فهرست مطالب

فصلنامه طب مکمل
سال دوم شماره 1 (پیاپی 2، بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فریده باستانی، مرضیه سبحانی، مهری بزرگ نژاد، سهیلا شمسی خانی، حمید حقانی صفحه 75
    مقدمه
    مولتیپل اسکلروزیس شایعترین بیماری نورولوژیکی است که بیشتر افراد زیر 30 سال را مبتلا می کند و در زنان شایع تر است. درد یک تجربه ناخوشایند در ام اس می باشد که می تواند منجر به کاهش کیفیت زندگی گردد. طب فشاری، یک روش کم هزینه و غیرتهاجمی است که می تواند برای کنترل درد استفاده شود. بنابراین هدف از انجام این پژوهش، تعیین تاثیر طب فشاری بر شدت درد زنان مبتلا به ام اس بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی یک سوکور بود که 100 زن، مبتلا به ام اس عضو انجمن ام اس تهران با توجه به معیارهای ورود وارد مطالعه شدند و به طور تصادفی به دو گروه مداخله و شاهد تقسیم شدند. ابتدا شدت درد با استفاده از VAS در هر دو گروه اندازه گیری شد. سپس در گروه مداخله، طب فشاری بر روی نقاط ST36، SP6، LI4 به مدت سه دقیقه روی هر نقطه، انجام شد و به بیماران آموزش داده شد تا طب فشاری را خودشان به مدت دو هفته (دو بار در روز) انجام دهند و در گروه شاهد نیز آموزش مانند گروه مداخله بود فقط با این تفاوت که به جای فشار، لمس این نقاط به آنها آموزش داده شد. شدت درد بلافاصله، دو و چهار هفته پس از آخرین مداخله نیز سنجیده شد. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل فرم اطلاعات فردی، VAS بود که داده ها توسط آمار توصیفی و استنباطی، نرم افزار SPSS نسخه 17 تحلیل شد.
    یافته ها
    قبل از انجام مداخله، تفاوت معنادار آماری در شدت درد (16/0=p) بین دو گروه مداخله و شاهد وجود نداشت. بررسی نتایج بعد از مداخله نشان داد، شدت درد، بلافاصله، دو و چهار هفته پس از طب فشاری در گروه مداخله، در مقایسه با گروه شاهد کاهش یافت (به ترتیب(p=0/1) (p=0/02 وp=0/01
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده، استفاده از طب فشاری در کاهش شدت درد در زنان مبتلا به ام اس موثر بوده است، لذا به عنوان درمان ایمن، ساده و ارزان پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، درد، طب فشاری
  • داود بشاش، مجید صفا، عاطفه شهبازی، مژده محمدیان، نرگس شاه محمد صفحه 85
    مقدمه
    با توجه به شیوع سرطان سینه در ایران، شیب صعودی این بدخیمی طی دو دهه گذشته، میزان مرگ ومیر بالای مبتلایان و از طرفی دیگر با توجه به مصرف خوراکی، ارزان بودن و دسترسی آسان عموم به عصاره گیاه خارمریم (milk thistle)، در این تحقیق برآن شدیم تا اثربخشی این فراورده گیاهی را بر روی سلول سرطان سینه رده MCF-7 بررسی کنیم.
    مواد و روش ها
    به منظور بررسی اثر silibinin در سرطان سینه، سلول های رده MCF-7 در حضور غلظت های مختلفی از دارو کشت داده شد. از آزمون های Microculture Tetrazolium Test، Immunobloting و Quantitative real-time PCR جهت بررسی اثر دارو بر تغییر بیان پروتئین و mRNA ژن های Bax وBc1-2 و همچنین القاء مرگ سلولی استفاده شد.
    یافته ها
    بررسی میزان بقاء سلولی با استفاده از روش MTTنشان داد که silibinin رشد سلول های MCF-7 را به صورت وابسته به دوز و زمان کاهش می دهد. همچنین نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که silibinin میزان بیان mRNA ژن Bax را از نظر آماری به طور معنادار افزایش می دهد، در حالی که بر مقدار بیان ژن Bcl-2 تاثیری نداشت. همان طور که با توجه به نتایج real-time PCR انتظار می رفت، میزان بیان پروتئین Bax نیز از نظر آماری به طور معنادار افزایش داشت، در صورتی که در مقدار پروتئین Bcl-2 تغییری حاصل نشد.
    نتیجه گیری
    در مجموع، نتایج حاصل از پژوهش انجام شده موید اثربخشی این مکمل گیاهی علیه سرطان سینه می باشد و با توجه به طبیعی بودن فراورده، هزینه پائین آن و امکان دسترسی عموم، وارد کردن این مکمل گیاهی در رژیم غذایی ممکن است در درمان سرطان سینه موثر باشد.
    کلیدواژگان: سیلیبینین، سرطان سینه، MCF، 7 cell، Bax، Bcl، 2
  • سیمین تعاونی، فاطمه درساره *، سودابه جولایی، حمید حقانی صفحه 96
    مقدمه

    زنان در دوران یائسگی از نظر جسمانی و روانی دچار تغییرات زیادی می شوند که ممکن است تاثیر منفی بر کیفیت زندگی آن ها داشته باشد. لذا اداره این مرحله از زندگی اهمیت به سزایی دارد. استفاده از درمان های مکمل به منظور کاهش نشانه های یائسگی رو به افزایش است. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر ماساژ درمانی بر نشانه های جسمانی دوران یائسگی، انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی با گروه کنترل بود. نمونه های مورد پژوهش 60 زن یائسه مراجعه کننده به کلینیک یائسگی بودند که به طور تصادفی در 2 گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. متغیرهای اصلی مورد بررسی، نشانه های جسمانی یائسگی بود که با معیار سنجش یائسگی مورد سنجش قرار گرفت. مداخله شامل 2 جلسه آموزش روش ماساژ و 6 جلسه انجام ماساژ در منزل توسط نمونه های پژوهش بود.

    یافته ها

    نشانه های جسمانی یائسگی نمونه های پژوهش پیش از شروع مداخله در دو گروه همگون بودند. در مقایسه نمره قبل و بعد نشانه های جسمانی یائسگی به تفکیک گروه ها، نتایج حاکی از تغییر نمره گرگرفتگی، نمره مشکلات خواب و ناراحتی عضلانی مفصلی به دنبال ماساژ درمانی بود (05/0<P)، در حالی که نمره ناراحتی قلبی در گروه ماساژ درمانی کاهش معنی داری نداشت.

    نتیجه گیری

    در این پژوهش تاثیر ماساژ درمانی در کاهش برخی از نشانه های جسمانی یائسگی مشهود بود. بنابراین این مداخلات می تواند توسط ماماها در مراکز درمانی و مراقبتی انجام و یا به مددجویان آموزش داده شود. پیشنهاد می شود بررسی بر روی تاثیر ماساژ بر سایر نشانه های یائسگی صورت گیرد.

    کلیدواژگان: ماساژ درمانی، نشانه های جسمانی یائسگی، اختلالات خواب، گرگرفتگی
  • نفیسه سیدزاده اقدم، کتایون وکیلیان، معصومه داوود ابادی صفحه 104
    مقدمه
    زایمان یک پدیده طبیعی و اغلب دردناک است. طب فشاری یکی از روش های جایگزین جهت اداره درد زایمان می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین اثر طب فشاری جهت کاهش درد زایمان درمرحله اول لیبر ترتیب داده شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک کارآزمائی بالینی یک سو کور می باشد که بر روی 130 خانم باردار که جهت زایمان در بیمارستان طالقانی شهر اراک بستری شدند انجام شد. نمونه گیری به صورت غیر تصادفی و با نمونه های در دسترس بود که بعدا به شکل تخصیص تصادفی در دو گروه مورد و شاهد قرار گرفتند. گروه مورد در فاز فعال لیبر و در شروع هر کنتراکشن به مدت یک دقیقه مورد طب فشاری نقاط 32 مثانه و21 کیسه صفرا قرار گرفتند و گروه شاهد تحت طب فشاری نقطه 6 پریکاردیوم به عنوان پلاسبو با همان روش قرار گرفتند. شدت درد با استفاده از ابزار دیداری سنجش درد قبل و بعد از مداخله اندازه گیری شد و مشخصات دموگرافیک مادر و مشخصات نوزاد با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شد و سپس با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 5/11 مورد آنالیز قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین شدت درد قبل از مداخله (مورد: 05/17±63/40- شاهد:34 /14±24/47) با 019/0=P در گروه شاهد بیشتر بوده و این در حالیست که میانگین آن بعد از مداخله (مورد: 30/12±17/59- شاهد:45 /13±63/54) با 039/0=P در گروه مورد بیشتر بوده است.
    نتیجه گیری
    استفاده از طب فشاری با روش ذکر شده باعث کاهش درد لیبر در زنان مورد آزمایش نشده است.
    کلیدواژگان: درد لیبر، طب فشاری، تقطه21کیسه صفرا، نقطه 32مثانه
  • مولود فرمهینی فراهانی، کبری راهزانی، محدثه مجتبایی، علی اکبر ملکی راد، معصومه صوفیان صفحه 111
    مقدمه
    سوختگی یکی از صدمات شایع است که سالیانه تعداد زیادی از افراد جامعه را مبتلا می کند و برای بهبود آن از روش های مختلفی استفاده می شود. زیتون از دیرباز به عنوان یکی از روش های درمانی استفاده می شده است. به همین منظور مطالعه ای جهت بررسی تاثیر روغن زیتون بر بهبود زخم ناشی از سوختگی صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع تجربی آزمایشگاهی بر روی 30 موش بالغ نر از نژاد ویستار صورت گرفت. ابتدا پس از بیهوشی موش ها در پهلوی بدن آنها سوختگی درجه دوم با آب جوش 100 درجه به مدت 3 ثانیه به قطر 5/2 سانتی متر ایجاد گردید. سپس موش ها به صورت تصادفی به 3 گروه تقسیم شدند. در گروه اول از روغن زیتون، در گروه دوم از کرم سیلور سولفا دیازین 1% و در گروه سوم از نرمال سالین جهت درمان استفاده گردید. در هر سه گروه زمان بهبود کامل زخم سوختگی در چک لیست مربوطه ثبت شد و نتایج با استفاده از آزمون آماری توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آزمون آماری تحلیلی من ویتنی یو و کروسکال والیس مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار زمان بهبود سوختگی در گروه اول 52/0 ± 63/13 و در گروه دوم 89/0 ± 25/11 و در گروه سوم 76/0 ± 75/17 روز بود. استفاده از آزمون یومن ویتنی و کروسکال والیس اختلاف معنی داری را در بین گروه های A و B نسبت به C نشان داد. (05/0
    نتیجه گیری
    استفاده از روغن زیتون باعث تسریع در بهبودی زخم می گردد ولی در مقایسه با کرم سیلور سولفادیازین مدت زمان بیشتری را برای بهبودی می طلبد.
    کلیدواژگان: سوختگی درجه دوم، روغن زیتون، کرم سیلور سولفادیازین1%، نرمال سالین
  • فرشته نارنجی، زهرا بهمنی، راضیه میرزایی صفحه 119
    مقدمه
    خونریزی بعد از زایمان یکی از علل عمده مرگ و میر مادران به خصوص در کشورهای در حال توسعه می باشد و تحریک پستانی به وسیله گذاشتن نوزاد بر روی سینه مادر و مکیدن آن یک روش فیزیولوژیک و بدون هزینه و کارآمد در کاهش میزان خونریزی مرحله سوم زایمان می باشد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه کارآزمایی بالینی است که به منظور مقایسه تاثیر تزریق اکسی توسین عضلانی و تحریک پستانی بر طول مدت و میزان خونریزی مرحله سوم زایمان بر روی 150 زن باردار مراجعه کننده به زایشگاه طالقانی شهر اراک انجام گردیده است واحدهای مورد پژوهش از شکم اول تا چهارم با سن 35-18 سال بارداری ترم (42-38) هفته، تک قلو، سفالیک، عدم ماکروزومی جنین بود و نمونه ها به طور تصادفی در 3 گروه قرار داده شدند. در یک گروه بلافاصله پس از قطع بند ناف نوزاد و بستن بند ناف نوزاد بر روی سینه مادر گذاشته می شد و در گروه دیگر اکسی توسین به صورت عضلانی به مادر تزریق می شد. گروه سوم نیز دارویی دریافت نکرده اداره فیزیولوژیک شدند. سپس در سه گروه طول و میزان خونریزی مرحله سوم زایمان اندازه گیری و مورد تجریه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان دادند که میانگین سن در زنان باردار شرکت کننده در پژوهش95/4 ± 86/26سال بوده و اکثرا (46%) نخست زا، دارای تحصیلات سیکل (72%)، سن حاملگی 40 هفته (7/67%) و خانه دار (7/98%) می باشند. بر طبق آزمون کای دو مشخص گردید که توزیع سن، تعداد بارداری، تحصیلات، سن حاملگی، تعداد سقط جنین و شغل مادران باردار در سه گروه یکسان می باشد. همچنین یافته ها نشان دادند میانگین میزان خونریزی مرحله سوم زایمان به ترتیب از کم به زیاد در گروه اداره فیزیولوژیک 70/306±14/167، تحریک پستانی 79/329±71/219 و تزریق عضلانی 200/331±20/220 سی سی می باشد. اما طول مرحله سوم زایمان در گروه تزریق اکسی توسین 42/10±54/5 تقریبا با گروه تحریک پستانی 50/10±91/4 مشابه و کمتر از گروه اداره فیزیولوژیک بود هرچند ارتباط آماری معنی داری در یافته ها دیده نشد.
    نتیجه گیری
    با وجود معنی دار نبودن نتایج این تحقیق به نظر می رسد مصرف اکسی توسین در کنترل خونریزی مرحله سوم زایمان سودمندی چندانی ندارد.
    کلیدواژگان: خونریزی زایمانی، مرحله سوم زایمان، اکسی توسین، تحریک پستانی
|
  • Page 75
    Background
    Multiple sclerosis is the most common chronic demyelization of central nervous system disease. The prevalence of MS is much more common in women than men. Pain is a symptom in MS that affects the patients’ quality of life reduces the ability of patients to do perform their daily activities. Therefore there are the pharmacological and non-pharmacological methods to control the symptom. Among non-pharmacological methods، acupressure، is a low-cost and noninvasive procedure that can be used to control symptoms of the disease. The aim of this study was to investigate the effect of acupressure on severity of pain in women with MS.
    Methods
    In this single blind randomized clinical controlled trial، one hundred women were recruited from Tehran MS association. Subjects were divided equally into two groups of experimental and placebo، by random allocation method. Visual analog scale was used to evaluate the severity of pain. The intervention for experimental group was acupressure in ST36، SP6، LI4 points for 3 minutes bilaterally. In addition، the participants were instructed to perform acupressure in same points twice daily for two weeks. Subjects in placebo group were trained to touch the same points. The severity of pain was measured in both groups immediately، two and four weeks after intervention. The data were analysis by SPSS version 17.
    Results
    There were no significant differences in severity of pain (p=0. 16) at baseline in two groups. There was significant reduction of severity of pain in experimental group compared to placebo group immediately، two and four weeks after intervention respectively (p=0. 01، p=0. 01، p=0. 02).
    Conclusion
    According to the study results، acupressure on ST36، SP6، LI4 reduced symptom of pain in women with MS. Therefore the intervention is safe، simple، non-invasive and low-cost، it is recommended، to nurses to practice and educate the procedure to the client in relation to self-care and health promotion.
    Keywords: Multiple Sclerosis, Pain, Acupressure
  • Davood Bashash, Majid Safa, Atefeh Shahbazi, Mozhdeh Mohammadian, Narges Shah, Mohammad Page 85
    Background
    Given the prevalence of breast cancer in Iran، the increased incidence of this malignancy during the past two decades، the high mortality rate of patients، and according to oral consumption، low cost and easy access to the public extracts of milk thistle، in this study we aimed to investigate the effectiveness of this herb on MCF-7 breast cancer cells.
    Material And Methods
    In order to investigate the effect of silibinin in breast cancer، MCF-7 cells were cultured in the presence of different concentrations of the drug. MTT assay، Immunoblotting، and quantitative real-time PCR were used to assess the effect of the drug on cell viability and the expression levels of mRNA and protein of Bax and Bcl-2 genes.
    Results
    Evaluation of cell survival using the MTT assay showed that silibinin reduced the viability of MCF-7 cells in a time and dose dependent manner. The results of this study showed that silibinin significantly increased levels of Bax mRNA expression، while the amount of Bcl-2 gene expression was not affected. As expected according to the results of real-time PCR، expression level of Bax protein was also increased significantly، whereas the Bcl-2 protein level was not changed.
    Discussion
    Overall، the results of this study confirm the efficacy of this herb against breast cancer. Therfore، the milk thistle as a natural herb supplement with low cost and public access، could be effective in breast cancer therapy.
    Keywords: silibinin, breast cancer, MCF, 7 cells, Bax, Bcl, 2
  • Simin Taavoni, Fatemeh Dorsare, Sudabeh Julaei, Hamid Haghani Page 96
    Background

    women have gone through many changes both physically and mentally during menopause، which may have negative impact on their quality of life. Therefore finding methods to manage this period of life is important. Many women are interested to use complementary and alternative medicines for relief from their menopausal complications. The purpose of this study was to compare the effect Massage therapy on somatic symptoms.

    Method

    This randomized controlled trial study was carried out on 60 menopausal women who attended to menopausal clinic. They were randomly divided in 2 groups as intervention groups and control. Each subject in the massage group received two sessions massage training and six massage therapy sessions، twice a week with plane oil، and no treatment was provided to subjects in the control group. The outcome measures in this study were somatic symptoms، as obtained through the Menopause Rating Scale.

    Results

    There was no significant difference in somatic symptoms before intervention between groups. A statistically significant difference was found between the participants’ pre-application and post-application in hot flush، sleep problem and muscle problem scores in intervention groups (p<0. 05)، whereas the heart problem score did not differed significantly.

    Conclusion

    This study showed that massage therapy were effective in reducing some somatic symptoms. Therefore midwives can learn it and teach it to menopausal women in order to manage the menopausal symptoms. Evaluating the effect of massage therapy on other symptoms of menopause is recommended.

    Keywords: Massage therapy, Somatic symptoms, Hot flush, Sleep problems
  • Nafiseh Seyyedzadeh Aghdam, Katayoon Vakilian, Dawood Abadi Masoomeh Page 104
    Introduction
    delivery is a natural and painful phenomen. acupressure is one of the alternative methods for pain managment. . because of the side effects of drug using.the purpose of this study is to determine effect of acupressure for relief of labor pain in the first stage of labor is assesed.
    Methods
    a single blind clinical trial designed for assessment of effect of acupressure on labor pain. sampling method was non randomized and available samples but samples divided randomize to two groups including65 persons as case group and 65 person as control group. acupressure conducted with cupping method. case group received BL32 and GB21 acupressure and control group received placebo p6 point acupressure for one minute in the start of every contraction in the first stage of labor. pain severity was measured by use of VAS tool and demographic characters was measured by questionnaire. softwaire of spss and Ttest was used for analysis.
    Results
    findings indicated that mean of severity of pain difference between two groups before intervention was insignificantly with (p=0/019)but after intervention in the case group was more than control group significantly with (p=0/039).
    Conclusions
    results of this study showed that acupressure with above named method non effective on labor pain in examined women.
    Keywords: acupressure –BL32–, GB21, labor pain
  • Molud Farahani, Kobra Rahzani, Mohadeseh Mojtabaei, Aliakbar Maleki Rad, Masome Sofian Page 111
    Introduction
    Burn is one of the most common injury that causes many people to be affected each year and to recover it، different methods are used. Olive oil is used as one of the treatment methods a long time ago. The
    Aims
    Therefore a study is done on the survey of olive oil effect in the recovery of the wounds which are caused by the burn. The way of study: This study is an experimental study on 30 male adult westar mice After anesthesia، a second degree burn in 2. 5 cm Diameter was created in the side bodies of the mice by the boil water in 95 for three seconds. Then the mice were occasionally divided into three groups. For treatment in the first group olive oil، and in the second group sulfadiazine silver cream %1 and in the third one normal salin were used. In each group the time of the recover was recorded in the special list. The results were analysized with the use of the descriptive analysis such as mean، deviation standard and analytic analysis such as Mann Withney U. Results and
    Conclusion
    The mean and deviation standard (mean SD) time of burn recovery in the first، the second and the third groups were in this manner 13. 63 0. 52- 11. 25 0. 89 and 17. 75 0. 76 day. The use of the Mann Withney U shows a significant different between the A and B groups in compartment with the C group (P<0. 5). The use of olive oil caused acceleration in the burn injury recovery but in comparison Sulfadiazine Silver Cream a long time is needed for the burn injury recovery.
    Keywords: Second degree burn, olive oil, Sulfadiazine Silver Cream