده شد. بر اساس نتایج به دست آمده، دانش آموختگان رشته مرمت بر اساس مولفه دانش بالاتر از سطح متوسط، در مولفه نگرش در حد متوسط و برای مولفه های مهارت و صلاحیت پایین تر از سطح متوسط ارزیابی شدند. در جمع بندی بحث، دلایل این نقاط قوت و ضعف و پیشنهادهایی کاربردی برای اصلاح وضع موجود آورده شده است.
    کلیدواژگان: موزش مرمت، ارزیابی، دانش و بینش مرمت، مهارت و صلاحیت مرمت
  • علی امامی *، سارا فرزادی، نوریه خلفی صفحات 13-26
    بررسی تاریخی نسبت به مسئله میدان، نشان از آن دارد که میادین نسبت به گذشته، نقش و جایگاه موثرتری در مجموعه اندام های شهری یافته و تاثیرات زیادی را بر شکل گیری و سازماندهی فضایی شهر دارا می باشند. مطالعات نشان میدهند که دو گونه بررسی در رابطه با میادین وجود دارند که شامل گونه بندی بر مبنای زیباشناسی و گونه بندی بر مبنای عملکرد می باشند. هر یک از میادین به لحاظ نقش و تاثیرگذاری در زندگی افراد دارای عملکردهای اجتماعی، مذهبی، ورزشی، سیاسی و غیره می باشند. با توجه به این که هر یک از میادین در طول زمان دچار تغییر عملکرد می شوند، هدف این تحقیق این بوده است که به صورت ترکیبی عملکردهای تاریخی و معاصر هر یک از میادین مذکور مورد بررسی قرار بگیرد. در واقع فرض براین بوده است که عملکرد میادین بر حسب نیازها تعریف شده و بنابراین در طول زمان دچار تغییر شده است.
    روش کار بدین صورت بوده که ابتدا هفت گونه عملکرد اصلی میادین در مطالعات مبنا قرار داده شده و با استفاده از مطالعات اسنادی ابتدا عملکرد میادین در گذشته استخراج شده است. سپس با استفاده از مطالعه پیمایشی و روش تطبیقی به تبیین عملکرد ده عدد از مهمترین میادین در ایران به لحاظ میزان رضایتمندی از عملکرد آنها پرداخته شده است. نمونه های مورد مطالعه در این پژوهش 1000 نفر بوده اند که در هر یک از میادین صد نفر ابزار پرسشنامه توزیع شده است. تمامی میادین به لحاظ عملکردهای هفتگانه مورد بررسی قرار گرفتند. با استفاده از آزمون تی تست، آنوا و اسپیرمن تعداد 28 فرضیه مورد آزمون قرار گرفته است که ابتدا رابطه ی بین سن، جنسیت و علت حضور با میزان رضایت هر یک از افراد از عملکردهای هفتگانه مورد بررسی قرار گرفته است و سپس میزان رضایت از عملکردهای هفتگانه به سنجش رفته است.
    یافته ها و نتایج حاکی از آنست که بیشترین همبستگی بین سن افراد با رضایت از عملکرد اقتصادی میادین بوده است. بیشترین همبستگی بین جنسیت افراد با رضایت از عملکرد فرهنگی میادین بوده است، دیگر یافته حاکی از آن است که بیشترین میزان رضایت از عملکرد اقتصادی و ورزشی میادین در میدان تجریش تهران، بیشترین میزان رضایت از عملکرد فرهنگی و اجتماعی میادین در میدان نقش جهان اصفهان، بیشترین میزان رضایت از عملکرد مذهبی و ترافیکی میادین در میدان امام خمینی همدان، بیشترین میزان رضایت از عملکرد توریستی میادین در میدان خان یزد، بیشترین میزان رضایت از عملکرد سیاسی میادین در میدان امیر چخماق یزد بوده است.
    کلیدواژگان: فضای باز شهری، زندگی جمعی، میدان، عملکرد میدان
  • عاطفه شکفته *، حسین احمدی، مهدی یزدی صفحات 27-44
    سنگ های بکار رفته در مجموعه ی میراث جهانی پاسارگاد در ظاهر به لحاظ بافت و رنگ متفاوت هستند و از نقطه نظر ظاهری شامل سه نوع سنگ متفاوت می شوند. به همین دلیل، ممکن است دارای رفتارهای متفاوت فیزیکی و شیمیایی نیز باشند. تخریب های سطحی صورت گرفته در این سنگ ها با وجود شرایط یکسان محیطی، شکل های متفاوتی دارند. هدف از این پژوهش تشخیص ماهیت شیمیایی سنگ های این محوطه از طریق آنالیزهای دستگاهی XRD و XRF و شناسایی تخریب های سطحی و نمک های احتمالی سطحی از طریق مشاهدات ریز ساختاری توسط میکروسکوپ دیجیتال و آنالیز دستگاهی SEM-EDS است. نتایج حاکی از آن هستند که سنگ های بکاررفته در مجموعه از نظر شیمیایی همگی نوعی سنگ آهک هستند که دو گونه ی آن خلوص بالاتر و ساختار فشرده تری دارند، اما یک گونه از سنگ های مجموعه که معروف به «سنگ کبود» است، ساختار ماسه ای و نسبتا متخلخلی دارد. در آنالیز دستگاهی XRD فاز اصلی تمامی سنگ ها کلسیت (CaCO3) است که علاوه بر آن مقدار جزئی فاز کوارتز (SiO2) نیز گزارش شده است. در برخی از نمونه های سنگ کرم رنگ از بلوک های متفاوت، فاز دولومیت (Ca،Mg(CO3)2) نیز شناسایی شد. با وجود احتمال حضور نمک به عنوان عاملی برای تخریب، در نتایج آنالیزها هیچگونه نمکی مشاهده نشد که احتمال می رود یا بطور کلی عامل تخریبی نمک در اینگونه سنگ ها وجود نداشته و یا مقدار آن ها آنقدر ناچیز بوده که قابل شناسایی در آنالیزXRD نبودند. بر طبق تصاویر ماکروسکوپی و ریز ساختاری می توان اذعان داشت که عمده تخریب های صورت گرفته در سنگ های سیاه و کبود به علل ضعف ماهیتی خود سنگ بوده که از جمله ی آن رگه های کلسیت ثانویه و ذرات متشکله متفاوت هستند و مهمترین علت تخریبی سنگ کرم نیز فرسودگی زیستی شناسایی شد. با این وجود در مورد پاتین موجود بر بلوک های نقش انسان بالدار و دیواره تل تخت می توان اظهار داشت که با وجود اینکه گلسنگ در سطح اثر فرسایش ایجاد کرده، اما اگر بتوان شکل گیری پاتین را به گلسنگ نسبت داد؛ گلسنگ بطور متقابل با تشکیل لایه ی پاتین، مانند یک پوشش بر سطح بستر توانسته از تاثیر عوامل دیگر جوی بر سطح سنگ جلوگیری کند. بطور کلی نتایج حاصله از مشاهدات و آزمایشات ثابت کردند که مهم ترین عامل های محیطی مخرب در محوطه میراث جهانی پاسارگاد میکروارگانیزم ها و اثرات جانبی آب بواسطه انحلال فاز کربناتی و نیز تورم رسی هستند.
    کلیدواژگان: محوطه میراث جهانی پاسارگاد، سنگ آهک، XRD، SEM، EDS، تخریب سنگ، انحلال، فرسودگی زیستی
  • نوشین نظریه، نیما ولی بیگ *، شهریار ناسخیان صفحات 45-60
    تکنولوژی ساخت در بناهای سنتی به عوامل گوناگونی مرتبط می شود، ازجمله شرایط اقلیمی، ویژگی های بومی و محلی هم چون توانمندی ها و مهارت معمار. شناخت فن آوری های ساخت در زمان گذشته در بناهای سنتی بخشی از ویژگی های مربوط به معماری محلی را آشکار خواهد ساخت. باگذشت زمان، جای گزین شدن تکنولوژی و پیشرفت شیوه های ساخت وساز، روش های ساخت سنتی ابنیه رو به فراموشی می روند که با مکتوب نمودن این روش ها می توان از گامی موثر درراه حفظ این روش ها برداشت. فن آوری ساخت یخچال ها در شهرهای گوناگون به شکل مستقیم از توانمندی معماران تاثیر می پذیرد. پژوهشگران بیشتر بر روی جنبه های تاریخی، نحوه عملکرد یخچال ها، اجزای آن ها و یا به شکل موردی بر روی برخی یخچال ها تحقیق کرده اند. این مقاله برای نخستین بار به شناخت شیوه های گوناگون ساخت یخچال ها و مقایسه ی آن ها و مکتوب نمودن شیوه ها پرداخته اند. روش داده اندوزی در این پژوهش ترکیبی از کتابخانه ای و میدانی می باشد. پس از مصاحبه با استادکاران سنتی شهرهای شرق و جنوب شرق ایران در رابطه با ساخت یخچال ها و مدل سازی مراحل ساخت به تحلیل و مقایسه انواع روش ها پرداخته خواهد شد. این مقاله بر آن است تا توانمندی معماران محلی در فرآیند ساخت یخچال های سنتی را در شهرهای شرق و جنوب شرق ایران را موردبررسی و مقایسه قرار دهد. با بررسی و تحلیل های انجام شده آشکار شد مهارت و توانمندی معماران بومی در فن آوری ساخت بخش های گوناگون یخچال به ویژه در گنبد آن، نحوه اجرای قوس گنبد، چیدمان خشت های آن و ایستایی دیوار سایه انداز ظهور پیدا می کند و تفاوت های بسیاری را در فن آوری ساخت در مناطق مختلف را مشخص می سازد.
    کلیدواژگان: یخچال های سنتی، ساخت یخچال، فن آوری ساخت، معماری محلی
  • سیدمحسن موسوی، محمودرضا ثقفی *، فرهنگ مظفر، صمد ایزدی صفحات 61-74
    مساله اصلی این پژوهش، مطلوبیت رجوع به معماری بومی در دروس مقدمات طراحی معماری و چگونگی استفاده از ظرفیت های معماری بومی در طراحی تمرینهای این دروس است. چرا که در حال حاضر برنامه ارائه شده برای سرفصل دروس معماری، برنامه ای سراسری و کلی است و بکارگیری ظرفیت های معماری بومی در آن لحاظ نشده است. هدف این مقاله، پژوهشی است که بتواند استفاده از معماری بومی را در آموزش دروس مقدمات طراحی معماری امکان سنجی کند و تمرین هائی را براساس ویژگی های معماری بومی و منطبق بر اهداف این دروس طراحی کند. از دل معماری بومی می توان تمرین هایی را خلق کرد که منطبق بر اهداف تعیین شده برای دروس مقدمات طراحی معماری است. این فرض بر مبنای جستجو و تحقیق در شیوه های حل مساله در معماری بومی و انطباق آن با اهداف دروس مقدمات طراحی معماری قابل تایید است. در این پژوهش از روش موردپژوهی استفاده شده و با رویکرد استدلالی-استنتاجی مباحث واکاوی شده اند. روش مورد استفاده برای گردآوری داده ها نیز، روش مطالعات میدانی و کتابخانه ای است. نتایج پژوهش نشان می دهد که رجوع به معماری بومی با توجه به قابلیت های آن می تواند پاسخ مناسبی به حساسیت های تعیین شده در اهداف دروس مقدمات طراحی باشد. چرا که با الهام از معماری بومی می توان تمرین های مفیدی برای این دروس مطابق با اهداف آنها پیشنهاد داد.
    کلیدواژگان: مقدمات طراحی معماری، معماری بومی، آموزش معماری، حل مساله
  • مهدی اثنی عشران *، فائزه تقی پور صفحات 75-90
    وجود هزاران بقعه مبارکه در ایران و اعتقاد عمیق ایرانیان به مقام و منزلت مدفون شدگان در آن و همچنین وجود فرهنگ زیارت و اعتقاد به فرهنگ غنی معارف اسلامی ظرفیت بالایی بوجود آورده که بقاع متبرکه به واسطه آن خواهند توانست تبدیل به کانون های فرهنگی شوند لذا هدف این پژوهش شناسایی عوامل فرهنگی موثر بر مدیریت کارآمد بقاع متبرکه بود. بدین منظور مولفه های ارزش ها ، هنجارها ، اداب و رسوم ، هنر و میراث فرهنگی، باورها و مذهب مورد مطالعه قرار گرفت. این تحقیق به روش توصیفی پیمایشی عوامل فرهنگی در ابعاد ( ارزش ها، هنجار ها، هنر و میراث فرهنگی، باورها، مذهب،) مورد بررسی قرار داد. نمونه آماری پژوهش 150 نفر از مدیران اوقاف ، متولیان بقاع و امامزادگان شهر اصفهان بود. ابزار جمع اوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود. در این پژوهش جهت اطمینان از ابزار تحقیق روایی محتوایی با نظر اساتید و متخصصان فرهنگی انجام شد و به منظور برآورد پایایی از فرمول آلفای کرونباخ استفاده و ضریب پایایی 85/0 محاسبه گردید. تجزیه و تحلیل حاصل از این پژوهش با استفاده از نرم افزار آماری spss در دو سطح توصیفی و استنباطی انجام شد.در بخش آمار توصیفی مشخصه های آماری مانند: فراوانی،درصد،میانگین، انحراف معیار و در بخش آمار استنباطی آزمون tتک متغیره،آزمون فریدمن، تحلیل واریانس استفاده شد. نتایج نشان داد که ارزش ها با میانگین 49/20، ومذهب با میانگین 53/19 بیشترین تاثیر و هنجارها با میانگین 18/13 و آداب و رسوم با میانگین 98/12 کمترین تاثیر را داشتند و باورها با میانگین 89/16 و هنر و میراث فرهنگی با میانگین 93/17 در حد متوسط تاثیر قرار داشتند. بر حسب عوامل دموگرافیک نتایج پژوهش حاکی از آن است که بین نمرات مولفه های فرهنگی بر حسب سن تفاوت معناداری وجود ندارد. ولی بر حسب تحصیلات وجنس تفاوت معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: عناصر فرهنگی، ارزش، هنجار، مذهب، آداب و رسوم، هنر، مدیریت کارآمد، بقاع متبرکه
  • یعقوب محمدی فر *، اسماعیل همتی ازندریانی، کاظم ملازاده، علی خاکسار صفحات 91-102
    مجموعه آثار معماری دست کند زیرزمینی ارزانفود در 30 کیلومتری جنوب شرق شهر همدان (مرکز استان) و به فاصله 2 کیلومتری جنوب روستایی به همین نام واقع است. در این مجموعه بیش از 70 فضای دست کند شامل اتاق ها و سالن های مرتبط با یکدیگر است که در عمق های متغیر 3 تا 7 متری از سطح محوطه ایجاد گردیده است. در فضاهای مختلف این مجموعه عناصر معماری مختلفی از جمله دریچه ها و ورودی ها، سکوه ها، جای پیه سوز ها، حلقه ها (قلاب ها)، فضاهای طاقچه مانند و مجاری آب در دیوار فضاها می توان اشاره نمود که گاهی این فضاهای کوچک طاقچه مانند مرتبط با مجاری آب هستند. همچنین در کنار این مجاری آب، سایر عناصر مرتبط با آب از جمله میله های چاه متعدد و کانال انتقال آب شناسایی گردیده است. به همین دلیل سوالات مطرح در این راستا عبارتند از منابع آب چه نقشی شکل گیری مجموعه معماری دست کند زیرزمینی ارزانفود داشته است؟ براساس شواهد و عناصر معماری مرتبط با آب در مجموعه ارزانفود می توان نمونه ای از آثار از پیش طراحی دانست؟ شواهد نشان می دهد وجود یک رودخانه ی دائمی در کنار مجموعه عامل بسیار مهمی در راستای شکل گیری مجموعه آثار معماری دست کند ارزانفود بوده است. همچنین هدایت آب به درون فضاهای این مجموعه باعث دسترسی مستقیم و غیر مستقیم به آب در فضاهای زیرزمینی مجموعه گردیده است. از سوی دیگر نتایج بیانگر آنست که اهمیت و ضرورت دسترسی و استفاده آب در فضاهای این مجموعه امری بسیاری ضروری در موجودیت و کاربری آن داشته ، طوری که چنین سیستم آبرسانی به فضاهای دستکند زیرزمینی مجموعه، تاکیدی بر پلان از پیش طراحی شده و مدیریت آب در دل بستر سنگی دارد.
    کلیدواژگان: همدان، ارزانفود، معماری دست کند، کانال، حفره چاه، مدیریت آب
  • حمید عطایی شاد، مجتبی رفیعیان *، احسان رنجبر صفحات 103-116
    تغییر ساختمان های موجود برای کاربری های جدید پدیده ای نو نیست. برای مثال در دوره رنسانس، ساختمان های قدیمی برای کاربری های جدید تغییر پیدا می کردند و یا در دوره انقلاب فرانسه (اواخر قرن 18 میلادی) ساختمان های مذهبی پس از مصادره برای کارکردهای صنعتی و نظامی مورد استفاده قرار می گرفتند. اگرچه در بسیاری از موارد این مداخلات بدون توجه به حفاظت میراث تاریخی بوده اما انگیزه اقتصادی محرکی برای تغییر کاربری ابنیه بوده است. به علاوه در طول چند دهه اخیر در اروپای غربی نیز استفاده مجدد و بهبود منایع موجود به عنوان مرکز اقدامات بازآفرینی مدنظر قرارگرفته است. این موج جدید، حس ارتباط و تعامل بین اقدامات بازآفرینی و مرمتی را ایجاد کرده و نقش ابنیه و ساختار تاریخی در بسیاری از پروژه های بازآفرینی را به طور فزاینده مهم ساخته است.
    در ایران نیز به تاسی از کشورهای توسعه یافته، سیاست تغییر کاربری طی چند دهه اخیر رشد فزاینده ای داشته است به ویژه در کاشان طی سال های اخیر این سیاست به وفور یافت می شود. هدف از این پژوهش سنجش اثرات تغییر کاربری بناها به اقامتگاه های سنتی بر بازآفرینی کالبدی است که در آن 5 معیار جهت تجزیه و تحلیل انتخاب شده است.
    روش این پژوهش، توصیفی- تحلیلی و پیمایشی- میدانی است که پس از مطالعه منابع کتابخانه ای و گردآوری مبانی نظری پشتیبان، با استفاده از ابزارهای پرسشنامه، مصاحبه عمیق و مشاهده میدانی، داده ها جمع آوری شده و تجزیه و تحلیل آن ها انجام گرفته است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که به طور کلی تغییر کاربری ابنیه تاریخی بر بازآفرینی کالبدی بافت تاریخی شهر کاشان اثر مثبت گذارده است. افزایش مرمت ابنیه تاریخی، افزایش نوسازی و بهسازی بافت، بهبود سیما و منظر محدوده تاریخی کاشان و کاهش آلودگی های محیطی و توجه به ارزش های تاریخی و فرهنگی و کوشش برای حفاظت بیشتر از آن ها از جمله اثرات مثبت ایجاد اقامتگاه های سنتی بر بافت پیرامونی خود هستند.
    کلیدواژگان: کاشان، بازآفرینی، استفاده مجدد، اقامتگاه سنتی
  • مهرناز آزادی بویاغچی، بهزاد ذوالفقاری، محمد مهدی کریم نژاد * صفحات 117-126
    از دغدغه های متولیان و محققین مرتبط با منسوجات تاریخی، حفاظت و پاک سازی از آن ها است. به واسطه ساختار و ساختمان این آثار، شناخت بستر، آلودگی، و روش های مواجه با آن از اهمیت زیادی برخوردار است. در این راستا محققین زیادی طی مطالعه بر روی آلودگی های منسوجات تاریخی، آن ها را شناسایی، طبقه بندی و معرفی کردند. اما برای طراحی مهندسی معکوس و به منظور دست یافتن به نتیجه ی عملکرد عوامل متغیر، ارزیابی یک شوینده یا مکانیزم شستشو، لازم است، آلودگی با ویژگی های یکسان در دست باشد. هدف از نوشتن این مقاله، ارزیابی روش های متداول انتقال آلودگی و ارائه شیوه هایی مناسب بر روی نمونه ی آزمایشگاهی است. به این منظور مولفه های وسعت، میزان و یکنواختی مورد نظر می باشد. از اینرو با مطالعات کتابخانه ای و تحقیقات میدانی و انجام آزمایش ها، داده های گردآوری شده، به روش توصیفی و تجربی، تحلیل محتوا، و به صورت کمی و کیفی گزارش گردیده است. به طوری که سه مولفه میزان، وسعت و یکنواختی سطح آلودگی، اندازه گیری و بررسی شده اند. در فرایند تحقیق، پس از آماده سازی پارچه و آلودگی، با بهره مندی از شیوه سیلک اسکرین تخت غیر خودکار، آلودگی به پارچه سلولزی، انتقال داده شد که میزان آلودگی نمونه ها با محاسبه حجم عبوری توری بکار گرفته شده، تعیین گردید. وسعت آلودگی با تهیه استنسیل، مشخص شد و میزان یکنواختی سطح آلودگی به وسیله اسپکتروفتومتر انعکاسی اندازه گیری و گزارش گردید. نتایج به دست آمده به صورت کمی در سه مولفه مذکور، نشان داد که روش چاپ سیلک اسکرین می تواند راه مناسبی برای انتقال آلودگی به سطح پارچه به منظور دست یابی به تهیه نمونه های یکسان و آماده سازی آن برای انجام آزمایش های بعدی باشد.
    کلیدواژگان: منسوجات تاریخی، پنبه، شستشو، آلودگی، سیلک اسکرین
  • مهکامه لوافی *، منصور سپهری مقدم، فرح حبیب صفحات 127-138
    تاکنون محققان بسیاری سعی در خوانش ایده طرح مجموعه میدان و دولت خانه اصفهان در عصر صفوی داشته اند. افزوده های شاه عباس به منظر شهری اصفهان، طی دوره ای از سال 999 تا 1038 ه.ق. ادامه داشته است. برخی از محققین معتقدند احداث این مجموعه با طرحی از پیش تعیین شده صورت گرفته است و این در حالی است که برای رسیدن به دیدگاهی جامع راجع به ایده توسعه و طرح میدان، بایست سه موضوع را به صورت تطبیقی و همزمان بررسی کرد؛ متون تاریخی درجه اول که همزمان با احداث مجموعه به نگارش درآمده اند، تطبیق آنها با کاوشهای باستان شناختی و نهایتا تطبیق آن با تحولات سیاسی–اجتماعی کشور در این دوره.
    هدف پژوهش، فهم روند دقیق ایده پردازی و سیاستهای مداخله و نوسازی در رویارویی با بافت کهن شهری می باشد که نیازمند بررسی این سه حوزه به صورت تطبیقی است. لذا ماهیت این پژوهش کیفی و تاریخی و با روش تحلیلی-توصیفی و سپس تطبیقی صورت گرفته است.
    این بررسی تطبیقی سبب گردید تا دریابیم ایده طرح مجموعه، بصورت تدریجی و نه به یکباره شکل گرفته است. این ایده در سه مرحله جداگانه و در هر مرحله متاثر از بستر سیاسی و اجتماعی بوده است. «مرحله اول» طرح اولیه میدان قبل از انتقال پایتخت به اصفهان، با «کارکرد تفرجگاهی و نمایش های سیاسی» و همزمان با ماهیت متزلزل اوضاع سیاسی است. در این مرحله شاه تصمیم به توسعه و نوسازی هایی در میدان کهن شهر را داشته، ولی پس از انتقال پایتخت به اصفهان به علل ناکامی در پروژه های مرمت و توسعه میدان کهنه، «مرحله دوم» یعنی ایده «توسعه میدان نو با ماهیت تجاری» و همزمان توسعه شهر توسط خیابان چهارباغ مدنظرقرارمی گیرد. پس از مدتی در راستای سیاست تبدیل اصفهان به پایتخت شکوهمند صفوی، همزمان با برتری اقتدار سیاسی، ایده «مرحله سوم» ؛ «شکوهمندسازی میدان» از طریق پروژه های عظیم و همچنین احداث محلات جدید شهری با پرداخت وام های بدون بهره مدنظر قرار می گیرد. این یافته ها، منجر به تبیین نظریه «تغییر تدریجی از یک مرکز محلی تا پایتختی حکومتی» در رابطه با اصفهان صفوی گردید.
    کلیدواژگان: میدان، دولتخانه صفوی، اصفهان، نظریه تغییر تدریجی توسعه شهر اصفهان
  • حسن دلاکه *، محمود قلعه نویی، حسین ثمره محسن بیگی صفحات 139-145
    بافت تاریخی و قدیمی شهرها در اغلب موارد هسته اولیه و جزء میراث فرهنگی و تاریخی شهرها است. امروزه نقشی که منظر شهری در بافت های تاریخی و مسیرهای پیاده دارد، مورد توجه پژوهشگران حوزه ی منظر، طراحی و برنامه ریزی شهری قرار گرفته است. منظر شهری از سرمایه های فرهنگی شهرهاست و عابران پیاده به آن علاقه مندی و توجه خاصی دارند. میزان موثر بودن منظر یک مسیر بر عابران پیاده، بستگی به میزان ادراک فرد دارد که خود به آمادگی وی برای ادراک، ظرفیت ادراکی و شرایط محیطی ادراک وابسته است. این پژوهش بر اهمیت منظر بافت های تاریخی، مسیرهای پیاده و نقشی که منظر شهری می تواند بر ادراک عابران پیاده داشته باشد، تاکید می کند. با توجه به اینکه در پژوهش های حوزه ی منظر شهری، تاکید بر نقش منظر در بافت های تاریخی و مسیرهای پیاده کمتر به چشم می خورد، و همچنین شهر اصفهان که یکی از شهرهای تاریخی و گردشگری ایران است، بدین ترتیب در این مقاله محور هارونیه که در داخل بافت تاریخی هارونیه و یکی از مسیرهای مهم ارتباط دهنده میدان نقش جهان و میدان امام علی (ع) (میدان عتیق) است و سالانه گردشگران زیادی از این محدوده بازدید می کنند، به عنوان نمونه موردی انتخاب شده و مورد بررسی قرار گرفته است. هدف این پژوهش، سنجش کیفیت منظر محور هارونیه شهر اصفهان است. سوالی که در پایان این پژوهش به آن پاسخ داده می شود، این است که کیفیت منظر محور هارونیه اصفهان چگونه است؟ روش پژوهش در این مقاله توصیفی-تحلیلی است. برای تحلیل منظر در این پژوهش از تکنیک یادداشت برداری فیلیپ تیل و تحلیل عناصر بصری منظر سایمون بل استفاده شده، که به صورت کمی و کیفی هستند. نتایج تحقیق نشان می دهد، سکانس های نزدیک به میدان امام علی (ع)، به دلیل وجود عناصر شاخص و مناظر مطلوب از وضوح بالاتری برخوردارند.
    کلیدواژگان: منظر شهری، مسیر پیاده، بافت تاریخی، تکنیک یادداشت برداری و سایمون بل، محور هارونیه اصفهان
|
  • Mohsen Keshavarz *, Fatemeh Mehdizadeh Seraj, Abdollah Jabalameli Pages 1-12
    More than four decades have passed since starting the academic education of the field of monuments conservation and restoration, in Iran. This field of study has been instituted in order to provide the trained manpower and experts, required for Cultural Heritage, Handicrafts and Tourism Organization. Since responding to the needs of labor-market is one of the most important aims of curriculum and instruction, the main purpose of this research is studying the status of abilities of restoration graduates, from experts’ (professors, consultants and contractors, and managers) point of view, based on the components of knowledge, attitude, skill and competency. In order to achieve this aim, after literature reviewing, a theoretical framework of research has been presented. Then, a questionnaire with thirty-five items, considering the knowledge, attitude, skill and competency components and utilizing Delphi method, was designed. For collecting the data; this questionnaire, after assessing the validity and reliability, was answered by three groups of experts, i.e. professors, consultants and contractors, and managers in the field of restoration. Obtained data was analyzed from descriptive and inferential statistics viewpoints. In the inferential statistics, one sample t-test was used to survey mean scores of each component. According to the obtained results, knowledge of graduates of restoration is higher than the average level, their attitude component is on average level, and their skill and competency scores are below average. In conclusion, the reasons of these strengths and weaknesses, and some applicable suggestions, to improve the current situation, has been provided.
    Keywords: Education of restoration, Evaluation, (knowledge, attitude, skill, competency) of restoration
  • Ali Emami *, Sara Farzadi, Norieh Khalafi Pages 13-26
    Historical studies of plazas show this fact that nowadays, compared to past, plazas have a more important role in structure of cities. And also they influence more on shape and organization of a city’s environments. Studies show that plazas are considered in two ways, according to the aesthetics and according to their functions. Each plaza in case of its roles in individuals lives has social, religious, sport, political and etc functions. Since every plaza’s function and usage is altered in time, the purpose of this research is to study both historical and contemporary function of plazas. The assumptions are that functions are defined according to needs so they are changed in different times.
    The method of this research is as follow: first seven principal functions of plazas are considered the base of studies, and by study of documents the function of each plaza in past is found. Then survey and comparative method is used to determine the level of satisfaction of plazas functions. In this survey 1000 persons are asked, 100 persons in each plaza. Each plaza is checked regarding 7 principal functions. By use of t-test, anova and spareman tests 28 hypotheses are examined. First the relations between age, sex and cause of presence with level of satisfactions in 7 principal functions are considered and then the level of satisfactions is examined.
    Conclusions show highest correlations between age of persons and the level of financial satisfaction of plazas; And between sex of persons with cultural satisfaction. Other conclusions show that highest financial and sport satisfaction levels are in Tajrish plaza in Tehran. Also most cultural and social satisfactions are found to be in Naghshejahan plaza in Isfahan, highest satisfaction related to religious and traffic functions are in Imam-Khomeini plaza in Hamedan, for tourist-related functions the best is found in Khan plaza in Yazd and highest political satisfactions in Amirchakhmagh plaza also in Yazd.
    Keywords: Urban Open Spaces, public Life, Plaza, function of Plaza
  • Atefeh Shekofteh *, Hossein Ahmadi, Mehdi Yazdi Pages 27-44
    The stones used in Pasargadae world heritage site are different in texture and color as well as chemical characters. Despite equal environment condition, they have been damaged in different forms. The aim of this study is Identification of stones compositions and decays through XRD and XRF analysis. Also, some surface investigations have been done by Digital Macroscopic and Scanning Electron Microscope (SEM) in order to show surface deterioration. The analyses declare that all stone types are three different kind of limestone. Two types of the limestone that are in beige and dark gray color have a compact texture, but the third one that is in green gray color has fairly porous structure. The main phase was reported in X-ray diffraction analysis is Calcite (CaCO3), in addition, minor amount of quartz phase (SiO2) have also been reported. In some beige stone analysis, dolomite phase was observed and the quality of dolomite (Ca,Mg(CO3)2) and calcite were approximately equal in ratio. Despite the possibility of salt presence as a decay factor, the X-ray diffraction analysis did not report any salt. There are two possibilities; first, salt is not a factor in decay phonemes of Pasargadae stones, second, the amount of salt is low enough not to identifying through this analysis. According to microscopic and microstructure images, the main decay reason of dark and green gray types is their intrinsic problems. The main decay factor on beige stone is lichens mechanism. However, if the formation of Patina is caused by lichen, the lichen was useful in some case, because the patina as a coating covered the surface of stone and increased surface defense. Hence, the results of experiments and observations determine that the main environmental decay factors in Pasargadae World Heritage Site are microorganism and water duo to calcite dissolution and clay swelling.
    Keywords: Pasargadae World Heritage Site, Limestone, XRD, SEM, EDS, Stone Deterioration, Dissolution, Biodeterioration
  • Nooshin Nazarieh, Nima Valibeig *, Shahriar Nasekhian Pages 45-60
    Built technology in traditional buildings depends on different factors including local characteristics such as climatic conditions, and architect's capabilities and expertise. To recognize built technologies in the past in traditional buildings will manifest some part of feautures related to local architecture. Through elapsing time, replacement of technology and advancement in costruction methods, the traditional construction methods of buildings are forgotten that through documenting these methods, we might take an effective step towards preserving these methods.Built technology of ice houses in diverse cities is directly influenced by architects capabilities.
    Researchers have more studied on historical aspects, performance way of ice- houses, their constituents and/or some case form of ice houses. This reserch, for the first time, deals with recognising different methods for making ice houses, comparing them and documenting methods. The data collection method in the study is a combination of library and field ones. Having dealt with traditional experts of Iran eastern and southeastern cities respecting ice- houses construction and modeling costruction stages, the methods kinds will be analysed.
    The article intends to examine local architects capability in process of making traditional ice houses in Iran's western and southwestern cities. Through the conducted analyses, it became obvious that local architect's skill and capability will be manifested in built technology of ice-house different parts, especially in its dome ,the execution way of dome arch, its adobes arrangements and shading wall consistency and they also specify too many different regions in built technolory.
    Keywords: Traditional ice, houses, ice, house built, built technology, local architecture
  • Seyedmohsen Moosavi Dr, Mahmudreza Saghafi Dr *, Farhang Mozaffar Dr, Samad Izadi Dr Pages 61-74
    There is a gap between the past vernacular architecture and the contemporary architecture of Iran. Ignoring the practical characteristics of vernacular architecture has created an unidentified architecture and urban design for the life of new generations in Iran. The main problem of this research is familiarizing the students of architecture with philosophy of vernacular architecture for better understanding of environment. Since there are no local objectives in syllabus of undergraduate program of architecture this article is aimed to interject vernacular approaches in teaching of architectural design basics courses. Particularly enhance the creativity of students in architectural basic courses through understanding vernacular architecture. The results of research presented that contemporary teaching methods especially in architectural basic courses caused to disturb students’ mind and lack of creativity in architectural design. Also the results indicate that familiarizing students of architecture with vernacular materials will provide an environment in which students can create local ideas for local problems.
    Keywords: architectural design basics, vernacular architecture, learning process, architectural education, problem solving
  • Mehdi Esna Asharan *, Faezeh Taghipour Pages 75-90
    The main goal of this research was to identify of cultural factors affecting efficient management of the holy shrines in Esfahan. For that, values, norms, traditions, art and cultural heritage, beliefs and religion factors were studied. In this research, descriptive survey research was used in different dimensions such as values, norms, art, cultural heritage, beliefs and religion. The statistical society was included 150 Owqaf (charity institution) managers and trustees of holy shrines in Esfahan. Man- made questionnaire was used to gather of information Also, to ensure the content validity, survey instrument was designed with teachers and cultural specialists cooperation. The reliability was calculated using Cronbach and reliability coefficient was estimated 0/85. SPSS statistical software was used to analysis of data in descriptive and inferential levels. In descriptive statistic, the average percent and standard deviation and in inferential statistic, independent t- test, Friedman test and variation analysis were used. According to the results, the values and religion average (20/49 and 19/53, respectively) had the highest effect and norms and traditions average (13/18 and 12/49, respectively) had the lowest effect. Also, the beliefs and cultural heritage average(16/89 and 17/93, respectively) had moderate effect. According to demographic factors, the results show that there is no meaningful relationship between culture and age but there was meaningful difference between education and gender.
    Keywords: values, norms, art, cultural heritage, beliefs, religion, holy shrines
  • Yaghoub Mohamadifar Prof *, Esmail Hemati Azandaryani, Kazem Mollazade Dr, Ali Khaksar Pages 91-102
    The troglodytic architecture complex in Arzanfoud is located 30 km to the southeast of city of Hamadan. And 2 km to the south of village of Arzanfoud. These include the discovery of more than 70 carved space including interrelated rooms and halls in various depths of 3 to 7 m under the ground level. In different space various architectural element were recorded. These include overtures and entrances, platform lamp holders, hooks, niches and water tubes in the walls. Sometimes the small niches on the walls are related to the water system. Beside these other water management feature such as many wells and connecting canals were discovered. That is why the questions raised in this regard include the formation of Architecture troglodytic underground water resources what role has Arzanfoud? According to the evidence and architectural elements related to water Arzanfoud collection of pre-designed sample can be considered? Evidence suggests the existence of a permanent river with a very important factor in the formation of architecture is Arzanfoud troglodytic. This interrelated canal and well system facilitated the water flow through the whole structure. It seem that the water from the nearby river was directed to the structure and was distributed among its various space. The evidence suggest that water accessibility had a major role in the existence and function of this troglodytic architectural complex and that the water management system and the buildings were constructed based on a preplanned design.
    Keywords: Hamadan, Arzanfoud, Troglodytic architecture, Canal water, Water management
  • Hamid Ataei Shad, Mojtaba Rafieian Dr *, Ehsan Ranjbar Dr Pages 103-116
    Altering existing buildings for new functions is not a new phenomenon. For example during the Renaissance period, monuments from ancient times were transformed for new uses. During the French Revolution (18th century), religious buildings were transformed for industrial functions or military uses after they had been confiscated and sold. In addition, During the last few decades in Western Europe, the task of re-using and enhancing the existing resources has been perceived as central to the task of regeneration. This new wave produced a sense of connection and synergy between regeneration and conservation efforts. During this period, the role of historic buildings and structures has become increasingly important in many regeneration projects.
    In recent decade, the strategy of altering the use of old buildings have been developed increasingly in Iran. Especially in Kashan this strategy has placed abundant in recent years.
    The main objective of this research is to evaluate the impact of implementing this strategy on physical regeneration. In this research selected 5 criteria for analysis. The study was based on a descriptive-analytical and survey methods. After reading library resources, data collects by Using questionnaires, in-depth interviews and observations then the analysis took them.
    Results illustrate reuse of historic buildings in historical fabric of Kashan effectively improve the physical aspects including: Increasing repair of historic buildings, increasing reconstruction and renewal of historic fabrics, improving the appearance of old area, Reducing environmental pollution, Due to historical and cultural values and Efforts to protect more of them.
    Keywords: Kashan, Regeneration, Reuse, Traditional hotel
  • Mehrnaz Azadi Buyaghchi, Mehrdad Zolfaghari, Mohamadmahdi Karimnejad * Pages 117-126
    Researchers concerned to the related historical textiles are protection and cleaning. Because of the influence of this construction and structure, knowledge base, contamination and methods to deal with it is of utmost importance. In this regard, many researchers have studied, identified, classified and introduced the contamination on textile history. But for reverse engineering design and to achieve performance result and evaluation of detergent or washing mechanism it is necessary for uniform characteristic of contamination. In some engineering science this is known as standard contamination. The purpose of this paper is to evaluate common methods for the transmission of contamination and provide appropriate method on simulated samples with respect to components of extent, quantity and evenness with specific nature (experimental sample, oily). Library and field research studies has reported the collected data through descriptive and experimental methods, content analysis and qualitatively and quantitatively. Three components, extent, quantity and uniformity of contamination level has been measured and evaluated. In the research process, after preparation of fabric and contamination with the benefit of non-automatic flat silk screen method the contamination is transferred to cellulosic fabric. The level of contamination samples is used to calculate the net flow volume, to determine the extent of contamination is by stencil. Reflective spectrophotometer was used to measure the uniform rate of contamination. The quantitative results based on components quantity, extent and uniformity level of contamination shows that the silk screen method can be suitable for transmission of contamination to cloth surface in order to prepare a sample and preparing it for successive test.
    Keywords: Historical textiles, cotton, washing, contamination, Silk Screen
  • Mahkameh Lavafi *, Mansour Sepehri Moghadam, Farah Habib Pages 127-138
    The square and royal complex of Esfahan in Safavid era are one of the glorious examples of Iranian architectural history. So far many researchers have been trying to unveil the mysteries of such great architectural design. Some scholars believe that the construction of this complex has been carried out with a predetermined design; however, a comprehensive and realistic view can be achieved by considering historical documents written during the same time, and analyzing their correlations to the archaeological explorations and Iranian political events of that era. Understanding the exact process of safavid urban design and interventional policies in deal with the old urban context requires the examination of the above domains in a comparative way. In this regards, the qualitative and historical nature of this research has been conducted via analytical, descriptive, and comparative methods.
    The investigation conducted in this research shows that the design of the complex was influenced by the political and social context, and it has not been happened at once but developed in three separate stages: "The first stage", prior to the assignment of Isfahan as a capital city, the purpose of the Naghsh-e-Jahan construction was to create a leisure place. "The second stage", after Isfahan was appointed as a capital city, the construction around the square were speeded up because of the social and political reasons. At this time due to the failure of restoration commercial projects around the Old Square, The king ,Shah Abbas I, decided to expand the Naghsh-e-Jahan square with the commercial purpose. the square and the royal complex were connected to Hazar Jarib garden (Shah Abbas garden), located in the southern part of the city, by Chahar-bagh Blvd. At last, several complementary projects were introduced with the purpose of Glorifying of the square. They were resulted in several magnificent urban constructions such as Shah Mosque, the facade of Qaysariya, the completion of Alighapou palace and the emergence of new urban context which benefit from non-interest governmental loans.
    The study leads us to this theory that the design and construction of the complex has started from a local center and gradually expanded to a governmental capital during the Safavid dynasty.
    Keywords: Square, Royal Complex, Esfahan, The theory of gradual movement of Esfahan
  • Hasan Delake *, Mahmoud Ghalehnoee, Hosein Samare Mohsen Beigi Pages 139-145
    Old and historical contexts always consider as the major and historical and cultural heritage of cities. Nowadays the role of urban landscape in historical contexts and pedestrian paths is greatly considered by the researchers in urban landscaping, designing and planning. Urban landscape is cultural capitals of the cities and pedestrians are quite interested in it. The rate of effectiveness of a landscape of a route depends on individuals’ perception, which relies on the readiness of the individuals for perceiving, perceptual capacity and environmental conditions of perception. This study emphasizes on the importance of the landscape of historical contexts, walkways and the role that urban landscaping can play in the perception of pedestrians. Since in the researches of urban landscape the emphasis on the role of landscape in historical contexts and walkways is not seen much and Isfahan is one of the historical and tourism centers in Iran, Harouniyeh path, where is located in Harouniyeh historical context, which is one of the important connecting routes of Naghsh-e Jahan Sq. and Imam Ali Sq. (Atiq Sq.) and many tourists visit this area every year, was selected and evaluated as a case study. The aim of this study is evaluating the quality of the landscape of Harouniyeh path in the city of Isfahan. The question answered at the end of this research is, how is the landscape quality of Harouniyeh path? The methodology of the research in this article conducts a descriptive/analytical study. To analyze the landscape, Philip Thiel note-taking technique as well as Simon Bell landscape visual elements analysis are used in this study that are Quantitative and qualitative. The results show that the sequences near the Imam Ali Sq. have high clearly, because there are particular elements and landscapes in this path.
    Keywords: urban landscape, walkway, historical context, note-taking, Simon Bell technique, Isfahan Harouniyeh path