فهرست مطالب

فصلنامه طب مکمل
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 11، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • معصومه سبز علی گل*، نسرین صفری، نیره باغچقی، معصومه لطیفی، حمیدرضا کوهستانی، رضا بخردی، محسن تقی زاده، فاطمه زارعی صفحات 766-775
    مقدمه
    برش های جراحی از جمله «اپی زیاتومی» از علل شایع ایجاد درد هستند و گیاهان داروئی جایگاه ویژه ای را در بهبود سلامت عمومی و تسکین درد دارند. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر ژل آلوئه ورا بر درد پرینه و بهبودی زخم بعد از اپی زیاتومی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه کارآزمایی بالینی بود که بر روی 84 نفر زن تحت اپی زیاتومی بستری در بیمارستان هفده شهریور ساوه انجام گردید. بیماران به طور تصادفی در دو گروه مداخله (دریافت کننده ژل آلوئه ورا) و گروه کنترل (دریافت کننده لگن بتادین) قرار گرفتند. در فواصل زمانی قبل از مداخله، 7 و 10 روز پس از اپی زیاتومی، شدت درد با استفاده از ابزار VAS و میزان بهبودی زخم با استفاده از ابزار REEDA اندازه گیری شد. در نهایت، داده ها با استفاده از آزمون های آماری کای اسکوئر و تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین دو گروه از نظر شدت درد پایه و ظاهر اولیه زخم تفاوت معنی دار آماری وجود نداشت (0/20 =p و 0/464 =p). شدت درد در گروه مداخله در روز هفتم و دهم تفاوت معنی دار آماری با گروه کنترل داشت (0/04 =p و 0/001 =p) به طوری که گروه مداخله، درد کمتری را تجربه کردند. در بررسی میزان بهبودی زخم نیز گروه مداخله در روز هفتم و دهم با گروه کنترل تفاوت معنی دار آماری داشت (0/02 =p و 0/018 =p) و بیماران گروه مداخله بهبودی بیشتری از گروه کنترل داشتند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این پژوهش، مشخص گردید ژل آلوئه ورا می تواند کاهش دهنده درد و تسریع کننده التیام زخم اپی زیاتومی باشد.
    کلیدواژگان: اپی زیاتومی، درد پرینه، بهبودی زخم، آلوئه ورا
  • فریبا مرصعی، محمد آقاجانی* صفحات 776-786
    مقدمه
    با توجه به اینکه «امید» یکی از منابع مهم سازگاری برای بیماران مزمن جهت بقاء است و بر نگرش، وضعیت سلامتی و کیفیت زندگی آنان تاثیر می گذارد و ناامیدی به عنوان عامل مهمی در عدم پایبندی بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیه به ادامه درمان باعث مرگ آنان می شود انجام مداخلاتی در جهت افزایش و تقویت امید، امری ضروری است. بنابراین این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مشاوره با رویکرد معنویت، بر امید بیماران نارسایی مزمن کلیه اجرا گردید.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه کارآزمایی بالینی است که بر روی 90 بیمار مبتلا به نارسایی مزمن کلیه که تحت همودیالیز بوده و به صورت تصادفی به دو گروه اختصاص داده شدند، انجام شد. گروه مداخله طی 8 جلسه تحت مشاوره معنوی قرار گرفتند و گروه کنترل تنها مراقبت های معمول را دریافت کردند. اطلاعات با استفاده از پرسش نامه امید هرث جمع آوری شد و با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی در نرم افزار 11/5 SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در شروع مطالعه تفاوت معنی داری بین نمرات امید دو گروه یافت نشد اما پس از پایان مداخله تفاوت معنی داری بین نمرات امید در گروه مداخله و کنترل مشاهده شد (0/0001> p). بین نمرات امید قبل و بعد از مشاوره در گروه مداخله و قبل و بعد در گروه کنترل تفاوت معنی داری وجود داشت(0/0001> p).
    نتیجه گیری
    مشاوره با رویکرد معنویت منجر به ارتقاء امید در مبتلایان به نارسایی مزمن کلیه می شود. لذا می تواند به عنوان یک درمان مکمل به وسیله پرستاران در کنار سایر مراقبت ها برای این بیماران ارائه شود.
    کلیدواژگان: امید، مشاوره معنوی، همودیالیز، نارسایی مزمن کلیه
  • هما صادقی اول شهر، مینا سعادت*، معصومه خیرخواه، ابراهیم سعادت صفحات 787-797
    مقدمه
    دیسمنوره اولیه از شایع ترین مشکلات زنان در دوران باروری است که سبب به وجود آوردن مشکلاتی از قبیل پایین آمدن کیفیت زندگی و غیبت های طولانی از محل درس یا محیط کار می شود. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر رایحه درمانی با ماساژ روغن گل سرخ بر دیسمنوره اولیه انجام شده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه کارآزمایی بالینی حاضر، بر روی 75 نفر دانشجوی مبتلا به دیسمنوره اولیه انجام شد. جهت نمونه گیری ابتدا سه خوابگاه از خوابگاه های دانشگاه علوم پزشکی تهران به طور تصادفی انتخاب شدند. سپس افراد مقیم هر خوابگاه و به صورت تصادفی به سه گروه «ماساژ با روغن گل سرخ»، «ماساژ با روغن بادام بدون بو»، و «ماساژ تنها» تقسیم گردیدند. هر سه گروه، مداخله را در روز اول قاعدگی و طی دو سیکل پی درپی دریافت نمودند. شدت درد با استفاده از مقیاس دیداری درد (VAS)، قبل و بعد از مداخله مورد ارزیابی قرار گرفت. نرم افزار SPSS نسخه 20 جهت تجزیه و تحلیل داده ها مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    هر سه گروه از نظر مشخصات جمعیت شناختی همگن بودند. در سیکل اول، میانگین شدت درد در هر سه گروه کاهش یافت، به طوری که این کاهش در گروه های روغن گل سرخ و ماساژ تنها، معنادار بود (0/01= p)؛ هر چند میزان کاهش درد در گروه های روغن گل سرخ و روغن بادام تفاوت معنا داری نداشت (0/581 =p). در سیکل دوم تفاوت آماری معنا داری در کاهش شدت درد در گروه های روغن گل سرخ و روغن بادام (0/05> p) و گروه های روغن گل سرخ و ماساژ تنها (0/001 > p) دیده شد.
    نتیجه گیری
    ماساژ همراه با روغن گل سرخ، باعث کاهش شدت دیسمنوره اولیه می شود. لذا با توجه به کارآیی و مقرون به صرفه بودن آن، می توان از این روش برای کاهش دیسمنوره اولیه استفاده کرد؛ اگرچه انجام تحقیقات بیشتر در این زمینه ضروری است.
    کلیدواژگان: دیسمنوره اولیه، ماساژ، روغن گل سرخ
  • سمیرا فوجی، موسی الرضا تدین فر*، محمدحسن رخشانی، محدثه محسن پور صفحات 798-808
    مقدمه
    یکی از معمول ترین روش های تشخیصی و درمانی در بیماران قلبی، آنژیوگرافی است که موجب اضطراب و درد بیماران می گردد. روش های آرام سازی مثل تجسم هدایت شده می توانند سبب ایجاد راحتی و احساس آرامش در این افراد شوند. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر تجسم هدایت شده بر درد و اضطراب بیماران تحت آنژیوگرافی قلبی انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش، یک مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده است که بر روی 62 نفر از بیمارانی که برای اولین بار تحت آنژیوگرافی عروق کرونر قرار می گرفتند، انجام شد. بیماران در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. در گروه مداخله، روش تجسم هدایت شده اجرا شد. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل معیار عددی درد و پرسش نامه استاندارد اضطراب اشپیل برگر بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 انجام شد.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد شرکت کننده در این مطالعه 57.06±8.9 بود و 59/67 درصد از آنان (37 نفر) مرد بودند. بعد از مداخله میانگین اضطراب آشکار و پنهان در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل کاهش یافت و با 0/001 >p در هر دو مورد، این اختلاف معنی دار شد. میانگین درد بعد از مداخله کاهش یافته بود ولی این کاهش از نظر آماری معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    تجسم هدایت شده و آرام سازی در کاهش اضطراب بیماران تحت عمل آنژیوگرافی قلب موثر است. از این رو پیشنهاد می شود که از این روش قبل از آنژیوگرافی قلب استفاده شود.
    کلیدواژگان: تجسم هدایت شده، آنژیوگرافی عروق کرونر، اضطراب، آرام سازی
  • مریم عطاالهی، صدیقه امیرعلی اکبری*، فراز مجاب، حمید علوی مجد صفحات 809-819
    مقدمه
    دیسمنوره یکی از شایع ترین اختلالات در زنان می باشد که سبب اختلال در کار و روابط اجتماعی آنان می گردد. با توجه به پیامدهای نامطلوب دیسمنوره و خاصیت ضد التهابی جوانه گندم، این پژوهش با هدف تعیین تاثیر عصاره جوانه گندم بر علائم سیستمیک همراه دیسمنوره اولیه انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر به روش کارآزمایی بالینی سه سو کور از تاریخ خرداد 1392 تا آذر 1392 بر روی 90 نفر از زنان شاغل در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی همدان انجام شد. شرکت کنندگان قبل از مداخله از نظر سن، شاخص توده بدنی، درآمد، سن منارک، تاهل، و شدت علائم همراه دیسمنوره همگن شدند، و سپس از طریق جدول اعداد تصادفی به صورت تصادفی به دوگروه 45 نفری تقسیم شدند. در گروه جوانه گندم کپسول 400 میلی گرمی عصاره جوانه گندم، به صورت سه بار در روز از روز شانزدهم سیکل قاعدگی تا روز پنجم آن استفاده شد. تجزیه و تحلیل آماری داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی، از جمله آزمون فریدمن و من ویتنی انجام شد.
    یافته ها
    در گروه جوانه گندم اختلاف آماری معناداری در علائم سیستمیک همراه دیسمنوره اولیه به شکل خستگی، سردرد و تغییر حالت های عصبی وجود داشت (001 /0> P).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل نشان داد عصاره جوانه گندم سبب کاهش شدت علائم سیستمیک همراه دیسمنوره اولیه می شودو بنظر میرسد می توان جهت کاهش شدت علائم سیستمیک از آن استفاده کرد.
    کلیدواژگان: علائم سیستمیک، دیسمنوره اولیه، جوانه گندم
  • مژگان سهیلی شهرضا، فاطمه نظری*، وحید شایگان نژاد، محبوبه والیانی صفحات 820-830
    مقدمه
    بیماری مولتیپل اسکلروزیس یک بیماری پیچیده، چندچهره و بدون درمان قطعی است که اغلب با تنوعی از نشانه های جسمی بروز پیدا می کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر رفلکسولوژی بر شدت خستگی و درد زنان مبتلا به ام.اس انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی یک سو کور بود که بر روی50 نفر بیمار مبتلا به ام.اس مراجعه کننده به کلینیک ام.اس بیمارستان آیت الله کاشانی اصفهان انجام شد. واحدهای مورد پژوهش به صورت تخصیص تصادفی در دو گروه آزمون و کنترل قرار گرفتند. در گروه آزمون، رفلکسولوژی طی 4 هفته، دو بار در هفته و به مدت 40 دقیقه برای هر بیمار انجام شد و گروه کنترل فقط تحت درمان های دارویی طبق دستور پزشک معالج قرار گرفتند. اطلاعات، با استفاده از مقیاس سنجش شدت خستگی و مقیاس عددی درد، قبل از انجام مداخله، بلافاصله و دو ماه بعد از آن در دو گروه جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها به وسیله نرم افزار spss نسخه 18و آمار توصیفی و استنباطی انجام شد.
    یافته ها
    آزمون آنالیز واریانس با مشاهدات تکراری، تفاوت آماری معنی داری از نظر میانگین نمره شدت خستگی و درد در زمان های مختلف در گروه آزمون نشان داد (0/05> p). در حالی که این تفاوت در گروه کنترل معنی دار نبود. نتایج آزمون تی مستقل تفاوت آماری معنی داری را بین دو گروه از نظر میانگین نمره شدت خستگی و درد قبل از مداخله نشان نداد اما بلافاصله و همچنین دو ماه پس از مداخله بین دو گروه این تفاوت معنی دار بود (0/05> p).
    بحث و نتیجه گیری
    به نظر می رسد اجرای تکنیک رفلکسولوژی در تسکین شدت درد و خستگی مبتلایان به ام.اس موثر است. بنابراین انجام این تکنیک به عنوان یک روش موثر پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، رفلکسولوژی، درد، خستگی، طب مکمل
  • پگاه مطوری، رویا غلامی، مجتبی دهقان، زهره ونکی، مریم شیرازی، نیلوفر بینایی، فاطمه قائدی، مژگان سهیلی، امیر موسی رضایی* صفحات 831-844
    مقدمه
    تهوع و استفراغ، شایع ترین عارضه شیمی درمانی در بیماران تحت شیمی درمانی است که با وجود دریافت درمان های دارویی، توسط 70% بیماران در 70% آنان تجربه می شود. استفاده از درمان های مکمل جهت تخفیف این عوارض در این بیماران مطرح است اما ایمنی و تاثیرگذار بودن آن ها به خوبی شناخته نشده است. این پژوهش با هدف بررسی میزان تاثیرگذاری انواع درمان های مکمل (غیردارویی) مورد استفاده در درمان تهوع و استفراغ ناشی از شیمی درمانی در بیماران مبتلا به سرطان پستان انجام شده است.
    مواد و روش ها
    با استفاده از کلیدواژه های انتخاب شده، جست وجو در پایگاه های اطلاعاتی Cochrane Library، MEDLINE و EMBASE بر روی مطالعاتی که طی 10 سال گذشته (2003 تا 2013) به شکل کارآزمایی بالینی، تجربی و نیمه تجربی انجام شده بودند، صورت گرفت. مقالات تهیه شده بر اساس معیارهای ورود (چک لیست و امتیازات کسب شده) مورد غربالگری قرار گرفتند؛ روایی و پایایی چک لیست، مورد بررسی قرار گرفت و تایید شد.
    یافته ها
    از مجموع 1149 مقاله به دست آمده، در نهایت 5 مقاله با دارا بودن تمامی معیارهای ورود، مورد بررسی قرار گرفتند که 4 مقاله اثر طب فشاری / تحریک الکتریکی و 1 مقاله اثر ماساژ را بررسی کرده بودند. میانگین سنی بیماران 50/57 بود. نتایج مطالعات در مورد تحریک الکتریکی و فشاری، در تاثیرگذاری بر تهوع و استفراغ ناشی از شیمی درمانی در فاز حاد، ضد و نقیض بود. در مورد فاز تاخیری، تحریک الکتریکی و فشاری موثر نبود. ماساژ بر تهوع و استفراغ حاد به شکل معناداری موثر بود. از سه فاز تهوع و استفراغ ناشی از شیمی درمانی تنها دو فاز حاد و تاخیری مورد بررسی قرار گرفته بود. رعایت به کارگیری گروه دارونما تنها در یک مطالعه رعایت شده بود.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به ضد و نقیض بودن نتایج مطالعات در تاثیرگذاری درمان های مکمل بر تهوع و استفراغ ناشی از شیمی درمانی، انجام پژوهش های کارآزمایی بالینی وسیع تر و متنوع تر با روش کار قوی تر (در نظرگرفتن گروه دارونما، حجم نمونه بالا، تخصیص تصادفی و...) پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، طب مکمل، تهوع، استفراغ، شیمی درمانی، مرور نظام مند
  • محبوبه والیانی، سارا عابدیان*، سید مهدی احمدی، سعید پهلوان زاده صفحات 845-853
    مقدمه
    وجود استرس در زنان نابارور موجب کاهش موفقیت درمان در آنان می گردد. لذا برطرف کردن استرس زنان نابارور در مراحل مختلف درمان از اهمیت زیادی برخوردار است. به همین منظور، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر تن آرامی بر نتیجه درمان های آزمایشگاهی ناباروری انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش، یک پژوهش نیمه تجربی است که بر روی 76 نفر از زنان 18 تا 35 سال نابارور تحت درمان IVF یا ICSI انجام شد. این زنان، که برای درمان ناباروری خود به کلینیک نازایی اصفهان مراجعه کرده بودند، به روش نمونه گیری تصادفی آسان در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. تکنیک تن آرامی در گروه مداخله به مدت 12 جلسه انجام شد. داده ها به وسیله پرسش نامه استاندارد استرس ناباروری نیوتن، قبل و بعد از مداخله (قبل از انجام آزمایش بارداری) گردآوری شدند و با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری تی مستقل، کای اسکوئر و من- ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    آزمون های آماری نشان داد که تفاوت معنی داری در ویژگی های فردی باروری افراد گروه مداخله و کنترل وجود ندارد. آزمون کای اسکوئر نشان داد که درصد موفقیت (نتیجه مثیت آزمایش بارداری) در گروه مداخله به طور معناداری بیشتر از گروه کنترل است (0/006= p).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد تکنیک تن آرامی می تواند میزان موفقیت در پیامد بارداری (مثبت شدن آزمایش بارداری) پس از IVF و یا ICSI را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: زنان نابارور، تن آرامی، آزمایش بارداری
|
  • Masoumeh Sabzaligol *, Nasrin Safari, Nayereh Baghcjeghi, Masoumeh Latifi, Hamid Reza Koohestani, Reza Bekhradi, Mohsen Taghizadeh, Fatemeh Zareie Pages 766-775
    Introduction
    Surgical incisions such as episiotomy are among common causes of pain. Herbs have a special place to promote the public health and reducing pain. This study aimed to determine the effect of aloevera gel on perineal pain and wound healing after episiotomy.
    Methods
    This study was a randomized clinical trial. It included 84 women underwent episiotomy in 17 Shahrivar hospital in Saveh city. They were randomly assigned into two groups: Intervention group (receiving the aloevera gel) and control group (receiving Betadine sitz bath). Pain was assessed using VAS and wound healing was measured by REEDA standard tool 3 times; before intervention، 7th and 10th day after episiotomy. Data was analyzed by chi-square and independent t tests.
    Results
    Results showed that there was no significant difference between the two groups in terms of baseline pain and the appearance of the wound (P=0. 20 & P=0. 464 respectively). After intervention in 7th & 10th day، pain in the intervention group was lower than control group and the difference was significant (P=0. 04 & P=0. 001 respectively). Wound healing in the intervention group was more promoted than control group in 7th & 10th days and also their difference was significant (P=0. 02 & P=0. 018 respectively).
    Conclusion
    Based on findings، Aloevera gel not only relieved the pain but also increased the rate of wound healing in episiotomy.
    Keywords: Episiotomy, perineal pain, wound healing, aloe vera
  • Fariba Morasei, Mohammad Aghajani * Pages 776-786
    Introduction
    Hope is an important source of adaptation for survival in chronic patients. It is effective on patient's attitude، health and quality of life. Hopelessness is an important factor in treatment continuous and mortality of chronic renal failure therefore it is necessary implication of interventions for increase of hope. This study survey the effect of spirituality approach counseling on Hope in patients with chronic renal failure.
    Methods
    This clinical trial was performed on 90 hemodialysis patient in 2013 that randomized to two groups. The intervention group got the spirituality approach counseling through 8 sessions and control group got only typical care. Data collected with Herth Hope Questionnaire and analyzed by descriptive and analytical statistic in SPSS version 11. 5.
    Results
    no significant difference found in hope score between two groups in beginning of study but significant difference found in hope score in end of study (p<0. 0001). Significant difference found between Hope scores before and after of spirituality approach counseling in intervention group and before and after in control group.
    Conclusion
    counseling with spirituality approach caused hope promotion in patients with chronic renal failure. Therefore it could implicate as a complementary therapy beside other cares by nurses for this patients.
    Keywords: Hope, Spirituality counseling, Hemodialysis, chronic renal failure
  • Homa Sadeghi Avval Shahr, Mina Saadat *, Masomeh Khair Khah, Ebrahim Saadat Pages 787-797
    Introduction
    Primary dysmenorrhea (PD) is the most common gynecologic complaint. This complaint can cause problems such as lower quality of life, and sickness absenteeism from both classes and work. This study aimed to evaluate the effect of aromatherapy with rose oil massage on primary dysmenorrhea.
    Methods
    This study is a randomized controlled trial. Subjects were 75 students from Tehran University of Medical Sciences. Three dormitories were selected randomly among dormitories of Tehran University of Medical Sciences, and students in each dormitory were also divided into three groups randomly; Rose oil massage, unscented Almond oil massage, and massage only group. The severity of pain was evaluated by visual analogue scale (VAS) before and after intervention. All three groups received massage in their first day of menstruation in two subsequent cycles. Data was analyzed using SPSS software, version 20.
    Results
    All three groups were matched in demographic characteristics. In the first cycle, pain was reduced. There was a significant difference between rose oil and only massage groups (p=0.01), although this reduction was not significantly different in Rose oil and Almond groups (p=0.581). In the second cycle, pain was reduced significantly in the three groups; Rose oil and Almond oil groups with p<0.05, and Rose oil and massage only groups with p=0.001.
    Conclusion
    Massage with rose oil can reduce the severity of primary dysmenorrhea. So this method regarding its cost-effectiveness can be used in primary dysmenorrhea. However, this method needs additional research.
    Keywords: Primary dysmenorrhea, Aromatherapy, Massage, Rose oil
  • Samira Foji, Mosa Al Reza Tadayonfar *, Mohammad Hasan Rakhshani, Mohaddeseh Mohsenpour Pages 798-808
    Introduction
    One of the most frequently used methods for the diagnosis and treatment of heart diseases is cardiac catheterization which causes anxiety and pain in patients. Relaxation techniques such as guided imagery can make patients feel more relaxed. The present study aimed to determine the effect of guided imagery on anxiety and pain levels of patients undergoing cardiac catheterization.
    Methods
    In this randomized clinical study, 62 people undergoing coronary angiography were assigned into experimental and control groups. In the experimental group, guided imagery was applied. Data was collected using the State-Trait Anxiety Inventory (STAI) and a numerical pain scale. The collected data was analyzed using SPSS 20.
    Results
    The average age of participants was 57.06±8.9 years and 59.67% of them were male. Mean level of anxiety in the guided imagery group after the intervention decreased significantly (p<0.001). The mean level of pain after the intervention in the guided imagery group was lower but this difference was not statistically significant.
    Conclusion
    Relaxation and guided imagery are effective in reducing anxiety in patients undergoing cardiac angiography. It is therefore recommended that this method be used before cardiac catheterization.
    Keywords: guided Imagery, anxiety, pain, angiography
  • Maryam Attaollahi, Sedigheh Amir Ali Akbari *, Faraz Mojab, Hamid Alavi Majd Pages 809-819
    Introduction
    Dysmenorrhea is one of the most common disorders in women and causes impairment in work and social relationships. Considering dysmenorrhea adverse consequences and Considering the anti-inflammatory properties of wheat germ, this study aimed to determine the effects of wheat germ extract on the systemic symptoms of primary dysmenorrhea and menstrual bleeding.
    Methods
    triple blind clinical trial study was conducted from June 1 to September 29, 2013 on 90 women working in hospitals affiliated to Hamadan University of Medical Sciences. The participants were matched before intervention for age, body mass index, income, menarche age, marital status and severity of systemic symptoms of primary dysmenorrhea, Then they using randomized table of numbers were randomly divided into two groups of 45 people. In wheat germ group, 400 mg capsules of wheat germ extract were used three times a day, from day 16 until the fifth day of the menstrual cycle. The data were analyzed using descriptive and inferential statistics such as the Friedman test and Man Whitney test.
    Results
    In the wheat germ extract group there was a statistically significant difference in systemic symptoms associated with primary dysmenorrhea fatigue, headache and mood swings (P > 0.001).
    Conclusion
    The results showed that wheat germ extract reduces the severity systemic symptoms of primary dysmenorrhea but is not effect on the menstrual bleeding and can be used to reduce the severity of systemic symptoms.
    Keywords: Systemic symptoms, primary dysmenorrhea, Wheat Germ
  • Mozhgan Soheili Shahreza, Fateme Nazari *, Vahid Shayegannejad, Mahboo Valiani Pages 820-830
    Introduction
    Multiple sclerosis is a very complex and multi-faceted disease, without definitive treatment that often manifests with a variety of physical symptoms, therefore the present study aimed to determine the effects of Reflexology on fatigue and pain intensity in women with Multiple Sclerosis.
    Methods
    This study is a single-blind randomized clinical trial that is done on 50 patients with multiple sclerosis referred to MS Clinic of Ayatollah Kashani Hospital (Isfahan, Iran). Participants were randomly assigned by minimization method into two groups: reflexology and control. In the experimental group, reflexology was performed within 4 weeks, twice a week for 40 minutes and the control group received medical treatment as directed by a physician. Data were collected through fatigue severity scale and numerical rating scale before, immediately after and two months after intervention in both groups. Data analysis was performed by Spss version 18 using descriptive and inferential statistic.
    Results
    Findings obtained from repeated measures analysis of variance showed that there was significant difference in terms of severity of fatigue and pain, at different times in experimental group (p<0.05), but this difference was not significant in the control group (p>0.05). Furthermore, t - test showed that there was no significant difference in the severity of fatigue and pain before the intervention between two groups (P>0.05), but there was significant difference immediately after and 2 months after intervention between two groups (P<0.05).
    Conclusions
    The results showed that this intervention is effective in relieving fatigue and pain severity in patients with MS, so this method as an effective technique can be recommended.
    Keywords: multiple sclerosis, reflexology, pain, fatigue complementary medicine
  • Pegah Matory, Roya Gholamy, Mojtaba Dehghan, Zohreh Vanaki, Maryam Shirazi, Nilofar Binaee, Fatemeh Ghaedi, Mojgan Soheili, Amiir Mosarezaee* Pages 831-844
    Introduction
    Among of all cancers in Iran, brest cancer is the most common type among Iranian women. Nausea and vomiting are known as the most common complication experienced by 70% of patients belong antiemetic medications. Usage of complementary therapies are prevalent in these patients but safety and its efficacy are not well known. This research purpose is investigation Efficacy of complementary therapies in reduction of chemotherapy induced nausea and vomiting in breast cancer patients.
    Methods
    By selected Mesh words in EMBASE. MEDLINE, Cochran library on articles were written last 10 years ago(2003-2013) on RCT(Experimental/ quasi experimental). Articles were examined and analyzed by check list. Validity and reliability of check list was checked and verified.
    Results
    5 articles from 1149 total articles, were approved by check list. 4 articles were examined effect of acustimulation/acupressure and one effect of massage. Average age of patients in articles were 50/57. Effect of acupressure and acustimulation were contradictory in acute phase but they were not effective in delayed phae(nausea and vomiting). Massage were effective in acute nausea and vomiting. Anticipatory nausea were not attented. Placebo group only was used in one research.
    Conclusion
    Regards of contradictory results, extensive and more divert RCT research with high level methodology(placebo group usage/ greater sample size, random alocation) is proposed.
    Keywords: Breast cancer, complementary therapy, nausea, vomiting, chemotherapy, systematic review
  • Mahboobe Valiani, Sara Abedian *, Sayed Mahdi Ahmadi, Saeid Pahlavanzade Pages 845-853
    Introduction
    In infertile women stress can reduce the chance of treatment success. So relieving their stress during the course of treatment is very important. This study aimed to investigate the effect of relaxation on the outcome of infertility treatment.
    Methods
    This is a semi-experimental study. It was done on 76 infertile women between 18 to 35 years old under treatment with IVF or ICSI, referring to Isfahan Fertility and Infertility Center. They were assigned into intervention and control groups by simple randomized sampling. Relaxation technique was performed for the intervention group in 12 sessions. Data was gathered by Newton`s infertility stress questionnaire before and after the intervention (before pregnancy test). Data was analyzed by spss16 using paired t-test, chi-square and mann-whitney tests.
    Results
    Statistical analysis showed no significant differences in demographic – fertility characteristics in intervention and control groups. Chi-square test showed that the percentage of success (positive pregnancy test) was significantly higher in the intervention group (p=0.006).
    Discussion
    Relaxation technique can lead to increased success in outcome of pregnancy (positive pregnancy test) after IVF or ICSI.
    Keywords: Infertile women, Relaxation, Pregnancy test