فهرست مطالب

مجله دندانپزشکی کودکان ایران
پیاپی 19 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/19
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهدی قندهاری، سید جلال پورهاشمی، فریده بقایی، سارا قدیمی صفحات 7-16
    زمینه و هدف
    محیط دندانپزشکی یکی از مکان های پر استرس برای کودکان به شمار می آید. عدم آگاهی والدین در بسیاری موارد می تواند باعث انتقال ترس و نگرانی به کودک شود بی آنکه والدین بدانند. هدف از این مطالعه بررسی اثر بخشی پمفلت آموزشی بر آگاهی مادران در رابطه با اولین ملاقات دندانپزشکی کودکان 3-7 سال می باشد.
    روش بررسی
    اثر بخشی پمفلت تهیه شده، طی مطالعه ای بر روی80 مادر که کودک 7-3 سال داشتند و کودک خود را برای اولین بار به یک مرکز دندانپزشکی می بردند، انجام شد. شرکت کنندگان در دو گروه مداخله و مقایسه تقسیم شدند. میزان آگاهی مادران نسبت به اولین ملاقات دندانپزشکی پیش و پس از مطالعه پمفلت با پرسشنامه ای مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده از پیش آزمون و پس آزمون نشان داد که آگاهی مادران در گروه مداخله قبل و بعد از خواندن پمفلت درمورد اولین ملاقات دندانپزشکی به طور معنی داری افزایش یافت (P <0.05) ولی در گروه مقایسه تغییری در آگاهی مادران دیده نشد (P>0.05).
    نتیجه گیری
    با توجه به موثر بودن این روش آگاهی بخشی، استفاده از پمفلت در افزایش آگاهی مادران در مورد اهمیت اولین ملاقات دندانپزشکی کاربردی است.
    کلیدواژگان: آموزش مادران، اولین ملاقات دندانپزشکی، کودکان
  • کتایون سالم، شقایق کامران زاده، شهناز شائقی، فاطمه عبدالله گرجی صفحات 17-28
    زمینه و هدف
    آرامبخشی دارویی یکی از روش های موثر در درمان کودکان غیرهمکار و به شدت مضطرب در دندانپزشکی است.نوع دارو و آگاهی از خصوصیات روانشناختی کودکان می تواند در میزان اثربخشی دارو موثر باشد. هدف این مطالعه مقایسه آرامبخشی و ایمنی دو ترکیب خوراکی میدازولام شامل: «شربت»و “میدازولام تزریقی به صورت خوراکی”(per os) در کودکان غیر همکار در درمان های دندانپزشکی می باشد.هدف دوم آن بررسی خصوصیات شخصیتی و ناهنجاری های رفتاری بر پیامد آرامبخشی است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به روش کارآزمایی بالینی تصادفی دو سوکور روی 88 کودک 9-4 ساله غیر همکار با دو رژیم دارویی میدازولام با دوز 5/ 0-2/ 0 میلیگرم بر کیلوگرم انجام گرفت. پارامترهای فیزیولوژیک شامل ضربان قلب، تعداد تنفس، فشار خون، میزان اشباع اکسیژن خون در بدو ورود، لحظه شروع درمان و سپس هر 15 دقیقه ثبت گردید. پرسشنامه ای جهت آگاهی از خصوصیات روانشناختی و مشکلات رفتاری کودکان استفاده شد. ارزیابی رفتار کودکان انجام گرفت.آنالیز داده ها با استفاده از آزمونهایIndependent Test، Chi Square Mann-Whitney، Fishers Test، Backward Stepwise logistic regression انجام شد.
    نتایج
    پارامترهای فیزیولوژیک در طول آرامبخشی در محدوده نرمال باقی ماندند و اختلاف معنی داری یافت نشد. هیچ عارضه جانبی دیده نشد. در 9/ 90% کودکان گروه شربت و 5/ 79% گروه po آرامبخشی موفق حاصل شد. درجه خواب، گریه، حرکت و رفتار کلی اختلاف معنی دار نداشت. از میان خصوصیات شخصیتی بین مشکلات سلوک و رفتارهای جامعه پسند با موفقیت آرامبخشی ارتباط معنی دار یافت گردید.
    بحث و نتیجه گیری
    هردو رژیم دارویی شربت میدازولام وفرم تزریقی به صورت خوراکی سبب ایجاد آرامبخشی موفق و ایمن در کودکان غیر همکار می شود.
    کلیدواژگان: آرامبخشی با حفظ هوشیاری، دندانپزشکی کودکان، میدازولام، شخصیت و مشکلات رفتاری
  • یحیی برادران نخجوانی، احمد جعفری، حسین عرب خوانی صفحات 29-36
    زمینه و هدف
    آنومالی های تکاملی دندانی جزء مشکلات شایعی می باشند که در کودکان دیده می شود و منجر به اختلالاتی در طول قوس فکین، نحوه قرارگیری دندانها و اکلوژن بیمار می شود. این اختلالات اکتسابی موجب ناهنجاری های دندانی، فکی و زیبایی می گردد و مشکلاتی را در طرح درمان های ارتودنسی به وجود می آورند. برای تشخیص این موارد معاینات کلینیکی و مشاهدات بالینی نمی تواند کافی باشد و نیاز به رادیوگرافی الزامی است که از فاکتورهای کمکی اصلی در تشخیص صحیح و به موقع می باشد. هدف از این تحقیق تعیین شیوع آنومالی های رشدی- تکاملی سیستم دندانی دائمی به تفکیک نوع آنومالی و تعیین شیوع آنومالی های دندانی بر حسب جنس و نوع دندان می باشد.
    روش بررسی
    این یک مطالعه توصیفی تحلیلی می باشد که شامل بررسی پرونده بیماران مراجعه کننده یکساله به بخش ارتودنسی دانشکده دندانپزشکی تهران می باشد که از میان 409 پرونده موجود از بین آنها 331 مورد پرونده قابل بررسی (کامل) انتخاب شدند. فرم های اطلاعاتی پرونده بیماران و کلیشه های پانورامیک بررسی شدند. داده ها با آزمون های کروسکال والیس، آزمون فریدمن و آزمون نسبت کای اسکوئر، مورد تحلیل قرارگرفتند.
    یافته ها
    پسران 2% و دختران 3/ 1% آنومالی داشتند. این اختلاف معنادار نبود. بیشترین آنومالی دیده شده در دختران Congenital missing و در پسران Impaction بود. در کل بیشترین آنومالی دیده شده Congenital missing بود در مقابل آنومالی های Supernumarary، Transposition و Fusion دیده نشد.
    نتیجه گیری
    آنومال های اکتسابی دندانی وابستگی به جنس ندارد و در افراد تحت درمان ارتدونسی بیشتر می باشد. این مشکلات در نژادهای مختلف شیوع متفاوتی دارد.
    کلیدواژگان: آنومالی های تکاملی دندانی، مشکلات ارتودانتیک، اختلالات دندانی مادرزادی، اختلالات دندانی
  • مریم حاج نوروز، مینا شاه طوسی، احمد اعتمادی صفحات 37-42
    زمینه و هدف
    میزان فزاینده ی بروز پوسیدگی های شیارها به احتمال زیاد مربوط به کاهش شیوع پوسیدگی در سطوح بین دندانی می باشد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر ماده فیشورسیلانت در کاهش پوسیدگی دندانهای مولر اول دائمی و بررسی ماندگاری این ماده در زمانهای مختلف می باشد.
    مواد وروش ها
    در این مطالعه تجربی 30 نفر از کودکان 9-6 ساله که دارای دو دندان مولر اول دائمی سالم بودند انتخاب شدند. یکی از دندانها بعنوان شاهد انتخاب شد و بر روی دندان دیگر ماده فیشورسیلانت قرار گرفت. بعد از 6و12 ماه میزان پوسیدگی و ماندگاری ماده فیشورسیلانت بررسی شد. ماده مورد استفاده در این تحقیق سیلانت با مارک (Deguseal) بود و ایزولاسیون با رابردام انجام شد. روش تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار رایانه ای SPSS و با استفاده از آزمون (کای دو) بود.
    یافته ها
    پس از 6 ماه 20% از دندانهای شاهد پوسیده شده بودند. میزان پوسیدگی دندانهای فیشور سیلانت شده در این مدت 3/ 3% بود. بعد از 12 ماه میزان پوسیدگی دندانهای شاهد 6/ 26% و پوسیدگی دندانهای سیلانت شده در این مدت 6/6% بود (p value<0.001). میزان گیر کامل ماده فیشور سیلانت در همین زمانها به ترتیب 3/ 93 % و 90% بود (p value<0.001).
    نتیجه گیری
    فیشورسیلانت های جایگذاری شده توسط کارکنان دندانپزشکی درست آموزش دیده در پیشگیری از پوسیدگی فرورفتگی ها و شیارهای سطوح در معرض خطر ایمن موثر و سودمند هستند. موثر بودن این ماده با روش خوب جایگذاری و پیگیری مناسب و پوشاندن مجدد درصورت لزوم افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: پوسیدگی، فیشور سیلانت، ماندگاری، مولراول دائمی
  • ملوک ترابی، شهرام مشرفیان، حمیدرضا پوراسلامی، داوود ملایی، سانعلی کریمی افشار، رضیه شجاعی پور صفحات 43-50
    زمینه و هدف
    تغذیه نقش مهمی در پیشگیری از بیماری های دهان از جمله پوسیدگی های دندانی، نقائص تکاملی دندان ها و بیماری های مخاط دهان دارد. شواهد در دسترس ارتباط بین تعداددفعات ومیزان مصرف میان و عده های مصرفی در کودکان را با پوسیدگی دندانی نشان میدهد. هدف از انجام این مطالعه بررسی فراوانی مصرف میان وعده ها در کودکان پیش دبستانی شهر کرمان بوده است.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی توصیفی روی 320 کودک پیش دبستانی شهر کرمان که به روش خوشه ایسیستماتیک چند مرحله ای انتخاب شده بودند انجام گرفت. پرسشنامه شامل دو قسمت اطلاعات دموگرافیک و چک لیستی مربوط به مصرف انواع میان وعده ها میشد که توسط پژوهشگر بصورت مشاهده در مرکز پیش دبستانی و توسط والدین در منزل تکمیل می شد، اطلاعات با استفاده از تست های آماری t و X2 در سطح معنی داری 5%مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین تعداد دفعات مصرف میان وعده93/ 14 ±32/ 15 بار در هفته بود. بین میانگین دفعات مصرف میان وعده در پیش دبستانی و منزل تفاوت آماری معنی دار مشاهده شد. بین میانگین دفعات مصرف میان وعده با میزان تحصیلات پدر و مادر، شغل والدین و تعداد فرزندان تفاوت آماری معنی دار مشاهده نشد. بین دختران و پسران از نظر دفعات مصرف میان وعده تفاوت آماری معنی دار دیده شد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که مصرف میان وعده ها به ویژه میان وعده های های پوسیدگی زا در کودکان پیش دبستانی شهر کرمان بالا و تحت تاثیر عواملی چون مکان و جنس می باشد.
    کلیدواژگان: پیش دبستانی، دفعات، میان وعده، کرمان
  • مهدی رنجپور، تبسم هوشمند، شبنم میرزا بیگی صفحات 51-58
    زمینه و هدف
    استفاده از کامپوزیت و گلاس آینومرها به علت تمایل به زیبایی افزایش یافته است. از طرفی لازم است تاج دندان با ماده ای با استحکام بالا ترمیم شود. در این تحقیق بر آن شدیم تا استحکام باند ریز برشی چهار نوع ماده ترمیمی همرنگ دندان در بازسازی دندانهای قدامی شیری را بررسی کنیم.
    روش بررسی
    تعداد 40 دندان قدامی شیری کشیده شده با ریشه ی سالم و حداقل 3/ 1 سرویکال تاج سالم انتخاب شد. دندانها توسط دندانپزشک کودکان پالپکتومی شد. چهار میلیمتر دهانه کانال خالی و یک لایه دایکال روی ZOE قرار داده شد.نمونه ها در چهار گروه ده تایی به صورت تصادفی تقسیم شدند. در گروه اول، فضای خالی کانال اچ شده، شستشو و خشک شد سپس کامپوزیت VF قرار داده شد. در گروه دوم، فضای خالی با Fuji IX GP پر شد. در گروه سوم، کانال اچ شده، باندینگ زده شد. سپس با کامپوزیت Z250 پر شد. در گروه چهارم، با روش قبل آماده با کامپوزیت Permise پر شد. پس از قرارگیری نمونه ها در آب مقطر، با ماشین تستینگ یونیورسال مورد آزمایش استحکام ها قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین میزان استحکام شکست، استحکام باند ریز برشی و فراوانی نحوه شکست در انواع Adhesive، Cohesive و مختلط استخراج گردید.
    نتیجه گیری
    استحکام شکست در گلاس ینومر نسبت به کامپوزیت پایین تر بود، استحکام باند نیز در گلاس ینومر کمتر از کامپوزیت بود.
    کلیدواژگان: استحکام شکست، استحکام باند ریز برشی، انواع شکست، کامپوزیت، گلاس ینومر
  • حسین افشار، مهدی قندهاری، سپیده امیری، زینب میرزایی، محمد پورعلی، مهسا نجفی * صفحات 59-68
    زمینه و هدف

    امروزه استفاده از ترمیم های همرنگ دندان به دلیل تامین زیبایی گسترش چشمگیری یافته است. جهت رسیدن به یک ترمیم کامپوزیتی موفق، به دست آوردن یک باندینگ مناسب با ریزنشت پایین ضروری است. یکی از عوامل مهم برای رسیدن به این هدف ارتباط نزدیک باندینگ و بافت دندانی است که این امر نیز به نوبه ی خود به عوامل متعددی ارتباط دارد. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر خشک و یا مرطوب بودن مینا بعد از اچینگ بر استحکام باند کششی رزین های کامپوزیتی پس از کاربرد Single bondدر تکنیک توتال اچ است.

    روش بررسی

    در این مطالعه لابراتواری 40 دندان پره مولر به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. پس از پرداخت و اچ کردن سطح میانی باکال دندان ها، در یک گروه سطح کاملا خشک شد و در گروه دیگر، آب سطح به وسیله ی یک گلوله پنبه گرفته شد. پس از قرار دادن باندینگ و کیور کردن، توده ای از کامپوزیت به ارتفاع 4 میلی متر به صورت لایه لایه قرار داده شد. در نهایت دندان ها در بلوک های مکعبی به گونه ای که بتوان از سمت لینگوال در جایگاه قرارگیری دستگاه قرار داد، مانت شدند. بعد از انجام این مراحل نمونه ها در دستگاه UTM با سرعت mm/min 0/5 تحت کشش قرار گرفتند. سطح شکست برای مشخص شدن نوع و محل شکست مورد ارزیابی قرار گرفته و نتایج بدست آمده توسط آنالیزهای آماری FISHER’S Exact و T-TEST بررسی شد.

    یافته ها

    یافته های این مطالعه نشان داد، اگرچه میانگین استحکام باند نمونه هایی که سطوح مینایی پس از اچ کردن خشک شده اند، بیشتر از میانگین استحکام باند نمونه های مرطوب است، اما این دو گروه به لحاظ آماری تفاوت معناداری را نشان نمی دهند. نوع شکست نیز در این دو گروه به لحاظ آماری تفاوت معناداری را نشان نداد.

    نتیجه گیری

    با توجه به عدم وجود اختلاف معنی دار در این دو گروه و همچنین با توجه به این مساله که وجود اندکی رطوبت برای ایجاد لایه هیبرید و باند قوی تر با عاج ضروری است، لذا به نظر می رسد باقی گذاشتن مقداری رطوبت در سطح مینا به همان اندازه ای که در عاج وجود دارد، تداخلی با استحکام باند در مینا نداشته و قدرت باند مطلوبی را ایجاد می کند.

    کلیدواژگان: رطوبت، استحکام باند کششی، مینا
  • سمانه رازقی، سیمین محبی، محمد محمودی صفحات 69-76
    زمینه و هدف
    ترومای ناحیه صورت می تواند اثرات منفی چشمگیری بر عملکرد فیزیولوژیک، زیبایی و وضعیت روانی کودکان بگذارد. اداره صحیح و بهنگام صدمات دندانی می تواند از تشدید آسیب و مشکلات آینده پیشگیری کند. هدف این مطالعه ارزیابی دانش و عملکرد خوداظهار والدین کودکان در رابطه با نحوه اداره اورژانس صدمات دندانی بود.
    روش اجرا: دراین مطالعه توصیفی-مقطعی 284 نفر از مادران دانش آموزان پایه دوم ابتدایی شش دبستان دولتی دخترانه و پسرانه وارد مطالعه شدند. پرسشنامه استانداردشده و بدون نام، حاوی سوالاتی شامل اطلاعات دموگرافیک، سابقه صدمات دندانی قبلی، دانش مادران در رابطه با نحوه اداره اورژانس صدمات دندانی و نیز عملکرد خوداظهار مادران در برخورد با 4 مورد صدمات تروماتیک دندانی در اختیار آنان قرارگرفت. پرسشنامه ها توسط مادران پرشده، پس از یک هفته جمع آوری گردید. اطلاعات توسط آزمونهای رگرسیون مورد تحلیل و ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    از مجموع 284 پرسشنامه، تعداد 201 پرسشنامه (81 دختر و 120 پسر) با میزان پاسخ دهی 71% برگردانده شد. میانگین نمره دانش کسب شده 7/ 1±8 /2 از مجموع 9 نمره قابل کسب و میانگین نمره عملکرد خوداظهار 2/ 1±1/ 4 از مجموع 7 نمره قابل کسب، بود. بین دانش مادران درخصوص اداره اورژانس ترومای دندانی، با متغیرهای دموگرافیک با سن پدر و مالکیت مسکن شخصی رابطه معنی دار وجود داشت. همچنین رابطه معنی داری بین عملکرد مادران با میزان تحصیلات مادر و مالکیت مسکن شخصی مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    به منظور آموزش هر چه بیشتر والدین بخصوص مادران در جهت افزایش دانش و نحوه برخورد با تروماهای دندانی اجرای برنامه ها و جلسات آموزشی پیشگیرانه ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: صدمات تروماتیک دندانی، دانش، عملکرد، مادران، کودکان
  • بهاره ناظمی، فهیمه رضازاده، عطیه بیظیه صفحات 77-86
    سابقه و هدف
    از آنجایی که بسیاری از کودکان قادر به همکاری مطلوب برای انجام کارهای دندانی نیستند، این درمانها به تعویق افتاده و موجب تجربه درد شدید و حتی از دست دادن برخی دندانها میشود. عدم همکاری و در نتیجه مهار فیزیکی کودکان نیز، علاوه بر کاهش دقت و کیفیت کار می تواند نتایج ناخوشایند روحی و روانی برای وی ایجاد کند. لذا، در سالهای اخیر روندهای درمانی جایگزینی نظیر دندانپزشکی تحت بیهوشی عمومی معرفی شده است که کودک را از وحشت مواجهه با درمان دندانپزشکی مصونبدارد.مقاله حاضر با هدف مروری بر مقالات مرتبط در این زمینه با بررسی مزایا و معایب، موارد تجویز و دیدگاه والدین ارائه گردید.
    روش بررسی
    بازنگری اطلاعاتی در سایتهای علمی نظیر Medline، Pubmed، Proquest، Scopus از سال 1990 تا سال 2012 صورت گرفت و از کتب مرجع مرتبط نیز استفاده شد.
    یافته هاو
    نتیجه گیری
    انتخاب بهترین شیوه درمانی باید براساس فاکتورهایی نظیر سن کودک، شدت و وسعت پوسیدگی های دندانی، میزان انتظار پزشک از نتیجه درمان، هزینه درمان، ریسک درمان و رضایت والدین انجام گیرد و ترجیحا دندانپزشک بعلت اثرات جانبی و ریسک موجود در انجام بیهوشی عمومی پس از کاربرد تمام شیوه ها و تکنیک های کنترل رفتاری به سمت درمانهای تحت بیهوشی برود.
    کلیدواژگان: بیهوشی عمومی، نیازهای ویژه درمانی، ناتوانی های تکاملی، درمانهای دندانپزشکی کودکان، ترس از دندانپزشکی، دیدگاه والدین
  • سعیده مختاری، سپیده مختاری، بهمن سراج، ایمان صعتی صفحات 87-94
    زمینه و هدف
    تومورهای غدد بزاقی در کودکان نادر و کمتر از 10% تومورهای سر و گردن را شامل می شوند. با این حال آشنایی با آنها ضروری است. هدف از این مطالعه مروری بر شایع ترین تومورهای غدد بزاقی در کودکان می باشد.
    مواد و روش ها
    جستجو با استفاده از کلمات کلیدی تومور، غدد بزاقی، کودکان درPubmed و Medline و Google انجام شد و تعداد 37 مقاله انتخاب و مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    تومورهای غدد بزاقی به دو گروه خوش خیم و بدخیم تقسیم می شوند. شایع ترین تومورهای بدخیم در کودکان عبارتند از: آدنوئید سیستیک کارسینوما، کارسینومای تمایزنیافته(undifferentiated)، آسینیک سل کارسینوما و موکواپیدرموئیدکارسینوما؛ که از این میان موکواپیدرموئیدکارسینوما بیشترین شیوع را دارد و حدود 50% تومورهای بدخیم غدد بزاقی در کودکان را تشکیل می دهد. از تومورهای خوش خیم غدد بزاقی کودکان، می توان به پلئومورفیک آدنوما، آدنوم سلول بازال، تومور وارتین و سیست آدنوما اشاره کرد.
    نتیجه گیری
    مشکل شایع در کنترل و درمان تورم غدد بزاقی در کودکان تمایز التهابی بودن ضایعه از نئوپلاسم است. بنابراین از آن جا که عفونت و التهاب در غدد بزاقی کودکان شایع تر از بزرگسالان می باشد، افتراق آن از نئوپلاسم ها در کودکان اهمیت ویژه ای دارد.
    کلیدواژگان: تومور، غدد بزاقی، کودکان
  • سپیده مجذوبی، پریسا عارف، مرجان آذرشب، ایلناز صدرا صفحات 95-100
    زمینه و هدف
    آملوژنزیس ایمپرفکتا یک اختلال تکاملی دندانی با اتیولوژی هتروژن با درگیری هر دو سری دندان های شیری و دائمی است که می تواند به تنهایی یا همراه سایر علائم یک سندرم بروز کند. آملوژنز ایمپرفکتا می تواند ناشی از نقص در یک ژن منفرد بوده یا در اثر اختلال کروموزومی ایجاد شود گزارش مورد: دختر 8 ساله ای بدلیل سایش و تغییر رنگ دندانها و عفونت مکرر مراجعه نمود. تغییر رنگ از زمان رویش دندان ها وجود داشته و هر دو سیستم دندانی شیری و دائمی را درگیر کرده بود. پدر و مادر کودک ازدواج فامیلی داشته، طبق گزارش آنها هیچ مورد مشابهی در خانواده دیده نشده بود. بیمار بجز سابقه بستری شدن به دلیل عفونت ادراری مکرر،سابقه پزشکی خاصی نداشت. در دندانهای مولر اول دائمی مقداری سایش دیده شد. در نوک کاسپ این دندانها مینای سالم وجود نداشت. از ونیر کامپوزیتی برای بهبود زیبایی دندانهای قدامی رویش یافته و جلوگیری از، از دست رفتن مینای باقی مانده استفاده شد. برای کاهش سایش و جلوگیری از پوسیدگی دندانهای مولر اول دائمی از روکش SSC با حداقل تراش بافت دندانی استفاده شد. درمان پالپ برای دندان های درگیری پالپ و یا دارای فیستول در نظر گرفته شد.
    نتیجه گیری
    اختلالات تکاملی آملوژنزیس ایمپرفکتا ساختار و وضعیت ظاهری مینا در دندان های شیری و دائمی را دچار اختلال می کند. مدیریت درمان این بیماران چه از نظر فانکشنال و چه زیبایی، چالش بزرگی برای دندانپزشک محسوب می شود. توجه به حفظ ساختمان دندان، زیبایی، و اعاده عملکرد دارای اهمیت می باشد.
    کلیدواژگان: آملوژنزیس ایمپرفکتا، اختلالات تکاملی، ژنتیک
  • سمیه کاملی، سارا رحیمیان امام، سارا توسلی حجتی، سعید عسگری صفحات 100-105
    سابقه و هدف
    تحلیل داخلی ریشه یکی از پیچیدگی های بزرگ در دندان های شیری است که اغلب منجر به پرفوریشن ریشه و از دست رفتن دندان می شود. در این مطالعه تحلیل داخلی دندان شیری توسط سمان (CEM (Calcium Enriched Mixture کنترل و درمان شد.
    گزارش مورد: این مطالعه بر روی دندان مولر شیری دو کودک 6و 7 ساله که به بخش کودکان دانشکده دندانپزشکی شاهد مراجعه کرده بودند انجام شد. دندان بیماران در معاینه رادیوگرافی نشانگر تحلیل داخلی وسیع بود و پروگنوز درمان بسیار ضعیف بود. کانال دندان ها با هیپوکلریت 5/ 2% شستشو داده شد و سمان CEM در داخل کانال تا محل پرفوریشن قرار گرفت تا سیل مناسبی حاصل شود. سپس زونالین روی آن قرار داده شد و با S.S.C ترمیم شد. معاینات کلینیکی و رادیوگرافی بعد از 2 و 17 ماه نشان داد که استخوان در تواحی لوسنسی تشکیل شده است و یا تحلیل ریشه کاملا کنترل شده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به خصوصییات بیولوژیک مناسب سمان CEM، این سمان می تواند یک ماده موثر در کنترل و بهبود روند تحلیل التهابی داخلی در دندان شیری مطرح باشد.
    کلیدواژگان: CEM، تحلیل داخلی ریشه، پالپوتومی
|
  • Dr M. Ghandehari, Dr Seyed Jalal Pourhashemi, Dr F. Baghayi, Dr Sara Ghadimi Pages 7-16
    Background And Aim
    Dental fear and anxiety is a common problem in pediatric dentistry. In many cases parents transmit their anxiety to the children who referred to dentistry for the first time and make them disturbed and more anxious. The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of pamphlet on mother’s awareness about first dental visit in 3-7 year-old children.
    Materials And Methods
    This study was conducted on 80 mothers who have 3-7 year old child undergoing dental treatment for the first time. The participants were divided into two interventional and control group randomly. Mother`s knowledge about first dental visit، before and after receiving the pamphlet was evaluated by a questionnaire.
    Results
    There was significant difference in mother`s awareness before and after receiving the pamphlet in interventional group (p-value <0. 05) however in control group there was not any significant difference in mother`s awareness (p-value >0. 05).
    Conclusion
    Due to effectiveness of the pamphlet، it could be a practical way in enhancing of mother`s awareness about first dental visit.
    Keywords: first dental visit, mother's education, children
  • Dr Katayon Salem, Dr Shaghayegh Kamranzadeh, Dr Shahnaz Shaeghi Pages 17-28
    Objective
    The purpose of this study was to compare the efficacy and safety of "midazolam syrup" versus "orally administered IV midazolam (PO midazolam)" among uncooperative dental patients. Second outcome was to assess the prevalence as well as the impact of General anxiety and Dental fear on sedation success.
    Method
    Eighty eight uncooperative dental patients (Frankl Scales 1,2) aged 3 to 6 years, and ASA I were participated in this double blind, parallel randomized controlled clinical trial. Physiologic parameters including heart rate, respiratory rate, oxygen saturation and blood pressure were recorded. Behavior assessment was conducted throughout the course of treatment by Houpt Scale and at critical moments of treatment (injection and cavity preparation) by North Carolina Scale. General anxiety, dental fear and personality characteristics were evaluated by the means of Child Dental Fear (CFSS), Strength and Difficulties Questionnaire (SDQ) and Conners’ questionnaires. Independent T-test and Chi-Square, and Pearson correlation were used for statistical analysis.
    Findings
    Acceptable behavior was observed in 90.9% of syrup groups and 86.4% of PO group revealed acceptable behavior by Houpt scale (P=0.51). The ratings of sleep, crying and movement domains were not significantly different between groups. Physiological parameters remained in normal range without any significant difference between groups and no adverse effect was observed. No significant relationship was found between behavior after receiving midazolam sedation and personality aspects including: dental fear, general anxiety, and gender (P>0.05).
    Conclusion
    PO midazolam formulation can be used as an acceptable alternative for midazolam syrup.
    Keywords: Sedation, Pediatric dentistry, Oral midazolam, Behavior, personality
  • Dr Y. Nakhjavani, Dr A. Jafari, Dr H. Arabkhani Pages 29-36
    Background And Aim
    Developmental dental anomalies (DDA) are common problem among children which affect on arch length, dental aligning, and occlusion. These developmental abnormalities reason to dental, jaw and aesthetic disorders. They also provide some difficulties in orthodontic treatment. Dental visit and clinical observation are not sufficient to diagnose the DDA and needs to have radiographs as a major diagnostic factor in an on time diagnosis. The aim of this study was to evaluate of prevalence of DDA in permanent dentition based on panoramic radiographs in both gender.
    Materials And Methods
    This was a cross sectional and descriptive-analytic study. Patients’ documents that were under orthodontic treatment in the School of Dentistry, Tehran university of Medical Sciences in one educational year were gathered. Of 409 documents, 331 complete documents were selected for the study. Data was transferred to check list and then to SPSS software. Data was analyzed by Kruskal wallis and chi-square with the level of significance less than 0.05.
    Results
    Data analyzing showed that 2% of boys and 1.3% of girls had DDA. The difference between gender was nit significant. Congenital missing and impaction were the most DDA in girls and boys respectively wile transposition and fusion were not observed.
    Conclusion
    Developmental dental anomalies have no significant differences between two genders. They are more prevalent in orthodontic patients and depend on race and geographic places.
    Keywords: Developmental dental anomalies, orthodontic problem, congenital dental disorders, disorders of teeth
  • Dr Maryam Haj Norouzi, Dr Mina Shah Tousi, Dr Ahmad Etemadi Pages 37-42
    Background And Aims
    The prevalence of occlusal caries in children is a significant dental health problem. The increased proportion of caries experience attributed to pit and fissure caries is most likely due to the decreasing prevalence of caries with inter proximal surfaces. The aim of this study is to evaluate the effects of fissure sealant material in the reduction of decay in first permanent molars and consideration of retention rate in different periods.
    Materials And Methods
    In this experimental study 30 children aged 6-9 that have two intact first molar selected. One tooth has chosen as a control tooth and the other teeth selected for fissure sealant. After 6 and 12 months the sealant retention and caries rate evaluated. The sealant material used for this study was Deguseal. Moisture control during placement was obtaining using ruberdam.
    Results
    After 6 months %20 of control teeth was decayed only 3/3% of sealant teeth decayed. After 12 months 26/6% control teeth was decayed but only 6/6% control teeth was decayed (p value<0.001). After months 93/3% completely retained fissure sealant 6/7% partially retained and after 12 months 90% completely retained and 10% partially retained (p value<0.001).
    Conclusion
    Fissure sealants, placed by appropriately trained dental personnel, are safe, effective, and underused in preventing pit and fissure caries on at-risk surfaces-Effectiveness is increased with good technique and appropriate fallow up and resealing as necessary.
    Keywords: Decay, fissure sealant, retention, first permanent molar
  • Dr Molouk Torabi, Dr Shahram Moshrefian, Dr Davoud Molayi, Dr Sanali Karimi Afshar, Dr Raziyeh Shojayipour Pages 43-50
    Background And Aim
    Healthy nutrition plays a pivotal role in prevention of such oral diseases as dental caries, periodontal diseases, developmental defects of teeth, and oral mucosal lesions. The present study aimed to evaluate the frequency of snacks consumption in Kerman preschool children.
    Methods
    This cross sectional study was conducted on 320 preschool children. Data were collected by a questionnaire requesting information on demographic data and by a check list of kinds of snacks in preschool center and home. Data were analyzed by SPSS software, and t-student and Chi-square tests served for statistical analyses. P value were considered at 0.05%.
    Results
    About 59% of the participants were boys; 3.1% of mothers and 4.1% of fathers were illiterate; and 21.3% of parents had 1 child and 0.0 3% had 6 children. The mean frequency of snack consumption was 15.32±14.93 during a week. There was significant difference between snack consumption in home and preschool center. There was no significant correlation between snack consumption and parents education, occupation and number of children. There was also significant difference between frequency of snack consumption and sex.
    Conclusion
    The results of this study suggest that consumption of snacks in preschool children in Kerman is high, and are influenced by site and sex.
    Keywords: Kerman, preschool, Snacks, frequency
  • Dr M. Ranjpour, Dr T. Houshmand, Dr Sh Mirzabeigi Pages 51-58
    Background And Aim
    Tooth colored restorations are so common nowadays due to increased esthetic needs. A successful composite restoration demands a strong bonding with lowest microleakage. Close relation between tooth surface and the other adherents is an important factor in bond strength. The purpose of this study is to evaluate the effect of enamel moisture on tensile bond strength of composite resins using Single bond in total etch technique.
    Materials And Methods
    In this in vitro study, 40 premolar teeth were randomly divided into two equal groups. Enamel surface of the teeth were polished using a disk in midbuccal portion. The roots were dissected from 2mm below CEJ and midbuccal portion of the teeth were etched. In one group after rinsing the etchant, tooth surface was dried completely (group I). In the other group the surface moisture was removed using cotton pellet (group II). Single Bond (3M) was applied on desired surfaces and cured. Composite resin was layered over the tooth surface to 4mm height. The teeth were then mounted in the way that they can be placed in the holding device from lingual side. After that the teeth were placed in UTM device under tensile stress with the rate of 0.5 mm/min. the failure surface was examined to detect type and location of the failure. The data were analyzed using T-Test and Fisher's Exact test.
    Results
    Data showed that although mean bond strength in group I was higher but the difference was not statistically significant. Type of failure in two groups was not statistically significant either.
    Conclusion
    Considering that there is no significant difference between the two groups and a little moisture is needed for creation of hybrid layer and bonding to dentine, leaving a bit moisture on enamel equal to that of dentine does not interfere with bonding to enamel and produce a good bond strength.
    Keywords: bond strength, enamel moisture, composite resin, total etch technique
  • Dr H. Afshar, Dr M. Ghandehari, Dr S. Amiri, Dr Z. Mirzayi, Dr M. Pourali, Dr M. Najafi Pages 59-68
    Background And Aim

    Tooth colored restorations are so common nowadays due to increased esthetic needs. A successful composite restoration demands a strong bonding with lowest microleakage. Close relation between tooth surface and the other adherents is an important factor in bond strength. The purpose of this study is to evaluate the effect of enamel moisture on tensile bond strength of composite resins using Single bond in total etch technique.

    Materials And Methods

    In this in vitro study, 40 premolar teeth were randomly divided into two equal groups. Enamel surface of the teeth were polished using a disk in midbuccal portion. The roots were dissected from 2mm below CEJ and midbuccal portion of the teeth were etched. In one group after rinsing the etchant, tooth surface was dried completely (group I). In the other group the surface moisture was removed using cotton pellet (group II). Single Bond (3M) was applied on desired surfaces and cured. Composite resin was layered over the tooth surface to 4mm height. The teeth were then mounted in the way that they can be placed in the holding device from lingual side. After that the teeth were placed in UTM device under tensile stress with the rate of 0.5 mm/min. the failure surface was examined to detect type and location of the failure. The data were analyzed using T-Test and Fisher's Exact test.

    Results

    Data showed that although mean bond strength in group I was higher but the difference was not statistically significant. Type of failure in two groups was not statistically significant either.

    Conclusion

    Considering that there is no significant difference between the two groups and a little moisture is needed for creation of hybrid layer and bonding to dentine, leaving a bit moisture on enamel equal to that of dentine does not interfere with bonding to enamel and produce a good bond strength.

    Keywords: bond strength, enamel moisture, composite resin, total etch technique
  • Dr S. Razeghi, Dr S. Mohebi, Dr M. Mahmoudi Pages 69-76
    Background And Aim
    Facial trauma may have significant negative impacts on physiologic function, esthetics, and psychological status in children. Appropriate on-time management of Traumatic Dental Injuries (TDIs) would prevent progress of future consequences. The aim of this study was to investigate mothers’ knowledge and self-reported practice on management TDIs in 8-years-old children and its determinants. Methods and Materials: In this cross-sectional descriptive study, 284 second-grade pupils were selected from six randomly selected governmental primary schools (3 girls’ school) in Region 11 of Tehran Municipality. A standard anonymous questionnaire was distributed among selected pupils to be filled by their mothers. The questionnaire requested information on demographic characteristics, previous experience of dental trauma, mothers’ knowledge on management of TDIs, and mothers’ self-reported reaction to four designed cases of TDIs. After one week all filled questionnaires were returned and data was analyzed using SPSS (version 16) and Regression Tests.
    Results
    Totally, 201 questionnaires were returned (81 girls, 120 boys, response rate=71%). Knowledge mean score was 2.8±1.7 (from total score of 9) and self-reported practice mean score was 4.1±1.2 (from total score of 7). Higher knowledge score was significantly associated with higher paternal age and owning personal house. Higher self-reported practice score was associated with higher levels of mothers’ level of education and owning personal house.
    Conclusion
    There is a room to enhance knowledge and promote practice in management of TDIs among parents specially mothers. For this purpose, educational programs should be conducted for parents especially in school settings.
    Keywords: Traumatic Dental Injuries, knowledge, practice, mother, children
  • Dr Saeedeh Mokhtari, Dr Sepideh Mokhtari, Dr B. Seraj, Dr I. Sanati Pages 87-94
    Background
    Salivary gland tumors are rare and less than 10% of head and neck tumors in children. Understanding these tumors is essential. The purpose of this study was to review the most common salivary gland tumors in children.
    Methods
    Using words: tumor, salivary glands and children as keywords, a search was done in Pubmed and Medline and Google sources. Thirty seven articles were selected and studied.
    Results
    Salivary gland tumors are divided into two groups: Benign and malignant. The most common malignant tumors in children are mucoepidermoid carcinoma, adenoid cystic carcinoma, undifferentiated carcinoma, acinic cell carcinoma; and mucoepidermoid carcinoma is the most common one and is about 50% of all malignant salivary gland tumors in children. Some benign salivary gland tumors in children and adolescents are poleomorphic adenoma, basal cell adenoma, Wartin tumor, cyst adenoma.
    Conclusion
    Common problem in the control and treatment of salivary glands’ swelling in children is differentiation of inflammatory lesions of the neoplasm. As infection and inflammation in the salivary glands is more common in children than adults, differentiating it from neoplasm in children seems to be essential.
    Keywords: Tumor, Salivary gland, Children
  • Dr S. Kameli, Dr Rahimian Emam, Dr S. Tavasoli Hojati, Dr S. Asgari Pages 100-105
    Background And Aim
    Inflammatory root resorption is one of the major complete in primary teeth that lead to root perforation. the aim of this report, Management of inflammatory internal root resorption in primary molar teeth by using calcium enriched mixture cement. Case report: In This study was done on primary molar tooth of two children that was referred to pedodontic department of shahed university. In this cases radiographic examination showed progressive inflammatory internal root resorption in primary molar. Both teeth were irrigated with 2.5% NaoCl and Calcium Enriched Mixture(CEM) packed in perforation then restored with S.S.C. the clinical and radiographic examination at 2 and 6 month follow up showed that resorptive lacuna were filled with newly formed bone and root make in internal resorption or was controlled.
    Conclusion
    Considering the biologic properties of CEM cement using this novel cement for management of internal resorption is applicable choice.
    Keywords: CEM, internal resorption, pulpotomy