فهرست مطالب

پژوهش های راهبردی مسائل اجتماعی ایران - پیاپی 1 (بهار 1391)

مجله پژوهش های راهبردی مسائل اجتماعی ایران
پیاپی 1 (بهار 1391)

  • 124 صفحه، بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/07/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمد پوراحمد، محمود عیوضلو، محبوبه حامد، داود عیوضلو، فرشته رضایی صفحه 1
    با توجه به اینکه مهمترین هدف متخصصان و مسوولان شهری ایجاد رفاه و آسایش شهروندان است، به همین علت، لذا احساس امنیت از مهمترین مقولات مورد توجه متخصصان برنامه ریزی شهری و علوم اجتماعی در چند دهه گذشته بوده است. گستره احساس امنیت در افراد، متاثر از عوامل متعددی است که یکی از مهمترین این عوامل دینداری و سطح اعتقادات فرد است که عاملی مهم در افزایش سطح احساس امنیت فرد در هنگام حضور در شرایط سخت و مکان های ناامن تلقی می شود. هدف این مقاله، بررسی روابط ابعاد دینداری با متغیرهای احساس امنیت در سطح شهرستان کوهدشت است. بدین منظور برای بررسی روابط ابعاد دینداری و احساس امنیت از روش تحقیق توصیفی – تحلیلی استفاده و داده های مورد نظر از منابع اسنادی و روش پیمایشی با انتخاب 400 نمونه تصادفی در 2 شهر و 10 روستای شهرستان کوهدشت جمع آوری و تحلیل شده است. دینداری در پنج بعد فکری، اعتقادی، مناسکی، تجربی و پیامدی و احساس امنیت در سه بخش احساس امنیت عمومی، رضایت از مسوولان امنیتی و ترس از انواع فضاهای شهری و روستایی سنجش شده است. یافته های تحقیق حاکی از وجود همبستگی معنادار بین اکثر ابعاد دینداری با متغیرهای احساس امنیت است. همچنین، نتایج بررسی ها نشان دهنده این نکته است که ابعاد دینداری بیشترین ارتباط را با متغیر ترس از انواع فضاهای شهری و روستایی دارند. با توجه به یافته های تحقیق، ضرورت توجه به اصول و شعائر اسلامی و گسترش برنامه های مذهبی و فرهنگی به منظور افزایش سطح احساس امنیت مردم بیش از پیش احساس می گردد.
    کلیدواژگان: دینداری، احساس امنیت، فضاهای شهری و روستایی، شهرستان کوهدشت
  • زهرا طاهری، زنده یاد رسول ربانی، مهدی ادیبی سده صفحه 21
    احساس امنیت، احساس مصونیت فرد در مقابل تهدیدهایی است که از جانب کنشگران دولتی و غیردولتی جان، مال، فکر و توانایی افراد را برای شرکت نمودن در اجتماعات دلخواه و یا حفظ این اجتماعات تحت تاثیر خود قرار می دهد. این پژوهش با هدف تعیین رابطه نقش پلیس (نیروی انتظامی) با احساس امنیت در بین شهروندان اصفهانی صورت گرفته است. چارچوب نظری تحقیق بنا به تناسب موضوع، نظریه های جامعه شناختی و مکاتب مربوط به این حوزه مورد بررسی واقع شد. روش تحقیق در این پژوهش، پیمایش و نیز کتابخانه ای بوده است. جامعه آماری پژوهش، شهروندان شهر اصفهان در سال 1388 بوده اند. حجم نمونه 384 نفر بوده اند که با استفاده از فرمول کوکران با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای در سه منطقه اصفهان به دست آمده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاه از نرم افزار SPSS و Amos18 است. مهمترین یافته پژوهش وجود رابطه مثبت و معنادار بین نقش پلیس با احساس امنیت در بین شهروندان اصفهانی است، اما در رابطه با معناداری هریک از ابعاد؛ بعد جدیت پلیس با بعد فکری احساس امنیت؛ بعد عملکرد پلیس با بعد مالی و بعدجمعی احساس امنیت؛ بعدتوانایی پلیس با بعد جمعی و بعد فکری احساس امنیت معنادار بوده، رابطه دیگر ابعاد، معنادار نبود. همچنین، مدل معادله ساختاری پژوهش، حاکی از تایید داده های گردآوری شده با چارچوب نظری پژوهش است.
    کلیدواژگان: امنیت، احساس امنیت، ترس از جرم، اعتماد، پلیس
  • سیدمحسن خلیفه سلطانی، فاطمه سادات معینی طباء، نسرین قلانی صفحه 39
    صنعت گردشگری به عنوان مسالمت آمیزترین جنبش خانواده بشری شناخته شده است و به عنوان موثرترین عامل در ایجاد تفاهم میان ملت ها و استوار ساختن صلح جهانی نقش اساسی ایفا می کند؛ به طوری که اقتصاددانان آن را «صادرات نامرئی» می خوانند. در این مقاله تلاش شده، میزان احساس امنیت گردشگران با توجه به دو متغیر کلیدی، حضور و عملکرد نیروی انتظامی و تبلیغات ارائه شده در خصوص مسائل امنیتی برای گردشگران بررسی گردد. این پژوهش به شیوه پیمایشی بر روی نمونه ای از 381 گردشگر خارجی که در سال 89 از شهر اصفهان دیدن نموده اند، صورت گرفته است. روش گردآوری داده ها به صورت پرسشنامه ای بوده و از آنجایی که آمار دقیقی از ورود و خروج گردشگران در زمان مطالعه در دسترس نبوده است، لذا به شیوه اتفاقی، با گردشگران در محل های گردشگری مصاحبه شده و پرسشنامه ها در اختیار آنها قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که بین دو متغیر حضور و عملکرد نیروی انتظامی و همچنین تبلیغات ارائه شده در رسانه های جمعی در خصوص مسائل امنیتی و احساس امنیت گردشگران خارجی در اصفهان، پیوستگی آماری معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: احساس امنیت، توریست، نیروی انتظامی، تبلیغات _
  • حسین رضایی دولت آبادی، غلامرضا شهبازی، فرشید دهقانی اناری صفحه 59
    تحقیق حاضر به دنبال بررسی میزان تعهد سازمانی دو گروه نیروهای نظامی و کارمند پلیس و رابطه آن با عوامل مدیریتی (حمایت سازمانی و حمایت مدیریتی) است. نیروهای کارمند در حدود 10 درصد کل نیروهای پلیس را شامل می شوند. در تحقیق حاضر متغیرهای مورد نظر به تفکیک دو گروه از نیروهای پلیس بررسی شد. این تحقیق پیمایشی از شاخه میدانی و از نظر هدف کاربردی است. در این تحقیق حجم نمونه مورد بررسی 265 نفر تعیین شد و پرسشنامه ای متشکل از سه قسمت در بین آنها توزیع گردید. روش نمونه گیری نیز نمونه گیری در دسترس تعیین شد. در این مقاله، در فرضیه های اول و دوم میزان تعهد سازمانی در دو گروه نیروهای نظامی و کارمند بررسی و در فرضیه سوم، میزان تعهد سازمانی بین این دو گروه مقایسه شده و در فرضیه های چهارم تا هفتم نیز رابطه بین عوامل مدیریتی و تعهد سازمانی در بین این دو گروه به صورت جداگانه بررسی گردید. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS17 و روش های آماری t تک متغیره، t دو متغیره و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که میزان تعهد سازمانی نیروهای کارمند در سطح بالا (27. 4) و میزان تعهد سازمانی نیروهای نظامی تقریبا در سطح بالا (95. 3) است، و میزان تعهد نیروهای کارمند بالاتر از نیروهای نظامی است. همچنین، یافته ها نشان دهنده ارتباط مثبت و معنی دار بین عوامل مدیریتی و تعهد سازمانی در بین هر دو گروه از نیروهای پلیس می باشد. در این تحقیق، پس از تجزیه و تحلیل یافته ها، بحث و نتیجه گیری به عمل آمده و پیشنهادهایی نیز ارائه شده است.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، حمایت سازمانی، حمایت مدیریتی، نیروهای نظامی پلیس، نیروهای کارمند پلیس
  • مریم شجاعی، سید حمید آتش پور صفحه 73
    پژوهش حاضر به منظور بررسی و مقایسه پنج عامل بزرگ شخصیت و ویژگی های جمعیت شناختی (دموگرافیک) بین رانندگان متخلف و غیرمتخلف در شهر اصفهان به طور علی – مقایسه ای انجام شد. تعداد نمونه ها که به طور در دسترس انتخاب شده، متشکل از 300 نفر در دو گروه 150 نفره از رانندگان متخلف و غیرمتخلف بودند که در شهر اصفهان به مدت حداقل سه سال رانندگی کرده بودند. برای سنجش پنج عامل بزرگ شخصیتی از پرسشنامه فرم کوتاه نئو (NEO-FFI) و برای سنجش ویژگی های شخصیتی از پرسشنامه دموگرافیک (سن، جنس، سال های تحصیلات رسمی، وضعیت تاهل و سطح اقتصادی، نوع خودرو و سال های تجربه رانندگی) استفاده شده است. پس از کنترل متغیرهای جمعیت شناختی، برای مقایسه ویژگی های شخصیتی (پنج فاکتور شخصیت) رانندگان متخلف و قانون مدار از آزمون t مستقل دوگروهی (همراه با آزمون بررسی همسانی واریانس ها- لوین) استفاده شده است. در ویژگی های شخصیتی روان رنجور خویی، برون گرایی و با وجدان بودن تفاوت معنادار آماری بین دو گروه حاصل شد، اما بین گروه های رانندگان متخلف و غیرمتخلف از نظر گشودگی به تجربه و توافق پذیری تفاوت معناداری وجود نداشت. به منظور بررسی تفاوت نسبت افراد غیرمتخلف و متخلف با توجه به نوع خودرو، سطح تحصیلات، سطح اقتصادی، تاهل و جنسیت از آزمون خی دو استفاده شده است برای مقایسه میانگین سنی رانندگان غیر متخلف و متخلف از آزمون t مستقل دوگروهی (همراه با آزمون بررسی همسانی واریانس ها- لوین) استفاده شده است. در ویژگی های جمعیت شناختی نتایج بدین شرح است: بین نوع خودرو و جنسیت در رانندگان متخلف و غیرمتخلف تفاوت وجود نداشت، اما بین میانگین سنی، سطح تحصیلات و سطح اقتصادی وضعیت تاهل رانندگان غیرمتخلف و متخلف تفاوت به دست آمد.
    کلیدواژگان: تخلفات رانندگی، پنج عامل بزرگ شخصیت، ویژگی های جمعیت شناختی (دموگرافیک)
  • بهروز صادقی عمروآبادی، احمد گوگردچیان، نجفعلی شهبازی صفحه 97
    با توجه به اینکه پول شویی به مثابه یکی از انواع فساد مالی، نقش بسیار زیانباری در روند توسعه اقتصادی کشورها ایفا می کند، مبارزه بااین پدیده لازمه تحقق اهداف ثبات و پویایی اقتصاد است، که مقدمه این مبارزه، شناخت آثار و شوک های وارد بر پیکره اقتصاد کشور ناشی از این پدیده است. پول شویی در تمام عرصه ها، آثار مخربی بر پیکره جامعه وارد می سازد. بی ثباتی اقتصاد، تضعیف بخش خصوصی و برنامه های خصوصی سازی، کاهش کنترل دولت بر سیاست های اقتصادی، کاهش درآمدهای دولت، فساد ساختار حکومت، بی اعتمادی مردم، بی اعتباری دولت ها و نهادهای اقتصادی از جمله این آثار به شمار می آید.
    بنابراین، با توجه به اهمیت پول شویی و آثار آن بر اقتصاد کشور، در این تحقیق با معرفی شاخص های کاربردی برای پول شویی، آثار شوک های وارد بر متغیرهای کلان اقتصادی کشور (رشد اقتصادی، نابرابری درآمدی و مخارج مصرفی دولت) ناشی از پول شویی با استفاده از مدل خود رگرسیونی برداری (VAR) طی سا ل های 1363 تا 1388 ارزیابی و سیاست های مناسب برای مقابله با آثار این پدیده ارائه شده است.
    نتایج مدل VECM با توجه به وجود یک بردار هم جمعی نشان می دهد، افزایش شاخص های پول شویی (میزان جرایم و اقتصاد زیرزمینی)، باعث کاهش رشد اقتصادی، افزایش ضریب جینی و تضاد طبقاتی درآمدی کشور و افزایش اندازه دولت (مخارج دولت) خواهد شد.
    کلیدواژگان: پول شویی، رشد اقتصادی، نابرابری درآمدی، مخارج دولت، اقتصاد سایه، مدل خود رگرسیون برداری
|
  • Page 1
    As the most important goal of experts and city officials is creating the welfare of citizens، the sense of security has been the most important issue of interest to specialists in urban planning and social sciences in the past few decades. Sense of security in people is affected by several factors; one of the most important factors is the religiosity and people’s religious beliefs; that is the important factor in increasing the person''s sense of security when facing with difficult situations and unsafe places. In this paper، the relationship between religious dimensions with variables of sense of security in the Koohdasht County has been studied. In order to examine the relationship between religious dimensions and sense of security a descriptive – analytical research method has been used and data has been collected and analyzed from library resources، also through survey methods by selecting 400 random samples in 2 cities and 10 villages in Koohdasht County. Religion has been assessed in 5 dimensions of، thought، belief، ritual، experiential and outcomes and sense of security has been assessed in 3 sections consisting of sense of public safety، satisfaction from security authorities، and the fear of urban and rural spaces. The research results indicate that there is a significant correlation between most dimensions of religion and variables of sense of security. Also، results indicate that religious dimensions have the highest correlation with fear of urban and rural spaces variable. According to research findings، the necessity of paying attention to principles and Islamic practices and the spread of religious and cultural programs in order to enhance people''s sense of security has been felt more than before.
    Keywords: Religion, sense of security, urban, rural spaces, Koohdasht County
  • Page 21
    The feeling of security is what one experiences when he/she feels protected from threats that stem from governmental and nongovernmental agents which target people’s life، property، thought and ability to participate in favorite gatherings or maintaining such gatherings. This study aims at determining the role of police and feeling of security in the city among Isfahan citizens. The theoretical framework of the study includes sociological theories and the schools related to them. The method of this study was survey as well as library research (documental method). The population included the citizens of Isfahan in 1388. The sample includes 384 cases which were selected using Cochran s clustered formula in district 3 of Isfahan. We used SPSS&Amos18 in order to analyze the data. The most important finding of the study is a meaningful relationship between the role of police and feeling of security among Isfahan citizens. But with regard to the significance of each one of the dimensions، there is a meaningful relation between police seriousness and the intellectual dimension of security، police performance and financial dimension، collective dimension of security and police capability with collective and intellectual dimension of security. The data did not reveal a meaningful relation with other dimensions. Furthermore، the model of structural equation of the study indicates the confirmation of gathered data within the theoretical framework applied.
    Keywords: Security, Feeling of Security, Fear of Crime, Trust, Police
  • Page 39
    Tourism as the most peaceful human being movement has been recognized as the most effective factor playing a role in creating understanding among nations and world peace to the extent that economists have called it an «invisible export». In this article، the extent to which tourists feel secure has been investigated by considering two key variables، namely police presence and performance، and propaganda provided about security issues. The research method includes a survey of a sample of 381 foreign tourists visiting Isfahan in the year 1389. Data collection was done by giving questionnaires and since there was no precise information available about the number of tourists entering or exiting the country at the time of the study، tourists were accidentally interviewed and given the questionnaires in tourist spots of the city. Results show that there is a positively significant statistical relationship between police presence and performance and also providing propaganda in mass media about the security issues and foreign tourists’ feeling of security.
    Keywords: Feeling of Security, Tourists, Police, Propaganda
  • Page 59
    The connection between organizational and management support، on the one hand، and organizational commitment of police officers، on the other، has received little attention within police research. Hence، the aim of this study was to determine the civilian and uniform forces of Isfahan city police forces’ organizational commitment and also to examine its relationship with organizational and managerial support. Results suggest that organizational commitment of both civilian and uniform forces is at high level but the commitment of civilians is higher than uniform forces. Moreover، Pearson Correlation Coefficient analyses revealed that there is a positive and significant relationship between organizational and managerial support of both groups of forces and their organizational commitment. Implications for managers and research on organizational and management support and organizational commitment are discussed.
    Keywords: Organizational Support, Management Support, Organizational Commitment, Civilian Police Forces, Uniform Police Forces
  • Page 73
    The present research was conducted to investigate and compare five major personality factors among law breaking and law observing drivers in Isfahan. The sample consisted of 300 drivers divided into two groups، 150 lawbreaking and 150 law observing ones who had been driving in Isfahan for at least three years. To test and evaluate the five major personality characteristics (neuroticism، extroversion، openness to experience، agreeableness and conscientiousness) short Form (NEO-FFI) Questionnaire was used. After controlling demographic variables، using MANOVA in the two lawbreaking and law observing groups the following results were obtained: based on personality traits of neuroticism (P≤0. 01)، extroversion (P≤0. 01 (and conscientiousness (P≤0. 05)، the difference between the two groups was statistically significant b ut there was no significant difference between lawbreaking and law observing drivers in terms of flexibility and openness to experience، (P> 0. 05).
    Keywords: Traffic Violators, The Major Five Personality Factors, Demographic Factors
  • Page 97
    Money laundering as an important financial offence can decrease government controls on economic policies، economic growth، economic development and other relevant areas. In this paper by defining two indices for money laundering، the effects of money laundering shocks on macroeconomic variables (economic growth، income inequity، and government expenditure) have been evaluated by the Vector Auto Regressive (VAR) Method during 1984-2009. Results of the VECM method show an increase in money laundering indices (the rate of crime and number of black markets) can decrease economic growth، raise income inequity and government expenditure in the Iranian economy.
    Keywords: Money Laundering, Economic Growth, Income Inequality, Black Economy, Government Expenditure, VAR Method