فهرست مطالب

مطالعات تطبیقی هنر - پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1394)

نشریه مطالعات تطبیقی هنر
پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/18
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رضا افهمی*، بنت الهدی احمدیان صفحه 1
    شاهنامه تهماسبی یکی از غنیترین مجموعه های نقاشی ایرانی است که منبع ارزشمندی از تصاویر را پیش روی پژوهشگران قرار داده است؛ همکاری جمعی از بزرگترین هنرمندان نگارگری در تهیه این نسخه، نشان دهنده اهمیت این اثر است. مقاله حاضر، درپی ایجاد شالودهای بصری مبتنی بر وجود ارتباط میان موضوع و ترکیب بندی در نگاره های این نسخه است و با بررسی تصاویر درپی یافتن پاسخ این پرسش است که درصورت وجود ارتباط میان موضوع و پیکره بندی نگاره ها، مضمون و پیکره بندی تصاویر چگونه در کل اثر بر یکدیگر تاثیر می گذارند و چگونه میتوان به الگوی معینی که بیانگر ارتباط میان دو عامل موضوع و ترکیب بندی باشد، دست یافت. روش تحقیق به کارگرفته شده، توصیفی- تطبیقی- تحلیلی است، بررسی ها به صورت سیستماتیک با تمرکز بر ساختار، به کمک دو روش عمومی گشتالت و تطبیقی انجام شده اند و گردآوری اطلاعات هم با روش کتابخانه ای- میدانی. ابتدا موضوع تمامی نگاره ها استخراج و سپس ساختار همه تصاویر نسخه برای دستیابی به ترکیب بندی کلی واکاوی شده است. درنهایت، مجموعه ای از الگوهای اولیه بهدست آمد که با استفاده از تئوری گشتالت و بررسی های تطبیقی میان داده ها، به شکلگیری یک ساختار مشخص و با قاعده انجامید.
    جستجوهای بصری تصاویر نسخه، بیانگر ارتباطی موثر میان ترکیب بندی تصاویر و موضوع است به گونه ای که موضوعات خاص به یک یا چند ترکیب بندی مشخص، مربوط اند. همچنین، به نظر میرسد که الگوهای بصری آشکار شده، قالبهای ازپیش معینی برای پیکره بندی تصاویر ازسوی هنرمند بوده است؛ به عبارت دیگر، هنرمند قواعد و اصول مشخصی را برای تصویرگری نسخه رعایت میکرده که این امر دلالت بر انسجام در عوامل کارگاهی دارد.
    کلیدواژگان: موضوع، پیکرهبندی، ساختار، شاهنامه تهماسبی
  • پرستو کریمی*، میترا شاطری صفحه 17
    برخی از داستانهای کهن ایرانی هم در آثار ادیبان و شاعران جلوه هنری یافته اند و هم با قلم نقاشان و هنرمندان نشان داده شده اند. به شکار رفتن بهرام گور با همراهی کنیزکش ازجمله حکایات مربوط به زندگی این شاه ساسانی است که در منابع گوناگون تاریخی و ادبی به اشکال گوناگون توصیف و روایت شده است و در دوره های مختلف بر آثار هنری با سبک های گوناگون نقش شده. مقایسه جزئیات نقش های مربوط به این داستان با توصیفات شاعرانی چون فردوسی و نظامی و یافتن وجوه اشتراک و اختلاف آنها می تواند ما را به تاثیر و تاثر احتمالی آثار شعری با آثار هنری رهنمون شود. در این پژوهش که به شیوه توصیفی- تطبیقی صورت گرفته است، پس از بررسی توصیف فردوسی و نظامی از داستان بهرام و آزاده، تصاویر مربوط به این داستان در دو بخش آثار پیش از اسلام و آثار دوره اسلامی به ویژه آثار سفالین، فلزی، کاشی ها و نگاره ها به تفکیک، بررسی شده و تطابق هریک با آثار شعری موردتوجه قرار گرفته است. همچنین، نشان داده شده که این حکایت در طی قرن ها و در گستره جغرافیایی وسیعی، از شهرت و رواج برخوردار بوده است. ضمن اینکه درباره آثار پیش از اسلام، تطابق تصاویر با جزئیات توصیفات فردوسی، احتمال خطا در تاریخ گذاری آثار یا دسترسی فردوسی به منابع تصویری مطرح شده است. درباره آثار دوره اسلامی نیز مشخص شده که روایت فردوسی بیش از دیگر روایات و ازجمله روایت معروف نظامی موردتوجه بوده است.
    کلیدواژگان: بهرام گور، شاهنامه، هفتگنبد، نگاره، سفال، فلز، کاشی
  • مهدی حسینی، هلیا دارابی* صفحه 35
    تنوع روش های موفق نقد عملی بسیار و استخراج الگویی یگانه برای تدریس آن، هدفی دست نیافتنی است؛ اما متخصصان آموزش باوجود اختلاف نظر در ماهیت و چگونگی تدریس نقد هنر، تلاش های ارزنده ای برای روشمند کردن آن انجام داده اند. از الگوهای آموزش نقد هنر نمونه های چندانی در کشور ما معرفی نشده اند. این مقاله چهار نمونه از الگوهای جهانی آموزش نقد هنر را بررسی میکند. پرسش اصلی آن این است که چه الگوهای منسجم و روشمندی برای هدایت دانشجویان وجود دارد که بتوانند برمبنای آنها واکنش خود به اثر هنری را نظریه پردازی کنند، و منسجم تر و مستدلتر درباره آن سخن بگویند یا بنویسند. مدرس میتواند هریک از روش های موجود را انتخاب کند یا روشی تلفیقی و التقاطی برگزیند. الگوهای بررسی شده در این مقاله در دانشگاه های ایالات متحد و عمدتا متکی بر سنت تحلیلی تدوین شده اند. این تحقیق درمجموع در چارچوب فرانقد قرار می گیرد. ماهیت آن توصیفی و روش گردآوری اطلاعات آن، کتابخانه ای است. الگوی ادموند بورکه فلدمن که رایج ترین الگوی آموزش نقد هنر است، شامل چهار مرحله توصیف، تحلیل فرمی، تفسیر و ارزیابی است. الگوی تام اندرسن هفت مرحله مستقل اما درهم تنیده دارد: واکنش، بازنمایی، تحلیل فرمی، شخصیتبخشی فرمی، تفسیر شخصی، بررسی بافتاری، و سنتز. رابرت دی. کلمنتس درتلاش برای اطلاق روش علمی به نقد هنر، سه مرحله روش استقرایی را مشاهده وقایع مهم، طرح فرضیه و آزمایش صحت فرضیه دربرابر شواهد جدید می داند. مراحل الگوی نوئل کارول هم توصیف، دسته بندی، بررسی بافتاری، تبیین، تحلیل، تفسیر و ارزیابی اند. هرچند تجربه نقد هنر را نمی توان به فرمول کاهش داد اما با روش شناسی منسجم و نظام مند میتوان بستر و بنیاد اندیشگی شکل گیری جرقه تخیل و ارتقای مهارت های اندیشه انتقادی را فراهم کرد.
    کلیدواژگان: آموزش نقد هنر، فرانقد، فلدمن، اندرسن، کلمنتس، کارول
  • محمدرضا عمادی*، محمدتقی آشوری، اصغر کفشچیان مقدم صفحه 51
    نقوش و درونمایه دیوارنگاره ها همواره رابطه ای پیوسته با مکان و محیط پیرامونی داشته و هماهنگ با عوامل کالبدی و غیرکالبدی مکان و چگونگی ادراک مخاطب، معنا می یابند. چراکه مکان و فضای شهری به یاری تجسم و تصوری که ناظر از گستره آن دارد، قابلادراک بوده و هویت مند میگردد. ازاینرو در این تحقیق با تدوین مولفه ها و زیرمولفه هایی همچون: مولفه های مخاطب مداری، زیبایی، منظر، انطباق پذیری و هویتمندی مکانی در دیوارنگاره ها به مثابه معیارهای کیفی دیوارنگاری از دوره پهلوی اول تاکنون، پرداخته شده است. بههمین منظور، با بهره مندی از روش توصیفی- تحلیلی و تطبیقی و سنجش مولفههای ذکرشده در قالب پرسشنامه هایی از 60 نفر از شهروندان، چگونگی این رابطه، موردارزیابی کیفی قرار گرفته است. برایناساس،
    هدف
    نحوه ارزیابی و چگونگی ادراک شهروندان از نقوش و درونمایه دیوارنگاره ها با مکانها و فضاهای عمومی و تاریخی شهر اصفهان است. بنابراین، سوال اصلی به چگونگی و میزان انطباق پذیری این دسته از آثار با مولفه های مذکور پرداخته و سوال فرعی بر انتخاب بهترین اثر، برای بهدستآوردن ضریب رتبه بندی دیوارنگاره های دوره معاصر ازمنظر شهروندان اصفهانی به عنوان مخاطبین اصلی این دسته از آثار، تاکید دارد.
    یافته های کلی تحقیق در پاسخ به سوالات طرح شده، بیانگر میانگین رتبه متوسط تا خوب در ارزیابی
    مولفهها و زیرمولفههای استخراج شده در برگه های پرسشنامه است. مولفه هایی که بیانگر فاصله کیفی درونمایه دیوارنگاره ها تا رسیدن به وضعیت مطلوب و عالی بوده و درحالحاضر، پاسخگوی انتظارات شهروندان نیستند. همچنین با ارزیابی آثار منتخب از مجموعه تصاویر ارائه شده دریافت شد که شهروندان به جنبه های نوآورانه و متناسب با نیازها و سلائق امروزی در طراحی نقوش و درون مایه دیوارنگاره ها اهمیت داده و نسبت به آثار بدون محتوا و صرفا تزئینی، کمرغبتترند.
    کلیدواژگان: اصفهان، نقوش دیوارنگاری، مخاطب مداری، زیبایی و منظر، انطباق پذیری و هویت مندی مکانی، دوره معاصر
  • کورش عطاریان*، کورش مومنی، زهره مسعودی صفحه 67
    اعداد و تقسیمات هندسی مشخص، به دلیل جذابیت قاعده های نهفته در آنها همواره موردتوجه پیشینیان بوده اند. اما در معماری ساختمانهای اخیر بعد از دوره پهلوی اول تا به امروز، به تناسبات و روابط اعداد کمتر توجه شده است و بهره گیری از سیستم دقیق تناسبات به عنوان اصلی بازتولیدشدنی برای دستیابی به زیبایی، مطرح نمی شود. ازاینرو، نگارندگان این تحقیق برآن شدند تا به بررسی توصیفی- تحلیلی تناسبات در حیاط مساجد دوره صفویه اصفهان بپردازند. مساجد دوره صفویه اصفهان از آن جهت موردتوجه قرار گرفت که معماری ایرانی- اسلامی در این دوره به اوج شکوفایی خود میرسد و اصفهان، پایتخت این جلوه گری هاست.
    پژوهش حاضر، تغییرات و ویژگی های تناسبات حاکم بر حیاط مساجد دوران صفویه را بررسی میکند تا به این مسئله بپردازد که چه نسبت یا نسبت هایی بین اضلاع حیاط مساجد برقرار است. مساجد دوره صفویه اصفهان ازمنظر تاریخ و حاکمیت، به سه دوره تقسیم میشود. از هر دوره، سه مسجد براساس پراکندگی زمانی انتخاب و تحلیل شد. روش تحقیق، استقرایی بوده که باتوجه به غیرتصادفیبودن نمونه های موردبررسی، به شیوه شبهتجربی ابعاد و اندازه های حیاط مساجد برمبنای رعایت تناسبات تحلیل و بررسی شده اند. روش گردآوری داده ها در این پژوهش بهشیوه بررسی اسناد و مدارک کتابخانه ای و تحلیل نقشه ها و داده های تصویری ابنیه است. با بررسی های انجامشده، چنین استنباط شد که نسبت بین طول و عرض حیاط مساجد، به تناسب 1.118 نزدیکی بیشتری دارد. همچنین، در ابعاد کلی حیاط مسجد از پیمون ایرانی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: صفویه، مساجد اصفهان، حیاط مساجد، تناسبات
  • عطیه شعبانی، فتانه محمودی* صفحه 83
    از نخستین منظومه های داستانی فارسی مصور که در قرن چهارم و نیمه اول قرن پنجم سروده شده، تنها یک اثر بهنام ورقه وگلشاه موجود است. این منظومه، مجموعه ای است که باید آن را مظهر آمیزه عشق و حماسه دانست. اولین منابع مانوی که به دست محققان رسیده، مربوط به منطقه تورفان در شرق آسیای مرکزی است که معلوم شده غنیترین منبع متون هنر مانوی است. دو سبک مشخص در نقاشی های مانوی تورفان دیده میشود: 1. سبک آسیایی بهویژه سبک ایرانی که در نگارگری دوره اسلامی قابلمشاهده است 2. سبک چینی که در پارچه ها و نقاشی های دیواری چین وجود دارد. هدف این مقاله، بررسی تداوم ویژگی های نقاشی مانوی در تورفان در نگارگری ورقهوگلشاه در دوره سلجوقی است. بدین منظور، نگاره های ورقهوگلشاه با نقاشی های تورفان موردتطبیق قرار گرفتهاند. از میان 71 نگاره ورقهوگلشاه، چند نگاره که کمتر مخدوش شده اند، به منظور شناخت ویژگی های نگارگری دوران سلجوقی درنظر گرفته شده اند. سوال اصلی تحقیق این است که چه عناصری از نقاشی های مانویان در دوره سلجوقی و در نگاره های ورقهوگلشاه وجود داشته است. روش تحقیق، توصیفی– تحلیلی و جهت اثبات فرضیه ها، ملزم به تطبیق عناصر تصویری بوده است.
    پس از تطبیق نگاره های ورقه و گلشاه با نقاشی ها و دیوارنگاره های یافتشده در تورفان، چنین بهدست آمد که استمرار نقوش، بنمایه ها، عناصر و تزئینات به کاررفته شده در نقاشی ها، چهره ها، حالات پیکره ها و پوشاک دیوارنگاره های مانوی بر نگاره های پس از اسلام در دوره سلجوقی و نگارگری منظومه ورقه و گلشاه که در این مقاله موردمطالعه قرار گرفته، کاملا مشهود است.
    کلیدواژگان: نگارگری سلجوقی، هنر مانوی، تورفان، ورقه وگلشاه
  • علیرضا مهدی زاده* صفحه 97
    واقعه خیبر، جایگاهی برجسته، مهم و نمادین نزد شیعیان دارد. این واقعه در نسخه نگاره های ادوار گوناگون به شیوه های مختلف بازنمایی شده است. در این مقاله، سه نگاره فتحخیبر مربوط به دوره های تیموری (کلیات تاریخی)، ترکمن (خاوران نامه) و صفوی (فالنامه)، برمبنای گفتمان تشیع (دوازدهامامی) بررسی و تحلیل شده اند. گفتمان تشیع، مجموعه ای منسجم از مفاهیم، باورها و روایت ها را دربرمی گیرد که اندیشه، احساس، گفتار و رفتار شیعیان را تحت سیطره خود گرفته و به آنها شکل میدهد؛ منطقا انتظار میرود در نگاره هایی با مضمون شیعی نیز عینیت و تحقق یافته باشد. ازاینرو، در بررسی نگاره های موردنظر این پرسشها مطرح میگردد که کدام نگاره، گفتمان تشیع از واقعه فتحخیبر را بازنمایی میکند، آیا به صرف بازنمایی و حضور شخصیتی شیعی در این نگاره ها، میتوان آنها را نگاره هایی شیعی دانست.
    همچنین، مشخصنمودن گفتمان بازنمایی شده در هر نگاره و شناسایی ویژگی مهم و اصلی نگاره های شیعی، از اهداف این پژوهش است. بدینمنظور، به بررسی محتوایی و شکلی نگاره ها پرداخته و عناصر بصری و تصویری، نشانه ها و نمادهای به کاررفته در هر نگاره، درراستای گفتمان تشیع توصیف و تحلیل شده اند. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی- تطبیقی است و اطلاعات، از منابع کتابخانه ای جمعآوری شده است.
    در نتیجهگیری این پژوهش میتوان اظهار داشت، یکی از ویژگی های مهم و اصلی برای شناسایی و ارزیابی نگاره های شیعی، بازنمایی مضامین براساس گفتمان تشیع است که میباید در محتوا و صورت (شکل) آثار، بهظهور رسیده باشد. از میان نگاره های بررسی شده، این ویژگی مهم در نگاره فتحخیبر از دوره صفوی (فالنامه) ظهور یافته است؛ بدینمنظور، نگارگر، نشانه ها، نمادها و تمهیدات تجسمی خاصی در آن به کار برده است.
    کلیدواژگان: نگاره های فتح خیبر، دوره های تیموری، ترکمن و صفوی، گفتمان تشیع، نگاره های شیعی
  • غزل اسکندرنژاد*، محمدرضا خاکی صفحه 109
    تعزیه، یکی از اشکال مذهبی نمایش ایرانی است که بنابر نظر پژوهشگران این حوزه، در دودمان قاجار، خاصه عهد ناصری، به اوج شکوفایی خود رسیده است. به زعم بسیاری از آنها، علل مهم شکوفایی این گونه نمایشی در عهد قاجار، یکی تدوام قدرت مذهب تشیع از عهد صفوی به بعد و دیگر، ساخت و برپایی تکایای موقت و تکایای ثابتی چون تکیه دولت بوده است. در این میان برخی آرا، تاثیر شرایط اجتماعی- تاریخی ایران را بر این گونه نمایشی متذکر شده اند. وجود چنین نظرگاه هایی، هرچند اشاره گونه و موردی، نشان دهنده تاثیر شرایط اجتماعی در این شکل نمایش آیینی- سنتی است. پرسش اصلی این است که ویژگی های اجتماعی و تاریخی عصر ناصری چه تاثیری در شکوفایی تعزیه این عصر گذاشته است. در مسیر پاسخ به این پرسش، سوال دیگری مطرح میشود؛ به طور کلی چه رابطهای میان اشکال هنری و محیط اجتماعی که این اشکال را پدید میآورد، وجود دارد. پدیدآمدن علم جامعه شناسی در قرن هجدهم و درپی آن، گسترش و رشد علوماجتماعی در سده های بعدی، منتقدان هنر را برآن داشت تا تفسیر و خوانشی جامعه شناختی از انواع گوناگون اشکال هنری به دست دهند. بنابر تعاریف جامعه شناسی هنر، به نظر میرسد مختصات اجتماعی قاجار، تاثیر قابل توجهی بر رواج تعزیه در این عهد گذاشته باشد؛ مختصاتی که خطوط اصلی آن را از یکسو نتایج حاصل از کشمکش های داخلی و خارجی، استبداد حاصل از نظام مبتنی بر کشاورزی، وجود طبقات مختلف و نابرابری های اجتماعی، و در سوی دیگر، طبع تفننطلب ناصرالدین شاه تشکیل میدهد. مقاله حاضر برآن است تا با برشماری ویژگی های تاریخی و اجتماعی عهد ناصری، دلایل جامعه شناختی رواج تعزیه را در این دوره تبیین کند. در این مقاله که به روشی توصیفی- تحلیلی و با رویکردی جامعه شناختی نگاشته شده، با بهره گیری از نظریه های جامعه شناسی هنر، کوشش شده تا به ترسیم سیمای جامعه قاجار و تاثیر آن بر اقبال تعزیه در دوران حکومت ناصرالدین شاه پرداخته شود.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی هنر، تعزیه، صفویه، قاجار
  • اشرف سادات موسوی لر، آمنه مافی تبار* صفحه 121
    نقاشی عصر قاجار به طور عمده، به دو دوره تقسیم می شود: دوره نخست؛ مقارن با سلطنت فتحعلی شاه نضج می یابد تا عصر ناصری دوام میآورد؛ بر تلفیق صور نگارگری و تزئینی با دستاوردهای هنر ناتورالیستی تکیه دارد و سیطره کلی دستاوردهای هنر ایرانی در آن، حائز اهمیت است. دوره دوم، با سلطنت ناصرالدین شاه و ظهور هنرمندان اروپارفته، شکل میگیرد و مبتنی بر بازنمایی از هنر طبیعت گرای غرب است. شاهنامه عمادالکتاب، محصول نیمه دوم است. شاهنامه ای که به عنوان آخرین نسخه دست نویس و مصور شاهنامه، به عهد مظفرالدین شاه تعلق دارد اما احراز هویت شاخصه ای ساختاری صور نگارگرانه نیمه نخست قاجار در آن، وانمود محسوسی دارد. بنابراین، در پژوهش حاضر این پرسش مطرح است که: نگاره های شاهنامه عمادالکتاب براساس دستاوردهای هنری کدام سبک نقاشی قاجار خلق شده است. هدف این مطالعه، تطبیق نگاره های شاهنامه مذکور با مولفه های نقاشی مکتب اول و دوم قاجار است. بنابراین پس از معرفی شاخصه های نقاشی قاجار، پنج نگاره از شاهنامه عمادالکتاب به روش توصیفی تحلیلی بررسی میشود: نخست، دو نگاره از این نسخه را تشریح و سپس به منظور فراهم آوردن پشتوانه استدلالی غنی، سه نگاره از شاهنامه عمادالکتاب با نمونه های همتای آن در شاهنامه های دیگر عصر قاجار ازجمله شاهنامه داوری، مقایسه میگردد. چراکه بررسی ها نشان دادهاند که تصاویر نسخه عمادالکتاب برخلاف آنکه در نیمه دوم حکومت قاجار خلق شده اند، با نمایش چهره های عاری از فردیت، غلبه عناصر تزئینی، بهره گیری از رنگ های گرم و شفاف و استفاده از دورنماهای ساده در تمامی شئون، به سبک نگارگرانه نیمه نخست قاجار ادای دین کردهاند. مسئلهای که در قیاس با سبک تصویرسازی محمد داوری در شاهنامه داوری که چندی پیشتر از نسخه عمادالکتاب رقم خورده، ارائه هرگونه توجیهی چون ارجاع به سلیقه زمانه و غیرممکنبودن راهیابی تکنیک های هنر غرب به تصویرگری این کتاب را باطل میسازد.
    کلیدواژگان: تطبیق، قاجار، نقاشی، شاهنامه، عمادالکتاب، محمد داوری
|
  • Reza Afhami*, Seyedehbentolhoda Ahmadian Page 1
    Shah Tahmasb’s Shahnama, one of the richest collections of Persian painting, has been a valuable source of images for researchers. Cooperation of the famous Persian artists participating in the preparation of this manuscript has demonstrated the importance of this piece of art. The purpose of this article is to find a visual based on the connection between the subject and the composition concerning paintings in this manuscript. In this study, there are two important questions; how is the configuration influenced by the subject in each miniature and has there been a specific pattern for designers to follow in order to start painting for each topic? An analytical - comparative method of research along with fieldwork- library data collection has been chosen. In this study, first, all images have been categorized based on their topics and then structure analysis of all images has been done to achieve the main composition for each miniature. In the next stage, a set of basic patterns is achieved using Gestalt theory and the comparative data leads to the formation of a specific structure.
    Keywords: Theme, Configuration, Structure, Shah Tahmaspi Shahnama, Safavid Minature
  • Parastoo Karimi*, Mitra Shateri Page 17
    Many ancient Iranian stories are artistically emblazoned by poets as well as painters and artists. The story of Bahram Gur’s hunting trip with his slave girl- Kanizak- is among a number of anecdotes about the life of the Sassanid king that has been told differently by various sources. Comparisons of the details have taken distinct art forms and descriptions. With poets like Ferdowsi and Nezami, who have chronicled the diversities and common grounds of this subject; we are able to appreciate the effect and the possible influence of their poems on the art forms. In this research, which was based on descriptive and comlerative methods, after further review of Ferdowsi and Nezami’s expressions of the story of Bahram and Azadeh, the related images have been categorized in two parts: the pre-Islamic artifacts/relics and the Islamic period. Images depicted in ceramic, metal, and tile works were separately evaluated and noted to correspond with the lyrical works.It is also shown that this anecdote has been famous during a long period in a vast area. The resemblance between details in Ferdowsi’s descriptions and pre-Islamic images suggests the likelihood of error in dating those artworks or the probability that Ferdosi had access to images as the resource. About the Islamic period it is shown that Ferdosi’s narration of this story has been more famous than other narrations including Nizami’s.
    Keywords: Bahram Gur, Shahnameh, Haft, Gonbad, paiting, pottery Metal, tile
  • Mehdi Hosseini, Helia Darabi* Page 35
    Art criticism, defined as informed dialogue about the work of art, and an attempt to elucidate its meaning, is an activity based on principles, methodologies, procedures and theoretical frameworks which altogether make the practice of criticism possible. There are various, and mainly subjective, approaches to the art criticism practice. This variety makes it remarkably difficult to elicit and define inclusive and practical models for teaching art criticism systematically. Although educators still disagree about the nature and methods of teaching art criticism, they have nevertheless developed a number of valuable and functional models. With a descriptive approach, this article examines four major models for teaching art criticism, all developed in the U.S. Universities, and mostly based on the tradition of analytic philosophy. Edmund Burke Feldman’s model includes four stages of description, formal analysis, interpretation and evaluation. With an emphasis on personal and emotional encounter with the work of art, Tom Anderson defines his model based on seven interrelated procedures: reaction, representation, formal analysis, formal characterization, personal interpretation, contextual analysis, and synthesis. In Inductive method of teaching art criticism, Robert D. Clements suggests a scientific approach in which the main phases are observing main facts, devising a hypothesis, and testing the hypothesis against the new evidence. Noël Carroll’s model, in an endeavor to expand and augment Feldman’s, comprises stages of description, categorization, elucidation, analysis, interpretation and evaluation. He places evaluation at the top of critical operation. Although teaching visual art criticism as a creative act cannot be reduced to prescriptive formula, a systematic methodology might pave available the grounds for the sparks of imagination as well as the development of critical thinking skills.
    Keywords: Art Criticism Education, Metacriticism, Feldman, Anderson, Clements, Carol
  • Mohammadreza Emadi*, Mohammad Taghi Ashoori, Asghar Kafshchian Moghadam Page 51
    The murals painting designs have always had a interwoven relationship with place and the citizen. In the current period, the murals paintings in public spaces of Isfahan in most cases triggers on the citizens’ sense of place as the main audience for this kind of work which is not in conflict with the principles governing the structure of their historical background. For the same reason, in this research with the objective of studying the painting form and content, in the mural painting art, the versatility offered by the identity component of the public spaces of Isfahan in the current period is given to the citizens. Therefore, the main question is how to adopt the identity component place with mural painting designs using mural paintings; and the other question focuses on the respondent’s perception of values. For this purpose, by utilizing the intertextual approach, the relationship between the polygonal wall painting depicting the location and the citizen’s perception of the environment is addressed by analyzing the range of prior texts and intertextuality.
    The findings indicates that a major part of the citizen’s perception is related to their surronding and constituent elements, like the mural painting designs which are taken from the ideas that directly linked with concrete and tangible realities in the physical environment, nature of activities, individual, and social relationship. For the same reason, lack of adaptability of most mural painting works in designing and implementation of designs suiting to a location in the current public spaces of Isfahan is rooted in conflicts causing form and content disruptions in the place identity component, like prior texts and intertextuality in time synchronization.
    Keywords: Isfahan, Mural painting motifs, Audience, oriented, Beauty, image, Adaptability, identity place, Current period
  • Koorosh Attarian*, Koorosh Momeni, Zohreh Masoudi Page 67
    Numbers and geometrical divisions, due to the inherent charming principles in their background are considered by the ancients. But in recent architecture after the first Pahlavi era to the present, less attention has been paid to the numeral relations and proportions and has not benefited from an exact reproduction of the original proportions to achieve beauty. The authors of the study aimed to examine the descriptive analysis of the proportions of the courtyards of the mosque built in Safavid dynasty. Safavid mosques of Isfahan since it was considered that Iranian Islamic architecture reached its peak in this period and Isfahan was the capital of these kind of manifesting itself. This study reviewed the changes in the proportions and features of the Safavid mosque courtyard to reveal what proportion or ratio exists between the sides of the courtyard of the mosque there. The mosques of the Safavid dynasty were divided into three categories at the history and governance perspective. Of each period, three mosques were analyzed based on the distribution of the selected period. Research method in this research is inductive that due to the non-randomness of the samples study, the analysis used semi- experimental method and also dimensions and scales of mosque courtyards were studied proportionally. The data collection method of research is librarian method and also study documentation and the analysis of maps and image data of buildings. The results show that the ratio between length and width dimensions courtyard of the mosque is closer to 1.118 proportions and Iranian Peymon proportions has been used in the overall dimensions of the mosque courtyard.
    Keywords: Safavid, Isfahan Mosque, Courtyard of Mosques, Proportion
  • Atiyeh Shabani, Fattaneh Mahmoudi* Page 83
    Warqa – Golshah is the first illustrated story that ever has been written in the fourth and first half of the fifth century. This story is a collection that embodies a mixture of love and epic. First Manichaean sources that researchers reached in East Central Asian region is Turfan paintings. Turfan Manichaean paintings can be seen in two distinct styles: 1. Asian style painting in particular, an Iranian-style visible in Islamic period 2. Chinese style, in fabrics and wall paintings in China.
    The purpose of this study is to evaluate the characteristics of the Manichaean miniature in Turfan and Warqa – Golshah paintings in Seljuk period. Therefore, some paintings that are less damaged were studied and analyzed to determine the characteristics of the Seljuk’s era painting. The research question is that what elements of Turfan Manichaean paintings are in Warqa – Golshah paintings in the Seljuk period? Research Methodology is Descriptive analysis and to improve the hypothesis a comparative method of the visual elements of paintings was used. After comparing Warqa – Golshah paintings with murals found in Turfan, it was found that the continuation of the motifs, themes, and decorative elements in the paintings, faces, expressions and clothing of Turfan Manichaean murals in the Muslim Seljuk period, and miniature paintings of Golshah that were studied in this research, is quite evident.
    Keywords: Seljuk painting_Manichean art_Turfan_Warqa – Golshah
  • Alireza Mehdizadeh* Page 97
    Khyber event has a dominant, important and symbolic position for the Shiites. The event is represented on the painting version of various eras in different ways. In this study, three paintings of the conquest of Khaybar were analyzed which were related to Timurid (historical sketch), Turkmen (KHAVARAN-NAME), and Safavi periods (Falname) based on Shiite discourses (Twelve Imams). Shiite discourse is a coherent body of concepts, beliefs, and traditions which has dominated thoughts, feelings, words and actions, and has shaped them, and reasonably it is expected that is realized in the Shiite-themed paintings. Hence, in the study of desired paintings, these questions are arisen, “which painting represents Shi’a discourse of conquest of Khaybar event? Does the mere representation and presence of Shiite personality in these paintings can be considered as the Shia paintings? Also, specifying the discourse represented in every painting and identifying the main characteristic of Shia paintings are considered as the objectives of this research. Therefore, the content and form of the paintings have been examined and visual elements and symbols used in each painting are described and analyzed in line with the Shiite discourse. The research method is comparative-analytical-descriptive, and information was collected by using the library method. It can be concluded that one of the important characteristics to identify and assess the main paintings of Shia is the representation of the themes based on of the Shia dialogue, which should be emerged in the content and form of works. Among the analyzed paintings, this important feature is emerged in the painting of conquest of Khaybar in the Safavid period (Falname), which for this purpose, specific painter, signs, symbols and measures are employed.
    Keywords: the Conquest of Khaybar Paintings, Timurid, Turkmen, Safavid Periods, Shiite Discourse, Shiite Paintings
  • Ghazal Eskandarnejad*, Mohammadreza Khaki Page 109
    Ta’zieh is one of the religious forms of the Iranian drama which has been flourished in Qajar dynasty and more specifically in Nassery era according to the researchers of the Iranian drama field. They believe that the main reasons for this development in Qajar dynasty are sustainment of the Shi’ite religious authority from Safavid dynasty on and establishment of temporary as well as permanent Tekies (places for religious ceremonies) such as the Tekie-ye-Dolat. However, some researchers suggest the efficacy of the country’s socio-historical conditions in this type of drama. Although such viewpoints have been restricted to some cases, they confirm the effectiveness of these conditions on formation of this kind of traditional-ceremonial drams. Appearance of Sociology in the 18th century and the development of the social sciences in the following centuries made the critics present a sociological interpretation of various art forms.
    The aim of this study is to determine the socio-historical characteristics of the Nassery Era and to explain the sociological reasons for the considerable development of the Ta’zieh in this period of time. This study is a descriptive-analytical study conducted using the theories of the sociology of art which provides an irrefrangible relation between the art and the socio-historical conditions of each era. The aim of the present study is to investigate and present the view of society in Qajar dynasty and its effects on flourishing of Ta’zieh in Nassery era.
    Keywords: Art sociology, Tazieh, Safavid Dynesty, Qajar Dynasty
  • Ashrafosadat Mousavi Lar, Ameneh Mafitabar* Page 121
    The Qajar paintings can be categorized into two main periods: the first period, initiated at the beginning of the reign of Fath-Ali Shah and continued until the reign of Naser al-din Shah. It focuses on the combination of ornamental and Persian painting forms with the achievements of naturalist art such as perspective principle and its important feature is the total domination of Persian art. In the second period, initiated from the reign of Naser al-din Shah and the arrival of those artists who had been trained in Europe, the painting is based on the representation of the naturalist art of the west and its main feature is an attempt to exactly imitate the principles of atmospheric perspective. The “Emad Al-Kottab” Shahnameh is a product of the second period; although it belongs to the Mozaffar Al-din Shah period as the last handwritten and illustrated version of Shahnameh, it reflects faithfully the pictorial traditions of the first half of Qajar period. The question here is what Qajar school’s paintings of Emad-Al-Kottab Shahnameh are based on? The present research is aimed at comparing illustrations at Emad-Al-Kottab Shahnameh with components of the first and second Qajar painting schools. To do so, and after remarking Qajar painting elements, five Persian paintings from Emad-Al-Kottab Ahahnameh are selected and investigated through a descriptive-analytic methodology. Two illustrations are first delineated, then, three paintings of Emad-Al-Kottab Shahnameh are compared with their counterparts at other Qajar Shahnameh, including Davari Shahnameh. As the investigations show that although Emad-Al-Kottab illustrations are created through the second half of Qajar reign, elements such as faces with no individuality, the dominance of ornamental elements, use of clear warm colors, and simple landscapes reveal influences of the first Qajar school. A comparison of Emad-Al-Kottab illustrations with those of Davari Shahnameh, which was created right before Emad-Al-Kottab, rejects any other reasoning, including the influence of taste of that time and the impossibility of the entrance of western art techniques into the book’s illustration.
    Keywords: Comparision, Qajar, Painting, Shahname, Emad al Kottab, Mohammad Davari