فهرست مطالب

نظام ها و خدمات اطلاعاتی - سال دوم شماره 4 (پاییز 1392)

فصلنامه نظام ها و خدمات اطلاعاتی
سال دوم شماره 4 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/24
  • تعداد عناوین: 9
|
  • یادداشت سردبیر
  • نجلا حریری صفحه 0
  • فاطمه جمشیدی قهفرخی* صفحات 1-10
    هدف
    تعیین میزان بهره مندی کتابخانه های مرکزی برترین دانشگاه های تحت پوشش وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ایران از خدمات مرجع دیجیتال و همچنین بررسی میزان تطابق این خدمات با معیار ارزیابی میز مرجع دیجیتال کتابخانه های ایران است.
    روش پژوهش: روش پژوهش پیمایشی است و جامعه پژوهش در این مطالعه وب سایت کتابخانه های مرکزی 72 دانشگاه و پژوهشگاه وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است که به عنوان برترین دانشگاه ها در قالب 68 رتبه در وب سایت رتبه بندی دانشگاه های کشور های اسلامی معرفی شده اند. ابتدا برخورداری این کتابخانه ها از میز مرجع دیجیتال تعیین شد، سپس میز مرجع دیجیتال کتابخانه های ایران از نظر محتوایی مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از بین 72 دانشگاه مورد بررسی 31 دانشگاه (43/05 درصد) از خدمات میز مرجع دیجیتال برخوردار هستند. از بین دانشگاه ها، دانشگاه شاهد با رتبه علمی 29، بالاترین درصد شمول ویژگی های میز مرجع دیجیتال را داراست و پس از آن دانشگاه تربیت مدرس قرار دارد. به طور کلی میزان شمول ویژگی های میز مرجع دیجیتال در کلیه کتابخانه ها 7/73% است.
    نتیجه گیری
    بین رتبه دانشگاه و میزان برخورداری از ویژگی های میز مرجع دیجیتال همبستگی وجود دارد، بدین معنا که با بالاتررفتن رتبه دانشگاه میزان برخورداری از ویژگی های میز مرجع دیجیتال نیز بالاتر می رود.
    کلیدواژگان: میز مرجع دیجیتال، خدمات مرجع، دانشگاه های برتر، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
  • رقیه رضایی آدریانی*، احمد شعبانی، محمدرضا عابدی صفحات 11-20
    هدف
    پژوهش حاضر به شناخت میزان فرسودگی شغلی کتابداران دانشگاه اصفهان و رابطه آن با عوامل دموگرافیک پرداخته است.
    روش
    روش پژوهش پیمایشی تحلیلی، و جامعه آماری، در برگیرنده کتابداران شاغل در کتابخانه های دانشگاه اصفهان به تعداد 61 نفر است. پژوهش به صورت سرشماری اجرا شد و پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلش به همه کتابداران تحویل داده شد، که تعداد 57 پرسشنامه بازگردانده شد. پایایی پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلش در پژوهش حاضر برای خرده آزمون های سه گانه عبارت است از: خستگی عاطفی با فراوانی0/76و شدت 0/79؛ عملکرد شخصی با فراوانی 0/61 و شدت 0/81؛ و مسخ شخصیت با فراوانی 0/80 و شدت 0/93.
    یافته ها
    نتایج نشان داد فرسودگی شغلی کتابداران دانشگاه اصفهان در حد متوسط بوده و در ابعاد خستگی عاطفی و مسخ شخصیت پایین است. از میان عوامل دموگرافیک بین فرسودگی شغلی با جنسیت (فراوانی خستگی عاطفی)، میزان تحصیلات (شدت مسخ شخصیت) و رشته تحصیلی (شدت و فراوانی خستگی عاطفی) رابطه وجود دارد؛ اما بین فرسودگی شغلی با سن، و سمت کتابداران رابطه ای وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل شده مسوولان و مدیران بایستی تدابیری جهت پیشگیری از فرسودگی شغلی در کتابداران که وظیفه خطیری در امر اطلاع رسانی به اساتید و دانشجویان دارند به عمل آورند.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، کتابدار، ویژگی های دموگرافیک، کتابخانه های دانشگاهی
  • مریم کاکی، حمیدرضا جمالی مهمویی، لیلا مکتبی فرد* صفحات 21-32
    هدف
    هدف پژوهش ارزیابی خدمات جنبی کتابخانه های وابسته به نهاد کتابخانه های عمومی و جایگاه آن در تشویق کودکان و نوجوانان به مراجعه به کتابخانه است.
    روش
    پژوهش از رویکرد ترکیبی استفاده کرده است. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه، سیاهه وارسی و مصاحبه با کتابداران استفاده شد. جامعه آماری، کتابخانه های عمومی وابسته به نهاد کتابخانه ها در شهر تهران است کهشامل 38 کتابخانه بوده ومعیار نمونه گیری درجه کتابخانه ها بود.
    یافته ها
    آموزش قرآن، داستان نویسی، مسابقات کتابخوانی و نقاشی، جشن و مراسم مذهبی، مطالعه در تابستان، کانون ادبی، نمایشگاه کتاب، قصه گویی و تازه های کتاب برنامه های جنبی مورد اجرا در کتابخانه های عمومی هستند. نمایش فیلم، موسیقی و گروه های کتابخوانی در هیچ کدام از کتابخانه ها وجود ندارد. بیشترین اطلاع رسانی خدمات از طریق مدرسه، وهدف بیشتر شرکت کنندگان آشنایی با کتاب است. رضایت از برنامه آموزش قرآن زیاد، و مسابقات کتابخوانی و نقاشی در حد متوسط است.
    نتیجه گیری
    مهمترین موانع در ارائه خدمات جنبی، کمبود نیروی انسانی، بودجه و امکانات هستند. بیشتر کتابداران وجود خدمات جنبی را در تشویق کودکان و نوجوانان در مراجعه به کتابخانه ها موثر می دانند. در مجموع، ارائه خدمات جنبی و تنوع آن ها در کتابخانه های عمومی وابسته به نهاد کتابخانه ها در شهر تهران در سطح پایینی قرار دارد.
    کلیدواژگان: کتابخانه عمومی، خدمات جنبی، ترویج کتابخوانی، کودکان و نوجوانان، مطالعه، کتابخوانی
  • فریده عصاره، ذکرالله مروتی، سیده مریم حسینی* صفحات 33-42
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه ی بین هوش فرهنگی و هر یک از ابعاد آن با مدیریت دانش در کتابخانه های عمومی استان خوزستاناست.
    روش
    این پژوهش یک مطالعه ی توصیفی از نوع همبستگی است که به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه ی آماری شامل کلیه ی کتابداران کتابخانه های عمومی استان خوزستان (جمعا230 نفر) است که از این تعداد، بر اساس جدول کرجسی- مورگان یک نمونه ی 145 نفری به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شد. به منظور سنجش هر یک از متغیرهای پژوهش از پرسشنامه ی جداگانه ای استفاده شده است. برای سنجش هوش فرهنگی از پرسشنامه ی چهار عاملی ون داین و انگ (Van Dyne & Ang، 2004) استفاده شد. ابزار اندازه گیری مدیریت دانش پرسشنامه ای است که سوالات آن از پرسشنامه ی موجود در پژوهش خرقانی و سلسله (1385) با تغییرانی به منظور برآوردن اهداف این پژوهش استخراج شده است. به منظور بررسی سوالات این پژوهش از روش رگرسیون ساده و چندگانه و هم چنین ضرایب همبستگی پیرسون استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس یافته های این پژوهش بین هوش فرهنگی و مدیریت دانش رابطه ی مثبت و معنی دار وجود دارد. هم چنین از میان ابعاد هوش فرهنگی (شناختی، فراشناختی، انگیزشی و رفتاری) دو بعد فراشناختی و شناختی با مدیریت دانش رابطه ی مثبت و معنی دار دارند.
    نتیجه گیری
    توجه به هوش فرهنگی و تقویت آن در سازمان های گوناگون می تواند گامی در راستای بهبود روابط بین فردی و تسهیل هر یک از فرایندهای مدیریت دانش باشد.
    کلیدواژگان: خوزستان، کتابداران کتابخانه های عمومی، مدیریت دانش، هوش فرهنگی
  • ناهید خوشیان* صفحات 43-56
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تعیین وضعیت اظطراب اینترنتی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه های شیراز و علوم پزشکی شیراز در فرایند جستجوی اطلاعات انجام شده است.
    روش
    روش پژوهش پیمایشی تحلیلی است و جامعه پژوهش را 5702 نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه های شیراز و علوم پزشکی شیراز تشکیل می دهد که بر پایه فرمول نمونه گیری عمومی کوکران، حجم نمونه به 442 نفر رسید. روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای غیر نسبتی و ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه ای برگرفته از یک پژوهش است که روایی و پایایی آن قبلا سنجیده شده بود. صد در صد پرسشنامه های توزیع شده دریافت شد.
    یافته ها
    بررسی میزان اضطراب اینترنتی پاسخ گویان نشان داد که اکثریت (73/8) درصد آن ها پایین تر از حد متوسط (نمره 60) دچار اضطراب اینترنتی بودند، با این حال، توزیع نمره اضطراب اینترنتی در جامعه مورد مطالعه نرمال بود.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش، تفاوت معناداری را بین میانگین نمرات اضطراب اینترنتی جامعه مورد مطالعه و نمره متوسط اضطراب اینترنتی (نمره 60) نشان داد و مشخص شد که اضطراب آن ها به طور معناداری در جامعه از سطح متوسط پایین تر است. همچنین، بین میانگین نمرات اضطراب اینترنتی دانشجویان مرد و زن تفاوت معناداری مشاهده شد، به نحوی که میانگین نمرات اضطراب اینترنتی دانشجویان زن بیشتر از دانشجویان مرد بود. با این حال، بین میانگین نمرات اضطراب اینترنتی دانشجویان حوزه های تحصیلی مورد مطالعه تفاوت معناداری مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: اضطراب اینترنتی، جستجوی اطلاعات، خوداثربخشی اینترنتی رفتار اطلاع یابی، هویت اینترنتی
  • داود اصغرپور مهربانی*، محمد ساجدی صفحات 57-68
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان اضطراب کتابخانه ای دانشجویان دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه قم و بررسی آن با متغیرهای جنسیت، مقطع (کارشناسی و کارشناسی ارشد)، رشته (کتابداری و غیر کتابداری) و استفاده یا عدم استفاده از کتابخانه قبل از ورود به دانشگاه پرداخته است.
    روش
    روش پژوهش حاضر پیمایشی تحلیلی است. نمونه پژوهش شامل 225 نفر از دانشجویان و ابزار مورد استفاده نسخه اصلاح شده ای از مقیاس اضطراب کتابخانه ای باستیک شامل 35 گزاره است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از جدول توزیع فراوانی و آزمون تی مستقل استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که میانگین کلی اضطراب در نمونه پژوهش 76/88 است. نتایج حاصل از آزمونتی مستقل نشان داد که میانگین اضطراب کتابخانه ای در زنان بیشتر از مردان و در دانشجویان رشته های غیر کتابداری بیشتر از کتابداری است. اما،در افرادی که قبل از ورود به دانشگاه از کتابخانه استفاده می کرده و آنان که استفاده نمی کرده اند، اختلاف معناداری وجود نداشت. این اختلاف در پایه های تحصیلی مختلف دانشجویان یکسان بود.به علاوه، این معناداری تنها مربوط به موانع فیزیکیبود و در سایر عوامل موثر بر اضطراب کتابخانه ای اختلاف معناداری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    اهمیت مطالعه اضطراب کتابخانه ای به خصوص در مورد دانشجویان بر این امر استوار است که چون این افراد جهت انتخاب موضوع، جمع آوری اطلاعات و پیشینه پژوهش پایان نامه های خود و انجام تکالیف درسی نیازمند استفاده از کتابخانه هستند، اضطراب کتابخانه ای می تواند تاثیر منفی بر عملکرد تحصیلی و کمیت و کیفیت تولیدات علمی آنان داشته باشد.
    کلیدواژگان: اضطراب کتابخانه ای، کتابخانه های دانشگاهی، مقیاس اضطراب کتابخانه ای باستیک، اضطراب کتابخانه ای، مقیاس اضطراب کتابخانه ای باستیک
  • مسعود رزمی شندی*، علیرضا اسفند یاری مقدم، یعقوب نوروزی صفحات 69-80
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف آشنایی با کیفیت خدمات کتابخانه و مرکز اطلاع رسانی دانشگاه امام صادق(ع) با استفاده از مدل لیب کوال تی ام انجام گرفته است.
    روش
    این تحقیق با استفاده از روش پیمایشی- توصیفی انجام شده و جامعه آماری آن شامل 3454 نفراز اعضای کتابخانهاست. حجم نمونه متشکل از 346 نفر است که به روش تصادفی ساده انتخاب شده اند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS 18و جهت ترسیم نمودارها از نرم افزار های مایکروسافت ورد و اکسل 2010 استفاده شده است.
    یافته ها
    بیشترین ضعف کتابخانه به ترتیب در ماده های22 (وجود مکانی مناسب برای مطالعه و یادگیری گروهی در کتابخانه)، 2(توجه ویژه به تک تک کاربران)، 8 (اشتیاق و علاقه برای کمک به کاربران) و10 (امکان دسترسی به منابع الکترونیکی از منزل یا محل کار) می باشد. بیشترین نقاط قوت کتابخانه به ترتیب در ماده های16 (اطلاعات برای استفاده مستقل به سادگی در دسترس قرار می گیرد)، 17(وجود مجموعه مجلات چاپی و الکترونیکی مورد نیاز کاربران)، 19 (وجود فضایی آرام برای فعالیت های فردی) و 12(وجود منابع چاپی مورد نیاز کاربران) بوده است. در باقی ماده ها کتابخانه تقریبا در حد وسط بوده اند.
    نتیجه گیری
    کتابخانه و مرکز اطلاع رسانی در برآوردن نیازهای کاربران در کل وضعیت متوسط را کسب نموده است. به عبارت دیگر خواسته های کاربران در سطح حداقل برآورده شده است ولی تا سطح مطلوب و حداکثر انتظارات تفاوت قابل توجهی وجود دارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، کیفیت خدمات، لیب کوال، کتابخانه و مرکز اطلاع رسانی دانشگاه امام صادق(ع)
  • سید مهدی طاهری، داود شادپوری، مسعود رزمی شندی *، یعقوب نوروزی صفحات 81-92
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین میزان کاربردپذیری پایگاه های اطلاعاتی ناپیوسته علوم اسلامی مبتنی بر اصطلاحنامه بر اساس استانداردهای ایزو 9241 و ایزو 16982 است.
    روش پژوهش: روش انجام تحقیق پیمایشی تحلیلی، و جامعه آماری شامل نمونه ای از پژوهشگران حوزه علوم اسلامی و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است.
    یافته ها
    ارزیابی کنندگان پایگاه تخصصی اصول فقه، از میان پرسش های مربوط به معیار «راهبری»، 52/2 درصد پاسخ بلی، 33/1 درصد پاسخ تا حدودی، و 19/5 درصد پاسخ منفی و در خصوص پرسش های مربوط به معیار «جستجو»، 40/7 درصد پاسخ بلی، 35/2 درصد تا حدودی، 28/9 درصد پاسخ منفی داده اند. در مورد پایگاه تخصصی علوم قرآنی نیز، پاسخ های مربوط به معیار «راهبری» 53/7 درصد پاسخ ها بلی، 29/5 درصد تاحدودی، 21/2 درصد منفی و در مورد معیار «جستجو» 46/8 درصد پاسخ ها بلی، 26/6 درصد تا حدودی، 27/9 درصد منفی بوده است.
    نتیجه گیری
    از دیدگاه کاربران نهایی، پایگاه های مورد بررسی تقریبا نیمی از ویژگی های مربوط به معیار «جستجو و راهبری» را به صورت کامل پشتیبانی می کنند و نیمی دیگر باید برای افزایش کاربردپذیری پایگاه های یاد شده توسط طراحان پایگاه مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کاربردپذیری، اصطلاحنامه علوم اسلامی، ایزو 9241 و 16982، پایگاه تخصصی علوم قرآنی، پایگاه تخصصی اصول فقه
|
  • Fatemeh Jamshidi Ghahfarokhi* Pages 1-10
    Purpose
    The purpose of this research was to study the reference desk content of the central libraries of top universities affiliated to the Ministry of Science, Research and Technology
    Methodology
    In this study, the central library websites of top universities in Iran were investigated. First, these universities were investigated in terms of having digital reference desk services. Then the content of digital reference desks of those universities was analized.
    Results
    Among the 72 universities which had been investigated, 31 universities had digital reference desk services. Shahed University had the highest percentage of compliance with Features of digital reference desk services and then was Tarbiat Modaress University. Generally, all the libraries had 7/73% of the Compliance with Features of digital reference desk services.
    Conclusion
    There is a correlation between the universities degrees and the Compliance with Features of digital reference desk services.
    Keywords: Reference services, Digital reference desk services, Top universities of Iran
  • Roghayeh Rezaei Aderyani*, Ahmad Shabani, Mohammad Reza Abedi Pages 11-20
    Purpose
    The present study examined the rate of burnout in librarians of University of Isfahan and its relationship with demographic factors.
    Methodology
    The population consists of 61 librarians of University of Isfahan, the census method was used and questionnaire was delivered to all of them and 57 copies were returned.
    Findings
    The findings showed that burnout in librarians in Personal Performance (frequency and intensity) is at average level and emotional exhaustion and depersonalization is low. The findings in demographic characteristics also showed that there is relationship between job burnout and sex (frequency of emotional exhaustion), degree (intensity of depersonalization), field of study (intensity and frequency of emotional exhaustion), and there is no relationship between job burnout and age, years of service, and position.
    Conclusions
    Considering the results, the officials and managers should consider the measurements to consider burnout in librarians who have an important duty to help teachers and students
    Keywords: Occupational burnout, librarians, Demographic characteristics, Academic libraries
  • Maryam Kaki, Hamid R. Jamali, Leila Maktabifard* Pages 21-32
    Purpose
    The aim of this study was to evaluate the additional services offered in public libraries of Tehran affiliated to the Iran Public Libraries Foundation. The study also sought to determine the role of these services in promoting library membership and reading among the youth.
    Method
    The study was a mixed-method one. The research population comprised 38 public libraries in Tehran. Using a questionnaire, a 150 young children were selected and interviews were conducted with the managers of 38 libraries. A checklist was also used to collect the data concerning the type of services offered in libraries.
    Findings
    The results showed that different types of additional services were offered in the public libraries including teaching Qoran, reading and painting competitions, story writing, book fairs, film and cartoon screening, music performance and storytelling. Most of the advertising were done through the schools. The most popular services were teaching Qoran, film screening, music performance and painting competitions. The most satisfactory services were teaching Qoran.
    Conclusion
    Some of the barriers in offering these services were the lack of trained staff, lack of budget and facilities. Most librarians maintained that additional services were effective in absorbing children to libraries. Overall, the level of additional services in public libraries was not satisfactory
    Keywords: Public libraries, Additional services, Reading promotion, Library promotion, Children, Young adults
  • Farideh Osareh, Zekrollah Morovati, Maryam Hoseini* Pages 33-42
    Purpose
    This study aimed to investigate the relationship between cultural intelligence and knowledge management in public libraries of the Khuzestan province.
    Method
    This study was conducted by descriptive survey method. The research population consists of librarians in public libraries in Khuzestan that were 230 totally and sample of 145 librarians were determined based on Krejcie-Morgan table by stratified random sampling method. In order to measure each of the variables, a separate questionnaire was used. To measure cultural intelligence four factors Vndayn and stigma (Van Dyne & Ang, 2004) questionnaire was used. Knowledge management instrument is a questionnaire that extracted from the questionnaire of Khargani and Selseleh research (1385) with some changes to meet the objectives of this study. To investigate the questions, simple and multiple regression and Pearson correlation coefficients were used.
    Findings
    The findings showed a positive correlation between cultural intelligence and knowledge management. Meanwhile, of cultural intelligence dimensions (cognitive, meta-cognitive, motivational and behavioral), two dimensions of meta cognitive and cognitive had positive and significant relationship with knowledge management.
    Conclusion
    Due to the cultural intelligence and strengthened it in various organizations can step in order to improve interpersonal relationships and facilitate knowledge management processe
    Keywords: Khuzestan, Public libraries, librarians, Knowledge management, Cultural intelligence
  • Nahid Khoshian* Pages 43-56
    Purpose
    This research examined library anxiety among students of Literature and Humanities college in Qom University and compared it in the following categories: Gender, education level (graduate and post-graduate), major (LIS and non-LIS) and the use and the lack of library use prior to entering the university.
    Method
    The sample included 225 students.The research instrument was a refined version of the Bostick's original library anxiety scale including 35 statements. Frequency distribution and independent t-test were used in order to analyze the data.
    Findings
    Findings indicated that the total mean of library anxiety in the researched group was 88.76. The results of the independent t-test showed that library anxiety scores were higher in women than men students and in the non-LIS major students were significantly higher than in LIS. However, the mean anxiety scores were not significantly different in students who had benefitted the library prior to entering the university and those who had not. There was no significant difference in the varios educational levels. Furthermore, this significance was only associated with physical barriers and no significant difference was reported in other factors affecting the library anxiety.
    Conclusion
    Studying library anxiety is important because the students need to use the library for selecting research subjects, and gathering data for doing their studies and conducting their dissertations. Library anxiety can have negative effect on their educational performance and quantity and quality of their scientific productions.
    Keywords: Academic libraries, Academic library users, Bostick's Library Anxiety Scale, Library anxiety, Literature, Humanities College in Qom University
  • Davood Asgharpour Mehrabani, Mohammad Sajedi Pages 57-68
    Purpose
    This research examined library anxiety among students of Literature and Humanities college in Qom University and compared it in the following categories: Gender, education level (graduate and post-graduate), major (LIS and non-LIS) and the use and the lack of library use prior to entering the university.
    Method
    The sample included 225 students.The research instrument was a refined version of the Bostick's original library anxiety scale including 35 statements. Frequency distribution and independent t-test were used in order to analyze the data.
    Findings
    Findings indicated that the total mean of library anxiety in the researched group was 88.76. The results of the independent t-test showed that library anxiety scores were higher in women than men students and in the non-LIS major students were significantly higher than in LIS. However, the mean anxiety scores were not significantly different in students who had benefitted the library prior to entering the university and those who had not. There was no significant difference in the varios educational levels. Furthermore, this significance was only associated with physical barriers and no significant difference was reported in other factors affecting the library anxiety.
    Conclusion
    Studying library anxiety is important because the students need to use the library for selecting research subjects, and gathering data for doing their studies and conducting their dissertations. Library anxiety can have negative effect on their educational performance and quantity and quality of their scientific productions.
    Keywords: Academic libraries, Academic library users, Bostick's Library Anxiety Scale, Library anxiety, Literature, Humanities College in Qom University
  • Masoud Razmi Shendi, Alireza Isfandyari Moghaddam, Yaghoub Norouzi Pages 69-80
    Purpose
    This research seeks to evaluate the quality of services provided in the library and information center of Imam Sadegh (pbuh) University through using LibQual tool.
    Method
    This study uses descriptive survey method. Research population consists of 3454 members of the library from which 346 persons were chosen as sample size using simple random way. To analyze the data, SPSS software was used.
    Results
    In meeting the needs of users, the Library and Information Center had an average performance. In other words, user's demands have been met, but with minimum and maximum acceptable level.
    Conclusions
    Amongst the items of the research, items 22 (accessibility to e-resources from the home and the workplace), 2 (attention to all users one by one), 8 (help to them by staff), and 10 (availability of the suitable studying and team learning place in the library), are considered the weakest points of the center, while items 16 (easy and single accessibility to information), 17 (availability of series of published and e-journals), 19 (the calm space for personal acts), and 12 (availability of published resources) are the strongest ones. However, the others are in an average state
  • Seyed Mehdi Taheri, Davood Shadpoori, Masoud Razmi Shendi, Yaghoub Norouzi Pages 81-92
    Purpose
    The aim of this study was to find out the usability of Islamic thesaurus-based offline databases based on ISO 9241 and ISO 16982.
    Methods
    The research was applied through an analytical survey method. The Statistical population contains 30 researchers of Islamic sciences. To gather information and collect data, the questionnaire technique were used.
    Findings
    The researchers were answered the questions about Figh principles databaseswith the following rating: to those related to criterion “navigation”, 52/2% responded "yes", 33/1% responded "approximately" and 19/5% answered "no" and about questions relating to the criterion "search", 40/7% responded yes, 35/2% responded approximately, and 28/9% answered “no”. About Quranic science database the answers related to criterion “navigation”, have this rating: 53/7% responded "yes", 29/5% responded "approximately" and 21/2% answered "no", and about the criterion "search", 46/8% responded "yes", 26/6% responded "approximately", 27/9% answered "no".
    Conclusion
    From the viewpoint of the researchers, the databases examined support almost half of the features of the search and navigation criteria and the other half should be considered for improving the usability.
    Keywords: Islamic Thesaurus, based Offline Databases, ISO 9241, ISO 16982, Usability